Премини към съдържанието

Михайлов

Потребител
 • Публикации

  415
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко за Михайлов

 • Рожден ден 19.02.1955

Последни посетители

2890 прегледа на профила

Постижения на Михайлов

 1. Според някои аудио маниаци предпазните решетки пред говорителите на колоните "заглушават" част от звуковата картина, най-вече в областта на високите честоти. Тези решетки (грилове) най-често представляват рамка, върху която е опънат плат. Според производителите това било акустично "прозрачна" тъкан, която с нищо не ограничавала звука от говорителите. Има и грилове от много тънка метална мрежичка. Аз съм си правил експерименти, като съм слушал едни и същи колони и в двата варианта - с грил и без грил. Едни и същи музикални произведения, при една и съща степен на усилване на звука. Честно казано, поне аз разлика в звука не усещам. Може би вече съм леко оглушал.😂 Но не ми се вярва - проверявал съм си слуха и все още чувам до около 15-16 килохерца. Е, не са 20 килохерца, но с годините горната граница на слуха постепенно спада. От друга страна използването на грил изпълнява донякъде предпазни функции срещу случайни механични повреди на мембраните на говорителите, а също така ги предпазва и от прах, който се чисти по-безопасно от решетките, а не от мембраните. Поради тези причини аз не махам решетките освен за почистване. Та въпросът ми е - използвате ли предпазните решетки на колоните си или сте ги махнали още с поставянето на колоните в стаята?
 2. Ти хубаво си намерил линка, но трябва да те предупредя, че ламповите усилватели на Георги Георгиев (така се казва) са сингъл енд, клас А. Много е дълго за обяснение, но ето съвсем накратко: Такива лампови усилватели са с ниска мощност на канал - буквално няколко вата - примерно 3, 4 или 5 вата. Поне такава е мощността на усилвателите на Георги Георгиев. Свирят страхотно, но трябва да имаш подходящи тонколони за тях. С много висока чувствителност. Над 95 децибела примерно. Още по-добре е, ако освен че са високочувствителни, да бъдат само с един широколентов говорител. Т.е. да няма филтри. Аз съм говорил с него по телефона, навремето се интересувах от един негов лампов усилвател. Независимо че колоните ми са с много чувствителност - 99 децибела, г-н Георгиев не пожела да ми продаде усилвател, защото колоните ми са трилентови, с три говорителя и съответно с по два филтъра на колона. Т.е. усилвателят не бил подходящ за такива колони.
 3. Ето как изглежда карантията на моя предусилвател, гледан отдолу: Двата трансформатора в горната кутия тук не се виждат, но в лявата част на схемата се виждат клеморедите им. Дебелите червени жици отиват до цокълите на двете по-големи лампи от първата снимка.
 4. Без анодно високо напрежение лампата просто не работи и ако предусилвателят наистина е лампов, няма да има никакъв звук. Твоят предусилвател най-вероятно е дигитален, т.е. е изграден на базата на чипове - операционни усилватели, а крайното стъпало е транзисторно. Т.е. лампите са турени за красота. Те не работят и няма как да работят в този усилвател, защото за тях няма в схемата монтирани захранващи трансформатори. Eто как изглежда моят лампов предусилвател: В стърчащата кутия зад лампите и двата кондензатора са повишаващите трансформатори за анодното напрежение.
 5. Всъщност с въпросния таблет имах още едно дребно проблемче, които се оказа, че не е проблем. 😄 Стилусът, който идва в комплект с таблета както и клавиатурата. За него в упътването пише, че в настройките за него може да се изберат две често употребявани функции (има 3-4 възможни комбинации) и чрез двукратно потупване с палец в предната част на стилуса на около 2-3 см от перото можело да се превключва между двете функции, без да докосваш съответната иконка на дисплея. Примерно възможна комбинация - режим на писане (рисуване) и режим на триене (виртуална гума). Това нещо било активно в съответната програма за писане или рисуване. Пробвах с програмата Nebo for Huawei, фабрично инсталирана в папка Stylus на таблета. Не работи и не работи двойното потупване и това е. Направих си труда да отида до гаранционния сервиз на Хуауей в София, техникът го гледа, гледа, нищо не можа да направи и накрая се обади на някакъв софтуерен инженер от сервиза да го тества на тяхно устройство и ако трябва да се обадят във фирмата майка да отстранят проблема софтуерно и да ми пуснат ъпдейт. На другия ден ми се обаждат и ми казват - пуснете програмата Notepad, също предварително инсталирана. Пускам я аз - и о, чудо!, в нея потупването по стилуса работи... 😄 Каква била работата - програмата Notepad е собствена на Хуауей, а другата програма - Nebo, била на външен разработчик. И с нея потупването на работело. Майтап...
 6. Някои китайски лампи май имат вградени допълнителни светодиодчета в тях за "художествено" осветление. Предполагам, че китайците са се изхитрили да захранват някакви крачета на такива лампи през цоклите с ниско изправено напрежение, за да създадат имитация на лампа с "меко" лампово осветление в червено примерно. Иначе от лампи бъкел не разбирам. Въпреки че имам един лампов предусилвател Прималуна с 6 /шест/ лампи само за предусилвателната част.
 7. Уви, това е злостна имитация. Лампите са просто за красота. Не съм гледал цитираните клипчета, но бях гледал някакво друго, в което авторът на клипчето просто извади лампите от цокълите им и усилвателят продължи да си свири. Т.е. това си е усилвател, но не е хибриден с крайно лампово стъпало.
 8. Че защо? Този си е екстра. Проблемът е в мен, защото от десетки години пиша на БДС. Когато се появиха компютрите, първоначално усвоих фонетика, защото друго на български просто нямаше. По-късно, като се появи Уиндоус, Уърд, Ексел и т.н., минах на БДС. Защото в древни времена доста съм печатал на пишеща машина. И БДС ми е познат много отдавна. Сега просто се връщам и към фонетика. Само за този таблет. Иначе всички клавиатури в къщи - и на десктопа, и на лаптопа, са маркирани с латиница плюс кирилица -БДС. Виртуална клавиатура на телефона и на един друг таблет ползвам също с лайаут БДС.
 9. Току-що инсталирах приложението по линка от твоя пост. Бачка идеално. Само трябва да свикна къде се намират буквите ч, ш,щ, ю и ь. Ч е скрито на бутона esc, а ь - на бутона х. Ш и Щ са на бутоните за средни и големи скоби - лява и дясна. Благодаря! Извинявам се. Исках да маркирам твоя отговор като "Това реши проблема", но сбърках и маркирах моя първи пост в темата. Моля модератор да поправи грешката ми, че аз не мога. Благодаря още веднъж! Т.е. дръпнах и инсталирах приложението Extra Physical Keyboard Layouts. Но тъй като става дума за Хуауей без Гугъл сървиси естествено, в коментарите на автора на приложението имаше публикуван линк към github - visit https://github.com/varzan/extra-keyboard-layouts, където имаше линк за сваляне не само от гугъл плей, но и от IzzyOnDroid. Инсталираха се допълните Layout-и и се появиха в списъка на достъпните Layout-и в настройките на физическата клавиатура. Те се сменят с натискане на ctrl + shift на клавиатурата.
 10. Здравейте, наскоро си взех нов таблет Huawei Matepad 11. Таблетът е супер, нямам никакви претенции към него. Той върви в комплект с външна клавиатура-калъф тип папка, която се закрепва магнитно към таблета, плюс стилус, който се зарежда безжично (както и клавиатурата) от самия таблет. Стилусът също се закрепва с магнити към мястото за зареждане Клавиатурата и стилусът контактуват с таблета по блутут. На клавишите на клавиатурата има гравирани букви и знаци само на латиница. От настройките на таблета може да се сменят шрифтовете за физическата клавиатура, както и отделно шрифтовете за виртуалната екранна клавиатура. Проблемът е, че за физическата клавиатура за български може да се избере само клавиатура (шрифт) с разположение на буквите БДС. Т.е. няма достъпна клавиатура Фонетик. А аз не съм научил наизуст разположението на знаците при клавиатура БДС. Свързах се с поддръжката на Хуауей България. Оттам ми предложиха да си дръпна от Интернет магазина на Хуауей (аналог на Гугъл Плей) някаква си клавиатура Go Keyboard, която имала Фонетик клавиатура на български. Дръпнах я, инсталирах и се оказа, че това е поредната виртуална клавиатура за дисплея, която няма нищо общо с физическата клавиатура. Писна ми да се занимавам с глупости и просто си купих от най-близката книжарница самозалепващи лепенки за клавиши за клавиатура с латиница и кирилица с БДС разположение. Не е най-елегантното решение, но засега съм така. Разбрах, че по принцип някои компютърни фирми предлагат услугата гравиране на кирилица върху клавиатура. Обаче бутончетата (клавишите) на външната клавиатура на таблета са сравнително малки, знаците на латиница са гравирани в центъра на всеки клавиш и не знам дали ще има място за гравиране на знаци и на кирилица. А иначе клавиатурата е доста удобна, този манускрипт го написах точно на тази клавиатура от таблета. Някакви идеи дали има някакво друго решение?
 11. Обикновено автомобилите Голф четворка с пернишка регистрация се отличават с особено мощен и могъщ звук...🤣
 12. След всичките тези ватове направо ме е срам да си призная с каква мощност е моят усилвател (крайно стъпало) - само 2 х 80 вата при 8 ома. Мъка...🤣 При това мога да го слушам максимум при усилване около 9 часа на врътката на потенциометъра. Нагоре вече започва да пада мазилка, пръскат се стъкла на прозорците, къртят се плочки в банята и т.н.🤣
 13. За цената - ясно. Много ясно, че цената е убийствена и ненормална. Аз просто публикувах картинка и данни за усилвател (крайно стъпало, при това моноблок) с "истински" , а не с китайски ватове. Много ватове. Да не говорим, че за обикновения потребител много стотици ватове са напълно излишни. Освен ако няма да озвучава мегдана.😄
 14. Ето как изглежда едно "прасе" - крайно стъпало моноблок Dan D'Agostino Progression M550. 550 вата при 8 ома и 1100 вата при 4 ома: Тежи 52 кила. За стерео естествено ви трябват две такива.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване