Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблеми при сканиране/заснимане и други

Featured Replies

Много от нас искат да помогнат за добавянето на нови книжки към колекцията ни. И на всеки му се иска скановете да са добри, за да могат да се четат с удоволствие. В темата "Линкове към "Любовни романи" има едно файлче, което дава общите насоки, но там са само препоръките, които трябва да се спазват като общи изисквания (изключително желателно е да ги спазвате все пак!).

В тази тема ще се постараем да дадем отговор на техническите проблеми, с които се сблъскваме при сканиране или заснимане на текстовете, както и по възможност да обясним как се настройват различните скенери и фотоапарати, за да се получат възможно най-добрите резултати.

И тъй като аз отварям темата, ще се опитам да ви обясня как боравя с моя скенер.

Работя с BenQ Scanner 5000. Малка и много стабилна машинка е, рядко ми създава проблеми. Удобство е, че човек може ръчно да си оправя настройките. По-долу ви давам две снимки на настройките, които му задавам, за да получа добър резултат.

На първата снимка е показано първоначалното изображение, което се получава при прегледа на зададения текст. Със стрелки и надписи съм указала какво и откъде трябва да се промени.

На втората снимка съм показала как изглежда предстоящия скан след задаването на настройките, както и едно допълнително настройване на плътността на текста, което обаче всеки трябва да преценява сам и на око - не винаги се получава от първия път, защото ако му зададете прекалено голяма плътност, буквите ще започнат да се сливат в черна черта, а ако му зададете много малка плътност - няма да се чете. Тук просто ще трябва да изпробвате кое положение на плъзгача е най-удачното - след 2-3 скана бързо ще установите оптималния вариант.

post-189484-1244793423_thumb.jpg post-189484-1244793444_thumb.jpg

Надявам се, че съм помогнала, доколкото мога, и очаквам останалите сканиращи и заснемащи да се включат със своите виждания спрямо настройките на различни марки скенери и фотоапарати.

Редактирано от Xesi (преглед на промените)

Привет от мен! Тъй като натрупах известен опит в сканирането на книги, ще приложа в следващите редове малък практичен урок. Постарах се обясня всичко, така че дори и човек, който не е работил преди това с подобна техника, да се ориентира лесно в последователността на стъпките. Надявам се да съм успяла. Предварително се извинявам ако съм прекалено подробна (навик) cool.gif .

Работя с мултифункционално устройство Canon Pixma MP520. Притежателите на техника с такава марка знаят, че за да се използва, се инсталира пакет с програми. Една от тях е MP Navigator EX. Точно тя ни е нужна в случая.

Стартираме програмата.

При сканирането на книга, обикновено започваме от корицата. В случая ни е нужно цветно сканиране, което може да извършим лесно със съответните настройки. Вляво натискаме бутона Specify и от падащите менюта избираме желаните параметри, както е показано по-долу. След което поставяме разтворената книга, така че да се заснеме корицата, върху стъклото (за удобство препоръчвам да се сложи в горния ляв ъгъл) и придържаме с ръка докато се снима. По-добре не разчитайте на капака на машината за натиск, тъй като в повечето случаи е ненадежден. Просто притискайте с ръка, а капака оставете отворен или захлюпен върху ръката Ви (аз действам на втория принцип), като това важи за целия процес на заснимане на дадена книга.

1_56.jpg

6_24.jpg

Сканирали сме корицата. В случай, че искаме да коригираме границите на снимката, кликваме два пъти върху нея, за да се отвори в по-голям размер и избираме нужната опция.

Важно! Не въртете снимката в хоризонтално положение! По-късно ще обърнем внимание на това.

8_7.jpg

9_7.jpg

10.jpg

Вече може да пристъпим към основното, заснемането на текста. За най-добри резултати е нужно да използваме драйвера на скенера, с други думи по-подробните му настройки. За целта поставяме тикче на Use the scanner driver и клисваме върху Open Scanner Driver :

7_13.jpg

12o.jpg

След като влезем в Scanner Driver е нужно да отидем на Advance Mode и да отбележим нужните ни параметри. Веднъж направени, тези настройки остават същите докато не ги промените сами, дори при затваряне и повторно стартиране на програмата.

3_17.jpg

Оразмеряването е стъпка, която се прави само веднъж за дадена книга. Според примера е необходимо да поставяме книгата винаги в горния ляв ъгъл за всяко разлистване.

11_3.jpg

Накрая, когато цялата книга е сканирана, остава да обърнем снимките в хоризонтално положение и да ги запаметим в pdf файл. MP Navigator EX има опция за запаметяване в pdf и е препоръчително да я използвате вместо отделна програма. Така файлът ще е с минимална големина, обикновено от около 15-20 MB.

13_16.jpg

15_1.jpg

17_12.jpg

Забележка: В случай, че по време на сканирането несъзнателно изпуснете страница, за която се сетите в последствие (преди да сте изключили програмата), можете да я сканирате и вмъкнете между останалите. При сканирането, снимката се нарежда на последно място в долната сива лента. Нужно е просто с мишката да се кликне върху нея и да се приплъзне между съответните страници.

КРАЙ

П.С. Ако се нуждаете от допълнителна помощ, питайте.

Редактирано от Lindsey (преглед на промените)

Мога ли да попитам нещо- тъй като не мога да сканирам книгата на веднъж трябва да направя неколко файла на пдф. Мога ли да направя тези няколко файла, така че да ги събера в един? :) Или има ли някаква функция на скана така че да си запазя туй дето съм го сканирала до сега и след това като започна отново да сканирам пак да се натрупват в този файл?

Редактирано от djeni_993 (преглед на промените)

Мога ли да попитам нещо- тъй като не мога да сканирам книгата на веднъж трябва да направя неколко файла на пдф. Мога ли да направя тези няколко файла, така че да ги събера в един? ;) Или има ли някаква функция на скана така че да си запазя туй дето съм го сканирала до сега и след това като започна отново да сканирам пак да се натрупват в този файл?

Скенерът ти на Канон ли е? Ако да, може сканираното до момента да се запамети в пдф, а после към пдф-а да се прибавят още снимки. Когато решиш да продължиш да сканираш, накрая отново се отива на Save as PDF, на прозорчето, което излиза, горе има падащо меню Save as type:. От там избираш PDF(Add Page), при което излиза друго прозорче, където от Specify Location намираш и отваряш пдф-а с предните страници и накрая го запаметяваш цялото.

Untitled_3.jpg

Здрасти!

Ето един съвет и от мен - удобен е, когато нямате намерение да правите файла пдф, а направо ще обръщате в док или ртф формат.

Без значение какъв е скенера - моят е Acer, доста старичък.

Пускам го, влизам в обикновения уизърд на Уиндоуса. Избирам Майкрософт скенер и камера уизърд.

В първия прозорец се избира резолюцията. Аз използвам 300 dpi - грейскейл (черно-бял режим) - jpg файлове. Правя си една папка и давам някакво име на първия си файл - примерно 01. След като го сканирам се връщам обратно, обръщам страницата и следващия файл по подразбиране става 01 001 и тн. Обикновено сканирам по 20-30 файла в папка. Най-накрая преименувам 01 на 01 000, за да застане "пръв" в редичката.

Отварям си Файн рийдъра и импортирам изображенията. Пускам разчитането.

Ако книгата е мътничка или с лош печат е добре още след първата сканирана страница да се погледне как ще е разчитането, за да няма изненади по-после :P Тогава може да се увеличи резолюцията и да се барнат настройките за осветеност и контраст - пак от уизърда, където са и настройките за цветен или черно-бял скан.

Кориците сканирам също на 300, но цветни.

Обръщането на изображенията на 90 градуса го правя като мина в режим Tumbnails в папката и с десен бутон им дам на всички да се завъртят - после при редакцията да не си играя да ги въртя една по една, за да следя текста.

След разчитането с рийдъра давам сейф на рийдърския документ и отделно сейф на разчетения текст в док формат.

Настройките на рийдъра, които задавам са (Опшънс при даване на сейв): Едитейбъл копие със запазване на постоянното заглавие и бележките под линия. Другите чекбоксове ги изключвам, за да не ми наслага ентъри на всеки ред и разни други гадорийки.

Общо взето по този начин не съм имала проблеми с разчитането. Използвам Рийдър 9, който доста добре вече се справя с изкривените редове. Естествено, ако книгата е много дебела, възможно е вътрешната част на реда да бъде "изядена" при разчитането. ;)

Мисля, че трябва да пуснем и една тема (или доразвиване на тази), за различните хитринки при редактиране на текст?

Момичета cool.gif , най-елементарния начин за разпознаване на документи с FineReader е да сканирате документа през интерфейса на програмата. Всичко друго усложнява излишно и бави. Има мопит със стотици документи, тъй че може да ми се доверите! С удоолствие ще помогна с последната най-актуална версия (портабъл), и с каквото е нужно... Вършите нещо много полезно, аз лично ползвам сканирани книги, нищо че не чета любовни романи. Ето как ги чета:

20090616011237.png

By djagi at 2009-06-15

20090616011135.png

By djagi at 2009-06-15

...

когато ще се обръща в pdf, а не мисля, че това е нужно!!!, най-удобно е да се "принтира" в pdf от документа, в който е редактиран. Книгата е най-добре да се пуска в txt, rtf, doc или т.н.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

djagi, едно пояснение. Ние не обръщаме обработените с FineReader книги от .doc/ .rtf/ .txt в pdf. Точно обратното. Доста от нас нямат нужното време (или познания), за да обръщат книгите, които сканират, направо в текстов формат. Затова си имаме отбор "Сканиращи" и отбор "Редактори". ;)

Мисля, че трябва да пуснем и една тема (или доразвиване на тази), за различните хитринки при редактиране на текст?

И аз съм си мислила по-опитните да споделят някои хитринки, както и да разяснят специфичната терминология. Преди да започна, доста се рових за по-просто обяснение на думи като табулатор, незадължително тире, форматиране, слети абзаци и т.н. Относно нова тема, не мисля че е нужно, вече си имаме такава и то важна - Отдел Редакции. Спокойно може да се развие в помощ на всички досегашни и бъдещи редактори. :whist:

Редактирано от ganinka (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Момичета имам въпрос, част от книгите в последния ми списък, са с доста блед шрифт, то не става за четене като книга и като пдф, какво остава за редакция

3b5c89b351ee.jpg

та въпроса ми е, да го снимам ли в друг режим (цветен например или както се казва), така ли да го оставя и да досканирам, или просто да си търся някои да ме отмени за съответните книги?

Момичета имам въпрос, част от книгите в последния ми списък, са с доста блед шрифт, то не става за четене като книга и като пдф, какво остава за редакция

та въпроса ми е, да го снимам ли в друг режим (цветен например или както се казва), така ли да го оставя и да досканирам, или просто да си търся някои да ме отмени за съответните книги?

Мила, пробвай в режим Grayscale и после ми прати една снимка да видим как ще е като го минем през програмата за разпознаване, но мисля, че това ще е най-добрия вариант.

• 1 месец по-късно...

Като скенирам страници на книга в pdf. после как сглобявам книгата? Трябва ли ми специална програма и как мога да направя файловете по-леки?

Редактирано от an8 (преглед на промените)

Ето една скенирана страница. Не съм го правила преди и незнам така ли трябва да се получи

Ето една скенирана страница. Не съм го правила преди и незнам така ли трябва да се получи
Adode acrobat-отиваш на create PDF-from multiple files-add folders-намираш папката със снимките-next-create-save-това е

Къде е create PDF ?Сигурно въпроса ми е глупав, но след като разгледах менюто не го видях.

Къде е create PDF ?Сигурно въпроса ми е глупав, но след като разгледах менюто не го видях.

Коя версия ти е Адобето? Моята старата беше 8 и нямаше тази функция. Инсталирах си 8 Professional, която я има :)

чукваш File и е там (поне при мен)и моят е adobe acrobat 8 Professional

Ами аз днес я свалих и пише Adobe Acrobat Reader 9.1

Мила, програмата, която си изтеглила е само за четене на pdf, но не и за създаване. На теб ти трябва някоя от тези версии: кликни . Аз лично съм с Adobe Acrobat Professional 8.10 .

Като скенирам страници на книга в pdf. после как сглобявам книгата? Трябва ли ми специална програма и как мога да направя файловете по-леки?

Ако е само за сглобяване или по-точно за комбиниране (и не само) на PDF може да се използва една безплатна и и изключително лека програмка: jPdf Tweak. Инсталацията на Acrobat Professional е направо безумие само заради едно комбиниране на PDF. jPdf Tweak е програмка, за която съм дал съм мнение ето: тук.

• 2 седмици по-късно...

Вече се справям със сглобяването на страниците но, се получава много тежък файл. Мога ли да го намаля по някакъв начин или ако не как като скенирам да направя отделните файлове леки?

Вече се справям със сглобяването на страниците но, се получава много тежък файл. Мога ли да го намаля по някакъв начин или ако не как като скенирам да направя отделните файлове леки?

В какъв режим сканираш? Цветен? В скалата на сивото (Grayscale)? Ако е в някой от тези двама е нормално файловете да са

големи. За да са по-малки, е добре да сканираш в режим Черно/Бяло (за документи), Text, ОCR (означават едно и също, но при различните скенери го пишат различно).

Другия вариант е да прекараш вече сканираните снимки през FineReader (ако имаш програмата). Отваряш всички снимки с програмата, маркираш ги и от менюто File -> Save Images... ги запаметяваш във формат .tiff, черно-бяло, неархивиран. Ако си изтеглила "Дъщерята на разбойника" (Ан Ейвъри), която снимах наскоро с фотоапарат, ще видиш нагледно какво се получава след записването на снимките в този формат.

Надявам се информацията да ти е от полза.

Благодаря за инфото. Скенирам в черно-бял режим.Един страничка ми тежи 2-3МВ. Ето така ми изглеждат настройките:

post-236674-1252395899,25_thumb.jpg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.