Премини към съдържанието

manjaro

Потребител
 • Публикации

  91
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

99 Много добра репутация

Всичко за manjaro

 • Титла
  Редовен потребител

Последни посетители

320 прегледа на профила
 1. Ако преди месец и нещо, бях избрал аrch базирано, вероятно сега щях да твърдя същото, но за debian базираните. Не ми се разучава. Отнема време. Може би след 5-6 месеца отново.
 2. Прекалено за кратко го ползвах за да мога да кажа нещо лошо или хубаво 😄 За чaс ползване...видя ми се много различно от debian базираните и се отказах. Особено Arch wiki-то все едно на китайски ми говорят. Не е популярно и при проблем...ще е бой на негри в тъмна нощ. Особено за новак. Google-a при търсене ''arcolinux'': Може би имахте предвид: arch linux
 3. Чисто любопитство. Нали Windows sucks, linux rules 😄 . Бил тежък, тромав, вируси, ала-бала. Е, аз пък го харесвам и работи перфектно (меко казано). Най-големият проблем с който се сблъсках е (след ъп до 2004), че след TRIM-ване, показва при следващ старт, че не е пускана оптимизация. Еб@си, направо съм в шок. За 10 години най-големият ми проблем с тази ''боза'' 7>8.1>10. Но и линукс дистротата ми харесват като цяло. Имат си някои липси, които могат да те изкарат от нерви, но за това са виновни авторите на софтуеър и драйвъри. Както и да е.
 4. Абсолютно сигурен. И Win, и Ubu/EOS след като ''видя'' десктопа са готови. Няма бавене. Но Win 10 зарежда 1-2 секунди по-бързо от Ubu и 4 от EOS. Заети ресурси - Ubu - 1--2% повече рам, EOS - 2-3% по-малко рам. При изключване и двете дистрота понякога ''мислят'' по минута. Това реши проблема: systemctl stop cups systemctl stop cups-browsed systemctl disable cups systemctl disable cups-browsed 10-ката студен старт: https://imgur.com/a/dJdMTRR vpvelev, с EOS се логвам автоматично. Тествал съм срециално cold boot-a, поне 10 пъти. Не е съвпадение. И на 10-ката съм ѝ спрял fast boot-a, та е реален cold boot.
 5. Startup finished in 3.714s (kernel) + 2.896s (userspace) = 6.610s graphical.target reached after 1.441s in userspace Това показва за boot time в eos, но като засичам с тела, win 10 буутва 2-4 секунди по-бързо. 20 секунди - win 10, 24 секунди - eos. Засичам от натискането на на бутона на кутията до десктоп. Та защо след като е по-леко линукс дистрото, win-a зарежда по-бързо до десктопа? пробвани 5+ дистрота и всички бутват 2-4 секунди по-бавно от 10-ката. пп чета тук https://itsfoss.com/check-boot-time-linux/, че ако искаме да ускорим процеса да въведем sudo systemctl disable NetworkManager-wait-online.service за да не чака да се свърже с нета, но 2-4 секунди разлика е много. от askubuntu: There is a glitch where some users wait an extremely long time for network to come up during boot. In this case the recommendations is to set the maximum wait time to 30 seconds. A better way is to simply disable the service at boot time. For many users 10 to 15 seconds can be sliced off the parallel boot time by using: sudo systemctl disable NetworkManager-wait-online.service
 6. При положение, че личните ти данни могат да бъдат взети по 1001 начина, chrome е най-малкият ти проблем. Имаме spectre и meltdown. Facebook, Twitter, Instagram, търсачка + всеки един от работодателите ти, имат данните ти, правителство, здравна каса, банки, услуги като paypal....интернет/мобилни доставчици. Имаме и https://proprivacy.com/privacy-news/intel-management-engine. Вероятно и други хардуеърни уязвимости за които не сме чували, но и за spectre и meltdown не бяхме, но ги има от години. Имаш смартфон вероятно. Да, да, изтрил си гугълските услуги. И какви ползваш? Точно no name и всякакви нови и обещаващи 100% privacy са ми най-съмнителни, освен, че не са се доказали, нямат и какво да губят. Повече се притеснявай не дали ти имат данните, а кой ги има. Точно chrome e най-сигурният браузър. Privacy-to го за@еби, такова нямаш, освен, ако не живееш в пещера.
 7. manjaro

  Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

  Може би отчита по-малко мhz-и под товар, защото турбо буста така работи? Mакс честотата на процесора ти е 4 гхц (според сайта на amd) , но това е само на ЕДНО ядро. Когато ВСИЧКИ ядра са под товар, макс честотата примерно ще е 3.7-3.8гхц или колкото е там при АМД, не ги следя. НО, когато процесорът ти е в покой и си задал power plan - max performance, съвсем нормално е да ти показва макс честота - в твоя случай 4гхц. Но това не е на всички ядра, а вероятно на едно или две от ядрата, ако не си променял нищо в биос/уефи. задай power mode - balance и трябва да си свали честотите. https://forums.tomshardware.com/threads/core-i7-4770-intel-turbo-boost-technology-help.2284648/ (отговорът в зелено). Tова е за интел старите i7-ци, но предполагам принципа е същият и сега.
 8. Имало е пробив в някой от сайтовете в които имаш регистрация и хром те предупреждава да си смениш паролите в тези сайтове. Това е. кой браузър да ползваш...ползвай си chrome, ок е. Ако искаш да го смениш все пак, може би firefox или edge?
 9. Всичко е наред, мерси за помощта . Относно aur - въобще нямам идея 😂 Много по-различно е всичко от убунту базираните. Ще трябва да го поразгледам подробно и да прочета повече, но arch wiki-то е ... все едно на китайски ми говорят,
 10. При инсталацията, ако избера nvidia with linux kernel, ще инсталира Proprietary драйвъра или nouveau? На 6:24. И за arch аналога на sudo apt install/update/upgrade/autoclean/autoremove какъв е? Аз само така инсталирам и трия програми под убунту базираните, но arch базираните не са ми ясни. Ще ми трябват няколко дни да разуча поне основните неща. Искам да инсталирам proprietary драйвъра още при инсталацията. Ако не става, ще го мисля след това. pp и последно и спирам да питам. Видях, че има опция за инсталиране на програми по време на инсталацията на Archolinux. Има ли шанс да се омаже нещо, ако избера да инсталирам нужните програми по време на инсталацията или е по-добре след това през техния software manager/terminal една по една да ги слагам?
 11. Ще го пробвам. A xfce, openbox и i3 са различни десктоп среди, нали? Основната версия идва с тях, а другите две са с една и без съответно? А относно ускорението, не вярвам Google целенасочено да се опитва да спъва развитието. Всъщност програмите точно на Google и Microsoft - Chrome и Skype получават обновления редовно за Linux, като Skype дори работи по-добре под Linux. Например през ден skype ме дисконектва под Windows, докато под Linux за месец и нещо нито веднъж не го е правил. Така и не намерих решение. Е, търсих 5-10 мин. и се отказах. Nvidia драйвъра им също е ок. Има вкарана поддръжка за vulkan и игрите, които го поддържат и съм пробвал - ROTR, SOTR, POE вървят перфектно. Ако имаше някакъв заговор, точно тук щяха да се опитват да ги убият още в зародиш, защото масата потребители правят 3-4 неща - гледат филми, слушат музика, браузват и играят игри. Първите три ги имаш под линукс, а четвъртото - игрите все още са проблем. А с вулкан този проблем се решава. А както виждам...нвидия драйвъра им работи на шест. АМД също чета, че драйвъра им е супер точно за линукс, за разлика от този за Windows, където редовно има критики. Та големите не виждам да пречат https://thenewstack.io/contributes-linux-kernel/. В събредита linux gaming, почти всеки ден има по няколко потребителя, които минават от Windows на Linux, точно защото игрите се оптимизират. Темата е доста активна. Subreddits на Ubuntu, Pop, Eos, linux4noobs са доста активни и пълни с постове точно на хора, които питат, как да минат от Win на Linux и дали игрите ще им вървят. Но кой знае, това е мнението на човек, който ползва линукс от месец и нещо. Може и да греша сериозно. POE, която е на GGG, които пък бяха закупени от гигант, като Tencent, вкарахa вулкан поддръжка. Ако играеха против линукс, не виждам, защо ще го правят? List of vulkan games . Ако всички игри ползват вулкан, дори не ти трябва native linux версия на играта. гарантирано имаш пърформанс, близък или равен на този под Windows. Просто избираш vulkan в опциите на играта и си готов.
 12. Препоръчват я много и се чудех, дали да не пробвам И това дистро. Другата опция е manjaro.
 13. Затрих Ubuntu-то. Ще пробвам Pop OS утре. Имам едно 120гб ссд което яде бой 24/7 вече 7-ма година. Ще ги тествам всички дистрота, докато убия ссд-то. btw, vulkan игрите вървят страшно добре под линукс. Разлика от земята до небето, спрямо open gl/dx11 игрите. Дори тези, които са native port за линукс (opengl), вървят по зле от игри, които не са native и подкарвам с lutris/steam, но имат vulkan. Естествено под Windows 10 dx12/vulkan същите вървят перфектно. Разлика 2-3-10% в полза на Win 10, но съм впечатлен. Vulkan и DX12 къртят. Ясно, че старите заглавия няма да ги пренапишат, но дано всички игри оттук насетне ползват едно от двете.
 14. btw, при мен 8к видео с i7 4771 върви на снимки в браузъра. Примерно това видео - 8к - 60фпс Интересно, че smplayer-a подкарва всичко до 4к и 60fps перфектно, но на 8к се мъчи и накъсва видеото, a процесора не се товари. А де...що накъсва? Дори свалих видеото - същият резултат. пп. сега пробвах със спряно ускорение в браузъра под win 10 - процесорът на 8к 60 фпс буквално сгъна - 100% cpu usage пп валсо, ако хардуеърното ускорение работи, би трябвало процесора да почива. При мен с пуснато хардуеърно ускорение в хрома 8к 60 фпс видео (win 10) cpu usage - 5-15%.
 15. hoy bastard, като търсих преди месец инфо, попаднах на това и в subreddit-a linux gaming топ коментарите бяха, че nouveau не става...и се отказах. Карам си с proprietary драйвъра и въобще не следя, какво се случва с опън сорс версията. ''трябва да си компилираш пачнатия хромиум'' Ще чакам значи 😆
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...