Премини към съдържанието

snood

Потребител
 • Публикации

  162
 • Регистрация

Последни посетители

Информацията с последните посетители на профила ви е изключена и не се показва на другите потребители.

Постижения на snood

Старши Сътрудник

Старши Сътрудник (7/21)

 • Много популярен Рядка
 • Месец по-късно
 • Разговор за начинаещи
 • Посветен Рядка
 • Първа седмица

Нови значки

142

Репутация

 1. snood

  Пресаждане на дърво

  Браат, ти си роден за госрски. По дух и душа. Не си за залесител, повярвай ми. Не се притеснявай да режеш вековни дървета около водопроводи и електропроводи. Също, и ако са в радиус от 500км. от третостепенен път. Но ако не са нито едно о трите и са много (гора), не се притеснявай прсто да я запалиш. После обгорялата дървесина ще ти изхрани семейството. Имаш дарба за горски! Не я прахосвай.
 2. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  @Валсо, това е срам и позор. Направо резилът е посрамен от позора. Нейтън се е престарал като дори е отговорил на индивид като теб. Това, което е написал, всички нормални хора си го знаем. Постарал се е меко казано, да се усетите къде се намирате, с меки думи. Аз ако бях, щях на по-български да се изразя - оФсЪтъ да не се оплаква от фуража, дето и е даром. Никой няма вина, че си офсЪ, траем си. Ама блееш и Нейтън явно те е помислил за човек. Никой не те кара да ползваш KDE, Linux и т.н. Мятай си Уин и не се се мъчи да начеваш мисловна дейсност, щото става страшно. Нейтън бая се е изложил.. Пише код ползван от милиони и си позволява кавато и да било комуникация със сещества като теб, дето чак претендират без да са написали или платили за един ред отворен код.... Никой не ти набутва хардуер с KDE, клавиетури с логото на KDE на второто копче долу в ляво. Никой не ти иска пари за КДЕ. Като не ти харесва, не ползвай и си трай, щото очерняш безплатен труд. Хорята си гонят проекти, идеии и т.н. Да не мислиш, че ще седнат да се занимават с бъгове по твоя команда? Щото си много фешън или? Като не ти изнася, сядaй и пиши. Ако не можеш, плати си. Ако и това не можеш... юслес. Кокошка да се оплаква, че и е едра пшеницата..
 3. Ако заключваха всеки с контрол над собствения му трафик... То щото пък тези, дето не си го контролират, ги заключват.. Ако правиш нещо незаконно няма как да се скриеш дори да пишеш на хартия. Ама въпросът е като не правиш нищо незаконно защо разни корпорации да ти имат информацията, да я монетизират и за капак - да не видиш и една стотинка. Да ги тъпчеш с матрял, да плащаш за хардуер със спайуеър вместо те да ти плащат, за да го ползваш. Не е лесно в началото, ама като си вдигнеш собствен рутер, оптимизираш ОС и браузер, стават чудеса. Хем контролираш, хем анализираш. Пък ако ти е утеха да не си напрягаш мозъка, за да си пазиш информацията, веднага ти давам пример с Епъл и терорягата, дето не искаха да му отключат телефона, та се наложи да му го хакват. Та, не дей си мисли, че като си прост да снасяш инфо само на корпорации и това "пази от престъпления", щото става точно обратното. Полиция - едно на ръка, корпорации - съвсем друго. Е, виж китайците как пазят потребителите на Скайп да не извършат нещо криминално. За кокошка няма прошка. Пък ти бъди горд лаик. Не се притеснявай да си купиш комп с Уиндоус, пусни си му нет както трябва - без филтрация. Купи си и смарт телевизор, и смартфон, и смарт какво ли не и пак така, пикливо рутерче, пишеш паролата за WiFi и всичко работи. Ние дето не сме лаици, ще се мъчим и ще ръсим боба как така ПП си купиха изборната победа от Facebook и какво следва..
 4. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  Нищо не правих. Стандартно инсталирани ОС, като по учебник. За конкретния пример иде реч за бъг в KDE, кото не знам дали е фикснат. Вероятно е, просто спрях да му задавам да сменя картинки на десктопа. Ти... С тоз коментар, да не искаш да ми кажеш, че като някой процес взима колкото се може повече РАМ и машината ти остава незасегната? Странно... Какво се слчва при теб, ако някоя програма алокира по 20-30-50МБ допълнително на всяка минута примерно. И иска и още и още, защото е бъгава.
 5. @Недко, ако те интересува как се прави, пусни си отделна тема и ще ти напива вътре основните плюсове и нимуси и как аджеба се прави. Също, и какви са плюсовете и минусите на готовите решения. Дори и да намаш излишна машина за целта, а само от любопитство, пусни си отделна тема и ще пишем вътре. Поне според мен, плюсовете са огромни и заради това съм преценил, че е по-добре да плащам по няколко лева повече на месец за ток вместо да съм на стандартанат система - пусни му нет и ръси боба. За вируси, и дума не може да става. Може са вируси, които ползват интербет, за да работят, но не и за класическите.
 6. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  Ми, как на български? Ето пример - бъгава ГУИ апликация в десктоп енвайърмънта. Като и зададеш да сменя картинките на десктопа и след малко - греда. Щото не ги трие, остават си в РАМ-та. Следваща, следваща и така докато свърши РАМ и продължава да иска да забива още снимки в РАМ-та. И машината забива тотално. Никакви команди не приема от клавиетурата, нито мишка се движи. Хард ресет и готово. С риск да се изложа, линукс няма някакви спецялни механизми (активни по подразбиране) с които да сортира важни и неважни процеси. Може да е някаква тотално ненужна програма, но ще застраши ресурсите на цялата машина. В смисъл ядрото не знае, че за мен най-важни са libinput и bash примерно, че да се грижи приоритетно да дава РАМ на тях и ако нямат достатъчно, да махне нещо, за да освободи. Може да се настрои да преоритизира, ама заради това питам @the professor как точно го е изпълнил.
 7. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  С какво ядро си? Ако сам си го компилираш, може ли малко повече инфо, а ако не, с коя ОС си? Щото при мен е обратното. Да, мога ги тез неща, ама с 330 зора, сандбокс и т.н. Ако нещо изреве за РАМ и цялата машина увисва. И ми е 1000 пъти по-лесно и бързо да и набия рестарт вместо да чакам. Последно имах проблеми с един мемори лик бъг в ГУЙ, зависна цялата машина. Даже не можах да отворя tty. То това е, че не е само до bash-a. Трябва и поне софтуерът за клавиетурата да може да работи, че да имаш как да пишеш в баш-а.
 8. Да, това няма как да се отрече. На Шаомито камерата къртии... за непретенциозни неща снимките не са толкова зле, че да изискват постппродукция от развит на степен мастър. Все още са си зле, но не чак толкова. Непретенциозните дори ги харесват, което си е огромна крачка напред. Спокойно може да си цъкаш портрети и пейзажи и да си ги качваш на уеб без постпродукция, без статив и т.н. Вършат доста "магии" на софтуерно ниво още при самото снимане и резултатите са впечатяващи.
 9. Защото не съм ги купил,когато са излезнали. Първо си купих J5, после Леновото. Да си пусне повече апликации. И, има 6, но 3 или по-малко са ползваеми. Останалото е заето от блоутеуъра и не могат да бъдат освободени чрез АДБ деблоут. Още го ползвам. И него още олзвам. Всички телефони ползвам по абсолютно еднакъв начин, с почти еднакви апликации инсталирани от мен (на Шаомито има Cube ACR, защото няма друг начин за запис на разговорите). Най-важното - спайуерът не им е толкова развит. Всяко устройство е неизползваемо без софтуер. Като софтуерът е скапан, ако ще да има телефон с квантов процесор и ядрен реактор вместо бятерия - файда. Дефакто, в някои случаи дори изпадам в обратното - Леновото, което е с 4 РАМ, ми остава повече ползваема от Шаомито, което е с 6. Ама са свободни само 3. Е това имам в пред вид. Старите са по-добри от новите и в 99% от случаите средностатистически потребител няма да усети разликите, а дори обратното - старият телефон ще кара повече с едно зареждане. Просото не си заслужават парите. И, днешните китаски тояги са си направо дразнещи при ползване, не са чисти като старите Андроид телефони.
 10. Спер е, ама :))) Шут ми @Raze, това не е ли проблем? Или почти не е проблем?
 11. Ми, не. Плюя по всички, не само по китайските. И кистайските са боклуци също както южнокерийските, американските китайски и т.н. Но, са по-евтини. Но евтин боклук си остава боклук, нищо, че е евтин. А! Забравих да спомена и гаргарата със Samsung S7 Edge. Един колега ми пререва, че му грее. Имаше секюрити ъпдейти до септември миналата година (по спомен, което е похвално) и после .... пИче. Уж нищо не работи, прецосер не е натоварен. Пускаш Тубата - пИче. Държеше се като Атлон от началото на века. Не пожела да му сменям фърмуер и т.н. и отиде и си купи Галакси S20.... То, не че е правилно, ама с такива кълвачи като него, как да не го "подсетиш", че е време за следващата торба пари? Я ъпдейти, я едно друго.. Стига, де.. Не е нормално да ползва 1 устройство за 1000 паунда повече от 5 години. Ама реши да се изкажеш в тема за точно такова устройство? Не си ползвал, нямаш идея, ама списваш.. Да има матрЯл.
 12. Точно това имам в пред вид. И каква е идеята да има откровенно казано лъжливо UI, което а те кара да си милиш, че си махнал нещо, ама дефакто не си. Само, може би, си го спрял, ама не е сугурно. И кое е нормалното? Иначе ползвам много - най-старият ми е J5 2017 , който "излетя" след деблоуд през ADB. Имам и Lenowo p2, Redmi Note 10 Pro, Xiaomi Mi A2 Lite (Android One) и още 3 таблета на Самсунг. Интеренсото става с "новите" китайски тояги. Как ти се струва да изринеш 170 приложения през ADB и консумацията на RAM да остане същата? Умопомрачителните 3 ГБ!!! Без никаква разлика в перформънс и автономия след деблоут. За разлика от J5, където батерията кара 7 пъти повече след деблоут, телефонът става осезаемо по-пъргав и мрежовият трафик пада дрсстично. Кажи как трябва да се държи един телефон за 400 долара и един за 1000. Щото ми се види, че старите телефони от по 200-300 долара отпреди години, се държат много по-добре от новите. Хем много по-стари поколения хардуер. Проблемът е във софтуера. Нов телефон, нов спайуеър. Е, на Леново П2 наиш колко му кара днес батерията и колко неща мога да правя, дето много трудно мога да ги направя на нов телефон и дори и да мога, лупат ресурси като за световно. Например записването на разговорите. В Леновото си има опция във вградената апликация. На "днешните" трябва да инсталира Cube ACR с 2839428374 пермишъна и да ми хаби батерията, щото видиш ли, Великите Гугъл са решили след Андроид 10, че нямам право да правя тези неща лесно. И по странното, как телефон с много по-слаб хардуер, от 2016 година, кара повече (след деблоуд през АДБ) от нов телефон от 2021? Виж спецификациите на Lenovo P2 и на Redmi Note 10 Pro. Кажи, според теб, как така е възможно телефон на 5 години (с оригиналната батерия) да издържа повече? Това е върхът на позора. Да не ме зачекнеш за дисплея, държа си го на 60 херца. Аа!!! Послепиче! На китаската тояга Редми Ноте 10 Про, са махнали РАМ-та от дев опшънса! Тез китаци ме забиха в трета глуха. Всякакви тояги ми бяха минали през ръцете, ама мемори юсич да няма в Двв опшънса... Смятай какво "копане" е паднало. И червата са му набили с китайски чесън на тоз "смарт тИлифон"
 13. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  Е то това, че не знаеш какво, кога и дали ще "умре". Най-вероятно е да ти забие цялата машина.
 14. Ми, зависи. "По-компактно" не е правилно да се каже. Според мен е по-ограничено. Open-WRT/dd-WRT са дистрота предназначени за хардуерните рутери с всичките им недостатъци. Хардуерът не може да се ъпгрейдва и е много ограничен. Същото, но вече приложимо за десктоп/сървър с x86 са pfSense (BSD базирана), ipfire (linux базирана) и още ред други. Но,пак ти го казвам, ако нямаш базови познатия за мрежи, нито едно няма да ти помогне с каквото и да е. Дори обратното, може да ти отвори доста проблеми. Ако ти самият нямаш потребност да анализираш и контролираш трафика на всяко едно устройство у вас и нямаш необходимите знания, изобщо не се захващай. И не е само до мрежи, а и до общи софтуерни познания, ако щеш и до инстинкт.
 15. Зависи за какво Ви трябва. В сравнение с Redmi Note 10 Pro има по-добър чип, но отстъпва на дисплей (съответно и на автономност на батерията), камера. Всичко друго е еднакво. И да не забравяме, че си е китайски продукт. Всичките им устройства са бъкани с реклами къде ли не, фирмената им среда (MIUI) е много зле (в сравнение със средата по подразбиране в Андроид). Не подлежат на деблоутване (без root, който чупи гаранцията) и консумират много ресурси дори и когато не ги ползвате. Също, като "премахвате" нежелани апликации - те си остават. Само изчезват от менюто, за да не ги виждате и да си мислите, че са премаханти. Дали си заслужава - спорред мен не. Но всички "смартфони" в днешно време имат най-различни подобни извращения. Китаските боклуци поне са една идея по-евтини от останалите боклуци. Съветът ми е да отделите няколко часа и да разгледате в интернет за отзиви и ревюта.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване