Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Младежите ни най-мързеливи в ЕС

Featured Replies

wwwmonitorbg.jpg

Българските младежи най-малко търсят работа в сравнение с връстниците си в Европейския съюз. Заетостта на хората между 15 и 24 години у нас е най-ниската в цялата общност, твърди последният секторен анализ на Световната банка. В същото време България е една от страните с най-висок процент на учениците, които напускат школото без време. Те отпадат от училище, но и не излизат на трудовия пазар

Според експертите на банката близо 25% от нашите младежи нито работят, нито учат и дори не усвояват занаят. Докато в Холандия например 35% от младите хора едновременно работят и учат. Според родната статистика през последните години младежката безработица наистина намалява. От 22,3% през 2005 г. тя вече приближава 13%, като коефициентът на заетост нараства съответно от 21,6% през 2005 г. до 26,3% през 2008 г. По този показател изоставаме с близо 10% от средноевропейското равнище. Ако погледнем към клуба на 15-те най-богати членки на ЕС обаче там заетостта при младите е цели 41%. У нас тези, които заобикалят трудовия пазар, имат завършен седми клас или по-малко, а близо 80 000 са и неграмотни. В същото време и нивото на висшистите ни е сред най-ниското, дори сред новите държави - членки на ЕС. Изглежда, учебното съдържание в областта на професионалното образование не предвижда усвояването и на умения които могат да се прехвърлят в различните професии. Това е задължително в ерата на бързи технологични промени, предупреждават от Световната банка.

Според международно изследване за успеваемостта на учениците PISA над половината от 15-годишните българчета имат затруднения в четенето и разбирането на научно съдържание. Това е значително по-висок дял от този на връстниците им в останалите страни на Евросъюза. Така че дори и да завършат училище, нашите младежи няма да са подготвени да заемат своето място в икономиката на Знанието, към която така усилено се стремим. Разликата в активността и заетостта правят нашата ситуация съвършено различна от европейската, предупреждава анализът на СБ. При нас хем има свободни работни места, дори и при кризата, хем има безработица. Това само доказва, че в бюрата по труда се редят младежи, които не умеят нищо докато производството все повече търси висококвалифицирани служители.

Според експертите на СБ най-лесно ще е да разширим възможностите за работа на непълно работно време, както и временната заетост. Така ще включим нискоквалифицираните в производството. Опитът на цяла Западна Европа показва, че първоначално временните работни места се окупират главно от напуснали преждевременно училище, но това се променя само след няколко години професионален опит.

Източник: Монитор

Вече се чудя има ли нещо в ,което да не сме най-назад. ;)

в правенето на простотии сме първи :hush: , както и в краденето и корупцията и още много други подобни...

Вече се чудя има ли нещо в ,което да не сме най-назад. ;)

В мързела сме най-напред.

и в оплакванията колко сме окаяни и неразбрани и недооценени, разбира се...

...... , както и в краденето и корупцията и още много други подобни...

Не съм съгласен - даже и това да правим ни мързи.

Ако не ни мързеше -щяхме да крадем както трябва и да не ни хващат....

Въобще не се учудвам, гледайки моите племенници. Единият ходеше преди всеки ден да рита, а сега само приказва, че ще г прави и играе Фифа на компютъра си...Другият само се чуди какво да хапва пред телевизора или компютъра sad.gif

в правенето на простотии сме първи :cool: , както и в краденето и корупцията и още много други подобни...

и аз съм на същото мнение :cool:

Аз пък не съм на това мнение. Всеки работи, ама в сивата икономика. В никоя статистика няма да е отчетено това, нали? Стига сте вярвали на всичко, което излиза пред медиите.

Вчера попаднах на следният диалог между две тинейджърки : :rolleyes:

- УУУ знаеш ли, вчера започнах да чета една книга. Цели 150 страници!!!

Приятелката:

- Ама ти луда ли са ма. Аз като почна да чета на второто изречение се изнервям и спирам да чета!!!

:( Та още по-мързеливо поколение се задава :)

Вчера попаднах на следният диалог между две тинейджърки : :rolleyes:

- УУУ знаеш ли, вчера започнах да чета една книга. Цели 150 страници!!!

Приятелката:

- Ама ти луда ли са ма. Аз като почна да чета на второто изречение се изнервям и спирам да чета!!!

:) Та още по-мързеливо поколение се задава :)

Ей, не съм съгласен. Винаги си е имало мързели и преди и сега и винаги ще си има. Няма как. А че някой не четат - виновна е образователната ни система. Тя пропагандира израждането на българската младеж в тикви, без интереси, без стремежи, потънали в постоянни брътвежи за коя какво си е купила, кой коя ч***ал и разни таквизи. По-лесно е да управляваш глупаци, които трупат пример от селяците в Биг Брадър. :(

Редактирано от MRDari (преглед на промените)

А че някой не четат - виновна е образователната ни система.

Sorry за offtopic-а :rolleyes:

Хич не съм съгласен :( Желанието да прочетеш например "Алхимикът" на Паулу Коелю няма нищо общо с образователната система! Когато се прибрах от Русия - циганчетата ни в класа четяха повече :)

Дружко, имаш право да не се съгласяваш, няма спор. :rolleyes: Ама кат види един младеж тъпите тикви (сори за израза) дет му преподават и не знаят за какво са дошли. Просто са се бутнали във Учителския, за да имат висше и цялото му желание се изпарява. Досега системата се крепеше на старите кадри, които бяха добре образовани, имаха желание да преподават и можеха да го правят. Бяха с ясната цел, че служат, за изграждане на будна младеж. А сега - овце. Лиготии в часовете! Спане, плюене и разни други. Айде да престана да се отклонявам. Има си и будни младежи, които въпреки опитите да бъдат смачкани техния дух и ентусиазъм ще се оправят и ще успеят да се реализират. Да са живи и здрави! :(

... Желанието да прочетеш например "Алхимикът" на Паулу Коелю ...

:rolleyes: Без да искам да обидя някой, но това е/беше задължителна книга за четене за всяка манекенка и куха лейка, с което не искам да кажа, че книгата е лоша, тъй като не съм я чел... Няколко познати жени ми я препоръчваха преди 6-7 години и ме отказаха да я чета и да съм имал подобно намерение.

:biggrin: Без да искам да обидя някой, но това е/беше задължителна книга за четене за всяка манекенка и куха лейка, с което не искам да кажа, че книгата е лоша, тъй като не съм я чел... Няколко познати жени ми я препоръчваха преди 6-7 години и ме отказаха да я чета и да съм имал подобно намерение.

Хехе :yanim:

Ако "Алхимика" не става да е поне "д'Артанян и тримата мускетари" на Дюма :P може и нещо на Жул Верн :) Само дано са го чували :)

Хехе :biggrin:

Ако "Алхимика" не става да е поне "д'Артанян и тримата мускетари" на Дюма :P може и нещо на Жул Верн :) Само дано са го чували :)

Има само:

Тримата мускетари

20 години по-късно

Още десет години по-късно — Виконт дьо Бражелон

Виконт дьо Бражелон, или десет години по-късно

Искаш да кажеш Тримата мускетари :P, много е приятна. Доколкото "Алхимикът", книгата определено си е хубава, ако си под 10-годишна възраст.

От какво ве, човек? :yanim:

от кучешкият живот загнезден и проектиран като ДНК в народопсихологията...

абе то май си е така...не си спомням за последно кога свърших нещо смислено ;):whist::cool:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.