Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Орязват "лавките" в училищата

Featured Replies

Явно през новата учебна година учениците ще се намерят в много странна обстановка по отношение на бюфетите в училищата.

Според новата наредба за здравословно хранене на ученици (Държавен вестник: 07.08.2009г.) всички столове, бюфети и автомати за закуски минават на много строг режим по отношение на храната, която предлагат.

По конкретно, ето част от самата наредба:

5. айрянът да се предлага без добавена сол.

Чл. 5. В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки се предлагат само следните напитки:

1. бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води;
  2. натурални 100 % плодови и зеленчукови сокове;
  3. плодови и плодово-зеленчукови нектари, в които съдържанието на моно- и дизахариди не превишава 20 % от общата маса на продукта;
  4. мляко, млечни и кисело-млечни напитки със съдържание на мазнини до 2 %;
  5. плодов и билков чай;
  6. топъл шоколад.

Чл. 6. В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки не се предлагат:

1. пържени картофени и зърнени изделия;
  2. екструдирани зърнени продукти с добаве-на мазнина;
  3. пържени ядки;
  4. пържени тестени изделия;
  5. захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;
  6. сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар — торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани слад¬киши;
  7. сухи супи и сухи бульони.

-------------------------

Пиша това, за да изкажа възмущението си от подобни прояви на "загриженост". На децата не стига, че им товарят главата с толкова много неща, не стига че голяма част от учителите нямат никакво желание да ги научат на нещо (те и учебниците понякога са толкова "добри"), ами сега и това!?

Ясно, е че ако спазват тези правила, всички бюфети ще фалират за има няма, няколко седмици... затова те ще продължат да предлагат всичко, но като гледам какво пише за столовете, където вече контролът е по-голям, не мога да разбера защо е всичко това... те не помагат на учениците, или поне ако си мислят че помагат - грешат. Аз не съм забелязал, за целия си 12 годишен ученичепки живот, закуските да са създавали проблем...

Не знам това до колко ще се приложи... и имам чувството, че е само като "заплаха", без реални последствия... но въпреки това не мога да не се учудвам на решенията на нашето министерство.

Редактирано от Rincewind2 (преглед на промените)

Да Ви е честита гадната храна наред с отвратителното обучение, деца ! Добре дошли в Европа, страната на бедните и онеправданите :-)

Тоест в лавките няма да има нищо за ядене.

Яко, през голямото междучасие ще трябва да се разхождам 1 километър до най-близкия магазин.

Мнооого яко.

Надявам се само да не измислят подобна забрана и за магазините около училищата, защото това ще бъде пълна глупост. Все пак сме свикнали да ядем точно тези неща, които забраняват.

И не смятам всеки ден да ям шоколад!!!

Редактирано от yosam (преглед на промените)

• Автор

Няма как да забранят на магазините около училищата да продават "забранените" храни (The forbidden pleasures xD), защото:

1. Как точно ще разберат кой магазин е до училището и кой не е. То не е просто да отидат и да почнат да сочат с пръсти. Пък и магазините са си частна собствено, извън юрездикцията на училището.(Макар, че при една наредба, това едва ли ще има значение : /)

2. Няма да е добре, защото може някои от тези магaзини да са и техни biggrin.gif

Иначе, съжалявам "лавките", надявам се като почне годината да им дойде акълът в главата. Изобщо... с много интерестни наредби почват мандата хората от горе. Ще видим като почне годината как ще се развият нещата... аз лично за себе си не мога да повярвам че найстина ще стане така. Ако не го видя с очите си, си остава "прах в очите на народа".

Така, че хора - ще се разхождаме малко повече за храна или преминаваме на фотосинтеза.

Редактирано от Rincewind2 (преглед на промените)

ohmy.gif Абе, хора - вие чувате ли се какво приказвате и срещу какво роптаете ?

Я прочетете първо следните статии :

затлъстяването при децата -бомба със закъснител

Затлъстяването е основен проблем при децата, показва проучване

В Англия отнемат от родителите затлъстели деца

Затлъстяването

След като прочетохте статитие за това какво правите с децата си, давайки им чипсове,снаксове, пуканки, съмнителни вафли, понички, всякакви много солени и пържени храни, вземете прочетете цялата наредба, а не само тенденциозно изнесените пасажи, които така нареченият "Rincewind2" е поставил в първия пост.

Я да видим какво още пише в наредбата, а ?

Изисквания към предлаганите храни и напитки в бюфетите

Чл. 20. Бюфетите предлагат задължителен асортимент минимум от храни и напитки, който включва следните групи:

1. сандвичи;

2. тестени закуски със зеленчукова и/или млечна плънка;

3. млека - кисело мляко, прясно мляко, айрян, млечни и млечно-кисели напитки;

4. плодове и зеленчуци според сезона;

5. натурални плодови и зеленчукови сокове;

6. бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води.

Чл. 21. (1) В училищните бюфети, които осигуряват подкрепително хранене на учениците, ежедневно се предлага най-малко по един асортимент от трите групи сандвичи:

1. първа група - с млечен компонент;

2. втора група - с нетлъсти меса и месни продукти, риби, яйца;

3. трета група - със зеленчуци, които могат да са пресни, варени, печени, задушени, консервирани.

(2) Продуктите от различните групи по ал. 1 могат да се комбинират.

(3) В сандвичите от първа и втора група по ал. 1 се включва компонент от пресни зеленчуци.

(4) Хлябът или питката на сандвичите са пълнозърнести най-малко в един от предлаганите асортименти от всяка група.

И каква стана тя - то имало май какво да се предлага в тия лавки бе.....

Хората се опитват да ограничат това кощунство, което ства в момента с храненето на деца,а вие сте ревнали като свини в кочина баси.

• Автор

Върло изказване... донякъде @Trichocephalus има право - проблемът със затластяването е много сериозен.(Америка се бори с него вече кусур години и още не може да направи нищо по въпроса). ама това не е решението... хората ядат по 1 или 2 хамбургера от "лавката" всеки ден и въпреки това са си все същите от както ги познавам - слаби, някой даже направиха мускули, така да се каже.

Защо хората в Америка затластяват(давам Америка за пример, защото както казах, там проблемът е най-голям)? Ми как няма - там освен ход-доци и други работи не ядът - въпросът е до самия човек. Ако ще и само заленчуци да продават, ти пак можеш просто да отидеш и да си вземеш една пица от магазина навънка.

Представете си - имали сте час по Физическо. 40 мин. сте играли баскетбол, не сте закусвали(и сте първа смяна). Как сега да не отидеш и да не си вземеш нещо, което да те засити - цандвичите няма да свършат работа.

Ами тогава хайде да забраним и на магазините за сувенири да продават ножове, ками и други неща, с които после дрогираните тинейджъри ходят и убиват всеки срещнат. Това не решава проблема...

Мой приятел сам си наложи колко ще яде на ден и какво, защото той самият си знае, че е склонен към затластяване. Щом той може и сам го е направил, не е кой знае какво и за другите.

Това тука са крайни мерки... смешно крайни - ако е така, то Mac Donald`s трябва да е обществен враг номер 1!

Аз това го виждам като една голяма глупост! Разбирам да наложат предлагането на здравословни храни, но да забранят калоричните храни.... Това е просто нелепо! :huh:

Не мисля, че има нещо лошо в това. Не че големите ученици много ядат от тези бюфети де.. а за малките-родителите, ако искат, могат да им приготвят храната вкъщи като поне ще знаят какво слагат в нея.

Върло изказване... донякъде @Trichocephalus има право - проблемът със затластяването е много сериозен.(Америка се бори с него вече кусур години и още не може да направи нищо по въпроса). ама това не е решението... хората ядат по 1 или 2 хамбургера от "лавката" всеки ден и въпреки това са си все същите от както ги познавам - слаби, някой даже направиха мускули, така да се каже.

Защо хората в Америка затластяват(давам Америка за пример, защото както казах, там проблемът е най-голям)? Ми как няма - там освен ход-доци и други работи не ядът - въпросът е до самия човек. Ако ще и само заленчуци да продават, ти пак можеш просто да отидеш и да си вземеш една пица от магазина навънка.

Представете си - имали сте час по Физическо. 40 мин. сте играли баскетбол, не сте закусвали(и сте първа смяна). Как сега да не отидеш и да не си вземеш нещо, което да те засити - цандвичите няма да свършат работа.

Ами тогава хайде да забраним и на магазините за сувенири да продават ножове, ками и други неща, с които после дрогираните тинейджъри ходят и убиват всеки срещнат. Това не решава проблема...

Мой приятел сам си наложи колко ще яде на ден и какво, защото той самият си знае, че е склонен към затластяване. Щом той може и сам го е направил, не е кой знае какво и за другите.

Това тука са крайни мерки... смешно крайни - ако е така, то Mac Donald`s трябва да е обществен враг номер 1!

Да- и световната общественост и специалистите по хранене и диетология от години казват това, но МакДоналдс не е държавна фирма и никой не може да им забрани да си правят боклуците. Всеки сам избира дали да стане свиня или не.

А един ученик от 1 клас не избира кое е "здравословно" или не -той отива и си взема това, което си вземат и другите, или което е вкусно - чипс, вафла, пуканки, солети и т.н. -точно нещата, които водят до затлъстяване. И колкото и часове по физическо да им направите, тъпче ли се с пържено, мазно и солено -дисметаболитния синдром не му мърда след няколко години.

Докато в училищата поне може да се направи така, че учениците да не ядат глупости и с тази наредба най-после това е факт.

Не мисля, че има нещо лошо в това. Не че големите ученици много ядат от тези бюфети де.. а за малките-родителите, ако искат, могат да им приготвят храната вкъщи като поне ще знаят какво слагат в нея.

Да.

Не знам това до колко ще се приложи... и имам чувството, че е само като "заплаха", без реални последствия... но въпреки това не мога да не се учудвам на решенията на нашето министерство.

Ами няма да се приложи защото няма какво да се предложи. По елементарната причина, че родното ни земеделие е затрито от много години и на пазара се предлагат изключително вредни имитации на млечни и месни продукти. Едно поредно пожелание-мечта на някой въздухар някъде си из власта. Куха тиква казано на мой език. Една елементарна справка с храните на българине от преди 60 години би хвърлила в умопомрачение тоя мислител на наредбата. И особено сравнението на здравословното му състояние тогава и сега. Нямаше и нужда да се повтаря в текста и, че млякото и продуктите трябва да са с до 2% мазнини по пет пъти, неграмостност от всяка гледна точка.

Ежедневно трябва да се осигуряват по 400 грама кисело и прясно мляко, 400 грама зеленчуци и пресни плодове, те дават ли си сметка колко струва на ден това и колко ученици могат да си го позволят ? Т.е. родителите им ? И какъв фонт са използвали тия, че не работи търсенето в тъпия им пдф документ... Ехх...

Rincewind2, ти гледай тия отворковци да не я приложат и за студентите ohmy.gif

Ами няма да се приложи защото няма какво да се предложи. По елементарната причина, че родното ни земеделие е затрито от много години и на пазара се предлагат изключително вредни имитации на млечни и месни продукти. Едно поредно пожелание-мечта на някой въздухар някъде си из власта. Куха тиква казано на мой език. Една елементарна справка с храните на българине от преди 60 години би хвърлила в умопомрачение тоя мислител на наредбата. И особено сравнението на здравословното му състояние тогава и сега. Нямаше и нужда да се повтаря в текста и, че млякото и продуктите трябва да са с до 2% мазнини по пет пъти, неграмостност от всяка гледна точка.

Ежедневно трябва да се осигуряват по 400 грама кисело и прясно мляко, 400 грама зеленчуци и пресни плодове, те дават ли си сметка колко струва на ден това и колко ученици могат да си го позволят ? Т.е. родителите им ? И какъв фонт са използвали тия, че не работи търсенето в тъпия им пдф документ... Ехх...

SUPPORT!!!

Много ми е интересно, как ще го приложат на студентите?! biggrin.gif

Храните трябва да ги направят като цигарите! Например да пише на опаковката "Сандвича УБИВА!", "Яденете на вредни храни изкушава другите!", "Щето ще се задавиш и че пукнеш!"

Това е поредната приумица на определени говеда, с цел отчитане на дейност. Взичко е напълно необмислено!

Яяяя ще има мляко! Решен е проблемът (за мен) biggrin.gif

Плюс това с/у затлъстяването трябва сами да си се борим. То насила не става. Чисто и просто трябва да се организират повече състезания или каквото и да е друго, свързано със спорт, да се покаже, че като поспортуваш не е задължително само да си развалиш маникюра и да се поизпотиш малко, а е можеш и да се забавляваш...

Относно напитките не виждам някакъв проблем. Няма да се наливате само с кола, я?

Пържените неща принципно си знаем, че не са полезни, така че не знам защо роптаете. Интересно ми е обаче да видя какво ще е менюто. Преди време в нашата лавка се предлагаха невероятно вкусни банички с боза и още други закуски, като не си спомням да е имало пържени неща, дори в стола :offtopic_s:

Тези хора не можаха да разберат още от сухия режим че забраните не водят до нищо добро и ефекта е обратния.

Примерно детето ходи цял ден гладно защото нищо не му харесва и като се прибере в къщи се натъпче като прасе отведнъж което е още по вредно и то със същите "вредни" храни.

Това вобще не е вярно в бюфетите се хранят главно голямите ученици а малките си копуват от там само близаки и зрънчовци , за който съм съгласна напълно да ги забранят , но за другите неща вобще съм против. А за здравословното хранене ви препоръчвам столовете.Там се готви по специални диетични рецепти и има добър контрол от хеи и девесека, а и е доста евтина храната. По добре ли е детето ви да яде цял ден сандвичи , независимо откаде са пак е суха храна и мисля, че вобще не е полезна

А за здравословното хранене ви препоръчвам столовете.Там се готви по специални диетични рецепти и има добър контрол от хеи и девесека, а и е доста евтина храната.

Ти шегуваш ли се?

Знаеш ли въобще каква е храната в столовете понякога?

Ти шегуваш ли се?

Знаеш ли въобще каква е храната в столовете понякога?

Да прекрасно знам, а вие знаете ли че си зависи и от готвачката в стола

Това вобще не е вярно в бюфетите се хранят главно голямите ученици а малките си копуват от там само близаки и зрънчовци , за който съм съгласна напълно да ги забранят , но за другите неща вобще съм против. А за здравословното хранене ви препоръчвам столовете.Там се готви по специални диетични рецепти и има добър контрол от хеи и девесека, а и е доста евтина храната. По добре ли е детето ви да яде цял ден сандвичи , независимо откаде са пак е суха храна и мисля, че вобще не е полезна

шегуваш ли се?! в стола до старото ми училище влизаха само пенсионери с купони и никой друг,големите дори и не стъпваха там,а малките...1-2 пъти годишно....

Ами,то в MACdonalnds(аз така му викам :speak:;) ;) ) хабургерите са толкова дребни че на две хапки се изяждат,няма как да са враг.Пък и там са им по-добри съставките.Поне марулята де...

Да ги орязват - и без това никой не си купува храна от тея дупки :lol6:

еее в наща имаше много вкусни закуски <3 закрити пици, саламки, тостове...мдааа...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.