Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

ktborisov

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Препоръчан отговор


преди 22 минути, nick_dimitrov написа:

 

Най-лесно при инсталацията.Задаваш на създадения предварително  124 Гб  дял точка на монтиране home.

https://youtu.be/thX-zeSHWSo

Защо "/home", а не " / "?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте, бих искал да се допитам до Вас за съвет. Накратко наскоро си закупих HP Pavilion 15 със следните характеристики:

Процесор  Intel Core i5-8250U | Kaby Lake R | Quad-Core (1.60 GHz, up to 3.40 GHz, 6 MB Cache, 14 nm, 25 W)

Памет  8 GB DDR4
SSD  256 GB SSD | М.2 PCIe NVMe (2280)

Видео карта  NVIDIA GeForce MX130, DDR5 - 2GB

Взех го без ОС, първоначално инсталирах LM 19.1 х64 , след което пък форматирах и сложих w7,  при повторна инсталация на LM 19.1  докато разделях дяловете, изписа грешка - не позволяваше рестартиране  - както и изключване. Изкл. го от power бутона и белята стана (доволно омазах нещата). 

В резултат на това ми действие, ssd-то започна да работи като обикновен HDD (3 пъти по-бавно) каквато и ОС да сложа - няма промяна.

Прави впечатление че при w7 от SSD се губят 18GB, а когато е под линукс показва пълния капацитет.

Под w7 опитах да сканирам с Crystal disc, обаче не намира устройство;

Под LM 19.1 опитах с gsmartcontrol - като резултатът е идентичен - изписва unknown model, така че нямам достъп.

Реших да не рискувам с биоса (restore default) , или пък със специални тулове за форматиране и първо да потърся помощ тук.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@DiyEn

Ако си в състояние да ползваш конзола под Линукс:
1. Проверка наименование NVMe
    sudo lsblk | grep disk
2. Проверка модел NVMe
    sudo smartctl -x /dev/imeto_ot_t1
3. Проверка заредeн драйвер
    lsmod | grep nvme
4. Проверка скорост четене
    sudo hdparm -t /dev/imeto_ot_t1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, DiyEn написа:

В резултат на това ми действие, ssd-то започна да работи като обикновен HDD (3 пъти по-бавно) каквато и ОС да сложа - няма промяна.

Реших да не рискувам с биоса (restore default) , или пък със специални тулове за форматиране и първо да потърся помощ тук.

 

BIOS тябва да  разпознава коректно диска.След това няколко  неща.

Манипулиране от live cd на Linux Mint с GParted.Първо маркиране на диска и delete.Създаване на таблица за дялове msdos.От менюто - Устройство,създаване на таблица за дялове.После форматиране.

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@whitepixel : при втората команда sudo smartctl -x /dev/imeto_ot_t1 -  дава грешна команда..

@nick_dimitrov  давам снимка - при форматиране проблема си остава

Screenshot from 2019-03-25 18-54-17.png


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Форматирай във fat32.GParted дава репорт след всяко свое успешно или не успешно действие.Какво пише там?Може ли да го покажеш...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В случая срещам следния проблем: Да изтрия дяла нямам проблем, както и да създам нова таблица, опцията формат не ми е активна, също така в него момент когато правя нова таблица ми дава 238гб free space, т.е липсват останалите до 256, като тръгна да инсталирам и задам, ръчно да разделям дялове тогава вече показва че са ми 256гб. Др което ми прави впечатление е че когато отворя "disks"  от падащото меню отново неактивни са ми smart data и drivers settings. Иначе при инсталация накрая излиза прозорец че инсталацията е преминала успешно и дава избор да остана или да рестартирам..  Ако трябва със скрин шотове.. макар че ги прави почти по 1мб снимката

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, DiyEn написа:

опцията формат не ми е активна

 

За да форматираш нов дял,който си изтрил(delete )в GParted избираш от менюто,след като го маркираш - дял/нов  и така го създаваш.С курсора на мишката може да мърдаш плъзгача във формата на хад диск,за да регулираш големината.Потвърждаваш с прилагане на всички действия.Нали така го правиш?След това прочети в лога какво пише.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@DiyEn

Цитат

когато правя нова таблица ми дава 238гб free space, т.е липсват останалите до 256

Нищо не липсва!!! Виж мерните единици.

1 GB = 0.931322575 GiB

256 GB = 238.418579102 GiB

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И така да е, това не променя факта, че ссд-то работи тромаво, а програмите не го разпознават

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 25 минути, DiyEn написа:

И така да е, това не променя факта, че ссд-то работи тромаво, а програмите не го разпознават

Ако форматираш харда с btrfs файлова система ,после в доклада GParted ще изведе информация,като какъв засича хард диска.
В смисъл
 SSD detected: no
или
SSD detected: yes
Предполагам инсталатора ще го засича по същия начин.
До тук казаното изключва диска да е повреден,дано да не е така.

Всичко изглежда наред по-горе на снимката.Текста "64-bit filesystem support is not enabled" не е притеснителен.
Тук е описано в секцията "Bigger File System and File Sizes"
https://ext4.wiki.kernel.org/index.php/Ext4_Howto
Възможно е и  64-bit block addressing,но не знам дали е препоръчително.Инсталатора на Mint 19.1 форматира ext4 при мен като 48-bit Address feature set.

Всичко зависи от версията на command line софтуера работещ във фонов режим за GParted.Може да се види през менюто Изглед | поддръжка на файлови системи,конкретно e2fsprogs.
Ето една дискусия от  2016-June:
https://mail.gnome.org/archives/commits-list/2016-June/msg01079.html
Командата(изисква се инсталация на hdparm)

sudo hdparm -I /dev/sda | more 

показва инфо при
Commands/features:
Enabled    Supported:
48-bit Address feature set

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен проблема не е в хард диска.HP Pavilion 15 трябва да отиде в сервиз.Ако има възможност и не се нарушава гаранцията, извади му батерията и го включи  без нея.Виж как ще работи така,дали ще бави.Все пак мога само да предполагам.

Не го мъчи повече.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@whitepixel: изпълних нужните команди успешно.. проблемът е че не мога да кача - снимките, тъй като максималния размер от 1мб ми е намален на 0.200kb  =] 

@nick_dimitrov: благодаря ти че все пак опита да удариш рамо, вчера при нова инсталация ми изписа следния надпис: ACPI Exception: AE_BAD_PARAMETER. Could not install PciConfig  handler for root bridge PC10 

Ще прочета още инфо и видеа, ще го помъча и ако не успея тогава на сервиз. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 минути, DiyEn написа:

максималния размер от 1мб ми е намален на 0.200kb  =]

Някой да те кара насила да ги качваш във форума? Качи ги тук: https://postimages.org/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@rado84: бях ги позабравил, благодаря

https://postimg.cc/1nynBJrS

https://postimg.cc/8fBZ3yqb

Това е преди, да изпише това съобщение при инсталация: "ACPI Exception: AE_BAD_PARAMETER. Could not install PciConfig  handler for root bridge PC10 "

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@DiyEn

NVMe-то ти изглежда да е в ред, съдейки по изхода от командата за тест за скорост.
Грешка 4002, която ти дава е от сравнително старата версия на smartmontools  (smartctl 6.6 2016-05-31 r4324), т.е. e от времето когато NVMe бяха нова атракция за масова употреба.
Последната версия е 7.0 от дек. 2018. Ако не можеш да намериш по-нова версия пробвай с командата:

smartctl -d nvme,0xffffffff -x /dev/nvme0n1

както е дадено като решение точно за твоята версия и какво да очакваш като екран
https://www.smartmontools.org/ticket/1134

Важното е да видиш стаус:
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED

Скоростта от своя страна е ориентировъчно тази, която би трябвало да се очаква, след приспадане на част от винаги завишения и недостижим таван от производителя.
https://www.westerndigital.com/products/internal-drives/pc-sn520-ssd#specifications

Ако искаш по-прецизен тест трябва да ползваш друга програма като gnome-disks примерно с по-дълъг тест.

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом искаш да експериментираш може да заредиш операционна система инсталирана върху usb flash drive,за да игнорираш донякъде присъствието на SSD хард диска.
Също,инсталирай програмите :
sudo apt install hardinfo lm-sensors
после
yes | sudo sensors-detect
рестарт
Стартирай hardinfo с root права през терминала и експортни цялата информация от системата в html,без бенчмарковете.Закачи я някъде за изтегляне.Определено има ценна информация вътре.
sudo hardinfo
Когато се логнеш в системата и както ти бави изпълни няколко пъти командата
sensors
Виж какви са температурите,волтажа,например min =  +0.00 V, max =  +4.08 V

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@whitepixel - специално за -d ми дава "permission denied"  иначе с -h -i нямам проблеми..

@nick_dimitrov - благодаря, ще опитам това което ми даде, дано да има някакъв ефект.. 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

@nick_dimitrov : Не знам до колко правилно изпълних всичко, давам линкове с резултата:

Бях сложил за кратко "Манджаро кде" - там ми показа това - https://postimg.cc/K1xbMGxd   /  https://postimg.cc/v4kpvGsY

След това направих стъпките които каза: https://postimg.cc/0KS6bkPz - тук ми направи впечатление че вместо 4 показва 3.. а предните дни беше както трябва т.е 4

https://postimg.cc/3kNTBL0B  /  не знам дали точно това е нужното, но честно казано нямам опит с линукс

линк към снимки на сензорите  - https://postimg.cc/MvMHDbM1

Текстовия файл - https://dox.abv.bg/download?id=9034b4754d#

@whitepixel:  https://postimg.cc/grGB8N7B

Искам да добавя и нещо което ми направи впечатление, при старт на линукс минт, след логото на лаптопа, преди да изкара логото на минт, минават близо 20 сек, забавяне. При Манджаро пък ми вадеше 3 пъти подред логото на лаптопа, пак за относително същият период , което не смятам че е в реда на нещата.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, whitepixel написа:

- Debian - зарежда светкавично, но пък има отложено време на вдигане на мрежовите си сървиси, получаваш дескопа веднага, но чакаш мрежа още няколко секунди.

В чистия Даебиан вероятно е така, но в Ментата няма такива истории - първо се зарежда мрежата и чак към края, малко преди появата на десктопа, зарежда десктоп средата, така че когато и тя стартира, вече имаш напълно готово за ползване дистро.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 часа, whitepixel написа:

- Debian - зарежда светкавично, но пък има отложено време на вдигане на мрежовите си сървиси, получаваш дескопа веднага, но чакаш мрежа още няколко секунди.

Такава щуротия с мрежата не съм виждал под Дебиан ама май зависи от средата

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

SSD диска трябва да е този wdc pc sn520 sdapmuw-256g-1006 и се бучи на PCI Express(PCIe) слот.
wdc pc sn520
Иначе това,което мога да видя в hardinfo report-а...
Всички PCI bridge   по PCI Express шината излизат като [Normal decode]),подклас 0x04 - PCI-to-PCI Bridge .Виж секцията Class Codes.
https://wiki.osdev.org/PCI
Несъвместимост между Legacy базови адреси и PCI Express...
Тук има информация:
Legacy_Address_Ranges_pdf
"Устройствата, базирани на PCI Express, не могат да бъдат мапнати към Legacy  режим поради начина  по който PCI-to-PCI мостовете работят .
Това се отнася и за root портовете на PCI Express,защото те са реализирани като виртуален PCI към PCI мост."
Видях,че BIOS -а ти е Insyde F.14.В advanced менюто AHCI трябва де не е в Legacy mode,заради ssd диска.Има ли опции в advanced - onboard serial port ,onboard paralel port и могат ли да се променят параметри там.
Пробвай да инсталираш в UEFI при изключено Secure Boot.
Има възможност да е свързано с чипа на контролера за NVME SSD диска, несъвместимост с HP дънната платка.
Виж друго мнение:
https://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Hardware

Драйвер NVMe присъства в Windows 8.1 ,за Windows 7 се появявя като update,за  Linux ~от ядро 3.3
Може да инсталираш nvme-cli,тестова програма.  sudo apt install nvme-cli

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...