Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Право на дом?! Или поредния абсурд!


Препоръчан отговор


Не просто място за живеене, а дом. Всеки си мечтае за това. Три букви, а толкова емоционален заряд!

Исках да имам едно местенце, където да се прибера след тежкия ден и пред входната вратата да оставя ежедневните проблеми.

След дълго ходене по мъките се сдобихме с така жадувания апартамент. Следващите 30-тина години ще е на банката, но това не помрачи душевната ни радост.

Дълго беше чакането да завършат строежа. Още помня деня, в който ми се обадиха да отида в офиса на инвеститора, за да си получа ключа. Радвах се както само малките деца могат да се радват- истински, от сърце. Нямам думи да опиша усещането.

И всички красиви мечти свършват в момента, в който прекрачиш прага на собственото си жилище.

Примиряваш се някак с некачественото строителство. Преглъщаш наводненията в избените помещения при всеки по- силен дъжд.

Заложената в първоначалния план уютна градинка във вътрешния двор постепенно отстъпи място на огромен паркинг. Всички строителни отпадъци бяха заровени в малкото останало от градинката. (разполагаме със снимков и видеоматериал от заравянето на отпадъците). Писахме жалби, но уви.. нямаше резултат. Наложи се да се примирим и с това.

Един прекрасен ден пред паркинга във вътрешния двор бе поставена бариера и се оказа, че за да паркираш пред дома си трябва да плащаш. И с това не се примирихме. Отново протестирахме, но отново нямахме шанс. Както каза инвеститора: “По закон съм длъжен да осигуря паркоместа на всички живущи, но никъде в закона не е казано, че трябва да е безплатно. Безплатно е само сиренцето в капана на мишката.” (http://www.marica.bg/show.php?id=13769)

Отново трябваше да се примирим... Сякаш не живеем в собствения си дом, а в квартира, следвайки правилата на хазяина.

Доставчик на кабелна телевизия напрактика не можеш да си избираш. Защото трябва да прокарат кабел до кооперацията, а "добрия" чичко не позволява да разкопават имота му. И все пак имаш избор- сателитна чиния на терасата или каквото хванеш от ефирните телевизии.

Интернет доставчик.. хм.. също не можеш да си избираш. С тази разлика, че заварихме на всеки етаж монтирани разклонителни кутии, без някой да ни е питал искаме или не точно тази фирма. Както се сещате други доставчици не могат да пуснат кабел. Избор- този, който са ти натресли или Виваком, но нямам представа какво е положението с мрежата и дали розетката на стената не е бутафорна.

Прибирайки се вечерта на 11 май 2010 заварихме нова бариера- точно пред входа за комплекса. За час трябва да си плащаме по левче или да предпочетем опцията с абонаметен план. С това вече не можахме да се примирим.

Отново протестирахме, събрахме колкото можахме медии. «Господари на ефира» в момента разследват случая и излъчиха първият от поредицата репортажи. Ние също не стоим със скръстени ръце и правим каквото можем, за да защитим правото си на дом.

И това не е всичко! До колкото разбрах въпросният инвеститор СД «Микрон- Караилански- Йосифов и сие» притежават друг строителен обект, който все още не е завършен. Хората са теглили кредити и си плаштат лихвите, някои от тях дори и наем плащат и чакат някога да бъде завършен.

Пиша всичко това с надежда да достигне това до тях и да ни подкрепят. Вярвам, че заедно можем да доведем нещата до справедлив край.

Имат и хотел в Банско. От там не са доволни и персонала и клиентите

Моля ви, нека си помогнем взаимно. Вярвам с цялото си сърце и душа във всичко, което правя. Благодаря на приятелите си, които застнаха до мен и в толкова труден момент. Благодаря на всички вас, които поехте нещата присърце и ми помагате

post-35846-066116800 1275050484_thumb.jp

Редактирано от tutonka (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вече се чудя има ли права обикновения и нормален гражданин на тази република, който е съвестен данъкоплатец, който с пот и кръв изкарва парите си в тази държава и радетелства за нея. Явно няма. Има наглости, има и абсурди, но от това по-голям абсурд здраве му кажи. Какво става в тази държава ? Къде живеем? Излиза, че няма институция, която да ни защити. Българи сме мамка му стара, тука живеем, тука страдаме, но явно правата ни се потъпкват ежедневно, та какво остава и да бъдат защитавани. Нормално ли е да даваш пари за да си влезеш в собстения дом. Не само, че не е нормално, но е и престъпление. Нагло и гнусно престъпление. Което престъпление обаче никой не сезира. Иначе, ако не дай си Боже гражданина сгреши, ще му се върне тъпкано. Излиза, че в тази държава постоянно ти бъркат в г*за. И го правят все по-болезнено. Борете се! Убийте ги! Аз лично ще помогна!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така е - в живота няма нищо безплатно.

И аз съм в частна кооперация и имаме бариера - плащаме такса всеки месец за дистанционните на колите си.Няма значение че е частна собственост паркинга ни.

Иначе ела да видиш какво е без бариерата - целия мол SKY CITY се стоварва пред нас

:wors:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще кажа само, че прехода от комунизъм към ..... феодализъм почти завърши. Управляват ни мутри, съдят ни мутри, работодателите ни са мутри и всичко това всеки от нас го направи, защото в първите митинги Иван Костов и подобни педали призоваваха да стоим на улицата /подобно на чехите/, но после спокойно се прибираше у дома си, както и голямото болшинство. Оставахме малко на улицата с големи надежди. Резултата е налице!!!

Редактирано от pataran (преглед на промените)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така е - в живота няма нищо безплатно.

И аз съм в частна кооперация и имаме бариера - плащаме такса всеки месец за дистанционните на колите си.Няма значение че е частна собственост паркинга ни.

Иначе ела да видиш какво е без бариерата - целия мол SKY CITY се стоварва пред нас

:)

Пикасо съгласна съм с това което казваш,но тук проблема е друг.Не става въпрос просто за парко място.Става въпрос за едно голямо изнудване от страната на инвеситора,който лъже безсрамно и наема мутри за да се разправят с хората.Хората преглътнаха горчиво факта че трябва да си плащат паркингите(те са три големи)

Но не могат да преглътнат факта ,че достъпа до собсвенното им жилище е ограничен.И не е само това.то си е цяла последователност от нередности,от които малка част са описани по горе.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пълно разочарование от репортажа в "Господари на ефира" От всичко излезе, че нещастните хорица са засегнали интереса на инвеститора

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пича си е направил сметката и явно никой не може "копче" да му каже. Дали това е правилно е все едно, поне за него. От репортажа стана ясно, че той си спазва закона и всичко е ОК, пък потърпевшите са злобари, които му развалят спокойствието. Най-голямата грешка в такова положение би била да му се плаща. Трябва да си намерят друго решение за паркирането. Едва ли някой ще им помогне. Затова, според мен, трябва да се прибегне до по-радикални начини, защото такива "гениални" капиталисти това заслужават.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Другата гледна точка

Купува човек голям терен с цел построяване на жилищна кооперация,като инвестира собствени средства,и евентуално големи кредити от банкови институции.

Осигурява качествен строеж,съответните договори със бъдещите собственици,и изведнъж-те не желаят да платят своите паркинг места,а само жилищата си.

Да но земята вече е закупена. По закон,паркинг мястото не е задължително условие,и това е претекст съкооператорите,да си поспестят някакви средства.

Тогава инвеститорът решава как да използва собствеността си !

Прегледайте си внимателно договорите какво в действителност сте закупили ! Квадратни метри жилищна площ,и процент от общите части на сградата.

И при старото строителство,определените места за паркиране са на съответната община,а не собственост на живущите. Там наем няма,по разбираеми причини-който го въведе,просто ще се раздели с избирателите си и длъжността си .

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Възмутително!

Повече няма какво да кажа, защото в момента чувствам едновременно безсилието на обикновените хора като мен и като много други и жестокото разочарование от всичко в България.

Само да споделя един надпис, който видях написан на основите на нещо, което е трябвало да бъде железопътен мост и често минавам от там.

Социализмът ни беше уродлив, демокрацията-ДВАЖ ПО УРОДЛИВА

Ако ние Българите знаехме и видехме това бъдеще в което сме в момента, дали щяхме така да се ръпаме да бъдем "демокрация"?

Фиктивна демокрация и олигархо-мутренско управление.Своеволия и тотални безобразия и беззакония.

Докато се примиряваме с всичко това-Така ще е. Ще трябва много кръв и усилия, за да може от България да стане нещо, ще трябва Революция просто...Няма да стане просто като седим и се възмущаваме.

Отново моите съболезнования.

Редактирано от Гост (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Лошото в конкретния случай е ,че проблема не е само паркирането,или единия от всичките паркинги, или трите бариери които те спират.Има много други нередности,за които ще си замълча. Но определено им писна на хората да са с наведени глави и да се подчиняват безропотно на някой ,който си мисли ,че ги притежава и може да прави каквото си иска с тях.Мина това време.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Другата гледна точка

Купува човек голям терен с цел построяване на жилищна кооперация,като инвестира собствени средства,и евентуално големи кредити от банкови институции.

Голям терен за голяма сграда. Още преди да започне строежа си е направил сметка на колко евро да продава кв.м. Никой не строи на загуба.

Осигурява качествен строеж,съответните договори със бъдещите собственици,и изведнъж-те не желаят да платят своите паркинг места,а само жилищата си.

Този строеж е всичко друго, но не и качествен!

Мазетата се наводняват при всеки по- проливен дъжд.

"Мазетата се наводняват, защото градската канализация не може да поеме - тя е стара, заустена е в 250- милиметрова тръба от етернит. Това е проблем на всички кооперации, ние нямаме вина, отговори бизнесменът."

Но би трябвало да е негов проблем!

Имаше право на избор- подземно, надземно и свободно място за паркиране. Подземните гаражи струват по 10 000 и 12 000 евро. Писах за проблема с мазетата. Положението с гаражите не е по- различно. Те също се превръщат в своеобразни аквариуми.

Паркоместоата на открито струват 3500 евро или месечен аобонамет от 30 лв. Ако това си беше нормален платен паркинг еясно, че таксата отива за покриване наразходите по поддръжката. В този случай за 3500 евро или 30 лв на месец получаваш единствено екстрата да спираш пред входа си. Никой не поема отговорност за евентуална щета, няма охрана. Срещу еднократна такса от 50 лв получваш дистанционно, с което сам да си вдигаш и пускаш бариерата. Зимата не се почиства от падналия сняг. Една бариера не означава охраняем паркинг!

Да но земята вече е закупена. По закон,паркинг мястото не е задължително условие,и това е претекст съкооператорите,да си поспестят някакви средства.

Тогава инвеститорът решава как да използва собствеността си !

Идеална част от земята трябваше да бъде прехвърлена заедно с издаване на натораилания акт. Това се позабави, докато не изпратихме нотариални покани. След се сдобихме с процент идеални части от недвижимия поземлен имот.

"Идеални части ще им се прехвърлят, но не и от паркинг. Те нямат идеални части върху парцела. Ще им прехвърля това, което е под блока, в зелените площи, в подходите и тротоарите - това, което реално обслужва жилищата, обясни инвеститорът."

Определено инвеститора решава как да използва и нашата собственост.

Още няколко факта:

- единственият проход към вътрешната част на сградата е висок 2.7м, а пожарната кола е 3 м

- Доставчик на кабелна телевизия напрактика не можеш да си избираш.

- Интернет доставчик.. хм.. също не можеш да си избираш. Следователно изборът се свежда до: Да ползваш или да не ползваш интернет в дома си.

- отношението към нас: "Безплатен обяд няма, без пари е само сиренцето за мишката в капана, заяви Васил Караилански."

И това е, както се казва, само върха на айсберга.

Редактирано от pravonadom (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Така е - в живота няма нищо безплатно.

И аз съм в частна кооперация и имаме бариера - плащаме такса всеки месец за дистанционните на колите си.Няма значение че е частна собственост паркинга ни.

Иначе ела да видиш какво е без бариерата - целия мол SKY CITY се стоварва пред нас

:whist:

Искено съм съпричастна към проблема на живущите от "Южен полъх". Убедена съм,че ще защитят правата си.Все пак живеем в България, не в Афганистан.

Редактирано от dani80 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Значи,pravonadom,има какво да желаете,като собственици.

Изискайте от инвеститора всички строителни документи,разрешителни,планове и т.н.,подробни ги проучете тях и договорите които сте подписвали,и за всяка запетайка искайте обезщетение. Наистина ви очакват много главоболия и нерви,но няма друг начин. Не пропускайте и Държавните органи дали разрешение за строежа !

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Една бариера не означава охраняем паркинг!

Нашата е с къщичка за пазач-само че явно им се видя скъпо-та вече нямаме заспали дядковци охрана.Пък и те пускаха бая чужди.

Купихме две камери и готово

:)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз пък не мога да схвана идеята на тази тема, освен, че цели увеличаване броя на хората в някаква си група във ФБ и изливане на мъката на автора. Надявам се никой не очаква такъв проблем да се реши в интернет, а и все пак това е само едната гледна точка. Би ми било безкрайно интересно да видя написана и другата гледна точка, за да си преценява всеки обективно кой е крив и кой е прав. Тук всеки един що-годе грамотен адвокат би си свършил работата и всичко би си застанало на мястото. Ако това не се е случило, явно пък другата страна си е в законно и правно основание да направи разни неща. Тоест стигаме до варианта вие си пишете по форумите в интернет, а той си прави нещата както трябва и си печели по всички възможни законови начини. Което ме навежда на мисълта, че е грамотен човек, който знае как се правят тези работи.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, които не останахте равнодушни! Не смятаме, че писането в интернет ще реши проблемите ни. Просто искаме по- голяма популярност на проблема. Надяваме се медийния и обществен натиск да помогнат за каузата. Провели сме консултации и много юристи, извадили сме някои документи, вече е техен ред да действат. Вложихме много надежди в медиите. От последният репортаж на "Господари на ефира" излезе, че ние сме засегнали интереса на инвеститора. Остава ни надеждата, че широкия отзвук в социалните мрежи, форуми, блогове и т.н. ще има ефект и няма да се протакат до безкрай нещата по институциите. С цялото си сърце и душа вярвам в това, което пшравя. Вярвам, че освен задължения имам и права. Дори да не постигнем нищо в правен аспект за нас остава удовлетворението, че поне сме опитали, че не сме се примирили за последен път. Получихме и много укори, че нагло протестиране и навираме в очите на хората проблема ни. Не мисля, че е дребен и незначителен. А и винаги имаш право на избор да отвориш или не някоя страница. Отново- благодаря ви!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че поведението на живущите от "Южен полъх" е напълно адекватно, като се има предвид какво им се треснало на главите. Напълно естествено е да се търси съдействито на медиите, включително и интернет форуми в подобни "бедствени" ситуациии. От последния репортаж на "Господари на ефира" не останах с впечатлението, че вие сте засегнали интересите на инвеститора, напротив.Арогатното и саркастичното отношение на адвоката на инвеститорите към проблема показва безсилието им да си замажат грешките, които са в изобилие.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че поведението на живущите от "Южен полъх" е напълно адекватно, като се има предвид какво им се треснало на главите.

Напълно естествено е да се търси съдействито на медиите, включително и интернет форуми в подобни "бедствени" ситуациии.

От последния репортаж на "Господари на ефира" не останах с впечатлението, че вие сте засегнали интересите на инвеститора, напротив.Арогатното и саркастичното отношение на адвоката на инвеститорите към проблема показва безсилието им да си замажат грешките, които са в изобилие.

Благодарим ти Дани за подкрепата!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Следейки темата по форумите, БТВ, "Господари на ефира" се мъча да схвана как се е стигнало до тази "бедствена" ситуация. В момента на издаване на разрешителното за строежа на "Южен полъх" да ли е имало едно УПИ или са били две?Това второто УПИ/паркинга/ което обхваща цялото лице на булеварда/ УПИ на "Южен полъх" остава без лице на булевард/, кога се е образувало и как общината е допуснала тази нередност, следствие на което се съдава ситуацията на рекет върху нищо не подозиращите купувачи /впоследствие собственици / на имоти от "Южен полех"? В момента на закупуване на имот от "Южен полъх" да ли са били уведомявани купувачите, че парцела върху който е построена кооперацията няма директен достъп до булеварда - в последствие или да лятят до апартаментите си или плащат по левче на час? Тъй като проблема е комплексиран ще е добре за каузата ви да потърсите мнението и на архитект. На мен ми е трудно да повярвам, че някой в голяма община Пловдив ще си тури главата в торбата за да. узакони ПУП на парцел без лице.По закон/ЗУТ/ това е невъзможно, или в последствие ще узакони ново УПИ, което ще затваря лицето на вече одобрен ПУП и построена върху него сграда.

Редактирано от dani80 (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Абсурди много, издадени странни нотариални актове и разрешителни още повече. Продължаваме да събираме липсващите документи. Нашият проблем не е един единствен изолиран случай. Оказва се, че е масова практика. Но хората си траят. С нас се свързаха ощетени от Варна. Надявам се примерът да бъде последван и от други, които ще потърсят правата си. Всяко начало е трудно. Благодаря за подкрепата! Всичо това нямаше да се случи без вас!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Съгласна съм теб, че не сте изолиран случай по отношение на "парко места", които са пълна мистерия как се обособяват като самостоятелни обекти за продан.Вярвам,че вие имате големи шансове да защитите интересите си.Останалите случаи на потърпевши от подобни практики са малки жилищни сгради 15-20 апартамента/ сравнение с вашата.Вие сте много и може би този факт е пренебрегнал инвеститора предприемайки крайни мерки срещу вас/отнемане право на достъп/ до собственоста ви.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Директно съм копирала от сайта на инвеститора:

Обектът ще се отличава с богато озеленен вътрешен двор и обществено обслужваща зона.

Проектант е „Проарх“ - Пловдив, с водещи проектанти арх. Едвард Христов, арх. Маргарита Христова

Площ на парцела 6570 кв.м

ЗП на сутерен 4518 кв.м

ЗП на първи етаж 2642 кв.м

Плътност на застрояване 40%

Плътност на подз. застрояване 68%

Кинт 3.7

Озеленена площ 22.68%

Нека някой ми сметне колко са 22,68% от 6570 кв.м

Реално богатото озеленяване е толкова:

Публикувано изображение

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вижте хубаво статута на тези клетки за паркиране ! Това евентуално е липсващата част на зелената площ. Има ли нещо отдолу/подземен паркинг примерно/ ? Поне така ми се струва,гледайки долният десен ъгъл на снимката.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване