Премини към съдържанието

Търсещ истини

Потребител
 • Публикации

  2282
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Нови отговори публикувани от Търсещ истини

 1. на 25.11.2021 г. в 16:14, Търсещ истини написа:
  на 25.11.2021 г. в 12:31, _ramus_ написа:

  Съществува ли принцип, технология, методи и практически стъпки, чрез които формираните вече отпечатъци ( реализирани чрез атавистичните програми) последствие да могат да бъдат "редактирани" и преформатирани?

  Няколко думи за невроните.

  Да-а-а-а. Защо ли се връзвам на уж- въпросите на някой, който не се интересува от отговорите ми?

  ramus, полезно ли ти беше, взе ли нещо, което ще носиш със себе си? 

 2. преди 3 часа, _ramus_ написа:

  Съществува ли принцип, технология, методи и практически стъпки, чрез които формираните вече отпечатъци ( реализирани чрез атавистичните програми) последствие да могат да бъдат "редактирани" и преформатирани?

  Няколко думи за невроните.

  Невронът получава сигнал (химически, електрически) и го предава. Сигналът може да е подпрагов, възбуждащ или потискащ. Има и някои особености, свързани с многократни сигнали или биологически особености на храненето на клетката.

  Нормалното функциониране е: подава се възбуждащ сигнал и той се предава нататък, като връзката между клетките е трайна. 

  Как стават промените:

  Ако продължително време не се подава сигнал от конкретен източник, системата от клетки може да се ангажира със сигнал от друг източник. Прим. забравя името на учителката от детската градина, но запомня това на шефа.

  Ако в момента има сигнали с по- висока интензивност от друг източник, сигналите от досегашния се потискат. Прим. нервите подават сигнал за жажда, но други подават сигнал за опасност. Сигналът за жажда бива потиснат. 

  Промяната на реакциите след горното разяснение могат да са в посока

  Химическо въздействие- медикаменти, които да направят слаба възприемчивостта към сигнала, който предизвиква нарушение. Прим. мисли за преследване. Отпускат се клетките, затъпяват, стават невъзприемчиви и с времето се ангажират с това, как да се научиш да караш кола.

  Друга активност. Хубавото у нас е, че няма рентиери, които да нямат ангажименти и да си мислят глупости. Работещият се съсредоточава, внимава в това, което има да прави и не протичат сигнали за лоши мисли. Може и туризъм, лек спорт, ТV, но последното не ангажира много, пък уморява.

  Пресилване до изнемога. Не е за препоръчване. Изтощаваш се, белким и нервните клетки се изтощят и не предават сигнал. В същата категория е и гладуване, алкохол до опиянение, наркотици, електрошок

  Хирургическа намеса. Срязват се връзките, възбуждащи големи области. Май напоследък не се практикува, но по времето на Кен Киси се е прилагало.

  Ще забележите връзката с възбуждането и потискането при неврона:

  Засилване на самоконтрола. Това е когато едни клетки подават по- силен сигнал, щом установим нежелана психическа дейност. Прим. вътрешно с думите "Лудите си говорят сами" спираме това, което хората наричат "Тоя не е сам"

  Отвличане на вниманието. По някое време беше разпространено при нежелани мисли да се опъва и пуска ластик като гривна на китката. Болката отвлича вниманието и създава потискаща обратна връзка. Нещо като наказание за тази лоша мисъл.

  Изричане на глас на натрапчивите тайни мисли. Общо взето, изрекъл ги пред авторитет- психолог, поп, сам проумяваш колко са незначителни и обезценяваш тяхната свръхценност.

  И други методи има, но са основани на това, което писах за неврона: да няма сигнал от този източник, а от друг, който с времето да го замести или да се включва потискащ сигнал.

 3. преди 8 часа, _ramus_ написа:

  дали може да "избира" какво да носи и как и защо го взима със себе си?

  Да, практикува се. Хора избират учебно заведение, лица- пример за подражание или за покровители/патрони,избират книги, вестници, филми, пиеси, които имат да им кажат нещо. Избират приятели и съпрузи.

  Изборът "как" да го носи е по- разтеглив- може да го носи в паметта си, но може и като документ, изображение (Леонардо е носил Джоконда винаги), като татуировка :) 

  Изборът "защо" е по- лесен- защото е важно. Важна е паметта за успехите- за да се повторят и за неуспехите- за да се избягват.

  преди 8 часа, _ramus_ написа:

  Вие избрахте ли да носите онова, което изредихте

  Някои- да, повечето е случайно

  преди 8 часа, _ramus_ написа:

  занасяте в съня си и "своите си неща"

  Всичко в мозъка ми си е мое и в съня ми. Материалното "мое"- заключвам в дома си.

  преди 8 часа, _ramus_ написа:

  Вие избрахте ли да носите онова, което изредихте ... Ако не сте - как станаха "ваши"

  Чрез усвояване. Възприемам сетивна информация за нещата и паметовите следи стават мои. По същия начин и с описанието на нещата от други. Това, което съм видял за света у Й. Бош или у Венера Милоска, у Чудомир или Кронин е уникално и мое. Възприятието ми и споменът ми, че на пътя има неравност или локва са също мои.

  преди 8 часа, _ramus_ написа:

  Аз, например на тия въпроси имам само някои отговори

  Ще прочетем ли вашите отговори?

 4. преди 3 минути, _ramus_ написа:

  няма как - защото това е вашето заключение. Защо да го нося като е 'ваше'?

  Нося в себе си само 'моите " неща".

  т.е. вие не знаете, че носите заядливост. От мен да го знаете, заядлив сте. Сърдечно ви дарявам нещо мое.

 5. преди 1 минута, _ramus_ написа:

  Възможно е - и това е "ваша" оценка, обобщение и заключение. :) Споменахте потвърдително, че дори и насън... си ги носите със себе си (вашите неща). Или не?

  Не, стигнах до това заключение напоследък. 

  А вие носите ли си заядливостта навсякъде? В работата, в семейството, в спорта? Наричате ли я "конкурентност"? Да знаете, не е вярно. 

 6. преди 5 часа, _ramus_ написа:
  преди 5 часа, Търсещ истини написа:

  Факт е, че се различава от Фром и от вашите разбирания.

  Да е "различна" достатъчно ли е като критерий - че е "ваша"?

  Много се затруднявам да вникна в просторните ви и необмислени коментари. Правя го в интерес на диалога. Вие- обратното. Не искате да проумеете прости неща. Ще се опитам да ви обясня, ако не проумеете, ще се примиря, че не можете да разберете.

  Моето мнение може да е прието безкритично от другиго. Да е "преписано". Когато, обаче, съдържа различна гледна точка от други мнения, значи е осмислено, не е взето на готово. Освен това, изказаното от мен мнение се счита за мое, докато не се покаже друг източник "Това го пише във вестника", "Това го е казал баща ти".

 7. преди 59 минути, _ramus_ написа:

  Това е някаква ваша асоциативна интерпретация на Фром, и на думите ми по-горе. И идва въпроса - "ВАША" ли е? :) Доколко е "ВАША"?

  Да, моя е. Факт е, че се различава от Фром и от вашите разбирания.

  преди 1 час, _ramus_ написа:

  Самосъхранението не е възможно без оТганичаването и асоциирането с "отграниченото". Чак тогава именно "ТО" се съхранява, пази и регулира.

  Моля, не променяйте субекта. Първо твърдяхте, че трябва да има Аз за да има Мое, после, че трябва да има Мен, а сега То. Едно и също ли е аз, мен и то?

 8. Един прост въпрос.

  Ако нося в себе си, в психиката  си, чужда идея, тя моя ли е? Примерно идея на Христос или Агни йога, тя моя ли е?

  Да. Моя е. Мога да я дам на друг, да не я дам, да изградя своя система въз основа на нея. По подобен начин и взетите от другиго вещи стават мои. Все едно дали са купени, откраднати или завоювани.

  Значи не само сътвореното от мен е мое, но и придобитото, стига да е запомнено, усвоено. Да е включено в мисленето и поведението ми.

 9. преди 10 часа, _ramus_ написа:

  Забялазах, че пишете "ще се опитам да поспя" - труден ли е толкова съня? И ако го има - вие в него "носите ли всичко свое, със себе си"?

  Именно. Човек носи със себе си и своите болежки, тревоги, ангажименти, които са вместени в тялото му, в мозъка му. 

  преди 1 час, Just a Stranger написа:

  има и други "записи" от събитията в лицето на излъчените в пространството лъчи.

  Не, няма. Само записите в мозъка... е и кино, документи, дела. Силата на излъчванията намалява в квадрат от разстоянията. Сигналите на биоелектричеството са толкова слаби, че сигналите от телефоните ги надминават многократно по сила, а смесването им с тези на милиарди човеци ги прави невъзможни за филтриране. Заради това се фиксират с електроди в или плътно до черепа, а телефоните се оставят вън от лабораторията.

  Друга точка в която се различаваме е, че смяташ, че животът ни е осъзнаване, докато аз смятам, че е научаване, т. е. при теб- знанието съществува Там, но не е осъзнато, при мен- явленията съществуват Тук, но не са познати и трябва тепърва да се научат. Това, погледнато от практическа гледна точка е все едно- трябва информацията да се приеме и запази. 

 10. преди 5 минути, _ramus_ написа:

  Тезите и темите, които се редят са само маскарад

  Може би е така, а може темите да са интересни. Все едно. Знаете, участвам в малко теми и не се интересувам от особеностите на участниците, стига да е по темата. Понеже нашия с вас диалог не е, ще опитам да поспя. Лека нощ.

 11. преди 7 минути, _ramus_ написа:

  да ви напомня, че имате грешка относно тази ваша вметка - ПСВ е значително по-късно от хитречката, която е в основата на теософията - Елена Блаватска.

  Текстове от Агни Йога ли коментираме или от "Основи на теософията"?

 12. преди 1 час, _ramus_ написа:

  не са били озарени от великите "космически истини" на сияйните същества. :) нямало е кой да ги светне за непреходното, за "космическото мислене' и за 'доброто и злото' дето ще се 'пренесе в отвъдното'...

  Както споменах, след ужасите на Първата световна, хората са започнали да търсят опора в много направления, част от тях религиозни, вкл. Дъновизма. Агни Йоги е едно от тях, при това с не толкова много последователи. 

  Моля, не забравяйте, че всички хора действат атеистично, но някои говорят религиозно. :) 

 13. преди 8 часа, Just a Stranger написа:

  тялото си човек оставя на Земята, да не говорим пък за вещите. Значи могат да се вземат със себе си само продуктите на съзнанието, т.е. мислите и чувствата и това, което съставлява психическия свят на човека.

  Един поглед към престарели родители показва, че те не съхраняват много от психическия си свят. Старческото оглупяване в дълбока старост ни напомня, че няма После. Смърт и край.

  Българи на камък са писали "И нека роденият последен, като гледа тези писмена...", а Паисий "Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живеели на земята, е не само полезно, но и твърде потребно"

  Така че, не в човека е това, което намираш за ценно- продуктите на съзнанието, а в документа. Историята, документираната памет.

  А, Агни йога отразява многопосочните търсения на човечеството след ужасите на Първата световна война. Едни търсят в духа на Изтока, други в организацията на комунизма, трети в нацизма и фашизма, четвърти в механизация и производителност. 

  Нека бъдем прагматични. Кое твое познание би написал на камък или в книга за да остане след теб? 

 14. По поставения въпрос за Естетическия вкус, мнението ми е, че това е "пропуск" за приемане в група със същите възгледи. Аристократите не биха приели в кръга си човек с други разбирания. Художниците от някоя школа също не биха приели някой, който не харесва техния стил. Така че проявите на вкус са различни за различни социални групи. На село изобилстват изображения на домашни животни, нещо което е лош вкус в мегаполиса. Изображения на миньор навяват емоции и идеи в миньорски град, но не и в банков офис. 

 15. преди 1 час, Just a Stranger написа:

  влага в него някаква идея, да предположим възвишена, която очаква някои от хората да забележат. Те може да я забележат или да не я забележат, но тя идеята е вложена в произведението.

  Да, така е прието да се каже. Само че нищо не влага. Ако има някаква идея, той я материализира или предава по някакъв информационен канал- зрителен, слухов, кодирайки я като изображение или реч, или мелодия, или морзови знаци.

  Хипотезата, че това в ума може да се предаде е осъществена в някои протези, при които сигнали от мозъка се разчитат и предават на двигателите на протезата. Това е на ниво моторика, обаче за "идеи" само телепатията си приказва разни работи.

  Така, ако шизофреник "влага" "велики идеи" в неразбираемото си литературно творчество, то това не е никакво предаване, комуникация. Неговият "таен код" не е разбран от нас, пък и след ден- два и той не си го разбира. Ако има нещо вложено, все някой трябва да го изтегли, да оперира с него. Така поне е в банките. :) 

 16. преди 2 часа, Just a Stranger написа:

  Всичко носещо ни вътрешно удовлетворение и насищане с нещо желано, води с времето до харесване. Харесването вече е отношение и то е основното, което свързваме с красотата. Но не красотата е отношение, а ние определяме нещо като "красиво" в следствие от отношението "харесване".

  Частично несъгласие.

  Дали ще сгазим мравка, дали ще посадим цвете, дали ще вдишаме въздух, вече сме в отношение към мравката, цветето, земята, въздуха. Дори да няма действие, ние пак сме в отношение, когато преценяваме нещо. Било то полезно, красиво, несправедливо, грамадно. Отношението може да е положително и отрицателно; несъществено или значимо, осъзнато или несъзнателно, а наверно и много още. Харесването е положително отношение. В това синкретично "положително" е и красотата. Тя не е в цветето или бедрата на жената, а в това, че сме влезли в отношение с обекта, при това с цялата си психика, култура, опит и памет. 

  Така, един може да има положително, а друг отрицателно отношение към един и същи обект. Първият ще го нарече красив, вторият- другояче. Те обаче са в отношение с обекта от мига на взаимодействие или възприемането на информацията след сетивата. Дори да бъде игнорирана подобна информация, стига да е била усетена, вече сме в отношение- прим. на игнориране. Т.е. от простото усещане сме в отношение, но възприятието предпоставя евентуално осъзнаване.

 17. преди 16 часа, _ramus_ написа:

  няма такъв превод. :) Ментален, е най-близо до "резултат от висококогнитивни функции на мозъка". Дяловете на мозъка, най-общо, които са отговорни за това се намират в кортекса. Тях имам предвид с думичката 'дяловете'.

  Миличкия, колко сте назад с материала!

  Кортексът е кората. Освен по големите полукълба, такава има и на малкия мозък, който не можем да свържем с висококогнитивните функции. Така че хипотетичните ви дялове са нещо доста волно позиционирано навсякъде. 

  Прочее, относно ползването на термини у вас, разочарован съм още с фрапиращото използване на думата "силогизъм" наскоро. Но, това- само за сведение. 

  Нямам възражения срещу не на място ползваните термини, стига чрез тях да се насочим към нещо ценно. Препоръчвам ви, обаче, да ползвате общоприетите думи, за да можем да комуникираме, като оставите тежките термини на научните списания, където не ще бъдем автори.

  А сега по темата

  преди 5 часа, _ramus_ написа:

  едно задължително към КРАСОТА понятие в Естетиката -  "ВКУС".

   Не използвам понятието "вкус", навярно защото съм повлиян от "Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет". Гл. герой- учител е впечатлен от това, че от две есета, доброто бива поставено по- горе и от отличниците, и от слабаците. Той е изумен, как и най простият може да направи разликата? Опитайте сам с непопулярни картини на модернисти и реалисти пред дете. Аз съм опитвал с поезия. Прочее, тези с вкус, ще изберат модернизма. П.П. Славейков (Пенчо) е наричал Вазов "Фасулковец". Важно е да разбереш нещо за себе си. Високата естетика днес разбира "Черен квадрат" или разкъсаните фигури и те им говорят нещо за света. Е=м.с.с (квадрат) ще бъде красива не за този, който има естетически вкус, а за този, който я разбира. Може би заради това и вие не намирате уместни някои коментари тук.

   

   

 18. преди 1 час, _ramus_ написа:
  преди 5 часа, Just a Stranger написа:

  Красотата е вид оценка, която даваме на нещо съществуващо и осъзнато.

  преди 1 час, Търсещ истини написа:

  Приемам.

  И как го "приемате", след като :

  Дългичко е за обяснение, но ще опитам. Четете бавно.

  Обикновено си създаваме мнение за нещата в скала красиво или не красиво. Това е простичка скала с две възможности. Нещо като оценките зачел/не зачел. Не се стремим да правим разлики по скала от 1 до 6 или до 10.

  Значи, щом казваме за нещо, че е красиво или, че не е красиво, ние правим оценка.

  Тази оценка е на нещо съществуващо. Нещо, което и другите могат да оценят, а не на нещо въображаемо. Дори да е въображаемо, като Спагетеното чудовище (което не съм виждал), то коментираме изображенията, които са съществуващи.

   Оценката се дава на нещо, което осъзнаваме, че оценяваме. Наистина, някой може да каже

  -Красиво е
  -Кое?
  -Ами не знам

  но това е по- скоро невъзможност да се изкаже. Ако го разпитаме подробно, вероятно ще каже кое оценява- дали природна картина, дали изживяване. Обаче тези, които знаят какво говорят, могат да назоват съзнателно кое е красиво.

                                          

  Във възраженията си вие допускате много несъобразности. Прим. 

  преди 1 час, _ramus_ написа:

  Няма как това да е "оценка". Нито се прави от оценъчните дялове, нито от осъзнаването

  Под "дялове" подразбирам "Мозъчни дялове" или поне така е популярно. Не се използва в други фрази.
  Специалистите не се наемат да отделят оценъчни дялове за красивото. Мозъчните структури са сложни и включват и други функции, така че дори да намерят субект без усет за красивото, бъдете сигурен, че мозъчните му дялове няма да са лишени от нещо, което го има при естетите.

  Смятам, че оценката за красивото може да е както осъзната, така и неосъзната, в см., че човек не си дава сметка за оценката си. Прим. повлияла му е реклама, че стоката А е по- красива от Б. Предлагат му ги и той избира А. Питат го Защо? Той казва "не зная". Т.е. е избрал несъзнателно въз основа на несъзнателна оценка. Но можеше и да каже  "А е по- красива". Оценката му е формирана несъзнателно, но е осъзната или "Рекламата ми втълпи, че А е по- красива" .

  преди 1 час, _ramus_ написа:

  написахте примерите за типовете 'женска красота" - коя от тях е 'оссъзната ментална оценка, по какви критерии някой определя 'КОЯ ЖЕНА Е КРАСИВА", след като това първо и преди всичко е несъзнателно. Осъзнаването идва след като е станал "видим" несъзнаваният сигнал. Дори и тогава "не е оценка" и не е ментален процес.

  Струва ми се, че използвате излишно често думата "ментален". Тя си има български превод- умствен, но да речем, искате да изглеждате по- авторитетно. Няма лошо. Та след като написах, че оценката може да е осъзната, но може и да е несъзнателна, сега излиза, че тя е ментална, т.е. умствена, но не само. Коментарът след вашия, ни насочва към емоционална оценка- децата ни ВИНАГИ са красиви, защото ги оценяваме не ментално, а емоционално. Наистина, можем да си даваме сметка за това.

  Няма да ви отговоря по какви критерии една жена е красива, смятам, че това е субективно, а не обективно. Чувал съм от хора "Като дете харесвах дебелото Марче, дето ми даваше с кифла, а сега си харесвам Мери, дето ми дава... кифлата му с кифла." А друг: "Харесвам русите. Руса ми се друса". 

  преди 1 час, _ramus_ написа:

  Осъзнаването идва след като е станал "видим" несъзнаваният сигнал.

  Не зная за какъв сигнал пишете. Ако е за биоелектрически, той не става видим, нито се осъзнава. Предполагам, че сте казал "Осъзнаването идва, след като осъзнаем нещо, което преди това е било несъзнателно". Това е доста тривиално. Не мислите ли така?

  преди 1 час, _ramus_ написа:

  Емоционалните и несъзнателни "движения" не пораждат "оценки"...

  Това може да каже късметлия, който никога не е получавал оценки поради настроение, едни такива "двойки" от сърдит шеф, неразположена съпруга, влюбена щерка- тинейджърка.

  преди 1 час, _ramus_ написа:

  красотата не е оценка, а е отношение на даден субект спрямо негово възприятие.

  Мисля, че издребнявате. Аз също предпочитам "отношение", но проявявам разбиране и към "оценка". Сравнете:

  Какво е вашето отношение към тази ваза? Красива ли е?
  Каква е оценката ви за тази ваза? Красива ли е?

  А на горните въпроси бихте ли отговорили "Възприех я като некрасива" или "Не съм добре с очите, малко ми беше мъгливо". Мисля, че хората се интересуват от вашите оценка/отношение към нещата, а не към вашите си възприятия. Другите смятаме, че по генетични причини, всички възприемаме еднакво формите на вазата. Дори да сте далтонист.

  преди 2 часа, _ramus_ написа:

  първо усеща 'красивото" и впоследствие идва умението за наслаждение и задържане на състоянието... Именно при насладата усещането и възприятието стигат до "съзнанието"...

  Мисля, че тази дълга верига е много частен случай. Ако при изследване ви показват за кратко снимки на жени и искат да натискате бутон за тези, които смятате за красиви, то вие ще се справите и без наслаждение. :) Отговорете си сам защо.

  Приятна вечер.

 19. преди 1 час, _Aumi_ написа:

   

  Прието е всички живи същества, да се наричат одушевени.

  В народния език е дълбоко залегнала думата душа, с която се изразява вътрешното аз на човека, което е различно от тялото:

  Да, тези които са изпаднали кома, докато дишат- се приемат за одушевени същества от кръв и плът. От което следва, че само същества от кръв и плът, могат да бъдат одушевени, или да притежават душа.

  Но след като настъпи физическата смърт на физическото тяло, което е материалният носител на душата, тази невидима субстанция или същност на съществото, напуска този носител. Или, може да се каже, че физическото тяло, е превозното средство, с което душата се движи в живота.

  Нямам нищо против, да смятате така. Само да вмъкна, че е добре да уточните, дали одушевени са всички живи същества, вкл. вирусите, насекомите, медузите или само тези с кръв, па макар и студена. Наистина ли смятате, че като умре змията, същество от кръв и плът, душата й продължава да се движи в живота?

  За мен си съм наясно

  на 15.11.2021 г. в 11:47, Търсещ истини написа:

  не вярвам в прераждането. Не вярвам и в такова нещо като душа.

   

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване