Премини към съдържанието

Михайлов

Потребител
 • Публикации

  146
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

277 Супер репутация

Всичко за Михайлов

 • Титла
  Редовен потребител
 • Рожден ден 19.02.1955

Последни посетители

476 прегледа на профила
 1. Преди десетина дни бях пуснал тема за "истински" захранващи кабели: Тези, които ги коментирам в темата, може да се купят от топ аудио видео: https://topaudiovideo.bg/products-78-zahranvashti-kabeli/ Естествено става дума за кабели с IEC конектор за включване към усилвателя и с Шуко контакт за включване към ел. инсталацията.
 2. Пропуснах да обърна малко повече внимание на DAC-а, който използвам сега - Denafrips Pontus. Това е истински R-2R DAC, който не е конструиран на базата на Sigma-Delta DAC чип - примерно на AKM или Sabre, а използва матрица от точни резистори плюс два броя FPGA програмируеми модули /процесори/ - по един на канал, които извършват цифрово-аналоговото преобразуване на входния сигнал. Плюс това има и вграден USB модул /преобразовател/ на италианската фирма Amanero, който преобразува входящия по USB сигнал в сигнал, съвместим с I2S интерфейса на схемата. Схемата на DAC-а използва собствен кварцов генератор, който работи в асинхронен режим. Много интересно изглежда "карантията" на DAC-a - т.е. какво има под капака: Миниатюрните елементи между редиците от чипове в лявата част на снимката са точните резистори. По-малката платка е USB-модулът. А под платката с електрониката и купищата кондензатори и резистори се намира захранващият блок, който е затворен в отделна метална кутия: Това е кутията /"тавата"/ на захранващия блок със свален капак. Два тороидални трансформатора. И в захранващия блок не са спестили от кондензатори.😀
 3. Грамофонът не е нещо особено - стандартен грамофон с директ драйв мотор с кварцово автоматично регулиране на скоростта на въртене. Доколкото мога да преценя, скоростта е напълно равномерна. Няма брум, няма и детонации. Не съм усетил никакви вибрации. Естествено от огромна важност е и дозата. Грамофонът идва с бюджетна доза на Аудиотехника, която не е нищо особено. Затова съм я заменил с ММ доза на Ортофон, която е с цена, близка до цената на самия грамофон. Дискът е тежък, добре центриран, директно задвижван от мотора. Моторът не предава вибрации надиска. Допълнително съм се снабдил с външен лампов фоно (RIAA) коректор, тежка клампа за притискане на плочите към диска с вграден нивелир, карбонова антистатична четка за почистване на плочите, антистатичен спрей за плочи, четчица и течност за почистване на иглата. Освен това за допълнително обиране на вибрациите от околната среда и по-добро демпфериране под грамофона съм поставил допълнителна основа /тежък плот с регулируеми конусни гумени крачета/ на ProJect: От посочените три грамофона може би аз бих избрал модела Ion Pro 500. Не ги познавам, не искам да те заблудя.
 4. Музиката, която слушам и при която се забелязва подобряване на звука при подмяна на захранващите кабели - симфонична, камерна, барок, опера, джаз, блус, рок и по малко от останалите жанрове. Като носители използвам нови или запазени плочи, а от цифровите формати - CD, файлове с висока резолюция - FLAC и WAVE 24 bit/48 KHz, 88,2 kHz, 96 kHz, 176, 2 kHz, 192 kHz. Както и SACD ISO файлове - записи от SACD във формат DSD64. Както и DSD файлове във формат DSD64, DSD128 и DSD256. В какво се изразява подобряването на звука - звученето става по-прозрачно, с по-добре изразени честотни ленти на отделните иструменти. А при отделни файлове се забелязва и подобряване на стерео ефекта, както и подобряване на триизмерността на звуковата картина.
 5. С удоволствие ще отговоря на въпросите. Първо за електроинсталацията - живея в сграда от 60-те години, електроинсталацията не е подменяна и гарантирам, че поне от таблото на входа нагоре всички кабели са медни. Второ - каква е аудиосистемата ми. Ползвам аналогов и цифров източник. Аналоговият източник е грамофон Audio Technica LP-5 с доза Ортофон 2M Bronze и външен RIAA коректор ProJect Tube Box S: Цифрови източници: 1. Мрежови плейър Onkyo NS 6170, който просвирва всякакъв вид цифрови файлове от външен хард диск или по домашната мрежа. 2. Лаптоп с JRiVer и Foobar2000, свързан по usb с R-2R DAC Denafrips Pontus. Предусилватели: 1. Лампов PrimaLuna Prologue 3 2. Цифров Violectric PRE V630 В ролята на крайни стъпала използвам усилвателите Onkyo A-9070 и Naim 5si. Ето и снимка на по-голямата част от аудиосистемата: Озвучителните тела са Canton Nestor 802DC
 6. Честно казано, малко се притеснявам да напиша цената, защото ще решите, че съм тотално изперкал...😀 Кабел за усилватели - Pangea Audio AC 9SE MKII Signature Power Cable (1 Meter) - 450 лева. Кабел за преампове, ДАК-ове, плейъри и т.н. - Pangea Audio AC 14SE MKII Signature Power Cable (1.5 Meter) - 160 лева. Засега съм взел два броя. Мрежовите филтри Блек Нойз - взех ги на разпродажба по 450 лв. парчето. Иначе се продават минимум за 1350 лв бройката.
 7. Наскоро си подмених част от захранващите кабели на аудио системата. Спрях се на захранващи кабели на американската фирма Pangea Audio. Те предлагат два основни вида кабели - за предусилватели, плейъри, ДАК-ове, стриймъри и т.н. от серията AC14, и за усилватели и крайни стъпала от серията AC9. Ако се сравнят с обикновените фабрични захранващи кабели, които идват със свирките, "аудиофилските" са много по-дебели, особено тези за усилватели, които изглеждат почти чудовищно дебели. производителят надълго и нашироко обяснява как проводниците били от супер чиста мед, колко отделни паралелни жила имало вътре, как всички били с незнам си колко вида специална изолация, какви екранировки и ширмовки имало, каква била общата външна изолация и т.н. и т.н. Ето как изглеждат част от кабелите: Това отляво е един от кабелите за плейъри, ДАК-ове и т.н. Дясното чудовищно съоръжение е захранващ кабел за усилватели. Специално поставих една запалка в кадъра да добиете реална представа за мащаба и колко са дебели кабелите. Много хора не вярват, че подмяната на захранващи кабели може да доведе до подобрение в качеството на звука. Че това са глупости и аудио маниаците се самозаблуждават и си внушават, че има полза от такова нещо. Ами сигурно и аз си самовнушавам, но ми се струва, че има реално подобрение на качеството на звука. Някак си звукът се избистри, стана по-прозрачен, басът се подобри също, в някои записи се подобри стереоефектът и т.н. и т.н. Всъщност трябва да добавя, освен тези захранващи кабели съмвключил и мрежови филтри /RLC филтри/ между контакта и аудиоустройствата. Два броя ето такива: Според субективното ми мнение комбинацията от такива филтри и кабели се отразява извънредно благоприятно на качеството на звука.
 8. Михайлов

  yamaha rx-v357 тонколони ?

  За импеданса на колоните, които можеш да свързваш. Погледнах ръководството. В спецификациите пише, че за модела, предназначен за Европа, към терминалите за предни /фронт/ колони/ може да се свързват и колони с импеданс 4 ома и мощността е до 105 вата за канал - а при модела за Азия - колони с импеданс 6 ома и мощността е 100 вата на канал. Ресивърът има по два чифта изводи за фронт колони - фронт А - на врътки, и фронт В - на щипки. Ако ползваш само фронт А изводите, спокойно можеш да си включиш и колони с импеданс 4 ома. Но ако искаш да включиш колони по схема бивайъринг - с отделни кабели за нискочестотните и високочестотните говорители - с по 4 кабела за колона, тогава трябва да се ползват изводи фронт А плюс фронт В. В този случай импедансът на колоните не трябва да е по-нисък от 8 ома. В последния случай, ако включиш колони с по-нисък импеданс от 8 ома, при голямо усилване на ресивъра можеш да го повредиш поради голям ток.
 9. В менюто на Сонито избираш аудиото да се насочва към аудиосистема или нещо подобно, а не през вградените говорители. В ръководството на Маранца трябва провериш цифровите оптични входове към кои аналогови входове са асоциирани. Примерно - предполагам, че оптичен вход 1 е асоцииран към аналогов вход DVD. Включваш оптичния кабел на оптичен вход 1 и превключваш Маранца на вход DVD. Ако няма звук, пробваш следващия вход и т.н. докато нацелиш правилния вход. Предполагам, че проблемът е, че не си пренасочил аудиото от Сонито да излиза през оптичния изход. Виж по-нагоре първото изречение. Т.е. през менюто на телевизора - home - audio - audio out трябва да превключиш на home audio system или нещо подобно.
 10. И какъв е проблемът? Като гледам по снимки, ресивърът има три оптични цифрови входа. За да се чува сигнал от телевизора по оптика през ресивъра, трябва: 1. През менюто на телевизора да се пренасочи сигналът за звука да излиза през оптичния цифров изход. 2. Ресивърът да се превключи на съответния цифров вход. Не познавам този модел ресивър. При някои ресивъри всеки цифров вход трябва да се асоциира към някой от аналоговите входове - примерно TV, DVD и т.н. Това се осъществява през менюто на ресивъра.
 11. В упътването на всички аудио и видео устройства изрично е подчертано, че включването и изключването на всякакви видове кабели към тях и между тях трябва да се прави само когато всички устройства са изключени от мрежата. Най-добре при извадени щепсели на захранващите кабели. Освен това, ако се свързват няколко устройства с интерконектни кабели /аудио, видео и USB кабели/, задължително е захранващите им кабели да се свържат към една точка на електроинсталацията /към един контакт, т.е. разклонител/. Ако са изпълнени тези изисквания, няма как да се отплесне някакъв кабел, че да даде фаза към маса и т.н. А който го е страх от евтини китайски цифрово-аналогови преобразователи /ЦАП-ове/, може да си купи истински аудиофилски ЦАП /на английски DAC/ на цена от няколкостотин до няколко десетки хиляди лева. Веднага мога да препоръчам няколко модела.
 12. Трябва ти някакъв евтин конвертор с оптичен и коаксиален вход и аналогов изход. Примерно нещо ей такова: https://www.amazon.com/dp/B015H86NG4/ref=sspa_dk_detail_0?psc=1&pd_rd_i=B015H86NG4&pd_rd_w=76Axd&pf_rd_p=2bd81721-c115-4b8d-93a3-2ecd17466ded&pd_rd_wg=pbP8u&pf_rd_r=ZG50W1EYQ3P3FVB919PF&pd_rd_r=0a943c58-2a14-11e9-8cf5-099d92ac0fc2 Може да се наложи да си купиш още едно кабелче - 2 чинча-стерео минижак Ей такова:
 13. Да е живо и здраво детето и само радост да ви носи. Купете му минисистемата да се радва. А за слушалки - не му вземайте тапи, а слушалки, които обхващат ушите отвън. И гледайте да не са слушалки за телефон с нисък импеданс. Т.е. да не са 32 ома или 16 ома. По-добре да са с високо съпротивление - поне 50-60 или 120 ома. Когато съпротивлението е по-високо, обикновено на слушалките им трябва по-мощен слушалков усилвател, за да свирят много силно. Изходът за слушалки на минисистемата вероятно е с маломощно усилвателче. И контролирайте детето да не седи дълго време със слушалки и да не надува звука.
 14. Този говорител къде ще го монтираш - в събуфер или ще замениш говорител в едната от две стереоколони? Или си правиш нови колони и търсиш два еднакви басови говорителя? Питам, защото ако смениш само единия от два еднакви говорителя в две съществуващи колони, задължително ще има разлика в звука от двата говорителя - оригиналния и сменения. Смяната на говорител не е елементарна работа. Дори ако новият говорител външно напълно пасва със стария, има огромна вероятност да звучи по друг начин. Разлики може да възникнат от: различен материал на мембраната, различен брой навивки на бобините, различно сечение на проводника за бобините, различни магнити, различни системи на окачване на мембраната, различно активно и индуктивно съпротивление /импеданс/ , различни честотни характеристики и т.н. и т.н.Да не говорим, че говорителите са вързани към филтри, които са изчислени за оригиналните говорители, а не за някакъв с различни параметри. Абсолютно по същия начин ще звучи само еднакъв оригинален говорител от същия производител на мястото на сменения. Ако става въпрос за подмяна на един /изгорял/ говорител от два налични в две колони, най-добре е да смениш и двата. Сигурно новите ще звучат по различен начин от старите, но поне двата нови ще звучат по един и същи начин.
 15. Ей тази минисистема удовлетворява всичките ти изисквания: https://www.avitel-bg.com/pioneer-x-hm15bt
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване