Премини към съдържанието

Михайлов

Потребител
 • Публикации

  184
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

332 Супер репутация

Всичко за Михайлов

 • Титла
  Почетен потребител
 • Рожден ден 19.02.1955

Последни посетители

740 прегледа на профила
 1. Имам саундбар от друг производител. Сензорните бутони не са много чувствителни. За да се задейства бутон, поне при моя саундбар е необходимо да се допре с пръст и да се задържи за 2-3 секунди, докато светне съответният светодиод. Пробвай, може и при тебе да е така. Аз заради това предпочитам да използвам предимно дистанционното.
 2. Михайлов

  KLIPSCH HERITAGE

  Като в стария виц, където Иванчо казал "Той и тате може, но козата си сака пръч!", подготвяйки се за бъдещите тонколони Клипш, аз се снабдих с малко по-сериозен усилвател. Отново Naim, но малко по-висок модел - Naim Nait XS2: Новият е върху стария. На пръв поглед разликата е в това, че новият има три копчета в повече...🙂 Обаче далеч не е само това. В момента върви обновление на продуктовата линия на Naim. Това, което намерих, се води стар модел. Новият, който се очаква, се нарича Naim Nait XS3. И в един реален български магазин имаше последна бройка от "стария" модел, с цена, намалена с 40 процента. Е, тази бройка вече не е налична. 🙂 Интересното е, че в останалите магазини, където уж имат от същия модел, няма абсолютно никакви намаления. Просто не издържах на изкушението.
 3. Ето още един вариант от мене: https://www.musicworld.bg/bg/c_3171/i_47681/ONKYO_LS_T10_B.html Нещо като саундбар с вграден в него събуфер. Поставя се под телевизора. Телевизорът може и да стъпи на него. Издържа телевизори с диагонал до 50 инча. Размерите му са 70 х 35 х 11 см - Ширина х Дълбочина х Височина. Тежи около 8 кг. Има блутут, коаксиален, оптичен и аналогов вход. Това нещо е от MDF и за размерите си вади доста приличен звук, дори и стерео - има 4 предни и два странични говорителя с диаметър 7 см и и 1 с диаметър 12 см, насочен надолу, плюс два странични басрефлекса. Имам го същото и от личен опит мога да кажа, че е доста добро. Ще ти останат достатъчно пари да си купиш и преносима колона.
 4. Ето за пример как изглежда един типичен екран на Roon: Естествено това е една минимална част от цялата база данни, която си е направил /само един екран/.
 5. Много е странно, но наистина има промяна в натоварването на процесора и в обема на използваната РАМ. Натоварването не зависи особено от обема и вида на файловете. Основно съм правил сравнение с файлове във формат DSD64, но почти няма разлика и при файлове 24/192, 24/96 и дори 16/44.1. Може би причината се крие в структурата и организацията на самата програма Roon - това не е само аудиоплейър, а той поддържа и база данни от обложки на дискове, информация за изпълнители, автори, композитори, албуми, концерти, биографии и т.н. И тази база се обновява непрекъснато през Интернет. Плюс това плейърът може да възпроизвежда каквото и да било само след като сканира папките, които му посоча, след като си създаде библиотека /база/ на наличните аудиофайлове и добави горепосочената информация към тях. При това плейърът няма режим на наличната информация във вид на списък с папки, а само списък от екрани в графичен вид - като картинки на албуми с кратка информация на името на албума и качеството на записа - от 16/44.1 до DSD. Има си и вградена търсачка за търсене в наличната база - по албуми, автори, изпълнители и т.н. Има и поддръжка на стрийминг ресурса Tidal с поддръжка на MQA файлове.
 6. Аз изобщо не се притеснявам от цитираните температури от 70 градуса. Идеята ми беше съвсем друга - да намаля шума от вентилаторите, доколкото е възможно, защото използвам лаптопа основно за слушане на музика - като източник и транспорт. Свързал съм към него по USB два външни харда и външен висококачествен DAC, откъдето аудиосигналът - вече аналогов, отива към предусилвател и крайно стъпало. И е доста досадно да се чува и шум от вентилатори на фона на музиката. По-рядко пускам и някой филм или HBO GO по HDMI. Игри изобщо не играя, така че няма абсолютно никакво натоварване на видеокартата в режим 3D. При така цитираните променени настройки вградените вентилатори вече не се чуват, което беше и целта на занятието.
 7. Благодаря на всички за съветите и насоките. Укротих Рууна, вече лаптопът работи почти без никакъв доловим шум. Просто ограничих процесора - в processor power management зададох minimum processor state - 50 процента, а maximum processor state - 75 процента от номиналната. Второ - зададох в system cooling police - passive, а не active. В момента температурата на ядрата е около 50 градуса и по-ниска, при температура в помещението 26 градуса. Преди промяната на настройките беше около 70 градуса на ядрата. Според таск мениджъра сега Руунът натоварва процесора до 10-12 процента /по-рано достигаше до 36-40/ и гълта около 1100 мегабайта РАМ при налични 12 000 /преди употребата на RAM от Roon достигаше около 1400 мегабайта/. За сравнение Джей Ривърът гълта 0.2 или 0.3 процента от мощността на процесора и използва около 30-40 мегабайта RAM. Под лаптопа има включена вентилационна подложка Кулър Мастър с 200 мм вентилатор на около 600-700 оборота в минута, който е почти безшумен. Имам още един въпрос - лаптопът е с дискретна видеокарта GeForce GTX 1060. При така зададените настройки и по-специално - system cooling police - passive, при които вградените вентилатори на лаптопа се включват доста по-рядко /поне почти не се чуват/, има ли някаква опасност от прегряване на елементите на видеокартата? Налага ли се да върна тази настройка в режим active? Ще помоля да ми препоръчате някаква програма, с която евентуално да следя за всеки случай и температурата на видеокартата, ако има някаква подходяща. Благодаря предварително.
 8. По отношение на Фубара. От известно време имам проблеми с него. Те май се появиха след последните ъпдейти. Проблемът е следният: Имам три DAC-a - RME ADI 2 DAC, Denafrips Pontus и от една седмица и Klipsch Heritage Amplifier. С два от тях - Понтуса и Клипша имам проблеми с Фубара, а с АДИ-то всичко е наред. Понтусът има фирмен ASIO драйвър, за Клипша Уиндоусът си инсталира автоматично WASAPI драйвър при първото свързване по USB. И при Понтуса, и при Клипша при пускане през Фубара на DSD вместо музика се чуват някакви изкривени звуци, подобни на котешки концерт. АДИ няма никакви проблеми с Фубара. При по-старите версии на Фубар нямах проблеми с Понтуса. Тогава още не притежавах Клипша. Това за мен означава, че има някаква несъвместимост на драйвъри и последните две версии на Фубар. Които явно са бъгави. Проблемите са и с ASIO - в режим DSD Native, и с WASAPI Event - т.е. в режим DoP. Същите два DAC-a нямат никакви проблеми под JRiver и Roon. Също и с HQ Player. Това е една причините да мина на такива "екзотични" плейъри.
 9. Става дума за лаптоп с Win10. Честно казано не съм се сетил да го пробвам без адаптер /т.е. на батерия/. Предполагам, че идеята е да го пусна на батерия в някакъв икономичен режим с намалена мощност, нали? С power plan изобщо не съм се занимавал - както е по defolt след инсталация на операционната система. Мдаа, за бой съм... Иначе Roon има собствени настройки - дали да използва всички ядра на процесора /разпределени изчисления/или само едно. Пробвах - разлика в шума на вентилаторите няма. За разликите в звука между HQ Player и Roon - чисто подсъзнателно през Руун ми звучи малко по- харно. Не мога да обясня защо. Кой знае какви DSP-та има включени тайно в Руун, които още не съм успял да намеря къде са скрити из настройките. HQ плейърът също има доста настройки, най-вече на разни филтри. Май бяха поне три-четири групи настройки, с по 7-8 варианта за всяка група. Т.е. броят на възможните комбинации между тях е доста голям. Интересен момент е и това, че в менюто в страницата за настройки - за избор на изходящо устройство на Руун /т.е. през какъв DAC, мрежови плейър и т.н. със съответните драйвъри/ да бъде пуснат сигналът от Руун има и възможност сигналът да бъде пуснат и през... HQ Player. Естествено трябва HQ плейърът да бъде стартиран софтуерно преди да направиш този избор и да е с необходимите настройки към какъв DAC да бъде подаден сигналът от HQ плейъра. Според данните по разни форуми след последните два ъпдейта на софтуера на Руун, звукът през него не е по-лош, а дори и малко по-добър от звука през HQ плейъра и необходимостта от такава гимнастика отпада. Всъщност ето един линк към сайта на Roon: https://roonlabs.com/
 10. Благодаря за идеите! Всичко ще проверя подред - натоварването в таск мениджъра, сканирането за малвар и руткит, и след това ще експериментирам да огранича честотата и турбо бууста на процесора /ако не открия гадини естествено/. Благодаря още веднъж!
 11. Тоз плейър официално струва 500 долара за доживотен лиценз. Аз естествено не съм го платил, а ползвам версия от някакъв руски сайт /не е рутракер/ с пачване през command prompt и писане на код и наистина може и да има някоя скрита копачка... Обаче ако не е пусната програмата натоварването на процесора пада моментално. И температурите на ядрата падат, и вентилаторите мирясват. Ако има някакъв malware и скрита копачка, това чудо няма ли да бичи винаги, когато лаптопът е включен? А по принцип - в жегите при температура около 27-28 градуса в хола без климатик, температурата на ядрата на процесора не достига до 50 градуса без да е включен Руун, а работи някой от другите плейъри плюс браузър плюс офис и т.н. примерно.
 12. Довечера ще погледна в таск мениджъра, че сега съм на работа. А иначе Roon е голяма шарения в сравнение с Фубара, който има направо спартански интерфейс спрямо Руун. Освен това Руун няма опция директно да си пуснеш някакъв файл или папка. Трябва предварително да му заредиш каквото ще слушаш в медийната му библиотека. Примерно пускаш му да си зареди де каквото намери като музика в партишън D. Или пък само в отделен фолдър. Той естествено не прехвърля никакви музикални файлове, обаче си прави тагове, дърпа информация от нета и т.н. и т.н. И в основното меню ти дава картинки на всички заредени в библиотеката албуми с малко допълнителна информация за всеки албум, по доста картинки на екран и с много превключваеми екрани. Може би част от проблема при мен е, че съм заредил в библиотеката му 2-3 терабайта албуми... Т.е. линкове, тагове и информация за такъв обем музика.
 13. Така е, прав си. Доколкото разбирам, основната разлика между Roon и останалите плейъри е във възможностите на DSP /допълнителната цифрова обработка на звука/. Има и разни екзотични възможности да преконвертира по време на възпроизвеждането цифровия сигнал в такъв с по-"високо" качество - примерно от 16bit/44.1 kHz в HiRes - примерно 24 bit/192 kHz или направо в DSD. Но ползата от това е много съмнителна. Освен това този Roon непрекъснато си обновява базата с данни от Интернет - търси и добавя снимки за конкретния албум, коментари и биографии на композитори, изпълнители, дава предложения за други техни произведения, албуми и т.н. и т.н. А всичко това естествено допълнително товари процесора.
 14. Здравейте! Преди два месеца си купих лаптоп с основна цел - да се използва като източник и транспорт за слушане на музика с високо качество (HiREs) през външен DAC и аудиосистема. Купих си доста приличен лаптоп, който е донякъде геймърски - HP Pavilion, с процесор Intel i7 с шест ядра, 12 GB RAM, SSD 128 GB плюс 2TB HDD, видеокарта GeForce 1060Ti. Лаптопът е с два вградени вентилатора. По принцип лаптопът е доста тих, включил съм през БИОС-а автоматично регулиране скоростта на въртене на вентилаторите в зависимост от натоварването. При използване на софтуерни плейъри от рода на Foobar2000, JRiver и HQPlayer натоварването на процесора явно е доста ниско и шумът от вентилаторите на практика не се чува. Обаче не много отдавна инсталирах и плейъра Roon, който се води за може би най-добрият. Проблемът е, че този плейър за разлика от гореизброените натоварва значително процесора, според CoreTemp консумацията на процесора достига до 30 и няколко вата и температурите на ядрата поне през летните месеци достигат и надвишават 70 градуса /не използвам климатик в помещението/. При това положение вентилаторите на лаптопа започват да работят на максимална скорост и шумът им става забележим на фона на музиката. В никакъв случай не искам да кажа, че шумът на вентилаторите е много силен, но все пак се чува и е досадно - при нормално и тихо ниво на музиката през аудиосистемата. Естествено съм поставил лаптопа върху вентилационна подложка - Кулър Мастър с 20 сантиметрова бавнооборотна перка /около 600 оборота в минута/, която е на практика почти безшумна. Обаче явно това не е достатъчно, за да се охлади ефективно лаптопът и той да понижи скоростта на въртене на вградените вентилаторчета. Въпросът ми е - може ли да предложите някакви идеи за намаляване на шума от лаптопа при използване на Roon? Единственото, което ми хрумва, е да заменя вентилационната подложка под лаптопа с такава с по-високо ефективен вентилатор. Примерно с регулиране на скоростта на въртене на вентилатора. Обаче той ще е по-високооборотен и сигурно ще добави собствен шум. Второ - биосът на лаптопа е доста беден като възможности и не виждам да има възможност примерно да огранича честотата на работа на процесора, която е доста висока /не помня точно, но беше 3 и нещо гигахерца - близо до 4 гигахерца/. Благодаря предварително!
 15. Михайлов

  KLIPSCH HERITAGE

  Вчера пропуснах да спомена и още едно много интересно ревю за Клипш Форте 3 - от поляците от Stereo i kolorowo - underground: http://stereoikolorowo.blogspot.com/2017/11/kolumny-podogowe-klipsch-forte-iii.html Адски забавна ми се струва заглавната картинка на полския сайт, с която започва всеки материал на сайта: 😄 Няма начин човек от нашето поколение да не си спомни някогашните времена...
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...