Премини към съдържанието

Tiho

Потребител
 • Публикации

  721
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Всичко публикувано от Tiho

 1. Става въпрос и за подобие в божествените творчески способности, които са налични в човека както в Бога, но са скрити и заключени. Човек трябва да извърви пътя към истинското си божествено Аз - да познае себе си. При траките това е описано като възлизане на небето сред Боговете като Герой - признат и равен на тях, и вече безсмъртен като тях. Харесвам написаното под тази рисунка, според мен изразява доста добре част от същността на Бог и на Човека:
 2. Руми премахва завесата, която скрива божествениата искра в него, и заявява пред света истината: I am not of water nor fire, I am not of the forward wind; I am not moulded clay: I have mocked (transcended) them all The truth is independent of outward forms; it shines as brightly in the Heaven as in the mosque or the church; moreover, the religion of the heart, which alone has value, is not the monopoly of any particular creed. In reality all creeds are one: This world and that world are the egg, and the bird within it Is in darkness and bruised of wing, contemptible and despised. Regard unbelief and faith as the white and the yolk in this egg, Between them, joining and dividing, 'a barrier which they shall not pass.' When He hath graciously fostered the egg under His wing. Infidelity and religion disappear: the bird of Unity spreads its pinions.
 3. Естествено е, че страданието трябва да съществува - и за това си има напълно основателна причина. Защото - за да намериш бог, първо трябва да го изгубиш. Затова част от хората преживяват разлъката с него - за да могат да разберат разликата, когато си с него и когато без него. Изобщо, ако приложите поне малко логическо мислене, веднага ще разберете, че не може да бъде по никакъв друг начин направено Творението. Ако искате постоянно да сте сред реки от мляко и мед, и във вечно щастие, то тогава няма да има контрасти в живота, нито свободна воля, а просто едно програмирано съществуване без цели и стремеж към нищо. А целта на света е да бъде това, което е - интересен, цветен, изпълнен с разнообразни възможности, преживявания, предизвикателства, борба за оцеляване, борба за постигане на Бога, след като първо си го загубил.
 4. Аз мога да допълня, че в ранното християнство темата за прераждането си присъства (както и в почти всички религии, които изобщо съществуват). Чак в канона, който 300 години след раждането на христос е приет (по време на вселенските събори), всичко, свързано с познанието за веригата от следващи животи, се скрива. Също така преди тези събори, самоубийството е разрешено - и мнозина християни, когато са поставени в ситуация да изменят на вярата и принципите си, го предпочитат и умират по собствено желание. Според историческите източници за периода, главната причина за изкривяването на вярата и принципите й, е римският император, който не харесва, че чрез възможността да отнемеш собствения си живот работната сила намалява като количество и християните се поддават по-трудно на контрол. Затова, при приемането на християнството като официална религия в римската империя, са внесени промени и нагаждания в него според нуждите на управляващите империята. По принцип, истинските християни са ранните християни, и по-късно различни течения, произлизащи от тях, които вече покварената църква отрича. Църквата започва да се бори срещу тях, защото тя вече представлява допълнение на държавната власт, а не истинска христова църква.
 5. Това е само една част от обяснението. От по-материална и практическа гледна точка, без разделение няма как да съществува света, който по своя характер се състои от двойки противоположности (тоест, неща разделени). Една хубава таоистска схема по този въпрос: Лилла-та на Твореца - https://images2.imgbox.com/2d/a0/hOahwJx2_o.jpg
 6. This is Love: to fly heavenward, To rend, every instant, a hundred veils. The first moment, to renounce life; The last step, to fare without feet. To regard this world as invisible, Not to see what appears to one's self. * * * To look beyond the range of the eye, To penetrate the windings of the bosom!
 7. Всичко е Любов. Любовта движи света. Бог е Любов, Светлина, Единство. Разделението и омразата са Дявола (но са необходими за света).
 8. I said to my heart, "How are you?" It said, "Increasing, for, by God, I am His Image's house."
 9. Няма нищо освен Бог. И ако не знаеш познанието на нашите прадеди траките - пътят на човек минава през това да стане Герой, и да заеме мястото си сред Боговете.
 10. Наш дълг е да посочваме на неуките хора най-ефективните, полезни и важни мерки, които трябва да се предприемат в момента. Защото иначе те може да се отклонят по криви пътеки.
 11. По свой образ и подобие означава, че всичко, което е бог, се съдържа в човека - но е закрито от илюзията на материалността (която индуистите наричат Мая). Така крайната цел, която стои пред човек - да види себе си такъв, какъвто е в действителност. Всички знаем римската максима "Познай себе си, и ще познаеш света и Боговете": Everything man can possibly wish to possess is contained within himself. Made in God's image, he embraces all of His Attributes. Man's perfected heart is God's Throne, but his ego is the veil which prevents him from seeing his true Self. Until the veil is lifted, he will remain in ignorance and error. The great scholars of the age split hairs in all the sciences. They have gained total knowledge and complete mastery of things that have nothing to do with them. But that which is important and closer to him than anything else, namely his own self, this your great scholar does not know. (F 17/30) Wretched humanity! Not knowing his own self, man has come from a high estate and fallen into lowliness! He has sold himself cheaply; he was satin, yet he has sewn himself onto a tattered cloak. (M III 1000-01) If you could only see your own beauty for you are greater than the sun! Why are you withered and shrivelled in this prison of dust?
 12. Забелязал съм, че се срещат хора, които възприемат свободат на словото като право да обиждат наред и винаги да им се разминава. Но в повечето това го правят жени, и естествено им се прощава. Че каква е разликата - ти можеш ли да съобразяваш и мислиш? Много повече хора биват погубвани всеки ден от замърсяване, а това, за което скачаш, бледнее. Да ти отровят земята, въздуха и водата заради печалба не е ТЕРОРИЗЪМ ли, или това са твои ценности, които защитаваш? Първо проблема с тия, дето заради пари тровят умишлено се решава - това поне е ясно на всеки. Какъв човек си, когато пренебрегваш, че на ден биват убивани 1000-ди, а ти, вместо за важното, изместваш темата към друго, нищожно???
 13. Аз пък мисля, че трябва да се гледа реално на нещата, а не през очилата на някой, който не признава духовността. Защото такива неположителни емоции в крайна сметка са нещото, което отдалечава човека от постигането на каквото и да било познание Разговор с някой, който говори недобри неща, не е полезен, нито плодотворен. "Добри мисли, добри думи, добри дела" - това е принципът на Зороастризма, който, като религия и духовно учение, стои в основата на Исляма и на Християнството. Принципите на духовността са доказани през хилядолетията. Въплътени са в културата, изкуството и начина на живот на всички народи по света, и са донесли напредък и пребъдване на поколенията от началото, та до наши дни. Това е едно огромно и богато наследство, което можем да използваме винаги (и всъщност наистина го използваме).
 14. Колко е точен едва ли може да казваш ако не си разгледал изчисленията и подробно да си се запознал със системата. И, според мен изобщо няма смисъл да изброяваш някакви неща, дето не били верни за нас, без да направиш съпоставка с други нации и да сравниш техните измислици и с какво се гордеят, което не е вярно. Тогава, а и след като разгледаш дългата наша история, излиза истината - че ние всъщност много скромно премълчаваме в момента за нашите големи успехи и принос за света като цяло. Отделно, и на маите календарът е много добър, и китайският също. А днешната наука си няма идея как са го постигнали това знание. Така че при всички случаи ще трябва да се съгласиш, че звездобройците и астролозите си разбират и вършат отлично работата - и в миналото, и сега.
 15. 1. А защо любовта прекратява страданията и ги прави да изглеждат нищожни, и хората са готови на всичко заради Любовта (която е олицетворение на Бога)? 2. Защо е казано като народна и изпитана мъдрост "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ", и "Господ дава, но в кошара не вкарва"? 3. Защо Господ трябва да ти изглажда пътя навсякъде, и ти да не научиш сам как да се справяш с трудностите? /целта не е да станеш мамино детенце, а да израстнеш като мъж - на Господ му трябват истински мъже/ 4. Защо не се научиш да общуваш с Господ? 5. Защо не знаеш, че Господ в края ще прости (когато Дявола се покае)?
 16. Аха. Добре, щом казваш Изобщо не си наясно с темата според мен. Примерно календара на маите също е световно признат като изключителен от цялата нова наука, китайския календар е признат, а той е много близък до българския, само някой от животните в зодиите са различни, и българският е по-точен в по-голям период от време. Всички знаят за циклите, по които китайците определят хубавите и лошите години. Учудващо е, че не си чувал за всичко това, когато учените от цял свят са изумени от прецизността на астрономичните знания и изчисления на древните хора. Разни форумни линкове не са особено полезни, защото се напълни със случайни писаници, опитващи се да умаловажават постижения на хората. Намери си научните трудове по въпроса и ще се запознаеш в подробности с истината.
 17. Прескачаш - че днес поне 100 човека са умрели като пряко последствие от замърсявания на вода или въздух (даже не са 100, а са много повече). Какво ще кажеш, ако загубиш близък - майка, баща, дете, по тази причина? Да трепеш невинни хора като нарушаваш умишлено законите за защита на природата заради печалба и пари, това ли са ти ценностите? Всеки нормален човек знае с кое трябва да се заеме обществото първо - с възстановяване на чистотата в околната среда. Защото това е по-важно и ще спаси хиляди и милиони човешки съдби. Нещата са несравними като мащаб, няма смисъл дори да коментираме. Спасяването на ежедневните стотици невинни човеци, починали поради умишлени промишлени замърсявания на природата, е цел с по-голям приоритет, много по-важна и носеща повече полза. Щом ще скачаш и агитираш за нещо, трябва да знаеш кое си струва и кое стои на първо място.
 18. Познанията на звездобройците, включително астролозите, са изключително точни и ценни (точкова точни, че съвременната наука не може да проумее как са постигнати). Само като една вметка - най-точният календар е древният български календар, и това е международно признато. И той включва циклите и дванадесетте съзвездия. На изток се е запазила традицията и знанията за астрологията, и те се използват дълги столетия след като всичко в западна европа е забравено и потулено (чрез религията). Примери има много, ако ти се търси непредубедено.
 19. Айде бе - а удобно прескачаш фактите, че всеки ден умират стотици майки и деца и жени заради ценностите и печалбата на някоя фирма (която замърсява водата, земята и въздуха, природата като цяло в нарушение на екостандартите). Даваш ли си сметка как регират техните роднини? И си седнал призиви и агитации да създаваш тук, и да скачаш за нещо, което е малко, вместо да оправиш първо голямото и по-лесното за оправяне...
 20. Само за пояснение, че така, както си го формулирал звучи двусмислено - християните и останалите религии ли са с познания по-малки от на петокласник, или звездобройците? Защото всъщност и двете твърдения не са особено верни, според мен. Интересен факт е, между другото, значението на думите астрология и астрономия: - астрология се превежда като "ЗНАНИЕ/НАУКА за звездите" - астрономия в превод означава просто "именуване /даване на имена/ на звездите" Сега, друг е въпросът, че по хороскопите във вестниците естествено няма да се намери някакво знание, а само шум...
 21. Това е често срещано обяснение, но не е точно. Риба като знак се използва от християните, понеже с Христос настъпва ерата на зодиакалния знак Риби (от големия цикъл от 25 000 години, през който цикъл, през около 2000 години, се сменят една след друга дванайсетте зодии). А сега настъпва ерата на Водолея, защото дойде нейното време. Спомнете си песента Aquarius от филма "Hair": When the moon is in the Seventh House And Jupiter aligns with Mars Then peace will guide the planets And love will steer the stars This is the dawning of the age of Aquarius The age of Aquarius Aquarius! Aquarius! Harmony and understanding Sympathy and trust abounding No more falsehoods or derisions Golden living dreams of visions Mystic crystal revelation And the mind's true liberation Aquarius! Aquarius!
 22. Моите аргументи са логически напълно издържани. Така че покойно може да пренасочиш чувствата си към други "боклуци и издънки на човешката раса", които нанасят несравнимо по-големия ущърб на живота на невинни хора навсякъде по света. И го правят напълно умишлено също. Според мен това е заслужаваща си цел, а не някакви спорадични и дребни случки тук и там, които на фона на големите ежедневни жертви са капка в морето.
 23. Добре, ясно е, че темата е за такива новини. Но все пак, в перспектива, не започва ли да ти се струва смешно за двама-трима починали да се прави световен въпрос, при положение, че сме 7 000 000 000 (седем милиарда), първо. И второ - днес, и всеки един ден, умират (са убити) стотици и хиляди хора като пряко последствие от злоупотреба и нарушения на екологичното законодателство от страна на различни компании и държави. И това е само един пример. Може да се приведат още. Военни действия, здравеопазване, транспорт и т.н. Всички сме хора. Всеки един починал поради горните изброени причини има близки, роднини, приятели, деца. С какво сегашния случай в Нотр Дам е по-различен от хилядите останали, които се случват ежедневно? Умисъл в действията, които водят до смърт, има и при замърсителите на природата; предварително знание за последствията също има. Тоест - нищо принципно различно, освен, че за тях (хилядите ежедневни случаи на умишлено лишаване от живот на невинни хора) няма големи новини по медиите. Ако трябва да избираме кое "да поправим", определено неизмеримо по-голям ефект и по-полезно ще е започнем да връщаме чистотата в природата на световно ниво, и да възстановим здравеопазването в нормалния му вид - работещо и достъпно за всички.
 24. Инаят Хан съм го чел преди години. Не е нещо ново за мен. Добре ще е да си опресниш познанията. Има/имало е различни начини, по които мистиците действат. Първо, такива хора като суфитата и такъв тип учения има в абсолютно всяка религия и нация. Българските колобри, с които задължително са се съветвали нашите владетели, са един пример. И най-добре е, когато самият владетел е едновременно и колобър, което също се е случвало. Съответно - като част от върховното управление, тези хора носят отговорност и работят както пряко, така и коствено, за доброто на нацията, за пребъдването на народа и на държавата. Те са част от висшия слой на обществото. Както в Индия брахманите са на върха на пирамидата, също. Отделно - ограничение на каста няма (когато се прилага правилно системата). Всичко зависи от това какво човек показва, че може да върши на практика. В ранната история на индийците от каста в каста е можело да се преминава ако покажеш съответните способности. Ето нещо за природата на призрачния свят, който по-горе беше споменат в стихове на Руми, и защо сме живеем истински само ако непрестанно в нас "се ражда" истинската любов/бог: "Like so many other Sufis, Rumi sees a clear expression of the principle underlying annihilation and subsistence in the fundamental declaration of faith in Islam, the shahadah "(There is) no god but God." This testimony of faith is composed of two parts. The first part, "no god" (la ilaha) is known as the ''negation" (nafy), while the second part, "but God" (illa-llah) is the "affirmation" (ithbat). First the shahadah negates the world, then it affirms the existence of God. It signifies that nothing is real but the Real. Everything we see and imagine as real is a false reality, a false divinity; and beyond all these things and all vision and imagination is the true Reality, the One God. "There is no god but He: All things perish, except His Face" (Koran XXVIII 88)."
 25. Да, добре го обяснява. Но както казва Руми, трябва да се набляга на личната практика, а обясненията са само допълнение. "Освен сънищата, виденията и дълбокия сън, мистиците преживяват и две други състояния: самостоятелно предизвикан сън и самостоятелно предизвикан дълбок сън. Да се извърши това е цел на мистицизма. То е толкова просто, че може да бъде обяснено с няколко думи и в същото време е тъй сложно, че аз се прекланям пред всеки, който го постигне. А то може да се постигне чрез концентрация и медитация." ~ Хазрат Инаят Хан - Мистични медитации - Учението на суфите "Суфите са последователи на ислямисткият мистицизъм, който “Енциклопедия Британика” описва като “Този аспект на ислямската вяра и практика, в който мюсюлманите търсят истината на божествената любов и познание чрез пряко, лично преживяване на Бога. Той съдържа различни мистични пътища за преживяване на божествената любов и мъдрост в света.” На арабски суфите се наричат още факири, а на персийски – дервиши, откъдето произлизат английските думи “факир” и “дервиш”. " ~ Парамаханса Йогананда - Виното на мистика
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване