Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни)

Featured Replies

Да хуманист съм Когато целта е да предпазиш от други убийства,когато гелдаш да избегнеш кръвопролитията,когато те боли за възможните жертви.Хуманизма не значи задължително мекушавост ,нито жестокост.Понякога за да оцелеят хиляди се налага да убиеш един,защото не всички хора подлежат на превъзпитание,не всички са добри и милостиви,не всички са разбиращи. А ти какво разбираш под хуманизъм,да се избиват с бомби хиляди,за да се запази живота на един или няколко американски войника?? Това ли е за тебе хуманизма?

Да считаш другите са цигани и диваци защото не разбираш културата им,да гелдаш винаги от страната на силния,да мачкаш някого,това ли е те питам твоя хуманизъм ??

Дотука си ,не си заслужава да споря с хора чиито ценности са такива,с тях бих говорил само лице в лице ,на бойното поле.

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

• Отговори 2,4k
  • Прегледи 260,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Нека напиша нещо в твой стил: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ! ВАДИШ СЛУЧКИ ОТ КОНТЕКСТА, ЗА ДА СИПЕШ ОМРАЗА!

• Това е част от религията Ислям и съм показал къде точно е описано убийството с камъни в Свещенните за исляма книги! Ако на теб не ти харесва, то аз не съм виновен! Увийството с камъни се проповядва

• Чесно ви казвам ЗАБОЛЯ МЕ ГЛАВАТА от всевъзможни интерпретации на тема религия. Нима е нужно на човек да вярва сляпо в някакви писаници измислени от друг човек. Айде нема нужда- предпочитам да се упов

Публикувани изображения

Момчета намалете офтопиците! :hush:

-= off =-

Скъпи мои, колко бързо и лесно се изкушавате... А темата бе прекрасна, с посланието, което носеше още със зачеването и... колцина ще разберат това, както и красотата, която се крие в това понякога да замълчим и да останем в покой... астрала, тези чувствено - емоционалните енергии, винаги ще провокират и тестват вашата подготвеност. И включването или невключването в определени ситуации (особено тези, наситени с астрална енергия) са чудесен лакмус за вашите познания, подготвеност и приложение на наученото. В опит да дам намеци нека всички участници в темата (независимо дали ще разберат или не) се чувстват с Обич поздравени:

Secret Garden - Prayer

Приятели, много работа ни чака. Женихът е готов в дълготърпеливо очакване на своята Невеста... Онези, които поне малко ме познават, разбират за какво говоря. Не губете ценно време, а с чистотата и красотата на своя (налюбовизиран) мисловен живот (в съответствие със Закона за сходство на вибрациите) медиумирайте (през този мисловен канал) Силата на Божията Любов! Успехи на всички по Пътя!

-= В здраве и добротолюбие размишлявайте и (с енергиите, следващи мисълта) в Светлина се преобразявайте...=-

Балгодаря -=The Betaversion=-, внесе мир в темата.

Предлагам на всички, които чувстват, че са прекалили и са били нетолерантни в прдишните си постове да ги изтрият. Ако искат.

Мисля че сам си отговорил.След като не вярваш в Бога,значи си невярващ.Какво по ясно от това.

Kакто писах, това че съм невярващ и според Корана – „ще горя в Ада” и „ще бъда подложен на ужасни мъчения” – за мен не е проблем.

Целта на будизма е просветлението. Пълното развитие на потенциала на ума. И тогава сме безстрашни, радостни и добри. Отвъд думите. Будизма прави хората независими, отговорни за живота си и активно работещи в помощ на другите. В будизма усъвършенстваме себе си и целта е да можем да работим повече за другите. Целта в будизма е свързана с липса на гняв, гордост, завист, ревност, привързаност и невежество. Не защото тези чувства са лоши сами по себе си, а защото когато сме под влиянието им резултатите обикновено са лоши за другите.

Това, че ще отида в Ада – нямa проблем, какво по-добро място от това да се работи за другите?

Това, което ме притеснява е че според Корана половината от хората на земята са невярващи и за тях са предвидени мъчения. А сред тези 3-4 милиарда хора има много които са Хора.

Разбира се всеки има право на гледна точка.Ето я моята:

За мен нямат никаква стойност твърдения от рода: "Бог е (съществително)","Бог трябва да е (съществително)".Повече от ясно е че човек не може да формулира божествената природа.

Да но в Корана божествената природа е формулирана. Аллах е всемогъщ, премъдър и добър, но е и гневен и въздаващ отмъщение и най-силен по наказание. Кой е формулирал това? И как се тълкува?

И не Бог трябва да прави хората толерантни и разбиращи.Самите ние трябва да изберем да бъдем толеранти и разбиращи.Именно това иска Бог от нас,избор а не принуда.

Абсолютно съм съгласен. Избор.

Избирам да вярвам или да не-вярвам в каквото си искам. Ако това ме прави по-добър човек, по-толерантен и по-разбиращ защо 1.3 милиарда мюсюлмани смятат 3-4 милиарда други хора за втора категория. Това е предпоставка за нетолерантност.

Но може и нещо да не разбирам. Затова питам.

Въпросите остават.

пп

Бих искал да помоля всички пишещи тук към зачитане на другите и спазване на законите.

Вало, за теб не е проблем да отидеш в Ада?Да, при положение, че мислиш, че не съществува, съгласен съм с тебе.Но мислиш ли, че можеш и да грешиш и твоето неверие нищо да не значи.Това, че не вярваш в гравитацията например, не значи, че тя не същестсвува и не се съобразяваш с нея.Като пример само, с колко неща е така.Някой спомена за преписването от Библията.Ми незнам, Библията е била завършена около 110-150 г., а Корана кога е писан?Доста по-късно мисля.Моля ви хора, недейте да сравнявате библейския Бог и Аллах, не виждам аз лично такава връзка.Мисля, че не е едно и също да кажеш Исус и Мохамед, както и да сравняваш.Отгоре на всичко първият се обяви за Бог, заради което го и убиха, а втория никога не е имал такива претенции.От тази гледна точка няма много база за сравнение.Максимата за Бога с многото имена и доста изтъркана и по скоро навява древногръцки мисли.Ако някой е избрал да вярва в Библията и нейния Бог, или Корана и Аллах, или в Буда или незнам си кой, той си носи последствията от този избор, но да се казва, че тия всичките са един Бог с различни имена, е абсурдно и даже смешно.Всеки който е чел поне веднъж някое от произведенията, описващи тези богове, е наясно, че те доста се различават във всяко едно отношение.Незнам, Вало пита как един Бог може да е лош и отмъстителен и т.н. и едновременно любящ и състрадателен и добър.Ами може явно, в Библията пише, че всеки, който не вярва в Исус Христос, ще отиде в ада и оттам няма мърдане за вечни времена, това как ви се струва, много крайно е нали.Ама така си пише черно на бяло,а един ден ще видм дали е истина или поредната лъжа.

Не вярвайте в нищо. Открийте истината сами!

:wors:

Вало, за теб не е проблем да отидеш в Ада?Да, при положение, че мислиш, че не съществува, съгласен съм с тебе.

Ада съществува. Ада е състояние на ума. Да помагаш на тези които страдат е естествено. Пък били те и в Ада.

Максимата за Бога с многото имена и доста изтъркана и по скоро навява древногръцки мисли.Ако някой е избрал да вярва в Библията и нейния Бог, или Корана и Аллах, или в Буда или незнам си кой, той си носи последствията от този избор, но да се казва, че тия всичките са един Бог с различни имена, е абсурдно и даже смешно.
Буда не е бог. Обикновен човек е. Буда означава пробуден. Някой развил пълния потенциал на ума си. Безстрашен, радостен и добър. Тук и сега.

В Будизма няма вяра. Будизма се състои от информация, за това как стоят нещата, методи за превръщането на интелектуалното разбиране в преживяване и интелигентни действия. Всичко което научи човек, може да го провери сам.

Всеки който е чел поне веднъж някое от произведенията, описващи тези богове, е наясно, че те доста се различават във всяко едно отношение.Незнам, Вало пита как един Бог може да е лош и отмъстителен и т.н. и едновременно любящ и състрадателен и добър.

Не е добър стил за един Бог да е гневен, отмъстителен и наказващ.

Според Християнството и Исляма Бог е един. Ако има знаещи, моля нека да обяснят.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Отгоре на всичко първият се обяви за Бог, заради което го и убиха, а втория никога не е имал такива претенции.От тази гледна точка няма много база за сравнение.

:clap:Първият се представя за син Божи и негов пратеник, а втория - за негов пророк. И двамата са имали проблеми с власта и са преследвани.И за двамата се говори, че са проповядвали 3 години на най-близките си, и двамата са правили чудеса.

Всеки който е чел поне веднъж някое от произведенията, описващи тези богове, е наясно, че те доста се различават във всяко едно отношение.

Произведенията - да. Боговете доста си приличат (според мен) cool.gif

Редактирано от bigalex (преглед на промените)

Колко малко знаем за религията(ТЕ).

?!?-това беше моя коментар...

Преди малко гледах филма "9 РОТА"...колко ли филма,ще бъдат създадени още(по-действителен случай).

Кому е нужно това...

Пропуснала си да споменеш този цитат в частта на статията ти озаглавена "Жената в исляма".Сега си представи как живеят представителките на твоя пол в страните където е в сила шериата.Помисли си също ти как би се чувствала ако твоята половинка живее по корана и следва напътсвията на Мохамед.Когато е било писано може би е имало някакъв смисъл но да се спазва това сега е идиотско и варварско.И не искам да слушам колко бил справедлив корана към жените и какви права им давал.Бъди сигурна че протестират срещу забраната да се носят фереджета вдъхновени от техните съпрузи,братя и бащи.От малки са зомбирани че така трябва,Аллах така е казал и други подобни дивотии.

Цитат

Из очерка "св.VEELVET почти велики" написан от неизв.автор

Привет о вам достопочтени мой повелителю.Позволете на вашият скромен слуга да се обърне към вас в желанието си да заслужи височашето ви внимание.Надявам се на тая милост и имайки предвид добрината която благоволихте да окажете на смирените християнки,като отменихте неправилно постановеното,от някой си Апостол Павел,правило за женското облекло.И тъй носейки тоз ярък пример в сърцето си,с благовеен трепет бях щастлив да забележа как с подобна радост благовестихте мюсулманките.Естествено,че няма да искате да слушате колко справедлив курана към жените и какви прва им давал.И как да искате да слушате,когато курана не ви е бил представен за одобрение,а съответно поради тази причина на него не би трябвало да се обръща внимание.Не следва разбира се и да обръщаме внимание на малкото противоречие в думите ви за уж нещастните жени които вдъхновени протестират против забраната да се носят фереджета.Разбира се това е противоречие е само плод на неразбирането ми на вашето слово.Но пък щом от малки са зомбирани,че така трябва, очевидно е че далеч не са недоволни.

И тъй достигам същността на своето прошение.Смея да отбележа че някога вие оказахте известно благоволение на курана цитирайки го в следното:

15. А срещу онези от жените ви, които извършат прелюбодеяние, вземете четирима измежду вас за свидетели. А засвидетелстват ли, дръжте жените в домовете, докато смъртта ги прибере или Аллах им стори път.

16. И на двамата от вас, които го извършат, причинете страдания! А ако се разкаят и поправят, оставете ги! Аллах е приемащ покаянието, милосърден.

(Според повечето тълкуватели, и двете горни знамения се отнасят до прелюбодеянието като форма на разврата. Първото разкрива наказанието за прелюбодеяние при семейните, а второто ­ наказанието за прелюбодеяние при несемейните. Те се прилагали през ранноислямския период. С по-късните знамения и хадиси тези положения са отменени и са въведени други наказания ­ определен брой удари с тояга за прелюбодеяние на несемейни и убиване с камъни за прелюбодеяние на семейни.)

Единственото ми опасение е че разни ваши критици(като някой си Арсен и бадр)ще ви обяват за лъжец,като преведат следните доказателства .

lavalbj9.th.jpg

Една нигерийка бе осъдена на смърт през март, защото родила детето си без да е омъжена.Според религиозния мюсюлмански закон Шериат извънбрачната връзка се наказва с убийство с камъни. Прелюбодеянието се доказва, ако за него свидетелстват (забележете!) четирима мъже. Присъдата се изпълнява по следния начин: жената бива заровена в земята до шията и замеряна с камъни, докато главата й стане на пихтия. При това местни ходжи следят дали хората хвърлят само малки камъни, за да може да се удължи агонията на жертвата. Така ще бъде изпълнена и присъдата на Амина, след като спре да кърми детето си.

ЖЕНА, УБИТА С КАМЪНИ

Както е видно от цитата на курана след като жената е неомъжена наказанието за прелюбодеянието и не би могло да бъде убиване с камъни и следователно целия цитиран текст е опит за измама и вие сте съчинили всичко това и даже сте го поукрасили от което лъжата не става по-малко гнусна.

Надявах се поне втората част от вашия пост да съдържа що годе коректна информация,но уви и там положението е същото.Но по същество

Жена е осъдена на смърт чрез пребиване с камъни заради прелюбодеяние, информира Би Би Си. Присъдата е изпълнена в областта Ургу в североизточната провинция Бадакшан. Местните официални власти потвърждават информацията за присъдата и твърдят, че ще разследват случая. Според Афганистанската независима комисия по човешките права присъдата е издадена от местния религиозен съд. В съответствие със законите на страната такива случаи се разглеждат от местните съдилища.

Двадесет и деветгодишната Амина е била изведена от бащиния си дом от местни служители и от мъжа си, завърнал се след петгодишно пребиваване в Иран. След това е била заровена до кръста и замеряна с камъни до смърт, която е настъпила след удари в продължение на два часа. Мъжът, с когото е живяла, е получил 40 удара с камшик, след което е бил освободен. Амина е убита, въпреки че преди е искала развод, тъй като съпругът й поради отсъствието си не можел да се грижи за нея.

Видно е че след като съпругът не е можел да се грижи за жената и тя е поискала развод,според законите на Шариата тя е разведена.Следователно отново става дума за ваша измама.За това бих ви помолил когато формулирате закони в някоя религия да ги свеждате до вашите слуги.В противен случай ставаме мишена на остри критики.

Ваш покорен слуга и хронист,чието име не заслужава да стои редом до вашето поради което го и пропускам...

Целта на будизма е просветлението. Пълното развитие на потенциала на ума. И тогава сме безстрашни, радостни и добри. Отвъд думите. Будизма прави хората независими, отговорни за живота си и активно работещи в помощ на другите. В будизма усъвършенстваме себе си и целта е да можем да работим повече за другите. Целта в будизма е свързана с липса на гняв, гордост, завист, ревност, привързаност и невежество. Не защото тези чувства са лоши сами по себе си, а защото когато сме под влиянието им резултатите обикновено са лоши за другите.

Това, че ще отида в Ада – нямa проблем, какво по-добро място от това да се работи за другите?

Това, което ме притеснява е че според Корана половината от хората на земята са невярващи и за тях са предвидени мъчения. А сред тези 3-4 милиарда хора има много които са Хора.

Да но в Корана божествената природа е формулирана. Аллах е всемогъщ, премъдър и добър, но е и гневен и въздаващ отмъщение и най-силен по наказание. Кой е формулирал това? И как се тълкува?

Абсолютно съм съгласен. Избор.

Избирам да вярвам или да не-вярвам в каквото си искам. Ако това ме прави по-добър човек, по-толерантен и по-разбиращ защо 1.3 милиарда мюсюлмани смятат 3-4 милиарда други хора за втора категория. Това е предпоставка за нетолерантност.

Но може и нещо да не разбирам. Затова питам.

Въпросите остават.

Вало будизма е етическо учение,не е религия,не е философия.Не в тази тема е мястото за излагането на същността му.Целта и на Исляма е липса на гняв, гордост, завист, ревност, привързаност и невежество.

Колкото до АДА не мисля че работната среда там ще ти допадне,не ти пожелавам да я пробваш.

Казваш в Курана божествената природа била формулирана и това го казваш в отговор на мой пост.

Но ако забеляза съм написъл следното:

За мен нямат никаква стойност твърдения от рода: "Бог е (съществително)","Бог трябва да е (съществително)".
Не напразно съм написъл "съществително",а не прилагателно.С други думи може да се говори за качества на божествената природа,но не за същността и.Имената на АЛЛАХ са имена-качества.Например Ар-Рахим--милостивия.И тези имена качества не се отнасят към АЛЛАХ тъй както ги отнасяме към човек.

И като се казва гневен и въздаващ отмъщение,то се разбира,че в определени ситуации човек следва да очаква тежко наказание за извършени от него престъпления.Да ти напомням ли че е АЛЛАХ е и най справедливия. Дебело трябва да подчертая че АЛЛАХ в Курана описва себе си в изключителни термини и в абсолютна единственост.Нито едно създание не прилича на него.Той е над всички ограничения и е над всяко описание.Той не се намира между 6-те посоки на света,както всички сътворени неща.Никое въобръжение не може да го достигне и никое разбиране да го обхване.

В този ред на мисли бих желал да обърна особено внимание на следното:

защо 1.3 милиарда мюсюлмани смятат 3-4 милиарда други хора за втора категория. Това е предпоставка за нетолерантност.

НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СМЯТА СЕБЕ СИ ПО-ГОРЕ ОТ ДРУГ ЧОВЕК,ПОРАДИ ЕДНА МНОГО ПРОСТА ПРИЧИНА.

АЛЛАХ НЕ СЕ ОТЧИТА НИКОМУ И МОЖЕ ДА РЕШИ ДА НАПРАВИ ОТ СОЧЕНИЯ КАТО ПО-ДОЛУ ЧОВЕК ДАЛЕЧ ПО-ВЪЗВИШЕН ОТ САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИЯ СЕ ЗА ПО-ГОРЕН.И В ТАКЪВ ОНЗИ КОЙТО ПОСТАВЯ СЕБЕ СИ НАД ДРУГИЯ ПОСТАВЯ СЕБЕ СИ И НАД АЛЛАХ.НИТО ЕДИН ПОСТАВИЛ СЕБЕ СИ НАД ДРУГ ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРИЧА МУСЛИМ(МЮСУЛМАНИН) ПОРАДИ ФАКТА,ЧЕ НАРУШАВА ЗАБРАНАТА НА ЗАБРАНИТЕ...ДА ИМАШ ДРУГ БОГ ОСВЕН БОГА

Редактирано от badr (преглед на промените)

Благодаря badr,

знанието носи разбиране.

Останаха още няколко въпроса:

Може ли мюсулманин да смени вярата си? Ако не защо? Ако го направи - какво следва?

Това значи ли че мъжете са поставени по-високо от жените (и имат право да ги бият)?

34. Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после]се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.

Все пак в Корана са предвидени много и ужасни мъчения за невярващите. Защо? Който не е като нас е против нас ли? И предвидени ли са действия срещу невярващите или те са грижа на Аллах?

Това как се тълкува?

56. Онези, които не вярват в Нашите знамения, ще ги изгаряме в Огъня. Всякога, щом кожата им се опече, я сменяваме с друга кожа, за да вкусят мъчението. Аллах е всемогъщ, премъдър.

(Това знамение съдържа едно от научните чудеса на Корана. В него безупречно се разкрива, че сетивните центрове на човешкото тяло се намират в кожата. Съвременните медицински открития потвърждават това.)

Благодаря още веднъж.

:handshake:

Вало будизма е етическо учение,не е религия,не е философия.Не в тази тема е мястото за излагането на същността му.

Съгласен съм, че не му е мястото тук.

Будизмът не е само етическо учение.

Много повече от това е.

Редактирано от Вало (преглед на промените)

Честит Празник на всички мюсюлмани!

И от мен Честит Празник на всички мюсюлмани!!! ;)

Благодаря Мелл,от името на всички мюсюлмани !

Честит празник и от мен.

Може би, ще е полезно да напишете няколко думи за смисъла на празника.

Рамазан Байрам

Религиозен празник за мюсюлманското вероизповедание в България, продължава до 25 октомври. По време на празника "Рамазан Байрам" денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.

С този празник завършва месец Рамазан (Рамадан), през който мюсюлманите стават преди изгрев слънце, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода, пази се "оруч". Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

Поверие разказва, че именно в свещения месец Рамазан Мохамед е получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. По време на постите вярващите трябва да изпълнят 33 рекята намаз (молитви), а всяка вечер се организират благотворителни вечери "ифтар" за бедните.

От calendar.dir.bg

Празника се празнува от всички мюсулмани по света.

Честит Рамазан Байрам и от мен :grimace:

Ramazan bayramınız mübarek olsun.

Tesekur ederiz :ph34r:

• 1 месец по-късно...

До сега за исляма знаех само основни работи: Мохамед е от Мека и когато се молят че вярващите се объщат към Мека, летоброеноето им е от 570г. сл.Хр. (Годината на раждане на Мохамед)Обаче не знаех защо и Медина е религиозен център за исляма За което благодаря, че ме информирахте :yanim:

Редактирано от heretica (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

До колкото знам аллах е бога на чакалите, но дори и да не е точно на тях в никакъв случай не е Бога на Авраам, Исаак и Яков ЯХВЕ(Този който е). Мухаммад е крал много здраво от библията личи си от километри, дори се е опитал да се представи за Израелският месия, но видиш ли евреите не са глупаци и много добре знаят че един не евреин не може да е месията. След като го подиграват и отритват той е решен да си отмъсти, за това сме свидетели на толкова много агресия в исляма спрямо евреите а и към друговерците като цяло.

"Исляма бил мирна религия" ДРЪН ДРЪН за справка следните сури:

8:65. О, Пророче, подбуждай вярващите към сражението!... те ще надвият хиляда от неверниците,

9:123. О, вярващи, сражавайте се с неверниците, които са ви наблизо, и нека намерят твърдост у вас!

8:12. Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!”

9:29. Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра ­ докато не дадат налога [джизя] безусловно и с покорство.

9:5. А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада!

9:111. Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят ­

2:191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! ... А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.

4:89. Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте и ги убивайте, където ги заварите ­ и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник ­

4:91. ... И ако не се отдръпнат и не ви предложат мир, и не удържат ръцете си, хващайте и ги убивайте, където ги заварите! Дадохме ви явен довод срещу тези.

9:29. Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра ­ докато не дадат налога [ джизя ] безусловно и с покорство.

9:30. И рекоха юдеите: “Узайр е синът на Аллах.” И рекоха християните: “Месията е синът на Аллах.” Това те го изричат, приличат в думите на онези, които преди не повярваха. Аллах да ги порази! Как така се подлъгват!

5.33. Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,

До колкото помня и по брутални неща съм чел но не мога да ги намеря сега, ако все пак ги отркия ще поствам пак.

След малко повече търсене попаднах и на по мирни на пръв поглед сури

60.8. Аллах не ви забранява да се отнасяте с добро и да постъпвате справедливо към онези, които не воюват с вас в религията и не ви прогонват от домовете ви. Аллах обича справедливите.

Но все пак тук не пише че аллах ги задължава да правят добро а просто че не им забранява което значи че ако даден муслем все пак не е в настроение може да ти тегли ножа и това си е. А и съчетано с другите сури които отявлено призовават към избиване на неверниците и завладяване на света мисля че ситуацията е ясна. Исляма е една агресвина религия която няма нищо общо с християнството, само че на хората им отърва повече да има и други пътища към Бога не само през тясната порта и за това твърдят че всички религии служат на един Бог, но знайте че пътят който води към живота е само един и малцина минават през него, не се лъжете..

Mat 7:13 Влезте през тясната порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води в погибел, и мнозина са ония, които минават през тях.

Mat 7:14 Понеже тясна е портата и стеснен е пътят, който води в живот, и малцина са ония, които ги намират.

Mat 7:15 Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители.

Luk 13:24 Подвизавайте се да влезете през тесните врата; защото ви казвам, мнозина ще се стараят да влязат, и не ще могат

До колкото знам аллах е бога на чакалите, но дори и да не е точно на тях в никакъв случай не е Бога на Авраам, Исаак и Яков ЯХВЕ(Този който е). Мухаммад е крал много здраво от библията личи си от километри, дори се е опитал да се представи за Израелският месия, но видиш ли евреите не са глупаци и много добре знаят че един не евреин не може да е месията. След като го подиграват и отритват той е решен да си отмъсти, за това сме свидетели на толкова много агресия в исляма спрямо евреите а и към друговерците като цяло.

Мисля че само Авраам, Исаак и Яков са знаели със сигурност кой е техният бог. Останалото е въпрос на гледна точка. Колкото до краденето от Библията ще ми е интересно да споделиш кое точно издание според теб е ползвал. :) Ако погледнем обаче сериозно на нещата, ще видим, че Библията също не може да се похвали с блестящо авторство. Въобще за авторство не може да говорим там, където царува митологично-фолклорната култура, която, колкото и да е неугодно на вярващи юдеи, християни и мюсюлмани, без съмнение е пропита в историческата истина за Авраам, Исаак и сие. А простата истина е, че по времето на Мухаммад в Каба в Мека се пазели идолите на 360-те арабски племенни идоли, сред които главен бил Ал-илах. Нему се кланяли и перси, и вавилонци, и семити, и т.н. Добре известно е на всеки с вяло познание в историята на религиите, че трите авраамически религии почитат един и същ бог - Бог.

Колкото до цитатите ти - много от тях са извадени от контекста си. Направи си кратка справка и ще видиш. Колкото до агресивността - няма нищо изненадващо и необичайно в това. Да не вадим нещата от историческия им контекст, защото, ако тръгнем да ги мерим по множество различни аршини става смехория.

Въобще за авторство не може да говорим там, където царува митологично-фолклорната култура, която, колкото и да е неугодно на вярващи юдеи, християни и мюсюлмани, без съмнение е пропита в историческата истина за Авраам, Исаак и сие.

Защо си толкова убеден че става въпрос за "митологична-фолклорна култура" а не за реално станали събития? В библията е пълно с пророчества които са се сбъднали с изключителна точност и много от събитията описани там са достоверни дори от научна гледна точка като потопа който на първо четене звучи невъзможно, но много открития и археологически следи го потвърждават. Има неща които на тоя свят хората не можем да си обясним рационално, но това не значи че са измислици.

Добре известно е на всеки с вяло познание в историята на религиите, че трите авраамически религии почитат един и същ бог - Бог.

Богът изобщо не е един и същ но както казах и преди ви се иска да е така защото това е най-евтиният и удобен вариянт. Пълно безумие е да твърдим че един и същи Бог стои в основата на две враждуващи религии каквито са юдео-християнската и ислямът.

Колкото до цитатите ти - много от тях са извадени от контекста си. Направи си кратка справка и ще видиш.

Проверил съм ги преди да ги постна и трябва да ти кажа че не са извадени от контекста ако искаш си направи справка. Пък и от кратките ми наблюдения корана е толкова несвързан и нелинеен на места, че темите си прелитат от стих на стих и дори не може да става въпрос за вадене от контекста тъй като липсва такъв.

Защо си толкова убеден че става въпрос за "митологична-фолклорна култура" а не за реално станали събития? В библията е пълно с пророчества които са се сбъднали с изключителна точност и много от събитията описани там са достоверни дори от научна гледна точка като потопа който на първо четене звучи невъзможно, но много открития и археологически следи го потвърждават. Има неща които на тоя свят хората не можем да си обясним рационално, но това не значи че са измислици.

Чети внимателно. Казах че митологично-фолклорната култура е пропита в историческата истина, не че няма историческа истина. Недей ми слага думи в устата.

Богът изобщо не е един и същ но както казах и преди ви се иска да е така защото това е най-евтиният и удобен вариянт. Пълно безумие е да твърдим че един и същи Бог стои в основата на две враждуващи религии каквито са юдео-християнската и ислямът.

Религиите не са две, а три. "Враждуващи" може би са в нечие болно фундаменталистко съзнание, но на практика наличието на различна теологична доктрина по никой начин не постановява и не извиква необходимост от "вражда". Колкото до най-евтиният и удобен вариат - той е факт. Евтин ли е, удобен ли е, все пак си е факт. Иначе нямаше да съществува понятието "авраамически религии". Достатъчно е да обърнем поглед към арамейското Елаха (Елохим) и сирийската му форма Алаха, които идват от общ протосемитски корен с Аллах, за да установим родството. За съжаление това и още много неща не ги пише в несъществуващия увод на Библията, така че човек ограничил мирогледа си до нея едва ли е наясно с тях. За щастие през целия двадесети век засилено се развиват дисциплините История на религиите и сравнително религиознание.

Проверил съм ги преди да ги постна и трябва да ти кажа че не са извадени от контекста ако искаш си направи справка. Пък и от кратките ми наблюдения корана е толкова несвързан и нелинеен на места, че темите си прелитат от стих на стих и дори не може да става въпрос за вадене от контекста тъй като липсва такъв.

Ооо... Извадени са и още как. Няколко стиха нагоре, или пък няколко стиха надолу - за повечето има пояснителни изречения. И не само са извадени от смисловия си, но и от историческия си контекст. Призивите за борба с друговерците не са чужди нито на исляма, нито на християнството. Дори напротив - те са доста разпространени практики в много религии по света. Странното е че се опитваш да ги представиш като атрибути характерни само за исляма. Доста тенденциозно и подвеждащо бих казал.

Религиите не са две, а три.

Не мисля че е коректно да делиш христианството и юдеизма на отделни религии. Християнството не е няква хвърчаща във въздуха религиика а така да се каже изпалнението на обещанията и надеждата в юдеизма. Юдеизма е коренът върху който расте християнството, точно това е един от големите проблеми на християните днес че не го осъзнават и някак си остават като сух дънер без корен. Истинските юдеи са хората които приемат Христос за месията и цар на Израел а останалите биват отрязани от дървото, макар и временно защото скоро е времето когато и евреите по плът ще се обърнат към своя Бог.

Rom 11:17 Но, ако някои клони са били отрязани, и ти, бидейки дива маслина, си бил присаден между тях, и си станал съучастник с тях в тлъстия корен на маслината,

Rom 11:18 не се хвали между клоните; но ако се хвалиш, знай, че ти не държиш корена, а коренът тебе.

Rom 11:19 Но ще речеш: Отрязаха се клони, за да се присадя аз.

Rom 11:20 Добре, поради неверие те се отрязаха, а ти поради вяра стоиш. Не високоумствувай, но бой се.

Rom 11:21 Защото, ако Бог не пощади естествените клони, нито тебе ще пощади.

Rom 11:25 Защото, братя, за да не се мислите за мъдри, искам да знаете тая тайна, че частично закоравяване сполетя Израиля, само докато влезе пълното число на езичниците.

Rom 11:26 И така целият Израил ще се спаси, както е писано: - "Избавител ще дойде от Сион; Той ще отвърне нечестията от Якова;

"Враждуващи" може би са в нечие болно фундаменталистко съзнание, но на практика наличието на различна теологична доктрина по никой начин не постановява и не извиква необходимост от "вражда".
Едно от нещата които гнусят най-много Богът на Израел е идолопоклонството и служенето на чужди богове какъвто е несъмнено аллах. Ако прочетеш библията и корана ще видиш че духа който стои зад тях е коренно различен макар и по буква да има прилики защото както споменах вече Мухаммад е преписвал здравата. Човек който чете корана не може да не види омразата която лъха от него против християно-юдеизма, на мен ми трябваха не повече от 15мин четене.

9:29. Сражавайте се с онези от дарените с Писанието(Библията), които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра ­ докато не дадат налога [ джизя ] безусловно и с покорство.

И до утре да обясняваш че нямало агресия, вражда и омраза то просто си го пише черно на бяло.

Ооо... Извадени са и още как. Няколко стиха нагоре, или пък няколко стиха надолу - за повечето има пояснителни изречения. И не само са извадени от смисловия си, но и от историческия си контекст. Призивите за борба с друговерците не са чужди нито на исляма, нито на християнството. Дори напротив - те са доста разпространени практики в много религии по света. Странното е че се опитваш да ги представиш като атрибути характерни само за исляма. Доста тенденциозно и подвеждащо бих казал.

:down: Тука си в голяма заблуда защото в Християнството няма призив за борба по плът напротив, това че разни еретици и папски институции са злоупотребявали не значи нищо.

Eph 6:12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.

Deu 32:35 На Мене принадлежи възмездието и въздаянието; Ногата им с време ще се подплъзне; Защото близо е денят на погиването им, И приготвеното за тях наближава.

Heb 10:30 Защото познаваме Този, Който е рекъл: "На Мене принадлежи възмездието, Аз ще сторя въздаяние"; и пак: "Господ ще съди людете Си".

Heb 10:31 Страшно е да падне човек в ръцете на живия Бог.

Mat 5:39 А пък Аз ви казвам: Не се противете на злия човек; но, ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата.

Mat 5:40 На тогова, който би поискал да се съди с тебе и да ти вземе ризата, остави му и горната дреха.

Mat 5:41 Който те принуди да вървиш с него една миля, иди с него две.

Mat 5:42 Дай на оногова, който проси от тебе; и не се отвръщай от оногова, който ти иска на заем.

Mat 5:43 Чули сте, че е било казано: “Обичай ближния си, а мрази неприятеля си”.

Mat 5:44 Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят;

Това е Божията мъдрост ако те ударят не отвръщай, моли се за враговете си докато в исляма съвсем друга мъдрост и дух стои. Всички религии в основата си са едни и същи спасение чрез дела, себеусъвършенстване, докато в библията се казва че сме спасени по благодат чрез жертвата на Христос а не чрез собствени усилия защото колкото и добри дела да имаме те са като парцалива дреха в очите на Бог и без жертвата на сина му няма да устоим.

Eph 2:8 Защото по благодат сте спасени чрез вяра, и то не от сами нас; това е дар от Бога;

Eph 2:9 не чрез дела, за да се не похвали никой.

http://www.biblebelievers.org.au/moongod.htm

Ето малко повечр информация за езическото божество на име аллах. Надявам се сте добре с англиския че иначе лошо :)

Не мисля че е коректно да делиш христианството и юдеизма на отделни религии. Християнството не е няква хвърчаща във въздуха религиика а така да се каже изпалнението на обещанията и надеждата в юдеизма. Юдеизма е коренът върху който расте християнството, точно това е един от големите проблеми на християните днес че не го осъзнават и някак си остават като сух дънер без корен. Истинските юдеи са хората които приемат Христос за месията и цар на Израел а останалите биват отрязани от дървото, макар и временно защото скоро е времето когато и евреите по плът ще се обърнат към своя Бог.

Какво си мислиш ти за коректно си е твоя собствена концепция. Фактът че съществуват две различни названия и представителите на тези две религии се считат за принадлежащи на различни конфесии (т.е. саморазпознават се като такива) за мен е далеч по-адекватен като критерии.

Едно от нещата които гнусят най-много Богът на Израел е идолопоклонството и служенето на чужди богове какъвто е несъмнено аллах. Ако прочетеш библията и корана ще видиш че духа който стои зад тях е коренно различен макар и по буква да има прилики защото както споменах вече Мухаммад е преписвал здравата. Човек който чете корана не може да не види омразата която лъха от него против християно-юдеизма, на мен ми трябваха не повече от 15мин четене.

Какво ти е споделил богът на Израел относно неговите проблеми тук няма да обсъждаме. Простата причина за това е, че не може да бъде доказано с точност. Единственото за което имаме относително надеждна информация е, че монолатристичното мислене е обществено-културен факт от времето на завладяването на Ханаан. Тоест по онова време Яхве е бил мислен просто като по-силно от останалите племенно божество.

И до утре да обясняваш че нямало агресия, вражда и омраза то просто си го пише черно на бяло.

:down: Тука си в голяма заблуда защото в Християнството няма призив за борба по плът напротив, това че разни еретици и папски институции са злоупотребявали не значи нищо.

В цитата който си привел (9:29) също не се говори за "борба по плът". Тя е пригодна само когато вярващите са нападнати "по плът" (вж. 2:190-191). Останалото е другият, удобно "позабравяният" тип джихад. (Ако не ти е ясно кой е той ще ти обясня)

http://www.biblebelievers.org.au/moongod.htm

Ето малко повечр информация за езическото божество на име аллах. Надявам се сте добре с англиския че иначе лошо :P

Хубав линк, само да не започваше с biblebelievers.org.au... :) Дам. Естествено че е имало предислямски култове към Аллах. Той не е цъфнал и вързал от нищото. Никой не е. Да си спомним за разказа за Михей в Съдии 17 - много любопитно четиво, внимание върху което ми обърна преди време darkterminal. Което не променя факта, че божеството е еднородно за трите авраамически религии. Дори името Яхве всъщност произхожда от арабски. Но да не задълбаваме.

Обръщам внимание на факта, че темата е за исляма. Истинно учение ли е или не е, мисля че е глупаво този въпрос да се обсъжда тук. Това е провокация, която няма да позволя най-малкото поради спама, който ще предизвика. А такъв вече е налице с поредната доза задръстващи ни пространни библейски цитати. Много цитати, малко авторска мисъл. Сблъсквал съм се вече с подобен копи-пейстов модел на комуникация и определено той няма да покълне тук. Приканвам към стриктно придържане към темата. Фундаменталните теологични спорове място тук нямат.

Обръщам внимание на факта, че темата е за исляма. Истинно учение ли е или не е, мисля че е глупаво този въпрос да се обсъжда тук. Това е провокация, която няма да позволя най-малкото поради спама, който ще предизвика. А такъв вече е налице с поредната доза задръстващи ни пространни библейски цитати. Много цитати, малко авторска мисъл. Сблъсквал съм се вече с подобен копи-пейстов модел на комуникация и определено той няма да покълне тук. Приканвам към стриктно придържане към темата. Фундаменталните теологични спорове място тук нямат.

Една от причина поради която се намесих беше твърдението че аллах и Яхве били един Бог. Ако потърсиш малко в гоогле ще видиш още много подобни на първият линк който дадох и то не принадлежащи към християнската общност източници а просто хора които взимат под внимание историческите и археологически доказателства. Колкото до 190-1 сури изобщо не противоречат на това че исляма е воинствена религия мразеща християно-юдеизма, те са просто допълнително наставление, всеки който се сражава срещу воините на аллах по пътя към остановяването на исляма по целия свят трябва да се унищожи освен ако не стане правоверен муслим. Стигам до тия изводи благодарение на следващите 2 сури. Ще търся и другите сури които съм чел и недвусмислено потвърждават това което казвам...

190. И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите.

191. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците.

192. А престанат ли ­ Аллах е опрощаващ, милосърден.

193. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите!

Редактирано от Sithrow (преглед на промените)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.