Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

аз не сам му фен, може и да не пише но на практика така се тълкува и такива са практиките защо и как и да ме питате не мога да ви отговоря, защото не знам, казвам ви какво съм видял а и не съм смял да попитам да не земат да ми треснат някво "цивилизовано" наказание за богохулство или Бог знае ква простотия, те нали не пият там и се чудят кво да правят, пият всъщност, но можело само под нивото на земята доколкото разбрах алах не бил виждал там

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

те нали не пият там и се чудят кво да правят, пият всъщност, но можело само под нивото на земята доколкото разбрах алах не бил виждал там

....за почитателите на духа 'ал ях'(той им е обещал безалкохолно вино в Джанна, бадр, ако иска мога да му дам цитат в Курана? cool.gif ) не знам, но виж духа 'ел ях' какви експерименти си прави с 'неправо-мерните'(дето нямат мяра) ;)

:P

Редактирано от aeu (преглед на промените)

аз не сам му фен, може и да не пише но на практика така се тълкува и такива са практиките

Нито пише така, нито се тълкува така, за практика пък да не говорим.

те нали не пият там и се чудят кво да правят, пият всъщност, но можело само под нивото на земята доколкото разбрах алах не бил виждал там

Човеко, не е въпрос дали си съгласен с конкретна религиозна практика и догматика, въпросът е в елементарна коректност.

Аз не съм атеист, християнин, кришнар, будист и т.н , но въпреки това въобще не намирам за естествено да лъжа или да се опитвам да създавам негативни асоциации за тези учения изградени върху невярна или тенденциозно изкривена информация.

Виждал си значи, мюсулмани да пият под равнището на земята, защото Аллах не виждал там? :)

Аз пък ще кажа, че дори и ти не вярваш на глупостите с които ни заливаш.

Странен феномен.И как така реши, че тук някой ще ти повярва?

Дори и кришнаря няма да подкрепи подобни брътвежи, макар и той самият да не страда от особен пиетет към фактологията.

Дори и кришнаря няма да подкрепи подобни брътвежи, макар и той самият да не страда от особен пиетет към фактологията.

хахаха biggrin.gifbiggrin.gif Бадр, позволи една лека корекция. Ако решиш да научиш правилното название не е нито 'кришнар', нито 'кришнаит' или 'вишнуит'(това ми се струва е по-малоазиатска адаптация, както пример в санскр. 'баба'(баща) да го модифицират на 'баба-ит(ин)' biggrin.gif ), а- ВАИШНАВ(а)...иде от Ви-шну...по принцип, нямото 'h', гласната 'i'- да е 'ai', както и дифтонга 'au'- да се произнася 'o' заслуг имат санскритския език. cool.gif

Аз знам, че думата 'мусул-ман(ин)' идва от 'мусал'(musul, mosul), но не ви наричам 'мохамедани'. Като стана дума, има ли някъде в мусулманския свят някъде къде да се самоопределят за 'Мохамед-ан'-и?.. :angry: .... Щото това ми се струва е навлязло от немуслмани към мусулманите това произвище?.. cool.gif

Дори в твоя ник 'Бадр'(по името на града с битката) има за корен санскр. дума 'ба'(па)- баща, както за майка е 'ма'... и от там модификации ВЪВ ВСИЧКИ ЕЗИЦИ... cool.gif

Нито пише така, нито се тълкува така, за практика пък да не говорим.

Виждал си значи, мюсулмани да пият под равнището на земята, защото Аллах не виждал там? :)

Badr, да те питам, по твоя информация може ли да се самоопределя човек за 'мусулманин' и да не следва Курана?.. Има ли такъв вариант?...

„Не е правилно да се казва, че има забрана да се жениш за 15-годишно или по-младо момиче“, твърди шейх Абдул Азис ал-Шейх, главният мюфтия на кралството.

Ако това наистина го е казал този мюфтия, то или е излъгал, или не познава корана, или корана сам си противоречи в някои негови сентенции.

Едно въпросче: На 15 годишна възраст човек не е зрял, но пък корана го "разпознава" като зрял. Такава практика има само в Индия (мингияните кришнаисти), в ислямските страни където върховен закон е шерията, и при циганите (по цялата земя).

Бихте ли ми казали не какво е общото между тези 3 верски групи, А точно в какво се различават?

Badr, да те питам, по твоя информация може ли да се самоопределя човек за 'мусулманин' и да не следва Курана?.. Има ли такъв вариант?...

Все едно да питаш дали има вариант да се самоопределяш като "християнин" и да не следваш библията. Има ли такъв вариант?

АЕУ, запомни, делата говорят, а не устата.

Все едно да питаш дали има вариант да се самоопределяш като "християнин" и да не следваш библията. Има ли такъв вариант?

АЕУ, запомни, делата говорят, а не устата.

Не е все едно. Има такъв вариант- аз съм живият пример. :huh:

Съгласен с делата, но делата по книга, която не е 'делова'?... cool.gif

Ведическата философия разграничава 3 вида действия в тяхната градация:

1) неавторитетно действие

2) авторитетно бездействие

3) авторитетно действие

...така, че каквто виждаш- 2 е по-напреднало в осъзнаването от 1. ;)

Нулевият вариант се изключва- 'неавторитетно бездействие'. Няма бездейни, дори и вариант 2 е действие.

Ю-ти си неповторим.

В Исляма обаче няма такива филми:Коран+сунна вървят заедно и се следват.Който отрича едно от двете според по-строгите мнения вече не е мюсюлманин.А според другите:извърша грях.

Ю-ти си неповторим.

В Исляма обаче няма такива филми:Коран+сунна вървят заедно и се следват.Който отрича едно от двете според по-строгите мнения вече не е мюсюлманин.А според другите:извърша грях.

Аз ли не разбрах добре или грях наричате ако някой има по-различно мнение от някаква си бумага?

Следя темата отдавна и гледам да не се намесвам, но с цялото си уважение към миролюбивите и искрено вярващи в доброто мюсюлмани да ви попитам - абе хора, вие в кой век живеете?

абе хора, вие в кой век живеете?

Не съм сигурен, но мисля, че живеем в двадесет и втори век, но може да е и двадесет и трети. Трябва да попитам за по-сигурно.

Не съм сигурен, но мисля, че живеем в двадесет и втори век, но може да е и двадесет и трети. Трябва да попитам за по-сигурно.

....според ислямът или християнското летоброене?.. :) Не сме ли към 14-15 век по ислямскто летоброене?.. cool.gif Мисля, много пред 21 век по ислямския календар ще построите калифата с шариата на всякъде по света. Няма страшно! cool.gif Само хазарите са ви малко конкуренция с техния каганат, ма нейсе... biggrin.gif

ПС: Ислямът не се ли води по Лунния календар и по-коректно да е не летоброене('лето' за Слънцето), а- зимеброене?... biggrin.gif

Недоумявам- как така католиците ще се водят по 'Слънчевия календар', след като 'лето-броенето' им се сменя през зимните Сатурниади?.. biggrin.gif

Би трябвало да започва година на Лятното Слънцестоене - 'Еньовден'- 21 юли.

Примерно, "Кришна-джанмастами"(появяването на Кришна е на 23 юли-първият ден след лятното слънцестоене http://en.wikipedia.org/wiki/Shraavana ) е винаги през лятото, въпреки, че се води по лууния календар, то летоброенето наистина е ЛЕТО-броене, тъй като започва брез лятото. За разлика от Сатурниадите, които са грешно натрапени за 'Христово появяване'. Но не се изненадвам, тъй като на латински Летоброене е е 'Хронология' и иде от Хронос-Сатурн, както 'календар' иде от 'Кала'(на санскрит- 'Време'- прозвище а ведическия Сатурн-Шива) Римляните са 100% Лунен култ, въпреки, че се праскат за 'слънчеви- 'календар, християнство', т.нат....

http://en.wikipedia.org/wiki/Solstice

2009 20 11:44 21 05:45 22 21:18 21 17:47

Аз ли не разбрах добре или грях наричате ако някой има по-различно мнение от някаква си бумага?

Следя темата отдавна и гледам да не се намесвам, но с цялото си уважение към миролюбивите и искрено вярващи в доброто мюсюлмани да ви попитам - абе хора, вие в кой век живеете?

В по-реалния свят и век за разлика от доста други...и същевременно в по идейния ...

А ти в кой свят живееш...

В по-реалния свят и век за разлика от доста други...и същевременно в по идейния ...

А ти в кой свят живееш...

В един свят, където няма време... и ... религии...

ти можеш ли го този фокус biggrin.gifbiggrin.gif весело е там, да знаеш, а и безкрайно красиво.

В един свят, където няма време... и ... религии...

ти можеш ли го този фокус biggrin.gifbiggrin.gif весело е там, да знаеш, а и безкрайно красиво.

За съжаление не го мога.. защото това е измислен свят.. илюзия бягаща от реалността... един вид самозаблуждение..

А аз не обичам да бягам ни от лошото, ни от хубавото... както лично за мен, така и заради другите...

..

Редактирано от Diin (преглед на промените)

За съжаление не го мога.. защото това е измислен свят.. илюзия бягаща от реалността... един вид самозаблуждение..

А аз не обичам да бягам ни от лошото, ни от хубавото... както лично за мен, така и заради другите...

..

Доброто и лошото са относителни понятия, които важат само за свят с време.

Ето - днес мислиш за нещо - това е лошо, а утре гледаш - а, то било добро...

Доброто и лошото са относителни понятия, които важат само за свят с време.

Ето - днес мислиш за нещо - това е лошо, а утре гледаш - а, то било добро...

Донякъде е така.. но има неща които са винаги лоши.. както и неща които винаги са добри....независимо от времето..

За абсолютна истина нали си чувала... както и за относителна...

Донякъде е така.. но има неща които са винаги лоши.. както и неща които винаги са добри....независимо от времето..

За абсолютна истина нали си чувала... както и за относителна...

Да. Има неща неподвластни на времето. Те не са и неща, де. Ето за какъв свят ти говоря.

Значи и ти го можеш фокуса. :hush:biggrin.gif

Знаеш ли, убедена съм - нито Корана, нито Библията, нито коя да е бумага има нещо общо с това. Нали?

Сега ме разбираш вече за какво говоря, сигурна съм.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Да. Има неща неподвластни на времето. Те не са и неща, де. Ето за какъв свят ти говоря.

Значи и ти го можеш фокуса. :hush:biggrin.gif

Знаеш ли, убедена съм - нито Корана, нито Библията, нито коя да е бумага има нещо общо с това. Нали?

Сега ме разбираш вече за какво говоря, сигурна съм.

Непозна.. точно Корана и дори Библията имат доста общо с тях... въпроса е да го разбереш...

Иначе те разбирам , но грешиш в начина на мислене.. логиката ти се базира не на същността , а на формата... само логика не стига за да го разбереш... трябва и още нещо..

Непозна.. точно Корана и дори Библията имат доста общо с тях... въпроса е да го разбереш...

Иначе те разбирам , но грешиш в начина на мислене.. логиката ти се базира не на същността , а на формата... само логика не стига за да го разбереш... трябва и още нещо..

Знаеш ли - минах през това, за което говориш, вярвах до дъното на душата си, но един ден разбрах, че всичко е било само... илюзия, в която аз съм вярвала. Не те съветвам нищо, само споделям. Не книгата прави доброто. Не законът прави човека. Нито религията му. За мен тези неща са без значение. Аз виждам в сърцата на хората. Твоето е безкрайно добро. Ще минеш и ти през илюзията. И един ден ще си спомниш думите ми. Но по-добре сега ги забрави... така е по-добре.

Знаеш ли - минах през това, за което говориш, вярвах до дъното на душата си, но един ден разбрах, че всичко е било само... илюзия, в която аз съм вярвала. Не те съветвам нищо, само споделям. Не книгата прави доброто. Не законът прави човека. Нито религията му. За мен тези неща са без значение. Аз виждам в сърцата на хората. Твоето е безкрайно добро. Ще минеш и ти през илюзията. И един ден ще си спомниш думите ми. Но по-добре сега ги забрави... така е по-добре.

Да, това е така за човека.. но точно поради причина че не всеки човек е добър е нужна религията.. за да го принуди по един или друг начин да спаза доброто.. закона служи за същото... дали ще вярвя някой сляпо, някой искрено, някой фанатично, или разумно.. това зависи от същността на човека......

Ти си вярвала сляпо , и по някаква причина си се разочаровала... е аз не бих могъл да кажа че вярвям сляпо.. аз вярвам с разум.. и мислене...дори с чувство понякога ( 6-то го наречи ако искаш )

И философско вярване може да се каже...

П.С Мерси за съвета.. и за похвалата...но не мисля че са ми останали илюзии.. освен може би илюзите че човека може да се поправи ...

Да, това е така за човека.. но точно поради причина че не всеки човек е добър е нужна религията.. за да го принуди по един или друг начин да спаза доброто.. закона служи за същото... дали ще вярвя някой сляпо, някой искрено, някой фанатично, или разумно.. това зависи от същността на човека......

Ти си вярвала сляпо... е аз не бих могъл да кажа че вярвям сляпо.. аз вярвам с разум.. и мислене...дори с чувство понякога ( 6-то го наречи ако искаш )

И философско вярване може да се каже...

П.С Мерси за съвета.. и за похвалата...но не мисля че са ми останали илюзии.. освен може би илюзите че човека може да се поправи ...

Не съм вярвала сляпо, а също като теб - че човека може да се поправи. И сега вярвам в това. Да, може. Но само ако поиска той. Насила не става и никакви закони и религии тук няма да помогнат - да ти давам ли примери, мисля, че е излишно.

Разумът ми подсказва да ти шушна, че принудата е от онези лоши неща, които са вечно лоши...

Нищо не може да изправи кривото дърво.

Не съм вярвала сляпо, а също като теб - че човека може да се поправи. И сега вярвам в това. Да, може. Но само ако поиска той. Насила не става и никакви закони и религии тук няма да помогнат - да ти давам ли примери, мисля, че е излишно.

Разумът ми подсказва да ти шушна, че принудата е от онези лоши неща, които са вечно лоши...

Нищо не може да изправи кривото дърво.

Когато нещо не може да се изправи.. понякога се налага да се отсече....за доброто на останалите прави дървета..

В този смисъл.. точно вярващите в доброто, правят лоши неща понякога.. и вече не са добри...

Жертват се........

П.С Наисила вяра, чувства и идеи не се насаждат.. както и ум и разум.. едно животно и да го биеш , няма да стане по-умно.. ще получи рефлекси, но ще си остане същото животно.... но поне ще спазва някакви приети норми...допустими норми..

Когато нещо не може да се изправи.. понякога се налага да се отсече....за доброто на останалите прави дървета..

В този смисъл.. точно вярващите в доброто, правят лоши неща понякога.. и вече не са добри...

Жертват се........

П.С Наисила вяра, чувства и идеи не се насаждат.. както и ум и разум.. едно животно и да го биеш , няма да стане по-умно.. ще получи рефлекси, но ще си остане същото животно.... но поне ще спазва някакви приети норми...

Не те разбирам - защо ти е да правиш жертви? Коя е тази вяра в доброто, която ще ме накара да направя лошо...

Животните нямат разсъдък, нито чувства. Имат само инстинкти. Основният е за самосъхранение. Защо ти е да правиш едно животно умно? Няма смисъл от това.

Ще ти разкажа нещо от детството си за кривото дърво. Моят дядо беше безкрайно добър човек, умен, мъдър и с голяяяма душа. Беше посадил на двора няколко черешови дръвчета, едно от тях нещо тръгна на криво да расте. Порастнаха, всички други дървета даваха плодове, но то не. Един ден гледам дядо грабнал секирата, ще го сече. Аз бях съвсем мъничка и се разплаках, молих го да не сече дръвцето, ето - може догодина да даде плод и то и той най-напред се замисли, замисли, след което се отказа от намерението си, много обичаше децата дядо. Дръвчето все така растеше накриво, като изгърбено, но сякаш ме чу и на следващата година беше отрупано с плод, от всичките череши то даде най-много. И така всяка година. Сега е огромна череша и само тя оцеля през годините от останалите прави. Понеже е крива, като буквата Г, не ни се налага да се катерим по нея много - някои от клоните направо си лягат по тревата под дървото и ние си ги берем - много, много череши... големи, сочни и сладки. И защото е ранозрейка, няма и червеи. Нищо не може да изправи кривото дърво, но може то да даде добър плод, ако му дадеш шанс. Секирата не е начинът за това.

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Не те разбирам - защо ти е да правиш жертви? Коя е тази вяра в доброто, която ще ме накара да направя лошо...

Животните нямат разсъдък, нито чувства. Имат само инстинкти. Основният е за самосъхранение. Защо ти е да правиш едно животно умно? Няма смисъл от това.

Ще ти разкажа нещо от детството си за кривото дърво. Моят дядо беше безкрайно добър човек, умен, мъдър и с голяяяма душа. Беше посадил на двора няколко черешови дръвчета, едно от тях нещо тръгна на криво да расте. Порастнаха, всички други дървета даваха плодове, но то не. Един ден гледам дядо грабнал секирата, ще го сече. Аз бях съвсем мъничка и се разплаках, молих го да не сече дръвцето, ето - може догодина да даде плод и то и той най-напред се замисли, замисли, след което се отказа от намерението си, много обичаше децата дядо. Дръвчето все така растеше накриво, като изгърбено, но сякаш ме чу и на следващата година беше отрупано с плод, от всичките череши то даде най-много. И така всяка година. Сега е огромна череша и само тя оцеля през годините от останалите прави. Понеже е крива, като буквата Г, не ни се налага да се катерим по нея много - някои от клоните направо си лягат по тревата под дървото и ние си ги берем - много, много череши... големи, сочни и сладки. И защото е ранозрейка, няма и червеи. Нищо не може да изправи кривото дърво, но може то да даде добър плод, ако му дадеш шанс. Секирата не е начинът за това.

Говорех за наистина, напълно, криво, неполезно, непоправимо дърво.... секирата е за в много краен случай..

А за животното , умно в смисъл да не е зло...може да е неполезно.. но да не е зло...Това не визира инстинкта им за самосъхранение.. той е разбираем.. и присъщ на всички...( говоря алегорично казвайки животно ако не си разбрала )

П.С Вярата че ще спасиш много, жертвайки едно например.... ... късно е.. и е време за почивка ....

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.