Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Необходима ли е книжка на млад човек?

Featured Replies

Що за предложения. Естествено, повечето млади хора искат книжка, аз също исках. Това, че има състезатели, нормално. Аз също бях сред тези :) Катастрофите не намаляват главно заради факта, че сме лишени от всякаква култура както на пътя, така и в рейса, трамвая, метрото, тролея.. нали разбирате.. просто сме си племе.

edit: жени/мъже. Процентно жените са по-загубени от мъжете. Засега.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

необходима е, тя не тежи кой знае колко в джоба, но статистиката е такава, че с нарастване на възрастта първо, че по трудно се вади, второ че по трудно се намира време за шофьорски курс...

п.с. състезателите ползват всички ленти щото има олюви дето карат в лявата... отличен шофьор трудно си става - докато си млад нямаш навици (да гледаш в огледалато, да следиш обстановката - тротоара за деца и пътя за идиоти, да не си гледаш в краката, а като станеш стар шофьор имаш навиците + самонадеяност, която те прави луд шофьор...) и определено настроението много влияе на начина на шофиране - тва си е при всички, не зависи от пола... аз задължително ще искам жена ми (като се оженя) да има книжка...

много зависи от инструктора какъв шофьор ще станеш - за това е по добре да не не те учи роднина предварително - или няма да те научи на навици или ще те научи на лоши...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Хмм, според мен инструктора за млад човек не влияе в повечето случаи, той помага да се вземе лиценза. Оттам насетне се почва истинското учене, което трябва да бъде в компанията на баща или друг близък човек, с опит. Поне при мен и мои познати е така.

Контрол !

Има ли контрол и съответно сурови глоби,всичко ще си дойде на мястото !

Как българин в Германия,кара по правилата,а у нас си прави каквото иска ?

Възраста не е порок !

Мисля си, че трябва инструкторите да преценяват даден курсист дали трябва да се яви на изпит пред КАТ/ДАЙ. Все пак те са хората, които са на пътя с потенциалния бъдещ шофьор и могат обективно да преценят дали се справя или не.

Това обаче няма как да се случи по няколко причини:

1. Корупцията - плащаш си на инструктора и продължаваш.

2. Повечето инструктори ще си затварят очите, евентуално за да имат наплив от курсисти.

3. Как ще се процедира по-нататък с евентуално не допуснат до изпит курсант?!

Мисля си, че и изпитващите могат да допринасят за качествения подбор, като избират подходящи маршрути за максимална проверка на знанията и уменията на бъдещите "пилоти", а не да ги претупат колкото да им раздадат кетапите.

Редактирано от Maximilian (преглед на промените)

Не, на автомобилите на пътя!

- ~1000 жертви на година!

..да живее кракомобила! Стига простотии..

Всички говорят за суров контрол, аз говоря за актуализиране на правилата и чак тогава да се контролира спазването им.

Доста интересна тема се е заформила. И аз се записах на курсове преди да имам 18г. и не виждам нищо лошо в това.

Има доста хора дето и на по 40г. пак немогат да карат, доста пешеходци, които не признават светофари и си мислят, че са безсмъртни. А автора искам да го попитам, как кара със 160+ пък не е виновен :cool:

При всичко случаи е по-добре управляващият МПС да е правоспособен. Нататък следва въпросът за качеството на обучението, натрупването на опит, самодоисциплината да не се кара пил/дрогиран И да не се правиш на бабаит пред мацките и другите рогачи, пилещи гуми.

Аз лично съм се тествал, 2 бири ми показват 0,1. Обаче чувствам, че на 3 ракии мога да управлявам по-добре, отколкото на 1 бира - забавени са ми реакциите. Така че не си позволявам да карам дори и на 1 бира - имам 2 лв. за такси. Не е важно показанието на уреда - важна е моята безопасност и на тези, които возя.

Няма да постигнете нищо и не се занимавайте с глупости - винаги ще се намери вратичката (необходимата причина всеки ще си я намери и приложи) :rolleyes:

При всичко случаи е по-добре управляващият МПС да е правоспособен. Нататък следва въпросът за качеството на обучението, натрупването на опит, самодоисциплината да не се кара пил/дрогиран И да не се правиш на бабаит пред мацките и другите рогачи, пилещи гуми.

Аз лично съм се тествал, 2 бири ми показват 0,1. Обаче чувствам, че на 3 ракии мога да управлявам по-добре, отколкото на 1 бира - забавени са ми реакциите. Така че не си позволявам да карам дори и на 1 бира - имам 2 лв. за такси. Не е важно показанието на уреда - важна е моята безопасност и на тези, които возя.

В Плевен може да ти е 2 лева таксито, тук е 15

Мислите ли, че ако е можело без автмобилите хората щяха да ги ползват. Колко процента от населението на България ползват автомобили, около 90% това е проучване на български учени от Софийският университет.

В Плевен може да ти е 2 лева таксито, тук е 15

Ех, ех "тук" така го казваш че в България има 1 град.

И какво предпочиташ да блъснеш някого, да го осакатиш за винаги, или убиеш, вместо да дадеш 15 лева?

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

Ще си призная, че напоследък изпитвам известен страх при кормуване, защото насрещните "джигити" с мощни коли и джипове са буквално "на всеки километър" и сякаш правилникът изобщо не се отнася за тях.

С това не съм съгласен wink.gif В началото на 90-те години се появиха тия джигити или с появата на мусурите. Оттогава другарите милиционери забравиха за задълженията си, както и цялата ни държавна машина и апарат за контрол на движението и автомобилите. И през 90-те беше още по-разпасано движението. И хаоса и безумията. Мен са ме гонили по пътищата за да ми вземат фирмени пари или стока... Не забравяй/те какви чудесии бяха тогава. Сега има няколко пъти повече разпасани състезатели. Просто израстна едно поколение, което смята, че може да прави каквото си поиска. В комбинация с нарасналия няколко пъти брой на возилата се получава сегашната картинка. Но основите бяха положени а началото на перестройката. Да не забравяме и огромния брой купени/продадени книжки за любители и професионални водачи. Сега са необходими драстини мерки за да се нормализира положението.

Но да се спирам със спамчето, аз съм твърдо за книжки за младите. Няма място за дискусия по този въпрос според мен. Като си помисля самият аз как чаках с нетърпение да порасна тогава и да я взема пустата книжка... Но ако България не се промени в правилната посока ще продължат и тия безумия по пътищата ни. Те си вървят ръка за ръка с останалите безумия, кражби, престъпления, безотговорност, липса на морал и т.н. във всяка една сфера на живота у нас.

Ех, ех "тук" така го казваш че в България има 1 град.

Не виждаш ли под аватара ми какво пише

Аз не мисля,че главно младите шофьори или жените са причинители на ПТП.

Ето няколко статистики,които доказват моето твърдение:

Статистика отворете файловете

Жертви

"По възраст"

"По пол"

Мисля,че това доста красноречиво показва,каква възраст и какъв пол са водачите,които по-често са причина за ПТП.Аз определено не съм на мнение,че не трябва да се дава книжка на 18 или 19 годишни.

По-скоро изискванията за шофьорска книжка трябва да се завишат,да се увеличат часовете кормуване,задължително да се обучават как се тръгва от място с голям наклон,да се отдели повече време на паркирането,изпреварването.

По-солени глоби в които е включен % за служителя на КАТ съставил акта или глобата,също биха се отразили положително.

Аз честно казано не мисля,че на тези шофьорски курсове,които се извършват в момента ставаш шофьор.

Много са занижени.Поне аз когато ги карах не ме научиха на много неща-нито тръгване от място с голям наклон,нито паркиране,дори не съм шофирала на 5-та скорост...

Още нещо за защита на моята гледна точка в Америка например,могат да изкарат книжка още на 16.

Освен русите пачи мутреси и разни държанки,повечето жени са по-внимателни от голяма част мъже.

Редактирано от elizabet (преглед на промените)

Не виждаш ли, че тази статистика е по повъзраст/пол за ЖЕРТВИ, а не за ВИНОВНИЦИ за ПТП.

Ако погледнеш по-внимателно,ще видиш,че отгоре на таблицата си пише "ВОДАЧИ"

Може да не пише,че са виновни,но е достатъчно показателно....

Или те случайно са станали жертви,преминавайки оттам?

Ако погледнеш по-внимателно,ще видиш,че отгоре на таблицата си пише "ВОДАЧИ"

Или те случайно са станали жертви,преминавайки оттам?

А когато един неопитен шофьор с голям джип, нацели една маздичка, управлявана от водач със солиден стаж, и я смачка, какво ще каже статистиката ?

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Да,необходима е книжка на млад човек.Има чичаци на по 50 години,с 30 години стаж като шофьори и пак не могат да карат.Не стажът прави човекът добър шофьор,а мисленето преди дадена маневра/изпреварване и т.н.

Хмм, според мен инструктора за млад човек не влияе в повечето случаи, той помага да се вземе лиценза. Оттам насетне се почва истинското учене, което трябва да бъде в компанията на баща или друг близък човек, с опит. Поне при мен и мои познати е така.

Ако инструкторът е човек на място, може да те научи на много трикчета, които никой шофьор "с опит" няма да ти каже, по простата причина, че за него всичко е вече навик и автоматизъм. Инструкторът се налага да мисли за двама, да систематизира нещата и да ги преподава. Аз искарах курсовете, когато бях на 16 и чаках 2 г., за да си взема книжката (всеки трябва да има правото сам да реши трябва ли му книжка или не), но това не ми попречи и сега да си спомням крилати фрази на инструктора, някои от които разбрах окончателно след 1-2 г. шофиране   :baby: Естествено всеки начинаещ шофьор трябва в началото да има до себе си близък с опит.

Не, не е..

Темата въобще не е обмислена преди да бъде пусната. Най-малкото ако това при космически обствоятелства се въведе, ще е чиста дискриминация :angry: Независимо състезатели или не на всеки човек над 18 г. е нормално да му е по-удобно с кола, отколкото с градски транспорт. Много малко са хората, на които не им се налага да пътуват често - било то за работа, за училище или по друг повод. Автомобилътвече не е лукс, а необходимост.

А когато един неопитен шофьор с голям джип, нацели една маздичка, управлявана от водач със солиден стаж, и я смачка, какво ще каже статистиката ?

1.Джипове карат на 20 и на 50

2.Неопитен може да си на 21 и на 35

И доста хора,много над 20 години нарушават павилата за движение.Каква ще е разликата между 18 и 38 годишен безмозъчен идиот,спечелил от Еврофутбол,който си купува първата кола?

Тоя на 38 по-добър шофьор ли ще е?

Редактирано от elizabet (преглед на промените)

1.Джипове карат на 20 и на 50

2.Неопитен може да си на 21 и на 35

И доста хора,много над 20 години нарушават павилата за движение.Каква ще е разликата между 18 и 38 годишен безмозъчен идиот,спечелил от Еврофутбол,който си купува първата кола?

Тоя на 38 по-добър шофьор ли ще е?

Тези неща са ясни, и за тях не споря.

Питането ми беше съвсем другo.

Какво ще отчете статистиката в описания хипотетичен случай ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.