Премини към съдържанието

Inno

Потребител
 • Публикации

  1139
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Нови отговори публикувани от Inno

 1. преди 11 часа, pepy86 написа:

  Честно казано , нямам идея кога ще ми остане време да си играя с вторични и третични тайминги за да търся тепърва стабилност.  При първа възможност ще споделя , ако съм постигнал някакъв напредък.  На този етап не ме притесняват въпросните показания (ако изобщо Hwinfo показва коректно). 

  Ако си нямаш идея как, няма страшно. Никой не се е родил научен. Лошото е ако знаеш, а не споделяш когато трябва или ако не знаеш, а си твърдо убеден че е обратното. Това (коментар #7836) мисля е добро начало. Иначе ето един доста добър материал на Olegjus, който добре показва колко губиш с авто настройките. Интелската система е подобна, паметта е B-die на по-новата ревизия PCB, но в случая това мисля че няма никакво значение. Скролни до ''Зависимость производительности от таймингов''. За жалост автора е използвал вградени бенчове, но поне резолюцията е 720p.

  Ако говориш за SA/IO, ако не са потенциално опасни, най-малкото са ненужно високи, но за мен VCCSA от 1.360 определено не е добра идея за здравето на процесора в дългосрочен план.

   

  преди 10 часа, Tommygun написа:

  @pepy86,виж това

  https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/.

  Бай Стийв има и нещо като гайдче

  Мисля като имам време да си поиграя и аз с него, но за момента не мога да седна за повече от 5 миути на компа, че малката е като хлебарка и трябва постоянно да я гоня насам-натам.

  За съвременни интел платформи обаче няма такъв ''калкулатор'' или поне аз не знам да съществува такъв.

 2. на 13.09.2019 г. в 9:20, pepy86 написа:

  Ето снимка от програмата. С малко по-добро качество ТУК.

  Извинявам се за късното включване

  Нямаше нужда да показваш RTL/IOL, само вторичните и третичните. А по същество, да доста са ''хлабави'' и със ''затягане'' (вторичните/третичните) може да се постигне доста. Но не и в Geekebench, защото изглежда не се влияе от това.

  Не знам дали имаш напредък със VCCSA/VCCIO напреженията, но аз най-вече се уплаших от VCCSA. Него ще трябва да свалиш доста, но пък и VCCIO може да се окаже, че може да спадне значително под това, което си е в момента.

   

 3. преди 1 час, pepy86 написа:

  Не съм бутал нищо друго , точно така.  Така и не ми остава никакво време за по-сериозна заигравка с въпросните памети.  До колко волта смяташ ще са в нормите за ежедневна употреба ?

  Признавам , никога до сега не съм се интересувал за какво са въпросните стойности . В този ред на мисли нямам представа дали са ок и какви са техните разумни показатели.

  Не знам колко точно, но 1.4-1.45v. не би трябвало да са някакъв проблем за ежедневно ползване, или поне всеки твърди така, включително и състезателните оувърклокъри. При по-високо напрежение (от стандартното) обаче ще трябва да внимаваш с температурита. За 3866 не мисля че ще трябва да прибягваш изобщо до 1.45v. Тези VCCSA/IO цифри обаче са ненужно високи за 3866 и мисля че са потенциално опасни за контролера на паметта, тоест може да доведат до деградация след време. Щом tRFC е толкова зле значи и останалите са доста разпуснати, тоест ще изстискаш доста ако седнеш и ги ''затегнеш'', ако се чувстваш компетентен, разбира се. Аз определено не съм. Специално в игрите с тази карта на 1080p и дори на 1440p (мисля че си на 1440p) губиш производителност именно заради паметта. След като я ''затегнеш'' най-малкото ще имаш по-добро натоварване на картата и по консистентни кадри.

  VCCSA/IO са напрежения обвързани с контролера на паметта в процесора. По-академично обяснение не мисля че мога да дам. Нормално е дъната да ги овърволтват с такива китове. Това ми беше и първата мисъл като погледнах tRFC и VCCSA/VCCIO напреженията, че са на авто настройки. Мисля че по-рано в темата спомена, че паметта е нестабилна при 4133, напълно възможно е да е заради високи VCCSA/IO.

  П.П. Ако може пусни един Asrock Timing Configurator шот за да се види и останалото. Не че мога да помогна, но ми е любопитно да видя за какво става въпрос.

  П.П. 2 Не мисля че съм правилния човек за съвет за VCCSA/IO напреженията, зависи от доста фактори, но за 3866 мисля че може да ги свалиш поне 100mV, най-малкото за да си спокоен че контролера на процесора няма да пострада след време.

  преди 46 минути, Jorge написа:

  Толкова ли не разбра, че чакаш от умрял писмо? Помислих, че си от шапкарите, които въпреки всичко имат нещо под това кепе. Този Инно е велик теоретик. Но лошото е, че и теорията при него издиша. Все едно да хванеш един даскал по електротехника да ти смени кондензаторите на дъното. Ще ти обясни колко си тъп и ще скапе всичко, а после ще се измъкне като глист от буца. Хм, това ми напомня някакси за profruit. Не знам защо... Та, не очаквай нещо смислено от него. Е за теб може и да е. Времето ще покаже.

  А ти си специалист в това да стоиш в сянка и когато ти скимне, да излезеш от нея и да си покажеш природата.

 4. на 21.08.2019 г. в 14:13, pepy86 написа:

  Днес и на мен ми остана малко време и успях да подкарам моите на 16-16-16- 3866Mhz .  Установих, че при гейминг с CL16 -3866Мхц , както и с 5Гхц клок на процесора , вадя същия FPS спрямо 5.1Гхц на cpu-то и 4133Мхц на паметта при CL19.  

  На Айда64 дори имам една идея по-добри резултати.  GeekBench-а продължава да ми е омазан , но не ми се занимава да преинсталирам джама само заради него. Всички други синтетики показват коректно прираста след клок с изключение на него.  Както и да е. Чудя се сега, дали да не пробвам с още по-ниски тайминги на 3866Мхц какво ще е положението, но леко ме е страх да задам над 1.4V на паметта, макар за b-die чиповете уж твърдят , че не е проблем . 

  едит:  Линк към снимка с по-добро качество ТУК .

   

  Подкарал си ги на 16-16-16 3866, но предполагам не си бутал нищо друго и си оставил останалата работа на дъното ? 725 tRFC е безумно много за хубав b-die кит като твоя, F4-4133C19D-16GTZKWC ако помня добре ? Нормално е авто настройките да са толкова разпуснати, но напълно спокойно може да го свалиш наполовина. Хубавите 2х8 китове (твоя трябва да е в тази категория) при такива честоти мисля че могат да подкарат и под 300 за ежедневна работа при тези сравнително ниски честоти. Няма да стане обаче с 1.35v.

  На паметта нищо няма да й стане, но тези VCCSA/VCCIO стойности не са ли безумно високи и потенциално опасни (ако софутера е верен) ? Предполагам и те са на авто и вината е в дъното ?

  на 1.09.2019 г. в 0:45, pepy86 написа:

  ...

  Вградените бенчмаркове на повечето от тези игри не стават за тестване на процесори и въобще за някаква полезна извадка. Ако имаш свободно време и желание пробвай по-скоро с натоварващи процесора части, например в SotTR една разхода из Geothermall Valley. В Metro Exodus ще трябва да е може нещо в отворения свят. Специално в нея след уводната част вече може да се шириш из отворения свят, около два часа след началото на играта.

  преди 8 часа, pepy86 написа:

  И аз съм на това мнение. Освен , ако не направят някакви чудеса с биосите в близко бъдеще , но и така да стане подбрението ще е незначително.  Все повече се убеждавам , че са правени процесорите за хора , които не им се занимава с клок , тестове и прочие. Купуваш , монтираш на правилното дъно , задаваш PBO и Power plan-a и си готов :))))) Единствено за почитателите на овърклока , остава да си играят с паметта и да стегнат максимално таймингите за да изцедят още 2-3% отгоре и до там .    

  Geekbench 5 и той ли почти не се влияе от затягане на паметта (2-3% както казваш) както предишните версии ?

 5. @pepy86

  На теб поне има смисъл да се напише. Този ''господин'' на които се опитваш да помогнеш изобщо няма от нужда от помощ. И аз веднъж му се вързах на въдицата. Виж му историята на темите и лесно ще си дадеш сметка че е акаунт за създаване на трафик или е някои от типичните ''риболовяци''.

  • Харесване 1
 6. на 9.09.2019 г. в 20:01, oic написа:

  Явно пак съм дал грешно сравнение. Извинявам се за което.

  Попаднах на това видео днес:

  AMD Ryzen 3000 Memory Benchmark & Common RAM Mistakes (fClock, uClock, & mClock)

  Този канал нямам престава дали е legit/верен, но ето още едно сравнение:

  RAM 2133 vs 2400 vs 2666 vs 3000 vs 3200 Mhz | Ryzen 5 2600 | 1080p, 1440p, 4K Gaming Benchmarks

  Този материал на GN е интересен и полезен, но мисля че щеше да е доста по-полезен ако се бяха добавили някой детайли, например ръчния им профил. Ако беше във писмен формат щеше да е лесно да се направи и нямаше да отнеме близо 30 минути (не броя усилията за направата на видеото), а двойно по-малко.

  Не знам дали този пич е legit, но ако не е, рискува много. Съмнява ме да си позволява такива евтини трикове, тоест да не тества изобщо, а да си измисля там някакви си цифрички, поне аз не бих. Естествено има и друг въпрос - дори и да е legit, дали материалите му са ''legit'', така да се каже, или са типичните безсмислени клоунски youtube изпълнения.

 7. @shark_turboto

  Аз все още не мога да схвана каква е идеята на целия build. PC няма как да бъде заместник на PS4 и ако нещото се сглобява именно с такава цел - за да се играят 3rd party игри, които са достъпни и на PS4 (но лишавайки се от ексклузивите) е голяма грешка. По-правилния подход е да му покажеш класическите PC заглавия през последните, да кажем поне 20 години. А ако се сглобява с такава цел - защо изобщо се хвърляш на най-новата платформа (важи и за картата), която все още се изглажда от проблеми за да работи както трябва сега ? Ако се сглобява с такава цел ще трябва да заложиш на сигурна комбинация, което да върши максимално добра работа с възможно най-малко компромиси. В случая това не мисля че ще стане със Zen2 и Navi/Turing. Просто моите две монетки.

  А и ако оставим това настрана - ако дадена платформа изисква скъпо дъно с топ чипсет (от което ползващия няма никаква нужда и на всичкото отгоре изяжда голяма част от бюджета му) за да работи гладко - защо въобще си губиш времето с нея ?

  В края на юни написа че i5 8600K/9600k + Z370/Z390 ще е над 700 лева и е над бюджета, а по груби сметки 3600X в комплект с изброените X570 ще е почти 900 лева. Интел в момента не бих те съветвал да купуваш, заради цените на които се продават. Един Xeon Е5-1650V3 с отключен множител е над три пъти по-евтин от i7 8700К. На правилното дъно ще изостава не повече от 5-10% от него. Ако ти трябват осем ядра Е5-1660V3 също се намира на добри цени, отново три пъти по-евтин от i9 9900K. Една такава машина отговаря на горното изискване и същевременно ще му върши перфектна работа и сега, ако реши да играе някое супер изискващо заглавие.

   

  на 15.08.2019 г. в 3:20, shark_turboto написа:

  Проявих разбиране, защото на всеки може да се случи да сгреши, човешко е. Може да е грешка не само на Варио, а на склада, откъдето е изпратена. Веднага се реагира, получих новата в срок, собственикът (предполагам) беше извън България, но веднага се свърза с мен за доставката на новата кутия, да ми обясни, че грешката е тяхна и няма да платя нито стотинка за размяната. Да не се повтарям отново обаче.

  Към момента: няма дъно и видеокарта, процесорът е избран вече (3600Х), отново казвам, с надеждата за по-добър бининг, че това поколение не достигат обявените честоти в повечето случаи. Утре очаквам охладител GAMMAXX 400, един вентилатор за кутията и един хъб за 4 PWM вентилатора. Последното го поръчах като видях, че X570 Aorus Elite няма достатъчно хедъри. Ако се вземе друго дъно, ще ползвам хъба на моята система или ще го използвам за cable management-а на купената.

  Към този момент се приемат съвети за X570(без най-евтините), B450 все още имат проблеми, а следа от MAX версиите на MSI няма. Започнаха да се появяват вариантите с добри охладители на RX5700-сериите, така че няма смисъл да бързам да поръчам дъно и процесор тази седмица и следващата или тази след нея, отново да поръчвам, само видеокарта. Всичко останало, ще се поръча наведнъж. Реално, дори и да поръчам сега всичко без GPU-то, единствената налична видеокарта, която имам и мога да използвам за подкарване на системата е една HD3650 PCI-E, която в актуален билд изобщо няма място и не знам дали ще мога да подкарам без конфликти, след като отдавна ѝ е спряна поддръжката и драйвери за WIN10 няма. Стигат до 8.

  ПП TUF gaming x570 plus без wifi е около и под 450лв. Аоруса е 440лв. Асуса за мен има по-лошо подбран VRM и лошо разположен охладител на чипсета, точно под видеокартата, Гигабайта има intel lan, няма debug led, но пък в кутията имаше включено говорителче за дъното. Така или иначе ще има лишение от нещо, просто трябва да се избере от какво. Гигабайта има повече поддържани скорости на паметта, спрямо Асуса, това забелязах. Надявах се сервизната политика да ми даде жокер за избора, но пак ударих на камък. Никаква информация и мнения няма за гаранционните условия и политики на ASUS/GB, нито дали подменят лесно дефектирали компоненти.

  Е, нима това ги оневинява ? Щом може да се получат такива големи забавяния трябва да си променят условията и да пише ''Доставя се: от 5 до 15 работни дни'' а не ''Доставя се: до 5 работни дни''. Тогава ще съм ок. Аз не съм поръчвал нищо от Vario. Единствения ми ''досег'' с тях е изпратен e-mail, в които ги питах дали ще доставят конкретен компонент. Над година по-късно след изпращането - ни кост, ни вест.

  off: А аз се оказах прав - дават се предложения от там в почти всяка тема. Е, явно хората имат нужда от доказателства за думите ти или просто си запълват времето ей така.

  Този 3600X дори ти самия го нарече недоразумение(реално е това). И реши да си промениш решението заради някакви си 100-200MHz които реално няма да ти дадат нищо ? Тоест си готов да платиш грубо около 100 лева за практически...нищо?

  Не искам допълнително да ти замайвам главата с излишни приказки за дъната, но грешиш за Asus дъното. Ето тест на професионалист (цък) на по-евтин модел (тестван напълно пасивно в нереалистичен сценарий) които е със ''само'' два SiC 639 в паралел. TUF е с три. Ако под ''зле подбран'' имаш на предвид че е зле реализиран електрически спрямо Gigabyte Aorus Elite, добре. Хвърли информацията да я видим и да си дадем сметка колко зле са се справили инженерите на Asus (irony alert). Това за разположението на чипсета е нещо което доста повече си заслужава мрънкането, но мисля че ще е проблем само ако сложиш дълга видео карта, която го покрива.

   

  на 15.08.2019 г. в 16:43, shark_turboto написа:

  Купен е комплект РАМ ripjaws v 3000CL15, който се клоква до 3466 с лекота на Ryzen 3600.

  Е, браво. Четене, четене и накрая купи Hynix MFR кит, които едва ли ще се клоква изобщо. Щом след пост на 3600 плюе грешки като за световно, не очаквай стабилност на 3466. Дано поне да се окаже че не е Hynix MFR (ако споделената информация не е твоя). След всичко което премина през последните месеци, дори и да беше купил нещо като популярните микронски Crucial Ballistix или някакъв CJR кит, едва ли щеше да имаш имаш търпението и нервите за да изкараш нещо от него. Поне аз така го виждам. И нещо доста важно - комплекта ти ли си го тествал, защото от твоя коментар, или по-скоро от коментара на Пепи, разбрах че впечатленията са лично твои ? 

  Вместо 3600X със калпав MFR кит, доста по-доброто решение за повече производителност в игри щеше да е 3600 но с приличен Samung B-die базиран кит (не разни ОЕМ модули). Тези 100--200MHz на процесора няма да ти дадат нищо.

   

  на 15.08.2019 г. в 22:55, shark_turboto написа:

  Реално дъното официално поддържа до 3466Mhz, така че не съм очаквал много, въпреки че в QVL листа видях скрости от 4133Mhz.

  Не е от дъното, а от калпавия Hynix MFR кит.

  Предполагам си наясно, но при Zen 2 целта трябва да ти е 1:1 съотношение между контролера на паметта (uClk) и паметта (mClk). При 4133MHz ще си в 2:1 съотношение, тоест ще имаш 2066 mClk и 1033MHz uClk и fClk. Ако накрая сглобиш AM4 система и се окаже че комплекта не е стабилен изобщо над 3000, може да пробваш 1500MHz uClk и например 1833-1866MHz fClk, което би трябвало да е достатъчно за да компенсира по-високата латенция от факта че контролера и фабриката са на несъответстващи честоти.

   

  на 15.08.2019 г. в 23:10, pepy86 написа:

  п.п. Едно време и аз така четях разни мнения по форуми и най вече ревюта от първа ръка на потребители в Newegg .  Добре ,че спрях! Още нямаше да съм си купил дънна платка и купища друг хардуер , за който се надявах да се информирам от там. 

  Аз в NewEgg досега не съм прочел адекватно мнения на потребител, но и не си губя времето всеки ден с това (образно казано). Reddit не мисля че е по-различен, няма значение r/amd или r/nvidia - обикновено се запълват с безсмислени теми тип  ''я вижте какво имам'' или ''кое от двете да купя'', другото са постинги на youtube шутове и обикновено театралните им постановки се приемат за абсолютна истина, поне от масата. Поне аз рядко намирам нещо полезно из reddit. 

  Това за чуждите форуми малко не го разбрах. HWBG не го смятам изобщо за добър форум. В добрите хардуерни форуми има секция за дъната на всеки производител подредени по сокет/моделна линия. Там човек може да намери полезна информация за напредъка на платформата, защото потребители не са типичните reddit user-и.

   

   

  • Харесване 1
 8. на 7.09.2019 г. в 12:58, oic написа:

  Този канал се е доказал като измама. Но дори и да не беше, вградения бенчмарк на тази игра не е полезен за такива сравнения.

  • Харесване 1
 9. на 8.09.2019 г. в 18:28, Кико написа:

  Не се карайте, аз казах, че ъпгрейда е малко безсмислен. Общо взето човек е дал пари и няма какво повече да се добави. Добре, една RTX2080  или нещо подобно на нея, може да му даде възможност да играе на по-висока резолюция чрез DSR,  но не и кой знае колко повече кадри, щото ако се искат кадри, днешните игри ги ограничават РАМ и процесор. Според зависи. При една игра РАМ може да е спирачката, при друга процесора. Рядко нещо друго е спирачката за много fps,  ако се търсят.  Ако се търси резолюция и качество на графиката, да, една видеокарта е резонен ъпгрейд, без да се чакат супер фпс.  Бих го казал така. На профи геймъра му трявбат добър процесор и РАМ, на любителя добра видеокарта, за да си гледа птички и тревички докато играе.

  Не му се карам. Просто коментара му дезинформиращ. На тази машина, с посочените изисквания за графиката бих сложил 2080 само ако монитора е 4K. Може да използва и DSR както написа. Не знам обаче дали въобще е добра идея с този монитор.

  на 8.09.2019 г. в 18:28, Кико написа:

  Всяко бъзикане на вентилаторите по какъвто и да е начин, прави проблеми с шума. Ти като го разклатиш тоя вентилатор и има голяма вероятност да се появят вибрации след това, дето да те дразнят и на ниски обороти.

  Неговата карта е референтна 480, но да със сигурност е така, ако човек не знае какво прави. Аз затова и попитах, защото останах доста изненадан, най-вече от факта че чисти всяка седмица.

   

  на 5.09.2019 г. в 23:51, Иван Йорданов написа:

  Използвам машината и за работа, и за гейминг. По принцип в гейминг-а приоритет ми е красотата на света, ако мога така да кажа. Демек всичко на ултра, да му се насладя... Последната игра, която играх бе Одисея-та на Юбисофт, Assassin's Creed. В началото на Ultra fps-ът бе 40-70, след последните ъпдейти - 0-39. И съответно всичко замръзва през 4-5 минути игра. Но проблеми забелязвам само при нея. FIFA 18, 19, Assassin's Creed Origin, Star Wars Battlefront II (2017), Forza Horizon 4 - засега няма проблеми.

  За работа пък ми трябва AutoCAD. Повдигнах темата, защото ще трябва да се образовам по темата отново. Засега така или иначе не мога да сменям части, но инфото ще ми е полезно. 

  Не можеш ли да върнеш старата версия на играта ако си я закупил в Uplay ? За тази машина търси GTX 1070 втора ръка, ако ти се занимава с втора ръка хардуер. Ако не - 1660Ti, ако прецениш че си заслужава. За мен не.

 10. @denisov_slav

  На каква DDR4 платформа си в момента и защо изискваща смяна ?

   

  на 7.09.2019 г. в 12:45, denisov_slav написа:

  Толкова ли е важно паметта да е бърза със райзен? Колко ще се влияе Райзен със бавната памет?

  Гледах из интернет тази памет сравнена със 3000Мхз CL16 и разликата беше само една наносекунда? Заслужава ли си? 

  Ако трябва, мога да продам наличната памет, и да вложа парите в нова - по-бърза, как мислите?

  Важна е не само при Zen, а при всяка платформа.Текущия ти кит не е нужно да го продаваш, освен ако не е за нещо доста по-добро. Провери с какви чипове е с Thaiphoon Burner или потърси информация за конкретния кит, но като се знае каква томбола са чиповете в Corsair китовете най-добре заложи на сигурно. Заслужава си смяната само ако е тотална трагедия, но само с нещо по-добро. Въпросния Crucial BLS2K8G4D32AESBK би трябвало да се клоква колкото BLS2K8G4D30AESBK, но аз бих се уверил че е така преди да поръчам. Имай на предвид че за да си заслужава смяната ще трябва да го настроиш ръчно (независимо от платформата), както ще трябва да настроиш ръчно и текущия ти кит.

  Това за наносекундата мисля че трябва повече контекст за да се разбере какво какво точно искаше да кажеш.

   

  преди 5 часа, denisov_slav написа:

  Относно дъното, "Tomahawk MAX", има ли някаква алтернатива, защото в повечето сайтове или го няма налично или отнема доста време да се достави..

  Има естествено. Дъна с B450 чипсет ''бол''. Явно не си търсил там, откъдето смяташ да пазаруваш - цък. Цената от 246.50 лева е висока. В Amazon.de в момента е 209 лева - цък.

   

 11. на 5.09.2019 г. в 23:50, Raze написа:

  Стига дрънка глупости! С процесора може да подкара без проблеми и GTX1080/RTX 2080, особено ако играе на по-висока резолюция. Едно SSD и системата му ще литне съвсем. Аз съм с много по-стар процесор - в подписа, еквивалент на I7 3770 и няма игра, която да не подкарам на високи настройки с 40+ кадъра на 1080p.

  Иронията е че го казваш на човек, които е с подобна машина и знае за какво говори. Системата в този й вид изобщо не е балансирана за карта като RTX 2080, питай @Кико. Той обърна внимание само на честотите, но доста по-големия проблем ще е паметта, или по-скоро дъното му. Отново - питай Кико за да ти каже как се държи RTX 2080, когато процесора ти е силно осакатен от към памет.

   

  на 5.09.2019 г. в 22:21, Иван Йорданов написа:

  Здравейте!
  Отдавна не съм гледал как вървят нещата с компютрите и частите за сглобяване на конфигурация. В момента работя със следния компютър: 

  Intel Core i7-6700 3.40GHz

  MSI H170M PRO-VDH

  Sapphire AMD Radeon RX480 8GB GDDR5

  Raidmax Thunder V2 RX-535AP

  Kingston ValueRAM 32GB (2x16GB) DDR4

  HDD 3TB

  SSD Samsung 500GB

  Когато се наложи да обновявам конфигурацията, с какво ще трябва да започна? Няма нищо спешно засега, просто искам да навляза малко в час с нещата. Ще съм благодарен да споделяте мнения, идеи, части... :)

  На 1151 v1 дъна може да ползваш осмо и девето поколение процесори благодарение на този инструмент и няколко други сравнително лесни модификации. До колкото знам (стара информация от същата тема) MSI дъната са единствените, на които подобна операция е невъзможна, заради малките (16mb) ROM чипове. С това дънo така или иначе е безсмислено и дори (силно) непрепоръчително.

  на 6.09.2019 г. в 0:03, Иван Йорданов написа:

  Ще трябва да закарам компютърчето да го почистят малко, да видят как е пастата може би... Напоследък бучи повече от обикновено. Няма вируси. Също го чистя всяка седмица с четка, понякога и прахосмукачка, но има много прах, заради презастрояването.

  Монитор - Samsung C27F591FDU

  Какво по точно чистиш със...четка и прахосмукачка...Че и всяка седмица ?

  Смени ли пастата на картата от както пусна темата ''Лаг, шум, прегряване'' ?

  • Харесване 1
 12. преди 2 часа, B3M2W0 написа:

   Извинявам се , ама отдавна съм излязъл от забавачката и въпросът с игрите ми се струва несериозен. Не казвате за дрънкалки колко "гиги" ви трябват...

  От прочетеното досега аз разбирам, че страстта на човека е по-скоро в бананите, а не в някакви си там неща за дечурлига.

 13. на 14.08.2019 г. в 22:54, Raze написа:

  За този модел къде видя температури и какви са, че аз не намирам нищо по въпроса? За red devil намирам, но са си перфектни, дори сравнително ниски - 75 градуса целзий максимум при товар:

  https://www.guru3d.com/articles_pages/powercolor_radeon_rx_580_red_devil_review,6.html

  Тук в коментар секцията има мнения на собственици - линк. Тук (линк) същи имаше един-два коментара на които си заслужава да им се обърне внимание. Може би оплакванията за шума са заради ниска таргет температура както гласи коментар в първия линк. Картата има и ''0db mode'' (предполагам вентилаторите се включват при 60 градуса), което допълнително влошава нещата. Охлаждането на пръв поглед не изглежда толкова зле за бюджетна RX 580 и като гледам е свалено от RX 470 Red Devil (линк). Първо си мислех че е със три топлинни тръби, но явно са четири - две 6мм и две 8мм. Разбрах какво представлява охладителя от тук (линк). Не обичам инфлуенсъри и давам връзката само за да се види какво представлява. Ако погледнеш друга базова RX580 - MSI Armor, чийто охладител има само две 8мм топлинни тръби в директен контакт, лоша идея за 580. Височината на ламелите при нея изглежда мизерно малка. Друга проблемна 580 е Gigabyte Gaming, която не изглежда по различно в това отношение. Конкретния GB модел има и други проблеми като запушваща PCIE планка и задна планка, която ''помага'' за задържане на топлината.

  Като спомена Red Devil Golden Sample (тестваната карта не е Red Devil, която е едно ниво по-ниско от RD GS) се сетих че преди време бях гледал livestream на BZ и генерално беше сравнително разочарован от картата, най-вече от платката (линк). Топлинните тръби са просто ''залепени'' за Cold Plate планката, или по-скоро запоени, но между тях има няколко милиметра разстояние. Има и други съмнително инженерни решения, които според него най-вероятно създават въздушни джобове в радиатора или ''deadspots'' по негови думи. Смени и пастата , но нямаше подобрение в температурата (TG Kryonaut). Впрочем, за нея знам че деградира при 80 градуса, но картата не прекрачи 70 в цялата сесия, поне до колкото си спомням. Дали Kryonaut е curing паста не знам, но дори и да е такава едва ли ще има някакво гигантско подобрение от няколко градуса след нужните цикли.

  Във видеото на шута също нямаше подобрение след смяна на пастата, но може би оборотите на вентилаторите са по-ниски или най-вероятно базовия им модел страда от същия проблем като топ модела.

  преди 13 часа, M2=5 написа:

  Не помня форумът, търсих чрез гугъл. Сега разгледах RX 570 и намерих 8 гигабайтовият вариант само с 20лв по-скъпа, някаква промоция. Total War  всичките и ми вървят, дори и последната! Просто в определени моменти ми цикли. Търпимо е и все пак мисля, че му е време за смяна. Сегашната ми карта е gtx 760! Мисля си просто е време да кача с малко по-добра карта.

  Е, не може ли да провериш историята в браузъра ? Давай линкове за картите, никои няма да ти каже нищо. RX 570 Red Dragon 8GB не намирам никъде в страната, но ако съм те разбрал правилно, не виждам никаква логична причина да купуваш по-бавна карта, със същия обем памет за повече пари.

   

  преди 13 часа, M2=5 написа:

  Total War  всичките и ми вървят, дори и последната! Просто в определени моменти ми цикли. Търпимо е и все пак мисля, че му е време за смяна. Сегашната ми карта е gtx 760! Мисля си просто е време да кача с малко по-добра карта.

  Ок, аз затова попитах, защото не съм запознат с игрите. Ако например играеш Starcraft 2 в нея не очаквай подобрение в кадрите от прехода GTX 760 към RX 570. Въпросната игра обаче е доста краен случаи, изобщо не се възползва ефективно от съвременен хардуер. При последните TW игри обаче нещата не стоят така, не знам как е при по старите. След кратко търсене разбирам че играта върви по-добре на Nvidia карти, или поне е така в тестваните сцени (виж по долу). Специално за Three Kingdoms пишат: ''The game has a built-in benchmark, but due to the selection of the test scene and its start, while the camera is far away from the military, the results obtained in it are higher than those measured by us. So it doesn't fully reflect the load that the game is undoubtedly putting on both the GPU and the CPU.'' Аз бих се ориентирал към GTX 1660 или дори GTX 1060, но такава с GDDR5X памет.

  Материал за Total War: Warhammer II (линк). RX 580 @1450MHz е грубо наравно със заводска GTX 970 в DX11. При Total War: Three Kingdoms (линк) ситуацията не е по различна. Сток RX 580 (@1340MHz) изостава от bone-stock GTX 970.

 14. преди 10 часа, M2=5 написа:

  Здравейте, не намирам никакви мнения за тази карта, ако някой се е сблъсквал с нея въпросът ми е струва ли си? POWER COLOR AXRX580 8GBD5-DHDM!
  Благодаря предварително.

  Здравей,

  Не очаквай някой собственик да даде мнение за картата тук.

  Не си намерил никъде ревюта, защото това е доста посредствен модел и Powercolor никога няма да го изпратят за ревю. Според мнения в интернет (говоря за не-OEM версията, която може да се намери в сайта на PC) температурата на ядрото са доста високи и трябва да се ползва с undervolt и custom крива на вентилаторите. Ако оплакванията бяха малко едва ли щях да обърна внимание, но са доста. Аз не бих я купил макар и да е най-евтината 8GB RX 580. Според Pazaruaj най-евтината цена е около 370лв, в Европа се намира 30 лева по-евтино, но дори и за 340 лева не ми се струва добра карта. Също в Европа се намират blower Vega 56 за 450 лева и Sapphire Pulse за малко под 500 лева. Vega 56 обаче не е за твоята система. Не само заради платформата, но може би и заради захранването.

  Не знам дали е правена за mining, но в pazaruaj страницата има мнение на потребител което гласи че е OEM и картата му е употребявана. Карта със същия моделен номер не намирам в сайта на Powercolor, явно наистина е OEM. Аз определено бих стоял надалеч, дори и да изключим факта че е една от най посредствените RX 580. Ако имах твоята система по-скоро бих се ориентирал към RX 570 4GB. Намират се нормални  (не refurbished копачки, или ОЕМ и т.н.) модели за 240-270 лева извън страната. Останалите пари бих вложил в SSD или каквото е належащо.

   

  преди 9 часа, M2=5 написа:

  Да, разгледах им сайта, тази обаче е DHDM, с едно М накрая, в сайтът им пише, че това е за майнинг. Въпреки, че си има всички портове и прочее. В един руски форум зачетох, че картата си е ок но понеже била за майнинг можело да издаде багажа бързо ако се ползува за игри.

  Може ли по-конкретно ? Ако искаш хвърли линк към този форум.

   

  преди 9 часа, M2=5 написа:

  Предимно стратегии като тотал уор или хардс оф айрън...

  Коя Total War по точно ? Да не се окаже че имаш два пъти по-бърза карта а покачване в кадрите почти няма.

 15. на 7.08.2019 г. в 23:49, михаил123 написа:

  Здравейте исках да попитам какво ви е мнението относно новите карти на AMD Rx 5700 и Rx 5700 XT и заслужават ли си да се взема една от двете как са с температурата или по добре да взема нещо на Nvidia? 

  Здравей,

  На въпроса ти зададен в този му вид няма да получиш ясни отговори, защото му липсва  ясен контекст или по-скоро детайли. Дори нямаше да пиша в темата, но видях че имаш обява във фоурма, при това със снимки и прецених че не си бот или някой които си пуска теми за шарани. '';)''

  Предполагам идеята ти е да продадеш лаптопа и да купиш настолна машина с въпросната карта.

  И ще отговоря на нещо написано в последната пусната от теб тема. Тази температура която гледаш из ревютата е Tjunction или т.нар. ''Hot Spot tempeture'' и е най-високата в целия чип, измерва се от съвсем различни сензори от ''Core tempeture''. 96C е в нормата. Не знам колко точно е максимума за Tjunction при Navi, но със сигурност е над 100 градуса.

   

  на 8.08.2019 г. в 11:33, pepy86 написа:

  Да сме живи и здрави пък ще видим какво ще изкарат на пазара. Има време до тогава . По притеснителното за мен са цените .  Имам чувството ,че с всяка изминала година топ картите стават все по скъпи и по-скъпи. Дори и в момента виждам извращения от рода на 3к+ за 2080ти .  Това вече е несериозно. Има ли луди дето дават тия пари , ума не ми го побира?! Лошото е ,че АМД също не са нещо по-различно. Пример давам с Radeon VII . След дълго чакане , изкараха най-накрая карта от класа на 1080ти/2080 и те взеха ,че я изтропаха на същата цена. Добре ,че тоя модел вече е в историята.  Конкуренцията е важно за нас крайните потребители да е по-голяма , ама като гледам как си договорят цените не съм голям оптимист в тая насока.  Почвам да събирам от закуска. 

  Цената на Radeon VII мисля че е съвсем в нормата имайки в предвид че е по-скоро орязана Workstation карта (MI50), пусната в доста ограничени количества, в конраст с геймърските RTX карти. Носеха се слухове че AMD едва ли не я продават на загуба заради HBM паметта. До колко са верни не знам, но ситуацията с паметта определено е фактор за цената от $700.

 16. @shark_turboto Три седмици за кутия и накрая да пристигне грешната ??? Изглежда опасението ми гласящо ''може да чакаш евентуално повече'' се оказа факт. И преди бях попадал на оплакващи се купувачи, не един или два, които чакат много над обявените пет работни дни, май трябваше да го спомена...Ако бях аз още след петия работен ден щях да прекратя поръчката и да не се занимавам никога повече с тях.

  Иронията е в раздела голяма част от предложенията идват от там. Хората, които пишат хубаво да прочетат написаното, а ако не вярват може да им покажеш ''уликите''. Естествено това няма да е проблем за 90% от темите. Ще е проблем за останалата изключително малка част, дело на хора които всъщност искат да сглобят нещо.

  Какво имаш до момента събрано като части ? Aorus Elite в България е 450 лева. Asus TUF Gaming Plus (не Wi-Fi версия) е над 500 лева, съвсем ще надвишиш бюджета. Купувай какво-да-е B450, от вендор които няма проблем и не се занимавай повече. Докато сглобиш ще дойде есен, тъкмо младежа да започне училище.

  ps: Какви са тези допълнителни настройки за паметта, които Gigabyte дъното има, но липсват при другото ?

   

   

 17. @sakuraki

  Пробва ли да направиш точно това, което ''drea.drechsler'' е описал ? В крайна сметка само настройките за паметта ли се нулираха или целия BIOS ? Ако е всичко значи втория BIOS се намесва и проблема е в него.

  Мисля че в случая трябва да се обърнеш към Gigabyte за помощ, не към търговеца. На мен ми е интересно ако първия BIOS наистина не става за нищо дали това ще е достатъчна предпоставка за замяна.

 18. @sakuraki

  Този комплект не е наличен никъде. Цената от 250 лева е била актуална преди да се вдигне DDR4. Ако пак се появи в наличност ще е по-скоро около 300 лева. Ако си на бюджет и искаш прилична производителност виж Crucial с моделен номер BLS2K8G4D30AESBK. Намират се за малко над 300 лева (линк) и ги има в още две разцветки. Има и 4х16 комплект (линк) ако държиш на 64GB, той също трябва да е Micron E-die както 2x8 и 2x16 комплектите. Както обикновено обаче ще трябва да се погрижиш ръчно, ако искаш да са бързи.

  Проблема с рестартирането на настройките може да се дължи на факта че втория BIOS нулира главния. Но затова ти ще кажеш - ако изтрива всичко значи е от това. Мен лично ме съмнява това да е причината. Прав си че твоето дъно няма физически ключ с които да избираш дали да си в ''single bios'' или ''dual bios'' режим. Аз дори се изненадах като разбрах че са направили такава имплементация и на евтино B350. За жалост само най-скъпите дъна имат такъв физически ключ, поне така е при Z390 (само при Aorus Master).

  Преди време бях попадал на теми за ''brick-нати'' Gigabyte AM4 дъна, но не съм запознат с контекст и дали проблема е в потребителите или дъната. Намерих тази тема и в нея пише за т.нар. ''soft bricking''.

  Не е оправдана смяната само заради това, щом може да решиш проблема почти за без пари. Твоето дъно също би трябвало да има подобни ''spacer-и'' както на Z370 от видеото. На AB350M Gaming 3 присъстват (превърти до 3:19). Така или иначе проблема е от неоптимален натиск и евтина термоподложка. Дано фабричната да не е безумно дебела като тази от видеото. Първо обаче се увери че софтуерните данни отговарят на истината, но дори и да са далеч от нея смяна на термоподложката и добър монтаж няма да навредят.

  Ако намериш решение на проблема с паметта и този в другата тема определено сподели, дори и да върнеш дъното за RMA. Ако решиш да махнеш VRM охладителя също сподели снимки, ако имаш възможност.

  Поздрави.

   

 19. @sakuraki

  Здравей, радвам се че още си ползваш машината и всичко е наред (с изключение на паметта). Ти знаеш най-добре какво ще ти свърши работа според изискванията, затова няма да се намесвам много, освен с няколко въпроса. Дано да не съм досаден.

  Защо си решил да смениш дъното си със B450 Pro Carbon, имаш нужда от повечето IO, Wifi ?

  Ако е само заради по-добрия VRМ за 2700X е неоправдано. На твоето конкретно дъно не намирам оплаквания за прегряващ VRM, а по-скоро на AB350-Gaming 3. Определени Gigabyte дъна имат проблеми заради лош контакт на ''heatsink-а'' с компонентите + екстремно спестовнически термоподложки. Виж тук, превърти до 3:20. Конкретно на проблемното AB350-Gaming 3 контакта не добър (тук снимков материал). Според снимки онлайн твоето дъно явно е със малко по-различен монтаж от Z370 K3, отново e push-pin, но с пружина. Това не гарантира че имаш оптимален контакт, от това и най-вероятно са високите температури. Заводската термоподложка също най-вероятно не става за нищо. Най-добре я махни и огледай как е отпечатъка. Сложи нова подходяща термоподложка прилагайки по-голям натиск, но внимателно. Щом си готов с това няма да имаш проблем и с 2700X (stock), приемайки че имаш поток около сокета (Wraith Prism би трябвало да е добър за целта) и всичко е наред с въздуха в кутията. Прави ми впечатление че с подредбата на Gigabyte, два от ''low side'' мосфетите са на гърба на дъното (виж отново OC.UA снимка №6), което може да е проблем или да се окаже проблем. От това може да са и високите температури, но зависи от това как е осъществен мониторинга. Увери че измерванията които имаш може да им се има вяра.

  Би ли споделил какъв е този A-data комлпект, както и цената му ? За игри 16GB ще са достатъчни, но при теб явно няма да стигнат, може би от това е и ''мъченето'', за което спомена.

  Според стари архивни теми за Ryzen твоят кит е със Hynix-MFR чипове, но според тази прясна тема (цък) e Hynix AFR. Не мисля че двете са толкова различни, мисля че AFR е малко ''по-добра'' и е по-нова ревизия. Щом имаш проблеми със стабилизирането най-добре потърси помощ от човек, които има опит със Hynix AFR/MFR , конкретно върху първо и второ поколение Zen процесори. Променял ли си ''sub-timings'' стойностите (във Advanced Memory Settings) или само главните ? Има ли нещо променено към днешна дата от темата ти за паметта (линк) ?

  RX 5700 и 5700XT не бих ти препоръчал да купуваш сега. Доста хора се оплакват из форумите за най-различни бъгове. Ако искаш 5700XT сега, ще трябва най-малкото да ''undervolt-неш'' картата, ако искаш разумни температури и шум. Ако и това не даде голям резултат единственото друго решение ще е да оправиш монтажа на фабричния охладител, с допълнителен натиск (има доста методи, GNs take) и смяна на пастата с нещо подходящо. При RVII и Navi фабричната графитна паста е намерила място предимно за да се справи със калпавия монтаж и евентуалната неправилна геометрия на изпарителната камера. Ако попаднеш на карта която е със доста лоша повърхност ще се наложи да я лепинговаш ръчно, както собствениците на проблемни Radeon VII правят. Всичко това, направено както трябва ще трансформира изцяло картата.

  Не знам за твоите цели как се представя Vega 56, на фона на 5700/5700XT, но в момента Sapphire 56 Pulse от Германия на цена под 500 лева (линк) е най-доброто от към цена/производителност, поне за гейминг, а и далеч не само това, разбира се. Качествено реализирана карта е. В зависимост от ''силициевата лотария'', с лек/умерен ''тунинг'' лесно ще с изравни с RX5700, а ако ти се падне Samsung HBM ще е доста по-лесно (след flash с подходящия Vega 64 vBIOs за да отключиш 1.35v. за HBM паметта). Ако си хвърлил око на 56 определено стой надалеч от Gigabyte Gaming OC, защото има сериозни фундаментални проблеми. Доста собственици се опакват от нестабилна работа.

  Конкретно аз би избрал 3700X (ако за твоите задачи разликата наистина е голяма) и Pulse 56 без смяна на дънната платка. Конкретно за 144Hz гейминг Zen 2 е доста по-доброто решение, но ако играеш неща като Overwatch едва ще е от значение. Допълнителни SSD диск/дискове и 32GB рам (2х16). Не знам обаче дали ще е добра идея да ползваш EVGA B3 550 с Vega 56. Ако не е с фабричното високо напрежение може и да не е проблем, но не знам до колко B3 550 е подходящия избор за такава карта, ако въобще. Като чета из интернет дори първите бройки са били проблемни, но твоето не би трябвало да е от тях, щом е купувано 2018.

   

   

   

  .

 20. преди 1 час, shark_turboto написа:

  @Inno Благодарности за включването, за пореден път на място. Отново казвам, няма кой да се занимава, по-добре да са Vario. Не бих отказал съвет за приличен tower. До момента съм чел отзиви за евтините кулери като GAMMAXX 400, Alpenfohn Ben Nevis, Scythe Katana 5. Предполгам всяко едно охлаждане от тези ще се смести на Tomahawk max. Не знам някое от тези охлаждания заслужава ли си или трябва да обърна внимание на друго. Търсят се температури до максимум 65С под товар. Ако се поръча отделно кула, 3600Х си е безсмислено набутване, прав си. Надеждата беше за по-добър binning, следователно по-добри резултати, както при стоковите честоти, така и при клок.

  П.С. Не казвам, че чипсета има значение за температурите, просто дъната са тествани по този начин и най-лесно ми е да изброя при кой чипсет какви температури са постигнати. Едното дъно беше prime X470 pro, другото беше Томахавката, X370 не обърнах внимание какво е. Ами имаше видима разлика при температурите от дъно до дъно. Сега дали е било въпрос на BIOS или не, не смея да кажа, след като не знам.

  Edit: Аматьорски въпрос, но всъщност добра идея ли е кула на която допирните точки са тръбите да се използва за Райзен? Там CPU die е встрани и предполагам кулера няма да охлажда достатъчно, освен ако не е с цяла планка, за да прави пълен контакт. Медните тръби не охлаждат ли най-вече мястото, с което директно контактуват?

  65 градуса къде ? В предвид че конфигурацията е за тинейджър, бивш конзолен играч предполагам че става въпрос за игри. Най-вероятно и с фабричния Wraith Stealth ще се справи, ако всичко е наред в кутията.

  Не съм гледал подробно охладителите, та ти би трябвало да знаеш повече за тях щом имаш инфо, относно качество, монтаж , окомплектовка и т.н. Аз не бих купил Katana 5, малък е и няма да е от най-тихите ? Струва ми се подходящ по-скоро за малка кутия. Alpenfohn Ben Nevis и Scythe Katana 5 ги има само във Vario (листнати, не в наличност). Като гледам изобщо няма голям избор там. От друга страна Gammax 400 е навсякъде и цената му е 38.53 в никем (най-ниската, която намерих) със статус наличен. Ниската цена обаче най-вероятно е за сметка на качеството.

  И аз се чудих за това, но не мисля че ще е проблем или поне с изброените охладители. Тръбите ще са вертикално разположени, ''капачката'' на процесора играе ролята на такава планка и ако не е вдлъбната или изпъкнала не би трябвало да имаш проблеми, а и медта има достатъчно голяма топлопроводимост.

  Не поръча ли всичко до момента, с изключение на дъното ?

   

 21. преди 4 часа, shark_turboto написа:

  В момента е такова положението, че няма дъно без някакъв проблем. Поръчаният Tomahawk го отказах, чакаме MAX версията. Х470/370 имат същите проблеми и няма смисъл да се купуват, още повече след обясненията за нареженията и работните температури на новите процесори. Остава B450 MAX, защото евтините Х470 с 32MB чипове са пълна скръб откъм VRM и охлаждане, аудио кодеци и т.н. Парите ще отидат за охлаждане на кутията (засега съм обмислил Arctic F12 PWM или P12?, не знам колко бр, зависи от дъното) и вероятно по-добър tower, защото се оказва, че AMD са направили нагреватели, вместо процесори. 3600 със стоково охлаждане, работи на около 80С с Х470, малко над 80С с B450 и доста над 80С с X370 (поне тези които бяха налични за тест). Как ще сваля около 20С с tower, струващ до 100лв, не знам. Всеки ден се появява нова информация, всеки ден се налага да нагласям бюджета за нови неща, които са небходими, за да работи Ryzen 3000 оптимално. На този етап си мисля, че по-добре щеше да бъде, ако бяхме поръчали 2700 (на цената на 3600) или 2700Х (на цената на 3600Х), без да чакаме за новото поколение.

  П.С. От чужбина няма да се купува. Няма кой да си играе да връща нещо при повреда. И без това вече предостатъчно време се занимавам с тази конфигурация.

  Няма дъно без проблем, защото биосите още не са изгладени. Със времето нещата ще се оправят.

  Чак пълна скръб не са, напълно адекватни са за 8-ядрените модели (R7 3700X/3800X). Например охлаждането на Asrock X470 не е кои знае какво и на пръв поглед дори изглежда зле, но върши добра работа. Има добро захващане с добър контакт и повърхност. Тук (линк, линк) има тестове, но до колкото разбирам са измервали температурата на самия heatsink, а не от гърба на дъното, директно върху върху мосфет. Това показва че или парчетата на Асрок са неефективни или не са се наситили, в случаи че не е тествал достатъчно време (по-вероятното). И друго интересно наблюдение - точно този Asrock си мисля ще има доста по-добри температури на индукторите (има два в паралел) от всяко B450, което е със един (за фаза). 

  ASUS TUF X470-Plus Gaming е копие на Asus B350/B450 дъната и е със същия охладител като тях с push-pin монтаж, та може да очакваш същите резултати като тези на Techpowerup ако сложиш 3900X и ползваш машината на отворен стенд с минимален поток около сокета, което е абсолютно глупава идея независимо от дъното.

  Аз лично не разбирам каква е цялата мания относно темата и то из целия интернет. Ако имаш планове да слагаш по-сериозен процесор в бъдеще по-добре се насочи към по-висок клас дъно. 12-16 ядрен не бих сложил и на Tomahawk-а, защото е евтино дъно правено за достъпните модели.

  По-висок клас аудио кодек не ти гарантира качествено изпълнение (трябваше да го напиша в горния си коментар).

  Какво им има на работните температури и какво общо имат с дънната платка и използвания чипсет ? Температурите на 3600 са високи, защото са го окомплектовали със Wraith Stealth. На R5 3600X охладителя е осакатен и на практика е по-висок Wraith Stealth с по-агресивен профил на вентилатора (по-агресивен от този на Wraith Spire от Zen и Zen+), която да компенсира липсващата медна сърцевина. 3600X е безсмислен. Изобщо не е нужно да купуваш кула за 100 лева и с прилична за 50 лева ще имаш гигантска разлика спрямо фабричния Stealth. 2700/X не са точно подходящите процесори за бърза карта, каквато си решил да купуваш. R5 3600 с добра памет и евентуално охладител е доста по-добро решение от R7 2700/X.

  Предполагам си наясно че ще чакаш, защото частите идват именно от чужбина, а при нужда от връщане отговорните ще са Vario, също най-вероятно на цената на повече чакане.

  • Харесване 1
 22. @pepy86

  Цитат

  Ако не ти се визма 2-ра ръка дъно , аз бих скочил без да му мисля на някой по-евтин X370 Killer SLI или  Fatal1ty X370 Gaming с уговорката да ти флашнат биоса . И да набиваш пари в по-скъпо дъно за този процесор  r5 3600/3600Х , всички сме на мнение ,че файдата няма да е голяма. 

  X370 Killer SLI не си заслужава, поне гледайки с какво разполага. Липсва му USB 3.1 Gen 2, Post Code и дори debug led-та. Аудио кодека е ALC892.

  Аз си мислех че Fatal1ty X370 Gaming K4 е спряно от производство още през 2017г., но го виждам в доста магазини. Може би са остатъци или явно са възобновили производството. То има USB 3.1,  Post Code, Debug Led--та, ALC 1220 аудио кодек. Аз лично не бих го купил, заради проблемите с опроводяването, заради които уж беше спряно от производство. Не виждам да има втора ревизия и не намирам информация дали Asrock въобще са се опитвали да го оправят.

  Fatal1ty X370 Gaming X няма USB 3.1 но поне запазва Post Code-а и debug led-тата както и ALC 1220 кодека. С рам паметта явно се справя по-добре от Gaming K4, което не значи че няма вероятност да е посредствено, в най-добрия случай. VRM контролера му обаче е Intersil ISL95712 (не поддържа LLC), за разлика от Killer SLI и Fatal1ty Gaming K4, които идват с IR35201.

  VRM, или по специално мосфетите и при трите са на късмет. Asrock явно ползват два доставчика (така е и при други техни дъна) Sinopower и Niko Semiconductor, но и двата варианта са посредствени.

   

  Цитат

  Ето едно ревю на  ASUS Prime B350-Plus дъно с 3900Х . Положението никак не е добре според мен . Точно при врмите градусите са плашещи .  При 3600 предвид консумацията му, едва ли ще толкова зле положението.  Като цяло високия клас дъна Х370 и Х470 за мен са по оправданата покупка , поне за тези които са решили вземат/ъпгрейдват към  r7 "X" серия цпу . 

  ЛИНК към ревюто

   

  Няма нищо изненадващо от теста. При втория случай температурите са доста по-високи, защото е нереалистичен сценарий, няма никакъв поток около сокета. В реална ситуация с R7 3700X, R7 3800X няма да има проблеми, в кутия с поток около сокета. Ако човек ползва AIO или определен Tower охладител, ще трябва да се погрижи за това. От това което се вижда индукторите се нагряват най-много. Не са измервали температурата на мосфетите с термо двойки (външната им package температура), което прави тестовете леко безсмислени за мен. Няма и задна снимка на дъното за да се види колко се нагрява.

  @shark_turboto

  Цитат

  Много бързаш, не е обявено кога ще излязат дъната на MSI с 256Mb чипове. Другите производители с проблеми нещо са се покрили засега, но предполагам и от тях може да се очакват поправени дъна. Дано греша и да няма подобни драми. Не мисля, че промяната на един чип ще отнеме 2 месеца, за да се стартира производство и разпространение на дъната. Ако не ти е спешно, не бързай. Мерака минава на този, който изобщо не се е канил сериозно да направи покупка.;)

  Ъпдейт: Дъната на MSI, с 32MB чипове на този етап са "вероятни", по думите на представител на MSI в reddit, но тепърва ще се разработват, за да работят със всички поколения Райзен на АМ4 платформата. В момента приоритет е съществуващите им дъна да получат поддръжка, което наистина е оправдан ход. Не знам какво имат да им разработват на новите, при условие, че единствения проблем е с флаш паметта, но това е положението. Мисля си, че напълно ще оплескат положението и ще ги пуснат почти заедно с бъдещите B550 дъна, което вероятно ще ги обезсмисли. Вече обмислям да сменя марката и да търся дъно X470 с по-голяма флаш памет.

  Явно отнема време за да се одобрят всички процесори за платформата. Например при Asus все още няма нито едно дъно, различно от X570, което официално да поддържа 3900X. На това попаднах от Elmor (бивш служител на Asus).

  Не мисля че тези ''MAX'' версии ще ги бавят толкова. B550 ще се появи чак следващата година.

   

  Цитат

  Пепи, прав си за флаш паметта, но аз очаквам дъното да поддържа и рефреша на Зен2 следващата година. Обещана е поддръжка, а отсега има проблеми. Догодина как ще добавят микрокода за новото поколение? Нищо чудно, конкретно МСИ да зарежат дъната с 16МБ чип и ъпдейт да получат само тези с 32МБ. Затова ли се плаща? Аз бих бил готов да изгубя кича, за да получа функционалност, но на нейно място бих искал бъдеща поддръжка, било то дори само 1 поколение.

  Честно казано, няма да се дават повече от 350лв за Х470, а там положението е трагично с врм, лъжене с броя фази, ползване на евтини компоненти по целите дъна. Факт, в момента съм разкъсан между 3600 и 3600Х, но се държи на прилично дъно. Тайчита и т.н. са недостижими. Дори да отпадне 3600Х, допълнителните 100лв, както казах, не стигат за Тайчи.

  Не мисля че някои производител ще зареже дъната със 16mb чипове. От този списък (линк) дъната със 32mb чипове, различни от X570 са само X470 дъната на Asus и Asrock.

  За 300-350 лева може да си купиш почти flagship X370 дъно от ''чужбина'', ако си променил мнението си за пазаруване извън страната. Например намирам Crosshair Hero VI (не Wi-Fi версията) в няколко големи Германски магазин за 234.52лв. (линк). Не знам дали има някаква уловка, но гледайки хронологията на цената, не се е променила много за последните месеци. Asrock X370 Taichi също се намира за под 350 лева (линк). Gigabyte Aorus GA-AX370-Gaming K7 дори още по-евтино (линк). Има най-слаб VRM от трите и охладителя му е проблемен (по-скоро е изолатор), но това лесно се решава като махнеш IO похлупака и сложиш нещо работещо.

  Ако държиш на X470, MSI X470 Pro Carbon се вписва идеално в тези 350 лева. В България най-евтината цена, която намирам е 373 лева, в Немския Амазон е точно 350 лева.

  Производителите на дъна лъжат за броя на фазите при всички платформи, не само при X470 и AM4. Не трябва да ти прави никакво впечатление. Проблема е че при X470 и определени производители (Asrock, Gigabyte) няма баланс и среден клас, определени дъна трябва да имат по-добър VRM за това което струват. 

 23. преди 59 минути, pepy86 написа:

  Не съм споменавал ,че няма PBO при чистия 3600 . То като се замисля това е един от хубавите бонуси на новото поколение. 

  При 3600Х по скоро надеждата ми е да попадне на по-добра бройка , а от там и на някой друг Мгхц и fps отгоре.

  Не мисля , че врмите са лоши на въпросните дъна. Едва ли са на нивото на топ класовете , но при всички случаи няма да има повод да се притеснява на фона на голата платка , която бе избрал.  Би ли споделил повече информация относно VRM изисквания за новите райзен 3000 ?  Изчетох доста от ревютата , може и аз да съм пропуснал нещо по трасето.  Поне при първите zen процесори се убедих лично ,че е важно да се обърне внимание на този детайл .  

  Не знам до колко 3600X ще си заслужава покупката заради това, за 50-100MHz според мен не си заслужава и тези 50-100MHz няма да променят нищо от към FPS. Малко ми е дори неловко като гледам как хората искат да изцедяд последни мегахерц, ако аз имах такъв процесор нямаше да го мъча изобщо, не им е това силата и изобщо не са правени да работят на високи честоти на всички ядра. Специално на мен ми направи впечатление че R9 3900X бройката на Gamers Nexus е доста по-добра (по-техни думи) от също техния R5 3600. Първия изисква по-ниско напрежение за 4.3GHz. По-добрите процесори явно наистина отиват при по-високия клас модели.

  Аз говорех за алуминиевите парчета върху тях, в днешно време са за показ, стават за попиване на топлина, но до един момент. VRM-ите не са никакъв проблем при ZEN2, процесорите са с доста по-ниска консумация, освен при AVX натоваране. Жалко че направиха X570 дъната с толкова сериозен запас, мисля че беше само с цел да оправдаят високи цени. Съмнява ме да има 32-ядрен процесор на AM4, а процесорите нито имат висока консумация, нито се клокват като за световно. Ако на ASUS Prime B450M-K се сложи един вентилатор не би трябвало да има никакъв проблем със R7 3700X/3800X при сток, освен може би при тежки AVX натоварвания. По-лошото е че няма отвори за да се сложи нещо, което да върши работа и човек трябва да експериментира залепвайки с подходяща паста, ако само въздух се окаже недостатъчен.

   

  преди 59 минути, pepy86 написа:

  Какъв кулер смяташ ,че ще е най полезен в такъв случай?

  Понеже се радвам ,че се включи , искам да те попитам смяташ ли , че старите дъна (като моето тайчи x370) би попречило по някакъв начин на процесор от 3000 серията (r5 3600/Х или някой R7 модел) да разгърне своя потенциал и  какво мислиш ще е положението с клока на паметта между ново 570 и  x370/x470  да речем .  Бях чел опасения на потребители , че някои от старите дъна могат да нямат същия потенциал като х570. 

  Не знам, изобщо не съм компетентен по темата. Но самия факт че топлината е фокусирана върху толкова малка повърхност определено ще играе роля при въздушните охладители. Трябва да е нещо, което да я отвежда ефективно.

  Като собственик мисля че ти най-добре ще кажеш. Би те ограничило ако Asrock не добавят някоя опция която да е важна, например независим IF clock, които мисля че ще е важен за максимално високи честоти на паметта за 1:1 съотношение. За паметта явно наистина 3600-3733 ще е оптималното, в това направление дъното ти не би трябвало да те спъва, кита които имаш (линк) още по-малко, ако смяташ да ползваш него разбира се.

   

  @NerdyBurdy

  Дано не си се обидил от коментара ми, не е нужно да показваш обратното на това което казах (че темата е за трафик). Ако не е, за тези пари определено може да се купят по-добри неща, особено видео карта, по-евтина и по-производителна.

  • Харесване 1
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване