Премини към съдържанието

NVJ

Потребител
 • Публикации

  310
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от NVJ

 1. В темата за съдбата стана дума дали светът е "един и същ". Не искам да преча на авторката на онази тема да публикува написаното от адепта, затова тук ще напиша малко за това, какво имах предвид. Светът, "Универсумът" представлява всичко това, което съществува. Всички неща, които са в този Свят имат едно общо качество - те съществуват. От тази гледна точка Светът е един, едно цяло, защото всички неща в него са свързани с това общо качество - че съществуват (обсъждат се и така наречените критерии за съществуване). Напълно е възможно всеки да възприема едно нещо по различен начин, но въпреки това то има основното качество - да съществува. Разделянето на обективно и субективно е условно. Да кажем, че имаме един предмет "А" който съществува, реален е, и даже някои биха го нарекли обективна реалност. А някой си въобразява някакъв друг предмет "Б". Този предмет е само "в главата" на този, който го е измислил и може да се нарече субективна реалност. Но всъщност даже този въображаем предмет "Б" наистина съществуа, защото "в главата" е също реално място, част от реалния Свят. Даже и най-мрачните материалисти трябва да признаят, че този предмет "Б", въпреки че е субективна реалност , все пак е реалност и даже има съвсем определено място, където се намира, макар това да е, да кажем, "главата" на един единствен човек. Ако някой мисли, че има свой собствен свят и своя истина бих казал че те също са част от големия Свят, който е един. Даже и да не се знае кое какво е в действителност, то "е" - съществува нещо. Живите същества се стремят към живот, да съществуват. Даже и да не можеш да отговориш на въпроса "какво съм в действителност" ти съществуваш, следователно има Нещо, което съществува. Да се мисли, че всичко е илюзия и да се подлага на съмнение е път към нищото. Нормално е за живо същество да иска да живее, а не да се погубва и да отива към нищото. Това са криво разбрани духовни учения, някои да мислят, че целта е някаква "нирвана", разбирана като нищо. В духовните учения става дума за свързване с цялостната Реалност на Света в една форма на пълнота, а не на нищо или отсъствие.
 2. Не е важно кой какво мисли, а какво е в действителност. Когато няма начин да се потвърди кое наистина е вярно, всеки може да мисли различно. Това е безрезултатно мъдруване. Проблемите идват от разделянето: светът e един, а хората се опитват да го разделят с различни учения. Сякаш не живеят всички в един и същи свят.
 3. Всички учения за духовното произлизат от далечното минало и при тях има съвсем друг начин на мислене (в сравнение с приетия в сегашната западна цивилизация). Разлика в логиката - дали е спазен закона за изключеното трето: - ако мислиш в аристотелова логика, тогава "ако не е черно, следователно е бяло" и е изключено да има трето - ако не мислиш в такава логика, тогава "ако не е бяло, не е задължително да бъде черно, ами кой го знае" Разлика в разбирането за субстанцията: в наше време се прави разлика между материално и нематериално. Но според други разбирания, идващи от древността, светът се състои само от една субстанция, която може да се нарече "фина материя" и тя формира всичко - обикновената материя също произлиза от нея. Всъщност в теорията на относителността се разглежда еквивалентност на маса и енергия, което е отстъпление от разбиранията за "груба" материалност. Например при срещане на електрон и позитрон настъпва анихилация и се отделя излъчване с енергия 511 keV При тази анихилация материалните частици изчезват, но остава спазен закона за запазване на енергията. Има и още една основна разлика: - според едните разбирания се счита, че светът, вселената като цяло действа според "природни закони" - според другите разбирания вселената се управлява от волята на някакъв висш разум, поради което са възможни всякакви чудеса, произтичащи от тази воля.
 4. Образователната система има определена цел. Какво се учи, защо и как ? Ако ще се променя, какво ще се променя, как, с какви средства и защо ? Целта на образованието ли се промени ? Начина на достигането на целта ли не е добър ? Когато се учи нещо, важно е да се постигне цялостност - да се овладеят основните принципи, структурата и смисъла на предмета като цяло (а не да се научават само разпокъсани, несистемни фрагменти). Например в математиката няма смисъл от заучаване на някакви формули наизуст - човек знае математика, ако може сам да извежда и доказва формули, теореми. Достига ли се тази цел от масовото образование ? Същността на програмирането е творческа - човек трябва да умее да пише програми. При неправилна методика на обучение много хора учат програмиране, но накрая се оказва, че съвсем не умеят да пишат програми. Значи целта на образованието в този случай не се достига. Друг пример е обучението по музика. Обучението като изпълнител е изключително методично и ефективно. Благодарение на това се появяват много добри професионални музиканти - изпълнители. Но колко от тях стават добри композитори ? Нали някой трябва да пише музиката, която се изпълнява. Нормално ли е един наистина прекрасен музикант, известен виртуоз , през целия си живот да свири репертоар от XIX век, а сам да не композира нищо ново ? И съвсем друг пример. В общото образование някак липсват науки за Земята. Човек навсякъде буквално ходи по камъни, но колко са хората, които знаят геолого-минералогически науки ? Останалото болшинство от хора е в пълно невежество за минералите, кристалографията, строежа и произхода на различните скали.
 5. Комуникацията е развиващ се процес, в който всяко изказване е нещо незавършено. Ако нещо казано е неприемливо за слушателя, той може просто да попита: - какво имахте предвид ? - моля, уточнете - правилно ли разбрах, че искате да кажете това ... И така нататък, с последователни въпроси и отговори в процеса на комуникацията може да се изяснява и уточнява това, за което се говори. По-труден случай е, когато нещо е написано в книга преди много години и вече няма как читателите да попитат автора какво наистина е искал да каже. Тогава е възможно да се появят и неправилни тълкувания. P.S. Извинявам се, ако моето изказване се приеме, че не е по темата
 6. Взима се изображението с буквата A и се задава цветът на неговия фон (в случая бял) да стане прозрачен. Има такава възможност в графичните редактори "Convert a specified color to transparency".
 7. Не е добре, но е нормално. Ако всички отидеха на небето, кой щеше да остане на земята ? Разказваха такава история. Имало учител, който бил достигнал способности да живее без да се храни с нищо. Веднъж го попитали, защо не научи и другите хора на тази полезна практика ? Той отговорил нещо такова - посочил едно дърво с прекрасни плодове и казал: - ами тогава кой щеше да яде тези вкусни плодове, ако всички започнеха да живеят без храна ?
 8. Тук са показани различни модели слушалки от тази категория, подредени по рейтинг от най-високата оценка 95-94 и надолу: https://www.gearank.com/gear?title_op=contains&title=headphones&field_manufacturer_link_title_op=contains&field_manufacturer_link_title=&field_normal_price_value_op=<&field_normal_price_value[value]=&field_normal_price_value[min]=&field_normal_price_value[max]=&order=field_computed_gearank&sort=desc
 9. NVJ

  Електронен звук

  В класическата музика често музикалното произведение сякаш разказва някаква история чрез развиване на тема и сменяне на следващи части на музикалната форма. За разлика от това, електронната музика може да използва минимални музикални изразни средства и да предава неизменно настроение и атмосфера без съществено развитие във времето: Използване на електронно-преработени звуци с модулни синтезатори:
 10. Цитирам: "... не бива излишно да се надяваме на психологизма. Спомням си, в университета един студент се беше начел психологическа литература и на лекциите твърдеше, че човек може всичко, главното е да повярва. Преподавателят му предложи да премести сградата на университета на 10 метра по-навътре от сегашното положение, защото не му достига място за паркиране ... За съжаление се оказа, че вярата не е достатъчна ..."
 11. Погледнах - бива, не е зле. На думи се описваш в много по-лоша светлина. Разбирам оплакванията ти и ги приемам сериозно. Но е неудобно така пред всички да се обсъждат толкова лични въпроси.
 12. NVJ

  Мъдрости от век във век .....

  Всичко, което е остро, с времето губи своята острота и само тъпотата става още по-тъпа. *** Не може да се дочака това, което ви чака. Към него трябва да се върви. Хан Сян Дзъ
 13. Втората страна (на втората снимка) като цяло представлява даоски талисман. Малкото отворче е отгоре. Под него е вертикалният надпис. Големите особени символи около квадратния отвор представляват "картата на същностната форма 真形" на петте свещени планини: Тхай Шан - Tàishān 泰山 Хън Шан - Héngshān 衡山 Хън Шан - Héngshān 恒山 Хуа Шан - Huàshān 华山 Сун Шан - Sōngshān 嵩山 За по-подробно обсъждане на тези теми трябва по-голямо задълбочаване в специфични духовни въпроси. Най-общо казано, стремежите на даосите са към живота и безсмъртието.
 14. Наивно е, но няма ли начин да се направи така, че когато някой знаещ напише нещо, да не може да идват безброй незнаещи и да отричат и оспорват всяка негова дума. Често виждам, че става така и не мисля че е добре.
 15. На първата страна разчетох следните 4 йероглифа: 鎮寳宅之 Преводът излиза нещо като "градска съкровищница" Но имайте предвид, че нямам особени знания в тази област, само преди време съм минавал малко уроци по древнокитайски (не съвременен разговорен език) и калиграфия.
 16. На обратната страна, от малкото кръгло отворче на периферията се спуска надписа: 驱邪鎮兇 Който може би се превежда като "прогонване на злото" Или: "изгонвайте злото" Другите символи са от различен тип, може да проуча ако намеря повече време.
 17. NVJ

  Вицове - част 5

  Хубаво е да си оперен певец ! Отидеш на работа, овикаш хората и се прибереш вкъщи !
 18. 1. Някой от външния интернет може да сканира вашия компютър (и евентуално да осъществи нежелана връзка с него) ако вашия компютър е: видим във външния интернет и има отворени някакви TCP/UDP портове 2. Най-простия начин да стане вашия компютър недостъпен от външния интернет е той да използва частен IP адрес 3. Това става като на рутера, който осъществява връзката с интернет се пуска DHCP сървър, който дава частни адреси на всички компютри от локалната мрежа При това комютъра от локалната мрежа ще излиза в интернет с IP адреса на рутера (чрез транслация на адреси). И така отвън ще се вижда само вашия рутер а не компютъра. Проверете първо дали вашия рутер раздава частни адреси със DHCP и дали вашия IP на Windows машината е частен.
 19. Гледах някъде в интернет съвсем сериозно бяха написали нещо такова: "един лекар трябва да бъде циник, уверен в себе си - истински професионалист". Такова изказване предизвика у мен известна душевна суматоха, но както и да е.
 20. Пикльо вчерашен, Каква работа имаш да проявяваш агресивност срещу мен ? Просто имах скромното желание да потърся някой съмишленик, затова от време на време споменавам по нещо за практиките, които ме интересуват. -бах ти пасквила.
 21. Също съм против вулгарния стил на говорене. Не бих искал да се намесват и лични отношения. По-добре да се обсъждат темите по същество. Но конкретно за този конфликтен потребител ми се струва, че съм го срещал на едни други форуми и там показваше интереси в някои китайски учения. Несъмнено има нюанси, но важното е, че все пак съществуват критерии, които са независими в някаква степен. Например някой претендира че е писател. Написва книга. Тази книга остава да съществува реално и независимо от своя автор. Всеки друг човек би могъл да види и прочете книгата и така да се убеди, че това е реален практически резултат от работата на писателя. Дали тази книга е добра е отделен въпрос, но първия критерий за писател - да съществува написана книга вече е изпълнен. Не е задължително човек да преценява. Самите природни закони могат от само себе си да докажат някои неща. С извинение за тъпите примери но например: някой претендира, че със своята практика се е научил да левитира и може да лети, но в действителност не може. Хвърля се от високо, но закона за земното притегляне е неумолим и следва катастрофа. Тук за наблюдателите не е необходимо да имат знания или да се доверяват на авторитети, за да разберат че нещо не е както трябва. Това не е непременно нещо нередно. Да кажем някой учи на нещо. Това може да бъде нещо добро, но може да бъде и някаква глупост. Първият критерий за учениците трябва да бъде, дали те се научават да постигат същото като учителя. Учителят само говори с красиви думи ? Защо не. И учениците му успешно се научават да говорят със същите красиви думи ? Тогава да, това е успешен по своему учител. Неговите ученици имат "практически достижения" същите като на учителя си, дори и това да бъде нещо незначително. Защо да прибързваме с обвинения и пренебрежително отношение ? 1. Важното е, че това са реално наблюдавани резултати. Телесните проявления трудно могат да бъдат оспорени. 2. Ако се нарече хипнотизиране, следва въпроса: как действа хипнотизирането ? "хипнотизиране" е само една новоизмислена дума. Реално може да се окаже, че хипнотизирането действа именно чрез някакво "активиране" на жизнената енергия. 3. Дадох примера с това въздействие, защото то се практикува в същата форма в много школи. Даже има отделен вид "спонтанен Чигун". 4. А тези укори, че някой може да иска да прибере някой лев не са по същество. Някой може да е много добър специалист в своята област и да, да иска да "прибере повече пари". Друг може да бъде абсолютен шарлатан и също да иска да "прибере някой лев". Друг пък може да не иска да прибере. Възможни са различни варианти. Какво общо има това с уменията на човека и защо да прибързваме с обвинения ? Възприел съм критериите за успешно достижение, приети в един клон на даосизма представен в школата УЛюпай. За мен лично е важно да има ясно наблюдавани признаци, по които човек може сам да се убеди дали наистина е постигнал нещо реално. Важно е тези признаци да бъдат такива, че да не могат да бъдат сбъркани. И да бъде невъзможно човек да си "внушава" или да се заблуждава че е постигнал нещо, а всъщност да не е. Това се проявява примерно така: - човек се занимава с някакви упражнения. - в един момент усеща нещо необичайно. - следва реакция на учудване - "Я гледай какво чувствам, не очаквах ! Искам да науча какво е това." Ако човек очаква и се мъчи преднамерено да постигне нещо, може да си внушава или да се заблуждава че усеща или постига нещо. Но истинския ефект има момент на неочакваност за самия практикуващ.
 22. Също съм недоволен от това развитие на темите. Но така е, когато всичко е само на думи, без да могат да бъдат потвърдени знанията на практика. Един хирург ако има неправилни разбирания - пациентите ще умират. Един електротехник ако не знае за електричеството - ще го убие тока. Един програмист ако не може да програмира - неговите програми няма да работят и всички ще видят това. Музикант ако не може да свири и няма слух - няма как да се представи за компетентен в своята област. Могат да се дават още такива примери от конкретни професии. Но всеки самозванец може да се представя за компетентен например в будизма и да набива непрестанно объркани приказки по темата. Може всякакви сектанти само да приказват кой учител какво бил казал, без да се виждат никакви практически достижения. Може и войнстващи атеисти да се борят с цялата си безчовечност срещу всеки, който прояви истински интереси в духовната област. Всичко може, затова светът е такъв какъвто е. Да не се правят после на учудени защо светът не е идеален и безпроблемен (не можах да измисля по-мек израз).
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване