Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Нищо не пречи и да са български. Напролет, като тръгнах да търся семена, се оказа, че почти всичко налично е холандски сортове. А познай какви... Сей такъв, пък го гледай където искаш - ще излезе все същият боклук.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

алооо Верея намалете си водата бе

 

kiselo-mlyako-vereya-759052-1.png

 

БДС а баси БДС-то баси айряна

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Унгария подпали ГМО колонизаторите от Монсанто
 

1_3788.jpg?itok=_zqDGY1r

Унгария направи нещо много смело, НЕЩО НЕВИЖДАНО! Страната се изправи срещу злия гигант Монсанто, който се занимава с ГМО и трови хората по целия свят.

Бяха подпалени 1000 акра земя с ГМО семена в нея, пише spodeli.eu

Унгария е една от малкото страни в ЕС, която не се дава на САЩ, и не позволява използването на ГМ семена.

Веднага щом са установили наличията на опасни семена, те подпалват всичко.

Няма разпространение на вредната царевица, но проверките ще продължат, за да не се позволи на Монсанто да действа.

 

bradva.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Маркират с червено вредните храни

Храните и напитките с вредно съдържание на захар, сол, кофеин може да бъдат маркирани в червено, за да се улесни информираният избор, пише 24 часа.  Такава практика имало в Англия, обясни здравният министър Петър Москов.

Съвместно с министъра на спорта той стартира правителствена програма "За здраво поколение", който цели създаване на условия за здравословен живот.

Идната седмица МЗ пуска за обсъждане и законопроекта за въвеждане на данък обществено здраве върху вредните храни. Обмисля се налогът да е между 5 и 10 процента. Училищните бюфети ще бъдат проверявани дали продават джънкхфуд, каза д-р Москов. Кралев пък предложи от пети клас в училище да влизат треньори.

http://www.blitz.bg/news/article/361359

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Маркират с червено вредните храни

ще отчетем пак дейност ясно, и после ден до пладне нали

щяха да са обозначени тези с растителни мазнини и отделени - какво стана -

едно голямо НИЩО стана те това ще е същото


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ще отчетем пак дейност ясно, и после ден до пладне нали

щяха да са обозначени тези с растителни мазнини и отделени - какво стана -

едно голямо НИЩО стана те това ще е същото

 

Стана НИЩО, защото много хора нямат елементарна култура на хранене и въобще не ги интересува с какво пълнят стомасите си, стига да е вкусно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

а какво пием?

защо по всички пакетирани храни има изписано съдържанието им а монополистът "софийска вода" никъде не пише какви отрови блъскат във водата за дезинфекция уж. тези които пият ботелирана вода ще ги питам с каква вода си мият тенджурите и чинии те

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами вие водата пиете ли я.  Все едно аз да пия веро или друг препарат, за миене или пране. Пие се... пиво...Меко, твърдо, средно, кой каквото харесва. Водата се ползува за миене на ръцете, на колите, къпане, пране, за...Ами за това.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ами вие водата пиете ли я.  Все едно аз да пия веро или друг препарат, за миене или пране. Пие се... пиво...Меко, твърдо, средно, кой каквото харесва. Водата се ползува за миене на ръцете, на колите, къпане, пране, за...Ами за това.

също тъй се туря у млякото и у пилците

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Aх тези дундести, пухкави пилета дето ги продават! Може би вече за никого не е тайна, че ги тъпчат с вода.Ами...ето как ги правят такива!

Честита скъпа вода с вкус на пилешко...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Искате да се самоубиете? Купете си кренвирши, това казва пред „Ретро“ проф. Донка Байкова. Тя е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда, предимно в областта на затлъстяването.

dora- Само преди дни обществото ни настръхна, проф. Байкова. Оказа се, че в кофичките с кисело има забранен соев лецитин?
– Вярно е. Досега не се бях срещала с това безобразие – лецитин да се използва като технологична добавка в млякото. Производителите му я вмъкват в него като разбухвател, за да увеличат обема му. Доскоро си позволяваха да влагат само нишесте.

- Що за гавра с хората е това?
– Специалистите по хранене сме много разтревожени, напълно се срина доверието в състава на родното кисело млякото. Още повече, че това, с лецитина, е произведено от реномирана фирма.

- Хайде, кажете името й!
– Не го зная, но става дума за един най-големите производители на кисело мляко.

- Стига сме крили от хората такива жизнено важни истини, проф. Байкова!
– И аз твърдя същото, но не зависи от мен. Както обясниха от Асоциацията на млекопреработвателите – това е недостатък на нормативната база. Когато се констатират подобни нарушения, няма закон според който обществото да бъде информирано за фирмата, нарушител.

- Значи браним мошениците за сметка на народа!
– Точно така. В случая с млякото явно има някакво лоби в полза на млекопреработвателите.

- Да се върнем към соевия лецитин, защо е толкова вреден?
– Това е ГМО синтетичен продукт, т.нар. Е 322 и крие сериозни рискове за здравето на хората. Ако беше натурална съставка в продуктите, нямаше да се тревожа. Защото природата си знае работата. В случая обаче като субстанция вече се превръща в опасно биологично активно вещество. А и соевият лецитин се произвежда предимно от соево олио с помощта на химикала хексан. Химическото му рафиниране се прави като се разтваря мазнината с хексан, който после се отделя чрез изпарение. Но никой не казва, че около 25 кг отровен хексан на всеки 1 тон олио не могат да се изпарят и всички ние ги изяждаме.

- И какво се случва като хапваме лецитин?
– Първо: намалява се минералният хранителен внос в организма. Защото лецитинът като гъба заграбва минералите от храната. И желязото, калцият, цинкът – жизнено важни за костите, кръвта и имунните ни сили, минават транзит през организма. Те просто се изхвърлят. Лецитинът влияе сериозно на щитовидната жлеза. Особено при децата разстройва баланса на хормоните и спира растежа им. Да не говорим до какви алергии довежда – кожни обриви, дихателни проблеми.

- Един деликатен въпрос на читател на „Ретро” – вярно ли е, че лецитинът убивал мъжката сила?
– Човекът има пълно основание да се притеснява. Лецитинът влияе върху функцията на простатата. намалява потенцията и производството на мъжките полови хормони, на тестостерона.

- Какво става, проф. Байкова, вече ни хранят с пълни боклуци! В Пловдив продават „телешки” салам с 1% месо, другите му съставки са Е-та, смлени тлъсти свински кожи, нишесте…
– Твърдо вървим към самоунищожение заради всички имитиращи хранителни продукти на нашия пазар. На първо място повишаваме риска от инфаркти и инсулти – 65% от смъртните случаи в България се дължат на тях. По този показател сме на първо място не в Европа, а в света. Второ: боледуваме масово от рак. С голяма тревога ще кажа и че всеки трети българин вече страда от алергии.

- Но никой от управниците не се притеснява, нито взима мерки срещу този бич!
– Е, сега здравното министерство реши с 10% да повиши данъка и потребителската цена на продуктите, богати на сол и съдържащи опасното палмово масло. Имам пред вид маргарините.

- Защо тогава телевизиите бълват сладникави реклами, как маргарините са страшно полезни за децата и цялото семейство?
– Има 2 вида маргарини. Меките – за мазане върху филия, са с нищожно количество вредни трансмастни киселини. Те не са опасни. Всички останали обаче, т.нар. твърди кулинарни маргарини придават структура и форма на продуктите, в които се влагат. Те съдържат опасното, но евтино палмово масло – от него се произвеждат и пластмасите. И производителите на различни храни умират да ги влагат в тях. Такива храни са кашкавалите, сирената, всички сладкарски изделия и закуските, които децата толкова много обичат. Най-вече любимите им кроасани.

 

- Лятото свърши, вече не гладуваме за да изглеждаме добре на плажа. Жените масово се оплакват, че изведнъж са започнали да пълнеят?
– О, това се случва всяка година. След жестоките диетични режими, организмът има желание много бързо да насочи всеки хранителен внос към резервните си енергийни запаси, а те са предимно под формата на мазнини. Защото си казва – кога ли пак ще ме подложат на толкова сериозни ограничения. Т.е. появява се т.нар. булимичен глад – рефлекс на организма да натрупа резерви за оцеляване, ако пак му стоварим някоя диета. Така че след лятото бързо качваме поне по 4 кг. отгоре – това е познатият йо-йо ефект.

- Докато пак минем на диета пред новогодишните празници!
– Така е, след всяко неуспешно задържане на по-ниски килограми започва дебелеенето. Но знаете ли колко вредно за организма е това сваляме и качване на теглото? Защото мазнините се разграждат до органични крайни продукти – ацетони, алдехиди и кетони, които минават с урината през бъбреците. И не си заслужава след като веднъж са минали в огромно количество, сваляйки 5 кг., ние отново да правим този цикъл в посока дебелеене. По този начин увреждаме безвъзвратно паренхима на бъбреците. Увреждаме и черния дроб, но той е с по-големи възможности за възстановяване. Просто очакваме да му се възстановяват повече клетки, което при бъбреците е невъзможно.

– Най-ефективната „есенна” диета?
– Конкретно: сутрин започваме с фреш или един плод. Но преди него нещо за детокс – една цитронада – чаша топла вода с изцеден лимон, мед и малко сода за хляб, за да се газира. После плод, а след 15 мин. въглехидратна закуска.

- Хрупкав сандвич с шунка или кашкавал?
– О, не! Овесени ядки, сусамово семе, ленено семе. Съотношението 1 към 1 към едно и разбира се с 3-4 лъжици кисело мляко.

- Мнозина не си падат по безвкусните овесени ядки!
– Ще ги заменят с ленено семе. Но овесените ядки имат най-много пектин, те намаляват кръвната захар, съдържат и антиоксиданти.

- А защо просто да не си купим от аптеката пектин на хапчета и да си ги гълтаме?
– Не е равностоен този пектин, защото той е пречистена субстанция. Тя винаги е много силно биологично активна, макар и полезна, може да ни навреди. И тя, като лецитина, ще стане адсорбатор на минералите и организмът ни ще обеднее на тях.

– Ами тогава да изядем 2 ябълки!
– Това вече е чудесно, можем да ги ядем и сурови или печени. Винаги и колкото искаме. Тъй че зърненият микс ако не е с кисело мляко, нека да бъде с плодове. Обядът – 5 дни в седмицата месо и риба, 2 дни – постни манджи, които включват боб и ориз. Вечерята е огромни количества зеленчуци – супи, готвено, салати. Може и малко месо и риба, и 1 яйце.

- Как да оцелеем – магазините ни са пълни с храни – боклуци, можем ли да ги разпознаем?
– Много пъти съм казвала – купувайте по-малко количество, но качествени продукти. Те са по-скъпи, но не крият риск за здравето и живота. Месото – свинското е най-безопасно, то е най-чисто от хормони и антибиотици. Тогава не е опасно и от холистерол. Защото заради млеконадоя на кравите, ги тъпчат с хормони и антибиотици и говеждото не е за ядене.

- Пилетата, нали и тях ги хранят с антибиотици?
– Затова и аз вече имам страхове от него. Няма пиле, което да не е отглеждано в условията на т.нар. интензивни технологии. Ако все пак купим цяло пиле – веднага махаме кожата и трътката. Не купуваме колбаси! И не яжте пилешки дробчета. Последно: четете етикетите и когато видите повече от 3 Е-та, бягайте…

За разнообразие да ядем ли кренвирши?
– Купувайте кренвирши само, ако сте решили да се самоотравяте…

http://30dumi.com/2015/10/07/prof-donka-bajkova-yadeneto-na-krenvirshi-e-samoubijstvo/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За съжаление цялата ни храна е отрови. Има ли някой, който още да се подиграва за световната конспирация? А в Русия забраняват ГМО.:(

И хлябовете не стават за ядене, от тях се пълнее!:(

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Помагат ли лепенките по плодовете да открием токсините в тях

20151010.ojzhxxphfw.jpg

Живеем във време, когато сме заобиколени от различни токсини . Има ги дори и в храната, която консумираме. Но има няколко начина за все още да ги избегнете. Когато купувате вносни плодове, обърнете повече внимание на цифрите, които са изписани на лепенката. 

Ако този код ( PLU код ) се състои от четири цифри, които започват с "3" или "4", това означава, че плодовете се отглеждат според селскостопанските правила, които са били определени и през втората половина на двадесети век. Това означава, че има големи шансове, производителят да е използвал торове.

Ако плодовете пък, на чийто лепенки има пет цифри в PLU кода, от които първата е "8", това е знак че се касае за генетично модифицирани продукти. Най-добре би било този продукт да върнете на рафта, от който сте го взели. Ако плодовете отново имат пет цифри в PLU кода, първата от които е "9", това е здравословен, органичен продукт, отгледан традиционно, което означава, без изкуствени торове и пестициди. Това определено е най-добрият избор, който може да направите.

http://www.blitz.bg/news/article/366866

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

58 вида ГМО храни ще плъзнат и у нас, след като ЕС премахне контрола на тези продукти, идващи от САЩ. Вносът на продукти от Америка ще се приема на доверие, като Евросъюзът няма да може да прави допълнителни проверки за наличие на мутанти. Достатъчни ще бъдат гаранциите на производителите дали дадена храна е чиста от ГМО.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063624

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

Живеем във време, когато сме заобиколени от различни токсини . Има ги дори и в храната, която консумираме. Но има няколко начина за все още да ги избегнете. Когато купувате вносни плодове, обърнете повече внимание на цифрите, които са изписани на лепенката.

Това е точно като "новината" за цветната лентичка на пастите за зъби.

реално единственото "лошо" в цялата работа са предразсъдъците ни...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Помагат ли лепенките по плодовете да открием токсините в тях

20151010.ojzhxxphfw.jpg

много ценна информация, само дето ги няма лепенките

къде ли са, а възможно ли е продавачите да ги махат нарочно

:rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

много ценна информация, само дето ги няма лепенките

къде ли са, а възможно ли е продавачите да ги махат нарочно

:rolleyes:

Моля те, това са свободни съчинения, с изключение на 9ката и то е пожелателно...

http://www.ifpsglobal.com/Portals/22/IFPS Documents/PLU FAQ/PLU Site FAQs Aug 2015 v2.pdf

Ако искате ще ви го преведа...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

много ценна информация, само дето ги няма лепенките

къде ли са, а възможно ли е продавачите да ги махат нарочно

:rolleyes:

 

Зависи откъде идват плодовете - ако са от Германия, Австрия, Италия или Испания имат, гърците слагат лепенки само на някои, турците също.

Полските са без лепенки.

Но и да има лепенки, аз все още нямам навика да ги чета.:D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Моля те, това са свободни съчинения, с изключение на 9ката и то е пожелателно...

http://www.ifpsglobal.com/Portals/22/IFPS Documents/PLU FAQ/PLU Site FAQs Aug 2015 v2.pdf

Ако искате ще ви го преведа...

да, ако обичаш, преведи го

 

Зависи откъде идват плодовете - ако са от Германия, Австрия, Италия или Испания имат, гърците слагат лепенки само на някои, турците също.

Полските са без лепенки.

Но и да има лепенки, аз все още нямам навика да ги чета.:D

във Фантастико освен на бананите не съм виждала други лепенки

а и тия на бананите не са такива с информация а рекламни на производителя

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

да, ако обичаш, преведи го

Довечера, че е голямо... Но с две думи:  Първо основната му цел на този код е да може на магазина да му е удобно да те таксува, не да може да разбиреш дали е ГМО продукт, дори само като видиш как се казва PLU Code(price look-up code) - код за търсене на цена. Второ - което е следствие от първото - такъв код е изцяло пожелателен тоест няма никакви законови изисквания да има такива лепенки - което отговаря на твоя въпрос дали ги махат - не, никой не е луд да ги маха - щото няма причина - не може да разбереш че е ГМО от кода, Трето на всички кодове цифрата за хилядите е 3 или 4 и се раздава произволно - тоест нищо не може да разбереш от там. Четвърто изрично пише, че 8 няма никакво специално значение. Единственото вярно е че може да бъде добавена 9ка за органични продукти - ама това е пожелателно.

Преведох само тия дето имат отношение по въпроса. Преводът е мой,приблизителен, като съм се старал да запазя максимално смисъла и са възможни неточности.

PLU Кодове
Често задавани въпроси.

  • Какво е Price Look-Up(PLU) код?
    • Кодовете за търсене на цена са 4- или 5 цифрени числа, които се ползват в супермаркетите от 1990-та година за да направят таксуването на касата и ревизиите по-лесни, по-бързи и по-точни.Те осигуряват че правилната цена ще бъде платена от купувача, като премахват нуждата касиерът да идентифицира продукта, например дали е конвенционално или органично произведен. Те са главно предназначени да идентифицират отделни (хмм) бройки свеж продукт (и подобни – като ядки и билки) и се отбелязват на малък стикер залепен на конкретната бройка продукт. PLU кода идентифицира продукта базирано на различни атрибути, като суровина, вид, метод на отглеждане и размер. 4-цифрените кодове за продукт се дават произволно измежду сериите 3000 и 4000. Конкретния код няма скрито значение. Например нито една цифра в 4-цифреното число не означава нещо конкретно. 4-Цифрените кодове значат конвенционална продукция. 5-цифрените се ползват за органична продукция. Цифрата 9 се поставя пред конвенционалния код за да означи органичен продукт.
  • Има ли изискване да се означава продукцията с PLU код?
    • Не, PLU системата е доброволна и е базирана на нуждите на бизнеса. Тя не се регулира от правителствена агенция. Конкретно, няма регулатор който изисква PLU стикер на продукцията. Поставянето на PLU кодове на продукт обикновено се изисква от търговската мрежа за да подпомогне идентификацията в момента на продажба. В различни държави, повечето средни и големи търговски вериги изискват PLU за продуктите с които работят.
  • Защо някои продукти имат стикери а други не?
    • Някои продукти се маркират, а други не. Например е трудно да си представим зелен боб или гъби със стикер, макар че PLU кодове може да се използват в означенията или по друг начин на тези стоки. На други, като ябълки или зелена салата се поставят стикери или ленти, за да се създаде основа за междусистемна комуникация за електронни данни.
  • Как означавам органична продукция с PLU код?
    • Добави 9 пред четири цифрения код за конвенционално отгледан продукт. Например стандартен жълт банан е 4011 а органично отгледан банан е 94011. В бъдеще IFPS ще раздава кодове ползващи 83000 и 94000 серии, но 8 няма да има специално значение. Когато това се случи, 83000 ще е за конвенционална и 84000 за органична продукция.
  • Има ли други префикси които означават друго?
    • Не, единственият такъв префикс е 9.
Редактирано от flare (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Световната здравна организация: Шунката и беконът са канцерогенни

Световната здравна организация (СЗО) включва обработеното месо сред главните причинители на рак наред с цигарите, азбеста, арсена и алкохола.

Хамбургерът, беконът, шунката, наденицата и другите видове обработено месо ви изправят пред висок риск да се разболеете от рак, предупреждава организацията.

И прясното червено месо ще влезе в черния списък, защото също повишава опасността от рак, макар и една идея по-слабо, казват изследователите.

В СЗО са открили убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава риска от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година. Виновници са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят, а също консервирането и осоляването на колбасите, които увреждат лигавицата на дебелото черво.

Предупреждението на СЗО, което се очаква официално в понеделник, ще хвърли в шок месопроизводителите и сектора за бързо хранене, прогнозира в. “Дейли мейл”. Търговците на подобни стоки ще трябва да предупреждават за опасността с надписи върху опаковките.

Според проучването на Международната агенция за изследвания на рака към СЗО има убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава вероятността от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година.

Един от възможните причинители на болестта, който уврежда лигавицата на червото, са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят. Друг фактор е опушването, консервирането и осоляването на колбасите, за да се повиши трайността им.
Изчислено е, че по-здравословен начин на живот може да намали наполовина случаите на рак на дебелото черво. Според специалистите, ако консумират до 500 г свинско, агнешко или телешко месо на седмица, хората биха намалили съществено риска от болестта.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5069230

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

то па една шунка, чудя се кой вярва че яде шунка

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Шунката е като кренвиршите...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...