Премини към съдържанието

snood

Потребител
 • Публикации

  160
 • Регистрация

Всичко публикувано от snood

 1. Ако заключваха всеки с контрол над собствения му трафик... То щото пък тези, дето не си го контролират, ги заключват.. Ако правиш нещо незаконно няма как да се скриеш дори да пишеш на хартия. Ама въпросът е като не правиш нищо незаконно защо разни корпорации да ти имат информацията, да я монетизират и за капак - да не видиш и една стотинка. Да ги тъпчеш с матрял, да плащаш за хардуер със спайуеър вместо те да ти плащат, за да го ползваш. Не е лесно в началото, ама като си вдигнеш собствен рутер, оптимизираш ОС и браузер, стават чудеса. Хем контролираш, хем анализираш. Пък ако ти е утеха да не си напрягаш мозъка, за да си пазиш информацията, веднага ти давам пример с Епъл и терорягата, дето не искаха да му отключат телефона, та се наложи да му го хакват. Та, не дей си мисли, че като си прост да снасяш инфо само на корпорации и това "пази от престъпления", щото става точно обратното. Полиция - едно на ръка, корпорации - съвсем друго. Е, виж китайците как пазят потребителите на Скайп да не извършат нещо криминално. За кокошка няма прошка. Пък ти бъди горд лаик. Не се притеснявай да си купиш комп с Уиндоус, пусни си му нет както трябва - без филтрация. Купи си и смарт телевизор, и смартфон, и смарт какво ли не и пак така, пикливо рутерче, пишеш паролата за WiFi и всичко работи. Ние дето не сме лаици, ще се мъчим и ще ръсим боба как така ПП си купиха изборната победа от Facebook и какво следва..
 2. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  Нищо не правих. Стандартно инсталирани ОС, като по учебник. За конкретния пример иде реч за бъг в KDE, кото не знам дали е фикснат. Вероятно е, просто спрях да му задавам да сменя картинки на десктопа. Ти... С тоз коментар, да не искаш да ми кажеш, че като някой процес взима колкото се може повече РАМ и машината ти остава незасегната? Странно... Какво се слчва при теб, ако някоя програма алокира по 20-30-50МБ допълнително на всяка минута примерно. И иска и още и още, защото е бъгава.
 3. @Недко, ако те интересува как се прави, пусни си отделна тема и ще ти напива вътре основните плюсове и нимуси и как аджеба се прави. Също, и какви са плюсовете и минусите на готовите решения. Дори и да намаш излишна машина за целта, а само от любопитство, пусни си отделна тема и ще пишем вътре. Поне според мен, плюсовете са огромни и заради това съм преценил, че е по-добре да плащам по няколко лева повече на месец за ток вместо да съм на стандартанат система - пусни му нет и ръси боба. За вируси, и дума не може да става. Може са вируси, които ползват интербет, за да работят, но не и за класическите.
 4. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  Ми, как на български? Ето пример - бъгава ГУИ апликация в десктоп енвайърмънта. Като и зададеш да сменя картинките на десктопа и след малко - греда. Щото не ги трие, остават си в РАМ-та. Следваща, следваща и така докато свърши РАМ и продължава да иска да забива още снимки в РАМ-та. И машината забива тотално. Никакви команди не приема от клавиетурата, нито мишка се движи. Хард ресет и готово. С риск да се изложа, линукс няма някакви спецялни механизми (активни по подразбиране) с които да сортира важни и неважни процеси. Може да е някаква тотално ненужна програма, но ще застраши ресурсите на цялата машина. В смисъл ядрото не знае, че за мен най-важни са libinput и bash примерно, че да се грижи приоритетно да дава РАМ на тях и ако нямат достатъчно, да махне нещо, за да освободи. Може да се настрои да преоритизира, ама заради това питам @the professor как точно го е изпълнил.
 5. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  С какво ядро си? Ако сам си го компилираш, може ли малко повече инфо, а ако не, с коя ОС си? Щото при мен е обратното. Да, мога ги тез неща, ама с 330 зора, сандбокс и т.н. Ако нещо изреве за РАМ и цялата машина увисва. И ми е 1000 пъти по-лесно и бързо да и набия рестарт вместо да чакам. Последно имах проблеми с един мемори лик бъг в ГУЙ, зависна цялата машина. Даже не можах да отворя tty. То това е, че не е само до bash-a. Трябва и поне софтуерът за клавиетурата да може да работи, че да имаш как да пишеш в баш-а.
 6. Да, това няма как да се отрече. На Шаомито камерата къртии... за непретенциозни неща снимките не са толкова зле, че да изискват постппродукция от развит на степен мастър. Все още са си зле, но не чак толкова. Непретенциозните дори ги харесват, което си е огромна крачка напред. Спокойно може да си цъкаш портрети и пейзажи и да си ги качваш на уеб без постпродукция, без статив и т.н. Вършат доста "магии" на софтуерно ниво още при самото снимане и резултатите са впечатяващи.
 7. Защото не съм ги купил,когато са излезнали. Първо си купих J5, после Леновото. Да си пусне повече апликации. И, има 6, но 3 или по-малко са ползваеми. Останалото е заето от блоутеуъра и не могат да бъдат освободени чрез АДБ деблоут. Още го ползвам. И него още олзвам. Всички телефони ползвам по абсолютно еднакъв начин, с почти еднакви апликации инсталирани от мен (на Шаомито има Cube ACR, защото няма друг начин за запис на разговорите). Най-важното - спайуерът не им е толкова развит. Всяко устройство е неизползваемо без софтуер. Като софтуерът е скапан, ако ще да има телефон с квантов процесор и ядрен реактор вместо бятерия - файда. Дефакто, в някои случаи дори изпадам в обратното - Леновото, което е с 4 РАМ, ми остава повече ползваема от Шаомито, което е с 6. Ама са свободни само 3. Е това имам в пред вид. Старите са по-добри от новите и в 99% от случаите средностатистически потребител няма да усети разликите, а дори обратното - старият телефон ще кара повече с едно зареждане. Просото не си заслужават парите. И, днешните китаски тояги са си направо дразнещи при ползване, не са чисти като старите Андроид телефони.
 8. Спер е, ама :))) Шут ми @Raze, това не е ли проблем? Или почти не е проблем?
 9. Ми, не. Плюя по всички, не само по китайските. И кистайските са боклуци също както южнокерийските, американските китайски и т.н. Но, са по-евтини. Но евтин боклук си остава боклук, нищо, че е евтин. А! Забравих да спомена и гаргарата със Samsung S7 Edge. Един колега ми пререва, че му грее. Имаше секюрити ъпдейти до септември миналата година (по спомен, което е похвално) и после .... пИче. Уж нищо не работи, прецосер не е натоварен. Пускаш Тубата - пИче. Държеше се като Атлон от началото на века. Не пожела да му сменям фърмуер и т.н. и отиде и си купи Галакси S20.... То, не че е правилно, ама с такива кълвачи като него, как да не го "подсетиш", че е време за следващата торба пари? Я ъпдейти, я едно друго.. Стига, де.. Не е нормално да ползва 1 устройство за 1000 паунда повече от 5 години. Ама реши да се изкажеш в тема за точно такова устройство? Не си ползвал, нямаш идея, ама списваш.. Да има матрЯл.
 10. Точно това имам в пред вид. И каква е идеята да има откровенно казано лъжливо UI, което а те кара да си милиш, че си махнал нещо, ама дефакто не си. Само, може би, си го спрял, ама не е сугурно. И кое е нормалното? Иначе ползвам много - най-старият ми е J5 2017 , който "излетя" след деблоуд през ADB. Имам и Lenowo p2, Redmi Note 10 Pro, Xiaomi Mi A2 Lite (Android One) и още 3 таблета на Самсунг. Интеренсото става с "новите" китайски тояги. Как ти се струва да изринеш 170 приложения през ADB и консумацията на RAM да остане същата? Умопомрачителните 3 ГБ!!! Без никаква разлика в перформънс и автономия след деблоут. За разлика от J5, където батерията кара 7 пъти повече след деблоут, телефонът става осезаемо по-пъргав и мрежовият трафик пада дрсстично. Кажи как трябва да се държи един телефон за 400 долара и един за 1000. Щото ми се види, че старите телефони от по 200-300 долара отпреди години, се държат много по-добре от новите. Хем много по-стари поколения хардуер. Проблемът е във софтуера. Нов телефон, нов спайуеър. Е, на Леново П2 наиш колко му кара днес батерията и колко неща мога да правя, дето много трудно мога да ги направя на нов телефон и дори и да мога, лупат ресурси като за световно. Например записването на разговорите. В Леновото си има опция във вградената апликация. На "днешните" трябва да инсталира Cube ACR с 2839428374 пермишъна и да ми хаби батерията, щото видиш ли, Великите Гугъл са решили след Андроид 10, че нямам право да правя тези неща лесно. И по странното, как телефон с много по-слаб хардуер, от 2016 година, кара повече (след деблоуд през АДБ) от нов телефон от 2021? Виж спецификациите на Lenovo P2 и на Redmi Note 10 Pro. Кажи, според теб, как така е възможно телефон на 5 години (с оригиналната батерия) да издържа повече? Това е върхът на позора. Да не ме зачекнеш за дисплея, държа си го на 60 херца. Аа!!! Послепиче! На китаската тояга Редми Ноте 10 Про, са махнали РАМ-та от дев опшънса! Тез китаци ме забиха в трета глуха. Всякакви тояги ми бяха минали през ръцете, ама мемори юсич да няма в Двв опшънса... Смятай какво "копане" е паднало. И червата са му набили с китайски чесън на тоз "смарт тИлифон"
 11. snood

  Ползвате ли SWAP в Linux?

  Е то това, че не знаеш какво, кога и дали ще "умре". Най-вероятно е да ти забие цялата машина.
 12. Ми, зависи. "По-компактно" не е правилно да се каже. Според мен е по-ограничено. Open-WRT/dd-WRT са дистрота предназначени за хардуерните рутери с всичките им недостатъци. Хардуерът не може да се ъпгрейдва и е много ограничен. Същото, но вече приложимо за десктоп/сървър с x86 са pfSense (BSD базирана), ipfire (linux базирана) и още ред други. Но,пак ти го казвам, ако нямаш базови познатия за мрежи, нито едно няма да ти помогне с каквото и да е. Дори обратното, може да ти отвори доста проблеми. Ако ти самият нямаш потребност да анализираш и контролираш трафика на всяко едно устройство у вас и нямаш необходимите знания, изобщо не се захващай. И не е само до мрежи, а и до общи софтуерни познания, ако щеш и до инстинкт.
 13. Зависи за какво Ви трябва. В сравнение с Redmi Note 10 Pro има по-добър чип, но отстъпва на дисплей (съответно и на автономност на батерията), камера. Всичко друго е еднакво. И да не забравяме, че си е китайски продукт. Всичките им устройства са бъкани с реклами къде ли не, фирмената им среда (MIUI) е много зле (в сравнение със средата по подразбиране в Андроид). Не подлежат на деблоутване (без root, който чупи гаранцията) и консумират много ресурси дори и когато не ги ползвате. Също, като "премахвате" нежелани апликации - те си остават. Само изчезват от менюто, за да не ги виждате и да си мислите, че са премаханти. Дали си заслужава - спорред мен не. Но всички "смартфони" в днешно време имат най-различни подобни извращения. Китаските боклуци поне са една идея по-евтини от останалите боклуци. Съветът ми е да отделите няколко часа и да разгледате в интернет за отзиви и ревюта.
 14. Супер, значи мога да участвам без пари. Няма да трия и променям нищо твое, заклевам се. Много съм сериозен.
 15. Ти чети първия ми пост. Не е за "съвети" какво да правя. И защо да не трябва? Май точно това трябва. Какви кгрешки допускам? Че пия напитки докато съм на лаптопа и има риск да ги съборя? Като пресметнеш, че е всеки ден, шансът от заливане 2-3-4-5-12 пъти в годината пак излиза минимален. Машини за работа имам и на правилното място - в сървърно помещение. Питането ми е за "терминал", на който прекарвам по 10-12 до 20 часа на ден. Как да не пия нищо в чаша, щото видиш ли, щяло да ми "убие" бюджетаната машина? Ако исках нещо, дето да е що-годе силно за работа, щях да си взема някакъв макбук. Ама не искам. Всичките изчисления са в сървърното. Трябва ми просто терминал, който да не грее и да е здрав. Последното започна да изчезва преди 10-тина години.. И заради това питам тука.
 16. Като например? Търсачките съм ги "изкопал". Пуснал съм тук темата, защото знам "търсачките" какво предлагат. След 10 години ползване в един форум намерих пълни спецификации на моите лаптопи, и се оказа, че са "защитени" от заливане. В смъсъл клавиетурата е евтина, захваната над слой пластмаса. При заливане, евентуално гори само тя, ама не е сигурно. Първият лаптоп понесе 6 брутални заливания с кола, бира и т.н. На ракията се предаде само клавиетурата, която бе 30-тина лева. И до ден днешен си ги ползвам тези лаптопи. Със сменени клавиатури, твърди дискове и добавена още РАМ. И бяха "бюджетни" лаптопи от 2009 година. Та, питането ми е към хора, които имат наблюдения. Особенно не над един пазар. Например в БГ все още се продават лаптопи без ОС. Щото търсачките ме "засичат" от къде пиша и ми спускат "правилните" резултати. Ако има хора в Полша, Румъния и т.н. да споделят мнения. В БГ мога да си купя 15,6 инчово HP без ОС и това ми е ясно. Само дето не съм в БГ и искам 17 инчов. А тук има "идеален" само дето е с Уин 10 S, чиято подмана с Уин 11 не е проблрем, ама с каква да е линукс дистро - чупи гаранцията.
 17. Форумци, предложете модели на лаптопи със следните изисквания: 1. 17 инча десплей с поне 1920 x 1080 2. Без ОС или ако е нов и с Уиндоус, инсталирането на линукс дистро да не нарушава гаранцията. 3. Да е с колкото се може по-малко TDP (но не повече от 30) процесор на AMD 4. Желателно, но не задължително, да има CD/DVD, Memory Card слот и RJ45. 5. Предпочитам лесни за разглобяване устроства с евтини части. Например като го залея (често го правя), нова клавиатура да е макс 30 долара без подсветка. Да не е целият панел, заедно с тъчпада, за 50-100 долара или повече... 6. Без "външна видео карта". Предложете модели нови или втора употреба в международни сайтове, защото не съм в БГ.
 18. Това е много сериозен проблем. Това пък умножава проблема.
 19. хахах и каква е защитата? Що да не е принтерът? Звучи по-правдоподобно. Купуваш си принтер и той те пази от "вируси". Супер. Особенно ако си с процесор на Интел. Току ти се заразил и хостът през госта. Да.... и до принтера.. Като се замисля, що да не е подложката за мишката? Да е черна! Това ще да е! Значи, съдейки по върхивната мисловна дейност на @dioib (някъде бе споменавал, че преподава, да пази Бог да е излъгал), няма какво да е друго, осврн подложката за мишката. Ако искаш да контролираш какво и как влиза и излиза от машините у вас, купуваш си черна подложка за мишката и готово!
 20. Ц. Какво съм кчил, ти и незнайно още колко хора не го виждате, защото ИМАТЕ МАЛКИ ДИСПЕИ или дисплеи с малка разделителна способност. И, ако го знаете това - десен бутон, сейф ас... После си зуумвате.
 21. Не. Тор просто "добавя" още маймуни на клона. С нищо няма да ти опази машината, а само ще прекара трафика през самия него знайно и незнайно къде. И не само, че не е достатъчно, мо си е и опасно. Все едно да пилзваш VPN чийто сървър не е твой, но само за трафика на Тор.
 22. Види се за който вижда. За слепците е невидимо. За глупците ще го опиша - нищо на машината няма достъп до Мрежата, освен "браузерът". И той не може да достъпи сайта на Епъл, нито айКлоуд. Нищо по Мак-а не е пипано. Цялата филтрация става в линукс-а. Линксджиите ще се досетят как става, останалите - не. За тях ще е просто "магия".
 23. Гледай, "вързал съм се" ама не съм се надупил. https://imgur.com/a/Zsh7ymv Не е само 8.8.8.8, а към висчки адреси освен няколко в локалана ми, които също така имат дистъп само до няколко адреса. Забележи при пинг на дреса какво връща и домейните какво връща, а браузерът работи. Машината не може да изпрати никъде нищо, а дори не може да намери и адресите на дадените домейни. Магия.
 24. Със сигурност. Ама в темата не говорим за властите, а за софтуерни корпорации, хакери и т.н. Ми, не съм. И не пускам подобни, меко казано заблуждаващи, коментари като този:
 25. Де да беше само "някой". Като добавим и това: Ето го сканирането. Всеки браузър има включен по подразбиране JavaScript. От там насетне нещата се ограничават само с въображение. Тук влиза не само информация за мрежата, а и за още незнайно колко параметъра като разделителна способност на дисплея, ОС и много, много други. Уязвимости - хиляди знайни, не се знае още колко знайни само за някои. И като сложим някое "доверчиво" устройство вътре в локалната, което прави само "сигурни" неща контролирани от корпорацията му.. За това линукс рутер, с филтрация на абсолютно всяко устройство. Пълен контрол какво, как, кога и дали изобщо да праща и получава. @NVJ по-горният ти пост е валиден само за много ограничен кръг ОС в които НЕ ВЛИЗАТ Андроид, МакОС, иОС, Уиндоус и стотици линукс дистрибуции с настройки по подразбиране. Всички те инициализират връзки постоянно дори и да не се използват. Първите 4 какво правят - съответните корпорации знаят (напълно сигурен съм, че пращат "телеметрия" включваща информация и за локалната мрежа). Не си мисли, че като си с МакОС примерно (който има вграден GPS дори) и като не ползваш никаква програма за интернет или дори не го ползваш, той не изпараща нищо по мрежата. А какво изпраща, Епъл не казват. За това - резачка. Пък ако имаш Уиноус 10 или 11 вкъщи.. Съгласил си се да пращаш всичко на Майкрософт и те да го разпращат на когото те преценят. Пък ти си слагай локални ИП-та колкото искаш, прекарай се и зад 10 рутера, ако искаш - ама си пуснал вълка в кошарата. Ти остави мрежата, ми и внимавай какво говориш вкъщи, ако имаш устройства с микрофон от гореспоменатите ОС.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване