Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Географско разположение:

България е сравнително малка страна известна като външна граница на Европейския съюз, но под огромно влияние на Русия и Турция.

Население:

Голяма част от населението е съставено от настоящи емигранти, бъдещи емигранти и столичани от провинциален произход.

Политика:

Страната в момента се управлява от трима души: Руснак, Испанец и Турчин. Управляващите се редуват през четири години като след цикъла управляват всички заедно. Гласоподаватели се внасят предимно от чужбина. Извозват се с рейсове и тирове до самите урни. Всеки гласоподавател гласува най - много два пъти за една и съща партия, но в различни градове.

Икономика на страната:

Населението на страната е известно с това, че харчи много повече отколкото има. Няма инфлация, няма скок на цени, няма икономическа криза в следствие на което няма заплати, а пенсионерите получават пенсии подобни на стипендии. Ако някой случайно ви поиска фактура ще трябва да намерите кв. "Илиянци" в столицата. В България парите са за пране, данъците за укриване, а ДДС - за източване.

Здравно осигуряване:

Лекарите предлагат комплексни услуги, което много улеснява пациентите. От прием в кабинет през продължително лекуване до кремиране. Колкото по - скъпо е лечението, толкова е по - продължително. Подписвайте договори с лекуващите за конкретна сума, защото по време на лечението сумата започва

да расте. Лекарите имат много пациенти и не могат да помнят всички индивидуални уговорки. Ако попаднете в болница помнете: Мед. сестри пият кафе, а лекарите марково уиски. Носете в изобилие!

Хранително вкусова промишленост:

България е известна като страната на киселото мляко. Произвежда се от най - финото нишесте. Хляб се прави от набухватели, а кренвирши от мека тоалетна хартия. Саламите са богати на калций поради

голямото съдържание на рога, копита и кости. Когато храните се съхраняват добре може да не загубят качествата си с години. Ако не са продадени се връщат отново при производителя и срокът им на годност се удължава.

Образование:

Законна диплома може да се купи на добра цена, но все пак ако решите да учите ще ви излезе много по - скъпо. Дипломирането в страната е дълъг и сложен процес. Именити професори, доценти и асистенти заменят изпити за секс, алкохол, подаръци или пари. С учене не става, но учебници трябва да имате. Издават ги самите преподаватели. Желателно е да си ги закупите от тях, за да се спести процента на книжарницата. След дипломирането задължително започнете работа по друга специалност, ако искате да правите кариера.

Правосъдие:

В страната законодателната система работи перфектно. Делата се гледат с години, но когато натрупате голям брой провинения има вероятност да получите условна присъда. За да лежите в затвор, трябва да отговаряте на определени изисквания, да имате сериозни политически препоръки и голямо търпение. Не става от раз.

Култура:

Порно индустрията в страната е много силно развита под името поп - фолк или чалга и се поднася с една и съща музика. Поп - фолка е "софт" порното, а чалгата - "хард". Разликата е единствено в текстовете на плейбеците.

Няколко съвета за посетители:

Такситата в България са на около 0,30 евро на километър, но за 10 км. Може да платите около 60 евро, особено ако наемате от летище или гара и не говорите български. Теглите ли пари от банкомат, трябва да

знаете, че наоколо дебнат папараци. Ако шофирате, бъдете внимателни и правете път на състезателите около вас. Когато ви спре полиция на пътя на въпроса: "Ами сега какво правиме?", може да отговорите с 5 или

10 евро. Ако нямате дребни, ще ви върнат ресто.

Заповядайте в България, приключениeто си заслужава.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
haidukpikaso,това откъде го копна,много ми допадна,има ли си автор?Ха,ха-нали от 20г. казваме,че приоритет са здравеопазването и образованието-хареса ми описанието! Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гаф на “Гардиън”:

Най-високият връх в България е Сталин

Публикувано изображение

Английският вестник "Гардиън" публикува на електронната си страница на 18 април профил на България, в който се твърди, че основните езици в страната са български, турски и македонски, а най-високият връх в държавата бил Сталин (2925 м). В Интернет изданието публикацията е илюстрирана с карта на България, на която са отбелязани София, Варна и Хасково.

Вестникът правилно посочва, че около 83 процента от населението са българи и православни, както и че кирилицата е специално създадена за българския език. Няма грешка и при информацията кога е основана държавата - посочен е 7-и век.

Корупцията и организираната престъпност все още процъфтяват в България, въпреки обещанието на коалицията, начело със социалистите, да се справи с тези проблеми, пише „Гардиън”.

Изданието посочва, че живите икони на България са Георги Иванов (политик и бивш космонавт), Райна Кабаиванска (оперна певица), Кристо и Жан Клод (творци), Димитър Бербатов (футболист), Веселин Топалов (шахматист), Албена Денкова и Максим Стависки (фигурно пързаляне) и Григор Димитров (тенисист).

Публикацията можете да видите тук:

http://www.guardian.co.uk/country-profile/bulgaria

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След като прочетох публикацията се порових из нета. Ето какво открих аз за връх Мусала - " ... Според някои мнения името му произлиза от „Мус Аллах“, или „място за молитва“, „молитвен връх“, и е дадено по време на владението на Османската империя. През периода 1949-1962 г. е носил името на съветския вожд Сталин. ..." Може би английските журналисти са ползвали стари източници.

Редактирано от еmilia_n (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нашата WWW страна

Публикувано изображение

"Вашата прекрасна държава България е всъщност добра отвътре и лоша отвън..."

Тази фраза чух от един посланик, докато споделяхме маса в малък софийски ресторант. Прав е...

Идваше от далечна африканска държава, беше само месец-два в България и докато замислено гледаше в чашата с прекрасно вино, ми каза:

"Знаеш ли, Максим, не мога да ви се начудя. В Африка има десетки страни, за които милиони си мислят, че са само плажове и палми, а като попаднат там, виждат колко трудно живеят хората.

При вас е точно обратното... Отвън, ако някой чете какво се пише за България, няма да иска да стъпи тук, но веднъж като дойде, вижда веднага каква прекрасна страна е тя".

Проблемът наистина не е от вчера.

През тези твърде дълги 20 години на преход България съумя да се промени тотално, да въведе, макар и болезнено, истински пазарни механизми, да промени две или три поколения млади хора, които сега по нищо не се различават от своите връстници в развитите страни, да превърне много от запустелите си места в страхотни и луксозни курорти... Но не успя да го каже на света.

И затова той продължава да гледа на нас с огромно подозрение и неразбиране. От една страна, това се дължи на дълбоко вкорененото ни чувство, че държавата ни е безкрайно интересна и едва ли не всеки чужденец трябва да се чувства привилегирован, че въобще сме го допуснали да ни дойде на гости.

От друга обаче, навикът или по-скоро усещането, че в трудните години на преход по-развитите държави ни дължат нещо и сега те някак си априори и по задължение трябва да инвестират в България, ни кара подсъзнателно да подценяваме силата на агресивната, честна и точна промоция. С две думи, през тези десетилетия България не е имала ясна стратегия как да покаже безспорните си предимства на света и с това да стане още по-атрактивна и наистина ефективна инвестиционна дестинация.

Агенции, министерства, комитети и какви ли не още държавни институции винаги приемаха, а сигурен съм - продължават да приемат, средствата, изхарчени за реклама или за промоция на България, като разходи, а не като инвестиция.

Реално погледнато, това е най-бързо възвращаемата инвестиция, защото промотира не продукт или услуга, а милиони такива, и таргет групата е толкова разнообразна и всеобхватна, че вероятността рекламата да не работи е просто минимална.

Наистина рекламата на България е инвестиция и тя много бързо може да бъде капитализирана, особено по време на криза.

Ако си на 72-ри етаж в някой офис билдинг в Чикаго, Токио или Франкфурт и четеш вестници, за да разбереш какво се случва в България, картинката ще е много ясна - стрелби, кражби, отвличания, измами, бавно и трудно приобщаване към пазара, спрени европейски фондове.

В същото време категорично твърдя, че България - все още - е единствената страна в Европа, в която може да пристигне инвеститор и с 50 хил. евро да направи успешен бизнес, а инвестицията да му се върне петорно само за няколко години.

Това е така, защото в България все още има милиони незапълнени ниши и възможности за правене на бизнес с относително евтина, но супер интелигентна и много мотивирана работна сила.

В Полша, Чехия или Унгария липсват тези възможности - там пазарите са вече заети, скъпи и добре подредени. Този момент, използван в една промоционална кампания, реклама или просто медийна комуникация, ще бъде изключително силен и атрактивен коз за всеки потенциален инвеститор.

И друго. Сега България има най-добрата и примамлива данъчна политика от всички страни в Европейския съюз, дори само 5% данък дивидент и 10% корпоративен данък са железен аргумент стотици хиляди инвеститори да се насочат насам.

Но те не знаят за това. Няма и откъде да знаят. Не става дума за големите международни корпорации. Те със сигурност си имат своя стратегическа политика, имат си отдели за анализи и прогнози, знаят къде какво се случва и как да инвестират.

Но българският пазар до голяма степен, да не кажа в съдбоносна степен, разчита на средния и на малкия бизнес от развитите страни, който ще запълни именно тези милиони ниши, ще инвестира, ще даде добра работа на стотици хиляди млади българи и ще остави парите си тук. За да направят това обаче, малките и средните инвеститори трябва да знаят какво е България.

И тъй като точно през тези 20 години никога не е имало последователна политика да се обяснява какво е България, защо е такава и с какво точно е привлекателна, нека помислим само върху няколко от тези безспорни предимства.

Най-лесното, най-краткото и най-разбираемото обяснение е: България е WWW страна!

Казвал съм го хиляди пъти и наистина е така - Weather (време), Women (жени), Wines (вина). Звучи почти в рима, интересно и най-важното - лесно се запомня. А и жените не бива да се засягат, те са едни от най-хубавите в Европа. Кратко и ясно.

Може да послужи за послание, може да послужи за "кукичка", която ще предизвика интереса на милиони и в крайна сметка ще ги накара да поровят още малко в интернет.

За да открият следното: България е страна, пълна с млади, интелигентни, невероятно мотивирани и бързо мислещи хора, които могат да направят чудеса с всеки бизнес. Това трябва да се разказва.

Още: в България има огромно количество честен и почтен бизнес, който иска да се развива единствено и само така и с всяка изминала година става все по-силен и все по-стабилен. Това трябва да се разказва още повече. И накрая:

България е прекрасна и леснодостъпна европейска страна с четири сезона, страхотни курорти, неповторима природа и уникални места за незабравими мигове. Това вече трябва да се рекламира. Интелигентно, упорито, агресивно и с достатъчно пари, така че те да гарантират възвръщането си много бързо.

Иначе... България ще си остане тук някъде на Балканите, с балканските си истории, с балканския си имидж, неразпознаваема, безинтересна и мъгляво екзотична. Ще си остане най-строго пазената тайна на света. И от това ще загубим всички ние.

Максим Бехар

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пътешественици: Българите сте супер!

Публикувано изображение

Пит и Кристин в Белоградчик

Двойка англичани, които обикалят света с велосипеди, изразяват благодарност към гостоприемството и добротата на българския народ в специално писмо, адресирано до БТА.

Кристин и Питър Хелиуел (LondonToSydneyByBike) са тръгнали от Лондон към Сидни и България е само една от спирките им в над 20 държави.

Чужденците са възхитени от съпричастността, с която са били посрещнати в страната ни.

Те разказват, че по време на дългия път колелото на Кристин се повредило на наша територия, и то на обезлюдено място близо до град Елена.

Докато се опитвали да се придвижат, бутайки го, на помощ им се притекли шофьори от преминаващи автомобили. Те ги откарали до техник в града, който да отстрани повредата.

Питър и Кристин отбелязват, че освен от подкрепата с превоза, са изумени и от благородството на техника, който отказал да получи пари за работата си.

Какво сърдечно гостоприемство, красива природа, тихи улици и чудесна храна, възклицават англичаните относно престоя си в България.

По думите на пътешествениците досега само у нас са били топло поздравявани от преминаващите край тях хора с автомобилите си.

У нас Кристин и Питър са преминали през редица български градове.

С поправено колело, те продължават пътя си към Сидни, като следващата спирка по пътя им е Турция.

Ето и избрани моменти от това, което пишат двамата в блога си, в който споделят впечатления от местата, през които преминава тяхното приключение:

Сръбско-българската граница беше малко странна, с много персонал, но пуста и тиха.

Да обмениш валута не е лесно - знаехме, че може да караме ден-два преди да стигнем до банкомат в България и взехме достатъчно пари от Сърбия, с идеята да ги обменим на границата.

Да се обменят обаче сръбски динари директно в български левове се оказа невъзможно. Трябваше да ги превърнем в евро, еврото - в левове, а на границата имаха само 25 евро - пълна шашма.

Слава Богу обаче в България е много евтино и имахме предостатъчно пари чак до Белоградчик, където успяхме да изтеглим още.

Белоградчик се оказа приятна изненада - мислехме го само за отбивка, но накрая прекарахме цял ден в почивка на това красиво място, където има фантастични скални образувания и крепост, която си струва да се види.

Продължихме към град Плевен, който макар не особено вълнуващ от туристическа гледна точка, наистина е доста приятен, с китен център, пълен с кафета и фонтани.

Продължаваме към Велико Търново, който би трябвало да е много симпатично градче, и после към Черно море, където се надяваме да прекараме няколко дни на плажа преди да тръгнем за Истанбул, пишат в последния си постинг засега от България колоездачите.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

София - красиви сгради, клекшопове и некролози

Публикувано изображение

Матрьошки с лицата на Бойко Борисов и на Симеон Сакскобургготски на пазара

за антикварни стоки и сувенири край църквата "Александър Невски".

София е зелен, чист и подреден град. Това не е мечта, нито пророчество за бъдещето, а мнение на чужденци от различни държави, видели столицата с Free Sofia Tour. Гостите са приятно изненадани от обяснението, че част от този зелен имидж се дължи на "осиновените" градинки.

Другото доминиращо впечатление сред посетителите е, че почти всички в София говорят английски и винаги искат да помогнат с упътване или информация, разказа за БТА Кристиан, Ваня и Бойко - трима от десетте доброволци на Free Sofia Tour.

Безплатната пешеходна обиколка на София на английски език започва на 13 август миналата година и се организира ежедневно от групата млади ентусиасти.

С преминаването към лятното време днес турът вече ще се провежда два пъти на ден - от 11 и от 18 часа, седем дни в седмицата, независимо от времето.

През нея вече са преминали над 500 души от десетки държави на различни континенти: най-много от Германия, САЩ, Великобритания, Франция, Испания, Австралия, Полша, Белгия, Австрия, Португалия, но още от Индия, Малайзия, Канада, Бразилия, Аржентина, Перу и дори Руанда. Между тях има такива, които вече месеци и дори години работят в България, но чак сега намират време да видят София, както и такива, за които столицата е била само име от картата.

Някои идват, защото до София е бил най-евтиният самолетен билет, а за други София е била в дълго подготвяни планове. Защо да ходя за 13-ти път в Париж, когато мога да видя София за първи път, както казала девойка от групата на Бойко. За мнозина София е екзотична дестинация. Дори това, което ние като софиянци намираме за грозно, за чужденците е екзотика, разказва Ваня.

"Ленън? Паметник на Ленън ли е имало тук!", възкликва американец, след като научава какво имало преди на мястото на днешната статуя на Света София. Познанията му бързо бяха попълнени с обяснението за Ленин на площад "Ленин", разказва Кристиан.

"Кой е този?", попитал тайванец, виждайки в Ротондата Исус на тавана. На Ваня и на други водачи от тура им се налага да отговарят на въпроса "защо Ротондата е скрита". Случвало се е да ги питат и дали траките са пещерни хора.

Това да не е Централната гара? - често питат чужденците, когато турът спре пред Халите. Минералната вода ги изумява. "Питат ни:

Как я подгрявате тази вода?

Никой не предполага, че София има топли минерални извори", разказва Кристиан. Някои чужденци знаят за София повече от самите софиянци. Като един унгарец от групата на Ваня, който е писал студентска работа за "Св. Петка Самарджийска" и решил да дойде да я види. Църквата и София и наяве са го впечатлили и се е превърнал в ентусиазиран популяризатор на България в страната си.

Американец, дошъл от Франкфурт, пък толкова харесал живота в София, че иска да отвори хостел тук. Впечатлен от първото си идване в българската столица е и Симеон от Австралия. В родината на баща си от нас научи за Симеон Велики и за Симеон Сакскобургготски, разказа Бойко.

Чужденците се впечатляват от множеството красиви сгради в центъра на София, но и от клекшоповете, от петолъчката на бившия Партиен дом, от некролозите по стените, за които мислят, че са на изчезнали или издирвани за престъпления хора. От големия брой казина. От пълните кафенета и ресторанти, след като всеки се оплаква, че сме в криза. От това, че в менютата на ресторантите има грамаж на порциите, което намират за практично. От многото американски стоки. Дори американец бил учуден от големия брой ресторанти "Макдоналдс" в София. От многото театри в София и от многото хора, които ходят на театър. От кабинката за пътните полицаи на пресечката на "Раковски" и "Цар Освободител". От мартениците, които виждат по дърветата.

Традицията с мартениците, които сваляме с разцъфтяването на дърветата и с първия щъркел, накарала възрастна израелска двойка да купят мартеница за дъщеря си заради желанието да се сдобие с второ дете.

Всеки от туровете, които правят десетимата доброволци, е уникален. Обиколката включва не само разкази за археологически забележителности, сгради, площади, църкви, джамии, традиции и обичаи, но понякога и актуална политическа информация, предизвикана от въпросите на туристите. Като например за NOT FOR SALE - надпис на сградата БАН от времето на протестите.

Ваня разказва, че откакто води тура, чете и гледа повече новини, за да знае какво става в държавата. Има въпроси, които остават без отговор. Десетимата не се притесняват да казват "не знам", но понякога дори по време на тура си звънят един на друг, само и само да отговорят на въпросите на туристите. А те са най-разнообразни - като се започне от "Защо лъвът е български символ?" и се стигне до "Каква е средната работна заплата в България?"

Според Ваня, Кристиан и Бойко при липса на средства София няма нужда от скъпи и неефективни проекти за популяризирането си, а от малки, но ентусиазирани и в същото време добре обмислени стъпки. Като това да се събере нужното знание и да се допълни публично достъпната информация за София в Wikitravel и TripAdvisor, например, които всеки чужденец, планиращ идване до България, отваря. Те биха го направили, но има много неща, които не знаят, а това, което намират по различни източници, е накъсано, непълно, противоречащо... Пресслужбата на Европейския парламент, например, следи информацията, с която е представена институцията в Wikipedia, разказва Бойко.

Рекламата е необходима, но е задължително зад нея да стои адекватно съдържание, за да не бъдат разочаровани гостите. "Ако сте пред президентството, нищо не ви води нанякъде, а наоколо е пълно с древна история, археология, култура. А колко струва да се направят знаци със стрелки към забележителностите", питат младежите. Туристите се оплаквали и от други дребни абсурди - като например, че в Археологическия музей няма екскурзоводи, до Рилския манастир ходи редовно само един труднооткриваем автобус, а пък дадена туристическа агенция "не работела с чужденци".

Доброволците от сдружение "Фрий София Тур" не искат да прехвърлят отговорността на държавата, общината или кмета. Сами правят и планират малки и нестандартни стъпки за популяризиране на София и подобряване на жизнената и туристическа среда в нея. Опитват се да помагат на гостите си дори и след обиколката - например с упътване къде има обществени перални в София. Обменят опит, идеи и информация с редица други подобни организации в почти целия свят. Вече дори "изнасят" българско ноу-хау. А стъпката напред, впрочем, е част от новото лого на тура.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Чужденци избират Балчик за сватбите си

Публикувано изображение

Архитектурно-парковият комплекс "Двореца" в Балчик отново ще бъде "декор" за сватбени ритуали на младоженци от цял свят, съобщи Жени Михайлова, ръководител "Културни дейности" в институцията.

По думите й сватбеният сезон в бившата резиденция на румънската кралица Мария се открива веднага след Великден като най-много влюбени двойки се очакват от Румъния.

Вече има заявки за тържества на бъдещи семейства от Австралия и Ливан.

През миналата година архитектурно-парковият комплекс е бил домакин на повече от 50 сватби на младоженци от Великобритания, Германия, Швейцария, Франция, Испания, Израел и други страни, каза Михайлова. Влюбените най-често се вричат във вечна вярност в Храма на водата или сред пейзажа на Плачещата градина. Паркът често посреща и възрастни двойки за сребърни сватби.

Обичайно чужденците, избрали да чуят Сватбения марш в "Двореца", са посещавали парка като туристи или единият в двойката е с български корен.

Ритуалът по бракосъчетанието е на български език, но има синхронен превод, поясняват от комплекса.

В най-тържествените мигове чужденците избират да звучат от рок-ритми до родопска каба гайда.

Според тарифата на община Балчик сватбеният ритуал в "Двореца" струва 200 лева.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мутро-барок,бетон и евтиния по българското Черноморие

Публикувано изображение

По българското Черноморие се построи какво ли не, май липсват само небостъргачи. Въпреки че имената на най-известните курорти звучат привлекателно, реалността е по-скоро грозна, пише в. "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Непосредствено зад плажната ивица на живописния Несебър всичко е бетон. Повечето архитектурни творения могат да се причислят към т. нар. "мутро-барок". Става дума за онзи натруфен, претенциозно-засукан архитектурен стил в Централна и Източна Европа, който няма нищо общо с добрия вкус, а само излага на показ финансовите възможности на собствениците. Всъщност наистина са налети големи пари.

След влизането на България в ЕС нарастна чуждестранният интерес към недвижимите имоти, особено от Великобритания. Чужденците очакваха не само да се сдобият с прекрасни вили по слънчевото южно крайбрежие, а и да натрупат добри печалби, като ги дават под наем или пък ги продадат след известно време. Пред покупката на недвижим имот нямаше много пречки. При закупуването на парцел към дадения имот трябваше само да се отвори дружество с ограничена отговорност (ООД) по българските стандарти. А агенции за недвижими имоти в градовете и селата по Черноморието има на всяка крачка. Световната икономическа криза обаче прекъсна търсенето и стопи цените. Междувременно чуждестранните купувачи започнаха да се оттеглят от България, а много от брокерските къщи фалираха.

"Кризата ще отмине, но къщата ви ще остане" - този надпис може да се прочете на плакат на една сграда с апартаменти, която все още е в строеж и очаква купувачи. Надежда за пазара на недвижими имоти обаче все още има. Защото докато британците се отказват от България, интерес към страната проявява една нова вълна от купувачи. Това са руснаците, които искат да се възползват от драстичния спад на цените - във Варна например те са намалели с 30% до 50%. При всички положения обаче безразборното строителство се отразява изключително зле на черноморския регион. Почти не е останало небетонирано място.

Исторически селища като Несебър и Созопол са застрашени да потънат в бетоновата маса. А това би било пагубно. Въпреки застрашителните тенденции, Анелия Генова от министерството на туризма в София е позитивно настроена. Според нея българското Черноморие остава атрактивно заради ниските цени, а това е важен фактор за туристите от Западна Европа, чиято покупателна способност спадна в резултат на финансовата криза. По-добре обаче да не си представяме как изглежда плажът на Слънчев бряг, когато всичките 300 000 легла в курорта са заети...

БЛИЦ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За да не берете срам в България!

Публикувано изображение

Българите са купонджии, обичат алкохола и парите на чужденците, но са скарани с точността. Какво трябва да знае чужденецът, за да не бере срам по време на лятната си почивка в Българи?. Ето какви съвети получават германците от репортаж на телевизия АРД:

Ако си представяте лятната почивка на море с много алкохолни градуси, тогава българското Черноморие е правилното място за вас. Българите обичат шумните купони, а като танцьори са всичко останало, само не и спънати в краката.

Е, има едно малко недоразумение - ако на отправена покана за парти видите българин да си клати енергично главата, това означава, че той приема поканата. Даже с огромно удоволствие.

Кимането с глава в знак на съгласие, както това е възприето международно, в България означава точно обратното - несъгласие, отказ. Това може да доведе до известно объркване, та дори фрустрация у чуждия турист. Но пък България предлага евтино лекарство срещу неволята му - тя лесно може да бъде удавена в алкохол!

Ракия, жени и рокендрол!

Но чужденецът трябва много да внимава - в България малката доза алкохол, поръчана в ресторант, означава голяма, според масовото разбиране на западния турист, а голямата доза си е направо двойна поръчка. Ще рече - голямата ракия пристига на масата във водна чаша, от което могат да произтекат известни проблеми за несвикналия с българските нрави чужденец. Но това не е всичко - ракията върви задължително с порция салата. В България това е нещо като ритуал.

Внимавайте много с друг ритуал, който в България се смята по-скоро за натрапчиво досаден. Прегръдката за поздрав с размяна на целувки по бузите не е възприета в България и се смята за крайно нахална проява.

Много търпение пък ще ви е необходимо, ако решите да увенчаете почивката си и с флирт. В България точността не е на мода и закъснение от петнайсетина минути се смята за нещо напълно нормално. Затова, ако обектът на вашия флирт е местен човек, не забравяйте, че българите са скарани с точността.

Който плаща - той поръчва музиката!

За почивката си в България обаче не се налага да изучавате кирилицата. Всички обозначения - имената на улиците, надписите върху опаковките на стоките и менюто в ресторанта обикновено са изписани и на латиница. Откакто България е членка на ЕС, многоезичието е част от ежедневието на българина.

Ако въпреки това възникнат проблеми с разбирателството, знайте, че българите са изключително любезни хора. Включително към германците, които в очите на местните хора са едни от най-платежоспособните, а оттук - и най-важните чужди туристи по българското Черноморие.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

20 неща, които не знаете за България

Публикувано изображение

20 неизвестни факта за България публикува в днешния си брой английският вестник “Дейли стар”.

Изданието се е постарало да проучи почти всяка сфера от живота в България - от спорта до храната.

1. Българите поклащат главата си за „да” и кимат за „не”.

2. Националният им инструмент е гайдата.

3. Българи са изобретили първия компютър, първия електронен часовник и първата въздушна възглавница за кола.

4. Най-известните български футболисти са: Христо Стоичков (45 г.) – голмайстор

на Световното първенство през 1994 г., и играещият в Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов (30 г.) .

5. Най-доброто им постижение във футбола е четвъртото място на Световното първенство в САЩ през 1994 г.

6. От страната идват и редица водещи имена в тениса като Цветана Пиронкова (23 г.).

7. Други звездни имена са тези на сумиста Калоян Махлянов - Котоошу (28 г.) и на гросмайстора Веселин Топалов (36 г.).

8. В холивудския филм „Терминалът” главният герой на Том Ханкс говори на български.

9. Страната е един от най-големите производители на вино – 200 хил. тона годишно.

10. Мастиката, 47 градусова алкохолна напитка, която се прави с дървесна смола, е популярна напитка в страната. Една светла бира струва средно 64 пенса.

11. Българите обожават кисело мляко и смятат, че то им носи дълголетие.

12. Участничката в британския „Биг Брадър” за звезди Тара Рийд наскоро се омъжи за българския финансист Зак Кехайов.

13. Британският журналист Майкъл Пейлин разгневи българите, казвайки, че страната им е най-известна с циганите си.

14. Имат национален празник посветен на Свети Георги.

15. България е част от ЕС, но използва лева вместо еврото.

16. Наскоро страната се нареди първа в проучване за предпочитаните от британците места за евтини почивки.

17. България изявява претенции за слава и с мини Айфелова кула в курорта Златни пясъци.

18. В България е най-големият IMAX 3D киносалон в света.

19. Една трета от площта на страната е покрита с гори.

20. Най-известният им футболен отбор е ЦСКА София.

БЛИЦ

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

20. Най-известният им футболен отбор е ЦСКА София.

Завършекът е убийствен :ohmy::)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нов туристически портал разкрива красотите на България

Публикувано изображение

Новият туристически портал на България bulgariatravel.org беше представен официално.

Модерният портал, който вече е онлайн, разполага с огромна мултимедийна библиотека.

Порталът, който се разработва от консорциума "България травъл 2010" ("Медиа планинг груп", "Сиенсис", "Скрийн брадърс"), се поддържа на девет езика.

Той разполага с мултимедиен каталог, включващ информация за над 400 туристически обекта, над 4 хил. снимки и над 50 видеоклипа, съобщи икономическото министерство.

В него са представени девет вида туризъм в страната, включително морски, ски, СПА, селски, конгресен, културен, приключенски и др.

"България травъл 2010" спечели поръчката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, за изработка на сайта в края на миналата година в надпревара с 13 други кандидати.

Целта на този проект е да се превърне в лицето на България в интернет, което ще запознава с родните красоти както нас, така и всеки чужденец, търсещ приключения в родината ни.

В него можем да научим повече за над 450 туристически обекта, да видим 50 видеоклипа, 50 мултимедийни компонента, както и над 5600 снимки, разкриващи красотите на България.

В аудиосекцията на портала всеки може да се запознае с емблематични български песни, както и различни звуци от кътчета на родината.

Преводите, субитрите и дублажите на осемте езика - английски, немски, руски, френски, испански, арабски, японски и иврит, ще направят по-лесен достъпа на чужденците до България.

Много полезна е и интерактивната карта на сайта, в която можете да търсите обекти според интересите си, например: балнео, СПА и уелнес туризъм, екологичен туризъм, конгресен туризъм, културен туризъм, морски туризъм и др.

В секцията "Непознатата България" всеки може да научи повече за малко познатите, но уникални туристически дестинации, разположени в рамките на родината ни.

В портала може всеки един да публикува в специална секция и свои рецензии, коментари, маршрути и оценки.

Последната интересна секция, която ще споменем съдържа потребителски страници, където всеки може да публикува собствени рецензии, коментари, маршрути и оценки.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

София: Дестинация №1 за евтин туризъм

Публикувано изображение

София за пореден път беше определена за най-евтиния град за туризъм в Европа.

Класацията се изготвя от специализирания портал "Прайс ъв травел" (PriceOfTravel.com), даващ съвети за най-евтини пътувания.

За съставянето й се взимат предвид цените на транспорта, хотелите, яденето и входните такси за най-главните туристически обекти.

Сайтът подчертава, че с всяка изминала година България става все по-атрактивна за чуждестранните туристи с ограничен бюджет, главно заради "ниските цени на почти всичко" у нас.

Отдалечеността на страната обаче е проблем за онези, които са решили просто да си вземат раницата и да заминат някъде за малко.

Според изчисленията на сайта на един непретенциозен турист ще са необходими 30-ина лева (малко над 20 долара) на ден. 14 от тях отиват за евтино настаняване в хостел, за храна са нужни около 10 лв., за транспорт - 2 лв., за допълнителни разходи са предвидени още 5 лв.

На второ място в класацията е Краков, в Полша, следван от столицата на Румъния - Букурещ.

Веднага след челната тройка се нарежда Истанбул, а на пето място е столицата на Унгария - Будапеща.

В десетицата попадат Варшава, Санкт Петербург, Прага, Загреб и Москва.

В последната десетка - тази на най-скъпите дестинации, попадат градове като Виена, Рим, Венеция, Брюксел, Париж.

Особено много са северноевропейските градове: Хелзинки, Амстердам, Копенхаген, Стокхолм, Осло.

Най-скъпият град от представените в класацията на "Прайс ъв травел", е Цюрих, където дори и при най-големи ограничения в разходите на човек ще са необходими около 150 долара дневно.

vesti.bg

На тях им било евтино - а нас питат ли ни колко ни е "евтино"

:mad:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Дейли мейл" хвали ски курортите ни

Публикувано изображение

Любителите на ските, които търсят изгодни предложения, тази година би трябвало да се откажат от традиционните дестинации и да се отправят на изток към по-слабо познати места като България и Словения, пише британският в. "Дейли мейл".

Изданието цитира резултатите от доклад на "Поуст офис травъл мъни" (Post Office Travel Money), който изчислява цената на шестдневна ски ваканция за четиричленно семейство (включително разходите за уроци, лифтове и храна) в редица световни курорти.

Почетното място в класацията заема българският курорт Банско, където шестдневната почивка струва 818 британски лири.

Същата ваканция струва 1829 британски лири в швейцарския курорт Нендац и 1879 бр. лири в Уинтър парк в американския щат Колорадо.

Класацията е изготвена според най-добрата цена и най-подходящите условия за начинаещи и средно напреднали скиори.

Банско изглежда е "поевтиняло" със 17% спрямо 2010 г.

За семейства с финансови затруднения проучването показва също така, че възможностите за "безплатни ски за децата" и намаленията понижават цените в Европа и Северна Америка с до 31%.

"Сега цените са по-конкурентни в курорта Банско в България, към който се насочват търсещите изгодни предложения.

Швейцария работи здраво, за да се пребори с негативното влияние на валутните курсове", посочва Сара Мънро от организацията.

И друг автор на британски вестник - "Телеграф" препоръчва българските ски курорти и посочва, че според него карането на ски в България е "евтино като чипс".

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Най-старият град в Европа е открит при разкопки в България

Публикувано изображение

Праисторическият град е открит при разкопки в археологическия комплекс Провадия-Солницата

Български археолози казват, че са открили най-стария праисторически град в Европа, съобщава Би Би Си.

Укрепеното с крепостни стени селище се намира в близост до Провадия, Варненско.

Учените смятат, че то е било важен производител на сол.

Откриването му в Североизточна България вероятно е свързано с Варненското златно съкровище, намерено преди 40 години.

Златното съкровище, открито през 1972 г. при разкопките на Варненския халколитен некропол, се смята за най-старото обработено злато в света.

Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му на между 4700 и 4200 пр. н. е. - около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация.

Според учените жителите на селището са варяли вода от местен извор и са я използвали, за да правят тухли от сол, които са служели за съхраняване на месо.

В тези времена солта е била изключително ценна стока и това би могло да обясни огромните крепостни стени, ограждащи селището.

Разкопките на мястото са започнали през 2005 г. и са разкрили и останки от двуетажни къщи, множество изкопи, служещи за изпълняване на ритуали, както и части от порти и бастиони.

Наскоро археолозите откриха и малък некропол, който все още проучват.

Не говорим за град като полисите в Гърция, древен Рим или средновековна крепост, а за селище от петото хилядолетие преди Христа, обяснява Васил Николов от Националния археологически институт пред АФП.

Археологът Крум Бъчваров казва, че последните открития са изключително интересни.

Високите стени около селището, изградени от каменни блокове, са нещо невиждано досега в разкопките в Югоизточна Европа, обяснява той.

Подобни солни мини близо до Тузла (Босна) и Турда (Румъния) могат да докажат съществуването на цивилизации, които са добивали мед и злато в Карпатите и Стара планина в този период.

vesti.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

София: Дестинация №1 за евтин туризъм

Публикувано изображение

София за пореден път беше определена за най-евтиния град за туризъм в Европа.

Класацията се изготвя от специализирания портал "Прайс ъв травел" (PriceOfTravel.com), даващ съвети за най-евтини пътувания.

За съставянето й се взимат предвид цените на транспорта, хотелите, яденето и входните такси за най-главните туристически обекти.

Сайтът подчертава, че с всяка изминала година България става все по-атрактивна за чуждестранните туристи с ограничен бюджет, главно заради "ниските цени на почти всичко" у нас.

Отдалечеността на страната обаче е проблем за онези, които са решили просто да си вземат раницата и да заминат някъде за малко.

Според изчисленията на сайта на един непретенциозен турист ще са необходими 30-ина лева (малко над 20 долара) на ден. 14 от тях отиват за евтино настаняване в хостел, за храна са нужни около 10 лв., за транспорт - 2 лв., за допълнителни разходи са предвидени още 5 лв.

На второ място в класацията е Краков, в Полша, следван от столицата на Румъния - Букурещ.

Веднага след челната тройка се нарежда Истанбул, а на пето място е столицата на Унгария - Будапеща.

В десетицата попадат Варшава, Санкт Петербург, Прага, Загреб и Москва.

В последната десетка - тази на най-скъпите дестинации, попадат градове като Виена, Рим, Венеция, Брюксел, Париж.

Особено много са северноевропейските градове: Хелзинки, Амстердам, Копенхаген, Стокхолм, Осло.

Най-скъпият град от представените в класацията на "Прайс ъв травел", е Цюрих, където дори и при най-големи ограничения в разходите на човек ще са необходими около 150 долара дневно.

vesti.bg

На тях им било евтино - а нас питат ли ни колко ни е "евтино"

:D

за Истанбул хич не съм съгласна,скъпо е и то доста

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

за Истанбул хич не съм съгласна,скъпо е и то доста

И аз така съм чувала.

Но пък имам огромното желание да посетя Истанбул и ще го направя някой ден. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз така съм чувала.

Но пък имам огромното желание да посетя Истанбул и ще го направя някой ден. :)

Когато решиш заповядай заедно с твоето семейство :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Когато решиш заповядай заедно с твоето семейство :)

Благодаря :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

за теб винаги мила Мойра :)

:*

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

за Истанбул хич не съм съгласна,скъпо е и то доста

Би ли споделила някакви различни ориентировъчни цени, за да добия реална представа какво означава "доста скъпо".

Говоря за цени на хотел, транспорт, музеи, някаква средна цена на храна в ресторант и т.н.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...