Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


За съжаление в България много малко хора знаят че в последната събота на месец март се празнува часът на Земята. Тази година той се пада на 27.03.2010 от 20:30 до 21:30.Тази кауза миналата година обхвана повече от 1 млрд души. В интернет има толкова много по тази тема че каквото и да се напише няма да е ново.За това остава само да призова хората-в събота за един единствен час да спрат елекричеството в дома си и да отбележим единствения празник на нашата планета. Ето какво постигат хората само с едно движение на ръката.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Стотици прочути сгради потъват в мрак за час

Публикувано изображение

27 март 2010 / News.dir.bg

От Айфеловата кула до Забранения град стотици прочути сгради в света ще потънат в мрак за 60 минути по повод "Часът на Земята" - световната кампания за опазване на околната среда, съобщиха световните агенции.

По традиция "Часът на Земята" се отбелязва с изключване на светлините за 1 час през последната седмица на месец март. През 2010 г. над 1 млрд. души по света - в България и в още 124 страни - ще се включат в събитието. Миналата година те бяха 88.

В мрак ще потънат над 1200 постройки. Към инициативата ще се присъединят мултинационални компании като Гугъл, Кока-Кола, Хилтън, Икеа, Макдоналдс. "Часът на Земята" ще започне в Сидни, където ще загасне осветлението на Операта. Ще я последват фонтанът "Треви", Айфеловата кула, Гнездото и Забраненият град и още редица забележителности по цялата планета.

Организатор на кампанията, която започва в Сидни, Австралия, през 2007 г., е международната природозащитна организация Световен фонд за дивата природа (WWF). Целта е да се обединят повече от 1 млрд. души в над 1000 града и да се покаже, че е време за действие срещу промените в климата, както и да се акцентира на възможностите за ограничаване на вредното влияние на човешката дейност върху природата.

В 20.30 ч. местно време милиони хора по света ще изключат осветлението си за 60 минути. Девизът е "Изключи светлината, включи се". Патрони на събитието в България, в което ще се включат повече от 30 населени места, са министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и посланикът на Великобритания в България Стийв Уилямс.

В София Столичната община ще се включи в инициативата с изгасяването на фасадното осветление на сградите в централната част на града. Около 19.30 ч. от НДК в София ще потегли шествие с факли и свещи. То ще се движи по бул. "Витоша" до градинката пред Народния театър "Иван Вазов", където ще се състои концерт без електрически инструменти.

В 20.30 ч. ще бъде спряно за час осветлението на църквите "Св. Ал. Невски", "Св. София", "Св. Неделя", руската "Св. Николай", на паметниците на Цар Освободител и на Васил Левски, на сградата на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", на Археологическия институт с музей при БАН, на сградата на Националната художествена галерия, на сградата на Народния театър "Иван Вазов".

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вие ще изключите ли осветлението си?

Аз да

:cool:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз, на моята стая де. За нашите - не знам.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Осветлението може и да го изключа. Не и телевизора обаче :clap:

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не и телевизора обаче :angry:

Май идеята е направо да дръпнеш шалтера...но признавам, че не можем да изтраем 1 час без компа, ТВ, я топла вода ще затрябва за кафенце, я нещо друго...

Но, обещавам да пробвам!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Аз днес 8 часа не съм ползвал електроенергия - копах си лозенцето. Това брои ли се ? :angry:

Редактирано от Efix (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това брои ли се ?

:)Тц! Става въпрос за вечерта!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:)Тц! Става въпрос за вечерта!!!

Точно вечерта не мога да изключа електричеството.Трябва ми компютър и телевизор.Мога да изключа осветлението.Аз ще празнувам през нощта.Тогава почти всичко е изключено.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гасим светлините за "Часът на Земята"

Публикувано изображение

България се включва в "Часът на Земята" (Earth Hour) - кауза, която обединява 1/6 от населението на Земята.

Инициативата, организирана от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа (WWF), се провежда за трета година у нас, като на днешния ден - 31 март между 20,30 и 21,30 ч. цели градове в България се очаква да изгасят светлините и да потънат в мрак за 60 минути в името на опазване на околната среда.

Тази година петото издание на "Часът на Земята" е под мотото "Аз правя, ти действаш" и се стреми да покаже, че всеки от нас е в състояние да промени света, в който живее с малки, но постоянни действия.

През 2011 г. 4000 града от 125 страни се включиха в инициативата.

От Айфеловата кула в Париж до Забранения град в Пекин стотици прочути сгради в света потънаха в мрак за 60 минути.

В София за един час угаснаха светлините на църквите "Св. Ал. Невски", "Св. София", "Св. Неделя", на руската църква "Св. Николай", на паметниците на Цар Освободител и на Васил Левски, на сградата на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", на Археологическия институт на БАН, на сградата на Националната художествена галерия и Народния театър "Иван Вазов".

Започнал през 2007 г. като кампания, в която жители на Сидни угасят осветлението за един час, през 2011 година "Часът на Земята" се превръща в глобално събитие с рекорден брой участници.

През 2008 г. събитието вече се превърна в глобално движение с повече от 100 млн. участници в 35 държави.

Световни забележителности, като мостът "Голдън Гейт" в Сан Франциско, Колизеума в Рим, операта в Сидни и билборда на Кока-Кола на Таймс Скуеър в Ню Йорк, потънаха в тъмнина като символи на надеждата.

Днес над 135 държави, 5251 града, сред които 47 български, или повече от 1,8 млрд. души, които изпращат послание за нуждата от незабавни мерки срещу промените в климат.

vesti.bg

Летище София се включва в "Часът на Земята"

За поредна година Летище София ще подкрепи „Часът на Земята”, една от най-сериозните световни инициативи за насочване на общественото внимание към проблема с климатичните аномалии.

Под мотото „Аз правя, ти действаш“ кампанията цели лично ангажиране с опазването на света, в който живеем и задава въпроса "Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?". Като един от най-значимите за страната транспортни възли, Летище София се стреми към подобряване на предоставяните услуги, както за постигане на по-високи икономически резултати, така и с грижа за околната среда. На предизвикателството "Какво би направил ти самият, за да опазиш планетата?" екипът на столичния аеропорт отговаря с въвеждането на разделно събиране на различни видове отпадъци на територията на летищния комплекс.

Според интегрираната система за управление на качеството и на околната среда, регламентирана от международните стандарти ISO 9001:2008 и ISO 14001:2004 и в синхрон с целите на националната политика, „Летище София” ЕАД оптимизира ефективността на използване на ресурсите, действията за намаляване на замърсяването на околната среда, инвестициите за управление на дейностите с отпадъци. От началото на март тази година, служителите на летището събират в специални жълти контейнери офис хартия, каталози, брошури и вестници за рециклиране, а в сини контейнери се отделят използваните стари тонер касети. Предвидени са и съдове за събиране на алкални батерии.

От 30 март (петък) пътниците, гостите, посетителите и наематели на аеропорта също могат да се присъединят към инициативата за опазване на околната среда. За целогодишно ползване, в обществените зони на двата терминала са поставени контейнери за събиране на хартия, пластмаса и метал, с цел ефективно рециклиране. На информационните гишета на Терминал 1 и Терминал 2 има и прозрачни съдове за малки батерии от телефони, мобилни компютри и фенерчета, използвани често в ежедневието.

С редуциране на осветлението на територията си от 20:30 ч. до 21:30 ч. в събота, Летище София припомня, че човек не е наследил Земята от дедите си, а я е взел назаем от децата си. Тя е в ръцете ни и трябва да я опазим чиста.

novini.bg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Точно по това време ще пътувам към село.Така че и аз ще се включа.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
И аз се включвам, след половин час гася всичко. :)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма да умрете един час без ток, споко.

Но то всичко е до онова у главите ви де.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нищо няма да гася. Със загасването на лампите за един час нищо не се постига.Все едно да поствам картички във фейсбука "спаси земята", спаси тюленчета" и т.н.Нито ще се спре изсичането на горите, нито ще се спре производството на електроенергия, нито абсолютно нищо, освен след това да си седнеш удобно разплут в креслото и с чиста съвест да казваш : " аз съм голям природозащитник", при положение, че от понеделник ще отидеш да сечеш гората за огрев. Тъпо.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Идеята е ... една от многобройните годишни пожелания! Скоро няма да остане ден в календара без подобен повод, с който от утре вече ще разхищаваш наволя каквото ти попадне... нали вчера се помоли и беше смирен! ------------------------------------------------------------------------ По-скоро не час,а ден на безплатната електроенергия! Тъй като капитализмът ще го приеме за комунизъм... то тогава да не го прави с Коледни дарения!

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Някъде някой да говори за икономия на ток а ?

:angry:

Не стига че сте й на гости ами и едно уважение нямате баси

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Говореше се... ако още ползваш YouTube, цял ден има крушка горе до логото и още я има... Като гледаш клип ...може да изключиш "тока"== :)

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Говореше се...

ако още ползваш YouTube, цял ден има крушка горе до логото

и още я има...

Като гледаш клип ...може да изключиш "тока"== :)

не ползвам тубата

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не искам да влизам в спор... Ползваш не ползваш... Денят се отнася за енергийните ресурси ...да си угасиш лампите ...в полза на Енергото.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Денят се отнася за енергийните ресурси ...да си угасиш лампите

...в полза на Енергото.

И да си купиш индулгенция, че си "изпълнил гражданския си дълг" и си се показал на комшиите си и във фейсбука, че си природозащитник.

Нещо като паленето на свещ в църквата на Великден, приположение, че цяла година не си стъпвал там и се чукаш наляво и дясно , ама с обратен знак-тук вместо да палиш свещта - я гасиш .

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Само дето аз не съм от тия еднодневки.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

На мен ми омръзна от всякакви инициативи, подети от лицемерни хора. Ние, обикновените земни хорица не носим чак такава вина за замърсяването, каквато се опитват да ни вменят тези с огромните пари, които унищожават всичко по пътя си към още по-големи печалби и власт. "Кой ми с*а у гащите" в действие...

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Всичко много напомня на Неделна църква,по-горе има нещо подобно. Вероятно психолозите,в случай че не са продажни като социолозите... ще обяснят този феномен на песъчинковият срам по размери ... с това как обикновено човек си живее! :) Май е много сложно написано... Оттук пък стигаме до съвсем скорошното енергийно решение с боклуците от,тъй наречените "феодални старци" от БАН! Газови инсталации зареждани с всичко гниещо...боклук само с транспортни разходи! София ще пребъде в локални такива...за сметка на приказката "Сливи за смет"! Неизчерпаем ресурс за зареждане и същевременно ...чиста столица....

Редактирано от Alain_Delon (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Гордо мога да споделя, че нищо не съм гасил и няма да гася, това е една безсмислена идея.

Същото се отнася за всички еко кампании и за лъжите за глобалното затопляне. Ако не сте разбрали, всичко това е за да може някои да си пълни джобовете. Няма да изпадам в подробности, защото не искам да развалям радостта на баламите.

Редакция: Липсваща запетая...

Редактирано от Анинфид (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Гасим осветлението за час в събота

 

Тазгодишното издание на "Часът на Земята" - една от най-мащабните акции на WWF

Екоинициативата ще се състои на 23 март, събота от 20.30 ч. до 21.30 ч.

Публикувано изображение

 

Часът на Земята е глобална кампания, която има за цел да привлече общественото внимание върху проблемите, свързани с промените в климата и употребата на повече ресурси, отколкото човечеството разполага. Крайната цел на кампанията е да подтикне хората към реални действия. Провежда се всяка година в последната събота на месец март.

Какви събития предстоят в различните градове на 23 март?

 

До 18 март т.г. 98 населени места потвърдиха, че се включват в "Часът на Земята",

докато през 2012 участваха наши 74 града.

София: на 23 март ще има събитие на площада пред Народния театър "Иван Вазов"

 

 

 http://www.wwf.bg/get_involved/earthhour/ actualno.com  http://www.earthhour.org/

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...