Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Замисляте ли се какво ядем?


Препоръчан отговор


Рядко ми се случва, но ми се дояжда от време на време чисто филе от нещо или луканка, внимателно изчитам целият рафт в кварталният магазин бил той: Кауф, Фантаст, Си би ей ... и след изчитане на целата тази информация над 30-40 вида етикети най - накрая избирам почти най - скъпото (до сега в най - скъпите забелязвам неща като в най - евтините и истината за мен е някъде маалко над средата) и винаги правя компромис с един или друг ред на етикета, има една луканка, на която пише - 100 % говеждо месо, натурални подправки, сол. Само това пише купувал съм си не е лоша, но някак си не вярвам да е така както пише :D

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • Отговори 1,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Популярни публикации

Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

Черен списък на Грийнпийс на храни с ГМО   Природозащитната организация Грийнпийс актуализира свой черен списък с продукти, съдържащи ГМО, които препоръчва да не консумираме, ако искаме да сме зд

Суровото месо и каймата се обработват с консерванти за да запазят добрия си вид по-дълго време, в противен случай посивяват. Консервантите ги пазят и от бързо разваляне. Купувала съм био колбаси - не стига че имат отвратителен вид, но и вкусът им не е добър. Безпокои ме това, че в колбасите добавят растителни фибри и разни други пълнители. Що щат в саламите тези неща?!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Що щат в саламите тези неща?!

тегло сигурно добавят

:(

тия тикви да въведат закон в който освен Е-тата да се изписват и всички вложени подправки -

кво това съдържа и Подправки - кви бе а

е на тая фирма с лютеницата им писах ама още нямам отговор

познай кой ще си я купи като прочете дафинов лист нали

:D

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

тегло сигурно добавят

:(

тия тикви да въведат закон в който освен Е-тата да се изписват и всички вложени подправки -

кво това съдържа и Подправки - кви бе а

е на тая фирма с лютеницата им писах ама още нямам отговор

познай кой ще си я купи като прочете дафинов лист нали

:D

Сигурно рецептата е на човек, който никога не е ял лютеница.

Но дафиновият лист е най-малката беда.

В лютениците има нишесте, много захар, оцветители, тиква и т.н.

За повечето производители е важно продукта, който произвеждат и продават под наименованието "лютеница" да наподобява вкуса и.

Най-добре е да си правим лютениците вкъщи по изпитани от бабите и майките ни рецепти.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Безпокои ме това, че в колбасите добавят растителни фибри и разни други пълнители.

Що щат в саламите тези неща?!

като реклама за такива, дето мисля, че щом пише е "фибра" значи е добро :whist:

Сигурно рецептата е на човек, който никога не е ял лютеница.

Но дафиновият лист е най-малката беда.

В лютениците има нишесте, много захар, оцветители, тиква и т.н.

За повечето производители е важно продукта, който произвеждат и продават под наименованието "лютеница" да наподобява вкуса и.

Най-добре е да си правим лютениците вкъщи по изпитани от бабите и майките ни рецепти.

Че кой българин си купува баш пък лютеница ? :ohmy:

Вие да не сте си заврели ръцете отзаде, че да не можете да си я направите ?

Миналата седмица съм сварил две тави от тази благинка - излязоха 50-60 бурканчета, които ще ни стигнат със сигурност до другото лято :)


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Че кой българин си купува баш пък лютеница ? :ohmy:

Вие да не сте си заврели ръцете отзаде, че да не можете да си я направите ?

Който е сам.

Знам как се прави лютеница и мога да си я направя -

но се сещаш как е в апартамент, а и варенето му е майката а тока стана баси майката

:D

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не мога да повярвам, че нямаш роднини някъде из провинцията, при които можеш да отидеш на гости и да им помогнеш за правенето на зимнината ...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

не мога да повярвам, че нямаш роднини някъде из провинцията, при които можеш да отидеш на гости и да им помогнеш за правенето на зимнината ...

имам, ама не сме в добри отношения, та всеки се спасява както може

:(

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 3 седмици по-късно...

Заливат ни с фалшив зехтин

В световен мащаб 70% от зехтина е фалшив. Италия отдавна си е спечелила славата на страна, производител на най-хубав зехтин, но точно там са открити големи количества некачествено маслиново масло, представяно като "екстра върджин", твърдят специалистите от Американската агенция за селско стопанство (USDA).

По италианската телевизия RAI UNO и в интернет пространството се завъртя видеоклип, на който ясно се вижда как обикновено слънчогледово олио за секунди се превръща в зехтин. За целта се използва специално вещество оцветител. Бутилката се разклаща и в последствие олиото добива приятен зеленикав цвят на зехтин.

За по-голяма убедителност се добавя и аромат с дъх на предпочитания от готвачите продукт.

Това провокира италианците да наложат закон за зехтина, според който на всеки етикет трябва да бъдат отбелязани мястото на производство и произходът на маслините.

"За съжаление етикетите на част от продуктите, продавани на пазара, са написани манипулативно. Например наименования от рода на "Салатен зехтин" или

"Салатен микс" нямат нищо общо с истинския зехтин", обяснява пред "168 часа" Милена Асенова, управител на "Олимпорт" ООД, официален вносител на биозехтин екстра върджин за България.

"Явно заблуда има дори за продукти означени като Pomache, което означава, че са произведени от субпродукти. Въпреки че те се правят в специални изпарители от каша от костилки, люспи и други остатъци от производството на висококачествения зехтин, но и за тях важи изискването да са 100% от маслини. За тях също има подозрение, че се смесват с обикновени мазнини, тъй като в противен случай няма как у нас да се продават на цени под 4 лв. за литър с ДДС", категоричен е специалистът.

От Българската агенция по безопасност на храните уверяват, че при проверките досега не са констатирали несъответствия, а само пратки с неизяснен произход. Това кореспондира с изводите на специалистите от италианската селскостопанска асоциация, които твърдят, че 3/4 от продуктите, произхождащи от Италия, в действителност са внос от други страни. Зехтинът държи челното място сред фалшифицираните продукти, следван от сиренето пармезан, моцарелата, шунката и определен вид вино. Учудващо е, че дори типичните за страната спагети, невинаги са произведени в Италия. Фалшификаторите се справят все по-успешно в период на криза, тъй като хората купуват по-евтини храни и не всички държат на качеството.

В световен мащаб проблемът е как ефикасно да бъдат проверявани бутилките с етикети "екстра върджин", чиято цена често надвишава с около 10 пъти тази на обикновения зехтин. Трудностите идват от факта, че досега няма ефективен аналитичен метод, с който да се идентифицират и разкриват измамите. За да се определи дали едно маслиново масло е в действителност "екстра върджин" се разчита на сензорна оценка и голям брой аналитични тестове. В същото време нито едно отделно изследване не се счита за напълно ефективно за откриване на ментетата. Според европейското законодателство етикетираният като екстра върджин зехтин трябва да е извлечен от маслината с физически средства, като пресоване, а не чрез химически реакции. Задължително трябва да премине и през тест за вкус, проведен от експерти на ЕС.

За да бъде сертифициран като "екстра върджин", продуктът трябва да е издържал строг физичен и химичен анализ и в страната на производство. Той трябва да бъде студенопресован, да има ниска киселинност и да е произведен изцяло от плодовете на маслиново дърво.

Международния съвет по зехтина проследява производството му и определя стандартите

за качеството и автентичност. В допълнение с това експертните комисии трябва да дадат оценка и на цвета, вкуса, аромата. Често ментетата имат неприятен метален вкус. Затова специалистите съветват при дегустация на зехтина да се обърне внимание на вкусовите му качества. Чрез обонянието човек също може да усети доколко е оригинален продукта. При вкусване на зехтина се усеща горчивина на върха на езика.

Как да различим оригиналния продукт

Според американските специалисти, причината точно този продукт масово да се фалшифицира се крие в наредбите за етикетиране и слабото прилагане на законите от страна на правителствените инспектори. Маслиновото масло може лесно да се разрежда или заменя с по-евтин продукт, което принуждава потребителите да разчитат само на етикетите. Оказва се, че за още по-голямо объркване на потребителите има много разновидности на студенопресован зехтин. Според дегустаторите има само два отличителни белега, по които може да се разпознае фалшивият студенопресован зехтин. Характерно за "екстра върджин" е, че се втвърдява, когато е на студено. Консистенцията на бутилка, поставена в хладилника, трябва да бъде мътна, да се сгъсти леко. Другият знак е, че истинският зехтин е запалим.

24chasa

За съжаление на много малко места зехтинът се държи в хладилници и купувачът разбира че е купил менте вкъщи.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 3 седмици по-късно...

Затвориха магазин от голяма верига заради 1,2 тона развалена храна

За първи път Агенцията по храните затваря голям хранителен магазин заради открити в склада му стоки с изтекъл срок на годност, съобщава бТВ.

Магазинът, който е част от голяма хранителна верига се намира в столичния квартал „Разсадника". В него са намерени 1200 кг храна с изтекъл срок на годност, която била предназначена за унищожаване, но се е помещавала в склада.

На самите щандове обаче също е имало развалена храна, инспекторите са иззели около 30 килограма местни продукти.

Управителите на магазина настояват, че става въпрос за небрежност и отричат стока да е била преетикирана.

Собственикът на обекта ще бъде глобен с 10 хиляди лева, а дейността му ще бъде проверявана по цялата страна. При следващо нарушение лицензът на фирмата ще бъде отнет.

24chasa

Попадала съм на преетикирани стоки в магазин на тази верига в столичния кв. "Борово".

Най-малкото е неетично да се лъжат потребителите по този начин.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

във Фантастико слагат нови етикети, но само на тези продукти, на които им изтича срока и вече са с намаление

те си имат и специално място, редовните клиенти знаят къде стоят намалените

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

във Фантастико слагат нови етикети, но само на тези продукти, на които им изтича срока и вече са с намаление

те си имат и специално място, редовните клиенти знаят къде стоят намалените

Във Фантастико да, но в Европа твърде често се е случва срокът на годност върху опаковката да е изтрит или замазан, или българският превод на съдържанието на продукта да е сложен точно върху него.

Отдавна се отказах да пазарувам в магазините на тази верига точно по тази причина.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

С огромно съжаление и тъга искам да ви съобщя че вече отказвам да купувам пастетите на Компас.

То и нищо тяхно няма вече да купя де.

Много години техния Апетит беше единствения с вкуса от едно време и само него признавах.

Не знам каква е причината да паднат до нивото на останалите боклучари със смлените рога и копита и т.н., мъчно ми е и на мен, но ме изгубиха вече като клиент.

Нещо отвратително, странно миришещо и безвкусно излезе от последната им кутия, кучовците пред блока също не бяха очаровани та така.

:(

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

10 храни, които да хвърлите и заради 1 петънце плесен

Войниците в окопите яли плесенясал хляб и дизентерия не ги хващала за сметка на офицерския състав, за който, естествено, имало пресен хляб, пише българин във форум за полезния начин на живот. Той е само един от хилядите мъже, които са чували от началници в казармата легендата за "лечебните" комати.

Оказва се обаче, че това не е единствената заблуда за мухлясалите храни, нито е роден патент. Проучване сред над 4000 първокурсници, публикувано в изданието на американската асоциация на диетолозите, установило, че младите хора масово "оправят" мухлясалите филии, като ги пъхат в тостера, а кашкавала - като хууубаво го измиват. Въпреки че като цяло всички студенти, които за първи път заживяват в общежитие, се сблъскват с много нови за тях проблеми в кухнята, момчетата ядат повече рискови продукти.

Дали защото ги е страх да не ги помислят за претенциозни бъзльовци и мамини синчета, но те в най-добрия случай поизчегъртват мухъла и изяждат останалото. Ако сме откровени, и в по-зряла възраст ни се случва да преценяваме на око става ли за ядене храната, покрита с различни на цвят гъбички. И убедени, че интуицията не ни лъже, изрязваме засегнатия участък, и слагаме на масата. Стоп! Преди да го направите отново, вижте кои 10 вида храни трябва да отидат без колебание в коша, независимо колко малко са повредени.

Учените предупреждават, че няма смисъл настойчиво да се души храната, за да се установи плесен, защото това рядко е полезно за разпознаването, а вкарва токсини директно в дихателните пътища. Още по-лошо е, ако подценим риска или от спестовност махнем само "петната" - повечето плесени произвеждат токсини, които разболяват. Но това често се пренебрегва заради респекта на човечеството пред пеницилина. Плесените обаче са много видове, повечето - лоши.

1. Хлябът е сред най-често мухлясващите храни у дома. Една от причините може да бъде използвано некачествено брашно, но и лошо съхранение и дълъг престой в комбинация с тенденцията за продажба на нарязани филии в полиетиленови опаковки.

Дори при най-малкото подозрение за мухъл хлябът трябва да се изхвърли. Целият.

Той е порест особено белият и видовете с много набухватели или голяма влажност и гъбичките може лесно да плъзнат навсякъде, дори още да не ги виждаме. Препичане не помага, както често се мисли.

2. Някои видове меки сирена като камембер, бри, синьо сирене са деликатес и са харесвани именно заради плесените си, но това е т.нар. благородна плесен. Но това не ги прави устойчиви за болестотворни гъбички. Причината да се развалят може да е както изчерпан срок на годност, така и съхраняване при неподходящи условия. Тези сирена трябва напълно да се изхвърлят, ако по тях се появи различна от нормалната им плесен.

За боклука са всички меки сирена и извара с плесени, защото гъбичките са плъзнали в големи участъци с невидими и неясно очертани граници.

Правилото при наистина твърдите сирена, включително кашкавала, е, че търпят изрязване. Когато се отстрани засегнатата зона заедно със слой от около 2,5 см под нея, остатъкът вече е безопасен за здравето, твърдят учени от американския департамент по земеделие и храни. Когато обаче мухъл започне да превзема настъргания пармезан, спагетите ще трябва да минат без него, съветват експертите.

3. Киселото мляко и неговите варианти с добавки имат високо съдържание на влага, което може да доведе до заразяването му с болестотворна плесен, която отгоре може да е само безобидно петънце, но е пуснала „корени” и много навътре в киселото мляко Затова изгребване, дори и дълбоко, не върши работа. Прежалете го.

4. Мухълът, който се заражда в домашни сладка и конфитюри, също може да произвежда микотоксин - отровно вещество, което създава здравословни проблеми в един или друг орган.

5. Така е и при меките плодове. Забелязали сте го и по прасковите, които изкушават на параза в момента. Аналогично е положението с малините, къпините, боровинките. Стига им да постоят малко време влажни или на купчина, и веднага мухлясват. Те не могат да се спасят и също трябва да се изхвърлят.

6. Меки зеленчуци с рехава структура като домати и тиквички също са в рисковата група. Ако забележите, че в найлоновата торбичка има мухлясал зеленчук, трябва да се простите без съжаление не само с него, но и със съседите, до които се е допирал. А останалите да преместите в чиста опаковка. Тъй като гадните гъбички не се плашат от студено, те се множат добре дори в хладилника Затова, ако забележите, че доматите от отделението за плодове и зеленчуци са покрити с мухъл, изхвърлете ги и дезинфекцирайте съда. Но не с оцет, както вероятно е била първата ви мисъл, а с 1 с.л. сода за хляб, разтворена в чаша вода, съветват специалистите по храните.

7. Често при млади и по-опитни, но запасяващи се домакини могат да се намерят по 5-6 отворени, но неизползвани пакета с ориз, леща, боб. Особено когато е съхраняван на непроветриво и влажно място, бобът е много податлив на мухлясване. Тук правилото, че плесените не превземат лесно твърдите продукти, не важи - микроскопичните гъбички са прилепнали като филм по зърната и дори при най-щателно измиване отровите остават.

8. Ядките също лесно мухлясват. Експертите съветват, ако при отварянето на пакета ви лъхне неприятна миризма, усетите горчивина или променен вкус, не рискувайте. Подобно е положението и при подправките - само няколко спори стигат, за да напълнят бурканчето с токсини.

9. Суровото месо по стандарт е сочно. Но само толкова. Когато кисне в "собствен сос", влажността може да провокира мухъл, който подобно на поведението в киселото мляко може да се е замаскирал дълбоко под повърхността. Месото не се изрязва, попарва или замразява. Колкото и да ви е мъчно заради цената, трябва да го изхвърлите.

Затова пък не е страшно, ако откриете петънца по обвивката на сухите колбаси. Обикновено не са агресивни. Внимателно обелете, за да няма контакт злосторникът с вътрешността на салама.

10. Готвенето през уикенда за цялата идна седмица несъмнено е по-удобно за работещите, но невинаги е безопасно да се яде храна на 5-6 дни, дори и от хладилника. Официалната препоръка е порции с месо, зърнени храни и паста, които имат наченки на мухъл, да не се ядат. Желателно е да не се поднася храна, по-стара от 3-4 дни, дори да няма видими белези на развалена.

24chasa

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

При извършена проверка в магазин от веригата „СВА“ в жк. Свобода, инспектори към Областна дирекция по безопасност на храните, град София, са констатирали драстични нарушения.

В обекта се съхраняват 2 800 килограма СЖП ( храни от животински произход с изтекъл срок на съхранение ), както и 800 килограма храни от неживотински произход. Не всички СЖП се съхраняват в определените за целта хладилни съоръжения. За създаване на предпоставка за нарушаване на хигиената на обекта, както и невъзможност да се гарантира безопасността на останалите храни е издадена заповед за спиране дейността на обекта. Всички налични храни с изтекъл срок на съхранение са предадени за обезвреждане.

„Магазините не са екарисажна площадка, бракуваните храни трябва своевременно да се извозват към екарисажите и да бъдат унищожавани“ каза д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните. „В засилените проверки, които продължават следим дали търговските вериги, също и по-малките магазини имат договори с екарисажите за унищожаване на развалените храни. Недопустимо е такива големи количества да се съхраняват в магазин.“ – допълни още д-р Войнов.

http://babh.governme...cle_id=586.html

Лошото е, че част от храните с изтекъл срок не само се съхраняват, но и продават.

Добре е, че все пак напоследък се упражнява някакъв контрол.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 2 седмици по-късно...

Затвориха месокомбинат заради старо месо

Областната дирекция по безопасност на храните (БАБХ) в Силистра е издала разпореждане за прекратяване на дейността на месопреработващата фирма "Меком" (Mekom.bg), след като в складовете й са открити 4280 кг негодно за употреба дълбоко замразено месо.

От Агенцията казаха, че срокът на годност на 20 кг от месото е изтекъл през 2009 г.

Цялото количество негодно месо трябва да бъде унищожено.

Контролните органи проверяват дали под някаква форма част от него е стигнало до крайните потребители.

Ръководителят на дирекцията д-р Георги Петров съобщи още, че има установени нередности в инфраструктурата на фирмата, по голямата част от които са в нуждаещите се от ремонт пунктове за приемане на животни.

В тези пунктове не се изпълняват и изискванията за хигиена и хуманно отношение към животните.

Дадени са предписания за отстраняване на нередностите, но д-р Петров не се ангажира с конкретни срокове за възобновяването на дейността на фирмата.

"Меком" е една от големите фирми в Силистренска област и в страната.

vesti.bg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
"Компас" слагат в пастетите си мононатриев глутамат, аз от година вече не ги ям. :tease2:
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хванаха един тон отровно сирене

Един тон отровно сирене хванаха от Агенцията по храните. Опасният продукт е бил заразен с афлатоксин – гъбичка, която повишава риска от рак, съобщи бТВ.

Опасното сирене е от ферма и мандра в Ловешка област.Засегнати са били селата Горан и Радовене. Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата.

Отровата е попаднала в млякото от фуражите за животните. Те са спрени от продажба. Гъбичката се е появила, след като храната за животните не е била съхранявана правилно.

Според агенцията по храните опасните млечни продукти не са стигнали до потребителите в магазините. Хората от селата обаче може да са ги консумирали. В момента се провеждат общоселски събрания, за да се предупреди за опасността.

Последните изследвания и проби в Ловешко са отрицателни и разпространението на опасния токсин е овладяно.

Само преди няклко дни от агенцията по храните бяха иззети и 4 тона развалено месо от Силистра.

http://www.standartn...ene-166306.html

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Лов на меса и салами с боички в магазините

Масирани проверки за боядисано месо започват в загазини и търговски вериги. Десетки служители на БАХВ ще обикалят месните щандове. Очакват се и сигнали от бдителни и прецакани граждани.

Българска агенция по безопасност на храните взе решение в петък да проверява българския пазар за наличие на месо с оцветители. Въпреки че няма сигнал за разпространено свинско или телешко месо с оцветители на страните членки на ЕС, освен Швеция, д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните, разпореди превантивно да бъдат проверени всички хладилни складове и предприятия,които получават свинско или телешко месо като суровина, от предприятия в други страни членки на ЕС. Ще се проверяват и колбаси.

Проверките ще продължат една седмица, като при евентуално констатиране на налични количества, ще бъдат предприети съответните мерки и обществото ще бъде информирано своевременно.

Преди дни се появиха информации, че в някои магазини се е появило "прекрасно свежо телешко", което се оказало добре оцветено свинско.

Специалисти препоръчват да не се купуват неестествено червени меса. Колбасите могат лесно да се проверят в микровълнова печка. Поставяте едно-две парченца от луканката, салама или филето и пускате за 20-30 секунди. Ако производителят е прекалил с боичките, това веднага се вижда – потичат червени струйки...

frognews.bg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колбасите могат лесно да се проверят в микровълнова печка. Поставяте едно-две парченца от луканката, салама или филето и пускате за 20-30 секунди. Ако производителят е прекалил с боичките, това веднага се вижда – потичат червени струйки...

няма и 10 секунди, термостата на 500 -

резултат - боядиса ми се чинията

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В още 5 села в Ловешко има заразено мляко

В още 5 села в Ловешко е установено наличие на афлатоксин в млякото, съобщават от областната администрация.

От взетите за изследване 20 проби от сурово мляко от мандрите в областта и съседните млекосъбирателни пунктове вече са готови резултатите от 14. Положителни са млечните проби в селата на община Ловеч - Дойренци, Гостиня, Смочан и Лисец, както и в "Екофер" - Априлци.

Чисти от опасния токсин са пробите от Летница, Слатина, Хлевене, Дренов, Владиня, както и от продукцията на двама стопани от Радювене. Това е станало ясно на състоялото се днес заседание на кризисния щаб. Продължават мерките за контрол на движението на млякото и на млечните продукти в село Радювене и в мандрата в село Горан.

В Българската агенция по безопасност на храните е създаден Кризисен щаб за ръководство за справянето с афлатоксина в Ловешко. Предпазни мерки ще се вземат във всички населени места, където пробите са положителни. Забраняват се пашата в стърнища с неизгорена царевица, както и изхранването на селскостопански животни с царевица, събрана след механизираното прибиране на реколтата.

Разпорежда се да се извърши дълбока оран в арендуваните земи, млякото, добито в населени места, където е открит афлатоксин, да се събира и съхранява в млекосъбирателните пунктове до унищожаването му в екарисаж, да се водят списъци на всички стопани, които предават мляко в пунктовете по дати - количество и подпис, да не се консумират суровини и продукти от животински произход, произведени в домашни условия, в това число и клане на животни, ако те са консумирали фураж със съмнителен произход.

Забранява се консумирането на черен дроб и бъбреци от отстреляни диви животни, както и да се оповести на председателите на ловните дружинки в областта за възможните опасности и предприетите мерки.

news.bg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

ей пак афлатъпизми този път обаче

афлатоксините са вид плесен създава се от гъбички някакви когато се разваля дадена храна, сега аз съм идиот и не виждам как царевицата на полето по нея ще се появят такива гъбички в нея, другото е това сирене и мляко да е съхранявано не както трябва и то да е почнало да се разваля от топлината на въздуха примерно, доколкото чета афлатоксините са намерени в нова продукция а не в някаква си застояла ........

Някои плесенни гъби имат особено значение за човека заради начина си на живот в определени екологични ниши като човешки паразити (напр. Aspergillus fumigatus), произвеждащи токсини гъби в развалени храни (напр. Афлатоксини и Платулин), но също и като хранителни добавки (напр. като характерната добавка за синьото сирене), биологичен източник на антибиотици (напр. Пеницилин) и суровина за лекарства за намаляне на холестерина (напр. Ловастатин).

източник - http://bg.wikipedia....org/wiki/Плесен

хаоса е пълен на едно място в интернет прочетох че царевицата била ГМО и затова имало в нея афлатоксини ........ моя извод е че едни агрономи ходят с едни спринцовки из полето и инжектират афлатоксините в ГМО царевицата

Редактирано от some_spirit (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 5 седмици по-късно...

Току що прочетох нещо в един форум и останах безмълвна................Вярно ли е, че навремето кебапчетата и кюфтетата са се правели от конско или магарешко месо? :shock11::no-no::ohmy::(

Не че нещо, ама винаги съм обичала магаретата и някак си не си представям тези мили дългоухи да станат на месо. :(

И ми стана гадно преди години, като научих, че в Австралия зайците ги ядат. Зайците са домашни животинки, не са за храна. Магаретата също. А конско месо ми звучи гнусно.

Не искам да си представям, че като дете съм си хапвала от Йори. :( :( :(

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване