Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

"Хрониките на Нарния: Лъвът, вещицата и дрешникът"


Препоръчан отговор


pos54864ww.gif

Малко екранизации са чакани с такъв трепет, защото те са от изключителна стойност главно за ценителите. Тези от вас, които са тръпнели в очакване на "Задругата на пръстена" (както и аз самият) знаят за какво говоря. Повечето от вас едва ли някога са чували за Нарния, Аслан, Кеър Паравел и зловещата последна кралица на Чарн. Но много не бяха чували и за "Властелинът на пръстените" преди това. У нас обаче Нарния никога не е била толкова популярна и истерията едва ли ще е същата, въпреки че от Disney не крият амбицията си да щурмуват вдигнатата от Хари Потър летва. Но колкото и да говоря общи приказки, пак няма да мога да ви предам моята еуфория, така че дайте поне да обясня за какво става дума...

Клайв Стейпълс Луис е професор по английска литература в Оксфордския университет, колега и пръв приятел на Толкин (автора на "Властелинът на пръстените"), философ, критик и писател. Автор е на множество теологични трудове, но несъмнено остава в историята на литературата с една книга, която пише през 1950 година и, както в последствие се оказва, е едва първата от цяла поредица (общо седем на брой). Едва ли самият Луис е бил съвсем наясно защо се захваща с тази история. Може би просто е подарък за любимата му кръщелница. Но това не е от голямо значение. С изключително майсторство и виртуозност на изказа Луис създава свят не по-малко красив от Толкиновата Средна земя, не по-малко "необятно, дълбоко и високо" царство на вълшебствата, както пише, макар и по друг повод, приятеля му Толкин.

Годината е 1940 и Лондон е бомбардиран от нацистките войски. Четири деца, Питър (на 14 години), Сюзан (на 12), Едмънд (на 10) и Луси (на 9) са евакуирани от майка си в провинцията, в къщата на стария професор Дигъри Кърк. За голямата къща на неженения професор се грижи икономката госпожа Макреди, която строго предупреждава децата, че е забранено да се тича, скача, да се буйства из къщата по какъвто и да е начин, да се пипат античните предмети изложени като в музей и най-вече - да се обезпокоява професорът. Така че децата сами трябва да си търсят тихи забавления в огромната къща. Ала това не е обикновена къща... Тя е осеяна с дълги коридори, безкрайни стаи, множество помещения, препълнени с книги и... една просторна стая, в която няма нищо друго, освен един стар и красиво резбован дрешник. Един ден, докато играят на криеница, малката Луси решава да се скрие в него. Ала дрешникът се оказва далеч по-дълбок, отколкото изглежда... През него Луси, а сетне и братята и сестра й, попада в страната Нарния - чудноват Друг Свят, изпъстрен с хиляди чудеса. Но какво е един вълшебен свят без лукава вещица, която да го тормози? В Нарния тя се казва Джейдис. Злата магьосница е окупирала трона и се е самопровъзгласила за негова кралица. Тъмната й магия е посипала над Нарния вековна зима, ала без Коледа. Някога вещицата е попаднала в Нарния по вина на две човешки деца и сега пак човешки деца ще трябва да поправят стореното. Има древно пророчество, което казва, че двама синове Адамови и две дъщери Евини ще отърват Нарния от Бялата магьосница и ще станат законни крале и кралици на страната. На помощ отвъд Великият източен океан ще дойде и самият Творец на Нарния - лъвът Аслан. Ала вещицата твърде скоро открива за пристигането на децата в Нарния и успява с коварни магии да привлече предател на своя страна - малкият Едмънд. Сега Питър, Сюзан и Луси трябва да тръгнат срещу Джейдис независимо дали искат или не, за да спасят братчето си.

narnia33eq.jpg

whitewitch7ko.png

narnia203sm.jpg

"И това е самият край на приключението с дрешника. Но ако професорът е прав, това е само началото на приключенията в Нарния."

Екранизацията е изключителна. Духът на Нарния е уловен по впечатляващ начин. Разбира се алчността ме кара да мисля, че можеше да има още и по-зрелищни ефекти, но все пак съм доволен от резултата. Това е един от малкото случаи, в които мисля, че хартиеният оригинал не е опропастен. Безкрайно впечатлен съм от актьорската игра на децата (можеше да е далеч по-зле), но безспорният връх се държи от Тилда Суинтън. Някои роли наистина са създадени за определени актьори. Първоначално ролята на Бялата вещица е предложена на Мишел Пфайфър, която обаче отказва. Най-блестящата Жена-котка в историята на киното несъмнено щеше да е страшно магнетична в ролята на Джейдис, но Тилда определено е избраничка на съдбата.Тя успява до брилянтни подробности да предаде образа на Вещицата такъв, какъвто го описва Луис - чувствен, магнетичен, изкусителен, студен и лукав. Тя е персонификация на "всичко онова, пред което децата трябва да се изправят, за да станат възрастни и да се преборят със страховете си: ужаса, смъртта, раздялата... неща, с които едно дете се сблъсква по време на война." Похвално е как от Disney успяват да вселят аристократичната аура на лъва Аслан. Само заради него филмът заслужава Оскар. И не на последно място трябва да спомена Джеймс МакАвой, който успява със същински Шекспиров маниер да ни представи един от най-обаятелните фавни в световната литература. Единственото озадачило ме нещо във филма е странният избор на композитор. Хари Грегсън-Уилямс не е от отличаващите се имена сред холивудските композитори. Признавам, тийзърът на филма от септември ме накара да очаквам нещо в стил Хауърд Шор или Джон Уилямс. Дори един Ханс Цимер би се справил блестящо. Но да не издребняваме...

С 10 гласувах за филма в Интернет филмовата енциклопедия. И твърдо съм убеден, че ги заслужава.

Моя скъпа Луси,

Тази история написах за теб, но в началото не бях помислил, че момичетата растат по-бързо от книгите. И ти вече си твърде голяма, за вълшебни приказки, а докато книгата ми бъде отпечатана и подвързана, ще пораснеш още повече. Но един ден ще бъдеш достатъчно голяма, за да започнеш отново да четеш вълшебни приказки. Тогава може би ще свалиш книгата от горния рафт на библиотеката, ще я избършеш от праха и ще ми кажеш какво мислиш за нея. Аз навярно ще съм твърде глух, за да те чуя, и твърде стар, за да разбера думите ти, но ще бъда все още

твоят обичащ не кръстник.

К.С. Луис

Нека приключението започне!

Режисьор: Андрю Адамсън

Сценарий: Ан Пийкок, Андрю Адамсън, Кристофър Маркъс и Стивън МакФийли по безсмъртният шедьовър на К.С. Луис

Оператор: Доналд МакАлпин

Музика: Хари Грегсън-Уилямс, Тоби Чу (допълнителна музика), Стивън Бартън (допълнителна музика), Тим Фин (песента "Winter Light"), Фроу Фроу (песента "Can't Take It In"), Аланис Морисет (песента "Wunderkind") и Лисбет Скот (песента "Where")

В ролите:

Джорджи Хенли - Луси Певънзи

Скандър Кийнс - Едмънд Певънзи

Уилям Моусли - Питър Певънзи

Ана поплюъл - Сюзън Певънзи

Тилда Суинтън - Бялата вещица Джейдис

Лиъм Нийсън - гласът на Аслан

Джеймс МакАвой - господин Тумнус

Рей Уинстоун - гласът на г-н Бобър

Даун Френч - гласът на г-жа Бобър

Рупърт Евърет - гласът на Лисицата

Джим Броудбент - проф. Дигъри Кърк

Елизабет Хоторн - г-жа МакРеди

Джуди Макинтош - г-жа Певънзи

и др.

Powered by IMDb.

Премиера в България: 23.12.2005

Този текст е авторски. Нито статията като цяло, нито части от нея могат да бъдат възпроизвеждани под каквато и да било форма.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
А може ли да се изтегли от някой торент ?

<{POST_SNAPBACK}>

@data.bg

@######

@BGNova

В повечето торенти си има търсачки...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът" е филмът, който излиза от днес по екраните у нас. Новото фентъзи ще спечели сърцата на деца и възрастни и ще се превърне в достоен конкурент на поредицата за Хари Потър и "Властелинът на пръстените".

Режисьор е Андрю Адамсън ("Шрек"), а ролите изпълняват Джорджи Хенли, Скандар Кийнс, Ана Попълуел, Джим Броудбент, Рупър Еверет и Тилда Суинтън. Това е великолепно зрелище с неизброими причудливи създания, от което лъха много любов, приятелство и доброта.

Какво е Нарния?

За всички, които са чели седемте книги за приказната страна от британския писател Клайв Стейпълс Луис, тя не е непозната. А за останалите, които още не са чували за нея, филмът е чудесен повод да преоткрият добрата литература. Поредицата е писана през 50-те години на ХХ век, но се появи за пръв път у нас едва през 1997 г. благодарение на издателство "Аполо прес". Децата, които се докоснаха до нея, и до днес признават "Хрониките на Нарния" за любимо свое четиво.

А кой е К.С. Луис?

Изумително мъдър и сладкодумен разказвач, събрат по перо и близък приятел на Дж.Р. Толкин, той е роден през 1989 г. в Белфаст. Историите от приказната Нарния са единствените му книги за деца. На почитателите на фантастиката у нас е известен с романите "Отвъд безмълвната планета" и "Космическа трилогия" (ИК "Хермес"), а на философите - с "Обикновено християнство" (ИК "Нов човек"). България го откри твърде късно, но в света Луис отдавна е признат за автор от ранга на Жул Верн и Толкин.

Филмът "Хрониките на Нарния: Лъвът, Вещицата и Дрешникът" е първият от планираната кинопоредица по романите на Луис. Приключенията в тази майсторски заснета смес от игра на живи актьори и компютърно-генерирана анимация започва в мига, в който четири деца внезапно попадат в света на приказките. "Виновни" са един дрешник и... безкрайното любопитство на Люси, Едмънд, Сюзан и Питър.

Годините на Втората световна война. От уж забранената стая на своя чичо те се пренасят в изключително красив и миролюбив свят, обитаван от говорещи животни, джуджета, фавни, кентаври и великани. Над него обаче тегне проклятието на злата Бяла вещица (Суинтън). Именно децата, водени от мъдър и мистичен владетел - лъвът Аслан (говори с гласа на Лиам Нийсън), ще се изправят срещу нея, за да освободят Нарния от сковалия я вечен лед.

Истинска Нарниамания предизвика филмът след появата си във Великобритания и САЩ на 8 и 9 декември. Книжарниците са претъпкани с нови издания на книгите на К.С. Луис и с миниатюрни копия на неговите герои, а продажбите са нараснали с 41%, твърдят от издателство "Харпър Колинс".

Интересното е, че принц Чарлз, който удостоява с внимание една-единствена кинопремиера годишно, бе сред присъстващите в лондоската зала "Роял Албърт хол" със съпругата си Камила. Видни личности пък платиха по 224 евро, за да бъдат на прожекцията. Интересът към филма обаче излиза от рамките на литературните среди - за Коледа Дейвид и Виктория Бекъм подготвят за децата си тематична вечер, посветена на Нарния.

Филмът струва на компанията "Дисни" 250 млн. долара. Продуцентите очакват значителни приходи, които да помогнат за създаването на още шест нови филма по книгите на Луис. Вторият ще се нарича "Хрониките на Нарния: Каспийският принц" и трябва да се появи по екраните през лятото на 2008 г.

Източник: Новинар

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Вторият ще се нарича "Хрониките на Нарния: Каспийският принц" и трябва да се появи по екраните през лятото на 2008 г.

<{POST_SNAPBACK}>

Ех тези вестникари... От "Новинар" поне могат да погледнат книгите, преди да правят волни интерпретации, без да издребнявам с факта, че стаята с дрешника никога не е била забранена, името на втората книга публикувана от Луис е "Принц Каспиан", не "Каспийският принц". :eek:


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Филмът е невероятен!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Филма наистина е страхотен. Аз съм на 45 години /за някои можеи да съм дядо /, но гледах филма с огромен интерес. Направили са страхотни ефекти. Препоръчвам :eek::clap::clap: :bye: го на всички.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Възхищението си изказах още в първия пост (още тогава го гледах, защото не обичам да пиша ревюта за филми които не съм гледал; седях до 5 сутринта за целта). Преди няколко години (1996/1997) гледах по Канал 1 ТВ екранизацията на BBC. Нямам много ясни спомени от нея, но си спомням че следваше плътно книгите.

В настоящата екранизация (отбелязах още в ревюто) е явен стремежът да се предаде магическата митопоетическа вселена на Нарния, а на заден план остават нравствените поучения и християнски реминисценции, които в пълна сила могат да се изпитат само при четене на литературния оригинал. И все пак задачата е изпълнена отлично. Имаме два много силни антагонистични образа - вещицата и Аслан - и четири така естествени деца. Много съм доволен. В една своя критическа статия Фредерика Матюз-Грийн разкритикува сцената при реката (такова нещо в книгата няма), като излишно внасяне на екшън елемент. За мен обаче сцената е добра и наистина успява да внесе нужното напрежение. Все още обаче съм във възторг от Тилда Суинтън и нейната вещица. Тя диша през цялото време с полуотворена уста, създавайки впечатлението, което Джейдис хвърля и в книгите (най-вече в "Племенникът на магьосника") - тя е изнервена във всеки един момент, динамична и напрегната натура, търсеща и немирна като стръвен звяр. Въпросът е кой е допринесъл за това - режисьора или е решение на самата актриса. Шотландката зная, че не е чела книгата преди да приеме ролята. Може би е режисьорско решение... Както и да е. Матюз-Грийн разкритикува и развития допълнително епизод на финалната битка (отразена в две странички в книгата), който обаче за мен е важен и е правилното решение. Той представлява кулминацията, стълкновението между силите на доброто и злото и падането на Вещицата, ала не от ръцете на светската власт (четирите деца - крале и кралици), а от духовната, от божествената еманация (Аслан, често сравняван с Иисус; да не забравяме, че Луис е бил силно обвързан със средновековната християнска култура философ и се е занимавал с теологични въпроси). Така че сцената за мен е оправдано епична и далеч не натруфена.

Издателство "Труд" бе така любезно да преиздаде книгите по превода на Василка Георгиева (която вероятно се е оженила, защото в новите издания си е сменила фамилията, но уви, сега не я помня). За съжаление обаче в тях има известни... оплескани неща. Грешка има още на първата страница, където се казва, че къщата на проф. Дигъри Кърк се намира на 15 километра от железопътната гара и на 3 от пощенската станция. Уви, в новото издание пощенската станция изведнъж е станала на полицайска, а не както твърди оригиналния превод от 1997 и оригиналът на английски. Другото което набързо забелязах е промяна в стихосложението на стихчето на г-н Бобър за Аслан - предсказанието от глава осма "Какво се случи след вечеря". В новото издание формите на някои думи са неоснователно заменени и се губи хубавата ритмика от старото издание на "Аполо Прес". За съжаление старите издания (и то само 6 от 7-те) могат в момента със сигурност да се намерят само на едно място в София, където при това се продават с лека надценка. Аз обаче не се съмнявам в по-голямата коректност на превода в тях, въпреки че новите издания на "Труд" са къде-каде по-лъскави на вид и на по-качествена хартия.

Хубаво е че България след години на тромав напредък по въпроса най-сетне смогна да преоткрие К. С. Луис и творбите му, макар и с огромно закъснение. Честито на всички истински почитатели на фентъзито.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Приятели,филма НАИСТИНА е изключителен. Досега го гледах,а искам пак, и пак, и пак. Отдавна не съм гледала нещо подобно. Да,приказка е, но пък каква приказка... :):yanim::yanim:

;) Дали някой може да ми даде линк за книгите? Знам,че тук е раздела за филми,но мисля,че и други ще се заинтересуват от електронните варианти на книгите на К.С.Луис. :)

Редактирано от daxa (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Две неща ме впечатлиха в смислово-етичен план:

Темата за предателството - най-добър предател става от най-добър приятел. Тук ефекта е засилен от факта, че брат става предател. А силата на посланието е, че предателството тръгва от човешка слабост - завист, алчност, страх, но също така е примесено с добри намерения. Така образа на предателя може да "диша" т.е. истински е, правдоподобен и не е изцяло отрицателен.

Саможертвата на Аслан. Дори и в исторически филми, не съм гледал толкова реално пресъздадена сцена. Тръпки ме побиха. Особено когато каза на момичетата, че би искал да повървят с него. Толкова обикновеност и липса на пресилен героизъм има в тази сцена. Трябва да се гледа, защото не може да се опише с думи.

Прекрасно пресъздаден сюжет!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Две неща ме впечатлиха в смислово-етичен план:

Темата за предателството - най-добър предател става от най-добър приятел. Тук ефекта е засилен от факта, че брат става предател. А силата на посланието е, че предателството тръгва от човешка слабост - завист, алчност, страх, но също така е примесено с добри намерения. Така образа на предателя може да "диша" т.е. истински е, правдоподобен и не е изцяло отрицателен.

<{POST_SNAPBACK}>

Е ето тука не съм съгласен с теб ПО - СКОРО ОТ ГЛУПОСТ и неинфомираност тръгва предателството в тоя филм :nono: отколкото от завист и така нататък :) това е началото, всичко друго е криворазбраната цивилизация и добронамереност както си се изразил :)

BTW да се чува нещо за екранизация на BROOD WAR :P (че в сайта на Blizzard има някви DVD-та - сигурно е анимация и все пак :) )

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Радвам се, че има хора успели да възприемат филма като нещо повече от елементарна детска приказка. Останах отвратен от коментарите за него в един сайт от хора, неспособни да погледнат по-далеч от носа си...

Предателството на Едмънд е още по-сложно отколкото филма показва. На първо място тласък му дава Вещицата. Във филма не е казано, но локума, който тя му дава, е омагьосан. Веднъж вкусил той копнее за още и още. Ала този копнеж, подклаждан от нападките на големия му брат (откровено преекспонирани във филма) прераства в естествена алчност по обещанието на кралицата за кралския престол.

Гледах филма без субтитри и не съм сигурен за сцената в която Вещицата идва да прибере предателя. Мисля обаче този момент не беше изяснен. Всъщност правото на Джейдис над всички предатели идва от закона на Нарния продиктуван от презморския Император, бащата на Аслан. И тук става една много интересна аналогия... Аслан-Иисус. На първо място в "Племенникът на магьосника" (първата книга според вътрешната хронология на творбите) Аслан е представен в образа на божество-демиург. Две човешки деца, момиче и момче (момчето всъщност е професора от настоящия филм), попадат в Нарния в момента на нейното сътворяване, като неволно довеждат със себе си и Джейдис. Нарния е сътворена от Аслан, и забележете - по същия песенно-демиургичен модел както в Толкиновата митология. В "Силмарилион" на Толкин Илуватар (Еру), едно свръхбожество, сътворява божествата, а сетне и света чрез песен. Същото прави и Аслан. Доста любопитен мотив. Съответно като въплъщение на едни висши ценности Аслан става едно същинско въплъщение на Божественото (да речем презморския Император). Вещицата, колкото е въплъщение на демоничното (а тя освен това е и полу-демон), толкова се явява и коректив в случая. За всяко предателство тя получава правото да убива, т.е. да наказва. Проблема й обаче идва от факта, че жертвата на Аслан е невинна. Той е чист пред Вселенския закон и дори "самата смърт ще започне да действа в обратна посока".

Както обикновено достойнствата на книгата са далеч над тези на филма. Ала екранизацията си остава добра. Създателите очевидно не се стремят да пресъздадат философските ядра на написаното от Луис, а наблягат на пресъздаването духа на Нарния - нещо, с което са се справили далеч не по-зле от Джаксън и "Властелинът на пръстените".

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм голям фен на екранизацийте,създадени по романи на известни автори-"Изгубеният свят" на Сър Артър Конан Дойл,"Властелинът на пръстените" на Толкин,"Хари Потър" на Джоан Роулинг,поредиците на "Стар Трек",но определено "Хрониките на Нарния" оставя едно особено впечатление,поне при мен беше така.Всъщност очаквах да е поредния касов филм,който е изпълнен с множество ефекти и семпла игра на актъорите с цел по-лесно да се хареса на обикновения зрител и да не оставя в него чувство,че не е разбрал нищо(защото повярвайте ми голяма част от американците седят и се пулят по един час докато разберат какво става на екрана в даден филм),обаче определено филмът е на едно друго ниво и си мисля,че ще обере доста награди.Гледах го с голям интерес и го препоръчвам искрено.

P.S.Ще се радвам доста,ако екранизират и Warcraft,но по книгата,а не по играта.Лично на мен ще ми бъде доста интересно.

Редактирано от randb (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бях чела и препрочитала книгата преди няколко години и като разбрах, че ще излиза филм реших да я прочета отново (за жалост не я намерих). Филма ме очарова. Бях очаквала нещо много по-холивудско. Просто досега съм гледала доста "опропастени" книги, но това е по-различно. Филма е дстрахотно направен и чакам с нетърпение и следващите. :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Аз все още не съм гледал филма,но не чувам добри отзиви за него ;)

<{POST_SNAPBACK}>

Малко екранизации са чакани с такъв трепет, защото те са от изключителна стойност главно за ценителите.

<{POST_SNAPBACK}>

Казах го още в самото начало. Не очаквам филма да бъде оценен масово. Като се сетя само преди време как беше оплют "Невероятната съдба на Амели Пулен" от масовата публика, почитатели на американското кинематографично екшън "изкуство" направо тръпки ме побиха. Е, тук няма голи сцени, преследвания с коли, готина руса мацка и зъл терорист с много пари. Уви, това е просто екранна адаптация на един от най-известните вълшебни светове, пропит с нравствени поучения. Нарекоха филма муден и скучен. Нима трябва да е бесен екшън в стил "Хари Потър"!? Нарекоха го кух е безсмислен. Нима? Едни ще го взприемат като тъп и муден детски филм. Други - като хубава приказка, но нищо повече. А трети - като достойна екранизация на вълшебния свят на Луис. Хора много, мнения също. Аз съм предоволен. :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Книгите четох,когато бях малка.Помня,че тогава бях очарована от вълшебния свят,който тази история разкрива...Наистина нещо невероятно като замисъл,герои,като сюжет,просто напълно пленителен.А филмът а сякаш излязъл от представите ми за Нарния.Точно както си бях го представяла.Гледах го не отдавна на копмютъра и сега с нетърпение чакам да го пуснат и на киното в моя град,за да ида и да го гледам.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гледах го на кино преди няколко дни и да си кажа честно очаквах много от него. Не че не го получих .... по - скоро получих не това, което очаквах. Филма се оказа много детски, прекалено дори .... В общи линии поредното разочарование преживяно в киносалоните sad.gif

П.П. А вярно ли е че фима бил трилогия ?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
П.П. А вярно ли е че фима бил трилогия ?

<{POST_SNAPBACK}>

Не. Седем са книгите. Режисьорът изяви желание при успех на филма да заснеме и седемте части. Следващата по ред е "Принц Каспиан".

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване