Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


В момента съм 12-ти клас в едно средно училище в гр. Варна. Училището е престижно, и далеч не безизвестно.

Отскоро в училище започна да настъпва анархия от страна и на учениците и на ръководното тяло на гимназията.

Вече наказанието за закъснение за първи час не е 1/3 неизвинено отсъствие, а 1/3 неизвинено отсъствие + отнемане на личната карта за неопределено време, също така проверка на тетрадката по съответния предмет, проверка на домашната работа по предмета, искане на телефонен номер на родител /за провеждане на разговор относно закъснението на ученика/ и записване името на учителя, при когото се провежда съответният час. Интересна процедура за санкция на закъсняващите е избрала директорката ...

Наистина, бройката на закъсняващите не е малка, но от 600 души е нормално все някой да закъснее за 1-ви час.

От този вид наказание не страдаме само ние учениците, страдат също и преподавателите в гимназията. Всеки от тях тръпне дали няма да вземат неговия дневник за проверка, дали няма да стане някоя непоправима грешка.

Този вид санкции се упражняват от около 1 седмица в гимназията. Но през последните няколко дни, закъсняващите предпочитат да стоят извън пределите на училището /до оградата/, вместо да изтърпят целия тормоз по процедурата на проникване в учебната сграда. Така, докато стоим на студа навън, през 40-те минути до биенето на звънеца за приключване на 1-вия час, освен ругатните по адрес на въпросната г-жа М. М. /директорката/, се раждат и някои напълно възможни за реализация идеи. Идеи, с които да потърсим правата си в училище, и да предотвратим нарушенията и психическия тормоз, които търпим напоследък.

Може би "психически тормоз" е леко преувеличено, но все пак има нещо вярно в това определение. Изобщо не е приятно в 07:35 ние вече да се гоним около двора на училище с уважаемата г-жа директорката, като се чудим как да подлъжем помощния персонал да ни пусне в сградата на училището.

Сградата на училището наистина е малка. Има само един вход, а двора на гимназията е с 2 входа. За никого не е приятна гонитбата, която се получава между нея и нас, докато ние сме на единия вход и тичаме към входа на сградата, тя заобикаля, а тъй като се придвижва бавно, нейните "верни лъвчета" /помощният персонал - хигиенистки и портиер/ стриктно придържат вратата, така че да не може никой да проникне.

Истина е, че трябва и ние да се научим да идваме по навреме на училище, но санкциите, които г-жа директорката предприема срещу закъсняващите, в никаква степен не ми се струват правилни. А и не само на нас учениците ни се струва така, има доста преподаватели, които ни подкрепят, но изразят ли мнението си по въпроса, рискуват работното си място.

Питаме се, към коя институция би трябвало да се обърнем за помощ. Най-вероятно това е Регионалният Инспекторат по образованието - гр. Варна, но все още не сме убедени.

Има вероятност, повече влияние да окажат медиите, т.е. репортажче във варненски ежедневник, или да отправим покана към "Господари на ефира"?!?!?!

Моля ви, помогнете ни ...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Вече наказанието за закъснение за първи час не е 1/3 неизвинено отсъствие, а 1/3 неизвинено отсъствие + отнемане на личната карта за неопределено време

Коя лична карта бива отнемана?

А иначе е най- добре да се обърнете към инспектората, но не вярвам да ви помогнат - тогава вече се обръщайте към медиите, защото ако инспектората не помогне - тогава и той ще бъде разследван от медиите. Успех.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:clap::eek::eek:

майко мила... ако беше така и при нас едва ли щях да присъствам на мн часове до края на годината. Както си закъснявам не само за първите часове, ами и за другите :yanim:

Направо не можах да повярвам. Четеш и се чудиш да се смееш ли или да плачеш. Мисля, че "психологически тормоз" си е точно на място употребено, а ако се отнема личната карта /не ученисческата/, тая г-жа директорка направо ви бърка в правата.

Хм, по принцип трябва да се обърнете към съответния отговарящ орган, в случая инспектората, но горещо НЕ ти го препоръчвам, защото само ще си загубите времето. От опит знам, че когато отиваш да си търсиш правата при такива хора, най-много да ти обърнат минутка две внимание и след това да те зарежат. Аз даже нямах и този късмет. Най-удачно е да се обърнете към медиите, а идеята за "Господари на ефира" на мен мн ми хареса, но голям късмет ще е, ако ви приемат. За нашия проблем пробвахме всичко, но пак нищо не стана. Ами успех! ;)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Става въпрос за отнемане на ученическата лична карта, съжалявам, че пропуснах да уточня. И все пак ми сте струва нередно...

Доколкото са верни слуховете в училище, в понеделник се организира масова стачна на учениците в гимназията. Но според мен, добре би било да поканим някои от медиите да присъстват, тъй като ако дейстаме сами е много вероятно да не получим желания резултат.

Странни работи се случват в училище днес ... :whist:

А има и още една доста пикантна случка, но нея ще споделя малко по-нататък, тъй като изходът още е неясен

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Само искам да попитам защо според теб директорката е стигнала до този начин на действие?

Според мен защото вече никой не му пука от това, че ще има над 15 остъствия, защото знае, че между училищата има страхотна кокнуренция за бройка и никой вече не изключва затова!

Зад действията на директорката просто прозира нейното безсилие да се справи по друг начин със ситуацията. Нищо по-ужасно няма от това да имаш властта, да имаш правилата, но да си с вързани ръце и да не можеш да използваш съответните наказания, тогава човек стига до отчаяни мерки.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Историята помни търсене на права чрез музикално-артистични протести за доста по-невинни неща в ГПЧЕ "Ромен Ролан". Поне така беше :whist:

Организирайте си събитие в центъра на Варна. Опитайте се да получите разрешение от общината. Направете го под формата на забавление - песни и танци на народите, ако имате артистични съученици - направете скечове, осмейте това което ви дразни. Ако сте достатъчно сплотени можете да спонсорирате събитието като всеки ученик даде символична сума за каузата (с риск да се повторя - поне така правехме навремето).

И накрая ако успеете да реализирате нещо подобно, медиите сами ще дойдат, а даже и да не дойдат нещата доста ще се променят ...

Успех!

Редактирано от mortal (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен директорката го прави не заради всички а само заради системно закъсняващите.Смяташ ли че ако закъсненията не бяха много щеше да се стигне до тук?Само по този начин тя може да въведе някакъв контрол в училището,по-точно до самоконтрол.Сигурен съм че се сърдите не само надиректорката а и на тези които закъсняват.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Каквото и да ми говорите не е това начина за наказание!!

Правила си има, друг е въпроса, че не се спазват. И вместо да направи така, че НОРМАЛНИТЕ наказания да се изпълняват, тя измисля нещо абсурдно.. Например аз уча в едно от най-елитните училища в малкия ни град, ако не и най-доброто.

5 отсъствия - забележка от директора, която се праща на родителите

10 отсъствия - предупреждение да изключване + разговор с родителите /зависи от класния ръководител/

минеш ли 15 отсъствия гонят

пък ако накрая на годината имаш над 10, следващата година си почваш с тези 10 и си караш с тях първия срок, а от 2-рия се нулират

Както казах вече мн обичам да си закъснявам, но гледам да е с достатъчно малко, за да измъкна закъснението, а ако все пак ми пишат 1/3 почвам да си преценявам всяко следващо.

При нас това помага. Не виждам смисъл да се стига до такива крайности.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В нито едно от нашите училища в града няма случай на изключен ученик заради отстъствия и не защото правилата се спазват от учениците, просто нещата се потулват, за да не се губи бройката, щото останалите училища само това чакат - просто НОРМАЛНИЯТ начин не върши работа в тази ситуация.

Кити, има ли при вас наистина изключени ученици заради надхвърлени 15 неизвинени??

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Искам само да попитам - Абе за какво ходите на училище? Да научите нещо или на лаф мохабет, на среща с гаджето или на модно ревю? Стигам до извода, че май е за всичко останало без ученето. То е досадно, гадно и излишно.

Така. Хайде да видим защо закъснявате. Разбирам да се случи 1-2 пъти на месец по уважителни причини. Обаче след като се е стигнало до тези крути мерки, то май си е редовна практика на учениците. Абе да върви по дяволите даскалото. Я какво е хубаво да си поспа малко, да чукна едно кафенце за отскок. Даскалите по дяволите. Ега ти мъчителите. Ще ни тормозят с уроци и дисциплина.

До тук с иронията.

Лошото е, че като се научите да закъснявате, то става навик. След време ще започнете да закъснявате и за работното си място. И ако не ви изхвърлят, то поне няма да получите повишение. Това са истините.

Нали виждам какво е по фирми и учереждения. Започва му работното време в 8.00 часа, а пристига в 8.05-8.10. Никаква дисциплина. След това защо шефа го санкционирал. Истината е проста. Като ти започва работното време в 8, то ти трябва да си на работното си място 5-10 мин по рано и в 8.00 да си на линия, а не тепърва да идваш, да пиеш кафе.

Всичко опира до желание и ораганизация на времето. Нищо друго. Елементарно е, но на много ученици и работещи не им пука, че закъсняват, докато не бъдат санкционирани.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вярно е, че има хора, които закъсняват или отсъстват системно. И никакви наказания не ги плашат. Не виждам защо това да ги стресне. Така че от това патят останалите. Ученическата карта също трябва на много места (кино, транспортна карта). А родителите ми да се разкарват до училище, защото един ден съм се успала или съм изпуснала автобуса, просто не го виждам.

От нашето училище няма изключени заради 15 неизвинени отсъствия, но това е защото няма ученици с толкова. В днешно време е много по-лесно да си намериш бележка, отколкото да се притесняваш да не направиш 15.

А колкото до ходенето на училище в часовете на определени учители влизам, защото преподавателите знаят как да направят часа си интересен, а не да ти се доспи като ги слушаш как говорят или да не можеш да разбереш нищо и само да те е яд. Вярно е, че има ученици, които стъпват в училище много рядко, но не е честно редовните да понасят последствията.

:yanim:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Вярно е, че има хора, които закъсняват или отсъстват системно. И никакви наказания не ги плашат. Не виждам защо това да ги стресне. Така че от това патят останалите. Ученическата карта също трябва на много места (кино, транспортна карта). А родителите ми да се разкарват до училище, защото един ден съм се успала или съм изпуснала автобуса, просто не го виждам.

От нашето училище няма изключени заради 15 неизвинени отсъствия, но това е защото няма ученици с толкова. В днешно време е много по-лесно да си намериш бележка, отколкото да се притесняваш да не направиш 15.

А колкото до ходенето на училище в часовете на определени учители влизам, защото преподавателите знаят как да направят часа си интересен, а не да ти се доспи като ги слушаш как говорят или да не можеш да разбереш нищо и само да те е яд. Вярно е, че има ученици, които стъпват в училище много рядко, но не е честно редовните да понасят последствията.

:)

<{POST_SNAPBACK}>

аз нямам ученическа карта от 2 години.. не ми е протрябвала дося :P Баща ми пък хич не му се става 1 час по-рано да ме води където и да било, тъй че проблема си го решавам с таксита или пеша, но разбира се града ми е мнооого по-малък от твоя..

arti, мисля че slow_burn ти отговори на въпроса. От 1 година не са гонили никого от даскало просто защото никой не се оставя да натрупа 15 отсъствия. Затова пък дилърите на бележки се размножават все повече и повече. Аз съм в това даскало за 3-та година и първата год. като дойдох изгониха двама, тъй че arti, ДА гонят.

Ся да отговоря и на nickfox -- защо ходя на даскало ли? за лафче -- защо не, все пак това е мястото, на което си намираш приятели. Никой не е тръгнал с табелка по улиците "търся си компания". На среща с гаджето - едва ли, освен ако не притичка от Варна да дойде до даскало. На модно ревю.. :eek: не си падам мн по модата. И така, майтапа на страна. Защо ходя на училище? Защото това е единственото ми задължение в тази възраст. Задължение. И да - липсата на желание, когато изпълняваш някое задължение, винаги е налице. Ти може би не закъсняваш за работа, но между твоите и моите години има доста големичка разлика, не мислиш ли? В периода на училище се учим на отговорност и точно затова си има точно определена възраст, след която вече почваш да работиш, защото се предполага, че си натрупал необходимите знания и че си станал отговорен. Е някои така и не се научават да бъдат точни и отговорни, но за всеки влак си има пътници, нали. Както има професия лекар, така има и чистачка, и не може нито без едното, нито без другото /поне засега../.

Аз съм си разсеяна и закъснявам в 90% от срещите ми, не само за училище.. Но това си е мой проблем! Освен всичко съм голям инат и докато не се опаря сама, едва ли че ми повлияят думи като твоите.

Плюс това пак почнахме да обвиняваме само учениците, а някой обръщал ли е внимание колко често закъсняват учителите за час, въпреки че учителската стая е през няколко врати или етажа. А аз дето идвам от единия край на града не мога да закъснея с 5 мин, тъй ли?

ПП> и тъй като в момента пак закъснявам за среща, аз ви оставям ;)

айде, приятна петък вечер на всички, а аз ще пия един път и за учителите на механата ;)biggrin.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След този пост казвам единствено "БЕЗ КОМЕНТАР". Безмислено е. Явно само правата са интересни. Задълженията кучетата ги яли.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
След този пост казвам единствено "БЕЗ КОМЕНТАР". Безмислено е. Явно само правата са интересни. Задълженията кучетата ги яли.

<{POST_SNAPBACK}>

Ха.. интересен отговор! Наистина не виждам къде съм споменала такова нещо за задълженията, но.. може би трябва този път наистина да отида да се прегледам. Никъде не съм казала, че не си изпълнявам задълженията.. все още не съм тръгнала да колекционирам извинителни бележки в нас.

И все пак е мн по-трудно да накараш едно дете да си изпълнява задълженията, отколкото един възрастен, не мислиш ли? Особено в тези времена, когато да завършиш с пълно 6 отгоре до долу не е такъв престиж, какъвто е бил едно време, особено когато можеш да си купиш и оценки и работа. Пък и за един тийнейджър навсякъде е пълно с мн по интересни работи /около нашто даскало има най-малко 3 кафета и сме на 5-10 мин път от центъра/. Не мога да ви разбера вас, възрастните, защо по всякакви начини отказвате да проумеете, че нещата с образованието нямат нищо общо с преди -- както в отношението на учителите към работата си, така и на учениците към уроците. Не разбирате ли, че не можете да промените нищо?! Та аз не успях да убедя съучениците ми да спрат да разиграват учителката ни по английски, защото е първа приятелка с майка ми и я познавам какъв страхотен човек е, а вие се надявате, че ще промените положението в държавата?!! Много интересно, наистина.

И моля те не прави такива коментари след като не си ми проследил мисълта и особено след като не ме познаваш и не знаеш моето отношение към училището и образованието.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Този, който греши в случая си ти Кити. Надявам се обаче да го проумееш навреме преди да е станало късно.

"Не мога да ви разбера вас, възрастните, защо по всякакви начини отказвате да проумеете, че нещата с образованието нямат нищо общо с преди -- както в отношението на учителите към работата си, така и на учениците към уроците. Не разбирате ли, че не можете да промените нищо?!"

И ако мислиш по този начин, не ти завиждам. Образованието отново има значение. И ако 4-5 години никой не му обръщаше внимание, то сега където и да отидеш да кандидатстваш за свястна работа, то образованието има огромно значение. След това идват уменията ти ( придобити чрез същото това образования, т.е. ако ги нямаш, значи не си учила ) и дисциплината ( на която би трябвало да се научиш на училищната скамейка ).

Колкото до положението в държавата - не се безпокой. То се променя. И ще продължи да се променя в положителна посока.

Но не виждам смисъл повече да казвам каквото и да било. Просто не искате да го разберете. Надявам след време да ви се наложи същото да го обяснявате на децата си. Аз поне съм го направил когато е трябвало.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Радвам се, че има все още такива оптимисти като теб! Но повярвай ми.. докато има учители, които да влизат пияни в часовете и такива, които само се водят че ти преподават, а всъщност дори не си ги виждал; докато господата миснистри разглеждат предложения Иван Вазов да се премахне от задължителната литература; докато продължава цялата тая корупция, никога, ама никога няма да имаме свястно образование и честно постигнато работно място. Съжалявам, че не можеш да ме убедиш. Наистина мн бих искала да мисля като теб.. Но при положение, че най-добрия ми приятел преди няколко месеца не го приеха в университет в София, той изкара един от най-добрите резултати на изпита, а преди него влязаха хора, на които тати има кинти..... Леля ми /която е на 30/ в момента получава нареждания от хора, които не разбират и наполовина от работата й, при положение, че дипломата и е 6.00 и на всички изпити е имала винаги едни от най-добрите оценки.

Как според теб се получава това?! Просто на този етап не можеш да ме убедиш, че не ти трябват връзки, за да постигнеш каквото и да било.

Говориш ми за умения и дисциплина, всъщност ти ми говориш за справедливост. Думичка, която вече бледнее. За какви умения става дума, след като баща ти и шефа ти са приятели от детството... Хората с възможности остават на заден план! Може би си мислиш, че говоря на сляпо, но мога да ти кажа, че за всяка една думичка мога да ти дам точен пример. Повечето ми приятели са над 20 и знам как стоят нещата за млад човек, който се опитва да се установи на някаква работа.

Не ми завиждаш? И аз не си завиждам да ти кажа, защото аз ги нямам тези връзки и ще е голямо постижение за мен ако успея да си взема изпитите за това, с което искам да продължа, и наистина ГОЛЯМ късмет ако въпреки това ме приемат.

А аз наистина мисля така и ще ти кажа защо. Не смятам, че аз съм човека, който трябва да променя нещата, пък и не мога. Защото при положение, че около теб цари пълен хаос и на никой не му пука за твоите цели и приоритети, ти просто се отказваш да се бориш и се мъчиш да оцелееш както ти е по възможностите. Както не можеш с една пръчица да помръднеш цяла камара, така и не можеш да промениш нищо сам докато хората, на които по принцип това им е работата, си мислят само за заплатата, която ще вземат в края на месеца. За съжаление имах честта да се сблъскам с такива хора и повярвай ми, на тях не им пука за теб, ама изобщо. Тях ги вълнува единствено да си запазят поста и затова са склонни отвреме на време да ти се подмазват и да ти хвърлят прах в очите, че и те искат по-добро бъдеще, също като теб.

Наистина евалла ти правя, че вярваш в доброто бъдеще :) но само искам да ти кажа, че нещата далеч не са толкова розови за всички. Аз нямам на кого да разчитам и се надявам единствено късмета да не ми изневерява.

Успех!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Съгласна съм с kitty.

nickfox,

Имам чувството, че си човек с твърди принципи. Уважавам това, но не трябва да си толкова тесногръд. Ти си възрастен човек и съм сигурна , че по "твое време" нито учителите , нито учениците са били такива , каквито са днес.

Добре , имаш поглед върху нещата. Защо обаче ги разглеждаш от гледна точка , която винаги ще изкарва виновни учениците? Никога ли не си допускал, че учителите , които не заслужават да носят това название са много повече от достойните? Имаш ли представа с какво се сблъскват днешните ученици? Знаеш ли на какво съм (сме) ставали свидетели днес ?

Аз съм виждала учител да унижава моя съученичка заради това, че тя е с къса дънкова пола (става въпрос за нормално къса, не до ...) .

Виждала съм с очите си какво значи подкупен учител. Учител, който преди да те изпитва казва "Чакай малко ... тебе баща ти кво работеше?"

Виждала съм как директорката на моята гимназия , при недоволство от страна на ученици и свикване на учителски и родителски съвет за разглеждане на нейните действия, пред всички тропа с крак и казва "Аз пък напук на вас няма да уважа решението ви ! Изискването ви няма да се приеме , ако ще да се пукнете от яд !" ... е , прие се , защото една от майките беше толкова възмутена от отношението й, че предизвика разследване от министерството и месец по-късно тази директорка я нямаше.

Отговори ми на един въпрос: безгрешни ли са учителите ? Нямат ли вина, че учениците бягат ? Никаква вина ?!

Да , разбирам - виновни са децата ! Лошите деца ! Те закъсняват ! И като са в сградата на училището си говорят! Аууу, ами че те сигурно там и приятелства завързват! Не ги е срам!!! Защо не им сложим сини престилки, не ги подстрижем и не ги заключим в сградата, че поне да са ни под око ??

П.С. Съжалявам за сарказма, но той е предизвикан от твоя. Крайността ми също е предизвикана от твоята. Искам да знаеш, че нещата имат две страни. Трудно ли е да го приемеш ?

Аз като една дъщеря на учителка, която е и страхотен човек, днес заставам на страната на учениците. Сред тях има и лоши, и добри. НО И СРЕД УЧИТЕЛИТЕ ИМА ЛОШИ И ДОБРИ. Надявам се да осъзнаеш това , nickfox. Ако можеш, разбира се !

Редактирано от Serenity (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мерси за комплимента. Имам пред вид това, че съм тесногръд. Аууу, не знаех, че съм неосъзнат. Брех да му се не види.

Не знам защо си мислиш, че като съм на 40 години нямам поглед върху нещата или ако имам, то той е погрешен.

Ми по мое време и сега много малко се е променило по отношение на учителите. Защо ли? Ами учители, които навремето са ми преподавали на мен, и са били на 25-30 години и сега са също учители и преподават на такива като теб. Надявам се, че разбираш какво искам да кажа. Голяма част от учителите са от дълги години такива. Така, че те не преподават само на твоето поколение. Ще ти дам елементарен пример - съпругата ми е начален учител. Първите и първолаци в учителската кариера са студенти първи курс вече. Надявам се да съм ясен и разбран. Та, как може при същите учители ние да сме спазвали много, ама много по-строги изисквания и правила, а вие сега да не спазвате доста, ама доста по елементарни изисквания по отношение на дисциплината.

И още нещо. Минава ли ти през ума, че ако с теб се случи нещо докато е трябвало да си в час, а ти не си, то отговорност носят директора, класната и преподавателя.

И като казваш - учителите не стават. Учителите са виновни за всичко, то не правиш ли ти това в което обвиняваш мен.

Освен това говориш за това, че учител тормозел съученичката ти заради късата пола и за теб това е гавра. А гавра ли ще бъде за теб това когато след време шефът ти в дадена фирма те наказва или гонка за това, че не спазваш изискванията на фирмата за фирмено облекло, което може да е още по консервативно от разбиранията на учителя ви сега.

На свой ред ще попитам - А нормално ли е ученици да влизат в час пияни? Или дрогирани.

А замислила ли си защо учителите са станали подкупни? За това помислила ли си. Замислила ли си се дали получават адекватно заплащане отговарящо на образователен ценз и на положение на професията в обществото. Какво имам предвид. Това, че в България на този етап заплатите в бюджетната сфера в която са и учителите, в която съм и аз, не отговарят на елементарни международни правила. По света всяка професия си има съответните квалификационни изисквания и попада в определен диапазон на заплащане. И не може професия с по-високи изисквания са получава по-ниско заплащане от такава с по-ниски изисквания. Така е по-света, но не и в България. В България може. Един стругар взема два пъти по-висока заплата от един учител. Това не е нормално.

Но нека спра до тук. Каквото и да ви кажа е безмислено. Вие просто не искате да го приемете.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Мерси за комплимента. Имам пред вид това, че съм тесногръд.  Аууу, не знаех, че съм неосъзнат. Брех да му се не види.

Не знам защо си мислиш, че като съм на 40 години нямам поглед върху нещата или ако имам, то той е погрешен.

Ми по мое време и сега много малко се е променило по отношение на учителите. Защо ли? Ами учители, които навремето са ми преподавали на мен, и са били на 25-30 години и сега са също учители и преподават на такива като теб. Надявам се, че разбираш какво искам да кажа. Голяма част от учителите са от дълги години такива. Така, че те не преподават само на твоето поколение. Ще ти дам елементарен пример - съпругата ми е начален учител. Първите и първолаци в учителската кариера са студенти първи курс вече. Надявам се да съм ясен и разбран. Та, как може при същите учители ние да сме спазвали много, ама много по-строги изисквания и правила, а вие сега да не спазвате доста, ама доста по елементарни изисквания по отношение на дисциплината.

И още нещо. Минава ли ти през ума, че ако с теб се случи нещо докато е трябвало да си в час, а ти не си, то отговорност носят директора, класната и преподавателя.

И като казваш - учителите не стават. Учителите са виновни за всичко, то не правиш ли ти това в което обвиняваш мен.

Освен това говориш за това, че учител тормозел съученичката ти заради късата пола и за теб това е гавра. А гавра ли ще бъде за теб това когато след време шефът ти в дадена фирма те наказва или гонка за това, че не спазваш изискванията на фирмата за фирмено облекло, което може да е още по консервативно от разбиранията на учителя ви сега.

На свой ред ще попитам - А нормално ли е ученици да влизат в час пияни? Или дрогирани.

А замислила ли си защо учителите са станали подкупни? За това помислила ли си. Замислила ли си се дали получават адекватно заплащане отговарящо на образователен ценз и на положение на професията в обществото. Какво имам предвид. Това, че в България на този  етап заплатите в бюджетната сфера в която са и учителите, в която съм и аз, не отговарят на елементарни международни правила. По света всяка професия си има съответните квалификационни изисквания и попада в определен диапазон на заплащане. И не може професия с по-високи изисквания са получава по-ниско заплащане от такава с по-ниски изисквания. Така е по-света, но не и в България.  В България може. Един стругар взема два пъти по-висока заплата от един учител. Това не е нормално.

Но нека спра о тук. Каквото и да ви кажа е безмислено. Вие просто не искате да го приемете.

<{POST_SNAPBACK}>

1. Моля , за комплимента. Ама много сме саркастични бе ! Мдам , в изкуството на иронията сме ненадминати. Много го владеем ! Браво !

2. Има стари учители, да . Същите като преди. Само дето времената вече не са същите ! Преди е било нормално да ходите да се строявате сутрин пред училище и да пеете химна , както и да ви мерят косата с линийки. Е, вече не е така. Колко жалко .. Обаче не ми казвай "как може при същите учители ние да сме спазвали много, ама много по-строги изисквания и правила, а вие сега да не спазвате доста, ама доста по елементарни изисквания по отношение на дисциплината", защото както ти казах учителите са същите, ма века е друг !

3. Като бях ученичка смятам, че бях доста изпълнителна по отношение на дисциплината. Е , в 12 клас ме наказаха щото имах 7 неизвинени, но .. случва се!

4.Вече не съм ученичка, ако не си разбрал, просто съм малко по-близо до сегашните ученици отколкото ти.

5. Посочи ми изречението където съм казала че "учителите не стават" !!! Ако успееш лично ще ти се извиня ! Майка ми е учителка - според теб ще кажа ли такова нещо ?! Познавам много достойни учители пред които свалям шапка. Познавам и много повече НЕдостойни.

6. Гавра за мен е когато учителят през 3 думи в часа повтаря "Ама Марийче .. не си кръстосвай така краката мацко .. притеснявам се .. " И след малко : "Сладки бедърца .. щом ще ги показваме , да покажа и аз нещо?" и т.н !

7.Такам .. и последна дума - да , замисляла съм се за заплащането на учителите. Най-малко майка ми в момента стачкува ! Не смяташ ли, че съм достатъчно голяма, за да се замисля за нея ? Тя също е начален учител, обаче да ти кажа ли нещо ? Учителите като нея са МНОГО , ама МНОГО МАЛКО !

Такам , слушам следващата порция сарказъм .

И не се притеснявай , тук сме интелигентни хора, разбираме те прекрасно, което не значи че трябва да приемем веднага мнението ти , отстъпвайки от своето, едва ли не извинявайки се , че мислим различно ...

Редактирано от Serenity (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сарказъма ти го подхвана, а не аз. Така, че не прехвърляй нещата към другите. И нека не прекрачваш добрия тон. Става ли? Защото беше малко или много израз на неуважение да квалифицираш човек, който не познаваш отблизо като тесногръд или каквото и да било. А това, че приемаш като сарказъм начина по който намекнах, че не са ми приятни квалификациите ти по мой адрес ... е надявах се да го разбереш. Както и да е.

Не искам от никой да приема мнението ми насила, но все пак мисля, че след като тук сме интелигентни хора, то и аз имам право на мнение и право да изкажа това мнение, независимо дали се харесва или не се харесва на всички, независимо дали съвпада с твоето или се различава.

Мисля, че е безмислено да говоря каквото и да било.Времето ще покаже кой от двама ни е бил прав.

Приятно бъбрене по темата и лека вечер.

П.П. Не се знае кой е по-близко до проблемите на днешните ученици от двама ни.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Обаче след като се е стигнало до тези крути мерки, то май си е редовна практика на учениците. Абе да върви по дяволите даскалото. Я какво е хубаво да си поспа малко, да чукна едно кафенце за отскок. Даскалите по дяволите. Ега ти мъчителите. Ще ни тормозят с уроци и дисциплина.

<{POST_SNAPBACK}>

Eто още откъде си започнал със сарказма и почти нямаш пост където той да липсва. Съжалявам , исках просто да посоча. Приятна вечер и от мен.

П.С. Тесногръд не класификация,а лично мнение , предизвикано от наблюдения по постове (наистина не достатъчни, но единствените , с които разполагам).

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не класификация, а квалификация. Двете неща са достатъчно различни. Както и да е. Мисли каквото си пожелаеш по мой адрес.

Лека вечер и всичко добро.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Не класификация, а квалификация. Двете неща са достатъчно различни. Както и да е. Мисли каквото си пожелаеш по мой адрес.

<{POST_SNAPBACK}>

офф ...

Какво мисля за теб тук е най-малкият проблем !

Благодаря , че ме поправи, защото е станала малка грешка на пръстите. Макар че знам значенията и на двете думи.

И знаеш ли, когато някой не е на едно мнение с теб , не го приемай винаги лично - не е! Всеки си защитава позицията .. човешко е.

Peace

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не се безпокой. Не го приемам чак толкова лично. Можем да спорим, да обменяме идеи колкото искаш, но при едно условие - да не се прекрачва добрия тон и без квалификации по адрес на когото и да било от участниците. Не е приятно за когото и да било. Надявам се, че ме разбираш.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване