Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

100% cpu usage... на едното ядро


Препоръчан отговор


Имам двуядрен процесор, при който от скоро първото му ядро си стой на 100 процента. Освен че забавя осезаемо компютъра, при десен клик върху файл/папка/харддиска/празно място/десктоп/шорткът компютъра забива. Не точно компютъра, ами самото отваряне на контекстовото меню става "Not responding". Решението за този проблем е Ctrl+Alt+Del->и затваряне на не отговарящия процес.

Ще Ви дам проверките който съм провел и начини за решения, който както се досещате не помагат:

В Event Viewer забелязах, че има множество на брой грешки от типа- Badsector в D/. Проверих набързо с HD Tune Pro-няма проблеми. Сега дефрагментирам с вградения в ОС (която е ХР, не съм сигурен, но мисля, че е SP3(допълнително ще проверя утре)). Ефект за сега няма.

Проверих компютъра с A-squared, Spy-bot S&D, Avast! Home-няма никакви подозрително файлове, само няколко бисквитки. Сега сканирам с Онлайн скенера на Кашперски, който за сега не дава признаци за гадини. Завърши и проверката на Кашперски- няма вируси.

Пояснявам също, че когато се разгледа по-внимателно процесите в Task Manager-a, ще се забележи, че няма процес, който да смука толкова много ресурс от процесорното ядро. Ако се тръгне да се изчислява (всички процеси ползват и двете ядра, уж...) ресурса, който ползват програмите, то излиза, че общия резултат <10%.

Преди малко изтеглих програмката Process Explorer и според него няма съмнителни процеси. Нещо ме усъмни процеса под System Idle наречен Interrupts, който бил пряко свързан с хардуера. Не разбрах дали той смука тези ресурс или отдава 50 процента свободни. Не ми стана ясно, защото е под шапката на System Idle Processes.При опит да се промени Affinity, Преоритет или да се премахне процеса-е невъзможно това да се случи.

Компютъра като цяло е добре поддържан, D:/ диска е наистина препълнен от 250 ГБ 17 са свободни, но е имало време, когато свободни са били и няколко ГБ и е нямало проблеми.

Не мога да бъда сигурен дали е вирус, хардуерен проблеми или Системата се проваля, заради това се обръщам към вас. Ще съм Ви благодарен, ако ми помогнете.

Послепис:След целодневна работа радусите на системата като цяло се въртят от порядъка 48-63 градуса по целзи, но е лято все пак. Не знам дали това влиае по някакъв начин на тази нестабилност на компютъра и определено ниската производителност.

Послепис 2) Всичките торент файлове намиращи се на диск D, са с червени Х, което означава, че не са активни. Което пък води към идеята, че хард диска не е наред. Подкрепя се и от Event Viewer, но в нищо не мога да бъда абсолютно сигурен- да копувам нов хард диск, преинсталиране на компютъра, друга ОС...?

Редактирано от Rommel42 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За начало опитай да ъпдейтнеш драйверите на чипсета на тоя тайнствен процесор, пък бил той и двиядрен. Ако е АМД му качи последния фикс. А после пусни един тест на тв.диск.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

а сега въпроса е как се обновяват шофьорите на чипсета при вече инсталирана система....и дали използва правилните за неговия чипсет,.....

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
.................................................................

ОС (която е ХР, не съм сигурен, но мисля, че е SP3(допълнително ще проверя утре)).

................................................................................

.

да копувам нов хард диск, преинсталиране на компютъра, друга ОС...?

Аз бих предпочел последните две, преди да купя нов хард. Ако нямаш някаква сериозна причина да си на XP , на компютъра (ако е този от подписа ти) повече ще му отиват Vista или Win7 . Опитай и дефрагментиране, но с някоя добра програма, а не с тази в OS-а.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ъпдейтнах драйверите на процесора, който между другото е описан в подписа ми, но ефект няма. Оказа се, че постоянното седене на първото процесорно ядро се е дължало на Utorrent-a, който проверява едни големи като размер торенти. След като ги провери процесорното ядро отново стоеше около сто процента. Изстрих програмата и сложих от официалния сайт програмата, друга версия, сега не прави проблеми той. Компютъра се държи стабилно. НО При отваряне на по-тежки приложения, игри като GTA VC, Blitzkrieg 1 и Hearts of Iron Doomdays, производителността на компютъра отново намалява, и първото ядро отново става на 100 процента. Другото също поема част от работата, но тя е минимална. Ако трябва да кажа как се играе в този случай то би било следнато:увеличен Loading Time, намаляване кадрите в секунда, и неспособността да се играе играта-през няколко секунди играта увисва, звукът е прекъснат, а понякога това не се случва през определен брой секунди ами постоянно.

Температура на процесора- 45 градуса, на графичния процесор-62, на двата диска-48-49. Това е след като излеза от играта GTA Vice City и поседи така 5 минутки.

Отново пускам дефрагментация на дисковете, не знам дали ще помогне с нещо това. Някак си процесора не разпределя поравно натоварването на ядрата на игри който са за Двуядрен процесор например. Едното ядро работи на пълна мощност, а другото си почива. Като CPU Usage общо ми пише, че е 54 процента.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако питаш за дънната платка тя е Asus P5LD2-X/1333. Биоса й е старичък от 2007 година, ще видя дали да го ъпдейтвам.Мисля да направя тест с Hot CPU tester Pro, но ме опасява факта,че процесора просто ще прегрее и ще замине. Няма резултат от дефрагментацията, която така и не довърших на сто процента, защото първото ядро отново чукна 100-ка. Намирисва ми или на вирус, който е труден за хващане или посещение в компютърния магазин. Въпреки, че охлаждането е добро и преди не ми е правило проблеми. Наскоро чистех и прахта от компютъра, за да се подобрят охлаждащите потоци. Ще потърся някой друг тестър на CPU, който да не натоварва толкова много процесора и дано има някакви напътствия.

Проблема с десен клик продължава-цъкна ли с десен клик на нов файл-замръзва+рестарт, иначе по папките като гледам се поуправи, но все още съществува и този проблем.

Забравих да поясня още в началото-На операционната система й хрумна да смени Startup Selection (тази част, която се намира при Start->Run->msconfig->General) и сега е на Selective Startup. Всички възможности са селекнтати. Преди тази случка Win XP направи нещо като поправка на D дяла- ще ви го обясня по детски начин- включвам си компютъра, зарежда нормално, появява се син екран и диагностицира D дяла, проправя там нещо и после нищо. Възможно е да е и от твърд диск, понеже има доста грешки в Event Viewer, но тази вероятност поне според мен е малка, понеже игра която е на друг дял също има описаните проблеми в миналия ми пост.

@gyps-Ако това, което съм дал като отговор не отговаря на въпроса ти, поясни, за да ти кажа с точност каквото е нужно.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така. Деинсталирах СП3 от ХР, но и това не помогна. Утре ще сложа друга операционна система, все още не съм решил каква точно. Ако и при новата операционна система отново съществува проблема с ядрото работещо на сто процента наистина не знам какво да правя. Мисля първо да преинсталирам тази система да сложа минималните необходими неща и да видя как ще работи при по-високо натоварване. Ако привидно се оправи ще започвам да водя обичайната си дейност на компютъра с надеждата проблемът да не се повтори. Ако пък отново има проблем ще сменя с друга ОС. Накрая ако и последната операционна система на работи както трябва, забива при десен клик или CPU си стои на 100 процента, то всичко ме насочва към хардуерен проблем. Омръзна ми да се занимавам с компютъра, непрекъснато да го прочиствам, да търся за дупки и гадини в системата или пък да дефрагментирам дискове с надеждата компютъра да се оправи. Като дори не знам дали всичко това е от полза.Утре продължавам борбата, но въобще не ми се иска да преинстарирам системата още повече да заменям ХР РRO с някоя друга система, най-малкото защото я познавам добре и съм свикнал с нея.

Благодаря специално на @gsyps за предоставената допълнителна информация.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Колеги. С поправка на ОС (не преинсталация) всичко се оправи. Компютъра сега работи добре, остана единствено проблема с десен клик->компютърът замръзва и е нужен Task Manager. Сега търся как да реша този проблем. Благодаря на всички за помощта! :P

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Висок процент на процесорно време за hardware interrupts, по принцип говори за хардуерен проблем или проблем с някой драйвър. Преди време NVidia имаха доста сериозни проблеми с някои техни драйвъри(пробвай по-нови). Бих ти препоръчал цялостна диагностика на компютъра и едва след това да се насочиш към Windows-а. Има ли как да направиш един скрийншот на ProcessExplorer-а, както и да експортираш System Events?

Редактирано от crackbrained (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 1 месец по-късно...

Здравейте!

Значи,аз имам същият проблем като на колегата.Имам дву ядрен процесор Intel® Pentium® Dual CPU E2180 @2.0GHz и 2GB RAM .Стартирвам Task Menagera и започвам да работя с компа.Всичко си е наред,работят двете ядра,функционират нормално и всичко се разпределя по-равно между двете,но когато пусна да гледам някой HD филм 1080p и дясното ядро работи на 100%,а лявото едвам на 2-3% и тогава бая насича филма и звука със картината се разминава,и също така гледам във процесите,че mplayerc (понеже със този плеар гледам) смучи само 55%,чудно ми е къде отиват другите проценти и защот така се товари процесора.

Благодаря Ви предварително.

П.П. Ако някой може да помогне или да даде съвет,може да ме открие на Скайп: papalin4o

Много Ви благодаря отново.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Здравейте!

Значи,аз имам същият проблем като на колегата.Имам дву ядрен процесор Intel® Pentium® Dual CPU E2180 @2.0GHz и 2GB RAM .Стартирвам Task Menagera и започвам да работя с компа.Всичко си е наред,работят двете ядра,функционират нормално и всичко се разпределя по-равно между двете,но когато пусна да гледам някой HD филм 1080p и дясното ядро работи на 100%,а лявото едвам на 2-3% и тогава бая насича филма и звука със картината се разминава,и също така гледам във процесите,че mplayerc (понеже със този плеар гледам) смучи само 55%,чудно ми е къде отиват другите проценти и защот така се товари процесора.

Благодаря Ви предварително.

П.П. Ако някой може да помогне или да даде съвет,може да ме открие на Скайп: papalin4o

Много Ви благодаря отново.

Най-лесното да смениш playera пробвай с този

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Това не са ли кодеци? Аз иначе съм със Cole2K Media кодеци.

С какъв плеър пускаш HD 1080p, това ли е ? Има вариант например KMplayer да дава точно такива "резултати" при VC-1: Main Concept VC-1, ffdshow, WVC1, MPC. Виж с някой друг плеър дали пак има такъв проблем. Например GOM player, VLC media player...

Редактирано от nologo (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
С какъв плеър пускаш HD 1080p, това ли е ? Има вариант например KMplayer да дава точно такива "резултати" при VC-1: Main Concept VC-1, ffdshow, WVC1, MPC. Виж с някой друг плеър дали пак има такъв проблем. Например GOM player, VLC media player...

Ето този е плеара http://www.publicstatic.de/mitsch2007/images/mplayerc.jpg Когато пусна със КМPlayer е точно обратното.Тогава се товари другото ядро.Със GOM-а не тръгват,явно липсват някакви кодеци. VLC не съм пробвал.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Здравейте!

Значи,аз имам същият проблем като на колегата.Имам дву ядрен процесор Intel® Pentium® Dual CPU E2180 @2.0GHz и 2GB RAM .Стартирвам Task Menagera и започвам да работя с компа.Всичко си е наред,работят двете ядра,функционират нормално и всичко се разпределя по-равно между двете,но когато пусна да гледам някой HD филм 1080p и дясното ядро работи на 100%,а лявото едвам на 2-3% и тогава бая насича филма и звука със картината се разминава,и също така гледам във процесите,че mplayerc (понеже със този плеар гледам) смучи само 55%,чудно ми е къде отиват другите ...

Потърси из търсачките какво е Interrupts (в смисъла на операционна система), context switching, kernel и ще разбереш защо сумата от процентите не може да е 100 (колкото и абсурдно да звучи от математическа гледна точка) :P

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Ето този е плеара http://www.publicstatic.de/mitsch2007/images/mplayerc.jpg Когато пусна със КМPlayer е точно обратното.Тогава се товари другото ядро.Със GOM-а не тръгват,явно липсват някакви кодеци. VLC не съм пробвал.

Пробвай като начало следното:

1. VideoInspector, за да определиш какви кодеци ти липсват за медиа файла. Предполагам, че той е MKV, но може да е друг контейнер или формат.

2. K-Lite Codec Tweak Tool за диагностика и почистване на кодеци.

Редактирано от nologo (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Пробвай като начало следното:

1. VideoInspector, за да определиш какви кодеци ти липсват за медиа файла. Предполагам, че той е MKV, но може да е друг контейнер или формат.

2. K-Lite Codec Tweak Tool за диагностика и почистване на кодеци.

Да, .mkv е!

Имаш ли Скайп за да се доразберем там? Аз съм : papalin4o

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Да, .mkv е!

Имаш ли Скайп за да се доразберем там? Аз съм : papalin4o

За съжаление не използвам никакви месинджъри и подобни. При добре подбрани кодек - пакети или при използването само на определени кодеци, например CoreAVC да решиш проблема си. Аз например за проба пуснах на същия процесор: ОС - Windows XP SP3 и XP Codec Pack едно MKV за проба. Натоварването на процесора беше балансирано между ядрата, като използвах Media Player Classic. Снимка:

2vt9sgk.jpg

Много е възможно ffdshow да прави проблем при теб. При теб Cole2k Media Codec Pack 7.7.0 ли е?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
За съжаление не използвам никакви месинджъри и подобни. При добре подбрани кодек - пакети или при използването само на определени кодеци, например CoreAVC да решиш проблема си. Аз например за проба пуснах на същия процесор: ОС - Windows XP SP3 и XP Codec Pack едно MKV за проба. Натоварването на процесора беше балансирано между ядрата, като използвах Media Player Classic. Снимка:

2vt9sgk.jpg

Много е възможно ffdshow да прави проблем при теб. При теб Cole2k Media Codec Pack 7.7.0 ли е?

7.5.0 е било.Гледам в Замунда има 7.6.0 . А от къде мога да си намеря 7.7.0 ?

Благодаря ти!

P.S. Гледам в Датата има 7.7.0,но е едва 16MB,а във Замунда 7.6.0 е 26MB

P.S.1. Намерих ги в главната страница на Cole2k ,сега ще ги инсталирам и ще пиша пак.

Редактирано от papalin4o (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
7.5.0 е било.Гледам в Замунда има 7.6.0 . А от къде мога да си намеря 7.7.0 ?

Благодаря ти!

P.P. Гледам в Датата има 7.7.0,но е едва 16MB,а във Замунда 7.6.0 е 26MB

Забрави за дата и замунда. cole2k си има -> официален сайт. Избираш си Advanced Codec Pack или Standard Codec Pack. Теглиш, безплатно е...

Редактирано от nologo (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Забрави за дата и замунда. cole2k си има -> официален сайт. Избираш си Advanced Codec Pack или Standard Codec Pack. Теглиш, безплатно е...

Да,благодаря ти.Аз от там ги дръпнах,след като се сетих за официалният им сайт. Сега вече съм със 7.7.0 и мога да кажа ,че ядрата почти не се разминават и работят едновременно.Също така картината и звукът си съвпадат,синхронизирани са напълно.

Благодаря ти за отделеното време и извинявай ако съм досаждал със нещо.

Лека и спокойна вечер ти желая.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване