Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Замисляте ли се какво ядем?


Препоръчан отговор


Миналата седмица бяха пуснали в Кауфланд кофичка мляко за 0.29 лв , нали ви е ясно за тази цена колко % мляко има вътре , дори и да изглежда като айрян , де да имаше поне този вкус. Всичко е евтини палмови масла и химии. Между другото каква стана с онзи закон (или стандарт), който щяха да въвеждат за киселото мляко  - производителите да нямат право да слагат надпис "Кисело мляко" , ако не е произведено наистина само от мляко?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • Отговори 1,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

Черен списък на Грийнпийс на храни с ГМО   Природозащитната организация Грийнпийс актуализира свой черен списък с продукти, съдържащи ГМО, които препоръчва да не консумираме, ако искаме да сме зд

Не знам на вас какво ви е мнението за салатите Кенар, но аз след малко отивам да я върна и да си искам обратно парите.

Снощи взех насипна от Фантастико, е то това не става за ядене - не съм и рискувала де - мирише на нещо като антифриз ли, безир ли, лак.

Отврат

:tease2:

 

Не рискувам и на кучовците пред блока да я дам, защото ги обичам.

 

Писах и мейл на Кенар, чакам да ми отговорят - ако изобщо благоволят де.

Пък тия от Фантастико ако не ми уважат рекламацията ще стане по-зле - ХЕИ и Комисията за защита правата на потребителя също трябва да имат работа, мдам.

 

Мнението ми за салатите "Кенар" е лошо.

Отдавна не купувам салати, независимо на коя фирма са.

Прави си вкъщи салати - хем по-евтино излиза, хем знаеш какво слагаш.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мнението ми за салатите "Кенар" е лошо.

Отдавна не купувам салати, независимо на коя фирма са.

Прави си вкъщи салати - хем по-евтино излиза, хем знаеш какво слагаш.

това и направих

Фантастико обаче си държат на реномето и не ми направиха никакъв проблем - преди малко им я върнах, върнаха ми парите

с нова да ви я заменим - ааааа не - повече насипно нищо еле на Кенар

взех си една майонеза и ей ръчички ей ги две ще си сглобя сама

:D

 

пп а от Кенар глас в пустиня - не щът да ми пишат - много важно - аз не щъ да ги ям пък

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Партидата с насипната руска салата на Кенар е подложена на проверка във всички обекти на Фантастико

от нашето са я бракували вече

 

Писах мейл до Фантастико за да им благодаря че са уважили рекламацията ми - а те ми се обадиха да ми благодарят за сигнала и че са предприели мерки веднага.

Ами така се прави - с грижа за хората.

:)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз избягвам всякакъв вид колбаси,газирани напитки,десертчета..И все пак не мисля,че е възможно да се храня с абсолютно здравословна храна..Днес наистина не можем да бъдем сигурни какво слагаме в устата си..Най-вкусна е домашно приготвената храна,от градината на баба,както се казва.

Иначе за хляба в Англия-била съм там,хапвала съм английски хляб-изобщо не ми беше вкусен..


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 1 месец по-късно...
Телешките салами - микс от свинска мазнина и пилешки кожи
Имитациите претъпкани с химикали от Менделеевата таблица
Автор: Мария ПЕТРОВА

 

Производители масово мамят потребителите, като им пробутват ментета за телешки колбаси, установи проверка на “Марица”. На голяма част на етикетите на уж телешките салами обикновено е посочен следния състав: свинска мазнина, пилешки кожи, свинско месо, оцветители, консерванти и химикали от Менделеевата таблица - дифосфати, мононатриев глутамат, натриев дифосфат и полифосфат. На етикетите са отразени и поредица от Е-та: Е 120, Е 301, Е 250, Е 316, Е 575, Е 252 и др.

На друг телешки колбас пише, че има свинско и птиче месо, емулсия от свински кожички, картофено нишесте, соев протеин, и няколко Е-та. На друга марка под името телешки е отбелязан състав: птиче, свинско и говеждо месо, желиращ агент, оцветител кармин и др.

В тип Хамбургски пък има птиче и свинско месо и задължителните Е-та 450,452, 316, 250 и др. В кренвирши - механично отделено пилешко месо, емулсия от свински кожички, вода, стабилизатор, натриев нитрит, картофено нишесте, соев протеин и следи от глутен. На нито един от етикетите не е посочено съотношението на отделните съставки, което е задължително според изискванията за етикетиране на хранителните продукти. Един от производителите на ментета прави агресивни реклами по телевизията на своите продукти.

Специалисти от Университета по хранителни технологии обясниха, че една от стандартните съставки на тези колбаси, както и на кренвиршите, е машинно обезкостеното месо. То се нарича още прат (месокостен хомогенат) и “баадер” (едро изцедено месо на късове.

Месокостните хомогенати се добиват от предварително ръчно изчистени от месото кости от птици или топлокръвни кланични животни. Те съдържат основно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан. В тази фракция попада и значително количество фино раздробена костна тъкан. Технолозите са категорични, че месокостните хомогенати не са подходящи за производство на една широка гама месни продукти, тъй като тяхната консистенция няма изискваното качество за влагане в по-качествени месни продукти.

Освен това проблем при ползването им се оказва възможността за развитие на синдрома Кройцфелд-Якобс, по-известен като болестта Луда крава.

В кренвиршите се влага и механично сепарирано месо - MSM. MSM се определя като богато на мазнини, когато е произведено от свинско месо и богато на сухожилия, когато е произведено от птиче и говеждо месо. При неговото производство силно се нарушава целостта на месото (тъкани и клетки) и качеството на продукцията силно се понижава. Добрата практика препоръчва ползването на MSM да не е повече от 20% в крайния продукт, но това нито един производител не се отбелязва на опаковките.

Както всяко друго месо, така и пилешкото, свинското и говеждото, което се влага в колбасите и кренвиршите, са обект на гнилостни процеси, ако не са спазени санитарно-хигиенните изисквания за производство и съхранение на продукцията. Ако на някакъв етап от производството има неизпълнение на добрите практики в нея могат да се установят патогенни микроорганизми - салмонела, листерия, стафилококи и др. АГЕНЦИЯТА ПО ХРАНИТЕ ЗАПОЧВА ПРОВЕРКИ От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че започват поетапно проверки в производствените бази на няколко месопреработватели, а след това и в търговската мрежа. От контролния орган обясниха, че нямало проблем в телешки колбас да има свинско и птиче месо, но трябвало задължително да се отбележи процентното съдържание на етикета. Някои производители използвали вратичка в Закона за храните и влагали различни от рецептите суровини в колбасите, но за сметка на това пишели, че те са тип от определен вид. ОПАСНОТО Е 250 Е250 или натриев нитрит е консервант, който се влага при всички колбаси. Целта на тази добавка е да подтисне евентуално развитие на опасния микроорганизъм Clostridium botulinum. От друга страна, Е250 е потенциален канцероген, забранен за употреба в много страни. Той може да се комбинира с други химични съединения в стомаха на хората и да формира нитрозамин - субстанция, която предизвиква рак при лабораторно изпитвани животни.

 

http://marica.bg/%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B8---%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B8-news163738.html

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

а какъв телешки салам имаше едно време

:(

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Фалшив оцет разваля туршията от Видин до Варна

Фалшив оцет и тази есен развали туршиите на хората. От Видин до Варна и от Пловдив до Дупница стопани изплакаха, че изхвърлят стотици буркани със зимнина, тъй като бомбирали заради лош оцет.

Във Видинско са притеснени за царската туршия

Хората се питат какъв оцет да слагат в туршиите, след като в сезона на приготвянето им стана ясно, че на пазара се предлагат фалшификати. Това установи репортерска проверка на общинския пазар в града.

В най-бедния регион на страната домакинствата масово залагат на домашното консервиране и затова хората се притесняват бурканите им да не бомбират заради некачествен оцет.

“Трудно ми е да позная кой оцет е истински. Казват ми да гледам да няма е-та, но не разбирам от никакви е-та”, призна Мария Лилова и обясни, че сега е сезонът на царската туршия и по принцип на така наречените сурови туршии, които не могат без оцет. Тя приготвя по-големи количества, защото колегите на дъщеря , която работи в София, всяка година си поръчват да им приготви домашна зимнина и си я плащат. “Да стане като със сиренето - като се казва оцет да е оцет, а като е химия да носи друго име, а не оцет, защото ние, старите, трябва да разчитаме на продавачките да ни казват кой оцет е добър и кой не е, но те гледат да ни продадат най-скъпия”, предлага продавачка на зеленчуци.

Друга обяснява, че ако зеленчуците не са собствено производство, консервите излизат скъпо и е грехота заради няколко лева за фалшив оцет да бъде изхвърлена зимнина за сто лева например.

Във Видинска област в момента се извършва проверка за фалшив оцет в търговската мрежа и на производителите, като се провярява технологичната документация, съобщиха от Областната дирекция за безопасност на храните. Тя трябва да приключи до 28 октомври, когато резултатите ще бъдат обобщени.

Развалени туршии от ментета има и в Пазарджик

Яд обхвана домакините в региона заради фалшив оцет. Масово в магазините вече хората задължително четат етикетите на продукта, не крият учудването си търговци. “Не знам какви са марките и кой е производителят, но и във винения и в ябълковия оцет има една и съща съставка Е260, която научих, че е изкуствена оцетна киселина. Не съм компетентна, но внучката ми каза, че това не е натурален оцет от вино. Лично на мен ми се развалиха и хвърлих заради оцета 100 буркана кисели краставички”, разказва 62-годишната Гинка Казанджиева от Пазарджик. След като направила зимнината си миналия месец, жената решила да отвори буркан с краставички. Първо я изненадала неприятната миризма, след което се оказало, че консервираните зеленчуци са развалени. Домакинята споделя, че нейни близки приятелки също  се оплакали, че зимнината им от туршии също се развалила и се наложило да я изхвърлят.

Още по-фрапиращ е случаят с 54-годишен мъж, който се представя за Стефан. Преди няколко дни получил стомашно разстройство и по добре познатата народна рецепта изпил една супена лъжица винен оцет. Здравният му проблем не само не се решил, но се наложило да потърси и лекарска помощ. От агенцията по храните в Пазарджик междувременно съобщиха, че от седмица в региона върви проверка за качеството на оцета.

В Монтана казват: Това кисело е фалшиво, не държи туршията, след като десетки стопани изхвърлиха вкисната зимнина. “Беше ме жал да изхвърля чушките, зелето и морковите. Освен парите и трудът ми отиде напразно”, оплака се 82-годишната Тинка Ангелова от Монтана. Миналия месец жената купила зеленчуци от пазара и си сложила зимнина. Туршията направила по стара изпитана рецепта. Сложила предвидливо и по 10 аспирина на трилитров буркан. Поискала от бакалията оцет и захар, но сега бурканите бомбирали. Това не може да е от захарта или солта, само е от оцета, тюхка се старицата. “Едно време имаше само един вид оцет и беше качествен. Сега различни марки, които не познавам и не мога да запомня. Аз мисля, че щом една стока е в магазина, трябва да е годна.

Аз получавам по 300 лева пенсия, лиших се от декодер за телевизията, за да си направя зимнината. Че сега грее слънце, ама после идва сняг”, жалва се стопанката.

Тя има 40 години трудов стаж. Работела като продавач на щанд за платове в градския универсален магазин. Цял ден била на крак сред хората. Съпругът , който бил строителен работник, така и не доживял пенсията, отишъл си от този свят твърде млад. Сега се отдала на домакинството.

Какво разваля туршията - лош оцет или захар менте, чудят се и в Търновско “40 години вече си правя мешана туршия по една и съща рецепта. Слагам карфиол, камби, морковче, зелени доматки, но такова чудо като тази година не ми се беше случвало. Едва-що прибрах трилитровите буркани в мазето, и гледам - капачките надути, саламурата мътна и шупнала. Като отворих - целият зеленчук направо за боклука, язък ми за труда”, тюхка се баба Иванка от търновското село Самоводене. Тя смята, че синът  е донесъл от града лош оцет, с който забъркала саламурата. “Пусто не сложих очилата, за да прочета съдържанието и производителя. Видя ми се по-белезникав от обикновено, ама реших, че е по-слабичък и добавих по лъжица отгоре”, анализира пенсионерката.

Други местни специалисти в приготвянето на зимнина обаче са склонни да винят захарта, която се добавя за вкус в бурканите. През лятото казанджиите в Търновско разказаха, че вносна захар менте разваляла ракията и виното, защото с нея плодовете не ферментирали правилно. За по-сигурен резултат баби пълнят бидоните с проста селска туршия само със сол, която втасва на слънце.

От областната агенция по безопасност на храните успокояват, че няма партиди фалшив оцет по магазините в Търновско. “Имахме сигнали за такъв, но произведен на друго място. Направихме проверки в търговската мрежа и в наше предприятие, но не бяха констатирани отклонения”, каза шефът д-р Станимир Спасов.

Докарват го на цвят и мирис, изхвърлих 15 кг червена капия

Коварното на фалшивия оцет е, че от пръв поглед не му личи - докаран е на цвят, мирис, вкус. Изпатих си миналата есен, докато приготвях зимнина, казва 52-годишната Ема Димитрова от Плевен. Тя не помни обаче откъде се е снабдила с оцета, понеже дълго и от различни места купувала продукти и суровини. “При приготовленията пробвах оцета, сипах в лъжица и близнах - стори ми се екстра. Затворих 15 буркана с червени чушки. Нито един не бомбира, капачките лепнаха перфектно.

Резилът настъпи на трапезата в Плевен - бяха ни дошли семейни гости и отворих буркан с чушки да се похваля. Набодох на вилицата и всичко се разпадна - оказа се, че чушките са се смили зад стъклото”, спомня си Ема. Тя твърди, че целият процес на приготвянето на туршията бил без грешка. Затова обвинява оцета. Освен че изхвърлила в боклука 15 буркана, пораженията били и по джоба , тъй като купила чушките по 1,70 лева килото. Харчовете  се вдигнали и заради тока, тъй като ги пекла във фурната у дома. В сметките не слага беленето, чистенето на семките и изгорените си пръсти от затварянето на врящите буркани.

След сигнали, че разредена оцетна киселина се продава като винен оцет, агенцията по безопасност на храните запечата склад на “Винпром Дупница” с 3,5 тона бутилки с неясно съдържание. Спряна бе и работата на фабриката, докато оттам не представиха технологична документация за производство и лабораторен анализ на оцета. Назначена бе и национална проверка на оцета в търговската мрежа.

Шефът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев поиска различията между винения оцет и оцетната киселина ясно да се дефинират с поправка в Закона за виното и спиртните напитки. Подкрепи го доц. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Най-честото нарушение сега е химическата оцетна киселина Е260 (с оцветители и ароматизатори) да се представя на етикетите като натурален винен или ябълков оцет, което е грубо подвеждане на купувачите.

Как да разпознаем оригинала

1. Купувайте естествения натурален винен или ябълков оцет, а не Е260, което означава разредена оцетна киселина с ароматизатори и оцветители. 2. Четете етикетите и особено дребния шрифт, с който изписват съдържанието на продукта. Гледайте и датата на производство, данните на производителя, както и киселинното съдържание в прочценти. Оцет под 6% не купувайте!  3. Избирайте оцет в безцветна и прозрачна утилка и гледайте на дъното да няма утайка. 4. Ако оцетът е произведен от химическа оцетна киселина, то виненият аромат е много слаб или въобще го няма.  5. Гледайте цвета в бутилката на светло. При червения оцет цветът е слаборозов, жълто-оранжев или виненочервен. Белият оцет може да е безцветен, но обикновено е от слабожълт до сламеножълт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2389037

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

язък им за труда и за парите

:(

 

аз не правя туршии ама сега си погледнах ябълковия оцет, произведен от Веда - Плевен, ми да - има Е260

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

язък им за труда и за парите

:(

 

аз не правя туршии ама сега си погледнах ябълковия оцет, произведен от Веда - Плевен, ми да - има Е260

 

така наречената фабрика на "веда-плевен", представлява  един гараж на долната улица, до нас ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

така наречената фабрика на "веда-плевен", представлява  един гараж на долната улица, до нас ;)

ясно, фабрики - гаражи бъркат Е260

ама на сайта им пише че завод това не кво да е

http://www.veda-pleven.com/index.php?l=32

:P

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От години купувам оцета на "Кулинар" и съм доволна.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От години купувам оцета на "Кулинар" и съм доволна.

и няма Е260 ли - я пак виж

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

и няма Е260 ли - я пак виж

 

Пише:

"Съдържа: винен оцет, питейна вода, съдържа сулфити"

Бутилиран е  от Винпром Ямбол ЕАД.

 

Досега не ми е развалял туршии, а за салати ползвам натурален лимонов сок.

сулфити

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пише:

"Съдържа: винен оцет, питейна вода, съдържа сулфити"

Бутилиран е  от Винпром Ямбол ЕАД.

 

Досега не ми е развалял туршии, а за салати ползвам натурален лимонов сок.

браво, щом е и проверен за туршийки

:)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

браво, щом е и проверен за туршийки

:)

 

Да, проверяван е многократно. :) 

Царската туршия става фантастично с него!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

мда 2.45 лв беше най-скъпия оцет във Фантастико - 700 мл

света вода ненапита явно

то баси туршиите златни ще излезат с него а

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

мда 2.45 лв беше най-скъпия оцет във Фантастико - 700 мл

света вода ненапита явно

то баси туршиите златни ще излезат с него а

 

Не е евтин, но по-евтино ли ще ти излезе да купиш зеленчуците, да положиш немалък труд и накрая да изхвърлиш туршията, защото си спестила 1-2 лв, купувайки евтин оцет?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не е евтин, но по-евтино ли ще ти излезе да купиш зеленчуците, да положиш немалък труд и накрая да изхвърлиш туршията, защото си спестила 1-2 лв, купувайки евтин оцет?

ми те затова са казали евтиното винаги излиза скъпо

вярно отвсякъде

:D

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...
Тровят ни с домашни туршии
Баби пълнят стоката в стари туби от препарати за растителна защита

 

Домашните туршии и суровото мляко по пазарите са опасни за здравето, алармира Добринка Павлова, началник-отдел “Контрол на продукти за растителна защита и торове” от Агенцията за безопасност на храните. Бабите, които въртят нелегална търговия по пазарите, често пълнят храната в туби, в които преди са съхранявани препарати за растителна защита. Това крие голям риск за живота и здравето на потребителите, тъй като дори и измити, в тях може да има остатъци от химикали, предупреди експертът по време на информационна кампания на БАБХ в Пловдив. Изнесената скандална информация предизвика спешна проверка по всички пазари в града. Проблемът с управлението на празните опаковки от препарати за растителна защита е голям, тъй като част от стопаните ги хвърлят, а други ги горят, предупреди Павлова.

http://marica.bg/%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%B8-news171341.html

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тровят ни с домашни туршии

Баби пълнят стоката в стари туби от препарати за растителна защита

 

ще ни тровят - като им разрешават да продават по улици и по пазари

в другите цивилизовани страни такова чудо има ли - съмнява ме

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Прекалено много бюрокрация трябва да минат, за да продават легално. А възрастните хора не могат да се справят с това. Трябва да се търси друго решение на проблема.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като са оставени на произвола на съдбата и търсят начин да оцелеят така ще е...в чужбина ако си дадеш целия живот за благото на страната си си като цар, тук се чудиш как да свържеш двата края при този геноцид. Не че подкрепям да ни продават храна в такава немърлива обстановка, но и ми става жал като гледам все повече пенсионери с фенерчета особено вечер да ровят из боклуците за да се нахранят.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз нямам нищо против да продават - ама едно е да продават китки зарзават череши - съвсем друго готови храни без никакъв контрол.

Или викате да им ядем консервите на своя отговорност, само и само да им помогнем с някое левче към пенсията.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз нямам нищо против да продават - ама едно е да продават китки зарзават череши - съвсем друго готови храни без никакъв контрол.

Или викате да им ядем консервите на своя отговорност, само и само да им помогнем с някое левче към пенсията.

Ами ти ядеш купеното от магазина за което също не знаеш от какво е направено, какво съдържа и дали му е изтекъл срока на годност след разфасоването.

Всеки сам си решава какво да яде и от къде да го взима.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване