Премини към съдържанието

Валсо

Потребител
 • Публикации

  530
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от Валсо

 1. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  Да им е честито на "печелившите" уфсе, които ползват ВСЛ - това е постнато преди час в reddit:
 2. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  Да, шадоуплей е на енвидия. "Линдолс 7" го ползвам само за тестове вече. Или сравнения, както направих със записа на тази игра. Исках да видя дали паветата ще се скапят по същия начин след запис, както на показаното видео горе. И се скапаха, при това по-зле, отколкото след запис под линукс. А "Линдолс 10" бих си инсталирал само, ако Сатя Надела ми даде 1 милион долара. ОБС не ми трябва, защото не стриймвам - вече пробвах и не ме кефи, просто. Ако искам да запиша нещо, Simple Screen Recorder с правилните настройки върши идеална работа. Въпреки името му, е доста далеч от "simple". Много неща са 10 пъти по-лесни за вършене в линукс. Даже и игрите вървят. От всичките игри в Стийм, които имам, само една не тръгва под линукс, но тя и без това е на умирачка, защото новият ѝ разработчик е алчно копеле, така че хич не ми дреме за нея. Всичко останало върви прекрасно. Наскоро си подкарах и GRID 2 - игра, която се води Borked при Steam Proton, демек - невъзможна за подкарване. Мисълта ми е, че "Линдолс" просто не ми трябва за всекидневна употреба. То даже така съм го направил, че сега го махам и слагам за 2 мин. без инсталиране само, когато ми трябва.
 3. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  Като цяло въпросната игра не е с големи изисквания, все пак е правена на Юнити, ама си иска ресурси. И на някои карти записът се бъгва яко по неясни причини. Ето един такъв запис - как ли не го мъчих с какви ли не настройки и на играта, и на програмата и няма, все същото си е - в началото на площада, където са малките павета, когато тръгна да ускорявам, те се превръщат във вълнà от неясна мацаница. Пробвах и под боза - там пък се оказа още по-зле, защото шадоуплей компресира, докато записва и компресията си личи още щом пуснеш изходния файл. Броят на кадрите, с които записваш, има значение единствено за по време на самия запис, след това като качиш видеото в Тубата, броят на кадрите се променя. Но колкото са по-високи и по-близо до рефреш рейта на монитора, толкова по-малко ще ти накъсва, докато записваш. Затова съм ги настроил на 60. Отделно и че не понасям накъсването на картината, когато няма верт. синхр. и затова в която и да е игра, може всичко друго да сложа на най-ниската настройка, ако се налага, но vsync не спирам. Най-хубаво се записва видео във формат raw video. Обаче тогава 90 сек. геймплей става 13 гигабайта и ще трябва да имаш петабайти пространство, за да запишеш 1 час геймплей. И между другото, ако не стриймваш, а само си записваш локално, с 2.5 Мбпс битрейт няма да имаш хубаво качество, независимо дали ползваш NVENC или не. Най-добро качество на изходния файл е от 60 Мбпс нагоре, а специално при шадоуплей даже и при 130 Мбпс качеството е зле и си личат следите от компресията.
 4. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  Чак сега видях тази част от предния ти пост. Сгъва, защото не знаеш как да запипсваш - под линукс поне. За бозата не говоря изобщо, защото там дори и шадоуплей не записва като хората в последно време. Долната игра, ако я записвам с ОБС, не може да се играе изобщо, защото върви на комикси и сингъл, и мулти. Обаче аз все пак я записах и летеше по време на записа. Ако прочетеш описанието, ще видиш настройките. Остава да познаеш как съм я записал.
 5. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  Препоръчват Райзен, защото е ново и модерно. И защото е по-евтино от Интел, ама евтиното винаги излиза скъпо накрая. Open World Multiplayer игри съм играл колкото искаш, основно със стария професор - i3-4170. GTA 5 сингъл и мулти съм я играл и със стария, и с новия (сегашния). Със стария можеше само до "high", с новия слгам всичко на най-високата настройка (само motion blur изключвам, защото ме дразни) и в сингъл и мулти играта лети. APB Reloaded - също. Имаше и една, която играх за много кратко - Планетсайд 2 или нещо такова се казваше. Беше от типа на APB Reloaded, демек мулти, само че беше в бъдещето на няк'ва умряла планета, където снайперисти от 2 км те виждаха и убиваха и затова спрях да я играя. Ник'ви накъсвания при която и да е игра - микро или макро. Гореизброените ще ги пробвам тепърва, защото не са игри, каквито обичам да играя и не съм ги пробвал досега. Но като им гледам изискванията, няма да е проблем да ги играя на ултра без накъсвания. На много игри им завишават изискванията, за да си вържат гащите с поддръжката, но реално вървят на ултра и на по-слаби конфигурации. Такъв пример е Лудият Макс. https://www.systemrequirementslab.com/cyri/requirements/mad-max/12804 Уж иска i7 за ултра, ама с i3-ката я играех на ултра и в уиндоус, и в линукс. И дай някоя програма за бенчмарк с AVX инструкции, че аз не намирам такава. i7-4770 поддържа AVX2, така че не би трябвало да вдигне такава температура, каквато казваш.
 6. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  Ако имаш (ти или някой друг от четящите) Райзен с 1050 Ti или някакъв нейн еквивалент от АМД, пусни Serious Sam 3: BFE на ултра графични настройки и кажи как върви. Защото това е една от двете игри (другата е Saints Row The Third), чиито препор. изисквания покривам и би трябвало да мога да ги игра на ултра, но реално трябва да намалявам графиката до най-ниската, за да може на открити пространства да върви сносно. Под "сносно" имам предвид минимум 30 кадъра. Ако вдигна всичко на ултра, повече от 14 кадъра не вади. И двете са пробвани и нейтив под линукс, и нейтив под уиндоус - все същият чеп откъм пърформанс са и двете. Това е просто офтопик, понеже споменà оптимизация и ми е интересно Райзенът (без значение кое поколение) как ще се справи, макар че подозирам какво ще излезе - че на тия двете игри даже и процесорите от клипа на ЛинусТехТипс ще се задавят.
 7. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  Торвалдс игри не играе. А и как да пише линукс ядро, поддържащо Райзен, без да си купи такъв процесор? Тази печка явно само за програмиране става, ама за гейминг е трагедия, както се видя от предишния клип. И от този също:
 8. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  И пак разликата е едва 9-10% подобрение при АМД-то, което е нищо, тия проценти даже няма и да ги усетиш реално. "Дишане на прахта" означава поне 50% по-добър пърформанс за АМД-то. След като такъв няма, и то от процесор със сходни параметри, пуснат 2020 г., няма какво повече да коментираме тази комедия. Цената в тоя сайт я зàе*и, защото не е актуална - цената в сайта е била на датата му на пускане. i7-4770 го взех втора ръка, след като е бил ползван по-малко от месец за 300 лв. По магазините вървеше по 450. Сега може и повече да е, стига да има останала наличност от някой склад, защото не се произвежда вече. Също така я има и тази подигравка от страна на АМД, която не знам дали е оправена, но и да е, въпросът е, че я е имало: https://betanews.com/2019/07/13/amd-ryzen-3000-linux-problems/ Аз бих изчакал 5-6 години преди да се хвърля на Райзените. Както се вижда от това видео, Райзенът не е просто готварска печка, а направо джуджешката пещ от "Хобитът" за претопявяне на злато. Разликата в цветовете се вижда и с просто око (по-грозно при Райзена), а на третата игра Райзенът стигна почти 90 градуса!!! С такъв процесор нямаш нужда от Топлофикация, просто си пускаш да върви третата игра, която май е Star Farts на Райзена и като добавиш и 70-те градуса от другата пещ - RX видеокартата, си топлиш целия апартамент.
 9. Валсо

  Да си лафим за Линукс

  Има още много хляб да изядат от АМД, докато Интел наистина започне да им диша прахоляка. Щом процесор с 4 години по-стар от Райзена го бие, с по-новите поколения няма да е по-различно. Даже и по скорост го бие - интелът е на 181-во място по скорост, а недоносчето на АМД - чак на 294-то.
 10. За ГРУП не, но за МУЛТИГРУП - да. Само не помня дали имаше цифри в името.
 11. Валсо

  Какво играете в момента?

  Това играя. Който иска да си ги премерим, да пусне едно лично във форума, защото не следя темата за отговори.
 12. И аз това се чудя. Телеграм и Дискорд са 30 пъти по-добри. Дотолкова са се побъркали с тоя Вибратор, че вече има и вибраторна лудост - тука до нас на пазара има един с разковани дъски, дето само обикаля и пита всеки срещнат дали има вайбър на телефона. Естествено, отговаря му се, че няма - дори и да има.
 13. "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!". Голям зор за тоя умрял и бъгав Вибратор, дето от 4 години не си оправят бъговете.
 14. Хах, да ви имам проблемите!
 15. На бас, че ще мога да блокирам легенда. Вече започнах да разбирам как работи онъз специална настройка на браузъра за скриване на нежелано съдържание и няма да е трудно да блокирам потребител и без да ползвам функцията за блокиране на форума. Обаче няма да кажа каква е тази настройка, за да не могат да разработят контра за нея.
 16. Без значение как "се виждат", гостите не трябва да могат да пишат. Само в антивирусния раздел да могат, че там някой бозаджия като хване вирусче да му разбърка бисквитките да не може да си влезе у форума, да може да си задава въпросите и без профил.
 17. Не е правил профил, а си е гост. Отвори му мнението и виж сам. Ако беше профил, щеше да можеш да цъкнеш на него. Най-малкото щеше да му брои и мненията, а то такова нещо няма - гост си е. Я виж 2 мнения под твоя пост, Катран Без Мозък!
 18. Валсо

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Моята поне не гледа като предозирала с грешния наркотик.
 19. Валсо

  Взаимопомощ без терминал

  Да. С неговата алергия към терминала поддържаше цяла група в Сурат Тефтера жива, а сега като го няма, няма на кого да се смеем и взе да доскучава. А и наскоро се установи, че има нещо в уиндоус, за което няма графичен еквивалент и няма как да бъде направено, освен през терминал и щях да се изкефя на инсулта, който Бангиеца щеше да получи от тази новина.
 20. Валсо

  Взаимопомощ без терминал

  Последно е бил активен на 30 Май. Сега сме 17 Юли и още го няма, та май няма да се връща.
 21. Предлагам да се забрани на "гости" да пишат по форумите. Гости да могат да пишат единствено в раздел "Сигурност и антивирусна защита" и неговите под-раздели, а за всички останали да се изисква регистриран профил.
 22. Валсо

  Снимки на Вашия Linux - част 2

  Не ставаш ли разноглед от това нещо? ----------------------------------------------------------------
 23. Радвайте му се на гущера докато можете, защото и той се продаде на Майкрософт, както Каноникал направиха и не след дълго и Гущерът няма да става за нищо, както убунтуто. https://news.opensuse.org/2020/07/09/opensuse-leap-15-2-available-for-windows-subsystem-linux/
 24. Валсо

  Linux - обща дискусия 3

  Убунтуто и неговите деривати принципно са си тромави. Ментата (18.3), като я понапълнех със софтуер, от 16 сек. за старт на системата скачаше на 30 сек., а и стартирането на самия софтуер ставаше по-бавно, отколкото беше веднага след прясна инсталация на Ментата.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...