Премини към съдържанието

KirilPetrov

Потребител
 • Публикации

  6
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Нови отговори публикувани от KirilPetrov

 1. преди 30 минути, Потребител666 написа:

  Кой е модела на този лаптоп ?

  За сега съм виждал само едно дъно (GA-Z68XP-UD3-iSSD), което беше с вградено 20GB SSD, но ги смятам за супер редки.
  А и може да има опция за добавяне на второ SSD (ако приемем че първото наистина е вградено).

  Има нискобюджетни модели, основно със Селерон, със запоена за дъното eMMC памет. Всъшност, не съм сигурен дали и процесорът не е запоен, но все пак да каже точният модел.

  преди 47 минути, Veselina Miteva написа:

  не може да се сменям ссд. питах в сервиза, които е на гарнционната карта.

  на външния диск може ли да се инсталират програми? аз пробвах на флашка, но не всичко става :(

   за лините файлове си имам флашка, чак от диск мисля, че няма да има нужда.

  Флашката има огромни недостатъци, най-основният от които е, че е адски бавна. Едно SSD през USB би било доста по-добър вариянт. В общи линии имате два вариянта:

  1. Оптимизация на вече наличния Windows. Тук ще трябва да си поиграете доста. Като се започне от изключване и спиране на ненужни процеси, та до освобождаване на дисково място и оперативна памет. Последния път, когато правих това упражнение, бе преди 5 години и ми костваше 2 дена... Ествествено, има огромен риск (както стана с мен) след ъпдейт на системата, Microsoft да Ви инсталират отново целия ненужен софтуер, който не ползвате, но те смятат, че трябва задължително да го имате. По моя груба преценка от едно време (вероятно сега е много по-зле), трябва да докарате системата да Ви заема максимум 7ГБ на диска и максимум 700 мегабайта RAM след рестарт. Всичко допълнително инсталирано от Вас не влиза в тези сметки. По-горе написах "по-зле", защото чета новините и за последните 5 години Microsoft доста наблъскаха Windows 10 с какво ли не. Имаше нещо от сорта, че трябвало да имаш 30ГБ свободни на диска, за да можеш да си ъпдейтнеш системата (може и да се бъркам).

  2. Формат на диска и инсталирате Линукс. Ако машината Ви е каквато предполагам, драстично ще намалите шума, темперетурата, натоварването на CPU, мрежовия трафик, ще си освободите адски много място и най-вече - ще си имате някаква относителна поверителност. При инсталирането на нормалните линукс дистрибуции не се налага да се съгласявате да споделяте всичко и да имат право да Ви ползват всичките устройства дори, когато сте ги "изключили". На пръв поглед звучи добре, но освновният въпрос е дали ползвате някакви програми, които вършат неща, които не можете да свършите с Linux. Ако да - този вариянт отпада.

  И все пак, ако дадете точен модел на лаптопа и конкретно какви програми ползвате за работа, ще може да си спестим много излишно писане за гадаене, предположения, предложения, теории и т.н. Ако не желаете да споделяте тази информация тук, може да я споделите с някоя "търсачка" като проверите съответната програма дали я има за linux, ако не - дали има алтернатива и доколко покрива възможностите на уиндоусаката.

  п.с Все пак, кажете ако не желаете да си споделите модела на лаптопа и въпросните програми, за да не се мъчим повече да изискваме от Вас тази така важна за темата информация.

 2. Здравейте

  Въпросът Ви е много повърхностен и изпълнението на задачата зависи от много неща, които Вие не сте споменали. Може да поразгледате какво е LDAP и как се използва. Също, според мен задължително, разгледайте rsync. Има много възможности и се ползва за бекъпи, синхронизации и много други. Предимствата на rsync пред cp (копиране) са огромни. За съжаление, ако изпитвате дразнение да изпълнявате много еднотипни и повтарящи се операции, ще се наложи да изучавате BASH скриптове и/или програмиране. Според мен е най-добре директно да се захванете с Python, защото хем е много удобен за скриптове, хем е и бързо развиван програмен език от високо ниво с широка употреба - от уеб бек-енд до "изкуствен интелект".

  Обобщено, в линукс всичко е фаил. Дори и директориите (папките) са файлове. Начини как да ги копирате, местите, синхронизирате от един сторидж на друг, по мрежата - адски много (rsync, ftp, sft, scp, cp, nfs и т.н..) Вече какво и къде, кога и при какви условия да синхронизирате, зависи от Вашите предпочитания и възможности. Дали при логин на потребител, дали при пускане на машината, дали на всеки час, ден, месец и т.н. Естествено, ще Ви трябват и малко повърхностни умения за това как работи една *unix система, за да знаете какво къде се съхранява, какво прави и какво ще стане, ако го променяте. Например, ако на Убунту сте инсталирали Мозила през пакетния мениджър, само със синхронизиране на папката в .mozilla намя да стане. Ще трябва първо на всички останали машини да инсталирате Мозила през пакетния мениджър и тогава. Ако обаче сам сте си компилирал и инсталирал Мозилата в домнашната папка с нормален потребител, тогава само синхронизация на домашната папка ще свърши табота.

  • Харесване 1
 3. току-що, JohnTRIVOLTA написа:

  С риск да се повторя на вас ви трябва суич, а не рутер поне от така описаните нужди по-горе. Към него си закачайте устройствата във вас включаем АПта и рутер към интернет. Но тука има колеги, които биха ви въвели по умело в OSI модела от мен и респективно разяснят нещата , които сякаш все още са разбъркани във вашите предстви.

  Със суич как ще блокирам трафика на компа с Windows 10 така, че да има достъп само до някои машини в локалната, но не до всички и не до интернет? Същото с още 7-8 устройства. Или пък, да кажем телефона ми, през VPN, да няма никаква връзка с интернет и останалите устройства (освен виртуалка на НАС-а), а браузера, който пък има настроена връзка към проксито във виртуалката - да има нет. Да, суич би свършил работа, ама мога ли с него да "крия" едно устройство от друго (все в него закачени) частично (отделни портове и протоколи) или напълно? Малко съм старомоден, но приемам съвети и за суич.

 4. преди 9 минути, JohnTRIVOLTA написа:

  Аз да питам, когато говорим за рутер се разбира устройство, което служи за провеждането на трафик от една в друга IP мрежа, но реално не прочетох за повече от една , че става дума ?

  Изградете 10G локална мрежа .Към интернет едва ли ползвате повече от 1Gb/s и гигабитов рутер с ARM процесор би свършил работа, но мисля трябва да си закупите някакъв суич със sfp+ портове и  необходимите за него 10G медни , оптични модули или направо кабели за директно поставяне/дак-ове/ има различни дължини. За настолните машини има такива адаптери!

  Как? Идеята е НАС-а да има гигабитова или 10 гигабитова свързаност, към него, през рутер, да се закачат абсолютно всички устройства от вкъщи. Телефони и други дранкулки - през WiFi, но поне 3 машини трябва да имат колкото се може по-бърза връзка до въпросния НАС, и всички те - през рутера. Рутер, имам в пред вид десктоп, с няколко NIC, Linux, firewall, DHCP server и всичко необходимо за един рутер. Готова цикалка не искам. Първо, че едва ли ще издържи гигабитова връзка и ще я поддържа постоянно, второ, че нямам да мога да ползвам специфичен софтуер, който ми е нужен. А, теоретично, ако скалъпя десктоп да рутира с 4 NIC, според зависи кой NIC към коя машина в свързан и коя от друга теглят/качват, с 4 гигабитови карти бих си скалъпил безпроблемна връзка достигаща общо 4 гигабита. Да не говорим за 10 гигабита. И, точно от примера ти, тази карта на какъв интерфейс се включва в дъното? Предпочитам за RJ45, защото имам инструменти. Май, за сега, добра насока е тази комбинация:

  Дъно и 4 броя NIC. Дъното е с 4 броя PCIe 2.0,NIC също са на PCIe 2.0 и дори са с по 4 порта. Остава свободен PCIe 3.0 x16 (за видео картата). Ако на него намеря 10 гигабитова карта, съответно и на НАС-а - ще стане просто идеално. Остава процессора да не се изплези и ако не - ще скалъпя четири гигабитови връзки и то едновременно.

 5. Добре заварили

  Както се вижда от заглавието, имам доста въпроси относно една бъдеща конфигурация. Насочил съм се към ATX десктоп, но, ако ме разкандардисате, може да премина и към сървър.

  От известно време "копая" в търсачките и колкото повече задълбавам, толкова повече въпроси ми изникват. Като цяло, разбрах, че Ryzen процесорите имат 24 PCI нишки. 4 се алокират от чипсета, какътво и да е той, евентуално 16 за видео карта и ако има и NVMe SSD - още 4 - всички заети. Логичният въпрос, като има още свободни слотове на дъното, какво ще стане, ако сложа гигабитова NIC? Ще работи ли изобщо и ако да, кой от всичките PCIe ще бъде "кръцнат" откъм скорост?

  И, вторият въпрос, как да разбера коя NIC на какъв PCIe e? На всичките пише, че са PCI, дали са x1, x4 и т.н., но не пише коя версия на PCIe - 1.0 ли, 2.0 ли, 3.0 ли, 4.0 ли.. По подразбиране, ако не е упоменато, по моята логика, би следвало да е 1.0.

  Трети въпрос: 10 гигабитова NIC би следвало да няма проблеми с pcie 3.0 x 1 или, може би, да е една идея по-бърза от капацитета на интерфейса. Има ли такива изобщо за RJ45?

  Въпрос номер 4: На гигабитова карта, примерно, как влияе "full duplex"? И тази скорост на какво е, на уплоуд, на даунлоуд или и на двете взети заедно? Също, NIC като тази , ако да речем от единя порт рутира към другия, ще оказва ли влияние на CPU?

  Пети въпрос, който е по-скоро към хората боравещи с линукс, ако дискъм ми е по-бавен от общата скорост на всички NIC, при пускане на tcpdump какво става? Ще даде грешка, системата ще намали скоростта на трафика или просто няма да "гепи" всички пакети?

  Май с това трябваше да започна, но цялата картинка изглежда така:

  Имам 2 уъркстейшъна с гигабитови карти. Един WiFi access point с 4 портов суич. В него с кабели са включени NAS, двата уъркстйшъна и Windows компът. През WiFi 10-тина устройства . Mашинатa с Windows 10 (без wifi) само за офлайн игри и лигавщини. Сегашният ми рутер има само 2 NIC с по 1 порт, гигабитови. В близките или далечни месеци планирам да сменя рутера и НАС-а. Не ми се ще да са със сървърен хардуер, защото е адски шумен. Като цяло, нищо от тях няма да влезе в употреба (готови Dell и HP конфигурации) като кутии, дискове и т.н. Ще ги пусна за DNS и VPN, които в момента са ми на виртуалки. Файловете ми започнаха да стават обемисти, губя време не само за трансгера им, но и за бекъпи по мрежата. На НАС-а започнах да качвам 4К видео, което има битрейт от около 35 мегабайта/сек и едвам издържа само на 1 потребител. Ще ми се в бъдещият рутер да мога да включа поне 10 устройства с кабел, на 5 от които ще трябва гигабитова или по-бърза връзка. И, естествено, да не се "изплези" рутерът, ако пусна през него да качвам 50ГБ файлове на НАС-а и в същото време съпругата прави нещо подобно или си гледа 4К видео.

  За рутера гледам стандартни дъна с поне 3 броя PCIe 3.0 x1 слота, няма да има видео карта, а само NVM SSD, за да мога да снимфя трафика. Мисля Ryzen 5 2600, 2x4GB RAM (или 2x8GB), но не знам какво да правя с NIC. Две такива, ако станат изобщо и евентуално една с 2 порта. Дайте предложения за дъно с поне 3 PCIe 3.0 x1 порта, ако може и повече - супер. Обезателно за AMD процесор и предложения за мрежови карти. На първо време, за дъно, CPU, RAM, SSD, PSU и само една NIC - бюджет към 900 паунда, после ще добавя още 2 карти. Кутия не слагам в бюджета, защото нямам абсолютно никакви претенции и в ebay има най-различни на символични цени. Видно е, че не съм в България и приемам предложения от официални сайтове на AMD, Asus и т.н. , Амазон и подобни. Но, само за нови части, с гаранция.

   

   

   

   

   

 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване