Премини към съдържанието

Kanas Subigi Krum

Потребител
 • Публикации

  12
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от Kanas Subigi Krum

 1. Това въобще никъде не го пише. Единственото което пише е че 50 боляри се надигнали против княза с намерение да го убият, обаче княза с нему верните боляри разбрали за заговора и ги убили.
 2. Симеон се титулува "Цар на българи и римляни", римляните го превеждат като Василевс. Константинопол раздава титлата архонт на всеки, на българи, траки, скити, тюрки, араби и т.н. Вече уточнихме в надписа се има предвид Княз, владетелите след него винаги се наричат: княз на българите, княз на всичките българи, велик княз на българите.
 3. Княз е съкращение на Кънѧѕь - с гръцки букви Κανασ Само че, това е дума от Ромейотски език, Гръцката дума за роб е ἀνδράποδον (андроподон), а при немските езици е þrahilaz . Това е толкова вярно, колкото и Симеон се е наричал Василевс, Кинг, Крал или Император(а той се е наричал Цар), също колкото и Мехмед I се наричал император(а всъщност е султан). Цар и самодържец български го превеждат Basileus kai Autokrator Vulgaros(на гръцки), но не значи че ние се самонаричаме Вулгари(от лат: Voulgarеs "простолюдие") или че владетеля ни се нарича Василевс(лидийски термин за крал). Понякога даже римляните описват владетелите ни като Архонт(тоест "вожд").
 4. Бог Тангра няма, обаче има бог Танръ/Тенгер и има музикална група Тангра. Ханове има само в Монголия.
 5. Това е защото не си браним своето, а не че сме Славяни. Ако си го бранехме, нито Путин, нито който и да е ще казва такива неща или ще си го помисля.
 6. Значи станах Българофоб само защото защитавам Езиковата група на Българите? В Средновековна България народите се категоризират като Словене/Словѣне (говорещи разбираемо) и Нѣмце (неговорещи разбираемо, чужденец). Такова деление забелязваме и при Гърците - Хелини и Варвари (неговорещи разбираемо, чужденец) и при Евреите - Юдеи и Гои. И не се отказвам от нищо българско - кирилицата, глаголицата и др. са единствено български. Но обаче не сме езикови изолати, като Японци, Шумери и т.н. че всяка дума е лично наша. Но има и такива, като хубав, бара, урва, сурваки, кукер, пури, еспа и др.
 7. Не, славянофоб те прави омразата към Славяните. И не съм класифицирал имената и думите аз, а езиковеди. Асен--от прото-славянското: ěsnъ "светъл", от тук идва и думата ясен(ꙗснъ ) Владимир--от прото-славянското: volstь "власт" + mirъ "свят, мир", тоест "владеещ света" или "владеещ чрез мир" Боян--от прото-славянското: bojь "бой" + наставка -ен Светослав--от прото-славянското: svętъ "свят" + slava "слава" Прусиян--от прото-славянското: prъskati "разпръсква", от същото място идва етнонима на племето Пруси Маламир--от прото-славянското: malъ "малък, близо" + mirъ "свят, мир", тоест "близо мир" Борис/Богорис--от прото-славянското: bogъ "бог" + orisovati "избран, орисан", сходно с гръцкото ορίζω("определям, избирам"), тоест "божи избраник" и т.н.
 8. Де да ставаше така лесно.
 9. За жалост от Освобождението още е така. В учебниците пишат глупости от рода че в България имало ханове, кагани/хагани, че сме били роднини с хуни, татаро-монголи, угри и тюрки. Че езическото име на княз Владимир, било Расате, че България била основана през 681г. или през 632г. Че Фанагория ни била столица. Асеневци, Шишмановци и Тертеровци били Кумани/Власи/Печенеги. И че Кирил и Методий били гърци и т.н. измислици. После иди и се чуди защо има индивиди които пречисляват всеки владетел който им трекне към рода Дуло: Атила, Кюлтегин, Маодун, Осама бин Ладен и т.н. Докато не махнем тези продажни политици и "учени", няма да се оправим. Същото се отнася и неправителствени организации като: "Отворено общество", "Америка за България" и т.н.
 10. Нямам претенции към нищо. Славяни е име на езиково семейство, същото е с Германци, няма народ с име Германци, но има народи наречени Англичани, Дойчи, Дани и т.н. които са Германоезични народи. И знам че има доста Славянофоби като теб. Второ С в ника ми е написано по-грешка. А и темата не е ника ми. Ако трябва да се хващаме за грешно изписване на имена, трябва да споменем и етнонима ни: българи (който е латинизирана форма на блъгаре).
 11. Първо, темата е за заемките в българския език, а не са колко време сме били Социалисти, Демонкрати и т.н. Вижда се колко си неинформиран, по-голямата част от тези думи не са ирански. - мама - това е славяно-латинска дума за майка, иранската е матър и мадро, съкратено мати - вода - идва от прото-славянското: woda, сравни с хетски: wataar, английски: water - ъгъл - идва от прото-славянското: ongolu "ъгъл", не от ирански - адаш - идва от тюркски, българската дума е "съименник" - бронз - идва от името на италианския град Бриндизи(а самото име на града идва от Месапски и означава "еленски рог"), който е известен с производството на бронз през Средновековието - буря - идва от прото-славянски: buřa - джоб - арабска, не иранска заемка - тефтер - идва от старогръцкото: дифтера "таблетка за писане" - калпак - идва от тюркски - капа/шапка - идва от латински, с посредничеството на френски - тъпан - идва от думата ТУПАМ(синоним за бия) - филе - идва от латински: filum - халва - идва от арабски: hlw "бонбон" - кибрит - идва от акадски: kiburitu "сяра" - сандали - тази дума дори не е ясно дали е индо-европейска - ракия - единствената страна в Близкия изток в която има Ракия е Турция, а и думата идва от старобългарското: ракинѣ, с неясен, може би не-индо европейски произход - салата - от латински - алхимия - единствено арабско в думата е представката ал- - хазна - идва от ирански и означава "съкровищница" Единствено магия, душманин, лула, диван, перде и дувар са персийски. И повечето от изброените от теб неславянски думи си имат български еквиваленти.
 12. Като изключим, че дори незнаеш как се владетеля ни, той не е Аспарух(това е римската форма на Исперих). Всички български столици и укрепления са със славянски имена, например Онгъл/Онглос-(Ѫгълъ "ъгъл"), Преслав-(не мисля че дори е нужно да обяснявам какво означава), Пльсковъ/Плиска-("Бляскавия град"), Бдин/Видин-(от думата "бди/пази"), Брегас/Бургас-("град на брега"), Трьновградъ-("трънливия град"), Болгар-(Блъгар "красивия град"), Белградъ-("Белият град") и т.н. Същото се отнася и за нехристиянските имена на българските владетели--Борис, Маламир, Владимир, Исперих/Есперих, Крум, Боян, Тервел, Бусан, Гостун, Кубрат, Пресиян, Прусиян, Светослав, Асен и т.н. Ами, незнам, може би с ръчна запалка(за кибрит), докато за локум е по-трудно, понеже буквалния превод звучи глупаво.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×
×
 • Добави ново...