Премини към съдържанието

freen

Потребител
 • Публикации

  126
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от freen

 1. Принципно при сториджите "форматиране", " триене" и т. н. няма. Има само "четене" и "запис". Ако искаш да премахнеш информация от сторидж - презаписваш я или с нули, или с ръндъм. После, за съответната файлова система " запписваш" нужната информация, за да работи. Ако под "форматиране" разбираш "триене" - аз ползвам dd, за да запиша нули или ръндъм. После за съответната файлова система, например ползвам mkfs.
 2. Аз, за сега, не съм впечатлен от Redmi Note 10 Pro. Имам го от една седмица, но чак другата ще имам време да се боря с него. Батерията не кара толкова много, бъкан е с блоутуеър и за сега не мога да намеря от къде да му видя колко РАМ използва. Идва с предварително инсталирани 355 пакета, като Фейсбук, ТикТок и други боклуци. Уж някои може да се деинсталират през Андроида, но в дебъгера намерих още 2 пакета на FB, които не са премахнати. С малко ползване, за цял ден (около 20 мин. от които браузване) - батерията падна с 20%, което според мен е адски много. На стария ми телефон с 5" дисплей и 2300мАп батерия не пада толкова бързо при същото ползване, който е и евтин модел от 2015. Не маловажно, потребители се оплакват от появата на реклами след втората седмица.
 3. Жоро, къде са накладките от картинката? Според тази картинка, задната накладка не е наречена така, а част състояща се от два елемента - челюст и вътрешност.
 4. Е, аз знам аккво е. Единствено на предните спирачни системи има челюсти. Те стискат накладките. Иначе накладките имат осносно два елемента - метална част и феродо. Отзад, челюсти, май имаха само някои Мерцедеси, понеже те имат 4 накладки на колело. В смисъл едновременно е диск и барабан. По външната част стискат наклдаките за крачната спирачка, вътре в диска, има малки накладки, само за ръчната. Много хора бърка думите "накладки","феродо" и "челюсти". Накладките са една неделима част, с метала. Челюстите стискат тях, ако ги има. Иначе на някои стари камиони едно време са сменяли само феродото, без метала. С болтове и/или нитове са го захващали към метала. На този процес му казват "коване на феродо".
 5. Били са тогава, а сега? С инерцията на колата няма как да разберете. Тя е 1.5 - 2 тона. Колелото трябва яко да затяга, за да се усети по движението на колата. Ако е съвсем леко, не се усеща. За това написах да вдигнете просто задницата на крик и да видите как се върти. Колата със задно или с предно задвижване е? Ако е с предно, задното колело трябва да се върти абсолютно свободно. Няма полуоски и диференцял, които да го затрудняват. Трябва лато го засилите с ръце, да направи по инерция поне 3-4 оборота.
 6. На накладките ли казваш "челюсти"? Те, най-вероятно, се "саморегулират". В смисъл има механизъм със едно зъбно колелце и зъбче, което "щтраква" на определен период от време. В смисъл спирачката има ход - от активирането и до освобождаването и. И когато този ход стане много "голям", поради износване на феродото от накладките, този механизъм това прави - натяга накладките с 1 зъбче. Ако не са "челюстите", както твърдите, тогава остава само лагер. Което ще е съпроводено от страшен шум и е задължителна моментална смяня. Но, според мен са накладките (челюстите). Ако нещо ги "задържа", както казвате ръчната - оправете я.
 7. Това не е вярно. Ако са "оригинални" или добре изработено копие, не трябва да закачат никъде. Ако са евтино менте, най-вероятно не са същите като оригиналните. Иначе това за "напасването" някои хора имат в пред вид, когато се смени диск или барабан, че повърхността, в която трие феродото, не е все още така финно "изшлайфана, гланцирана" и трябва малко време, за да се случи това. Ефектът е, че може би (но не задължително), няма да спира както със старите. Но това дава ефект само при натиснат педал или дръпната ръчна, При никакви обстоятелства, никоя спирачка на никое колело, било то след ремонт, подмяна, не трябва да задържат, ако не е натиснат педал или дръпната ръчна. Имай в пред вид, че някои части са наистина гадни ментета трудно различими на пръв поглед. Като ги сменихте, измерихте ли старите с новите? Дали извивката (радиусът) е същият, феродото с колко беше по-дебело?
 8. Не са регулирани (напаснати) накладките. Най-вероятно и няма същата "инерция" като другата гума. Проверката - вдигате на крика и я завъртате. Ако нямате изграден "усет" ще трябва да направите същото и с другата гума, за да усетите разликата. То само няма да се "напасне". Може да грее така с месеци и да образува "канал" по барабана. Дори когато е ново, без натисната спирачка или дръпната ръчна, не трябва изобщо да докосва барабана. Барабанът трябва да се върти свободно. Има и друг вариянт, по-малко вероятен - частично запушване на тръбичката за спирачна течност. Може да е съвсем леко, но достатъчно, за да не могат пружинките в барабана да я изтласкат обратно. Като се отвори, се вижда в кой край наклдаките са докосвали барабана. Моят съвет е да я отворите и да проверите и регулирате всичко наново.
 9. freen

  Linux - обща дискусия 3

  Ако имаш в пред вид GUI - гъвкаф софтуер няма. Било то инсталатори. Ако са "гъвкави" ще имаш огромни страници или хиляди прозорци изскачащи един след друг с всички възможни опции. Има само основни неща. Иначе гъвкавост в конзолата. Ръчно инсталираш каквото ти трябва и си го конфигурираш както искаш.
 10. В България - да. Казах й вече - чуждестранни. В Бг всичко наопъки. Ама "от -до" без изключения (много се оправдават, че не са в тази графа, изключение били). И то не само в България, а и в чужбина, където има българи. Летище София
 11. И? И моят авер с манията към Интел бачкаше в сервиз (преди 10 години, обяснимо от там му е манията). Онзи ден извърши върховната простотия, дето и най-залюханото маркетингово магаре няма да направи. Впрочем той и в сервиза си правеше подобни номера, ама съзнателно и с цел - безплатен интернет. В БГ "сервиз" разбирай "който е искал да се занимава с компютри", а не "който е разбирал и учил за компютри". Колко успешно - Божа работа. Ефектът бе потресаващ оня ден.. Чак мислех да правя сайт и видео уроци защо е лоша идея да се доверяваш на познат/приятел/колега (или "сервиз") за каквито и да било проблеми с компа ти. Особенно ако не си криптирал/махнал диска
 12. По съвест. Както ти си изтипостваш глупостите, дето на 10 годишно хлапе няма да им мине през акъла (ако имат елементарно възпитание), и аз дебна да те опровергая. Пак по съвест. Че такъв тон държиш, ще вземе някой да ти повярва, че си виждал компютър. За съжаление не си само ти така. В Родината е епидемия - щом до кенеф се справяш да идеш, значи си спец по всичко.
 13. Тук е моментът да се насладиш на възможностите на rsync и да престанеш да робуваш на дистрибуции треперейки от резултатите от ъпдейт. Само първият бекъп отнема повечко време, после синхронизира само разликите.
 14. Знам, личи ти. За какво пишеш тогава? Форумът си е свободен, отворен.. Ама нямаш ли някакви спирачка? Примерно свиневъдите никога не коментират качествата и изработката на ракетите (примерно). Ти като не си виждал и не знаеш как работи, защо взе акъли да даваш?
 15. Знам. Ама там е работата и заради това ти казвам, че май не си виждал процесор. Процесорните капачки от 2 метра им се виждат нереваностите, не ти трябва микроскоп. Иначе идеална повърхност няма. Има в допустимите граници. И пак не ми написа защо така са ги направили? И, тестовете са за това, колкото и да не ти харесват. Той ти казва, че е свалил темперетурата с 1-2 градуса. Остави глупостите за "мехурчета", явно при него не минават (и не само). Аз газирана паста не съм виждал и май капачките на процесорите (особенно по-старите) са далече от гладко, ама... Ти нали си си. намерил "твоята истина" и си много запознат с процесорите.. Това е най-важното. Ако може само, ние да не приемаме твоята "истина" Клоквай процесорите, дръж си ги на 100 градуса, направо никога не сменяй пастата.. Ако (не знам как ще стане при теб), по някакво чудо я заподозреш, не се притеснявай да идеш да си купиш нов комп или процесор с бокс охлаждане само заради "оригиналдъ" пастата, Нас ни остави да си убием процесорите от студ с пастата с мехурчетата, от кварталните магазини..
 16. Смей се, ама ни едно от твърденията ти не е вярно. Брат ми от 4 години цъка игри вечерв леглото, не си е носил лаптопа в сервиз. А колкото до форума, ако ви слушах, трябваше преди 10 години да съм си изхвърлил лаптопа. Мани, че не го направих, ми и още си го ползвам и ми е основна машина. Щял да грее, нямало да тръгне не знам си какво, за бразузване нямало да става.. Не сме единствените, които сме с лаптопи в леглото. Това как го измъдри.. Да не си мислиш, че в леглото ще прашаса много повече отколкото на масата в същата стая? Или ще прегрее "за сервиз"? И, не на последно място, с лаптоп може да си купи маса, ако не ти се води по съветите. Нещо такова или такова. Айде, добре. Казала ти е каква игра играе малката, дай да ти видим предложението. Лаптоп за 1300лв. или десктоп за същата цена. Да видим какви ще са преимуществата и недостатъците. Дай го този десктоп, дето няма да прашасва и няма нужда от сервиз, за 1300лв.
 17. Елементарна проверка, бро.. Гледаш темперетурите преди и след. Или имаш някаква база. И най-важното - как се променят. Ако си товариш машината, държи едни темперетури на процесора примерно, като я оставиш в "бездействие" ако не ги свали ударно (разбирай 10 градуса за 10 секунди), значи има проблем с охлаждането. Ако допълнителен вентилатор и отворена кутия не променят ситуацията, а познай къде е проблемът. Ти май не си виждал процесор с капачката му. Едно просто шлайфане така ще го "изглади" че на огледало ще стане. Но не го правят. Защо ли? Причината е, че не могат (не само те, всеки) да сложат две плоскости идеално успоредни и притиснати (а не някакви мехурчета, които съзнанието ти е сътворило).
 18. Грешката Ви е, че се допитвате до хора владеещи български език. Все пак сме "счупени" най-вече по манталитет и светоусещане. Дефакто, няма как някой да Ви отговори "правилно". Възможно е само на късмет, но не и с умисъл и гаранция. И както всичко останало, най-вече с компютрите, добре е да сте запозната поне в основи с това, което искате да ползвате, как то работи и как се изполва и поддържа. За един лаптоп или десктоп, ще ви трябват месеци за тази цел. Другият вариянт - да рискувате да "легнете" на чуждо мнение, още повече като гледам, на грешното място (с подвеждащо реноме) при грешните хора. Тук проверени специялисти няма. По тонът, може сериозно да се подведете, че има, но много хал хабер си нямат за какво списват. А дали пишат истината - хептем не е проверено. И няма едно мнение. За някои е важен процесор, за други здравина, за трети видео карта и т.н. Впрочем има адски много такива, които просто си държат на марката, без значение от всичко останало. Едни са си върли фенове на Интел, други на АМД. Имам приятел от първите и все ми сравнява 10-15 годишни процесори на АМД с 2-3 годишни на Интел и си е инат. У тях има 7 машини, всичките нови, всичките на Интел. Не го интересуват бързодействие, темперетури, за хардуерните уязвимости вика "и като ме хакнат какво", съвместимост на процесори със сокети и т.н. Фен си е, само Интел да има на машината, другото е без значение. И постоянно дава съвети на всичките си познати, колеги и приятели да бягат от АМД, макар че от много други източници са чули точно обратното. Всеки си има мнение, но само Вие ще си носите отговорността за това какво купувате и как ползвате. Като се замисля, и детето Ви. Адекватни и аргументирани отговори - на англисйки език в други платформи. На български език, мерене на "п***и.
 19. Грешен подход, но не е късно да го поправиш. В такива моменти е добре те да те търсят, а не ти тях. На първо място, оставяш фийдбек в магазина на мобилната апликация. Ама добре описан и драматизиран. Колко си разочарован от услугата, как от съпорта те подмятат "по нива" и т.н. Че не си заслужава и прочее. После същото във ФБ и където се сетиш.
 20. Заспиват на стола. Нали техниката е, за да ни улеснява на нас живота и да ни носи удобства, а не да и робуваме. То по тази логика не е хич добре и десктоп да си държиш вкъщи. Хич не е добре за него - прах, променлива темперетура, ЗКУ, ел. захранване под въпрос. Купуваш си един, даваш го в дейта център и готово. Нито има шанс да го удариш, да му спре токът е малко вероятно, постояни темперетура и влажност оптимални за него - мечтата на всеки десктоп, ама не баш. Нали го купуваш на теб да ти върши работа. Пък и лаптоп със SSD издържа на падания стига корпусът и най-вече дисплеят да не му се повредят. Аз сега пиша от леглото, понякога работя пак от леглото. Освен това, лаптопът е преносим. Иди мести десктопа, с монитора - до училище, кафене, в градския транспорт... Кеф ти сега в едната стая, после в другата. Какво давате акъли за съвсем различни неща. Жената пита за лаптоп - вие десктоп... И днес лаптопите не са като преди 20 години. В много малко отношения отстъпват на десктопите като производителност, но като практичност нямат място за сравнение. Пък 1300лв за втора ръка машина.. Лично аз втора ръка не купувам нищо, което е по-скъпо от 50лв. За това съм ѝ написал, да не се лъже по годините. По-добре да провери какви игри играе и най-важното - би искало да играе. Годините са фактор наобратно - колкото е по-млад човек и особенно не плаща той за хардуер, толкова повече цъка наред и безчет без да се интересува от системни изисквания. Като нищо "щадящите децата" платформи ще го зарибят заедно с приятелите му по Сайбърпънк 2077 или нещо от сорта. С още малко "допълнителни" програмки за видео чат, още малко блоутуеър от ОС и майка му ще трябва да продава колата, за да купи комп на 11 годишно дете.
 21. Това е важно да се доуточни. Годините на детето нямат значение. При мен стана обратното - като по-млад играех яко аркадни игри, после с времето преминах само на браузерни и накрая спрях тотално. Принципно, има лаптопи условно подходящи за игри. Имам в предвид, че са с външна видео карта, но това не означава, че стават за игри навсякъде. Ще трябва добре охладена сенчеста стая и евентуално допълнително охлаждане. Не съм им фен на този вид машинки. Иначе с вградена графика, бих препоръчал Lenovo IdeaPad 3 15ALC6 Не се притеснявайте, че ще го ползва в леглото. Моят постоянно го държа в леглото и нямам никакви проблеми. Важно е да се наблюдава машината. Ако държи 50-60 градуса и бавно смъква темперетурите, то е за чистене и за смяна на термо паста. Колкото е по-халден лаптопът, толкова по-рядко вдига оборотите на перката и съответно бавно прашасва. Моят е 12 годишен лаптоп и е чистен само 3 пъти досега. С Core 2 Duo T6670 и при натоварване вдига 46 градуса, после за ок. 10 секунди ги намалява до 38 (на мен докато съм в леглото). Не виждам разлика в градусите докато е на масата. Вероятно прашасва една идея по-бързо, но и настолните правасват дори още по-бързо заради вентилаторите в тях, които чистя веднъж годишно. Новите лаптопи са с по-модерни и много по-мощни процесори от моя и би трябвало да държат много по-ниски градуси. Нещо от сорта на 28-30 градуса в бездействие в стая с ок. 24 градуса.
 22. Аз предполагам какво ще стане - ще купите някакво не по Ваш размер и ще се откажете от колеезденето. И аз бях така. Първо не знаех важни неща, купувах като Вас - някакви M,L размери, да има каквото мислех за правилно. И аз си мислех, че е важно да има окачване. Мислех, че е самото колеездене е трудоемко и просто изисква много сила и търпимост към болка - все пак караш наведен въртейки с двата крака. И така докато не ме заведоха в един център за байк фит. 3 месеца после чоплех из интернет кое какво, 4 книги изчетох. Доста се охарчих за колело, после за фит, после за още части и инструмени, защото тук сервизът е адски скъп. И се сцепих да карам. Без значение докъде - с колелото. На работа (20 мили в едната посока) - с колелото. На пазар и т.н. - с колелото. Ест, аз си избрах сайкълкрос, защото позволява каране с висока скорост и по неравен терен, а също и има възможност за модифициране. Добавих калници и багажник, та го направих за "градско". Само предпазител за веригата нямам, но не карам с гащи с широки крачоли. Един приятел не ме слуша и все си взима много голями колелета. За 4 месеца смени 2 и накрая мина на електрическо, пак голямо. Щото ми завиждаше, че карам на по-големи разстояния и искаше и той - 50-100 мили за туризъм. Той повече от 30 мили на ден (общо) не можеше. Няколко пъти му казах, че аз с неговото колело, въпреки че съм по-висок от него с не знам колко ама ми е до брадата, а съм 180см, няма да мога да мина и 30 мили. Просто ръцете са ми опънати напред, щото ми е много голямо (дори за мен), адски некомфортно и 100% ще ме среже гърбът както става с него. Та, ако не Ви е по мярка и не е съобразено с Вашия за***к, според мен със сигурност ще се откажете от колеезденето. Ако колелото е "правено за Вас" ще изпитвате удоволствие от колеезденето и дори, може би, потребност да го правите ежедевно било то за развлечение или спорт. Ще имате чувството "че е много бързо и лесно се кара". И като ако се качите после на някое от изброените от примерите Ви, все едно карате криво колело със "задържаща спирачка". Ще се утрепете да въртите, ще вложите същите усилия както с колелото Ви по мярка, ама ще сте изминали двойно по-малко разстояние за поне двойно повече време. Те тези от примерите даже и изнанадолното не варвят заради гумите. Нямат инерция. Моето дойде със 700с х 35. Смених ги след година с х25 и все едно му качих двигател. Из едно нанадолно с малко равно, общо 4 мили - минавам го без да въртя, на едно място по инерция вдигам 32 мили /час. Същото трасе, с оригиналните гуми, из нанадолното 20 мили/час - после въртях на равното. Отделно и пукането. По-тесните има по-малък шанс да нацелят трънче. Първата година с оригиналните гуми - общо десетина лепенки. С тънките само една за 4 години. Пък тез гуми "копачи" от примерите, според мен трябва да ги забранят със закон за път. За планина стават, ама само за яка кал. За трева, чакъл и не много кално - сайкълкрос гуми х28
 23. Глупост, ама се оказах прав. С Ionz , Atholn 3000G стоково охлаждане, 6 ЛАН карти без видео, без никакви допълнителни вентилатори (дори отрзад) - в idle 31 градуса. Смених кутията с - Aero Cool - в идле 27 градуса. Най-големият недостатък, който много ме издразни при Ionz - невъзможност за закачане на 2.5" HDD. Не SSD, а HDD. Тъй като механичните дискове имат платка отдолу, където са отворите за болтовете, не могат да легнат върху метална равнина. Трябват някакъв вид шайби. И общо, има място за 2 х 3.5" и уж 2 х 2.5", но може и повече, ако ги захвана само отстрани, с два болта, в ламарината в дясно от дъното. Не маловажно, Ionz е с мрежа отпред и отгоре, прашасва адски бързо. Ще наблюдавам Aero Cool-a и ако трябва, ще добавя вентилатор с филтър на страничния капак. На Ionz-a 3.5" дисковете се монтират зад захранването под ламарината. Ако искам охлаждане и за тях - трябва още един венилатор отпред. А пространството е доста оплътнено. Да кажем вентилаторът ще издухва навън - трябва да засмуква през малкото пространство между ламарината и стъклото и през незаетите отвори за болтчета.. А цялото това пространство между дъното и предния панел - неизползваемо. Става само за радиатор за водно и/или за 3 вентилатора. Класиката върши идеална работа. Малко лаишки подходих като си виках, че то машината няма да я товаря - каква да е кутия - супер. Не планирах да закачам и 2.5" HDD, но имам няколко терабайтови и реших да ги вкарам в употреба.
 24. За съжаление шансът да си намерите точното колело втора употреба, с неограничен бюджет - минимален. С ограничен - почти невъзможен. Преди да тръгнете да купувате, моят съвет е много добре да се информирате за следните неща: 1. Вид на колелото. Плюсове и минуси за всеки по отделно. Какво е шосейно колело, какво е сайкълкрос, какво е "маунтин байк" (планинско), какво е градско колело. Естествено и хибриди. 2. Геометрия и размер на рамката. Как се определят според ръста. 3. Размер на курбелите. 4. Седалка - какъв вид и как да се избере правилната. 5. Видове скорости, зъбни предавки, спирачки. 6. Видове гуми - размер (радиален и широчина) и как оказват влияние на различните терени. 7. Главини - видове и от кои да бягате. Ако колелото не е точно за вашият ръст, ефекъите ще са най-различни. В най-добрия случай само с невъзможност да карате големи разстояния и дискомфорт до най-лошия - болки в кръста, краката, седалището или ръцете и съответно опасност от травма. За съжаление, ако там, където живеете има опитни специялист (не само един, а трябва да са екип с оборудване), тези пари може да стигнат само за адекватни консултации. После, дори и да си изберете правилното колело според съветите им, ще трябва и допълнително плащане (поне още толкова) и за фита - определяне на вида и фиксиране на седалката, слагане на подходящ размер кормилна лапа и т.н. Разцъках примерите Ви - не препоръчвам нито едно по следните причини: 1. Не знаете в детайли много важни размери. 2. Определено не са градски. Повечето не стават за нищо - нито за планина, нито за път. Дори за окраса не стават, са грознички като дизайн.
 25. Според мен се ориентирай да смениш кутията. Дори може да спечелиш някой лев. Твоята не е създадена за подобна конфигурация, а за водно охлаждане. С всичките недостатъци от това. Първият е, че захранването е отдолу, под ламарина. Това е с цел да го предпази при евентуален теч на охладителна течност. Но, по този начин то засмуква охладен въздух отдолу и го изкарва отзад, напълно е изолирано (като въздушен поток) от останалия обем на кутията. Вторият недостатък - липсата на отвоти в стъклото. Третият недостатък - липса на възможност за закачане на много твърди дискове, CD/DVD и др. Имам една със сходен дизайн и е отвратителна. Мислех да карам с нея, но май няма да е. Според мен нещо от сорта на Arecool-CS1101 би било доста по-добра идея и най-вече по-изгодно. Захранването е отгоре, което му позволява също да участва в охлаждането на кутията и не е изолирано отдолу. Има място за два вентилатора на страничния капак. Отделно има много място за дискове и т.н. За да намалиш запрашаването, може да ползваш магнитна мрежа или на винтчета. И, най-вече, ако не ти харесва нещо, лесно може да се развъртиш с ъглошлайфа. Примерно да изрежеш отвор за мрежа и/или вентилатор и на задния капак. п.с Търси кутия с мрежа отдолу. От там да влиза хладният въздух и да излиза през захранването, капакът и отзад. Или ако има как, като примера ми по-горе, сам си изрежи с флекса и сложи мрежа и ако прецениш - вентилатор/и.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване