Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Има празно място в космоса

Featured Replies

1574800g.jpg

Телескопът "Хершел" и снимка, направена и изпратена от него

Астрономи откриха в космоса огромно празно място с помощта на новия инфрачервен телескоп "Хершел", специално предназначен да "вижда" през сгъстен прах.

Откритието, обявено в съобщение на Европейската космическа агенция (ESA), ще помогне на изследователите да получат нова информация за раждането на звезди.

Астрономите изследвали мъглявината NGC 1999, разположена на разстояние 1,5 хил. светлинни години от Земята. Недалеч от нея забелязали тъмно петно.

Обикновено съществуването на такива петна се обяснява със струпване на голямо количество прах, която е непрозрачна в оптическия диапазон.

Като насочили обаче новия телескоп "Хершел", астрономите отново видели на снимките тъмно петно.

Допълнителни наблюдения с наземни телескопи потвърдили, че петното не е много плътно сгъстен прах, а е истинско празно място.

Учените предполагат, че "дупката" се е образувала, когато мощните потоци газ, изпускани от намираща се наблизо новородена звезда, са "издухали" част от материята на облака NGC 1999.

Миналата година астрономи намериха в космоса друг пуст район, който обаче е различен от "дупката" до NGC 1999. Гигантската пустош се простира на над 3,5 млрд. светлинни години.

"Хершел" (Herschel) е най-големият телескоп, изпратен извън Земята. Диаметърът на главното му огледало - един от най-важните компоненти на оптическата система - е 3,5 м.

За сравнение главното огледало на телескопа "Хъбъл", който неотдавна отбеляза 20 години в орбита, е 2,4 м. От размера на главното огледало зависи остротата, "зоркостта" на телескопа.

Диаметърът на огледалото не е единствената разлика между "Хершел" и "Хъбъл". Огромният телескоп вижда Вселената не в оптически, а в инфрачервен и субмилиметров диапазон.

Всички създадени преди космически инфрачервени телескопи дори не се доближават до "Хершел". Техните огледала събират средно 20 пъти по-малко излъчване в сравнение с огледалото на новия телескоп.

Идеята на група европейски учени за създаване на огромния орбитален инфрачервен телескоп е още от 1982 г. Едва 27 години по-късно той бе изведен с ракета "Ариана" от площадката във Френска Гвиана. В разработката са участвали учени от десет страни, сред които и САЩ и Русия. Общата му стойност е около 1,1 млрд. евро.

vesti.bg

Ще си разреша малко забележки

- празно място в абсолютния смисъл не съществува в макрокосмоса

- цитирайки оптичния диапазон вероятно имаш предвид видимия диапазон

"Space- the final frontier". Каквото и да знаем, каквото и да мислим че знаем- абе нищо не знаем за космоса!

Браво за поста :whist:

• Автор

Аз нищо нямам предвид,Капитане,понеже това е от сайта vesti.bg и нищо не вдявам от астрономия,пък по физика имах само двойки та...

:yanim:

Аз нищо нямам предвид,Капитане,понеже това е от сайта vesti.bg и нищо не вдявам от астрономия,пък по физика имах само двойки та...

:yanim:

Знам, само исках да внеса малко яснота в текста. Защото както е написан хич не е научен, а по-скоро популярен :whist:

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Глупости са това. Няма в космоса такова нещо като "празно място". Поне според астрофизиците...

"Образованите" журналисти трудно схващат тънката разлика между оптичен и видим диапазон.

Те дори не подозират, че всяка една дума е възникнала в даден език, за да отразява точно мисълта на говорещия или пишещия.

За "пишещите братя" разликата между км/ч и км/сек е незначителна, цифра по нищо не се отличава от число, ама стига толкова, че темата е друга.

-------------------

Направеното с "Хершел" откритие е поредното доказателство, че човечеството е във фаза "Проглеждане" към Космоса.

Всички предположения за това, кога хората ще успеят да "тръгнат" към Космоса и да го изследват, в пълния смисъл на думата, през близките няколко хиляди години ще си останат чиста спекулация.

Независимо от всичко, телескопът е сериозно постижение за съвременната наука на жителите на Земята.

Аве аз ли нещо не мога да ги схвана тия понятия !!! Говорят ми тука за милиарди светлини години обекти на такова разтояние , е как ажеба ги виждат или виждат нещо което в реално време може и вече да не съществува !!!

Аве аз ли нещо не мога да ги схвана тия понятия !!! Говорят ми тука за милиарди светлини години обекти на такова разтояние , е как ажеба ги виждат или виждат нещо което в реално време може и вече да не съществува !!!

ми то точно това покзват тези светлинни години

т.е. че това което се вижда в момента е от преди 1500 години.

Интерсни открития се правят, но често ми се струва, че не са оправдани средствата които се влагат в тях.

Без да съм астрофизик, след гледане на доста научнопопулярни филми по Discovery и други телевизии - да, светлината е изминала милиарди години за да дойде до нас от тези обекти и те вече може и да не съществуват, но бих внимавал с употребата на "реално време", когато става дума за вселената. Има някои неща, които може би никога няма да са ясни на човек, като например безкрайността и какво е било преди "Големия взрив", м/би и времето и гравитацията.

Има някои неща, които може би никога няма да са ясни на човек, като например безкрайността и какво е било преди "Големия взрив", м/би и времето и гравитацията.

Точно това е интересното и предизвикателното на цялата работа- непознатото :speak:

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Интерсни открития се правят, но често ми се струва, че не са оправдани средствата които се влагат в тях.

Целта оправдава средствата

:blink:

Защо трябва да се пyбликуват статий от vesti.bg ? Там пишат само глупости :angry: .Защо трябва Kaldata да става като vesti.bg :angry: Спрете да пyбликувате глупостите от този сайт :down:

Редактирано от set_1991 (преглед на промените)

Защо трябва да се пyбликуват статий от vesti.bg ? Там пишат само глупости :angry: .Защо трябва Kaldata да става като vesti.bg :angry: Спрете да пyбликувате глупостите от този сайт :down:

За всеки "влак" си има пътници(такъв е раздела, макар темата да започва да клони отново към религия, мистика и езотерикаwub.gif), белята е че на този, който се е запътил към катастрофа са се качили мнозинството!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

• Автор

За всеки "влак" си има пътници(такъв е раздела, макар темата да започва да клони отново към религия, мистика и езотерикаwub.gif), белята е че на този, който се е запътил към катастрофа са се качили мнозинството!

Ами като е мистично - там в Мистиката я слагайте.

Пък кой какъвто си иска влак да хваща

:)

Ами като е мистично - там в Мистиката я слагайте.

Пък кой какъвто си иска влак да хваща

:eek:

като ще хващаме влак

да я местят в "Пътешествия и туризъм".

Редактирано от novobranec (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.