Премини към съдържанието

bigalex

Потребител
 • Публикации

  563
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко за bigalex

 • Рожден ден 14.02.1966

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  At home (if I'm ONLINE) ;-) Or not... Right behind you...it's a good guess :)
 • Интереси
  Doing this, this.....and this !

Постижения на bigalex

Опитен

Опитен (10/21)

 • Сътрудник Рядка
 • Машина за публикуване Рядка
 • Първа публикация
 • Пет години във форума
 • Тринайсет години във форума

Нови значки

0

Репутация

 1. Разгледах и точо затова написах каквото мислех. Тази дата фигурира все още във всеки български календар, което не значи нищо за голяма, много голяма част от сънародниците ни. Факт ! Това, че фигурира и в календара на Калдата е хубаво, но не променя тъжната картина....
 2. Христо Ботев ЕЛЕГИЯ Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее? Тоз ли, що спасителят прободе на кръстът нявга зверски в ребрата, или тоз, що толкоз годин ти пее: "Търпи, и ще си спасиш душата?!" Той ли, ил някой негов наместник, син на Лойола и брат на Юда, предател верен и жив предвестник на нови тегла за сиромаси, нов кърджалия в нова полуда, кой продал брата, убил баща си?! Той ли? - кажи ми. Мълчи народа! Глухо и страшно гърмят окови, не чуй се от тях глас за свобода: намръщен само с глава той сочи на сган избрана - рояк скотове, в сюртуци, в реси и слепци с очи. Сочи народът, и пот от чело кървав се лее над камък гробен; кръстът е забит във живо тело, ръжда разяда глозгани кости, смок е засмукал живот народен, смучат го наши и чужди гости! А бедният роб търпи и ние без срам, без укор, броиме време, откак е в хомот нашата шия, откак окови влачи народа, броим и с вяра в туй скотско племе чакаме и ний ред за свобода! Речник: с ю р т у к - горна мъжка дреха р е с и` - мн. число от расо Стихотворението е публикувано за първи път във в. "Свобода" през 1870 г. Христо Ботев ЗАЩО НЕ СЪМ?... Защо не съм и аз поет, поет като Пишурката? Ех, че ода бих направил на баба си на хурката! Защо не съм и аз поет, като Сапунова трети! Че запял бих, че възпял бих на владиката конете! Но защо не съм Владикин, да напиша чудна драма - за жабите, за мишките и боят им с цар Радана? Защо не съм и Войников, плодовит, прочут списател, да съставя и молитви на нашия цар създател? Защо не съм и Пърличев, да преведа Илиада; но с такъв превод, за който и лобуд да ми се пада? Но защо не съм Славейков, да заплача, да запея: "Не пей ми се, не смей ми се, от днес вече ще да блея?" Но защо не съм и Вазов, "вярата" си да възпея: че ще стане вълк овцата, а певците като нея?! Стихотворението "Защо не съм?..." е печатано за първи път в бр. 3 на издавания от Ботев в. "Будилник"20 май 1873 г.). - Кръстьо С. Пишурка, дългогодишен учител и просветен деец, бил съвсем слаб поет. - Константин Сапунов - пише стихотворения, които обаче не се отличават с поетично чувство. - И.С.Владикин е автор на две исторически пиеси, които нямат особена литературна стойност. - Добри Войников е значим автор от Възраждането, един от първите драматурзи ("Покръщение на Преславсккий двор", "Райна Княгиня", "Велислава", "По неволя доктор", "Криворазбраната цивилизиция" и др.). - Григор Пърличев е преводач на "Илиада" на Омир в България. Той обаче не довършва превода, тъй като получава жестока критика от критика Нешо Бончев. Григор Пърличев е по-известен като автор на поемите "Сердаряд" и "Скендербей". - П.Р.Славейков е написал стихотворението "Не пей ми се", слещу което Ботев реагира остро заради неговото униние и разочарование. - Иван Вазов в едно от своите първи стихотворения "Вярата ми" (1872 г.) дава израз на наивна младежка увереност, че недъзите в българското общество един ден сами ще изчезнат и потъпканият българин "пред цял свят ще светне".
 3. Жалко е, че не се самоуважаваме като нация и не си почитаме миналото (пък било то и не много светло и радостно). Затова и другите не ни уважават - все ни работят откъдето могат. После се оплакваме - за това сме първи.... Христо Ботев ПАТРИОТ Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква затуй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. И е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, и вий него със трудът си! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата. Стихотворението "Патриот" е печатано във в. "Будилник" (1873 г.) и по-късно в "Песни и стихотворения". Останалите сатирични стихотворения от в. "Будилник" не са включени в стихосбирката на Ботев. Вероятно поетът е избрал само онези, за които е смятал, че са по-значителни по съдържание и издържани по форма.
 4. Христо Ботев МОЯТА МОЛИТВА "Благословен Бог наш..." О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове; не ти, който си направил от кал мъжът и жената, а човекът си оставил роб да бъде на земята; не ти, който си помазал царе, папи, патриарси, а в неволя си зарязал мойте братя сиромаси; не ти, който учиш робът да търпи и да се моли и храниш го дор до гробът само със надежди голи; не ти, боже, на лъжците, на безчестните тирани, не ти, идол на глупците, на човешките душмани! А ти, боже, на разумът, защитниче на робите, на когото щат празнуват денят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже! любов жива за свобода - да се бори кой как може с душманите на народа. Подкрепи и мен ръката, та кога въстане робът, в редовете на борбата да си найда и аз гробът! Не оставай да изстине буйно сърце на чужбина, и гласът ми да премине тихо като през пустиня!... Стихотворението е печатано за първи път във в. "Независимост" през 1873 г., но се предполага, че е създадено по-рано. Преместено dragozow dragozow, Въпросът не е за стихотворението ..... Фактът, че никой не се сети да напише 2 реда за тези, които са си дали живота ме подразни и затова пуснах стихотворението в "Новини". За мен това е новина ! Както и факта (за съжаление), че хората не могат да спрат за 3 минути да отдадат почит..... Или вече не знаят? Както не знаят да пишат и говорят на правилен български език ! Ще подсещаме от чужбина ...... Нищо лично.
 5. Мюсулманите не са народ, а последователите на религията Ислям. И далеч не всички са честни и трудолюбиви...
 6. Хората в листите могат да се сменят много преди да се стигне определен % активност. Гласувайки за по-малкото зло не го прави малко добро! Аз съм дотук с OFF TOPIC-а.
 7. Последната дума винаги е твоя.....ако искаш. Много жалко ако това правите.
 8. Дано си прав, искренно бих се радвал.
 9. Нямах точно това намерение, но като повдигаш въпроса.... Както върви - май не сме далеч от този вариант: днешните резултати са още една причина младите да не останат в България. А и пенсионерите не са вечни....
 10. Не съм съгласен - българите в чужбина с орязани права не симпатизиращи на ДПС са много повече от техните симпатизанти. Убеден съм, че ако можеха да гласуват %-те щяха да са малко по-различни.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване