Премини към съдържанието

Rammkopf

Потребител
 • Публикации

  80
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Контакти

 • ICQ
  28838668

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  Варна

Последни посетители

3608 прегледа на профила

Постижения на Rammkopf

Ентусиаст

Ентусиаст (6/21)

 • 30 поредни дни онлайн Рядка
 • Разговор за начинаещи
 • Посветен Рядка
 • Харесващ постове Рядка
 • Първа публикация

Нови значки

64

Репутация

 1. Интересно, какви биха били резултатите, ако наклокаш процесорите малко нагоре. Като гледам еднопосочната скорост на MIPSBE, това е двойно на скоростта, която получавах навремето от SMIPS през L2TP с IPSec. 4-ядрените ARM32-йки (IPQ4018) и новите ARM64-ки, сигурно ще мачкат 100-150Mbps и нагоре, двупосочно.
 2. Климатик на разклонител, да. Не чети другото.
 3. Всъщност, наистина не ми помогнаха изобщо, защото не успяха да диагностицират проблема дистанционно, въпреки че втория път, когато им се обадих проблемът се беше изострил доста. Както и да е, докато ми изпратят техник, аз реших да си разкача жиците и да пробвам сам да си реша проблема. И случайно успях. Мислех, че е STB-то, не очаквах да е глупавият суич. Обадих им се пак, за да им обясня какво е било и решението, в случай че някой им се обади с подобен на моя проблем. Просто ценен feedback, нали сме колеги ... Не знам дали някой го е взел присърце. И не е просто мое мнение, а живата история.
 4. Емо, аз в момента наистина пълня 3 броя 6-гнездови разклонителя, не го казах образно. 2 от тях са директно под бюрото ми, за всичката техника, която ползвам там ежедневно. А ONT-то и междинният суич са още зад шкафа на телевизора, там участват в запълването на третия 6-гнездов разклонител в този край на стаята, наред с телевизора, STB-то, стояща лампа, климатик. Всичкото си основно оборудване мисля да го събера на едно място вече, че много "временни решения" съм насъбрал за 6 години. А не е като да съм нямал проблеми и с вивакомското оборудване, конкретно с телевизията им. Накрая се оказа, че малкият (100-мегабитов, 5-портов TP-LINK) суич ми е правил мизерията - изхвърлих го, смених го D-Link GO и си реших проблема сам, с лично оборудване. Те така и не можаха да ми помогнат. В този ред на мисли, ако нещо се скапе с "гимнастическия" ми сетъп, ще имам директен контрол върху оборудването си и, като дизайнер на собственото си решение, вероятно ще имам много добра представа какво се дъни, та ще си го оправя сам на момента. Няма да чакам 5 минути на телефона, да се свържа с хелпдеска, откъдето момчето да ми каже, че ще предаде на техническия отдел и след 3 дена още да нямам решение. Ако мога да елиминирам суича след ONT-то, едновременно с това ще успея вероятно да се отърва и от core switch-a си след рутера. Та, като знам какви са ми техническите възможности за реализация, ще знам какъв рутер е смислено да си купя - какъв формат, с колко порта, какви портове и т.н. Както и да е. Явно ще си разкача жиците из къщи, ще копна едно RB750Gr3 и ще си правя проби тука.
 5. Искам да си спестя отделните устройства, чиито функции мога да обединя в едно. Както казах, гоня компактност на сетъпа, както и някаква естетика. А и ми е писнало вече да пълня 18 гнезда в 3 разклонителя, 1000 адаптерчета за всякакви мигащи кутийки ... ще е добре малко да оптимизирам нещата за новия работен кът. Пък и излезе интересен технически казус от цялата работа, може да се научи нещо смислено.
 6. Сменям работата, вече ще се работи от къщи и си планирам новия работен ъгъл. В тази връзка ми се налага да си окрупня малко техниките из къщи, че имам 5-6 мрежови устройства в стаята, на които да търся място покрай други 4 техники и всичкото това трябва да се събере на 1 ъглово бюро. Звънях на Виваком с въпрос: е ли възможно да се оборудвам с MikroTik с SFP, да се сдобия и с GPON SFPONU за него (нищо, че вече не ги правят - още могат да се намерят тук-там) и да избегна ONT-то, като така FTTH ще може да влезе директно в SFP-то на рутера? Младежът беше крайно озагадъчен от идеята, но беше адски отзивчив. Обясни ми, че нямат практика да прескачат ONT-тата, точно защото си правят мониторинг на услугата чрез тях, регистрират се в MyContact портала и се следи дори температурата на ONT-то, не само сигналите. Искрено му се извиних на колегата, че му губя времето с моите глупости и съм сърдечно благодарен, че на своя глава отдели време и да се консултира с колегите си, дали все пак не може да се направи изключение от правилото. Сега ме мъчи друг казус. Оставяме ONT-то, това е ясно, не е голям проблем. Но как да разкарам малкия суич, който е след ONT-то и захранва едновременно SetTop Box-a и рутера? Вариантът, който ми минава през главата, е на MikroTik рутер с поне 5 порта, примерно, да му отцепя един бридж (да речем, bridge1), с който да имитирам малкия суич на Виваком. Дотук добре. Обаче, за да подкарам връзката към Интернет, трябва source NAT да конфигурирам. Тъй като този bridge1 е изграден с част от физическите интерфейси на рутера, виждам 2 варианта. Вариант 1, най-лаишкия подход: ако ether1, ether2, и ether3 са бриджнати в bridge1, мога да си заплюя ether4 да ми бъде WAN порт, а ether5 да бъде LAN. В този случай, кабелът от ONT-то идва в ether1, от ether2 връщам кабел към SetTop-a за телевизията, а от ether3 (не падайте от смях сега - казах, че е най-малоумният подход) вадя къс кабел и го лупвам в ether4 и така си имам Интернет и IPTV, само с ONT и рутер, без междинен суич да ми се търкаля в краката и той. Вариант 2, по-висш пилотаж: ако ether1 и ether2 са забриджени в bridge1, където ether1 идва от ONT-то, а ether2 отива в SetTop box-a, тогава целият bridge1 може, поне на теория, да се яви виртуален WAN интерфейс на рутера (така и така е вече боднат в ONT-то физически) и всичкия трафик навън от LAN-а да го маскарадвам, не към физическия ether1 , а към целия bridge1. Само че това нещо не съм го отигравал досега и ми е интересно, дали някой вече го е тропал т'ва хоро, работи ли този вариант, не работи ли ...
 7. @Krumqnkata 1. Не знам, сигурно може. Кажи на какъв вид услуга си. Демек, какво е "цепеницата"? 2. Може, да. Тук, откъдето ти пиша в момента, съм го направил точно така. @Raze В малки населени места, където на Вива-та не им отърва финансово да разпашат барабана с оптиката до всяка къщурка, ползват старата медна инфраструктура на БТК в селцето/градчето. Клиентите получават VDSL по медната тел, което работи с един утрепан VDSL модем, който ти носи на гръб един VLAN за Интернет и VLAN за IPTV.
 8. Ясно. Има какво да се оптимизира по схемата, но ако и така те устройва, да не те мятаме на асмата.
 9. Честита Коледа на всички! Здрави, умни и щастливи, по-малко заядливи! Ако позволите да се включа и аз в темата с "мойте 2 с'тинки". Това, по така описания симптом, ми прилича на проблем с DHCP сървъра на "главния" рутер - опита ли да го рестартираш първо него?
 10. Виваком не пропуща нищо, просто торент-клиентът невинаги отчита точно. Освен това, зависи как е настроен въпросният шейпър, който ти слага капака на 30Mb/s. И аз съм на Виваком с 200Mb/s ъплоуд, но според Speedtest, правя малко над 200. Нормално е да има някакъв оувърхед, декларираните скорости са условни.
 11. 1 MB, приятелю, е 1024 KB, които са 1024 B. Или, 1MB = 1024 x 1024, т.е. 1 048 576 B. Да не говорим, че в света на дисковете възникна един лют спор преди 20 години, относно отчитането на обема им, та сега си имаме 2 мерни единици за обем, които в последствие се използват и за отчитане на трафик - десетични и бинарни. По новоизмислената десетична система 1 MB (един мегабайт) = 1000 x 1000 байта, а по бинарната, 1 MiB (един мебибайт) = 1024 x 1024 байта. Та, вероятно си виждал, че торент-клиентите отчитат скоростта в MB/s, а някои FTP-клиенти я отчитат в MiB/s. Двете единици, макар да са близки по стойност, не са едни и същи. За да стане още по-сложно, нямаш никакво пояснение от писателите на торент-клиентите, дали скоростта, която отчитат в KB/s и MB/s, се отнася към класическата им дименсия от преди 2000-ната година (когато още се смятаха като 2 на степен), или са по новата система, със закръгление до 10. Твоят пример е някакъв алтернативен микс - умножаваш 1000 байта по 1 кибибайт и резултатът ти е грешен и по двете системи.
 12. Всеки път едно и също - открити са уязвимости, но колко от тях се оказват наистина сериозни? Няма проблем да хванеш binwalk и да разопаковаш фърмуера, да го гледаш под лупа 2 седмици и да сочиш кое било дупка и кое - не. За мен, хорското невежество и лошите навици при съставяне на пароли си остават най-голямата уязвимост, що се касае до нелегитимен достъп до безжичната мрежа.
 13. Изобщо не говоря за гигабитов Интернет. Говоря за гигабит в частната мрежа, по стара 5-та категория U/UTP.
 14. На къси разстояния, и Cat.5 хваща гигабит, в рамките на едно жилище.
 15. Да, обаче Gr3 няма PoE Out, докато ERX има и за мен това беше ценното в приложението му.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване