Премини към съдържанието
Madonna

Експерти: Не купувайте хляб с Е-та!

Препоръчан отговор


Българите дебелеят, защото ядат твърде много и то по-мек, по-бял и по-евтин хляб, който е най-вреден.

Публикувано изображение

През последните години консумацията на бял хляб у нас се е увеличила с 30 на сто, предаде БНР. По наблюдение на специалистите, българинът яде около половин хляб на ден, вместо препоръчваните 150 грама. А в условията на икономическа криза, консумацията на хляба се увеличава драстично.

Не можем да отучим българина на яде хляб, коментира доц. Светослав Ханджиев, но специалистите и производителите трябва да предложат на хората качествен диетичен хляб. Такива хлябове вече има достатъчно и на българския пазар, и на достъпни цени според производителите.

Как да познаем обаче дали хлябът е оцветен или наистина диетичен? Истинският съдържа малцово брашно, обясняват технолозите, предаде БНТ. Продуктът е от смляно и опечено прорастнало зърно от ръж, ечемик и пшеница, който придава тъмния цвят на диетичните хлябове и съдържа много минерали и витамини.

Ръженият хляб е с плътна структура. Диетичният хляб не може да бъде мек като дунапрен, казва Наталия Аврамова – инженер-технолог по хлебопроизводство. Ако на етикета пише “оцветители” или съкращения от група Е404 до Е425, значи в продукта има багрила, а не истинско диетично брашно.

Хлябът с добавени зърна и фибри, ръженият хляб и пълнозърнестият не само помагат за отслабването, но съдържат витамини от група В и действат превантивно срещу хроничен запек и рак на дебелото черво, подчерта доц. Ханджиев. Вече има и нискокалоричен ябълков хляб, който съдържа пектин и е подходящ за хора с висок холестерол, подготвя се и специален хляб за болни от диабет. Такива хлябове са от групата “Въглехидрати с нисък гликемичен индекс, обяснява технологът Наталия Аврамова.

Храните с нисък гликемичен индекс бавно и постепенно повишават кръвната захар и след това също така бавно кръвната захар пада до нормално ниво. Затова смятаме, че храните с нисък индекс по-дълго ни поддържат сити, казва диетологът д-р Теодора Дърленска.

news.dir.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

През последните години консумацията на бял хляб у нас се е увеличила с 30 на сто

Аз със сигурност не съм допринесла за това, но пък наистина съм чела, че бялото брашно и бялата захар, са врагове на организма.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А аз зсе чудя от къде ще си го купуваме този кляб без "Е"-та, след като всичките, които се продават в магазините са "със" ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да не говорим, че етикети със съдържанието имат само пакетираните в индивидуални опаковки хлябове (и то не всички). А тези, които се носят "голи" в каси никой не знае от какво са правени. То не че етикетът е някаква гаранция...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хахаха ,че аз ям по половин хляб на ядене :baby::huh:

Редактирано от SilentScream (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

това за белия хляб въобще не е вярно, не и в България. то няма толкова полета с ръж колкото хляб се произвежда... по добре да се яде бял хмяб отколкото бял боядисан... тия експерти явно не са гледали дискавъри, щом твърдят че от белия по се пълнее - от черния се пълнее повече - при един и същ обем на черен и бях хляб черния тежи доста повече, от което следва че в 5 филийки черен хляб има бая повече хляб от колкото в белия - вий си правете сметката дали в 5 филйки бял или 5 филийки черен има повече калории...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди няколко дни, шефа на хлебопекарите каза че, консумацията на хляб намалява, а сега специалистите казват че се е увеличила. На кого да вярваме?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ти се налюскай като прасе, след това за десерт хапни един шоколад и говори, че се дебелеело заради БЕЛИЯ хляб.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Българите дебелеят не само защото ядът хляб с Химия а защото ядът хляб по три пъти на ден и то в огромни количества.Тук в Франция хората ядът по 1\\2 парчетнца франзелка и това е. Най вече пълнеенето идва от захарта и забележете,че захар слагат дори в хляба.Слага се захар вече на почти всеки продyкт и за нас се е превърнало в дрога. Яжте хляб само сyтрин на закуска и на обед и вечери забравете.Обърнете се към хляба които е пълнозрънен и тогава вижте разликата. В началото на 50 в Франция избухват новите замразени храни(полyготови,за микровлъновите и т.н.) Обаче за да задържим един продyкт по-дълго време се намесва Химията! Един нормален хляб би трябвало да плесеняса доста бързо. Тук хляба на десетия ден е както си го кyпил само дето е твърд като камък. Това лято си бях в БГ и забелязах,че хляба плесенясва на 4 ден!!! Всички по рaзвити страни са минали през какви ли не консyмативни периоди.Най лошото е ,че сега България върви по техния път. В Франция в началото(80-Te) са пуснали бyма на зеленчyците които стоят по 2 седмици без да се развалят(защото трябва да идват от най различни страни)Банани от Конго,дини от Мароко,домати от Испания и т.н. Сега все по голяма част се обръщат към Био продyктите-тоест натурални.... Био продyктите са 4 пъти по-скъпи от химичните.Килограм череши беше 8 евро а химичните бяха около 2 и нещо. За жалост това навлиза и в България

Редактирано от Androcure06 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Публикувано изображение Може би това обяснява защо като бях във Франция си умрях от глад... Но и не видях един дебел французин, хах :cool: Редактирано от Crimsader (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

То по нашите магазини какво ли остана натурално? Заради развитата ни химическо-вкусова промишленост, карам само на яйца, чисто месо и зеленчуци с нитрати и почти без вкус. Хляба го отказах, сирене от прясно мляко не съм виждал от много време, с изключение на вносните сирена. Даже и киселите млека не са като едно време... п.п. захар в тестото се слага за увеличаване на трайността.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Един нормален хляб не трябва да плесенясва за 4 дни. Попитайте бабите и дядовците си как са си правели хляб на времто, когато е нямало хлебопекарни и всяко семейство само си е опичало хляба. Вуйчо ми ми е казвал, че преди да направят хлебопекарна в тяхното село(преди въвеждането на ТКЗС-тата през 1956 или 1957 година), майка му(баба ми) всяка неделя е опичала по около 10-12 хляба и те са били за цялата седмица. Прибирали са го в долапа, покривали са го с къпри и така цяла седмица хляба не се е развалял. Да не си мислите, че баба ми е слагала разни Е-та и други подобрители в брашното, или пък че всяка нощ е месила и пекла хляб. Предполагам всеки диетолог ще Ви каже, че от хляба не се пълнее, пълнее се от неправилно хранене. Аз лично на ден изяждам по повече от половин хляб и в последните 10-12 години съм си с едни и същи килограми, при това без да спортувам. Та затова не вярвам на тия "приказки" за вредния хляб. :clap:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

хлябът не е вреден, вредно е да преждаш и да не се движиш. А за е-тата... то човек ако почне да се вталясява, какво, на село да отиде и всичко сам да си прави ли?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Работя в хлебопроизводството вече 3-та година.Наблюденията ми са,че в последната година продажбата на черен хляб се увеличи драстично.Младите хора се ориентират към диетичния хляб и избягват белия.Само пенсионерите не можем да ги отучим от този бял хляб,ама какво да ги правиш,традиции. Относно коментара,че черният хляб тежи по-малко и следователно ще изядеш повече-не съм съгласна.Така е,като обем изглежда по-малко,но засища повече.Хапнете една ръжена и една бяла питка с еднакъв грамаж ,пък да видим коя ще ви наяде повече. Преди време бабите и дядовците сами са си пекли хлябва,но нали отчитате факта,че тогава всичко се е пекло на пещи,слагало се е квас,а не мая.Сега се пуска пара ,за да се надуе хляба и се слагат набухватели.Така че няма как да сравняваме преди със сега. :computer2:

Редактирано от cvety_20 (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От години ядем само черен , който е толкова отвратителен, че повече от филийка си е чист мазохизъм Препоръчвам на отслабващите В Париж е вкусен ....

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И в България има качествен черен хляб,може би просто не сте попадали на него,аз дори го предпочитам пред белия.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От години ядем само черен , който е толкова отвратителен, че повече от филийка си е чист мазохизъм

Препоръчвам на отслабващите

В Париж е вкусен ....

Хубаво е да се яде пълнозърнест хляб да има парченца в него!

Хляба е нужен за нашият организъм ,но не и по 3 пъти по "половин леп"!

На гълабите и птиците въобще не им се дава хляб а жито.

Той се надува от сюлнката в корема им и е лошо за тях!

Светът не се развива а се унищожава.

Препочитам да си имам къща с животни и мъжа ми да ходим на нива да си правим всичко сами а не да ме тровят всеки божи ден с какви ли не било глупости.

Вече станах паранойчна!

Постоянно чета етикетите какво слагат вътре.

Тази година за пръв пъT не си купихме Морени и Мура....ужасни химии има вътре.

Един нормален хляб трябва да плесенясва!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И в България има качествен черен хляб,може би просто не сте попадали на него,аз дори го предпочитам пред белия.

Ти така си мислиш - черния хлаб у нас е оцветен (с канела или старо кафе) бял, и това съм го чул от човек който е работил в хлебопекарна...

Относно кой е най-добрият хляб - има едни домашни машинки-хлебопекарни, струват към 500 лв. Имат си таймери, идват си с рецепти и правят най-вкусният хляб който можете да си представите. Двама мои познати си взеха такива и повече не опитаха купешки хляб. Ако искате здравословно, прясно и вкусно - печете си го сами! Излиза малко по-скъпо (естествено в зависимост от консумацията), но поне знаете какво ядете. От вас не се изискват никакви умения (само да изсипете продуктите вътре и да изберете програмата), а таймерите позволяват да сложите продуктите вечерта и на сутринта, да се събудите с миризмата на прясно изпечен хляб (охххх) или козунак, или каквото ви се яде...

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И в нашата фамилия сме с такава пекарна, само че струваше около 300 лева. Става чудесен хляб, може би най-вкусния, който съм ял. Но само трябва време докато се нагоди според предпочитанията.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо?

Защото съдържа витамини от груба B и полезни микроелементи нужни на нашия организъм!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защото съдържа витамини от груба B и полезни микроелементи нужни на нашия организъм!

Можеш да си набавиш всичко необходимо за организма и без да поемаш огромното количество въглехидрати в хляба, т.е. организмът не се нуждае от хляб.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

зависи за какъв хляб говорите :)

Първа теза - хлябът е най-добрата храна

У нас хлябът се радва на голямо уважение. Според статистиката консумираме повече в сравнение с останалите европейски страни. Много диетолози не виждат нищо лошо в това, защото различните видове хляб ни доставят куп полезни минерални вещества, витамини В1, В2, РР и С, желязо, калций. Хлябът с трици намалява риска от сърдечносъдови заболявания и предпазва от задържане на течностите в организма, този без белтъчини се препоръчва на хора с бъбречни заболявания, а за хипертониците се предлагат разновидности с намалено съдържание на сол. Консумирането на хляб от едро смляно брашно предотвратява появата на гастрит и язва, понижава нивото на холестерола в кръвта и се препоръчва при затлъстяване.

Проблемът обаче е в това, че хората рядко обръщат внимание на правилното хранене. Вместо здравословните варианти поглъщат бял хляб от фино смляно брашно, не се отказват от кифлите и мазните банички. Вместо грубия ръжен хляб предпочитат ръжено-пшеничния. Какви са последиците?

Прекомерната употреба на хляб значително ограничава консумацията на други зърнени храни и зеленчуци, съдържащи различни витамини и полезни вещества.

Хлябът, приготвен от фино смляно брашно и богат на мазнини, може да влоши дейността на сърдечносъдовата система.

Високото потребление на бял хляб води до затлъстяване.

Българинът не сяда на масата без хляб, защото никое ястие не му е вкусно без него - дори ориз, спагети, картофи, макар че в този случай не се нуждаем от допълнителен прием на въглехидрати. Свикнали сме в дясната ръка да държим вилица, а в лявата - хляб. Без него обядът или вечерята ни се струват непълноценни.

Втора теза - вредно е да се яде хляб

Широко разпространеното схващане е, че от него се дебелее. Натоварва и разширява стомаха, предизвиква киселини, оригване и подуване. Затова е по-добре въобще да се изключи от храненето и да се компенсира с плодове и зеленчуци. В някои страни въобще не се консумира хляб, което не пречи на хората да са здрави.

Първата задача на три от четири жени, решили да отслабнат, е да го изключат от менюто си. Абсолютно погрешна тактика, защото хлябът, точно обратно на общоприетото мнение, помага за намаляване на теглото и за възвръщане на добрата ни форма. Той е богат на фибри, които не се разграждат при храносмилането и се изхвърлят почти напълно. Тези баластни вещества играят важна роля – преминавайки през червата, стимулират дейността им и отнасят със себе си излишните мазнини от храната. Така помагат за намаляване на лошия холестерол в кръвта.

Дори спешно да се нуждаете от свалянето на няколко излишни килограма, спокойно яжте хляб. Изберете обаче вид с високо съдържание на фибри - пълнозърнест, с добавка на трици, семена и други. Той не само подобрява дейността на храносмилателните органи, но и предпазва от появата на хемороиди и язва на дванайсетопръстника.

Когато избирате хляб, обърнете внимание на кората му - ако е гладка и едноцветна, значи е изпечен от фино смляно брашно. Щом повърхността му е неравна, той е смес от няколко вида брашна. Ръжения хляб се познава по тъмния цвят и по грубата консистенция, реже се трудно на филии.

Ръженият хляб не се препоръчва на хора с повишена стомашна киселинност.

Подходящ за тях е диетичният хляб без мая.

При бъбречни заболявания трябва да се консумира специален хляб без белтъчини.

При стомашни разстройства не бива да се консумира ръжен и ръжено-пшеничен хляб, заменете го с препечен пшеничен.

Ръженият хляб се изключва напълно от менюто при заболявания на черния дроб и злъчката, а също и при язва на стомаха. Препоръчва се употребата само на бял, но в никакъв случай пресен - добре е да е престоял малко.

Диабетиците и хората с високо ниво на кръвна захар трябва да помнят, че белият хляб е вреден за тяхното състояние.

Хляба от вечерта се усвоява по-добре от пресния, затова на закуска се препоръчват препечени филийки.

източник

Редактирано от potrebitel (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Можеш да си набавиш всичко необходимо за организма и без да поемаш огромното количество въглехидрати в хляба, т.е. организмът не се нуждае от хляб.

Организмът се нуждае от въглехидрати и то точно от този вид. Ако обаче искаш да ти цитирам източника, няма да мога... А и не смятам, че се пълнее от хляба. Даже и по мен си съдейки - не се ограничавам в храната по никакъв начин и ако и да не съм слаб, не съм и пълен. От 15 или повече години не съм си променил килограмите +-2-3 килца. Който има склонност към напълняване по принцип трябва да внимава какво яде, не му е само хляба виновен.

...

Хляба от вечерта се усвоява по-добре от пресния ...

...

Винаги съм предпочитал вчерашен хляб, а най обичам сухарите от тънки филийки бял хляб, но ме мързи да си ги правя.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Винаги съм предпочитал вчерашен хляб, а най обичам сухарите от тънки филийки бял хляб, но ме мързи да си ги правя.

едно време на село аз купувах сутрин хляба. Току-що изваден от пещта, беше най-вкусен. Докато стигнех до вкъщи, изяждах почти цял хляб и баба ме питаше дали е имало мишка в чантата :)

Друг е въпросът, че днес хлябът не е точно хляб. Типовият хляб, който си мислим, че е такъв, в повечето фурни не се замесва от типово брапно (или количеството е прекалено малко). Брат ми работеше преди по фурните и от него знам...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.