Премини към съдържанието

DebianBuster

Потребител
 • Публикации

  144
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Последни посетители

Информацията с последните посетители на профила ви е изключена и не се показва на другите потребители.

Постижения на DebianBuster

Ентусиаст

Ентусиаст (6/21)

 • Първа публикация
 • Сътрудник Рядка
 • Първа седмица
 • Месец по-късно
 • Една година във форума

Нови значки

48

Репутация

 1. DebianBuster

  Free email server под Linux?

  Ти май не разбираш много какво по-точно правиш. Един пълноценен работещ mail сървър се състои от много неща. Например, ако искаш web, трябва ти apache2/nginx. Ако искаш imap - dovecot. Като, всичките ти услуги може да са на един хост mail.taner-bg.com или всяка на отделен, но това го правят големите провайдъри на пощи. Ако искаш локален маил, спри да го изпробваш като публичен, че да не ти блеклистнат IP адреса. Вдигни си DNS (bind), настрой си домейн, хостове, записи и т.н. После си пусни маил сървър, ама предлагам да го блокнеш да не може да праща извън мрежата ти, ако ще се ползва от още някого. За самия меил - каквото искаш и ще ползваш инсталираш и настройваш. Ако ще го ползваш само през браузер, imap/pop не ти трябват. Вторият варянт е на платен VPS, защото там ти предоставят такава услуга и може да си инсталираш каквото иксаш. На VPS вече може да си вдигнев напълно функционален маил сървър с всичко необходимо и работещ нормално.
 2. DebianBuster

  Free email server под Linux?

  Според мен, не можеш да имаш пълноценен e-mail сървър вкъщи. За целта твоят ISP трябва да ти направи reverse DNS към хоста, който си задал. В противен случай, ще си във всички възможни спам и/или блеклисти. От вкъщи може да си пуснеш локален и да си го ползваш през VPN без проблем, дори е по-сигурно. Но комуникацията ще е само между акаунтите към този сървър.
 3. DebianBuster

  Free email server под Linux?

  Ама ти у вас ли искаш или на VPS?
 4. DebianBuster

  XAMP+openSuse малко помощ

  Ем, няма как да даде сам. Относно съдържанието му, изпробвано от мен и работи. Ест, има малко забележки, които сам ще установиш. ако мислиш какво пишеш, а не копи-пейст като робот. Какво начало? Мисли какво правиш. Подреди си едно по едно нещата, изпълни ги и ги разучи. Първо бъди сигурен, че машината е готова - имаш sudo акаунт и защитна стена, която можеш да управляваш. После си качи apache2, настрой го. После база данни, после сертификат, после wordpress, предпоследно оптимизация на wordpress и накрая бекъп. Давай стъпка по стъпка и изпробвай, наблюдавай какви ги вършиш. За да ти сработи всичко, то трябва не само да работят въпросните "съставки", ми и да са конфигурирани правилно. Вече колко пъти инсталира и какво? Би трябвало сам да можеш да прецениш къде нещо не сработва или се чупи.
 5. DebianBuster

  XAMP+openSuse малко помощ

  Чети внимателно. Още в самото начало на статията, която ти дадох, си пише какви изисквания има. Третото (последното) е "Secure your site with SSL" с две подточки. Едната е, ако имаш домейн, как да си направиш сертификат. Втората е, да си самоподпишеш сертификат за apache2. И? Ще преинсталираш? Защо няма нищо? На грешно място ти е wordpress директорията ли, не ти работи apache2 ли, омазана му е конфигурацията ли? Ако така преинсталираш на най-малкия проблем... И все пак, ако си инат, вдигни си една виртуалка поне да си спестиш време от преинсталации, клониране и т.н. Да си мажеш на свобода.
 6. Ми, май може. Ама ме мързи да пробвам. По принцип аз си слагам един линк на сайта. За който иска. Само анонимни, без видео и звук. И само аз правя регистрации. Има приставка за "Регистрирай се" на самия nextcloud и съответно потребителят ще бъде и за чата. То дефакто чатът се състои от стаи с определени настройки. Модераторът вижда всичките, останалите - както им е зададено. Например имам една "стая" с мен и един приятел. Той вижда само тази стая в платформата. Не знае за другите. С жената имам друга стая, и тя само нея вижда, ама не и другите. Всъшност не знам дали всички регистрирани не виждат публичната стая, ама както казах, мързи ме да чопля сега. В самата публична стая, има опция (една икона с моливче) да си смениш никнейм-а. Ама да се има в предвид, че става всякакъв дори с доблиране. Който както си иска може да се преименува в анонимния чат. Аз съм Vasilev примерно и някой guest също може да се преименува на Vasilev и ще сме двама с тоз ник. Ест, само аз съм модератор и мога да го кикна. Също, не знам как се трият логовете. Всеки влязал може да чете назад какво друите са писали откакто е създаден чатът. За това, аз го трия периодично и правя нов (ако има важни/лични писаници в публичния чат). Също, някои познати се оплакаха от бъгове в аппа за Андроид, ама всички вкъщи - нямаме.
 7. DebianBuster

  Free email server под Linux?

  Ето един пример .
 8. DebianBuster

  XAMP+openSuse малко помощ

  Здравей, маняк! Според мен това е най-доброто обяснение за WordPress под Линукс. Тук влизат основни настройки по инсталиране на уеб сървър, база данни, сертификати, wordpress. Понеже нямаш домейн, маняк, ще трябва да си направиш самоподписан сертификат. Също, мялко базови команди като pwd, ping, cd, nano и др. ще са ти от полза и е добре да се пионтересуваш в нета. И не си давай така паролата, маняк. Също, не използвай "admin" за логване, скрий си потребителите и т.н.. Спазвай малко основни правила за подсигуряване на сайта си, не прави като kaldata.com
 9. NextCloud са го взели в Next Talk. Един сървър, може с app (android & iOS) или през браузер. Има малко базови настройки, дори леко недостатъчни, но се превърна в любимата ми платформа. Освен за регистрирани потребители, които могат да се групират, чатът може да бъде и публичен за нерегистрирани. Всеки клика на линка и влиза с Guest. В смисъл, админът (модератор) прави стаи и им задава дали да са публични или не, дали за регистрирани, дали да има "лоби", дали да могат да ползват аудио и видео разговори в него и т.н. Ако някой знае други подобни платформи за чат, звук и видео със сървър и клиенти, споделете. За сега не знам нищо друго, освен Next Talk. TeamSpeak са нещо подобно, но по спомен, можеше да се отваря само линк от браузера, който активира чата в аппа, който трябва да е предварително инсталиран, а за Андроид е платен. Също, нямат видео, а само чат с обаждания.
 10. Да си призная, торенти тегля много рядко и то основно линукс дистрота от офицялните сайтове, а преди 10-тина години тотално спрях да сийдвам. Като по-млад и по-тъп се връзвах на "рейтингите" и не помня да съм отварял портове на рутери. И за какво ти е да сийдваш? Само ъплоудваш съдържание, товариш си машината с трафик и най-вече твърдия диск. И за какво това? Собствениците на сайта няма да ти дадат и 1 стинка от парите от рекламите. В смисъл, не е лошо да ги има, ама да са безплатни. Пък така, безплатно е само сиренцето в капана.
 11. Добавка: Има разлика в това на кой порт "слуша" дадена програма и на кой порт изпращат останалите. Не знам как работи торент системата, DHT и т.н. и дали има портове по подразбиране като web например. Добре е да ги погледнете тези неща из нета. Например всеки web сървър "слуша" на порт 80. Всеки браузер по подразбиране изпраща на порт 80. Например като напишете в браузера си http://123.222.111.333 или http://mydomain.com заявките ще отидат на порт 80. Дефакто браузерът праща към http://123.222.111.333:80 Ако конфигурирате уеб сървъра да "слуша" на порт 81, то после всеки в браузера си ще трябва да пише http://123.222.111.333:81 или http;//mydomain.com:81, защото без дефиниране на порта, браузерът ще прати на този по подразбиране (в случая 80).
 12. Здравейте! От този сайт можете да си сканирате машината. Работи само с ip (ако имате домейн/хост). Видях, че имате DMZ на рутера, което може да изпробвате. Дефакто чрез него ще пренасочите всички заявки отвън към даденото вътрешно IP. Естествено, в DMZ може да има само едно IP и е хубаво да имате в пред вид, че системата Ви става абсолютно видима за външния свят. Практически за даденото вътрешно IP, все едно няма рутер. Пинг, порт сканс и т.н. ще бъдат към вътрешното Ви IP, а не към рутера. Погледнах моя торент клиент, по подразбиране работи на TCP и UDP. Също, от тук не виждам порт 6000 да е в употреба за торенти, който е описан за X 11 Windows System. По принцип, пренасочването на портове се налага в случаите, когато не е активна връзката отвътре. Например някой отвън пуска пакети към глобалния Ви адрес и рутерът "не знае" към кой локален адрес да ги препрати, тъй като локален адрес не е инициатор на връзката. Ако обаче тя е създадена отвътре, то се осъществява. От това видео се виждат доста бавни скорости. Тези уеб базирани инструменти измерват mbit, а Вашият торент клиент използва MB, което е 8 пъти по-малко. Иначе казано, ако от туловете за скорост виждате 8 мегабита, това ознаѝава 1 мегабайт в торент клиента. Ако на торент клиента имате 7MB, то скоростта Ви на ъплоуд според туловете трябва да е 56mbit (7 мегабайта умножени по 8 =56 мегабита). Разбира се възниква въпросът докъде сийдвате. Ако е комшия в същата мрежа на ISP-то, то връзката ще е много бърза. Също и каква е свързаността на вашето SPI със сървърите на въпросните тестери.
 13. Може да го ползваш през web.skype.com Може да се налoжи да смениш юзър агента. Колкото до Андроид, мен не ме шпионира. Звучи като тежка фукня, но е факт. Изпробвано. Телефонът е с OpenVPN на чийто сървър му е блокирано всичко. На друга машина (виртуалка) имам прокси и го ползвам за браузване на блокираните устройства (Android, Mac, Windows). А проксито също с ред ограничения, все полезни.
 14. Ако от снап пакет - бива. Ама иначе - не. Не съм срещал дистро да има в репотата си Скайп. За сметка на това, го има като пакет в сайта на М$, което е... Как да кажа... Пред вид какво дробят с Уин 10 и че блокират линукс на web.skype.com ... Не бих им дал да инсталират какво да е на компа ми. Лично аз, и в снап пакет.
 15. Безспорно така е най-сигурно. Ама не е най-практично. Ако яесто сменяш, може да износиш букса на диск. Ти ако чакаш Скайп да работи добре под Линукс.. Нали не си го инсталирал?
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване