Премини към съдържанието

Samo

Потребител
 • Публикации

  387
 • Регистрация

 • Последно онлайн

Харесвания

400 Супер репутация

5 Последователи

Всичко за Samo

 • Титла
  Почетен потребител
 • Рожден ден 23.10.1978

Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  София
 • Интереси
  HDD, електроника

Контакти

 • Skype
  samuil.karakashev
 • Facebook
  karakashev@hotmail.com
 • ICQ
  63067103
 • Интернет сайт
  http://DataRecovery.BG

Последни посетители

6844 прегледа на профила
 1. ST3120211AS ; ST3160211AS. Има и други модели, но за да използвате платка от тях ще трябва да се модифицира служебната зона на диска.
 2. Само името му е Maxtor. Диска си е е чист Seagate .9. Шанса платка от друг диск да пасне без адаптация е минимален.
 3. Позволявам си да се обърна към Вас, защото ми е нужно мнение на експерт. Става дума за повредена платка на Western Digital 160GB - интегралната схема за управлението на мотора и централната IC са видимо горели и даже пробити. Не знам каква е причината, дискът е на внука ми и е бил свързван чрез USB като външен. Ясно е, че не може да се разчита да се намери същата платка със същия BIOS и пр. Има ли начин да се провери дали и механиката не е "заминала"? Може би чрез измерване на четирите извода към мотора или с подаване на захранване, за да се види дали се развърта и не е "заорал"?

  С уважение, Валентин Василев

  valtronic1@abv.bg

 4. Повредено HDD

  Ако беше прочел какво е написал собственика по внимателно и беше пропуснал всичко останало ще разбереш кой пише безсмислици (подчертал съм ти важните неща). Отделно човека трябва да има 2 мултицета или евентуално осцилоскоп и да знае как да мери трифазен двигател... Защо? В конкретният случай знаем че се върти следователно за да се случи това и 3те фази са налице. Логиката на платката на диска като цяло е лесна и съвсем опростено изглежда така: Захранване към платката, ресет на процесора проверка на ЕЕПРОМ-а, подаване на захранване към шпиндел драйва. Развъртане с обратна връзка за достигнати обороти, подаване на команда на главите за разпаркиране, seek за серво, позициориране , четене на служебна зона, инициализация, ID. Платката на този модел диска е хваната на 6 винта на равни разстояния по дължината на диска от двете му страни. За да я усучеш (при падане) и да отлепиш/спукаш/повредиш чип трябва преди това да си огънал корпуса. Тогава платката ще ти е последната грижа. Просто логика, не е нужно нищо повече особено пък за форум където не знаеш отсреща кой с какви знания разполага. Ти имаш такива знания, аз си мисля че знам , но може и да си мисля само . И да има "изключения" от описаната логика (погледни предната тема в раздела за платката от HGST) където в процесора има 2ри еепром. Ако не съвпаднат чексумите никога няма да се стигне до подаване на напрежение към шпиндел драйва. Всичко зависи от модела диск с който работиш и да знаеш неговите особености на работа. Благодаря! Офф топик: Преди няколко седмици или дни споменаха по телевизията за жена оцеляла при падане от самолет. Сръбска стюардеса ако не ме лъже паметта която оцелява след като самолета се разпада на 10 000 метра и тя оживява след падането, дори се връща и на работа след това. Та чудеса стават, за това живота е интересен и винаги те изненадва. Много се изписа за нещо което е очевадно, аз за себе си слагам кепенците на тази тема. Весело посрещане на новата година!
 5. Повредено HDD

  Опитах се поне да ви дам насока за логиката и правилно логическо мислене... Безнадеждни сте...
 6. Повредено HDD

  Само да попитам след толкова изписано в темата, но и по принцип Какво очаквате да стане след като един диск падне/бъде изпуснат? Още повече като се знае че във всеки диск има механични части някои въртящи се, други които също се движат но не ротационно и всичката тази механика е проектирана да работи с допуски от по няколко микрона. Силата нужна за да повреди платката ще е направила механиката на мармалад отдавна. Същото се отнася и за (из)насилването на тези устройства с Линукс дистрибуции у други подобни софтуерни шаманства. Хора не бъдете наивни.... Чудесата са за приказките. При дисковете се действа с разум и последователно мислене. Важно е да се знае до какво води всяко действие при различна начална постановка. За един случай такова действие може да помогне, но за други десет същото ще е "черешката на тортата". Ако не сте сигурни в нещо просто не го правете!
 7. Дисковете на този производител освен чипът който правилно сте се насочили да преместите имат още един чип който е в процесора и опционално още един който е patch на този в процесора. Когато ревизията на този в процесора и този който е външен не съвпаднат диска дори няма да направи опит да развърти. Имайте го в предвид! Подбора на платки не е никак лесен и бърз процес. Това е кеша на платката, производителят няма значение. Вашият е с 16мб. Тук в конкретният случай дори няма значение дали е 8 или 16. Поне аз никога не гледам когато адаптирам платка за тези дискове.
 8. Лаптопските дискове работят на 5в. Като си му пуснал 12 не е ясно какво си успял да изгориш. Шанса да си уморил и комутатора на главите е голям.
 9. Хард диск Seagate Barracuda

  Не обичам да си натрапвам мнението, нито да убеждавам някого че видиш ли аз съм прав, а човека отсреща бърка. Само за да поддържам темата жива разгледай картинките от 2013 насам.
 10. Хард диск Seagate Barracuda

  Сравняваш дискове от различни "епохи" образно казано. До преди няколко години до .10 серия на Seagate дисковете бяха с една архитектура и сякаш доста по здрави. След десета серия се премина към сас архитектура с всичките плюсове и минуси от това. Имаше проблеми в служебната зона предизвикани от неправилното обработване на лошите сектори. В следващите серии това уж го оправиха, но се появи друг бъг: Повишената температурата в корпуса и според мен умишлено недоизпипване на хардуера + DFL доведоха до масово умиране на дискове заради контакт на главите с плочите. Резултата е малко като метеорита който е унищожил динозаврите, от някои серии почти няма останали работещи дискове. Следващия етап беше въвеждането на нови функции в фирмуера. В комплект с предния проблем над 90% от дисковете на тази марка идващи за данни се оказаха с поне една повърхност която е невъзстановима. Последва заключване на фирмуера - това дори го отчитам за плюс. SSHD дисковете им - трагедия. Фирмуера го написали но никой не предвидил че ССД частта може да дефектира. Замяна на платка - не помага , нужно е пренаписване на кода за да се подкарат. Последните модели с Shingled magnetic recording . Хубаво на теория , но изпълнението на практика пак с сериозни проблеми. Всичко без СА и частта в кеша където се буферира информацията е с припокриване. Грешка в кеш модула - прощаваш се с данните които не са били обработени от диска. Говорим за обеми от вече от 90ГБ. WD - и те не са цвете. Старите модели - монтираните елементи по платката си изменят стойностите. Пробив в -5 волта и сервото по диска е заминало. респективно шанс за данни нула. Следващите - проблеми с главите и понякога с платките - главно образуване на патина. Също несработване на системата за паркиране т.е пак умрели глави. Проблеми с фирмуер-а по дисковете изключително рядко, мисля че не съм попадал на фирмуерни ъпдейти за WD. Проблеми с медиата, на местата с по-интензивно записване/четене се получават лоши сектори. Ако много се напряга диска - главите умират. Положителното в случая е че писателите на фирмер са предвидили тези дефекти и много често образно казано не се дава възможност на потребителя да си унищожи данните. Самсунг - хубави дискове, но след придобиването им от Segate остана само името, механиката е на Seagate Hitachi - Претопени между Toshiba и WD. Скъпите дискове на WD с хелий са само Hitachi. Тошиба от известно време насам си правят собствени модели , но мисля още си продават и рембрандираните Hitachi модели. Като цяло и 2те марки си имат кофти серии. Всеки сам си решава къде ще си държи информацията. Лично за себе си знам къде няма да е П.П. 50мс+ не са проблем , важното е да не са повече от 500. Много зависи как си го тествал, ако е под OS или поне OS да има достъп до диска при тестване - всякакви аномалии са възможни. С Shingled magnetic recording при определени услови на здрав диск се получават резултати в секунди забавяне...
 11. Температурата променя плътността на въздуха в диска. Респективно се отразява на височината на полета на главата над плочата. В модерните дискове се използва dynamic flight high, слагат се микро подгревни елементи в корпуса на самата глава. Целта е да се постигне дълбочина на записа при минимална височина. (Трековете вече са доста малки (в най новите дискове дори частично се припокриват)). Проблема е че при прегряване главите буквално кацат на плочите и става - задиране. Лубриканта полепва по профила на главата и тя от своя страна направо издира всичко. Иначе за описаните проблеми с магнитният хистерезис и консистентността си има софтуерни и хардуерни инструменти в диска които се грижат за корекцията на грешките. Всъщност всичко работи в комплект, не е само dfl или корекция на грешките има и други неща които таза да се вземат в предвид за общата картинка..... Що се отнася за конкретната бройка диск тя е на почти 10 години и въпреки че е сървър едишън не очаквай чудеса или да живее вечно. На жаргон: дава нишан че идва време да се смени. Внимавай и вземай мерки за да не затриеш нещо важно намиращо се в този диск. П.п. пиша от телефона и се извинявам за допуснатите грешки, аутокоректа е доста подъл понякога.
 12. My pc не открива хард диска ми

  Обикновено е контактен проблем, пробвай да извадиш и сложиш кабелите. Пробвай с други ако имаш налични. Ако не стане отива на проблем в платката на диска
 13. Диск с SFF-8784 интерфейс

  Дигам малко старта тема Търся точно такъв диск като на колегата, не е задължително да е 100% изправен, може и с лоши сектори. Ако някой има може да се свърже с мен за да уредим ценовия въпрос
 • Разглеждащи в момента   0 потребители

  Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.