Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се прави конфигурация

Featured Replies

• Автор

Сега, доколкото разбирам на теб ти липсват много основни познания, като например core i7/X58 комбинацията използва триканална памет, както вече ти бе казано. Тея неща трябва да се знаят, преди да започне оглеждането на отделни марки и продукти...

А кое е триканална памет, не е ли DDR3?

• Отговори 119
  • Прегледи 9,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Даниел Стоянов
    Даниел Стоянов

OFF: ех скромност

• Добре... Започваме от нулата... Така... Всеки процесор се поставя в т.нар. сокет върху дъното (гнездо). Различните процесори използват различни сокети. АМД са обединили всички процесори във взаимноп

• Мерси много точно от това имах нужда и да питам още нещо сега съм на 16 на след време бих искал да се пробвам като комп. техник вярно ли е че като отидеш там ти давали развален компютър и от теб се ис

Публикувани изображения

Единствено чипсет Х58 на интел за момента поддържа 3-канална памет. Останалите чипсети (Р55, АМД770, АМД790) поддържат 2-канална ДДР3 памет. Триканалната памет е само за процесорите за сокет 1366/чипсет Х58 (intel Core i7 920, 940...) и предстоящите за този сокет процесори.

А кое е триканална памет, не е ли DDR3?

разгледай снимка на дъно,което не е за i7,по специално слотовете за рамта.Ще видиш 4 слота,групирани в 2 двойки.ако разгледаш i7 дъно,ще видиш 6 слота,групирани в 3 двойки.съответно това са дву-канална и три-канална памет

• Автор

разгледай снимка на дъно,което не е за i7,по специално слотовете за рамта.Ще видиш 4 слота,групирани в 2 двойки.ако разгледаш i7 дъно,ще видиш 6 слота,групирани в 3 двойки.съответно това са дву-канална и три-канална памет

Мерси много вече разбрах! :whist:

Май темата заби към хайенд конфигурациите, а не как се прави конфигурация. Моята конфигурация, без да имам претенции, винаги е била насочена към дейността, която ще върши машината. При мен е необходимо мощен процесор, ако може N-ядрен и достатъчно РАМ, защото поне 2-2,4 Gb се заемат от програмата. Известно време карах с дънната карта, после добавих една среден клас, за да си играе сина и толкова. За домашно сглобяване Интел не е за всеки джоб. Ако е за професионално - може и да е оправдано. Както беше написано още в началото, избира се съответното дъно, ако може да е с перспектива за по-продължителна подръжка. Т.е. да може да се смени евентуално процесора или да се добавя рам, видео и т.н. От там нататък всичко е според парите и нуждите.

ДО КОЛЕГИТЕ:

айде престанете да пишете марки, само обърквате човека. особено за паметите има 2 марки айде да видим дали ги знаете? Не са нито kingstin, corsair, kingmax, ocz, mushkin и т.н. , ся тва че кингстън например са поръчали на ХХХХХ да им направят 3-4 милиона броя памети със синя пластмаса и кингмакс същите ама със зелена не значи че са различни, тва че фабрично едните са с намален/увеличен тайминг или честота значи че ще грее малко повече или по-малко.

айде кои са 2та производителя на памет? основно дето правят 90% от памеите.

Димов,смяташ ли,че естеството на темата предполага изпит на "колегите"?Пиша в кавички,защото не знам какво работиш и оттам кои са ти "колегите".Ако смяташ,че марката написана на плочката RAM няма значение,че са от значение само вложените чипове,какво ще кажеш да ти дам сто грама чипове по твой избор и да ми сглобиш един хубав кит 3 х 2 гиги DDR3,че спешно ми трябва?Ами защо става така,че чифт китове на различни производители,с еднакви чипове памет,се клокват различно и оттам се получава различно съотношение цена/качество?Искаш ли да ти постна шотове на памет DDR2 с еднакви чипове на различни марки производители,работеща на 1200 мандахерца на петици,пък ти да ми прогнозираш с коя работя на 24/7 така,а коя съм подпрял с клечки да не падне,докато не направя шота?

По мое мнение някои колеги грешно тръгнаха да говорят за клок...

Core i7 920 - 500лв Core i7 940 1000лв.

за рата - Micron, Samsung, Nania, макар че на микрон вече им изпуснах крайщата... Помня че преди време бяха най-предпочитани от много хора...

Само един въпрос към sliderum, ако имаш избор между Kingmax и Corsair да кажем, и двете произведени от производителя ХХХХХ, кои би си взел? С цялото ми уважение, мисля че има поне малко значение че паметите са А, а не Б, макар и произведени на едно място...

С моето уважение ще отговоря, че предпочитам марката(а също и модела), които са ми по джоба! При модели с близки цени избора ми се определя първо от възможностите на съответният модел(при фабрични настройки, защото не съм от хората занимаващи се с клокване), ако и тези показатели са равни вземам марката предлагаща по-дълга гаранционна поддръжка! Впрочем отговора ми( в предишният пост) е само за водещите производители на чипове памет, а не за асемблаторите на модули(как ли забравих да включа Майкрън?):)

• Автор

Май темата заби към хайенд конфигурациите, а не как се прави конфигурация. Моята конфигурация, без да имам претенции, винаги е била насочена към дейността, която ще върши машината. При мен е необходимо мощен процесор, ако може N-ядрен и достатъчно РАМ, защото поне 2-2,4 Gb се заемат от програмата. Известно време карах с дънната карта, после добавих една среден клас, за да си играе сина и толкова. За домашно сглобяване Интел не е за всеки джоб. Ако е за професионално - може и да е оправдано. Както беше написано още в началото, избира се съответното дъно, ако може да е с перспектива за по-продължителна подръжка. Т.е. да може да се смени евентуално процесора или да се добавя рам, видео и т.н. От там нататък всичко е според парите и нуждите.

Ами аз мисля, че вече научих основното или поне по-голямата част от него, но все още ще продължавам да питам в тази тема за някои неща! Благодаря на всички, които ми помогнаха!!! :)

• Автор

Ето поредната ми конфигурация тази е геймърска как мислите дали става на мен лично много ми харесва!

ATi Radeon 5870 - Видео 742лв

Asus P5P43TD Pro - Дъно 160лв

Intel® Core™2 Duo E8400 - процесор 300лв

Corsair 6GB DDR3-1600 Ram Kit - RAM 330лв

Seagate 1 TB HDD (32MB Cache. 7200.12 rpm. Sata II) - HDD 150лв

Corsair 650W TX - захранване 200лв

CoolerMaster Case RC-690-KKN1-GP Black - кутия 140лв

LG CH08LS10 HD-DVD Rom (BluRay Reader, Retail) - Записвачка 200лв

Ето поредната ми конфигурация тази е геймърска как мислите дали става на мен лично много ми харесва!

Ouch!:eek:

Единствено чипсет Х58 на интел за момента поддържа 3-канална памет. Останалите чипсети (Р55, АМД770, АМД790) поддържат 2-канална ДДР3 памет. Триканалната памет е само за процесорите за сокет 1366/чипсет Х58 (intel Core i7 920, 940...) и предстоящите за този сокет процесори.

Чети четииии!!!!!!Триканалната памет се поддържа само от новите процеосри на интел коре и7.Дъното което си дал е слабичко , някак си не върви на този добър процесор , а и не поддържа троен канал е само дуал чанел както и процесора.Видеокартата е хубава да , но някак си при положение че процесора с дъното струват горе долу на половината и пари , просто не върви.Записвачка 200лв това е супер много и може да се сложи само при положение ,че човека за който е конфигурацията иска да има такава с такива екстри.Захранването е добро!Харда също не е лош!ТРОЕН КАНАЛ ПОДДЪРЖА ЕДИНСТВЕНО ДЪНА С ЧИПСЕТ Х58 И ПРОЦЕСОР INTEL CORE I7

Не знам що за човек може да се обърне към теб, да му направиш конфигурация! :eek:

Или е доста по-малък от теб или е доста по т.п от теб!

• Автор

Не знам що за човек може да се обърне към теб, да му направиш конфигурация! :eek:

Или е доста по-малък от теб или е доста по т.п от теб!

И къде е грешката ми?

Чети четииии!!!!!!Триканалната памет се поддържа само от новите процеосри на интел коре и7.Дъното което си дал е слабичко , някак си не върви на този добър процесор , а и не поддържа троен канал е само дуал чанел както и процесора.Видеокартата е хубава да , но някак си при положение че процесора с дъното струват горе долу на половината и пари , просто не върви.Записвачка 200лв това е супер много и може да се сложи само при положение ,че човека за който е конфигурацията иска да има такава с такива екстри.Захранването е добро!Харда също не е лош!ТРОЕН КАНАЛ ПОДДЪРЖА ЕДИНСТВЕНО ДЪНА С ЧИПСЕТ Х58 И ПРОЦЕСОР INTEL CORE I7

OK разбрах къде греша ще се опитам да не допускам повече тази грешка мерси и знам че може би ви лазя по нервите с тези конфигураци но единственият начин да се научи човек е като пробва!

Това е подобрената версия на по-горната ми конфигурация:

Asus Rampage 2 Xtreme - Дъно 650лв

Intel Core I7-920 (s1366. 2.66 GHz. Cache 8MB. Box) - процесор 500лв

Редактирано от nikeman (преглед на промените)

А къде е балансът?Да не говорим ,че от три каналният кит няма смисъл на П43.

Asus Rampage 2 Xtreme - Дъно 650лв

Intel Core i7-860 (1156/2,8/8MB) - процесор 540лв

Дъното е сокет 1366 а процесора..............

• Автор

Дъното е сокет 1366 а процесора..............

Мда прав си от бързане и незабелязах! Готово сминих процесора!

Редактирано от nikeman (преглед на промените)

Nikeman спри се.Не ти се получават нещата.Само пълним форума с мнения и си чешем пръстите.Прочети това онава и опитай пак след някои и друг месец.Така за един ден нищо няма да стане.Сто пъти ти писахме да прочетеш малко ревюта............ уф няма да пиша повече.

Дъно задължително ASUS DSBF-D12, SAS, 5000P, 2x, DDR II 667/533 ECC, VGA, SATA II, RAID, LAN, s. LGA771

Процесор AMD ATHLON64 LE-1620, 2.40GHz, 1024c, AM2

Рам памет ADATA 1GB DDR 400 една плочка е предостатъчна.

Хард диск SAMSUNG 160GB 2.5" SpinPoint M6 8MB 5400rpm SATA

другите части по красота.

Това разбира се е шега, прегледай темите за конфигурация до 750-800 лева, има много добри предложения.

За два дена няма как да научиш всичко.

Редактирано от handcream (преглед на промените)

Ами аз мисля, че вече научих основното или поне по-голямата част от него, но все още ще продължавам да питам в тази тема за някои неща! Благодаря на всички, които ми помогнаха!!! :wors:

Трябва да си дадеш сметка за две основни неща - целите и бюджета. Според мен, важно е да разбереш едно нещо за конфигурациите - простирай се според чергата си! Сигурен съм, че голяма част от съфорумците ще си сглобят прекрасни конфигурации, ако им дадеш 2500 лв., но много малко могат да си го позволят, а и да могат, има и един друг момент - последните 5% производителност дава двойна разлика в цената, по мои наблюдения. Когато тръгнеш да си даваш парите от джоба, тогава прави конфигурации с най-скъпите процесори. За мен добър компютър е този, който е в златната среда - качествени доказали се части, съвременни, но не най-новото на пазара, компоненти, съобразени с моите сегашни нужди, а не с перспектива да са актуални още 10 години. Цените в тази област се менят много бързо, а купиш ли нещо, цената му в момента в който си го взел пада наполовина. Освен за бързото обезценяване, трябва да се помисли и за най-изгодното като цена за единица производителност или обем и т.н. - например, при хардовете, това е цената на гигабайт (160 ГБ. са около 70 лв., но четири пъти повече са около 100 лв., т.е. малко по-скъпо, до другата крайност - 2 Тб. са над 400-500 лв.). За обезценяването - помисли, дали си струва днес да дадеш 500 лв. за нещо, което след месец ще струва 300 лв. Освен това, компонентите не се обезценяват еднакво - на някои цените падат много по-бързо от на други.

Относно "конфигурацията", която си сглобил - най-лошия начин, да се похарчат 2500 лв., според мен - освен грешката с RAM-а и безумно скъпия процесор, аз съм абсолютно убеден, че не можеш да използваш този компютър дори на 30% от възможностите му и на практика няма да усетиш разлика с двойно по-евтина конфигурация.

Nikeman спри се.Не ти се получават нещата.Само пълним форума с мнения и си чешем пръстите.Прочети това онава и опитай пак след някои и друг месец.Така за един ден нищо няма да стане.Сто пъти ти писахме да прочетеш малко ревюта............ уф няма да пиша повече.

Да,аз също.За мен това е абсолютно безотговорно поведение.Едно е да не знаеш и да питаш,друго е да мамиш-и то,както каза приятел.

Към към автора-нали нямаш подобна тема в сайт за медицина?

• Автор

Да,аз също.За мен това е абсолютно безотговорно поведение.Едно е да не знаеш и да питаш,друго е да мамиш-и то,както каза приятел.

Към към автора-нали нямаш подобна тема в сайт за медицина?

Не нямам!

Добре... Започваме от нулата...

Така...

Всеки процесор се поставя в т.нар. сокет върху дъното (гнездо). Различните процесори използват различни сокети. АМД са обединили всички процесори във взаимноподдържащия се сокет АМ2+/АМ3. Те са в общи линии еднакви с разликата, че АМ2+ работи с памет ДДР2(до честота 1066MHz) а АМ3 процесорите за момента работят и с ДДР2 и с ДДР3. Ако на дъното пише АМ2+ означава, че дъното работи с ДДР2 до 1066MHz, ако на дъното пише АМ2+/АМ3 означава, че поддържа процесори АМ3, но те ще работят с ДДР2 памети. Ако на дъното пише само АМ3 (и в спецификациите пише ДДР3) то дъната ще работят с процесори САМО сокет АМ3, защото процесора контролира паметта, а процесори сокет АМ2+ не могат да работят с памети ДДР3. При интел сокет 775 работи почти изцяло с ДДР2 памети, честоти до 1200MHz. За дъна със сокет 775 се търси процесор с такъв сокет. При дъна със сокет 1156 (чипсет Р55) се използва памет ДДР3 двуканална. Такива процесори са Core i5 750, Core i7 8**... на самите процесори има означения със сокета, на който пасват. Вече сокет 1366 за core i7 920, 940....... и чипсет Х58, те работят с триканална ДДР3 памет.

На дъната си пише за какъв сокет са и с каква памет работят. На процесорите също пише с какъв сокет са.Двата сокета трябва да са еднакви, иначе няма да можеш да сложиш процесорът на дъното.

При избор на дъно и процесор се ръководиш от производителността на процесора, предимствата на чипсета и производителността на конкурентните по цена процесори и дъна. Не може да си купиш дъно и процесор за 500лв, като има дъно и процесор за 350лв със същата производителност...

Ох, заболяха ме пръстите...

За видеокартите - примерна видеокарта модел ABCD. При Енвидиа АВС...

A - поколението на видеокартата, колкото по-нова е, толкова по-голям ноер е. Енвидиа в момента след 9-то поколение стартираха от второ, така че при тях 2>9.

B - Това показва основно класа видеокарта. Колкото по-голямо е това число, толкова по-мощна е видеокартата...

С - Това показва един вид силата на видеокартата... При видеокарти с еднакви А и В разликата в производителността ще се означи с С.

Например:

3850<3870

7900>8600 - нищо, че видеото е по-ново поколение, то е среден клас и разбираемо високия клас видео от старото поколение е по-добро.

Рам паметите: Основното нещо е честота и тайминги. На рам паметите има означение CL* или C*, което означава таймингите.

С4 означава 4-4-4-12 или 4-4-4-нещо друго...

С7 означава 7-7-7-18 или 20 или 24.

С9 означава 9-9-9-нещо си.

Сам се сещаш какво означават С5, С8 и че С7 е много по-добър избор от С9.

За хардовете вече няма точно определение, защото при тях възможностите са по-други. Означенията им са само капацитет, начин на свързване към дъното (интерфейс), като на всички съвременни хард дискове той е SATA2, и кеш на хард диска. Кеша е важен, но не е най-определящото нещо. За тях се чете и се иска опит, защото при тях е много важно да се сравняват и по шум, топлина, използвана енергия, скорости на достъп и т.н.

Поне това трябваше да го знаеш наизуст преди да започнеш да си мислиш, че сглобяваш компютър.

Захранванията... Тука ще ти издам една малка тайна...

2-ядрен процесор със слабо видео - Fortron 400W PNF

2-ядрен процесор със силно видео - поне 400 вата.

Многоядрен процесор със каквото и да е видео - 450 вата абсолютен минимум за слабичко видео, 500 поне за по-свястно видео

Многоядрен процесор и висок клас видеокарта - Cooler Master Silent Pro M700 (струва 200лв, ама щом има пари да си купи многоядрен процесор с висок клас видеокарта ще си помисли дали иска качествено захранване да не му иде машинката...).

Това са нещата, които трябва да знаеш преди дори да си помислиш да четеш ревюта. След тва тръгваш да четеш за основните предимства на един чипсет пред друг и защо трябва да сложиш това дъно за тая цел и онова дъно за оная цел... После гледаш кой процесор колко може... После отиваш на видеокартите и до тука си със минимума... Нищо още не си прочел за хард дисковете, да не говорим, че има нови модели захранвания...

И това всичкото приятелю без дори да споменавам овърклока и охлажданията на процесорите и видеокартите...

И между другото повечето процесори се продават с вентилатор, което се означава с думичката ВОХ в ценовите листи. Има и такива с думата TRAY, които са без вентилатор... Всички видеокарти имат охлаждане, но не всяко охлаждане работи добре и най-вече не всяко ще ти позволи да спиш...

Това ти е работата до края на месеца ако искаш да имаш някакви познания за съвременния хардуер...

Мисля че няма на какво повече да се научиш в рамките на тая тема. Ако греша - допълвайте ме...

ПП: Не приемай моите думи като грубост или начин да те обидя... Но мислех че поназнайваш поне е тоя роман, и питаш за по-специфични неща, а на теб ти липсват най-основните познания... Тея неща трябваше да са ти вече в главата, а не сега тепърва да ги осмисляш... От тук нататък смятам че ще ти е по-лесно...

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

Перфектно разяснено и поучително, обаче този, който се учи да сглобява /а човек се учи постоянно/, трябва да забрави за клокване. Първо да се научи да сглобява стабилно работещи машини, а клока е друга опера и по-висш пилотаж.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.