Премини към съдържанието

NVJ

Потребител
 • Публикации

  125
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

62 Много добра репутация

Всичко за NVJ

 • Титла
  Редовен потребител

Последни посетители

272 прегледа на профила
 1. На графиките за разпространението във времето се виждат определени закономерности. Особено при страните като Китай и Южна Корея, в които вече се забелязва спиране. Това е графиката за Китай: А това е графиката за Южна Корея: Виждат се характерните етапи на разпространението: 1. Бавно начално разпространение 2. Етап на "избухване" - разпространението е с нарастваща скорост (експоненциално ?) 3. Забавяне - ускореното разпространение се сменя от линейно с по-малка скорост 4. Второ избухване с увеличаване на скоростта 5. Следващ линеен участък на забавяне 6. Спиране - тук кривата става почти хоризонтална В България има много малко случаи, за да се говори за някаква статистическа представителност на данните. Но могат да се направят някои предположения. Друг въпрос е това застудяване и сняг, които се появиха при нас как ще повлияят. Възможно положително, при падане на температурите под 0 или не толкова положително при друго развитие на времето. Като разгледах данните общо за всички страни и за България, като че ли има изгледи да преминава първия етап на разпространението с голяма скорост. За всеки човек най-важно е индивидуалното му състояние и защитни сили. Който психологически е склонен към фиксиране върху свръхценни идеи, по-добре да гони навреме натрапчивите мисли и да се отвлича от тях.
 2. Извинявам се на останалите участници, че не им отговарям, но ще напиша още нещо за електрическите измервания. Преди доста време се бях увлякъл и конструирах своя апаратура за регистрация на биотокове. Проектирах и направих едно малко устройство, което може да чертае кардиограмата (на екрана на компютъра), когато човек само допре показалците на ръцете си до два сухи електрода. Тогава се сблъсках на практика с промяната на повърхностното съпротивление на кожата, което много влияе върху работата при сухи електроди без специално закрепване. Тогава гледах и някои статии за подобни измервания на акупунктурни точки, защото отдавна се интересувам и от тази тема. Тъй като напреженията на биотоковете са от порядъка на единици микроволтове, от голямо значение е входното съпротивление на усилвателя. То трябва да бъде високо примерно 10 мегаома, иначе не се сваля добър сигнал. Но при такива характеристики започва да се проявява термичния шум (напреженията от топлинните флуктуации). Има и обратен ефект върху човешкото тяло, затова не бива да протича постоянен ток от самата апаратура, защото възниква поляризация и физиологични ефекти. Тъй като става дума само за битова употреба, поне не бях принуден да се съобразявам със стандартите за кардиографи и спестих като не сложих високоволтова защита, защото устройството няма да се използва покрай дефибрилатор.
 3. Общото между (1) и (2) е това, че те са неделима част от даоската система. Основата е така наречената "работа с енергиите" а следващата по-висша част е това с "душата". Това са наименования, възникнали в практиката - енергия "ЧИ", "жизнена енергия" и т.н. Не става дума за строгото понятие "енергия" на съвременната физика ! Първооткриватели на тази система са хората от древността. Все пак тогава не е съществувала сегашната наука с нейните понятия. Съществуват системи от упражнения и методики за обучение (наричани общо "Чи гун"), с помощта на които човек може да придобие способност да чувства "акупунктурната система" първо в своето собствено тяло, а после и да въздейства върху нея. Това е чиста практика, не става дума за нещо "окултно", което витае неизвестно къде. Тази практика дава видими ефекти, въпреки че те не винаги могат да се свържат пряко със съвременните научни знания. Опитите с електрически и въобще физически измервания могат да дадат само частична представа за тези явления, защото показват само някои от проявите на цялостната система. Доката при древния подход, когато човек тренира, той лично има достъп до цялостната действаща система. Във връзка с възможни възражения, че това са чисто субективни, непроверяеми неща, ще дам следния пример: Да кажем, един човек усеща нещо (болка или вкусът на някаква храна). Тези усещания са нещо субективно. Може ли тези усещания да бъдат описани точно на някакъв език ? Как могат да бъдат доказани с обективни научни методи ? По-просто казано, ако аз кажа на този човек "- Не ти вярвам, че усещаш такъв вкус или болка !" Той как може да ми докаже, че наистина усеща това и неговите усещания са реални, породени от реални причини ?
 4. Написах дословно това: "Това са знания за природата и човека, като например иглотерапията (акупунктурата), източните бойни изкуства и др. Тези знания са се доказали на практика, затова си струва да се вслушаме и в думите за духовете." Имах предвид, че конкретно акупунктурата и бойните изкуства са се доказали на практика. За бойните изкуства е ясно как са се доказали - БИЯТ. За акупунктурата се правят измервания в точките на човешкото тяло и там се регистрира промяна на електрическото съпротивление. Пряко с измервателни уреди е показвана чисто материалната проява на акупунктурните канали, описани в даоската медицина. Дали всеки може да измери сам ? Може да се опита с омметър с обхват мегаомове, атлас по китайска медицина, в който са описани точките и линиите. Мери се съпротивлението между две точки. Но измерването има много тънкости. Влияе се от различни фактори, като се започне просто от влажността на кожата. За да се направи точно, научнообосновано заключение трябва много сериозна експериментална работа, което не пречи всеки да опита, макар и с неубедителен резултат.
 5. Според даоската традиция духовете имат две разновидности: Ин-шен и Ян-шен. Ин-духът е невидим и няма сила да действа върху материални предмети - той има свое съзнание, но е като призрак, сянка. Ян духът е по-развит и може да се материализира, както и да въздейства върху материални предмети (и да става видим, например неотличим от обикновен човек). Според тази традиция човешката душа може да напусне тялото във вид на Ин-шън, например след напреднала медитация или просто при клинична смърт. Моето мнение е, че с даоската традиция до нас са достигнали знания от най-древните цивилизации. През последните години археолозите откриват останки от тази култура в праисторията и на балканския полуостров (от преди няколко хиляди години). Това са знания за природата и човека, като например иглотерапията (акупунктурата), източните бойни изкуства и др. Тези знания са се доказали на практика, затова си струва да се вслушаме и в думите за духовете.
 6. Може да се спори до безкрайност, когато не се намира решение, но когато бъде намерено истинско решение, няма защо да се спори. Всяка представа е свързана с някаква реалност. Например, виждаме един реален предмет и възниква представа за него. Или някой изобретател има представа за нова, невиждана машина, след което работи, построява тази машина и тя става реален предмет, отговарящ на представата. Даже в крайни случаи на лъжлива представа за нещо несъществуващо има съвсем определени реални причини, които са я предизвикали. Нищо на тоя свят не се появява просто така - без нищо и за нищо. За религията може да се реши, като се види нейния произход - откъде и как започва. Това започва с откровения на пророк. Източникът на тези откровения изглежда явно надчовешки - надвишаващ обикновените качества на човешката личност. P.S. По-нататък, с отдалечаването от източника, следват различни изкривявания, загубване на части от истината. Идват и злонамерени клеветници, които започват да се борят срещу, защото били против. И така стигаме до нашето състояние на спорове, раздор.
 7. Ето една малка игра - "THE EVOLUTION OF TRUST", симулация на човешки взаимоотношения. Показва следствията (според теорията на игрите) от прилагането на някои принципи като алтруизъм, справедливост и др. https://notdotteam.github.io/trust/ В тази игра на взаимоотношения има моменти, когато един печели, друг губи. Но най-лошия резултат, който може да се получи е "пировата победа", когато в резултат от победите на двете страни накрая всичко бива опустошено. И после ... (?) През 279 пр.н.е. епирският цар Пир печели победа над римляните в битката при Аскулум. Победата обаче му коства твърде много жертви и Плутарх казва, че след нея Пир възкликнал: - Още една такава победа – и ние сме загубени!
 8. Когато погледнем не само човека, но и всичко наоколо, може да се видят някои общи черти. Има определена несиметричност, например по-лесно е да се разрушава, отколкото да се създава. Някой ловец може да убие животно, но ако го накараме после да го съживи ще може ли ? Може да се разбие някой камък, но може ли от парчетата после да стане пак цял камък ? Така злото, проявено като разрушение или убийство, е много по-лесно от създаването. За доброто се иска влагане на определена енергия и други ресурси, то иска много повече усилия и не е равносилно на разрушението. По-лесно е да се пада, може даже без усилия, но по-трудно е да се изкачва нагоре, за това се иска сила, изразходване на енергия. Самото време в света е необратимо. Когато човек извършва необратими постъпки, които после не би могъл да поправи или да върне всичко обратно, трябва да внимава. Това всъщност не е точен израз, че трябва да внимава, все пак има свободна воля - може да внимава, но може и да не внимава и после да понесе последствията. Някои казват, че добрите намерения често водят до лоши последствия. Но ако наричаме нещата с истинските им имена ще бъде по-лесно: добрите намерения са си добри намерения и несъмнено принадлежат на доброто, а лошите последствия са си лоши, но са друго нещо. Нима трябва да имаме лоши намерения, защото добрите можело да доведат до лоши последствия ?
 9. Тук бяха обсъждани различни признаци и прояви на доброто или недоброто. Но като че ли не се споменаваше някакво точно определение какво е доброто. Ако всички многообразни прояви на доброто се оприличат на "листата" на някакво дърво, което има един "корен", какво би могло да се каже за това, какъв е общият източник на доброто, а какъв е източникът на злото в света ? (Ако се приеме най-общото определение, че доброто е това, което дава живот, а злото е онова, което води до гибел.) В някои духовни учения например има такова твърдение, че добрите учения не разделят душата и тялото, защото те са съединени в живота и разделени в смъртта. Във всеки случай познаването на единния източник на нещата може да даде ключ към разбиране на разнообразните частни проявления.
 10. Това е интересна тема, поне за мен. Кристалографията е добре развита сериозна наука. Най-важните кристалографски свойства са елементите на симетрия на кристала. Всеки кристал по своите елементи на симетрия принадлежи на определена кристалографска група. В кристалофизиката от групата на симетриите на кристала може да се определи как той ще взаимодейства с различни външни въздействия в зависимост от тяхната симетрия. Виж принцип на Кюри: универсалния принцип на симетрията, описващ как симетрията влияе върху всички физически свойства (съвпадащите елементи на симетрия на причините се съхраняват в симетрията на следствията). От хуманитарна гледна точка важна е гемологията - наука за скъпоценните камъни, но в нея има само тривиално изучаване на практически значимите материални свойства на камъните и кристалите. От езотерична гледна точка също има интересни аспекти на камъните и кристалите, но там е най-добре човек да се довери на своите усещания, без особено теоретизиране.
 11. В смисъл дали в самия него доброто или злото е повече, без да се сравнява с други. Самият факт, че обръщаш внимание на такива въпроси е от значение. Когато някой се стреми да стане по-добър, това вече означава, че в него има добро. Съмненията и силното усещане за липсваща хармония показват, че доброто е някъде около 40 %, но не е нарастнало над 50%, така че да надделее решително над злото. Това го има при малка част от хората. Не съществува такова същество "добър човек" в смисъл 100% добър. Някой може да е 50% добър + 50% много лош и тогава гледай резултатите какви ще бъдат, особено ако стане и някоя грешка.
 12. Това са само някои въпроси, по които съм мислил и считам, че са важни с нещо. Това не е тест или задача с предварително зададен правилен отговор (въпреки че такъв може да има). Целта на тези въпроси е повече да насочат към опознаване на себе си. Резултатът от това ще зависи от самия човек, разбира се. Намирал съм тестове, които включват твърде много въпроси и дават някаква оценка какъв е човек. Има тестове от средите на езотеричните общества, които оценяват съотношението на материалното и духовното у човека. За сравнение, класическият (психологически) тест MMPI (минесотски многофакторен личностен въпросник) се състои примерно от 566 въпроса и отговорите им трябва да се анализират задълбочено и по доста сложен начин от професионалист. В резултат този тест дава оценка по 10 скали - хипохондрия, депресия, хистерия, психопатия, мъжественост/женственост, параноя, психастения, шизоидия, хипомания, социална интроверсия. Освен това тестът е построен така, че се коригира и сам проверява, доколко отговорите са честни/достоверни (с 3 скали- на лъжата, на достоверността и корекционна). В резултат се получава профил на личността, на който се виждат отклоненията в различните черти на характера. При всеки (нормален) човек има различни отклонения от средното ниво, по-малки или по-големи. Ако някое от тях причинява проблеми, след откриването му може да се потърси начин за коригиране. Не съм си поставял някаква категорична цел да разделям хората на добри и лоши. При всеки обикновено има различни особености, недостатък или излишък на някакви качества, но не разглеждам това като нещо фатално и повод за определено отношение (даже в лошите случаи). Ако става дума и за духовната съставляваща на човека, там има още неща, които не са от областта на психологията.
 13. Според едни мистично-ориентирани източници, в сегашната епоха, оценено около 2006 година броят на злодеите е бил 30% от всички хора на света и все повече нараства. Ако нивото на Доброто в човека бъде оценявано в проценти, то 100% добро вече не е човек, а небесно същество. Обратното - 0% добро също означава не човек, а мистично същество от някакви много ниски места. Може да си зададем някои въпроси: - различаваш ли кога ти е добре и кога ти е зле (просто така, без да търсиш философски обяснения) ? - различаваш ли кога постъпват добре или лошо с тебе (също без разсъждения) ? - имаш ли свое мнение дали някой е добър или лош (просто спонтанно мнение, не резултат от обмисляне) ? - считаш себе си за повече добър/добра или лош/лоша (ако отговориш честно за себе си, без да казваш на другите) ? - считаш някой твой познат за повече добър или лош (даже въпреки всякакви рационални доводи) ? - ако постъпваш с другите по някакъв начин, искаш ли и те да постъпват с тебе по същия начин (да или не ? защо ?) ? - ако си по-силен и се държиш ... някак с по-слабите, искаш ли някой друг, който е по-силен от тебе да се държи по същия начин с теб ? - може ли да кажеш отговорите на подобни въпроси пред всички ? - ако не искаш да открито да кажеш нещо, напълно наясно ли си защо ?
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...