Премини към съдържанието

Михайлов

Потребител
 • Публикации

  434
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от Михайлов

 1. Ами хубаво - някаква уж "пречистена" мед. Това обаче не дава отговор на въпроса защо в центъра на сечението на кабела има отделно кабелче с отделна (синя) изолация... Това си остава загадка.
 2. Нещо не ми е ясно относно предназначението на този кабел. Ако това наистина е кабел за тонколони, защо изобщо в центъра на сечението на кабела има оптичен кабел т.е. OFC кабел - този в синята изолация? При пренос на аналогов сигнал от клемите на усилвателя до клемите на тонколоните изобщо не се пренася никакъв цифров сигнал по оптичен кабел. Кабелите за тонколони са обикновени кабели от многожични медни проводници в подходяща изолация. Нищо повече. Аз преди години си бях взел два вида кабели за тонколони от Eagle Cable - единият със сечение 4 квадрата с жички от чиста мед, а вторият- със сечение 2.5 квадрата с посребрени медни жички. И двата кабела бяха с прозрачна силиконова изолация. И толкоз. Нямаше никакви OFC кабелчета в сечението. Относно свързването на кабела към накрайниците (бананите). Повечето банани са на базата на нещо като медна тръбичка, която може да има покритие от сребро, злато или родий. Предната част на тръбичката е оформена като отделни дъгички, за да контактува плътно с тръбичката на клемата, в която се мушка. Кабелът се мушка отзад в тръбичката на банана и се притяга към нея с едно или две винтчета. Някои модели банани се притягат към кабела чрез пресоване (кримпване) със специален инструмент. Някъде използват термина терминиране вместо пресоване. Само някои модели банани са пригодени за запояване на кабела към тях. Примери: 1. Обикновен кабел за тонколони с медни жички: 2. Обикновен кабел с посребрени медни жички: 3. Кабел с екраниращо фолио:
 3. Колко е гаден обаче Амирм от аудио сайънс ревю...😂
 4. Аз винаги съм предпочитал USB. Повечето устройства поддържат пренос на данни по оптика до честота на дискретизация 24 бита/96 килохерца. А има аудиофайлове 24/192. Плюс DSD файлове - DSD64, DSD128 и DSD256. Сега навлизат и DXD файлове до 24/368. А такова нещо по оптика не минава.
 5. Извинявам се, ако съм пропуснал нещо, но аз не разбрах точно как подаваш аналогов сигнал към слушалковия усилвател Шиит. От компютър - през звуковата карта на компютъра - кабелче стереоминижак- два чинча, или по USB кабел - външна звукова карта, или през Tosslink- оптичен кабел - външна звукова карта? Или вместо външна звукова карта използваш външен DAC? Или усилвателят ти има вграден цифрово-аналогов преобразовател (ЦАП), т.е. DAC, и подаваш цифров сигнал съм него от компютъра?
 6. Не знам дали на фабрично усилвателче за слушалки има техническа възможност за формиране на стари лампи с по-ниско напрежение. Да не забравяме, че такава гимнастика трябва да се извършва от хора с технически познания и практически опит. Мен ми е интересно и друго - като си вземеш такива стари лампи, има ли вероятност те да са мачнати, т.е. предварително да са подбрани с близки параметри. Тъй като най-вероятно отговорът е "не", трябва да се настройват чрез схемата на усилвателя.
 7. Има чудесни студийни монитори, които стават за домашна употреба. Сега може и да греша, но моделите, които съм разглеждал, за мен имат един основен недостатък - само един вход. Т.е. възниква неудобство, ако имаш повече от един източник на линеен сигнал. Примерно - грамофон плюс CD плейър плюс тунер (или стриймър) плюс DAC, свързан към компютър и т.н. В такъв случай много по-удобен ще е интегриран усилвател с няколко входа плюс пасивни колони. Ако има студийни монитори с няколко входа, моля да бъда извинен за невежеството.
 8. Ако ще са студийни монитори, има JBL и всичко останало. Най-яките студийни монитори за мен са JBL 4350. 🤣 Естествено има и чудесни по-малки студийни монитори, които са екстра за домашна употреба, примерно JBL 4307:
 9. MC доза Ортофон Каденца - черна, с геометрия на върха на иглата Шибата:
 10. Имам един приятел, запален аудиоманиак. Помещението му за слушане е около 20 квадрата. Той обожава винила. Последният му грамофон е някакъв свръхскъп Ленко с незнам си какво рамо, с MC доза, черна Каденца. Допълнително е включил повишаващи трансформаторчета преди външния РИАА коректор. Цялата му усилвателна техника е на канадската фирма Moon - РИАА коректор, предусилвател и крайно стъпало - 50 килограмово прасе 2х 160 вата при 8 ома. Та в това "дребно" помещение е турил два малки гардероба Таной Гленеър Престиж 15. С 15 инчови дуалконцентрични говорители плюс допълнително монтирани отгоре супер туитъри Таной. Ами човекът въобще не се ограничава да слуша грамофона през тези чудеса на аудиотехниката само на свръхниски нива. Ама изобщо! Знаете ли колко добре звучат Рейнско злато, Танхойзер или Валкюра, набримчени на доста високо ниво? Просто трябва грамофонът да е зад линията на колоните. Т.е. извън въздушните потоци от говорителите. И естествено трябва да е вибрационно "развързан" от пода и всякакви вибриращи повърхности. Таной Гленеър: Таной супер туитър (поставя се върху колоната):
 11. За колоните. Ако имаш място да сложиш стойки и на тях малки букшелф колонки, значи имаш място и за подовостоящи колони. Аз лично винаги бих предпочел подовостоящи колони. Най-малкото заради това, че имат по-голям обем. И най-вече заради по-доброто звучене. Лично мнение. Освен това - ако са подовостоящи, най-добре е басовият говорител или два говорителя да са с диаметър на мембраната поне 8 инча, а не 6.5 инча. Просто басът е съвсем друг. Преди години се мъчих с едни колони със 6.5 инчови говорители, но накрая не издържах и преминах на стари немски колони Canton Nestor DC 802 или нещо подобно с по два 8 инчови, плюс 7 инчов за средните честоти плюс високочестотен. Съвсем друга работа! Специално за Кантоните. От старите колони Кантон най-добри са тези от серията Ergo. Из продавалниците има разни такива, но при купуване от частно лице на колони секънд хенд винаги съществува риск нещо да не им е наред.
 12. За дозите - има няколко производители на дози за грамофон. Освен Аудиотехника, има още Ортофон, Shure и т.н. Освен това дозите се различават според геометрията на върха на игличката, която контактува с канала на плочата. Според геометрията различаваме игли с коничен връх, с елиптичен връх и с връх със заточване Шибата. Изброил съм ги в по-посока от игли с по-ниско към игли с по-високо качество. Иглите с елиптичен връх по-добре прилягат към геометрията на канала на плочата от иглите с коничен връх, а иглите с геометрия на върха Шибата контактуват още по-добре със стените на канала. А защо човек да има повече от една доза? Примерно за разнообразие или заради това, че с различните дози се получават и леки разлики в звученето на музиката. Или може да установиш, че даден музикален стил повече ти харесва с една доза, а друг - с друга доза. А иначе Кирилов е напълно прав, че най-важно е качеството на колоните.
 13. Авторът на темата може да е имал предвид многоканален кино ресивър. Накратко - многоканалните ресивъри свирят мнооого по-зле музика в режим стерео отколкото всеки стерео усилвател при еднаква цена за ресивър и усилвател. Трябва ти адски скъп ресивър, за да свири толкова добре в режим стерео колкото един качествен стерео усилвател.
 14. Честно казано, тази марка я заобикалям отдалече. Тези правят нещо като професионална техника. Т.е. примерно за озвучаване на обществени заведения и т.н. Пони според мен не е много подходяща за домашни HiFi системи. Но воже и да греша. Нека някой по-знаещ да каже.
 15. Какъвто и усилвател и колони да си вземеш, за грамофона допълнително трябва да си вземеш няколко евтини аксесоари, с които да почистваш плочите и иглата и да извършваш настройки по грамофона. Това са: 1. Карбонова четка за почистване на плочите от прах преди просвирване. 2. Алтернативно - микрофибърна кърпа и антистатичен спрей за грамофонни плочи. 3. Фина четчица и антистатична течност за почистване на игличката на дозата. 3. Микрокантарче за фино настройване на натиска на иглата върху плочата. 4. Шаблон за настройване на положението на дозата спрямо държача, на който се монтира (ако смениш дозата). Държачът се нарича шел. Грамофоните на Аудиотехника обикновено имат в комплекта на доставката такъв шаблон - картонен диск, който поставяш вместо грамофонна плоча. На него има разчертани разни линии, по които нагласяш дозата за паралелност и успоредност, преди да я притегнеш към шела. А шелът се монтира към рамото. Повтарям - това се прави само при смяна на доза! Аз практикувам нещо друго - за всяка доза (имам четири) съм купил отделен шел и съм настроил всяка доза към шела и рамото. Като сменям доза, просто сменям комплекта доза плюс шел. Шелът се монтира към рамото свръх елементарно с притягане на един пръстен на резба. 5. Допълнителна тежест (клампа) с цилиндрична форма с отвор в центъра, която се надява на оста на диска на грамофона върху грамофонната плоча и я притиска към въртящия се диск. За предпочитане е клампата да е с монтирана либела отгоре. Грамофонът трябва да е строго хоризонтален. 6. При възможност е хубаво да се вземе и допълнителна масивна тежка плоча от МДФ с гумени конусни крачета с настройваема височина за да може да се нивелира плочата. Поставя се под грамофона. Той стъпва на нея. Примерно ProJect предлагат такива плочи. Служи да обира вибрациите, които отиват към грамофона. И т.н. и т.н.
 16. Залички за слушане има поне в два магазина в София - в Аудиоарте и в Топаудиовидео. И двете помещения са с акустична обработка. По-рано имаше и в Динакорд (Мюзикуърлд) на Искърско шосе, но покрай Ковид кризата си намалиха търговските площи, включително и шоурумчето за слушане. Със сигурност имат и в магазин София Аудио Център (бившия магазин Денон) на бел. Скобелев, но там не съм слушал нищо. Техниката там е прекалено скъпа. Ама много скъпа.
 17. Запалените почитатели на грамофона и грамофонните плочи предпочитат лампови усилватели и тонколони с висока чувствителност. Обаче... да се намери такава техника сумарно за 1000 лева дори секънд хенд е абсурдно. Естествено може да си вземеш и транзисторен усилвател. По принцип - грамофонът, който си си харесал, не е лош, но не е нещо специално. Той по-нататък може да се надгражда по две направления: 1. Доза. Дозата, която идва с него - AT-VM95E, е от начален клас. Може да се смени с много по- качествена и по-скъпа, с която грамофонът ще свири много по-добре. 2. RIAA коректор (т.е. предусилвател). Вграденият такъв в грамофона е буквално едно чипче. И звукът е... Много препоръчително е да се обзаведеш с отделен външен предусилвател (т.е. коректор за ММ дози). Това е отделна кутия, която се свързва към грамофоня, а от нея се подава сигнал към усилвателя. Обаче... пак става дума за пари и то не малко. Не искам да ти давам конкретни съвети с марки и модели, защото съм маниак и ползвам много скъпа техника.
 18. Напълно подкрепям написаното от теб. Изобщо не се забелязва да мърдат 12-инчовите ми басови говорители. Независимо от степента на усилване на сигнала.
 19. Според някои аудио маниаци предпазните решетки пред говорителите на колоните "заглушават" част от звуковата картина, най-вече в областта на високите честоти. Тези решетки (грилове) най-често представляват рамка, върху която е опънат плат. Според производителите това било акустично "прозрачна" тъкан, която с нищо не ограничавала звука от говорителите. Има и грилове от много тънка метална мрежичка. Аз съм си правил експерименти, като съм слушал едни и същи колони и в двата варианта - с грил и без грил. Едни и същи музикални произведения, при една и съща степен на усилване на звука. Честно казано, поне аз разлика в звука не усещам. Може би вече съм леко оглушал.😂 Но не ми се вярва - проверявал съм си слуха и все още чувам до около 15-16 килохерца. Е, не са 20 килохерца, но с годините горната граница на слуха постепенно спада. От друга страна използването на грил изпълнява донякъде предпазни функции срещу случайни механични повреди на мембраните на говорителите, а също така ги предпазва и от прах, който се чисти по-безопасно от решетките, а не от мембраните. Поради тези причини аз не махам решетките освен за почистване. Та въпросът ми е - използвате ли предпазните решетки на колоните си или сте ги махнали още с поставянето на колоните в стаята?
 20. Ти хубаво си намерил линка, но трябва да те предупредя, че ламповите усилватели на Георги Георгиев (така се казва) са сингъл енд, клас А. Много е дълго за обяснение, но ето съвсем накратко: Такива лампови усилватели са с ниска мощност на канал - буквално няколко вата - примерно 3, 4 или 5 вата. Поне такава е мощността на усилвателите на Георги Георгиев. Свирят страхотно, но трябва да имаш подходящи тонколони за тях. С много висока чувствителност. Над 95 децибела примерно. Още по-добре е, ако освен че са високочувствителни, да бъдат само с един широколентов говорител. Т.е. да няма филтри. Аз съм говорил с него по телефона, навремето се интересувах от един негов лампов усилвател. Независимо че колоните ми са с много чувствителност - 99 децибела, г-н Георгиев не пожела да ми продаде усилвател, защото колоните ми са трилентови, с три говорителя и съответно с по два филтъра на колона. Т.е. усилвателят не бил подходящ за такива колони.
 21. Ето как изглежда карантията на моя предусилвател, гледан отдолу: Двата трансформатора в горната кутия тук не се виждат, но в лявата част на схемата се виждат клеморедите им. Дебелите червени жици отиват до цокълите на двете по-големи лампи от първата снимка.
 22. Без анодно високо напрежение лампата просто не работи и ако предусилвателят наистина е лампов, няма да има никакъв звук. Твоят предусилвател най-вероятно е дигитален, т.е. е изграден на базата на чипове - операционни усилватели, а крайното стъпало е транзисторно. Т.е. лампите са турени за красота. Те не работят и няма как да работят в този усилвател, защото за тях няма в схемата монтирани захранващи трансформатори. Eто как изглежда моят лампов предусилвател: В стърчащата кутия зад лампите и двата кондензатора са повишаващите трансформатори за анодното напрежение.
 23. Всъщност с въпросния таблет имах още едно дребно проблемче, които се оказа, че не е проблем. 😄 Стилусът, който идва в комплект с таблета както и клавиатурата. За него в упътването пише, че в настройките за него може да се изберат две често употребявани функции (има 3-4 възможни комбинации) и чрез двукратно потупване с палец в предната част на стилуса на около 2-3 см от перото можело да се превключва между двете функции, без да докосваш съответната иконка на дисплея. Примерно възможна комбинация - режим на писане (рисуване) и режим на триене (виртуална гума). Това нещо било активно в съответната програма за писане или рисуване. Пробвах с програмата Nebo for Huawei, фабрично инсталирана в папка Stylus на таблета. Не работи и не работи двойното потупване и това е. Направих си труда да отида до гаранционния сервиз на Хуауей в София, техникът го гледа, гледа, нищо не можа да направи и накрая се обади на някакъв софтуерен инженер от сервиза да го тества на тяхно устройство и ако трябва да се обадят във фирмата майка да отстранят проблема софтуерно и да ми пуснат ъпдейт. На другия ден ми се обаждат и ми казват - пуснете програмата Notepad, също предварително инсталирана. Пускам я аз - и о, чудо!, в нея потупването по стилуса работи... 😄 Каква била работата - програмата Notepad е собствена на Хуауей, а другата програма - Nebo, била на външен разработчик. И с нея потупването на работело. Майтап...
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване