Премини към съдържанието

Wankata

Потребител
 • Публикации

  4656
 • Регистрация

 • Последно онлайн

 • Топ дни

  63

Нови отговори публикувани от Wankata

 1. Цитат

  Православието като враг

  В навечерието на деня, в който отбелязваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски, в Европарламента се появи проект на резолюция с искане да се забрани пропагандата на православието, за да се противодействало така на руската пропаганда по света! Причината е, че православието не е само религиозна принадлежност. Православието е различие и самостоятелност, пише Андрей Пантев за в. "Дума".

  ...

  Неразбираемо е обаче как може християнски парламент да обявява разпространението на един от клоновете на християнството за опасност и за грях, който трябва да бъде преследван. Поради липсата на комунизъм православието днес е индикация за самостоятелно възприемане на света - от битови традиции до начин на мислене, живот и поведение в международните отношения. Западът не може без враг. И понеже няма изяви на това различие като идеология, изведнъж Западът решава да нарече православието идеология. Макар че то е много повече от това. За да се противопоставят на Русия, някои на Запад очевидно вече си търсят и религиозно-духовно ситуационни причини. Поради това като последна крепост на самостоятелността е атакувано самото православие.

  https://fakti.bg/mnenia/211772-pravoslavieto-kato-vrag

  Screenshot.jpg

  И в случая Путин е прав (да не вземе сега някой да припадне!) - това е деградация. Деградация не само на демокрацията, както се изрази той, а деградация на всичко онова, с което ежедневно и ежечасно ни облъчват по всички "медии" и което наричат "ценности". Били те атлантически, християнски, мюсюлмански или някакви други. Всички те са се превърнали във финикийски знаци и листове за влияние, и вече нищо друго ням значение.

  Погнусен съм!

  Стигнаха дотам да използват религиите като средство за разделение, респективно за постигане на някакви техни си користни цели. Насъскват християни срещу мюсюлмани, католици срещу протестанти, католици и протестанти срещу православни, християни срещу юдеи... Гнус. Вече дори не крият истинското си лице зад благи думи, до такава степен са се овълчили.

  ЕС обяви в своя резолюция православието за опасна пропаганда

  Цитат

  В резолюцията православието е обявено сред „опасните видове идеологии", защото пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят.

   

  • Харесване 3
 2. Доклад на "Креди Сюис" разбива на пух и прах твърденията на ББ за стабилност и забогатяване на българите и опорните точки за благосъстоянието при управленията на БСП, т.е. че ако не бъде преизбран ГЕРБ, едва ли не страната загива:

  Цитат

  Българските граждани са обеднели с 2 млрд. долара през тази година в сравнение с предишната. Това показва актуалният доклад за световното богатство на частната банка "Креди Сюис", цитиран от БГНЕС.

  Според данните през 2016 г. общото състояние на българите е било в размер на 87 млрд. долара, а това през 2015 г. - 89 млрд. долара.

  За изминалата година състоянието за работещите българи е възлизало на 14 824 долара годишно, от които финансовите активи са 9159 долара, а нефинансовите – 8748 долара.

  Като цяло, общото богатство на българите бележи постоянен спад от 2014 г. насам, когато хората над 18 години в страната са имали общо 97 млрд. долара.

  Общото състояние на българите за 2016 г. е и второто най-ниско за последното десетилетие. С по-малко средства сме разполагали единствено през 2006 г. - 79 млрд. долара. По-голямо състояние българите са притежавали и в годините след избухването на финансовата криза – 2008 г. (100 млрд. долара), 2009 г. (91 млрд. долара) и 2010 г. (88 млрд. долара), показват данните на "Креди Сюис".

  По отношение на средствата средно за човек през 2014 г., 2015 г. и 2016 г. регресията върви по следния начин – 16 319 долара, 15 019 долара и 14 824 долара.

  Докладът посочва също, че средната задлъжнялост на българина също се увеличава, достигайки до второто най-високо ниво за последните 16 години – 3083 долара. За сравнение, през миналата година средно пълнолетен човек е дължал 2694 долара. Най-много средно сме дължали през 2009 г. - 4118 долара.

  В световен мащаб през последните 12 месеца богатството се е увеличил с 3,5 трлн. долара до общо 256 трлн. долара, което представлява увеличение с 1,4%. Въпреки това създаването на богатство върви в крак с нарастването на населението и по този начин през 2016 г. състоянието средно за човек остава непроменено за първи път от 2008 г. - приблизително 52 800 долара.

  От "Креди Сюис" посочват също, че от началото на века развиващите се икономики значително са повлияли на световното разпределяне на пари. В момента средно 9% от възрастните в световен мащаб са нетни длъжници, което според банката е притеснителен процес.

  http://inews.bg/-Креди-Сюис-Българите-обедняха-за-година-с-2-млрд-долара_l.a_i.536459.html

  http://hashtag-bg.com/articles/38312/расте-средната-задлъжнялост-на-българина

  - - - - - - - - - - - - -

  Румен Радев:

  Цитат

  Поел съм ясен ангажимент да сезирам Конституционния съд във връзка с договора за свободна търговия ЕС–Канада (СЕТА). Той предвижда трансфер на суверенитет от България към корпорациите. Един иск на чуждестранен инвеститор ще е в състояние да блокира намеренията на парламента да коригира минималната работна заплата, да ограничи вредна съставка в храните или да предприеме кампания срещу тютюнопушенето, да речем. Това е абсолютно недопустимо.

  http://a-specto.bg/she-seziram-konstitucionniya-sd-vv-vrzka-s-dogovora-za-svobodna-trgoviya-eskanada-seta/

  • Харесване 5
 3. Въпрос на виждане. Веднъж плахо се опита да противопостави на това, което му се нареждаше. Останалите му прояви обаче друго показват - и забраната за преминаване на руски самолети, и Бокова-Георгиева, и закупуването на белгийските фрегати трета употреба, и сега очертаващото се закупуване на португалските изтребители, и те някъде там, и постоянното тичане до посолствата, и "началниците от Брюксел"... Просто тогава се ядоса, че тия двамата съвсем го направиха за смях и егото му взе връх.

  Аз поне така виждам нещата.

  • Харесване 2
 4. току-що, M.Николов написа:

  Тук няма как да се съглася с теб, защото фактите говорят друго, а именно военния и външния министър опитаха да прокарат една вредна за държавата ни идея, а министър-председателя зае правилна позиция и прекрати този опит!

  Е, нали и аз това казвам, че даже не го бяха питали...

  Тогава това не се осъществи само защото станаха събитията в Турция.

 5. Боже, верно ли са написали т'ва? :D

  Ей, тоя, дето им отпуска грантовете, трябва да ги спре. Незабавно. Поради малоумие на списващите го тролове и главния редактор. Всъщност, последният може да е просто алкохолик и вече да е под масата...

  Спомня ли си някой тънкия момент, когато беше обявено, че ще правим общ флот с Румъния, Украйна и Турция срещу Русия, и кой после опровергаваше информацията? Подсказвам: двама идиоти, единият от които зализан дебил с американско гражданство, обявиха информацията, а Премиерът-тиква, да се свети името Му, на практика научи за това от медиите. Те не само не го бяха питали, те не бяха счели за нужно дори да го уведомят за това! По простата причина, че тогава беше решено от друго място, което пък е показателно за това, чия кукла на конци е Той. Та сега Той, типично по байганювски, си отмъщава. Ша ма заобикаляте мене, великият генерал, собственикът на държавата, премиерът-слънце? Я... всичките на прокурор, вече не ми трябвате да ме крепите на трона... Ей това е истината, а тъпаците от фактор да почват да си търсят друга работа, че идва краят на грантовете...

  ПП. Пуснах го и в друга тема днес, ама да се посмеете малко (някои през сълзи):

  Тръмп към големи медии: Вие сте лъжци, трябва да се засрамите

  Цитат

  „Тръмп започна с шефа на Си Ен Ен Джеф Зъкър и каза: „Мразя вашата телевизия, всички в Си Ен Ен са лъжци и трябва да се засрамите”, разкрива източникът на „Ню Йорк поуст”.

  преди 23 минути, karadzha написа:

  Фактор.бг е немски сайт. Ние немски не разбира:)

   

  ПП. Ако на някого това му говори нещо:

  http://www.faktor.bg/pages/За нас-488

  Screenshot.jpg

  Обяснява и защо е такова отношението ми към тия.

  А ББ си отмъщава и за всичките простотии, които беше принуден да изтърпи от рИформатУрите, само и само да се задържи на власт. То не бяха Рада(н), Кунева-Пръмова в образованието, Ненчев, дето напълни министерството с проститутки и съсипа авиацията, Москов с неговите отпечатъци, Митов с всичките си излагации и глупости, и т.н.

  • Харесване 6
 6. Санирането влезе в нов сценарий - "Истински лъжи"

  Цитат

  Управляващите са знаели, че програмата ще спре. Но продължиха да я използват като основен предизборен лозунг

  Мероприятието с помпозно заглавие "Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради", станало популярно и рекламирано като "безплатно саниране на жилищни блокове", вчера спря. Това стана с разпореждане на министъра в оставка на регионалното министерство Лиляна Павлова. Мотивът - предвиденият 1 милиард лева е свършил. Тя остави в ръцете на Народното събрание възможността програмата да продължи, ако при второто четене на бюджета бъде осигурен нов милиард. Но каквото и да се случи оттук нататък, няма да промени факта, че така нареченото саниране влезе в нов сценарий - "Истински лъжи". Дали този филм ще продължи като екшън с елементи на комедия или като пошла мелодрама - предстои да видим.

  От момента, когато започна програмата, и досега тя е любима тема за политиците от ГЕРБ и се превърна в основен лозунг около президентските избори. До такава степен, че масово кадрите на най-голямата партия от управляващата коалиция си позволяваха да плашат избирателите, че ако техният кандидат не спечели изборите, трябва да забравят за санирането. Едва ли някой, дори от щаба на ГЕРБ, би могъл да даде смислено обяснение защо именно тази програма, заедно с някой и друг километър път и магистрала, бе поставена в центъра на изборната битка, и то за президент. По-страшното е обаче, че в последните дни преди първия тур и в дните между първия и втория тур кадрите на съуправляващата партия си позволиха да лъжат хората - нагло, със снизходителна усмивка и потупване по рамото - че и в следващи години програмата ще се изпълнява.

  Всъщност за спирането на санирането се е знаело преди доста време. На 28 октомври Министерският съвет разпространи за обществено обсъждане "Проект на Постановление за изменение и допълнение на Постановление № 18 на Министерския съвет от 2015 г. за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради".

  Мотивите - засилване на контрола, но и възможност министърът на регионалното развитие да спира програмата при изчерпване на ресурса. Срокът за обсъждането бе 10 ноември. Коментари под това обявление за обществено обсъждане няма. Няма следи - нито на страницата на Министерски съвет, нито в Държавен вестник - това постановление да е било прието, дори на подпис. Но очевидно то е основанието в понеделник Лиляна Павлова да нареди на кметовете да спрат да сключват нови договори. Програмата продължава само за сградите, за които има осигурено финансиране - общо 2019 блока. Така цялата предизборна пушилка се оказва измама.

  Има и друго. Когато в броя си от 7 ноември в. "Сега" описа готвените промени, от регионалното министерство обясниха, че дотогава са договорени 700 милиона лева и до изчерпване на първия милиард остават 300 милиона лева. Оказва се, че за две седмици около изборната еуфория и тези пари вече са били "наместени". Къде, в кои градове, при кои кметове, към кои фирми - тепърва ще се узнае. Сред аргументите "за" програмата неведнъж изтъкваха, че с нея се стимулират малките местни строителни фирми. Но пък се появиха информации, че фирми, регистрирани в града гордост на Бойко Борисов и Лиляна Павлова и обявен за първенец по програмата - Благоевград, печелят и поръчки за работа в градове от Североизточна България...

  Санирането още от самото си начало тръгна с лъжа - бе наречено "безплатно". Реално се плаща от всички данъкоплатци - включително и от тези, които не могат и никога няма да попаднат в програмата. Този порок на инициативата неведнъж бе критикуван още преди нейното начало. Българската банка за развитие (ББР) отпуска парите, като получава гарантиран от държавата заем. Икономисти вчера разясниха, че играта с този заем е просто счетоводно-бюджетен трик - разходите са записани под линия и не влияят на бюджетния дефицит. За сметка на това парите така или иначе ще трябва да се платят в следващи години, пак за сметка на бюджета и на всички данъкоплатци.

  Признанието за засилване на контрола в постановлението също не бива да бъде подминавано. На практика то е признаване, че програмата е създала перфектната корупционна среда и се налага местните власти по някакъв начин да бъдат озаптени. Далеч не е случайно, че на два пъти трябваше да бъдат променяни максималните цени за саниране, по които могат да бъдат сключвани договори от кметовете с фирмите. Първата корекция дойде, след като бе установено, че цените са прекомерно раздути, далеч над всякакви пазарни стойности, да не говорим за елемент на разумност. Последва второ занижаване на максималните стойности, което отново изглежда далеч над разумното. По-внимателна проверка на договорите, на вложените материали, на качеството на работата вероятно ще покаже немалко странности или калпаво изпълнение. То така или иначе ще започне да лъсва скоро.

  На този фон аргументите на министъра в оставка Лиляна Павлова, че нямало политическа воля програмата да продължи, звучат доста наивно. Те по-скоро са опит да се оправдае предизвестеният финал на едно безспорно нужно, но сбъркано от самото си начало "мероприятие", ползвано предимно за пропагандни цели. Каквото и да се случи с бюджета до окончателното му приемане и след вероятните актуализации догодина, в този си вид този експеримент изглежда изчерпан.

  Накратко - когато изнудваха с лайтмотива "Ако не ни изберете, санирането спира и Земята ще спре да се върти", ГЕРБ са знаели прекрасно, че то така или иначе ще спре. Първо, това е долно, второ, какво щеше да стане, ако все пак бяха гласували за тях? Екстрено стартиране на нова програма в края на годината?

  • Харесване 8
 7. Цитат

  Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев потвърди, че утре ще му бъде повдигнато обвинение за договора за ремонта на самолетите МИГ-29.

  http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/nenchev-dokumentyt-ochevidno-e-avtentichen-podpisyt-e-moj-6061797

  Айде, един по един, по едно или по няколко обвинения за всички от "Борисов 1" и "Борисов 2". А ако тоя път има и няколко, които съдът, противно на обичайната си практика, не оправдае, ще бъде истински празник.

  Като стана дума за оправдаване:

  Оневиненият Христо Бисеров се пресели в тузарско имение в Милано

  Ако и обвинението срещу Трайков наистина стане факт, обвинените, т.е. тези, срещу които са събрани доказателства за извършено/и престъпление/я, стават вече четирима. За белот в килия 23 (надежди)...

  Истината обаче май е, че чрез "независимата" прокуратура Боко разчиства от пътя си рИформаторите...

  • Харесване 5
 8. Цитат

  Осама Али Сулейман ( с псевдоним Рами Абдуррахман) - основател и единствен сътрудник на "Сирйската обсерватория по правата на човека", която не се намира в Сирия, а в столицата на Великобритания Лондон.

  Струва си да отбележим, че Али Сулейман попада в Обединеното Кралство, след като е излежал в родината си три присъди лишаване от свобода.

  Прехвърляйки се под уютното крило на британските спецслужби, лъже-правозащитникът внезапно отрива в себе си неподозирани възможности на борец за свобода.

  За броени дни неговият сайт започна да се цитира от водещите информационни западни агенции, разпръсквайки по този начин лъжи и манипулации по целия свят…

  Информация от месец януари относно основния източник на "информация" за случващото се в Сирия. Пълната версия на пресконференцията:

   

  Друг факт, изнесен на брифинга - западната коалиция предприема въздушни удари, ако се очаква броят на загиналите цивилни да бъде по-малък от 50 (петдесет) души, т.е. счита за "несъществени жертви" загинали под 50 души. Моля троловете да си направят справка за посочваните в обвиненията срещу руската авиация като брой на загиналите числа.

  Тръмп към големи медии: Вие сте лъжци, трябва да се засрамите

  Цитат

  „Тръмп започна с шефа на Си Ен Ен Джеф Зъкър и каза: „Мразя вашата телевизия, всички в Си Ен Ен са лъжци и трябва да се засрамите”, разкрива източникът на „Ню Йорк поуст”.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/5889002

  • Харесване 3
 9. Калоян Паргов, председател на Градския съвет а БСП - София, пред Беновска преди малко по Канал 3: Подготвя се обвинение и срещу Трайчо Трайков.

  - - - - - - - - - - -

   
  Ако има твърдения, че ежемесечно пътуват пет или шестцифрени суми към Москов, не бих го отрекъл, каза докторът

   

  Цитат

  Тези, които не харесват Москов са милиони и изборите го показват. Това заяви д-р Дечо Дечев пред по Канал 3.

  ”Ако има твърдения, че ежемесечно пътуват пет или шестцифрени суми към Москов, не бих го отрекъл. Тези суми не идват по банков път – това е цената на оставането на някои директори в болниците”, каза той.

  ”Темата с ваксините е специфична и единствено професионалистите знаят истината”, коментира д-р Дечев.

  ”Производството на ваксините е особен процес  и минималният производствен срок е 18 месеца. Тази, която трябваше да се достави у нас, трябваше да се направи заявка 36 месеца по-рано. Москов споменава, че тогава ситуацията е била кризисна и е нямало откъде да бъде взета тази ваксина, на това не е вярно. В този период на министър Москов са предлагани ваксини от регистрирана в България фирма, отговаряща на всички изисквания. На него са му били предложени количества, но през това време той се е договарял с Турция”, разясни докторът и показа документи в подкрепа на тезата си.

   ”Поставиха децата във висок риск. В тези ваксини се съдържа тиомерсал – вещество, в което има живак. Допустимото ниво е два микрограма, в официално регистрираните ваксини това вещество е нула, но във ваксините, които д-р Москов искаше да внесе то е 0,1 мл., което значи 100 микрогарама, обясни Дечев и отново подкерпи твърдението си с писмен документ.

  ”Той искаше да предложи ваксина с 25 пъти повече токсично вещество с живак”, подчерта той и добави, че в петвалентната ваксина ”Пентаксим” само един от петте елемента е одобрен и сертифициран от ЕС.

  Този е за затвора! За затвора са и тези, които са мълчали досега...

  • Харесване 9
 10. Тръмп: САЩ ще се оттегли от ТТП

  След TTIP - и това:

  Цитат

  Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп обяви своите приоритети за първите 100 дни управление, които му предстоят. Той съобщи, че още в първия ден след встъпването му в длъжност ще направи постъпки за оттегляне на САЩ от преговорите за Транс тихоокеанското партньорство (Trans-Pasific Partnership – TPP).

   

   

  Премиерът на Япония: ТТП е безсмислено без САЩ

  • Харесване 5
 11. Другият постоянно цитиран от трола сайт - Топфейк, е още по-зле. Задайте си въпроса, кой и с каква цел плаща, и на колко хора, толкова информация за Украйна да бъде превеждана на български. Какъв е смисълът информация от сайт, тясно специализиран в събитията в Украйна, да бъде превеждан за България и на още 9 езика. За да се превежда такъв обем информация с такава скорост, сайтът поддържа цял екип преводачи за всеки от целевите езици, при това от поне 2 изходни езика - руски и английски. Кой финансира това? Цел на занятието? Нищо друго освен пропаганда!

  • Харесване 4
 12. Относно faktor.bg съм писал - откровено грантаджийски, т.е. поръчков сайт:

  Цитат

  Скоро ми попадна справка точно за фактор.бг:

  http://www.faktor.bg/pages/За нас-488

  Направете си справка в Търговския регистър за капитала на фирмата. Интересна е. 12 лева капитал. Точка. Сайт на издръжка с грантове, каквото и друго да твърдят.

   

  Screenshot.jpg

  • Харесване 3
 13. Както съм ти отговорил и в другата ти спамерска тема, пусната от поредния ти ник:

  Народна Република България от 1944 г. до 1989 г. в цифри и факти

  Spoiler
  Цитат

  Социалистическа Народна Република България от 1944 г. до 1989 г само цифри и факти.
  Живота от 1944 до 1989 който загубихме и това което "спечелихме" от 1989 до днес. Четете и разказвайте за да знаят хората истинската си история....

  За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.

  По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

  Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на "съвета за икономическа взаимопомощ".

  В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.

  Данните са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Статостока в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014 г. Крайния резултат от изследването е потресаващ! Ето и фактите:

  ПРОИЗВОДСТВО:
  Първа група показатели: Какво е произвеждала България през 88 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014 г. И ето какъв е резултата по отрасли:
  Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя.

  Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр.
  Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр.
  Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
  Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
  Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м.
  Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м.
  Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко
  Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!!
  Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.

  ИЗНОС:

  Електронни калкулатори: През 1988 г. – 46 700 бр. – Сега 2014 г. – 0 бр.

  Електрокари: През 1988 г. – 44 700 бр. – През 2014 г. – 0 бр.

  Телефонни апарати: През 1988 г. – 630 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
  Радиотелефони: През 1988 г. – 121 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
  Пресни плодове: През 1988 г. – 139 000 тона – През 2014 г. – 7 000 тона.
  Домати: През 1988 г. – 78 900 тона – През 2014 г. – 1 100 тона.

  КОНСУМАЦЦИЯ НА:

  Прясно мляко – литри на човек за 1 година:
  През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра
  Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг.
  Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 лв.
  Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг.
  Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг.

  Тези данни са жестоки показатели за това как живеят хората и какво потребяват. Разрушителната политика на хората, които управляваха държавата от 89-та година, е само една от причините днес България да е страна от Третия свят. Идеалът на „демократичните“ ни политици след 10-ти ноември беше да се съкращават и разрушават заводите и предприятията, като символ на комунизма. Дори комисиите, специално създадени за ликвидацията на ТКЗС-тата бяха наречени официално с безумното име „Ликвидационни“. Това име е потресаващо.


  Промишленост. В тези години от 1944 до 1989 г. се изграждат крупни производствени мощности в областта на машиностроенето, хранително-вкусовата, леката, строителната промишленост. Създава се нова материално-техническа база и се развиват отрасли, непознати за България до Втората световна война - нефтопреработваща промишленост, химия, фармацевтика, електроника. На тази база се изменят характерът и структурата на населението. Докато през 1939 г. в промишлеността работят около 105 000 души, то през 1989 година техният брой е вече 1 434 525 души.

  Селско стопанство. Едва ли някой може да отрече, че през този период е изградено съвременно, модерно селско стопанство. ТКЗС обединяват разпокъсаните около 20 милиона частни нивички, обработвани по примитивен начин. Построяват се над 2000 язовира, напоява се над 12 млн. декара земя (около 25 на сто от обработваемата площ), повишават се средногодишните добиви около 3 пъти.

  За съжаление една от престъпните грешки след 10 ноември 1989 година е т. нар. връщане на земята в “реални граници”, което довежда до ново раздробяване и неефективен начин на производство. Вероятно ще бъде необходим не по-малко от четвърт до половин век, за да се достигне нивото на 1989 година.

  Здравеопазване. Не могат също да бъдат подценявани постиженията в медицинското обслужване - достатъчно е да се отбележи, че според статистическите данни преди Втората световна война средната продължителност на живота е около 52 години, през 1989 г. тя е 71 години. Няма да посочваме увеличението на броя на работещите лекари и средния медицински персонал, както и изградената огромна мрежа от болници, поликлиники, санаториуми и други здравни заведения.

  Образовние и наука. Ликвидирана е неграмотността, младежите получават висока професионална подготовка. И днес България се слави с кадри с изключително високи качества и научна подготовка, получени през този период.

  Жилищен фонд. Всяка година се строят около 70 000 жилища.

  Безработица. Това е почти непознато явление през периода 1944-1989 г.

  Жизнен стандарт. Ако индексът на реалните доходи на човек от населението през 1950 г. е сто единици, през 1989 г. той е 5 пъти по-висок.

  Обществен продукт и национален доход. От данни на статистиката е известно, че общественият продукт през 1989 г. се увеличава над 25 пъти в сравнение с 1939 г., националният доход - над 15 пъти. Съществено изменено е и мястото на отделните отрасли в създаването на обществения продукт и на националния доход. С предимство нарастват произведеният обществен продукт и националният доход в промишлените отрасли. Оценявайки разходите, трябва да се направи извода, че всичко това е постигнато благодарение на пълната мобилизация и относително правилното използване на финансовите ресури на страната.

  Българската енергетика

  До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз. Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център "Енергопроект". Създаден през 1948, той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика.

  - АЕЦ "Козлодуй". Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45 % от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!
  - ПАВЕЦ "Чаира". По мощност /861 MW/ и по проектно решение /турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК/ няма европейски аналог!
  Каскада "Белмекен-Сестримо". С трите електроцентрали /първата от които е ПАВЕЦ/, с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!

  Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.

  - Каскада "Арда" - с обема на трите й язовира 1,15 млрд куб. м, е една от най - големите в Западна и Средна Европа!

  - Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа!

  /Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: "... Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век - АЕЦ "Белене" /започнат преди 89 и спрян след избухването на демокрацията/. Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина.

  - Производството на водни турбини и генератори
  До 1950 у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW.
  В 1960 изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ "ЧАИРА", всеки с мощност 215 МW по чертежи на "Тошиба", Япония.

  - Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
  - Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950 - 1990 България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 зае 18 % от националните промишлени фондове.

  След 1990 управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:
  - Разруши мозъчния й център "Енергопроект". Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ "Козлодуй"
  - Спря строителството на АЕЦ "Белене"
  - Разпродаде /нацБг - практически на БЕЗЦЕНИЦА/ електроразпределителната система
  - Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата "Горна Арда", 4 пъти по-малка от каскадата "Арда", която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
  Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!

  МЕТАЛУРГИЯТА
  До 1950 България няма металургия
  Към 1989 вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в Света.

  "Стомана" - Перник
  Мощни колективи от специалисти при металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп даваха живот на техните и на свои нови технологии и продукти:

  - Корабна ламарина. От 1970 българското корабостроене работеше изцяло с местни метали
  - Бронестомани. От 1972 металургията ни осигуряваше нуждите на танкостроенето с наши стомани
  - Студеноогънати олекотени профили
  - Валцовани стомани за транспорта и мините.
  - Студеновалцована ламарина, в т.ч. с метални и пластмасови покрития
  - Щранговани профили за кари и асансьори
  - Радиални профили и тръби вкл. за цеви на стрелково оръжие и стволове на оръдия
  - Центробежно ляти тръби, вкл. неръждаеми, по технология и оборудване на инж. Емил Петков

  - Непрекъсната разливка на стомани.
  - Електрошоково претоплени стомани в сътрудничество с института "ПАТОН" в Киев
  - Прахова металургия и металокерамика, развивана десетилетия от колектива на проф. Радослав Тодоров
  - Вакуумно леене на качествени отливки.

  - Патентът на инж. Александър Вълчев за специална обмазка на електродите на електродъговите пещи, увеличаваща живота им с 30 %, бе закупен от много фирми, в т.ч. от Канада и Великобритания
  - Изработихме от наша микролегирана с азот стомана 10Г2САФ за металните конструкции на сибирските заводи в зоната на вечния мраз. С тях участвахме в междудържавната интеграция за газ от Русия
  - Получихме за тази стомана международен сертификат за производство на газопроводни тръби. Заваряването й успешно бе решено от д-р инж. Марин Белоев и от чл.-кор. проф. Любомир Калев

  - Леенето с газово противоналягане по метода "Акад. Балевски - проф. Димов" е едно от забележителните открития в световното металолеене през изтеклия 20 век! По този метод:
  - Произвеждахме сложни и дебелостенни отливки за военнопромишления комплекс.
  - Член.-кор. проф. Янко Арсов създаде високояки отливки от азотирани стомани, в т.ч. и корабни винтове. Вече имаме стомани със съдържание на азот до 3 %, което е невероятен успех! В тях скъпият никел се заменя с най-срещания газ в земната атмосфера. С наши леярски машини и технологии работят най-големите световни производители на алуминиеви джанти. Над 600 машини за леене с противоналягане леят 50 % от кокилните алуминиеви отливки в света!

  Всичко изброено вече е унищожено - или е пред рухване
  Че това се прави по чужда поръчка, се вижда от следния пример: на наша територия са положени 70 хил т газопроводни тръби. От тях 50 хил т са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в град Септември. Другите 20 хил т са вносни правошевни тръби. Всички досегашни 13 аварии по технически причини са при вносните тръби! Няма нито една авария с наша тръба! Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. А в Турция сега се строи нов завод точно по тази технология!

  Българската химия

  през 1945 беше в зародиш. Внасяхме дори сода каустик и син камък!

  Към 1989 отрасълът вече произвеждаше годишно:
  - 2,5 млн т минерални торове
  - 1 милион тона калцинирана сода
  - 400 хил т пластмаси
  - 1,8 милиона броя автомобилни гуми
  - 20 хил т химикали за растителна защита
  - Преработваше 12 млн т суров нефт
  - Имаше 11 % от националните промишлени основни фондове
  - Даваше 8,5 % от националната промишлена продукция
  - Осигуряваше 20 % от постъпленията от западна валута
  - Поддържаше 100 000 работни места
  "Химпроект" водеше инвестиционното развитие на отрасъла. Двадесет научноизследователски институти, много катедри във ВУЗ, БАН и развойни бази с 1500 научни дейци осигуряваха научната дейност. Те поддържаха тесни връзки със световния научен и делови свят.

  Химпроект-Варна

  - Българският карбамид имаше неограничени пазари
  - Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода
  - Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси
  - В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада
  - Произвеждахме или таблетирахме от български и вносни /под 50 %/ субстанции всички масови лекарствени средства
  - Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба
  - Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика
  - Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби

  Всичко това вече е ликвидирано.

  Машиностроенето
  най-ярко показва растежа на индустриалния ни интелект

  В 1945 в България имаше десетина предприятия и 50 работилници с общо 4000 работещи и не повече от 200 инженери
  В 1989 в отрасъла работеха 730 завода, 430 хиляди работещи и 35 000 инженери. 5000 научни дейци създаваха нови технологии и машини в 30 научноизследователски института

  С 5 % от националните основни фондове машиностроенето осигуряваше 20 % от обществения продукт и 55 % от износа на България. Това бяха плодове на индустриалния ни интелект.
  Първата конструкторска организация "Машпроект" заработи още в 1949 г. От нея излязоха проекти за преси, компресори, помпи, вентилатори, водни турбини, парни котли, дизелови двигатели, повдигателни кранове, минни машини.
  Последваха - Централен научноизследователски институт по машиностроене, Институт за проектиране на машиностроителни заводи "Машелектропроект", отраслеви институти и развойни бази. Този научен комплекс изгради отрасъла.

  Транспортното машиностроене

  Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. Три бяха световните фирми в тази област: "Кларк" - САЩ, "Тойота" - Япония и "Балканкар" - България.

  /Тук не можем да не отдадем почит на култовата реплика на сините шамани, която ще остане като ярък бисер: че японците купували нашите мотокари, заради чугуна. Изглежда е имало голям глад за чугун по света, а в България се е намирало някакво извънредно находище, защото нашите мотокари се купуваха на 5 континента и то с десетки хиляди - включително и от най-развитите "демокрации"./

  Корабостроенето
  от Освобождението до 1945 е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона.
  От 1945 до 1990 са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме $ 2 млрд /5 пъти повече от инвестициите за отрасъла/.

  Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа.
  Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! Той произведе танкера "Хан Аспарух" с товароподемност 100 хиляди тона.
  С помощта на ООН /ПРООН/ във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове за сложни комбинирани ситуации.
  Научно-изследователският и проекто-конструкторският институт по корабостроене във Варна първи в социалистическите страни въведе автоматизирано проектиране на кораби с електронно-изчислителна техника.

  Русенския кораб "Белокаменка" - 340000 брт /бруторегистър тона/

  Корабостроенето бе създадено от блестящи специалисти. Ветераните инж. Саул Кючуков и инж. Стайко Стайков обучиха хиляди корабостроители. Инж. Петко Даракчиев и проф. Валериан Минков проектираха доковите камери при сложна геология. Инж. Матров и инж. Мураданларска са автори на сложните производствени технологии.
  Отрасълът бе ръководен от талантливи стопански дейци: инж. Георги Георгиев, Панчо Петков, инж. Дочо Дочев, инж. Тодор Ганчев, инж. Иван Лазаров, инж. Слави Георгиев, инж. Злати Златев, инж. Петър Богданов, Тремол Иванов и много други.

  След 1990 г. се постигна невероятното - корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене - КЗ, Варна бе продаден за $ 1!

  Металообработващите машини
  бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90 % от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.

  Научноизследователският институт и заводските му конструкторски бюра имаха огромен опит в създаването на нова техника. Развитието му е дело на инж. Щилян Петров, проф. Асен Вълев, д-р инж. Мойнов, д-р инж. Ярослав Генов, д-р инж. Илия Харампиев, д-р инж. Пенко Сомлев, инж. Божил Вучков.


  Корабостроенето бе създадено от блестящи специалисти. Ветераните инж. Саул Кючуков и инж. Стайко Стайков обучиха хиляди корабостроители. Инж. Петко Даракчиев и проф. Валериан Минков проектираха доковите камери при сложна геология. Инж. Матров и инж. Мураданларска са автори на сложните производствени технологии.
  Отрасълът бе ръководен от талантливи стопански дейци: инж. Георги Георгиев, Панчо Петков, инж. Дочо Дочев, инж. Тодор Ганчев, инж. Иван Лазаров, инж. Слави Георгиев, инж. Злати Златев, инж. Петър Богданов, Тремол Иванов и много други.

  След 1990 г. се постигна невероятното - корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене - КЗ, Варна бе продаден за $ 1!

  Металообработващите машини
  бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90 % от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.

  Научноизследователският институт и заводските му конструкторски бюра имаха огромен опит в създаването на нова техника. Развитието му е дело на инж. Щилян Петров, проф. Асен Вълев, д-р инж. Мойнов, д-р инж. Ярослав Генов, д-р инж. Илия Харампиев, д-р инж. Пенко Сомлев, инж. Божил Вучков.
   

   

  В този си пост съм цитирал официална статистика и официалната пълна версия на американския план Ран-Ът. В поста има линк към официално публикувания план Ран-Ът, както и към местата, откъдето е черпена информацията. Относно цитатите вътре - "СГ" означава 'Статистически годишник'.

  Запознат си с всичко това, но предпочете да пуснеш 1021-вата си тема във форума, а не да отговориш в 1020-тата. Не че има значение, и без това превърнахте форума в нещо средно между сметище и психодиспансер. Ша ма извиняваш за откровението.

  • Харесване 4
 14. Всички министри от кабинета на Борисов в следствието утре

  Цитат

  Министрите от кабинета в оставка ще обясняват пред прокуратурата как се вземат неприсъствени решения. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Именно с неприсъствено решение на МС е сключен договорът за бартер на ваксини.

  • Харесване 5
 15. на 14.11.2016 г. в 18:01, Wankata написа:

  15037160_1174024569351045_28526591937472

  След далаверите с ваксините - не за да влезе в болница...

  Здравният министър Москов с 3 обвинения за турските ваксини

  Цитат

  Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се сдоби с три обвинения. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, която даде брифинг, докато на Москов му предявяват обвинения в столичното следствие, съобщи БГНЕС.

  Москов е привлечен като обвиняем в съучастие със заместника си Адам Персенски. Персенски е бил изключително деен помощник на Петър Москов, каза Арнаудова. Обвиненията към здравния министър в оставка са свързани със скандала с турските ваксини от началото на година. Арнаудова обясни, че Москов в съучастие с Персенски са целели да набавят облага за МЗ. От техните действия са настъпили значителни вредни последици както от имуществен, така и от неимуществен характер. Нарушавайки законовите процедури министър Москов е приел дарение от Турция.

  В разрез със законовите регламенти МЗ е заплатил ДДС върху 200 хил. броя ампули и разходите по доставката на ваксините. 323 хил. лева са настъпилите имуществени последици от действията на Петър Москов. Неимуществените вреди за държавата са в това, че Петър Москов е създал недоверие у гражданите относно ваксинирането на деца. Второто обвинение на Петър Москов е свързано с т.нар. износ на ваксини. Дарението, което е направила българската държава е трябвало да отговаря на българските закони. С действията си обаче Москов е ощетил и държавното дружество „Бул Био”. Третото престъпление, в което Петър Москов в момента се обвинява е за безстопанственост, каза още Арнаудова. По отношение на Персенски е взета мярка „подписка”, такава е предвидена и за министър Москов, заключи Арнаудова.

  В началото на годината прокуратурата образува досъдебно производство във връзка с бартера на ваксини между България и Турция. През 2015 г. страната ни получи 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим" като дарение от Турция. Тя е срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенца. Ваксината е масово използвана, тъй като през първата си година бебетата подлежат на имунизация срещу тези заболявания. Като добавка към дарението е пристигнала и ваксина "Еувакс B" срещу Хепатит B, която е непозволена за ползване у нас и Министерството на здравеопазването обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. В замяна България се задължи да дари на турската страна 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас се наложи заради системни проблеми с доставките по производствени причини, които се задълбочиха през пролетта на миналата година. Така се стига и до дарението. Предмет на започналото в началото на годината разследване не беше дали ваксините са опасни за живота и здравето на децата при прилагането им, а въпроси, свързани с икономическата целесъобразност на тяхното закупуване и съответно цените, свързани с износа на ваксини, каза по онова време главният прокурор Сотир Цацаров.

   

  Зам.-министърът на здравеопазването с обвинение

  Цитат
  Адам Персенски, зам.-министър на здравеопазването, е обвинен в длъжностно престъпление – заради бартера на ваксини между България и Турция преди година и половина.

   

  - - - - - - - - - - - - - -

  ВАС спира пръстовия отпечатък в болниците

  Цитат

  Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болнично заведение. Това става ясно от определение на съда.

  Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна, но това не е окончателно решение и може да се обжалва. Заради опасността от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на текста, обаче, действието му временно се спира до произнасяне на 5-членен състав.

   

  • Харесване 5
 16. Василев вече няма какво да губи, той вече е извън играта. И в тая връзка той сам си призна (гледах интервюто), че самият той в началото е прикривал далаверите и издънките на Пеевски, респективно на ДПС. В момента е озлобен, защото изкараха само него виновен, а останалите - невинни като ангелчета. Тънкият момент е, че предоставя и доказва думите си с документи. И ако има поне един прокурор на мястото си, и поне един съдия на мястото си, не би трябвало да виждаме мутрата му на следващите избори. В момента се разпространяват едни митове, че ако дойдели на власт други освен него, щели да докарат нестабилност и ДПС на власт. Не, нестабилността я предизвика самият той, напълно съзнателно, а ДПС изобщо не е излизало от властта.

  Оптимистични варианти няма и според мен. Има само повече и по-малко лоши. Най-лошият е да се позволи на тоя катил с мутренско минало и купена диплома да се върне на власт с манията си за величие и желанието си да контролира всичко и всички.

  Този (именно този, с подконтролните му съучастници, пардон, министри) за времето на управлението си набута държавата с толкова дълг, колкото бяха взели всички останали преди него, взети заедно!

  • Харесване 6
 17. Накратко съдържанието на горното интервю (в неделя предстои излъчването на втората му част):

  Дясната ръка на Борисов ме рекетира за 43 млн. лева, обяви Цветан Василев

  Цитат

  Василев повтори, че от 2009 година в България има мафиотски режим на управление на държавата, като се редуват клановете на Пеевски и Борисов, а в последните две години двата клана действат заедно. За една година управление на Борисов, фирмите, свързани с Пеевски, взеха обществени поръчки за 1.5 млрд лева, каза Василев.

   

  • Харесване 6
 18. Цветан Василев за тесните връзки на Борисов с Доган и Пеевски, за участието на Борисов в разграбването на КТБ, за схемите за изнудване на Борисов, Дянков и Горанов, за "Виваком", Белене, "Дунарит", "Булгартабак", лъжата за "Авионамс", ББР, Първа инвестиционна банка и много други. Представя и копия на документи. Десет процента от това да е вярно (а логично звучи много повече), Прокуратурата би трябвало да започне незабавно следствие. Тук мимоходом - предния път никой не си направи труда дори да провери дали твърденията му от предното интервю са верни. Може би защото знаеха, че са...

  Тук: http://www.bitelevision.com/mafiotski-urotsi-tsvetan-vasilev-v-spetsialno-intervyu-za-sasho-dikov/

  Горното се потвърждава и от това: http://terminal3.bg/pravitelstvoto-forsira-obstestveni-poracki-na-peevski/

  Не знам колко може да се вярва на тези:

  Бойко Борисов влезе спешно в болница

  Цитат

  Току- що водещите агенции съобщиха, че премиерът в оставка отново е влязъл в болница. Те не съобщават диагнозата му, но най-вероятно става дума за ново вдигане на кръвното.

  Цитат

  днес в предаване на Сашо Диков по БИТ тв ще се излъчи и интервю на Цветан Василев, което бе анонсирано ката силнокомпромативно.

   Нищо чудно и това напрежение за, какво е казал бившия банкер, също да е оказало влияние върху здравето на експремиера

   

  • Харесване 5
 19. Всъщност, формално не нарушава нищо. Прегледай правилата и ще го видиш. За останалото съм го писал много пъти - такива като него са тук само за да разделят и да вкарват интриги, за нищо друго. Само че... те водели дискусия и т.н.

  • Харесване 4
 20. Абе що не те пратя аз тебе на майната ти?

  Един чаршаф и от мен - бъди така добър да го прочетеш - внимателно.

  Народна Република България от 1944 г. до 1989 г. в цифри и факти

  Spoiler
  Цитат

  Социалистическа Народна Република България от 1944 г. до 1989 г само цифри и факти.
  Живота от 1944 до 1989 който загубихме и това което "спечелихме" от 1989 до днес. Четете и разказвайте за да знаят хората истинската си история....

  За периода 1979-1988 г. САЩ увеличава БВП на глава от населението със 182%, Япония с 275%, Германия със 158%, Франция със 157%, а България увеличава БВП на глава от населението с 234%. Това ще рече, че България по време на комунизма, дори и в годините на Перестройка, никога не е била в рецесия, камо ли фалирала, както поучава западната пропаганда.

  По брутен вътрешен продукт на глава от населението през 1988 г. България е заемала 25-то място в света. През 2013 г. България заема 78-мо място в света, по брутен вътрешен продукт на глава от населението, по данни на международния валутен фонд (IWF).

  Преди ПЕРЕСТРОЙКА България е произвеждала 40% от всички компютри, продавани по линия на "съвета за икономическа взаимопомощ".

  В момента (2014) България е с най-ниския номинален брутен вътрешен продукт в Евросъюза, най-висока квота на мизерия - 21,8%, по данни на Международния Валутен Фонд и Евростат и най-много извънбрачни раждания в Европа.

  Данните са взети от Националния статистически институт. Те са официални и общодостъпни. Така че всеки гражданин може да отиде и да си направи справка. Статостока в България по индустриални и селскостопански отрасли за периоди преди 10 ноември, 89 г. и миналата 2014 г. Крайния резултат от изследването е потресаващ! Ето и фактите:

  ПРОИЗВОДСТВО:
  Първа група показатели: Какво е произвеждала България през 88 г. Това е последната нормална година, преди да дойде така наречената псевдодемокрация. Сравнявам 1988 г. с миналата 2014 г. И ето какъв е резултата по отрасли:
  Металообработващи машини: През 1988 г. сме произвели 17 440 броя. За сравнение, през цялата 2014 г. сме произвели едва 1930 броя.

  Електрокари: През 1988 г. – 47 400 бр. – През 2014 г. – 180 бр.
  Мотокари: През 1988 г. – 35 100 – През 2014 г. – 210 бр.
  Домашни хладилници: През 1988 г. – 111 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
  Цветни телевизори: През 1988 г. – 124 300 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
  Памучни платове: През 1988 г. – 362 млн. кв. м. – През 2014 г. – 8 млн. кв. м.
  Вълнени платове: През 1988 г. – 45 млн. кв. м – През 2014 г. – 2,4 млн. кв. м.
  Месо: През 1988 г. – 565 600 тона – През 2014 г. – 150 000 тона Тоест- 4 пъти по-малко
  Мляко: През 1988 г. – 2,5 млн. литра – През 2014 г. – 70 хил. литра. Тук спадът е потресаващ – 34 пъти по-малко количество!!!
  Зеленчукови консерви: През 1988 г. – 344 000 тона – През 2014 г. – 67 000 тона.

  ИЗНОС:

  Електронни калкулатори: През 1988 г. – 46 700 бр. – Сега 2014 г. – 0 бр.

  Електрокари: През 1988 г. – 44 700 бр. – През 2014 г. – 0 бр.

  Телефонни апарати: През 1988 г. – 630 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
  Радиотелефони: През 1988 г. – 121 000 бр. – През 2014 г. – 0 бр.
  Пресни плодове: През 1988 г. – 139 000 тона – През 2014 г. – 7 000 тона.
  Домати: През 1988 г. – 78 900 тона – През 2014 г. – 1 100 тона.

  КОНСУМАЦЦИЯ НА:

  Прясно мляко – литри на човек за 1 година:
  През 1988 г. сме консумирали 195 литра мляко на година – През 2014 г. – 20 литра
  Месо: През 1988 г. – 75 кг. – През 2014 г. – 32 кг.
  Яйца: През 1988 г. – 263 бр. – През 2014 г. – 143 лв.
  Плодове: През 1988 г. – 109 кг. – През 2014 г. – 50 кг.
  Захар: През 1988 г. – 35 кг. – През 2014 г. – 7 кг.

  Тези данни са жестоки показатели за това как живеят хората и какво потребяват. Разрушителната политика на хората, които управляваха държавата от 89-та година, е само една от причините днес България да е страна от Третия свят. Идеалът на „демократичните“ ни политици след 10-ти ноември беше да се съкращават и разрушават заводите и предприятията, като символ на комунизма. Дори комисиите, специално създадени за ликвидацията на ТКЗС-тата бяха наречени официално с безумното име „Ликвидационни“. Това име е потресаващо.


  Промишленост. В тези години от 1944 до 1989 г. се изграждат крупни производствени мощности в областта на машиностроенето, хранително-вкусовата, леката, строителната промишленост. Създава се нова материално-техническа база и се развиват отрасли, непознати за България до Втората световна война - нефтопреработваща промишленост, химия, фармацевтика, електроника. На тази база се изменят характерът и структурата на населението. Докато през 1939 г. в промишлеността работят около 105 000 души, то през 1989 година техният брой е вече 1 434 525 души.

  Селско стопанство. Едва ли някой може да отрече, че през този период е изградено съвременно, модерно селско стопанство. ТКЗС обединяват разпокъсаните около 20 милиона частни нивички, обработвани по примитивен начин. Построяват се над 2000 язовира, напоява се над 12 млн. декара земя (около 25 на сто от обработваемата площ), повишават се средногодишните добиви около 3 пъти.

  За съжаление една от престъпните грешки след 10 ноември 1989 година е т. нар. връщане на земята в “реални граници”, което довежда до ново раздробяване и неефективен начин на производство. Вероятно ще бъде необходим не по-малко от четвърт до половин век, за да се достигне нивото на 1989 година.

  Здравеопазване. Не могат също да бъдат подценявани постиженията в медицинското обслужване - достатъчно е да се отбележи, че според статистическите данни преди Втората световна война средната продължителност на живота е около 52 години, през 1989 г. тя е 71 години. Няма да посочваме увеличението на броя на работещите лекари и средния медицински персонал, както и изградената огромна мрежа от болници, поликлиники, санаториуми и други здравни заведения.

  Образовние и наука. Ликвидирана е неграмотността, младежите получават висока професионална подготовка. И днес България се слави с кадри с изключително високи качества и научна подготовка, получени през този период.

  Жилищен фонд. Всяка година се строят около 70 000 жилища.

  Безработица. Това е почти непознато явление през периода 1944-1989 г.

  Жизнен стандарт. Ако индексът на реалните доходи на човек от населението през 1950 г. е сто единици, през 1989 г. той е 5 пъти по-висок.

  Обществен продукт и национален доход. От данни на статистиката е известно, че общественият продукт през 1989 г. се увеличава над 25 пъти в сравнение с 1939 г., националният доход - над 15 пъти. Съществено изменено е и мястото на отделните отрасли в създаването на обществения продукт и на националния доход. С предимство нарастват произведеният обществен продукт и националният доход в промишлените отрасли. Оценявайки разходите, трябва да се направи извода, че всичко това е постигнато благодарение на пълната мобилизация и относително правилното използване на финансовите ресури на страната.

  Българската енергетика

  До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз. Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център "Енергопроект". Създаден през 1948, той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика.

  - АЕЦ "Козлодуй". Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45 % от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!
  - ПАВЕЦ "Чаира". По мощност /861 MW/ и по проектно решение /турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК/ няма европейски аналог!
  Каскада "Белмекен-Сестримо". С трите електроцентрали /първата от които е ПАВЕЦ/, с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!

  Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.

  - Каскада "Арда" - с обема на трите й язовира 1,15 млрд куб. м, е една от най - големите в Западна и Средна Европа!

  - Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност - 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра - най-високите в Европа!

  /Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: "... Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век - АЕЦ "Белене" /започнат преди 89 и спрян след избухването на демокрацията/. Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина.

  - Производството на водни турбини и генератори
  До 1950 у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW.
  В 1960 изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ "ЧАИРА", всеки с мощност 215 МW по чертежи на "Тошиба", Япония.

  - Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.
  - Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950 - 1990 България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 зае 18 % от националните промишлени фондове.

  След 1990 управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:
  - Разруши мозъчния й център "Енергопроект". Старателно организира националното престъпление - закриване на АЕЦ "Козлодуй"
  - Спря строителството на АЕЦ "Белене"
  - Разпродаде /нацБг - практически на БЕЗЦЕНИЦА/ електроразпределителната система
  - Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата "Горна Арда", 4 пъти по-малка от каскадата "Арда", която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
  Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!

  МЕТАЛУРГИЯТА
  До 1950 България няма металургия
  Към 1989 вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в Света.

  "Стомана" - Перник
  Мощни колективи от специалисти при металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп даваха живот на техните и на свои нови технологии и продукти:

  - Корабна ламарина. От 1970 българското корабостроене работеше изцяло с местни метали
  - Бронестомани. От 1972 металургията ни осигуряваше нуждите на танкостроенето с наши стомани
  - Студеноогънати олекотени профили
  - Валцовани стомани за транспорта и мините.
  - Студеновалцована ламарина, в т.ч. с метални и пластмасови покрития
  - Щранговани профили за кари и асансьори
  - Радиални профили и тръби вкл. за цеви на стрелково оръжие и стволове на оръдия
  - Центробежно ляти тръби, вкл. неръждаеми, по технология и оборудване на инж. Емил Петков

  - Непрекъсната разливка на стомани.
  - Електрошоково претоплени стомани в сътрудничество с института "ПАТОН" в Киев
  - Прахова металургия и металокерамика, развивана десетилетия от колектива на проф. Радослав Тодоров
  - Вакуумно леене на качествени отливки.

  - Патентът на инж. Александър Вълчев за специална обмазка на електродите на електродъговите пещи, увеличаваща живота им с 30 %, бе закупен от много фирми, в т.ч. от Канада и Великобритания
  - Изработихме от наша микролегирана с азот стомана 10Г2САФ за металните конструкции на сибирските заводи в зоната на вечния мраз. С тях участвахме в междудържавната интеграция за газ от Русия
  - Получихме за тази стомана международен сертификат за производство на газопроводни тръби. Заваряването й успешно бе решено от д-р инж. Марин Белоев и от чл.-кор. проф. Любомир Калев

  - Леенето с газово противоналягане по метода "Акад. Балевски - проф. Димов" е едно от забележителните открития в световното металолеене през изтеклия 20 век! По този метод:
  - Произвеждахме сложни и дебелостенни отливки за военнопромишления комплекс.
  - Член.-кор. проф. Янко Арсов създаде високояки отливки от азотирани стомани, в т.ч. и корабни винтове. Вече имаме стомани със съдържание на азот до 3 %, което е невероятен успех! В тях скъпият никел се заменя с най-срещания газ в земната атмосфера. С наши леярски машини и технологии работят най-големите световни производители на алуминиеви джанти. Над 600 машини за леене с противоналягане леят 50 % от кокилните алуминиеви отливки в света!

  Всичко изброено вече е унищожено - или е пред рухване
  Че това се прави по чужда поръчка, се вижда от следния пример: на наша територия са положени 70 хил т газопроводни тръби. От тях 50 хил т са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в град Септември. Другите 20 хил т са вносни правошевни тръби. Всички досегашни 13 аварии по технически причини са при вносните тръби! Няма нито една авария с наша тръба! Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. А в Турция сега се строи нов завод точно по тази технология!

  Българската химия

  през 1945 беше в зародиш. Внасяхме дори сода каустик и син камък!

  Към 1989 отрасълът вече произвеждаше годишно:
  - 2,5 млн т минерални торове
  - 1 милион тона калцинирана сода
  - 400 хил т пластмаси
  - 1,8 милиона броя автомобилни гуми
  - 20 хил т химикали за растителна защита
  - Преработваше 12 млн т суров нефт
  - Имаше 11 % от националните промишлени основни фондове
  - Даваше 8,5 % от националната промишлена продукция
  - Осигуряваше 20 % от постъпленията от западна валута
  - Поддържаше 100 000 работни места
  "Химпроект" водеше инвестиционното развитие на отрасъла. Двадесет научноизследователски институти, много катедри във ВУЗ, БАН и развойни бази с 1500 научни дейци осигуряваха научната дейност. Те поддържаха тесни връзки със световния научен и делови свят.

  Химпроект-Варна

  - Българският карбамид имаше неограничени пазари
  - Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода
  - Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси
  - В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада
  - Произвеждахме или таблетирахме от български и вносни /под 50 %/ субстанции всички масови лекарствени средства
  - Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба
  - Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика
  - Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби

  Всичко това вече е ликвидирано.

  Машиностроенето
  най-ярко показва растежа на индустриалния ни интелект

  В 1945 в България имаше десетина предприятия и 50 работилници с общо 4000 работещи и не повече от 200 инженери
  В 1989 в отрасъла работеха 730 завода, 430 хиляди работещи и 35 000 инженери. 5000 научни дейци създаваха нови технологии и машини в 30 научноизследователски института

  С 5 % от националните основни фондове машиностроенето осигуряваше 20 % от обществения продукт и 55 % от износа на България. Това бяха плодове на индустриалния ни интелект.
  Първата конструкторска организация "Машпроект" заработи още в 1949 г. От нея излязоха проекти за преси, компресори, помпи, вентилатори, водни турбини, парни котли, дизелови двигатели, повдигателни кранове, минни машини.
  Последваха - Централен научноизследователски институт по машиностроене, Институт за проектиране на машиностроителни заводи "Машелектропроект", отраслеви институти и развойни бази. Този научен комплекс изгради отрасъла.

  Транспортното машиностроене

  Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. Три бяха световните фирми в тази област: "Кларк" - САЩ, "Тойота" - Япония и "Балканкар" - България.

  /Тук не можем да не отдадем почит на култовата реплика на сините шамани, която ще остане като ярък бисер: че японците купували нашите мотокари, заради чугуна. Изглежда е имало голям глад за чугун по света, а в България се е намирало някакво извънредно находище, защото нашите мотокари се купуваха на 5 континента и то с десетки хиляди - включително и от най-развитите "демокрации"./

  Корабостроенето
  от Освобождението до 1945 е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона.
  От 1945 до 1990 са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме $ 2 млрд /5 пъти повече от инвестициите за отрасъла/.

  Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа.
  Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! Той произведе танкера "Хан Аспарух" с товароподемност 100 хиляди тона.
  С помощта на ООН /ПРООН/ във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове за сложни комбинирани ситуации.
  Научно-изследователският и проекто-конструкторският институт по корабостроене във Варна първи в социалистическите страни въведе автоматизирано проектиране на кораби с електронно-изчислителна техника.

  Русенския кораб "Белокаменка" - 340000 брт /бруторегистър тона/

  Корабостроенето бе създадено от блестящи специалисти. Ветераните инж. Саул Кючуков и инж. Стайко Стайков обучиха хиляди корабостроители. Инж. Петко Даракчиев и проф. Валериан Минков проектираха доковите камери при сложна геология. Инж. Матров и инж. Мураданларска са автори на сложните производствени технологии.
  Отрасълът бе ръководен от талантливи стопански дейци: инж. Георги Георгиев, Панчо Петков, инж. Дочо Дочев, инж. Тодор Ганчев, инж. Иван Лазаров, инж. Слави Георгиев, инж. Злати Златев, инж. Петър Богданов, Тремол Иванов и много други.

  След 1990 г. се постигна невероятното - корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене - КЗ, Варна бе продаден за $ 1!

  Металообработващите машини
  бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90 % от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.

  Научноизследователският институт и заводските му конструкторски бюра имаха огромен опит в създаването на нова техника. Развитието му е дело на инж. Щилян Петров, проф. Асен Вълев, д-р инж. Мойнов, д-р инж. Ярослав Генов, д-р инж. Илия Харампиев, д-р инж. Пенко Сомлев, инж. Божил Вучков.


  Корабостроенето бе създадено от блестящи специалисти. Ветераните инж. Саул Кючуков и инж. Стайко Стайков обучиха хиляди корабостроители. Инж. Петко Даракчиев и проф. Валериан Минков проектираха доковите камери при сложна геология. Инж. Матров и инж. Мураданларска са автори на сложните производствени технологии.
  Отрасълът бе ръководен от талантливи стопански дейци: инж. Георги Георгиев, Панчо Петков, инж. Дочо Дочев, инж. Тодор Ганчев, инж. Иван Лазаров, инж. Слави Георгиев, инж. Злати Златев, инж. Петър Богданов, Тремол Иванов и много други.

  След 1990 г. се постигна невероятното - корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене - КЗ, Варна бе продаден за $ 1!

  Металообработващите машини
  бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90 % от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.

  Научноизследователският институт и заводските му конструкторски бюра имаха огромен опит в създаването на нова техника. Развитието му е дело на инж. Щилян Петров, проф. Асен Вълев, д-р инж. Мойнов, д-р инж. Ярослав Генов, д-р инж. Илия Харампиев, д-р инж. Пенко Сомлев, инж. Божил Вучков.
   

   

   

  По-горе също съм цитирал официална статистика и официалната пълна версия на американския план Ран-Ът. В поста има линк към официално публикувания план Ран-Ът, както и към местата, откъдето е черпена информацията. Относно цитатите вътре - "СГ" означава 'Статистически годишник'.

  • Харесване 4
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване