Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Всичко за Ubuntu - проблеми,мнения,въпроси


Препоръчан отговор


Здравейте, гледам, че тук има добри хора, които помагат, за това мисля да се възползвам, ако мога :beer:

Та ползвам Убунту 6.10 и скоро си взех втори хард диск, поради запълване на стария. Проблема е, че Убунту не открива новия, а не ми се иска да правя реинстал. Ако някой има предложения какво може да се направи, чакам и ще ви бъда много благодарна :clap:))

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • Отговори 1,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Здравейте, гледам, че тук има добри хора, които помагат, за това мисля да се възползвам, ако мога :wors:

Та ползвам Убунту 6.10 и скоро си взех втори хард диск, поради запълване на стария. Проблема е, че Убунту не открива новия, а не ми се иска да правя реинстал. Ако някой има предложения какво може да се направи, чакам и ще ви бъда много благодарна :P))

Здравей и добре дошъл във форума

Отвори една конзола и постни изхода от

~$sudo fdisk -l

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40027029504 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 4866 cylinders

Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/hda1 1 384 3084448+ b W95 FAT32

/dev/hda2 * 385 4749 35061862+ 83 Linux

/dev/hda3 4750 4866 939802+ 5 Extended

/dev/hda5 4750 4866 939771 82 Linux swap / Solaris

Disk /dev/hdc: 41.1 GB, 41110142976 bytes

255 heads, 63 sectors/track, 4998 cylinders

Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System

/dev/hdc1 * 1 638 5124703+ 7 HPFS/NTFS

/dev/hdc2 639 4997 35013667+ f W95 Ext'd (LBA)

/dev/hdc5 639 4997 35013636 7 HPFS/NTFS

Това е резултата

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
# /etc/fstab: static file system information.

#

# <file system> <mount point>   <type>  <options>	   <dump>  <pass>

proc			/proc		   proc	defaults		0	   0

# /dev/hdc2 -- converted during upgrade to edgy

UUID=7add9373-6aee-4778-af03-79017d66bc7b / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hdc1	   /media/hdc1	 vfat	defaults		0	   0

# /dev/hdc5 -- converted during upgrade to edgy

UUID=5e329780-84fb-4eb4-bd48-2e297f3c1c51 none swap sw 0 0

/dev/hdd		/media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto	 0	   0

/dev/fd0		/media/floppy0  auto	rw,user,noauto  0	   0


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

1.Създаваш точка на монтиране т.е. папката където ще се монтират дяловете от новия ти хард

sudo mkdir /media/hda1
2.Отваряш fstab и слагаш там тoзи ред:
~$sudo gedit /etc/fstab
/dev/hda1	   /media/hda1	 vfat	defaults,rw		0	   0
После
~$sudo mount -a

Има и някакъв линукс на другите дялове но не мога да разбера с каква фс са за да ги монтираме.

След като направиш тези работи единия от партициите на новия хард който е с ФАТ32 фс ще е монтиран в /media/hda1

/edit

Отваряш Система - Администрация на системата - Диск - Дялове и там където е disable го правиш на enable.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

~$ sudo mount -a

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc1,

	   missing codepage or other error

	   In some cases useful info is found in syslog - try

	   dmesg | tail  or so

и няма Диск в Администрация

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
~$ sudo mount -a

mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc1,

	   missing codepage or other error

	   In some cases useful info is found in syslog - try

	   dmesg | tail  or so

и няма Диск в Администрация

Объркал/а си нещо в fstab. Диска който казва че не може да монтира не е от новия ти хард.

Провери внимателно този ред:

/dev/hda1 /media/hda1 vfat defaults,rw 0 0

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей и от мен. Забелязах, че в /etc/fstab си сбъркал файловата система на първата партиция на hdc. Трябва да изглежда така:

/dev/hdc1	   /media/hdc1		 ntfs   umask=0222		  0	   0

Ти сега си го дал, че е FAT, а доколкото виждам е NTFS.

с MDMA сме писали заедно

Редактирано от The_Long_Shot (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Здравей и от мен. Забелязах, че в /etc/fstab си сбъркал файловата система на първата партиция на hdc. Трябва да изглежда така:

/dev/hdc1	   /media/hdc1		 ntfs   umask=0222		  0	   0

Ти сега си го дал, че е FAT, а доколкото виждам е NTFS.

с MDMA сме писали заедно

Дам правилно. :yanim:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

# /etc/fstab: static file system information.

#

# <file system> <mount point>   <type>  <options>	   <dump>  <pass>

proc			/proc		   proc	defaults		0	   0

# /dev/hdc2 -- converted during upgrade to edgy

UUID=7add9373-6aee-4778-af03-79017d66bc7b / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hdc1	   /media/hdc1		 ntfs   umask=0222		  0	   0

# /dev/hdc5 -- converted during upgrade to edgy

UUID=5e329780-84fb-4eb4-bd48-2e297f3c1c51 none swap sw 0 0

/dev/hdd		/media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto	 0	   0

/dev/fd0		/media/floppy0  auto	rw,user,noauto  0	   0

/dev/hda1	   /media/hda1	 vfat	defaults,rw		0	   0

Сега добре ли е

Редактирано от zla_skarida (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
# /etc/fstab: static file system information.

#

# <file system> <mount point>   <type>  <options>	   <dump>  <pass>

proc			/proc		   proc	defaults		0	   0

# /dev/hdc2 -- converted during upgrade to edgy

UUID=7add9373-6aee-4778-af03-79017d66bc7b / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hdc1	   /media/hdc1		 ntfs   umask=0222		  0	   0

# /dev/hdc5 -- converted during upgrade to edgy

UUID=5e329780-84fb-4eb4-bd48-2e297f3c1c51 none swap sw 0 0

/dev/hdd		/media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto	 0	   0

/dev/fd0		/media/floppy0  auto	rw,user,noauto  0	   0

/dev/hda1	   /media/hda1	 vfat	defaults,rw		0	   0
Сега добре ли е
Всичко изглежда наред.
sudo mount -a

И виж дали имаш монтирани всички дялове

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това ще кажеш ти. Дай едно

sudo mount -a

и влез в /media/hdc1. Виждаш ли съдържанието на hdc1?

MDMA, ти май си от службите за бързо реагиране, пак ме изпревари. Поздрави cool.gif

Редактирано от The_Long_Shot (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хахах,ами благодаря че се стараете да ми помогнете :)

Значи тва -а във Computer -> CD Rom 1 има, но - mount: special device /dev/hdd does not exist тва пише

Дали не е от свързването на харда...кабела как трябва да е свързан

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ти всъщност колко CD-ROM-а имаш? Ако ти е само един, може би не е hdd, a hdb. Пробвай да добаш този ред в /etc/fstab

/dev/hdb		/media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto	 0	   0
А пред
/dev/hdd		/media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto	 0	   0
сложи
#

Ако не се оправи върни стария вид.

Не знам дали това е проблемът, просто предполагам верен на своя ник.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Все повече се обърквам biggrin.gif

Значи CD ROM 1 има, обаче изчезва като сложа # пред

 /dev/hdd		/media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto	 0	   0

Махнах #-а и се появи CD ROM, но пак не го mount-ва и тъй...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Все повече се обърквам biggrin.gif

Аз също.

Пробва ли това, което ти казах? Когато има # съответният ред се игнорира, демек не се взима под внимание. Виж това: How to fstab. Кажи къде ти се е появил CD ROM? Какво имаш предвид под "не го mount-ва"? Имаш предвид, че като сложиш диск в CD ROM-а, тогава не се маунтва?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Все повече се обърквам biggrin.gif

Значи CD ROM 1 има, обаче изчезва като сложа # пред

 /dev/hdd		/media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto	 0	   0

Махнах #-а и се появи CD ROM, но пак не го mount-ва и тъй...

Здравей ! При това положение рестартирай компа по стандартния начин /НЕ с бутона/ . После вкарай диск и виж дали ще се появи иконка на десктопа .

Успех !

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хм, значи CD ROMа си работи...И ако hda1 е уиндоуския дял, hdc1 трябва да е втория хард диск? Ако е така.. You do not have the permissions necessary to view the contents of "hdc1". Ако не, не знам кое е.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Хм, значи CD ROMа си работи...И ако hda1 е уиндоуския дял, hdc1 трябва да е втория хард диск? Ако е така.. You do not have the permissions necessary to view the contents of "hdc1". Ако не, не знам кое е.

Здравей ! ...Още преди време мислех да Ви кажа , че hda-първи хард , hdc-втори хард , hdd-мястото , където се монтира CD-то .....Числото , означава броя на дяловете . , но да си призная толкова бързо хвърчаха постовете между Вас , че ... нямаше как да се включа . .... Все пак успя да се справиш , нали ?!...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Здравей ! ...Още преди време мислех да Ви кажа , че hda-първи хард , hdc-втори хард , hdd-мястото , където се монтира CD-то .....Числото , означава броя на дяловете . , но да си призная толкова бързо хвърчаха постовете между Вас , че ... нямаше как да се включа . .... Все пак успя да се справиш , нали ?!...

Ами не! Сега вече не ми е ясно кое какво е...И ще ви разбера, ако не ви се занимава повече :P

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте ! Мисля , че това е най-доброто ръководство за "Ubuntu" / "KUbuntu" - Цък . Разгледай го , прочети го , няма да съжаляваш !

До скоро !

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте. Инсталирах си XMMS. Сичко точно,но в шрифта е проблема. Йероглифи :) Усещам,че ми липсва някой шрифт. Ако някой знае да помогне , моля. Мерси предварително. Усещам как тази тема ще ми стане втори дом angry.gif

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей ! Наистина има проблем с XMMS и то не само при теб , а и в други дистрибуции . Проблема най-лесно се решава така : в шорткъта на програмата написваш

LC_ALL=bg_BG xmms
/ преди това там пише :
xmms $U

или нещо подобно/ . След това затвори плейъра и пак го стартирай . Убеден съм , че ще се оправи .

Успех !

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване