Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

kai_99

СПИН

Препоръчан отговор


Болните от СПИН у нас умират от глад, защото не могат да намерят работа и мизерстват с ниски пенсии, информира Би Ти Ви. Тези, които са пенсионирани по болест обикалят ТЕЛК-овете с месеци, за да чакат ново освидетелстване, въпреки че рядко състоянието им се подобрява значително. Държавата отпуска пари за лекарствата за около 800 серопозитивни българи у нас. За някои от тях, които вече са много болни, и пенсия от 100 лева по болест. И много пари за семинари и обучения на болните, психологическа помощ за това как да преживяват с тежката си диагноза. Но те остават с празни стомаси, повечето са сами, без доходи, без подкрепа, без храна и умират от изтощение в болницата. news.ibox.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То и пенсионерите го правят същия номер ама изглежда нормално за повечето хора след като не се пише тема за това Публикувано изображение:lol6:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То не стига дето са обречени,не стига че обществото ги е отхвърлило ами и последните им дни да преминат в мизерия Публикувано изображение

"Боже,колко мъка има на тоя свят,Боже

въздъхнал Моканина"

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Майка ми е инвалид 1 група с право на придружител. 1 година беше без пенсия за едно преосвидетелстване, което трябваше да се изпълни за срок от 1 месец... То не се откриваха и закриваха телкове понеже др. - те (не им се работило на ниска заплата) се местят в отделение за месечна от 1000 лв. Каквото и да кажа въпроса винаги е бил неудобен? Дори и някои госпожи и господа от ТВ ефира не ми помогнаха на мен и другите заинтерисовани камо ли да продъжавам с хора от парламента... Който ни управляват? П.П. Поста ми е отностно проблемите с телковете в страната!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ген, способен да не допусне разпространението на ХИВ вируса в организма, е открит от канадски учени от университета в провинция Албърта. Екип изследователи с ръководител Стивън Бър е установил при лабораторни изследвания, че ген ТРIM-22 притежава природни антивирусни свойства и може да блокира разпространението на вируса на имунната недостатъчност. Според Бър сега задачата е да се разбере механизма на действие на гена и учените да се опитат да имитират способността му да противодейства на вируса.

Източник: dnes.bg


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е новина. Значи вече може малко по смело да се ...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е новина. Значи вече може малко по смело да се ...

Ако наистина е ефективен, ще мине още доста време, докато започне приложението му.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще ме прощава автора, ама подобни "новини" през годините съм чела много. Дори и такава, че българин бил открил лекарство срещу ХИВ. До момента нищо не е доказано научно, нито съм чела за някой, който да се е излекувал от спин, което не ознавава че е болен, а само носител на вируса. Ще намеря още материали по темата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво означава ХИВ/СПИН?

С – синдром – група от признаци (симптоми), които се проявяват при дадено заболяване;

П – придобит, възможно е да се заразиш

И – имунна

Н – недостатъчност, в дадения случай слабост на организма да се пребори с инфекции.

СПИН е крайната фаза на дългогодишна инфеция, която се причинява от вирус, наречен ХИВ (HIV - Human Immunodeficiency virus, вирус на човешкия имунен дефицит). Този вирус принадлежи към групата на ретровирусите. Те съдържат РНК и за да се размножават и оцеляват, трябва да си “построят” ДНК-копие на своята РНК. Това ДНК-копие остава в организма на заразения цял живот. Както всички вируси, ХИВ се размножава само вътреклетъчно. Класифицира се като “бавен” вирус, т.е. протичането на инфекцията с ХИВ се характеризира с продължителен интервал между заразяването и появата на признаците на СПИН. След заразяването организмът изработва своя “отговор” – антитела, които се откриват, когато си правиш тест за ХИВ. Ако в кръвта на дадено лице се открият антитела срещу ХИВ, това означава, че лицето е заразено с ХИВ. Такива хора наричаме ХИВ-положителни или ХИВ- позитивни. Много хора са ХИВ-позитивни дълги години, без да се разболяват от СПИН. През тези години те не се различават външно от “здравите” хора, ходят на работа, грижат се за семействата си. През последните години вече има лечение (т. нар. високоактивна антиретровирусна терапия, по-известна у нас като комбинирана терапия), благодарение на която продължителността и качеството на живот на ХИВ-позитивните значително се подобри, а смъртността сред заразените с ХИВ силно намаля. Очаква се ХИВ-инфекцията на практика да се превърне в хронично заболяване (като диабет, високото кръвно налягане), което да подлежи на лечение и проследяване цял живот. Това вече е налице във високоразвитите индустриални страни (САЩ, Западна Европа), скоро ще бъде факт и у нас. Тези добри новини ни задължават да бъдем информирани за някои особености за ХИВ/СПИН за да се борим срещу разпростраението на вируса, а не срещу хората, заразени с него.

ФАКТИ ЗА ХИВ/СПИН-ИНФЕКЦИЯТА, КОИТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕ:

» Тестът за ХИВ е единственият начин да разбереш дали си заразен – откритите чрез теста антитела в кръвта срещу вируса показват, че в организма има и вирус;

» Повечето хора, заразени с ХИВ, остават здрави и в добро състояние дълги години след заразяването (10 и дори повече години), т.е. ХИВ-позитивни. Те могат да учат и да работят наравно с останалите. Следователно, да бъдеш ХИВ-позитивен не е едно и също като да си болен от СПИН.

» Човек може да е заразен с ХИВ отдавна, но да не знае за това. Единственият начин да се разбере дали някой е заразен е да си направи тест за ХИВ.

» Заразените с ХИВ лица, които не са си правили тест, действително не знаят, че са носители на инфекцията и никой няма право да ги обвинява за това.

» Броят на известните лица, заразени с ХИВ по целия свят е доста по-нисък от броя на действително заразените лица.

» След като веднаж, човек се е заразил с ХИВ, той остава заразен и източник на инфекция (заразен) до края на живота си. Степента на тази инфекциозност е различна в различните периоди на инфекцията, но все още няма начин да се определи кога именно заразеният е по-малко инфекциозен. Затова правилата за предпазване от инфекция са еднакви за всички (дори в случаите на сексуален контакт между двама ХИВ-позитивни) и винаги валидни.

» ХИВ не може да се предава чрез социални и обачайни ежедневни контакти - вкл. ползване на общи домакински съдове, кърпи, спално бельо, плувни басейни, телефони, тоалетни. Вирусът изисква висока степен на интимност за да премине от един носител в друг. Такава интимност е сексуалният контакт. Следователно, познаването и правенето на безопасен секс е важно условие да предпазиш себе и и любимия човек от инфекция с ХИВ. Така ти лично получаваш шанс да участваш в спирането на разпространението на ХИВ. Колкото повече хора осъзнаят това и го правят постоянно, толкова по-успешна ще е защитата на младите хора от инфекцията.

» Помни, че дори медицината да открие по-ефективно лечение и ваксина срещу СПИН, човечеството ще живее още дълги години с вируса – причинител на СПИН.

» Предпазването от заразяване с ХИВ е едновременно и презпазване от заразяване с други инфекциозни агенти, предавани по полов път – причинители на не по-малко сериозни заболявания, като трипер, сифилис, херпесна инфекция, хламидиална инфекция, хепатит В. Ако използваш венозно наркотици, освен с ХИВ и с всички вече посочени инфекции можеш да се заразиш и с вируса на хепатит С!

СТРУВА СИ ДА ПОМИСЛИШ ЗА ТОВА, НАЛИ?

КАК ЧОВЕК СЕ ЗАРАЗЯВА С ХИВ?

Можеш да се заразиш с вируса от всеки, който е вирусоносител (ХИВ-позитивен) независимо от това, че ти изглежда напълно здрав. Кръвта, вагиналната, семенната течност, майчиното мляко на заразените с ХИВ съдържат достатъчно количество вирус за да се зарази друг човек. Сълзите, слюнката, урината съдържат малко вирус и чрез тях заразяването е много по-трудно. По-долу ще разгледаме как най-често става заразяването с ХИВ:

- При необезопасен секс с лица заразени с ХИВ. По-нататък ще направим анализ на най-“опасните” сексуални практики.

- При ползване на общ инжекционен инструментариум (главно игли и спринцовки), замърсени с малко количество кръв от лица, заразени с ХИВ.

- ХИВ се предава от бременна жена на плода й в 1/4 до 1/3 от ХИВ-положителните бременни, ако не са лекувани със специфични антивирусни лечебни средства. Предаването на ХИВ става по време на бремеността, раждането и кърменето. Днес рискът от предаването на ХИВ по този път е намален 8 – 10 пъти в световен мащаб поради ефективно използване на специфични лечебни средства, благодарение на които ХИВ не приминава през плацентата. Това постижение е истински триумф на профилактиката на СПИН и силно стимулира бременните жени към изследване за ХИВ, тъй като последващото лечение вече дава обнадеждаващи резултати.

- Рискът от заразяване чрез кръв, кръвни продукти, донорски органи, сперма и донорско мляко са сведени практически до нула поради предварителното изследване на донорите и дарената кръв.

- Макар и рядко, но заразяване с ХИВ може да стане при някои манипулации поради недостатъчно добре дезинфекцирани инструменти (татуиране, пробиване кожата с цел поставяне на обеци или сексуални бижута, акупунктура). Имайте това предвид когато избирате кой да ви извърши подобни манипулации.

КАКЪВ Е ХОДЪТ НА ХИВ-ИНФЕКЦИЯТА?

В рамките на няколко дни или седмици след заразяването с ХИВ количеството на вируса в кръвта бързо нараства. Някои от заразените лица имат грипоподобни симптоми – т.нар. остра (първична) инфекция с ХИВ. Голямата част от заразените не обръщат внимание на тези симптоми, които отзвучават от само себе си за около 4 – 6 седмици.

- Най-често срещаните симптоми при острата ХИВ-инфекция са повишена температура, обриви по тялото, обща умора.

- Други, често придружаващи ги симптоми са някои от следните: главоболие, подути лимфни възли, възпалено гърло, гадене, повръщане, диария, нощни изпотявания.

Всички тези белези се пропускат лесно, защото се припокриват със симптомите на много и различни заболявания.

АКО ИМАШ НЯКОИ ОТ ТЕЗИ СИМПТОМИ 2 – 3 СЕДМИЦИ СЛЕД КОНТАКТ СЪМНИТЕЛЕН ЗА ХИВ-ИНФЕКЦИЯ, ТРЯБВА ДА СЕ ОБЪРНЕШ КЪМ ЛЕКАР ЗА КОНСУЛТАЦИЯ!

В този период рутинният тест откриващ антитела към ХИВ е отрицателен (за да изработи огранизмът ти антитела са необходими поне 4 – 6 седмици), но тестовете, откриващи самия вирус показват наличие на инфекция с ХИВ. Следователно, отрицателен тест за антитела към ХИВ и положителен тест за самия ХИВ са показател за неотдавна настъпило заразяване. Броят на вирусните частици в кръвта е по-висок през периода на острата инфекция и после постепенно намалява. При контакт със заразен в този период вероятноста от предаване на инфекцията е по-голяма (според някои около 20 пъти) в сравнение с контакт с лица с по-“стара” инфекция. По-късно, когато имунната система изработи антитела, тестът за ХИВ се позитивира. Увреждането на имунната система се проследява чрез изследване на клетките – помощници (хелпери), известни като CD4+ клетки. Те са част от белите кръвни телца и важна съставка на имунната система. Когато ХИВ попадне в организма, вирусът се “настанява” в тях, т.е. заразява тези клетки, става част от тях и се размножава заедно с тях. В хода на ХИВ-инфекцията броят нa CD4+ клетките намалява, а това е белег за отслабване на имунната система. Колкото по-малък е техният брой, толкова по-слаба е реакцията на организма спрямо иначе непредизвикващи заболявания микроби, паразити, гъби и вируси. Тези “опортюнистични” инфекции намират прекрасна почва за развитие в имунологично отслабения организъм и предизвикват заболяване, често с фатален край. Здравите хора имат 500 – 1500 CD4+ клетки в 1 милилитър кръв или CD4+ клетките съставляват нормално 20 – 40% от броя на белите кръвни клетки. Стойности под 500 или 14% говорят за увредена имунна система. Преминаването към СПИН става обикновено когато броят на CD4+ клетките спадне под 200 в 1 мл кръв. Това състояние е придружено с инфекции, които са “избягали” от контрола на имунната система, тъй като последната е увредена. Най-честата подобна инфекция е туберкулозата, други често срещани инфекции са пневмоцистната пневмония (също белодробна инфекция), гъбичната инфекция, причинена от Candida (бели налепи в устата и гърлото), очната инфекция причинена от Cytomegalovirus, херпесна инфекция и някои форми на рак – напр. сарком на Капоши – рядко срещан кожен рак преди ерата на СПИН.

Лечение на СПИН има, но няма излекувани от СПИН. Използваните днес лекарства забавят развитието на инфекцията и възстановяват функците на имунната истема. Високоактивната антиретровирусна терапия се прилага у нас от 1999 г. единствено на територията на Инфекциозна болница “Проф. Иван Киров” – София. Лечението продължава в домашни условия.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТЕСТЪТ ЗА ХИВ?

Тестът за ХИВ обикновено използва кръвна проба и установява наличие или отсъствие на антитела към вируса. Съществуват и тестове, в които се изследва слюнка (също определя антитела) или урина. Напоследък фирмите – производителки на тестове предлагат и бързи тестове – резултатът се получава до 1 час след залагането на пробата. Този тест наречен ЕЛИЗА е първичен и резултатът от него подлежи на потвърждаване с друг тест и само неговото позитивиране е доказателство за заразяване с ХИВ! Ако имаш съмнение, че си заразен с ХИВ, трябва да изчакаш поне 6 седмици (най-добре е 2 месеца) преди да се одложиш на тест. В противен случай полученият отрицатален резултат може да е израз на т.нар. прозоречен период – т.е. времето между заразяването и изработването на антитела от огранизма. През този период, както вече стана дума за това, ти обаче можеш да предадеш инфекцията на друг!

АКО СИ ИМАЛ СЪМНИТЕЛЕН ЗА ХИВ-ИНФЕКЦИЯ КОНТАКТ, ПО-ДОБРЕ СЕ ВЪЗДЪРЖАЙ 6 – 8 СЕДМИЦИ ОТ ПОЛОВИ КОНТАКТИ, ДОКАТО РАЗБЕРЕШ ИСТИНСКИЯ СИ ХИВ-СТАТУС!

АКО НЕПОСРЕДСТВЕНО СЛЕД СЪМНИТЕЛНИЯ КОНТАКТ СИ СЕ ИЗСЛЕДВАЛ ЗА ХИВ, ПОВТОРИ ИЗСЛЕДВАНЕТО ОТНОВО, КОГАТО СПОРЕД ТЕБЕ СА МИНАЛИ 6 – 8 СЕДМИЦИ СЛЕД КОНТАКТА. ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ СЕКСУАЛНИ КОНТАКТИ. АКО ТОВА НЕ ТИ Е ВЪЗМОЖНО, КОНТАКТИТЕ ТРЯБВА ДА СТАВАТ САМО С ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА.

Ако въпреки твоето или на партньора ти рисково поведение, тестът за ХИВ е отрицателен, замисли се как да премахнеш рисковете при следващите си контакти. Разговарай и с партньора си за това. Коригирай сексуалното си поведение! Никой по-добре от тебе не знае какво трябва да направи!

Деца, родени от ХИВ-позитивни майки могат да покажат до 8-мия месец след раждането фалшиво положителни резултати. Това е възможно, защото заедно с майчината кръв през плацентата минават и майчините антитела към ХИВ. Ето защо изследването се повтаря след 8-мия месец на детето или се използват други методи за уточняване дали новороденото е заразено с ХИВ.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ХИВ И ППБ (ОБЕЗОПАСЕН, БЕЗОПАСЕН СЕКС)?

Какво е обезопасен (безопасен) секс? Това понятие бе въведено в средата на 80-те години на миналия век и обхваща методите, водещи до намаляване на риска от предаване на ХИВ (и всички болести, предавани по полов път) при всички сексуални практики.

За кого е безопасният секс? Разбира се, ако между партньорите съществува доверие и сигурност, не е необходимо да се прави обезопасен секс. Много от вас навярно си мислят, че тези редове не се отнасят до тях, тъй като те имат сигурна и проверена връзка. Но днешното динамично време често разрушава сигурните връзки. ХИВ епидемията ни накара да се замислим как изразяваме сексуалността си. Готови ли сме да поемем дори неприемлив риск? Или разумно ще преценим необходимостта от обезопасен секс? Или ще се въздържим въобще от сексуален контакт (особено с непознат партньор)?

ПОМНЕТЕ, ВСЕКИ МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИ С ХИВ, НИКОЙ НЕ Е ЗАСТРАХОВАН СРЕЩУ ТАЗИ ИНФЕКЦИЯ. ТЯ СЕ НАМЕСВА В НАЙ-ИНТИМНАТА ЧАСТ ОТ ЧОВЕШКОТО БИТИЕ – ЛЮБОВТА И СЕКСА! ДАЛИ ЩЕ СЕ ЗАРАЗИМ С ХИВ ОБАЧЕ ЗАВИСИ МНОГО ОТ САМИТЕ НАС И НАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ. ЗАТОВА РЕДИЦА УЧЕНИ НАРИЧАТ ХИВ- ИНФЕКЦИЯТА БОЛЕСТ НА ПОВЕДЕНИЕТО.

Вярно е, че човек трябва да има доверие в този, с когото прави секс, но

НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ СИ ОСТАВА ИЗЦЯЛО ВАША.

Не очаквайте, че преди сексуалния контакт партньорът Ви (особено ако е нов) ще заговори за обезопасен секс или инфекция с ХИВ. По-често е възможно да се създаде интимна обстановка, често обогатена с алкохол. Алкохолът (както и наркотиците) е лош съветник – той отслабва контрола от страна на мозъка Ви, т.е. на Вашата личност върху собственото Ви поведение и така може да стане пряк “виновник” за необмислен или случаен полов контакт, който да разруши дълготрайна и полезна връзка.

Изпитаното средство за предпазване от заразяване с ХИВ е презервативът, той е и олицетворението на обезопсения секс. За да го използвате правилно обаче, необходимо е да знаете следните неща:

- Ще се чувствате по-уверени, ако предварително сте тренирали поставяне и сваляне на презерватив в спокойна атмосфера;

- Съхранявайте презервативите на хладно място, тъй като пряката слънчева светлина и топлината ги увреждат;

- Използвайте само здрави, неповредени презервативи. Внимавайте Вие да не повредите презерватива с нокти, пръстени или гривни. Лесно ще извадите презерватива от опаковката му, ако ръцете Ви са сухи. Ако пръстите Ви са потни и лепкави, не разкъсвайте опаковката със зъби, по-добре изсушете ръцете. Целта е презервативът да се сложи преди да се докоснете до половите органи или ануса на партньора си.

- Много важно е да “развиете” и “нахлузите” презерватива правилно, при това да забележите дали той стига до сновата на пениса. Ако не стига до основата на члена, има опасност при половия контакт презервативът да се изхлузи незабелязано и така да не изпълни предназначението си. Препоръчва се по време на контакта периодично да се проверява с върха на пръстите дали презервативът си е на мястото (особено ако при разгъването му по дължината на члена не е достигнал до основата му).

- Ако е необходимо да използвате допълнителни овлажнители, те трябва да бъдат на водна основа. Овлажнителите на мазна основа – крем, бебешко масло, лосион за ръце и др.п. увреждат презервативите. Не използвайте слюнка за овлажняване. Ако все пак се налага, то това трябва да бъде слюнка от лицето, в което се прониква.

- Когато използвате презерватив при вагинален или анален контакт, след еякулацията (изпразването) спрете койтусните движения, дори ако все още сте в състояния на ерекция. Това е особено важно, ако при нахлузването на презерватива се окаже, че той не е достигнал основата на члена. В такъв случай има опасност койтусните движения да “изстискат” семенната течност от презерватива и тя да нахлуе в партьора Ви. По-лесно е да завършите сношението, ако партньорът Ви е получил оргазъм преди при Вас да е настъпила кулминацията. Опитвайте се да постигнете това. Ако не успеете, помогнете на партньора си да стигне до оргазъм по друг начин, но не чрез койтусни движения.

- Когато вече сте еякулирали (изпразнили) извадете члена преди да е омекнал, т.е. отдръпнете се от партньора докато пенисът е все още твърд. В противен случай има опасност презервативът да се изплъзне от ануса или вагината. При изваждането на члена, дръжте презерватива с пръсти.

- Ако искате да сте максимално внимателни и предпазливи (това особено се препоръчва при анален контакт, който е най-рисков за заразявене с ХИВ) извадете члена си от партньора преди изпразването, като завършите с него извън партньора си.

- Изхвърлете използвания презерватив не в тоалетната, а в кошче за боклук.

Рискът от заразяване с ХИВ (и другите споменати причинители на болести предавани по полов път) при различните сексуални практики е различен и може да се подреди от най-висок към намаляващ по следния начин:

- анален секс (хомо- и хетеросексуален контакт) – опасността е особено висока, ако се прави без презерватив. Тя е по-голяма за лицето, в което се прониква (независимо мъж или жена). В лигавицата на ануса има най-много клетки, които улесняват размножаването и пренасянето на вируса. Заразяването може да стане при здрава, неповредена лигавица. Ако обаче лигавицата е възпалена, раздразнена или разязвена от други заболявания (напр. предавани по полов път) инфекцията с НІV става значително по-лесно.

- Вагинален секс (хетеросексуален контакт) – тук опасността от предаването на вируса е и в двете посоки, особено при необезопасен секс. Лигавицата, покриваща вагината и шийката на матката е с по-голяма повърхност, отколкото тази, покриваща пениса и клетките, улесняващи размножаването и предаването на вируса са повече, поради което се счита, че жената е по-уязвима при този контакт. Не бива да се забравя, че ХИВ в Африка се разпространява главно по хетеросексуален път, така, че той не бива да се подценява. Пенисът има малка повърхност, покрита с лигавица при външния си отвор. При търкането на тази нежна повърхност с друга лигавична повърхност (което е важно за сексуалното стимулиране) е възможно да настъпят разранявания или възпаления, които улесняват проникването на вируса. Мъжете претърпели обрязване са със незначително по-нисък риск за заразяване с НІV, отколкото необрязаните. Разранявания и разязвявания обаче повишават риска от заразяване във всички случаи.

- Орален секс – може да доведе до предаване на вируса, особено ако се прави без предпазни средства. В този случай има риск за лицето, което облизва и всмуква половите органи на партньора си, но ако в слюнката на това лице има ХИВ, то също може да внесе вируса макар и в малко количество в аналната лигавица.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ХИВ ПО КРЪВЕН ПЪТ (ВЕНОЗНА НАРКОМАНИЯ)?

Използването на общи игли и спринцовки е често явление сред венозните наркомани. Ако си инжектирате венозно наркотици, помнете:

- опитайте се да спрете инжектирането на наркотици – никога не е късно да опитате;

- използвайте само собствени игли и спринцовки, никога не “услужвайте” с тях, никога не взимайте от друг;

- след употреба извадете буталото от спринцовката и сложете иглата в спринцовката. Опаковайте всичко така, че да е недостъпно за други лица;

- не забравяйте, че НІV може да се предаде и по полов път, затова за лицата, инжектиращи си венозно наркотици, важат всички правила за ползване на презервативи и за “пресичане” на заразяването с ХИВ чрез секс.

Научете се да изчиствате правилно инжекционното си оборудване. Използвайте за тази цел белина, като спазвате следните правила:

- винаги промивайте след употреба спринцовката и иглата със студена вода. Горещата вода оставя по спринцовката миниатюрни кръвни съсиреци.

- Напълнете спринцовката през иглата с белина и я оставете да престои поне 5 минути. Може да налеете белина в друг съд и в него да потопите спринцовката и иглата също за не по-малко от 5 минути. След това изхвърлете използваната белина;

- Промийте спринцовката с гореща или студена вода 4 – 5 пъти, за да отстраните остатъците от белина;

- Ако спринцовката е стъклена (може да се вари), след промиване със студена вода я варете не по-малко от 10 минути с кипящата вода вътре в спринцовката.

Ползвайте винаги лични пособия за бръснене и миене на зъби. Не ги предоставяйте никога на друг, сами не употребявайте чужди независимо от обстоятелствата. Неизчистена от тях кръв може да пренесе ХИВ-инфекция.

Настоящата брошура ще Ви даде само някои основни знания за ХИВ-инфекцията и ППБ и практически указания за действия в конкретни случаи. Продължавайте да се информирате и информирайте хората около Вас, Вашите партньори, младите колеги, с които учите и работите заедно. Използвайте знанията си в практиката!

Помнете, предоставя Ви се персонален шанс да участвате в спирането на разпространението на ХИВ чрез информация, образование и избрана от Вас промяна в стила Ви на живот и сексуалното Ви поведение. Изборът е Ваш! Не се оставяйте да се заразите и да умрете поради незнание и невежество!

Проф. д-р Р. Аргирова, дмн

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Подобни неща говориха и за РАКА (някакви китайци открили как да показват на организма кои клетки са "лошите" и по този начин имунната система ги разпознавала и унищожавала)...Файда никаква, но пък има и необясними феномени как една жена се излекувала само с позитивно мислене и силна воля за живот. от рак на гърдата...

За СПИН съм чел хиляди теории (и кой ли не е )...че бил биологично оръжие и винаги е имало лек само че за онези които можели да си го позволят и са с дебели "връзки" (не на обувките), според друга теория в доста растения като например (май някакви кестени) имало някаква съставка, която помагала в борбата с този вирус, но представете си ако трябва да се изследват всички растения (а като излючим факта че доста биологични и растителни видове са изчезнали напълно може и да не се открие лек НИКОГА).Според друга новина имало ваксина срещу СПИН срещу сумата от 10 милиарда евро...Едно време четох и в списание "Вселена, Наука и Техника" за това как някои хора 2% от населението на света са имунни срещу СПИН и не могат (или поне по трудно се заразяват с вируса).Ще поживеем и ще видим а дотогава - тиксо-презарватив, тиксо-презарватив и малко изолирбан...за дамите "калиев перманганат" и малко "хлорна вар" - шегичка (но помнете пазете не само себе си - пазете и партньора/ката).

И правете любов а не война ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Откриха ген, спира разпространението на ХИВ

Това е статията ( pdf ). За тези които разбират е ясно за какво иде реч :)

http://rapidshare.com/files/96473850/Stephen_Barr_trim-22.rar.html

Stephen D. Barr1*, James R. Smiley1, Frederic D. Bushman2

1 Department of Medical Microbiology and Immunology, University of Alberta, Alberta Institute for Viral Immunology, Edmonton, Alberta, Canada, 2 Department of Microbiology, University of Pennsylvania School of Medicine, Philadelphia, Pennsylvania, United States of America

Abstract

Treatment of human cells with Type 1 interferons restricts HIV replication. Here we report that the tripartite motif protein TRIM22 is a key mediator. We used transcriptional profiling to identify cellular genes that were induced by interferon treatment and identified TRIM22 as one of the most strongly up-regulated genes. We confirmed, as in previous studies, that TRIM22 over-expression inhibited HIV replication. To assess the role of TRIM22 expressed under natural inducing conditions, we compared the effects of interferon in cells depleted for TRIM22 using RNAi and found that HIV particle release was significantly increased in the knockdown, implying that TRIM22 acts as a natural antiviral effector. Further studies showed that TRIM22 inhibited budding of virus-like particles containing Gag only, indicating that Gag was the target of TRIM22. TRIM22 did not block the release of MLV or EIAV Gag particles. Inhibition was associated with diffuse cytoplasmic staining of HIV Gag rather than accumulation at the plasma membrane, suggesting TRIM22 disrupts proper trafficking. Mutational analyses of TRIM22 showed that the catalytic amino acids Cys15 and Cys18 of the RING domain are required for TRIM22 antiviral activity. These data disclose a pathway by which Type 1 interferons obstruct HIV replication.

Author Summary

Interferons are produced by cells in response to challenge by foreign pathogens such as viruses. The molecular mechanisms by which Type I interferons (e.g., IFNβ) inhibit the replication of HIV-1 are not fully clarified. We identified a gene called TRIM22 that belongs to the tripartite motif (TRIM) family that was strongly induced by IFNβ. Using RNA interference to reduce the expression of TRIM22, we showed that TRIM22 is a key mediator of the IFNβ response when expressed at natural levels. We demonstrate that TRIM22 blocks the intracellular trafficking of the viral structural protein Gag to the surface of the cell, and that the antiviral activity of TRIM22 is dependent on two cysteine residues (Cys15 and Cys18) that are critical for the E3 ligase activity of RING-containing proteins. This report describes a mechanism by which Type I interferons block HIV-1 replication.

Citation: Barr SD, Smiley JR, Bushman FD (2008) The Interferon Response Inhibits HIV Particle Production by Induction of TRIM22. PLoS Pathog 4(2): e1000007. doi:10.1371/journal.ppat.1000007

Editor: Thomas J. Hope, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, United States of America

Received: July 19, 2007; Accepted: January 16, 2008; Published: February 29, 2008

Copyright: © 2008 Barr et al. This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited.

Funding: This work was supported by grants from the NIH (to FDB) and the Canadian Institutes for Health Research (to JRS). JRS holds a Canada Research Chair in Molecular Virology. SDB was supported by fellowships from the Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada, the Alberta Heritage Foundation for Medical Research, and the Canadian Institutes for Health Research.

Competing interests: The authors have declared that no competing interests exist.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз пък искрено се надявам този ген наистина да може да спира разпространението на вируса и да се направи ваксина или нещо подобно. Така поне бъдещото поколение може да е по-предпазено от нашето.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мистър Стив откри топлата вода. От доста време насам е ясно, че циганите имат генетична мутация, която предотвратява размножаването на вируса в организма им. Не всички цигани, само около 20% ( да не се втурнете да си търсите циганин/ка за довечера :)). Ако имах време бих потърсил източника... Но все пак е нормално да се откриват такива мутации, въпрос на естествен отбор.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ген, способен да не допусне разпространението на ХИВ вируса в организма, е открит от канадски учени от университета в провинция Албърта. Екип изследователи с ръководител Стивън Бър е установил при лабораторни изследвания, че ген ТРIM-22 притежава природни антивирусни свойства и може да блокира разпространението на вируса на имунната недостатъчност. Според Бър сега задачата е да се разбере механизма на действие на гена и учените да се опитат да имитират способността му да противодейства на вируса.

Източник: dnes.bg

Какво ли ни чака още, след тази болест?!Какво ли по-лошо ни чака след като са открили как да спрат Хив-а. Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен това, че са намерили лек за вируса ХИВ - не е вярно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е новина. Значи вече може малко по смело да се ...

Да, след като измрат всички дето нямат този ген! :grimace:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво ли ни чака още, след тази болест?!Какво ли по-лошо ни чака след като са открили как да спрат Хив-а. Публикувано изображение

Ще да е нещо още по-коварно, ама ще разберем като ни връхлети ... Иначе според мен напълно е възможно да бъде открит лек срещу HIV - вируса , ако вече не е ... Има доста работи , които незнаем :yanim:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще да е нещо още по-коварно, ама ще разберем като ни връхлети ... Иначе според мен напълно е възможно да бъде открит лек срещу HIV - вируса , ако вече не е ... Има доста работи , които незнаем ;)

Така е както си го казала и аз мисляпо същия начин!Допустимо е да се намери лек за това, но ни чака нещо още по-коварно да видим какво ще е то?!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

¦ Колко време беше нужно, за да откриете нов метод и лекарство за лечение на СПИН, д-р Гъбев? ¦ Лекарството, което получихме, е резултат от 16-17-годишен труд. Работихме заедно с моя баща ­ проф. д-р Евгени Богомилов Гъбев, който дълги години завеждаше катедрата по епидемиология и инфекциозни болести към Медицинския университет в София, запален вирусолог. Идеята беше вирусът на СПИН, наречен ХИВ, да бъде унищожен. Обикновените лекарства обикновено действат само върху тези част от вируса, която се намира в кръвта. От 100 млрд. вируси в човешкото тяло, само 1 процент, или 1 млрд., са в кръвта. Останалите 99 млрд. вируси нападат почти всички органи ­ черен дроб, бъбреци, мозък, тестиси, далак, ретина и т. н. Съвременната терапия не лекува СПИН. Подобрява качеството на живот, но при спиране на лечението вирусът възвръща първоначалното си ниво, даже в много случаи се покачва. Учени от Рокфелеровия институт и от института “Джон Хопкинс” в САЩ теоретично са изчислили, че са нужни средно между 75 и 150 години, за да бъде изчистен вирусът от всички органи ­ нещо, което на практика е невъзможно. ¦ Какви са предимствата на вашето лекарство ­ как се казва, как действа? ¦ Лекарството се казва “Липохивир” ­ липозомен препарат, който убива ХИВ вируса. Липозомите са малки липидни капсулки ­ не значи, че са колкото бонбони и се гълтат, а субмикроскопични частици, създадени на базата на технология, разработена от мен и моя баща в Института по патология и паразитология на БАН и патентована още през 1991 г. В тези капсули включихме класическото анти ХИВ средство ­ азидотимидин. Първите изследвания показаха, че нашият препарат в сравнение с чистия азидотимидин дава 4 -5 пъти по-мощен вирусоубиващ ефект. За да стане по-ясно, ще ви обясня за вируса на СПИН.Той има свои антени ­ белтъчни. Представете си една морска мина с шипове. Именно тези шипчета намират съответната имунна клетка, вирусът се свързва с нея и я атакува. Като навлезе вътре, образно казано, дава команда и клетката започва да възпроизвежда вируса, а самата тя загива. Само една клетка създава от 5 до 10 хиляди вируса. Сто милиарда средно на ден произвежда един болен. Логиката ни беше да блокираме системата така, че вирусът да остане извън клетката. На пръв поглед, просто и елементарно, но самите опити бяха много трудни и ни отнеха около 10 години. Липсата на средства също си каза думата. Докато накрая с помощта на чужди инвеститори успяхме да купим един много хубав апарат, специално изработен по наши изисквания от канадска фирма. Чрез него получихме стандартизиран липозомен препарат, който се оказа със 69 пъти по-мощна активност от обикновения азидотимидин без липозома. Ефектът, който постигаме, е двоен. От една страна се блокира трансмембранното сигнализиране между ХИВ вируса и имунната клетка, което ние прилагаме за първи път в света ­ вирусът остава като пред заключена врата и загива. От друга страна, липозомите вкарват препарата вътре в самата клетка, иначе той не влиза, защото клетъчната мембрана е огромна преграда. ¦ Върху кого изпробвахте лекарството? ¦ Започнахме опити върху здрави животни ­ плъхове, за изпробване на токсичността в течение на две години ­ 1996-1997 г. Резултатите доказаха, че препаратът е абсолютно нетоксичен, включително и при прилагане в много големи дози. Всички анализи и документи представихме в Института по лекарствени средства ­ органа, който дава разрешение лекарството да бъде изпробвано върху болни хора. След около една година явяване по комисии, доказване, защита на резултатите, получихме разрешение от този институт, от централната етична комисия и лична заповед от здравния министър. Започнахме опитите с 10 души в Инфекциозна болница ¦ В какъв стадий на болестта бяха те? ¦ На различни стадии от болестта, но, общо взето, всички бяха тежко, а някои и много тежко болни ­ заразени между три и десет години, лекувани хаотично. На третия месец двама от тях се отказаха по семейни и социални причини ­ това са хора от провинцията, които работят, имат проблеми да отсъстват по-дълго време. Още първите резултати показаха, че препаратът е напълно нетоксичен ­ токсичността е най-големият бич за лечението на СПИН. Съвсем наскоро ми се обадиха болни, които получават много токсични явления без кой знае какъв ефект върху здравето. А нашата липозома съдържа по-малка доза, защото вкарва препарата в клетката и като малка помпичка го разпръсква за около 7-8 дни. В действителност вирусът е винаги в убийствена за него концентрация, която същевременно пък е нищожна за здравите клетки. ¦ Eфект имаше ли? ¦ Ефектът беше поразителен Единият от болните само за около 6 месеца с много ниски дози показа нулево ниво на вируса. ¦ Какво означава това? ¦ Това значи, че няма вируси в кръвта. Другите болни също бързо започнаха да снижават нивото на вируса и щяха да стигнат до нула. ¦ Защо “щяха”, какво им попречи? ¦ Просто след около 1 година лечението беше преустановено поради липса на средства. Никой не даде пари. ¦ Държавата не се ли ангажира да се намерят необходимите средства? ¦ Не, не. Ние се обърнахме и към Министерството на здравеопазването, към Президентството... ¦ И какво ви отговориха оттам? ¦ Не дадоха отговор. Въобще не разгледаха документите ни. Обикновено има два вида отговори: разбираме ви, но нямаме пари, а другият е играене на криеница. Тогавашният министър д-р Мими Виткова ни каза да се запишем в официалния график и да чакаме. А ние вече бяхме записани от два месеца. Не се получи и с това всичко приключи. На мен ми омръзна, пък и човек все пак има някаква гордост. Работиш 16 години почти денонощно, постигаш нещо за първи път в света и не ти се обръща внимание. Вижте, аз съм научен работник, тичал съм и по институции, и за пари, но повече не ми се занимава с това. Само ще ви кажа, че имаме договорни отношения с чуждестранни европейски институции и в момента сме в процес на договаряне за инвестиция ­ не спонсорство, а инвестиция! Те ще инвестират, за да печелят. Ние пък имаме интерес да произвеждаме нашето лекарство и да лекуваме болни от СПИН ­ това е. ¦ Откъде ще дойдат тези инвестиции, ако не е тайна? ¦ От министерство на развитието в Англия и от две европейски банки. Водим преговори, нещата вървят добре, но ще видим... ¦ За каква сума говорим. Колко струва например лечението на един болен? ¦ Сумата зависи от производството. Ние го произвеждахме в експериментални условия. Ще ви кажа: за 8 души са отишли 300 хиляди долара ­ апаратура, консумативи, пълна издръжка на болните. Анализите от резултатите, които получихме, показаха, че ако бяхме продължили лечението, нашите болни между втората и третата година щяха да бъдат напълно излекувани, т. е. вирусът стига нулево ниво, даже пет порядъка, или 100 хиляди пъти под нулата. Докато стандартната крива на лечение на най-мощните препарати показва бързо спадане за година, но само при около 40 на сто от болните, след което се установява едно плато ­ постоянно ниво на вируса, въпреки продължаващото лечение. Това е така, защото, за разлика от нашето лекарство, тези препарати не убиват вирусите в органите, а действат само в кръвта. А през това време в резервоарните органи ­ далак, черен дроб, лимфни възли, влизат нови вируси. В крайна сметка се получава много силна токсичност и временен ефект. ¦ Какво правите оттук нататък, ако успеете да осигурите инвестициите? ¦ Трябва да се построи пилотен завод за производство на лекарството, необходимо за 500-600 души. Около година-година и половина се правят изследвания, изготвя се пълна документация. Подават се документи в американската и една европейска агенции за лекарствата, чака се одобрение. Ако се получи, се започва масово производство. Но трябват пари, време и нерви. Може би до есента трябва да започнем проекта, говорим за строеж и в Англия, и в България, но още не е уточнено. ¦ У нас също има много богати хора. Не проявява ли някой от тях интерес към вашето откритие? ¦ Няма толкова богати хора. Освен това, възвръщаемостта не е за година-две, а за доста повече време. ¦ Колко пари ще глътне този завод, за който говорите? ¦ С клиничното изследване, персонала, заплатите, суровините ­ всичко около 50-60 млн. евро за две години, за да се започне после по-голямото производство. Само регистрацията в Щатите и в Европа струва около 4 млн. евро, като преди това трябва да са направени клиничните изследвания на 500-600 души. Има адвокатски услуги, застраховки, подготовка на болните, хоспитализиране и т. н. Така че несериозно е да се говори, че отделни хора могат да помогнат. Има богати хора, да, казват: давам 20 хиляди долара. Но какво може да се направи с тях ­ това не е завод за тухли, утре да се спре. ¦ Каква е съдбата на тези 8 души, които сте лекували, поддържате ли връзка с тях? ¦ Баща ми ги е срещал ­ живи, здрави са още. Повечето са от провинцията. Интересното е, че нови хора ми се обаждат ­ искат да се лекуват. За съжаление, засега само съм им взел адресите, в пълна дискретност са. Ако започне серийното производство на липохивира, ще ги поканим за експериментално лечение ­ до две години минимум безплатно, в случай че всичко върви нормално. ¦ Запазва ли се тайната на болните? ¦ Да, абсолютно. Ние сме работили само с инициали и само няколко от лекуващите лекари знаехме имената на болните. Проблемите произлизат от това, че за да се лекуват по-продължително време, те трябва да отсъстват от работа. Като го няма три месеца на работа, започва да става съмнително. Единият от болните, който беше в най-тежко състояние ­ от черноморски град, стоя 2-3 месеца и се върна. Казва: ще ме уволнят от фирмата, съмняват се, че съм нещо болен. След 4 месеца дойде в най-големия студ, беше хванал пневмония, излекуваха го, и най-интересното беше, че вирусните му показатели бяха запазени, въпреки 4-месечното прекъсване. ¦ Каква е тенденцията на заболяването от СПИН в по-общ аспект? ¦ Според данните на Световната здравна организация общата тенденция е отчайващо нарастваща. В Южна Африка например е нещо страшно. Само в Субсахарна Африка броят на болните от СПИН е 22 млн. Общият брой в света е 40 милиона ­ почти поравно мъже и жени, предимно млади хора ­ между 20 и 30 години. ¦ В България колко реално са болните от СПИН? ¦ Статистиката от края на миналата година сочи 471 души. Обикновено се умножава по коефициент 7-10, т. е. реално имаме между 3 и 4 хиляди болни от СПИН. За 7-8 милиона население тази бройка никак не е малка. В Щатите на 350 млн. има 1 милион заразени. ¦ До колко години може да изкара един болен? ¦ Зависи от наследствеността. Има една група на т. нар. “дългоживеещи”, които имат дефект в рецепторите за вируса ­ той не може докрай да инфектира клетката. Тези хора могат да живеят и 20 години с болестта. Типичен пример е баскетболистът Меджик Джонсън ­ от 20 години е заразен, почти няма признаци, доскоро играеше.Такива хора обаче се срещат много рядко - те са с генетични дефекти ­ за щастие хубави дефекти. ¦ Усещате ли завист от страна на ваши колеги? ¦ Не, напротив, има голяма заинтересованост от страна на мои колеги, големи учени. Наш консултант и монитор, съгласно изискванията на Европейската общност, е акад. Румен Цанев, световноизвестен молекулярен биолог, още ­ проф. д-р Узунов ­ фармаколог, също със световна известност, проф. Димитър Тодоров ­ онколог, проф. Диков, д-р Костов ­ известни имена от 30-40 години в Инфекциозна болница, д-р Плочев от Военна болница и др. ¦ А вие защо избрахте точно с това да се занимавате, а не станахте практикуващ лекар? ¦ Винаги съм имал желание да работя биофизика, и то ­ механизъм на действие на лекарствата. С липозомите се занимавам от 1977 г. като аспирант. ¦ След като сте работили в Ню Йорк в една от най-престижните лаборатории в света, не ви ли се прииска да останете да работите там? ¦ В интерес на истината проф. Маклоклин ми предложи договор за три години, което за Щатите е страшно голям срок. Но аз се върнах по две причини. Едната е семейна ­ баща ми беше получил инфаркт, после още два, правиха му байпас. И втората ­ в Америка щях да работя като един автомат, без да имам научна свобода на действие. На мен професорът ми каза следното: Ти ще получаваш много висока заплата, но ще работиш това, което аз искам. ¦ Сега не съжалявате ли, че се върнахте? ¦ Не, не, не съжалявам. Тук ми е по-приятно ­ имам пълна свобода ­ мога да работя това, което искам, да обсъждам с колегите. На мен повече ми харесва европейският стил на работа. В Щатите се влагат огромни средства, но се работи като на конвейер. Освен това не ми харесва командаджийският подход: “Айм дъ бос” (аз съм шефът). ¦ Оптимист ли сте за бъдещето на вашето начинание? ¦ Оптимист съм, но знаете ли в какъв аспект? Когато песимистът казва: по-лошо не може да стане, оптимистът да каже: може, може. Но, общо взето, вярвам, че нещата ще станат, трябва да станат. Преговорите вървят с променлив успех - ту нагоре, ту надолу, но предимно нагоре. ¦ Как си почивате от науката, с какво се разтоварвате? ¦ Ограничил съм се почти във всичко. Отпуски не ползвам, събота и неделя работя в института. Работата ми е и хоби, и удоволствие. Това съм искал като студент, това си постигнах. Обичам много котките. Имам две котки вкъщи и 4-5 храня на улицата. Благодарни животни са, повече от хората.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като новина ,да чудесно ,но гените мутират и се приспособяват и въпроса отново остава висящ.А и като си помисля за положението в нашите болници,всичко ново се прилаго твърде късно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Първо става дума за присъщ за организма ген, който по никой начин не може да се нарече ваксина, този ген дори ако има ефекта, за който говорят въпросните учени, остава отворен по-големия проблем, как ще накараш клетките да го синтезират, за да спреш инфекцията с ХИВ, защото явно, че наличието на този белтък в хората и сега не спира развитието на вируса. Но е хубаво, че се показват още и още средства, с които може да се атакува вируса на СПИН. Има доста идеи вече за лечение на СПИН, но уви на много места водещите позиции са заети от лицемерни нагаждачи, които са се сраснали със системата и не може науката да се развива заради тях. Не само в България, но и навсякъде по света има егоистични учени, които просто си гледат кефа и нямат морал. Достатъчно би било да дам пример с американския професор Гало, който се води за съоткривател на ХИВ, но е пълен задник, че даже филм бяха направили преди време, който го оплюва в някаква степен, но и днес когато да речем Бил Гейтс иска да дари пари за изследователска работа, ще иде при някой известен професор, който може и да е свестен човек, но може и да не е. Уви и в науката има много посредственост и егоцентризъм, който за сега не виждам, как да бъде изкоренен. Все пак не бива да изпадаме в отчаяние и да си казваме, че ако не е СПИН, ще е нещо друго. На тоя принцип по-добре изобщо да не се храним, щото пак ще огладнеем.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

39 мъже и 9 жени са новорегистрирани като носители на ХИВ-вирус. Случаите са регистрирани само за първите 5 месеца от годината.

Това съобщи д-р Тонка Върлева, ръководител на програмата за борба със СПИН, цитирана от БНР. Общият брой на серопозитивните в България към 31 май е 836.

България ще бъде представена от министъра на здравеопазването Егений Желев и д-р Тонка Върлева на срещата на високо ниво за ХИВ/СПИН в Ню Йорк. Делегация на Съвета за сигурност на ООН направи обиколка в някои африкански страни, предаде агенция Пренса Латина, цитирана от "Фокус". По време на заседанието ще бъдат представени последни данни за броя на болните и заразените и ще бъдат изслушани доклади за разпространението на пандемията.

Най-тревожно, че към средата на ноември 2007 година в Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 791 ХИВ - серопозитивни лица, новорегистрирани за миналата година са 102 случая на вируса. Статистиката за миналата година показва също, че над 25% от живеещите с ХИВ и СПИН са хора под 25 години. Според изследванията на болестта у нас, най-голямо е разпространението по полов път, а в последните години и по кръвен в групата на интревенозните наркозависими.

Източник

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като не искат с презерватив - така става Наркоманите,които се заразяват със спринцовки,пък хич не ги жаля

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо смърт? Не оправдавам никого, но всеки носа глава на раменете си и трябва да знае какви рискове има и какви не. Човек може и малко партньори да има и да "уцели" някой, който да го зарази...Като не се познава пртньора, трябва да се ползват презервативи. Та нали затова са ги измислили хората

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Американски учени успяха да направят лабораторни мишки резистентни към HIV/СПИН-вируса, посредством блокирането действието на гена, отговарящ за синтеза на белтъка, използван от вируса за инфлиртриране в имунните клетки, съобщава New Scientist. Изследователите от биотехнологичната компания Sangamo BioSciences в Дуарте, Калифорния, тествали генномодифицираната терапия, се надяват да я изпробват успешно и върху хора в края на 2008 г. Учените успели да блокират действието на гена, кодиращ синтеза на белтъка CCR5, разположен на повърхността на най-често атакуваните лимфоцитни Т-клетки, посредством внасянето в тях чрез безвреден вирус на молекула с ензима нуклеаза (nuclease) и т. нар. “цинк-отпечатък” (“zinc-finger”). “Цинк-отпечатъкът” на молекулата се свързва само с генетичен материал, открит в CCR5-гена, а нуклеазата блокира действието му и спира производството на опасния протеин. След този процес клетъчната ДНК е перманентно имунизирана срещу действието на HIV, посочва един от авторите на изследването, д-р Елена Перес (Elena Perez) от Детската болница във Филаделфия, Пенсилвания. В хода на експеримента, обработени с нуклеаза човешки Т-клетки били инжектирани на група мишки, които заедно с контролна група гризачи с непроменени лимфоцити, били заразени със СПИН. 6 седмици след въвеждането на имунизираните Т-клетки, мишките от експерименталната група придобили пълна резистентност срещу СПИН-вируса, а в кръвта им било установено 5-кратно увеличение на генномодифицираните Т-клетки. При планираните опити със заразени със СПИН хора, от кръвта им ще бъдат взети Т-лимфоцити, чийто CCR5-ген ще бъде изключен в лабораторни условия, след което те ще бъдат върнати в организма, за да се възпроизведат и да станат доминиращ вид Т-клетки в организма, като по този начин осигурят резистентността срещу смъртоносния вирус. Новата клетъчна терапия е много по-ефективна от прилаганите в момента лекарствени CCR5-блокери, които трябва да се пият постоянно, тъй като при еднократно прилагане има перманентно действие. Един от учените, открили връзката CCR5-HIV през 1996 г. в Националния институт за здравни изследвания в Бетесда, Мериленд, Ед Бергер (Ed Berger) посочва, че генният нокаут има значително по-голям потенциал от всички досегашни терапии срещу СПИН-а, тъй като модифицираните клетки биха имали селективно предимство при евентуално възпроизводство. Съоткривателят на връзката между белтъка CCR5 и заразяването с HIV-вируса, Джон Мур (John Moore), посочва, че решаващо в случая е дали CCR5-гена ще бъде блокиран в достатъчно на брой Т-клетки, за да има ефект в човешкия организъм. Като достатъчно наджедна алтернатива той препоръчва CCR5-блокера на фармацевтичната компания Pfizer “Maraviroc”, който показал добри резултати след пускането му в продажба в САЩ и Европа през миналата година. Източник: bgfactor.org

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

×
×
  • Добави ново...