Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ислям (за любопитни) - част втора

Featured Replies

Oт къде ти хрумна това? "Профанно" в този контекст означава светско, ежедневно, стандартно, конвенционално. В христовото послание напр. няма нищо подобно.

13. И изпращат при Него някои от фарисеите и иродианите, за да Го уловят на дума.

14. Те дойдоха и Му казват: Учителю, знаем, че си справедлив и немариш за никого, понеже не гледаш на ничие лице, а истински поучаваш на път Божий. Позволено ли е да се дава данък кесарю, или не? Да дадем ли, или да не дадем?

15. А Той, като знаеше тяхното лицемерие, рече им: що Ме изкушавате? донесете Ми един динарий да го видя.

16. И те донесоха. Тогава им казва: чий е този образ и надпис? Те Му казаха: на кесаря.

17. Иисус им отговори и рече: отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу. И те Му се почудиха.

[...]

31. Втора, подобна ней, е: "възлюби ближния си като себе си". Друга заповед, по-голяма от тия, няма.

32. Книжникът Му рече: добре, Учителю! Ти право каза, че Бог е един, и няма друг, освен Него;

33. и че да Го любиш от все сърце, и с всичкия си разум, и с всичката си душа, и с всичката си сила, и да любиш ближния като самаго себе е повече от всички всесъжения и жертви.

34. Иисус, като видя, че той разумно отговори, рече му: не си далеч от царството Божие. След това никой вече не смееше да Го пита."

(Марк., 12).

Профаните са фарисеите и садукеите, а не Исус, нали така?

scepsis,аз отказвам да се заяждам.Виж,Иисус Христос колко хубаво го е казал: отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу. И те Му се почудиха.

[...]

Тоест,поне аз си го тълкувам така-докато си меся хляб,да си меся хляб и толкоз,а,докато се моля да се моля,и толкоз.Нещо това смесване на нещата или по-точно извратеното им тълкуване напоследък ми е нещо странно.Да,светското и духовното са двете страни на една монета,различни са,но са в крайна сметка много по-свързани,отколкото хората си мислят.Ако един управник е вярващ(айде няма да пишем коя религия изповядва)ще е наясно с някои закони и е логично,че няма да върши някои неща спрямо обикновените хора,или така наречения народ.Това също ми е интересно как някои хора ще го разделят на светско и духовно- 31. Втора, подобна ней, е: "възлюби ближния си като себе си". Друга заповед, по-голяма от тия, няма.

32. Книжникът Му рече: добре, Учителю! Ти право каза, че Бог е един, и няма друг, освен Него;

33. и че да Го любиш от все сърце, и с всичкия си разум, и с всичката си душа, и с всичката си сила, и да любиш ближния като самаго себе е повече от всички всесъжения и жертви.

?! Тъй че айде да се опитаме да го караме без евтино шментене само и само,за да се оправдаем.А някои,които написаха,че светът нямало как да съществува едва ли не,ако повече хора се молят и са вярващи-ноу комент.Еми,докато съм на работа аз отдавам заслуженото,на когото трябва.Защо трябва да има противоречие там,където всичко си е пределно явно ми е трудно да разбера?!

А това за "профаното" ми е хрумна спонтанно.Думичката "профан" като цяло има няколко значения,но да-в повечето случаи точно профаните откриват "невъзможните" неща...Интересно защо?!А и кой е казал,че един истински вярващ трябва само да седи и да се моли,и толкоз?!Аз,доколкото знам всички Пророрци са си имали и други задължения,както,и самият Иисус Христос е прекарал целия си съзнателен живот сред хора(като изключим онези 40-дни).Тъй че айде пак да прочетем Христовото послание,което си постнал.Понеже ми е чудно според теб и някои хора Иисус Христос като е казал да обичаме ближните си-явно е имал предвид разни интервали време,и да се съобразяваме дали сме в служене на духовното,или социалното,а,хах?!Намасте. :cool:

• Отговори 5,4k
  • Прегледи 409,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да видим какво е предписано за християните в Библията по въпроса за убийството с камъни: Йоан 8:7 Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е

• И с юдаизма (в оргинал). Алия само ще ви каже,че Мутазилите не се считат за мюсюлмани според Исляма. А философия и мистика в Исляма няма. Няма да я подкрепя. Аз приемам всичко,което

• Пророкът се е въздигнал от непостроена джамия намираща се в християнската държава Византия! Няма как да се издигне човек от Джамия, построена след смъртта му /Говоря за Ал Акса /!. И съответно няма к

Публикувани изображения

mindstream,Иисус Христос е дошъл да потвърди вече казаното,а не да показва нов път.Но това го има в Библията.За светския и духовния живот-дали ще са напълно противоположни и отделни,или едно,и също нещо-ти сам си избираш.А и дай да се запитаме какво означава противоположни?!Дали Тъмнината е противоположното на Светлината или просто липсата и?!За светския и духовния живот-ти сам си изложил теза,но не знам дали го забелязваш.В примера ти за убиването на камъни на прегрешилата жена е примера.Няма как някой да е духовен човек,но да хвърля камъни по някой прегрешил,понеже самият той ще знае,че няма безгрешни хора и само Бог има право да съди всички.Следователно точно разграничаването на духовно,и светско създава някои противоречия.А противоречията,ако се замислим реално са си вътре в нас,понеже човек,който е успял да прозре Истината-той просто знае.

valentinus,интересно как тогава и защо точно профаните откриват мистериите.Може би,защото точно те не знаят,че мистериите са измислици и ги намират в крайна сметка.Намасте. :cool:

----------------------------

Синя звездо, профаните не само че не откриват мистериите, но с бясна ненавист ги отричат. Многобройни са случаите, когато тълпи профани, подстрекавани от отци на еонните, еКзотелрични църкви, са линчували кандидати на мистерийни школи. С непонятна жестокост и ненавист, въпреки че по правило кандидатите са чисти /PUR/, добри и уважавани хора.

Намасте!

Blue_Star - имам чувството, че изобщо не си прочела внимателно това, което написахме с valentinus. Отговаряш несвързано и по инерция. Няколко пъти по най-разнообразни и достъпни начини (умозаключения, рок-опери, примери и аналогии, цитати от евангелието) се помъчихме да осветлим въпроса. Не се получи, за което съжалявам. Въображението и способнността ми да убеждавам стигат до тук. Намасте!

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

31. Втора, подобна ней, е: "възлюби ближния си като себе си". Друга заповед, по-голяма от тия, няма. 32. Книжникът Му рече: добре, Учителю! Ти право каза, че Бог е един, и няма друг, освен Него; 33. и че да Го любиш от все сърце, и с всичкия си разум, и с всичката си душа, и с всичката си сила, и да любиш ближния като самаго себе е повече от всички всесъжения и жертви. 34. Иисус, като видя, че той разумно отговори, рече му: не си далеч от царството Божие. След това никой вече не смееше да Го пита." Еи туй най ми хареса.А моля да не бъркаме профаните с мнозинството овчици.В крайна смвтка противоречията са си вътре в нас.И това,че съм прочела написаното,но съм го възприела по по-различен начин,отколкото някои хора очакват-еми всеки има право на избор.Това му е хубавото на живота-всеки има право да има различно виждане и мнение.А и scepsis,за какво ти е да ме убеждаваш,в каквото,и да е се питам?!Аз съм далеч да убеждавам,който и да е в каквото и да е.Просто си споделям и ми е интересно виждането на другите хора.Ако имам потребност да убеждавам другите хора в мойто мнение-кофти би било,понеже би значело,че нещо съм несигурна и неуверена в това,в което се предполага,че вярвам.Но всеки със себе си! valentinus,тези,които отричат-мен ме кефят.Поне излагат СОБСТВЕНАТА си гледна точка и дори подлагат на проверка истиността на вярванията(си).Готини хора.По-гот е така,отколкото да не знаеш в какво вярваш и защо.Този,който е приятел на всички-май няма никакви приятели,а?!И valentinus-о щом профаните са подстрекавани от разни други-тези другите какви са...Ей туй е по-интересният въпрос.Кой определя кой е добър,уважаван,или PUR(чист)?!Айде пак приказки от хиляда и една нощ,и търсене отвън,от другите-било одобрение,или прозрение,което надали би се случило,но наистина е стряскащо да търсиш нещо (от)вътре.А и "мнозина са призвани,но малцина избрани".И ако наистина кандидатите са добри,и чисти е добре да се замислим защо са ги линчували тълпите.Другото,което е,че да-еКзотеричното се използва,за да се води масата народ за носа.НО точно тя(тълпата)го позволява!Айде,нека водят другите,които са горяли на кладата за носа.Но горките явно им е било трудно да прозрат,че,дори да изгорят някой на кладата и да го опечат жив(буквално!)-пак нищо са нямали да постигнат.Тези,които така или иначи са били призвани-които е трябвало пак са намерили Пътя.Тъй че единствено за сплашване на масите се правят някои циркаджийски номера.Но както разбрах-тук доста хора смятат,че духовното и светското са две различни,отделни,че,дори противоречащи си неща.Е,тогава-защо до ден днешен тези хора,които откажат да живеят светския и духовен живот,както е според "всички",и обществото-биват наказвани?!Дали с камъни ще се убият или други санкции ще им бъдат наложени-все тая.Явно за хилядолетия нищо не се е променило!И преди,и сега,ако човек има собсвено мнение бива убеждавам-откаже ли да "прозре" "истината",бива подстрекаван-откаже ли,и тогава да се поддаде-кофти,много кофти "уж" за него самия.Пху,че загрижени хора имало,хах. :ph34r::cool: А и за да успее някой да те убеди в нещо-значи твойте собствени убеждения са куцали,или,за да си спасиш,и оттървеш кожата си-предаваш това,в което вярваш.Е,въпрос на избор!Дай сега пак други да са ни виновните,че ние самите имаме някакво противоречие в себе си.Брех,брех.Тъй че аз предпочитам ненавистта,понеже е някаква емоция,чувство,породено от сблъсъка на самия човек с нещо вътре в самия себе си,което е проявено външно пред хрисимата "доброта",и лицемерие,понеже "добър",и "лош" са просто понятия. Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Да се върнем към исляма!

Знаете ли, че се обрязват и момичетата!

октим,обрязването на момичетата е някаква традиция.Аз,доколкото знам никъде в Корана няма написано да се прави такова нещо.Ако бъркам-моля,някой да сподели повече информация.Преди известно време бях чела и гледала за обрязването на момичетата-странното е,че някой девойки по собствено желание се обрязват,ако са чужденки,което на мен ми е трудно да проумея защо го правят.При мъжете обрязването има смисъл,но при момичетата... :cool: Само се осакатяват,но,както казах-ако някой има повече информация,моля да сподели.Намасте. :yanim:

Няма, разбира се. Дори за обрязването на мъжете е записано в хадисите, но не и в Корана. Относно обрязването на момичета: това е примитивен обичай, който е разпространен сред някои племена в Сомалия, Судан и Етиопия, т.е. в Африка. Датира от 4 хил. пр. н. е. Идеята е, че като премахнеш клитора и срамните устни на девойката тя ще остане безчувствеена и няма да изневери на мъжа си. Няма общо с исляма.

Няма, разбира се. Дори за обрязването на мъжете е записано в хадисите, но не и в Корана. Относно обрязването на момичета: това е примитивен обичай, който е разпространен сред някои племена в Сомалия, Судан и Етиопия, т.е. в Африка. Датира от 4 хил. пр. н. е. Идеята е, че като премахнеш клитора и срамните устни на девойката тя ще остане безчувствеена и няма да изневери на мъжа си. Няма общо с исляма.

Това е точно и изчерпално казване.

Интересно защо има толкова много противоречия относно това, кое е племенна традиция и кое чист ислям. Конкретно наказанието с убийство при изневеря и многоженството се споменават в айетите, така че...стигаме до субективното тълкуване на свещените текстове. Но субективното в исляма претендира да е обективно и арабските улеми се изживяват като безпогрешни, т.е. богоравни. Голяма част от препоръчителните ритуали, с времето, се предават като задължителни и се внушава греховност за неизпълнението им - пример е сюнета, забраждането.

Задължителни в исляма са петте стълба описани в Курана, а Сунната съдържа препоръки!

Интересно защо

Защото младостта е първична, повърхностнна и жизнена. Липсата на дълбочина в ислямската религия, частично се компенсира от нейната виталност :) .

mindstream,Иисус Христос е дошъл да потвърди вече казаното,а не да показва нов път.Но това го има в Библията.За светския и духовния живот-дали ще са напълно противоположни и отделни,или едно,и също нещо-ти сам си избираш.А и дай да се запитаме какво означава противоположни?!Дали Тъмнината е противоположното на Светлината или просто липсата и?!За светския и духовния живот-ти сам си изложил теза,но не знам дали го забелязваш.В примера ти за убиването на камъни на прегрешилата жена е примера.Няма как някой да е духовен човек,но да хвърля камъни по някой прегрешил,понеже самият той ще знае,че няма безгрешни хора и само Бог има право да съди всички.Следователно точно разграничаването на духовно,и светско създава някои противоречия.А противоречията,ако се замислим реално са си вътре в нас,понеже човек,който е успял да прозре Истината-той просто знае.

Дошъл е да потвърди кое? Той променя коренни принципи от Стария Завет.

Той променя коренни принципи от Стария Завет.

Blue Star и това ли не знаеш?

Донесъл чукчата свой роман в една редакция. Редакторът го прочел и му казва:

- Разберете, слабо е. Трябва да четете класика. Чели ли сте Достоевски, Толстой, Тургенев?

- Не! Чукча писател, не читател.

Нали не си чукча? :)

Жените 34 Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.

Жените 34 Мъжете стоят над жените с това, с което Аллах предпочете едни пред други и защото харчат от имотите си. Целомъдрените жени са послушни, пазят съкровеното си, както Аллах ги е запазил. А онези, от чието непокорство се страхувате, увещавайте, [после] се отдръпнете от тях в постелите, и [ако трябва] ги удряйте! А покорят ли ви се, не търсете средство против тях! Аллах е всевишен, превелик.

И? Това е примитивен, патриархален и сексистки морал, който е характерен за всички аврамически религии. Подобни препоръки можеш да откриеш и в Стария Завет.

Положението на мюсюлманките в Турция, Иран, Пакистан, Бангладеш, Индия или България е различно, т.е. не може да поставяме всичко под общ знаменател. В ислямската религия междуполовите отношения не се изграждат върху идела за равенство, а върху идеята за уважението и взаимното допълване. Причината за дискриминирането на жените в исляма се оправдава физиологически и психологически, защото се счита, че макар жените и мъжете да имат еднакви права и задължения, мъжете са една степен над своите половинки, защото психо-соматичната конституция на жената я ограничава. На теория идеята е, че тези ограничения защитават достойнството на жената и и дават възможност да разкрие своята истинска природа като майка, дъщеря или съпруга. В рамките на мюсулманския дискурс възражението срещу идеята за равенство между половете е следната: изравняването имплицира съревнование, което не е естетвено. Жената никога не би могла да стане мъж, както и обратно. Ролята на жената е в частната, семейната, роднинската сфера, а на мъжа - в публичната, обществената, политическата.

Социалната динамика, глобализацията, модернизацията и т.н. породиха нов феномен - образованата мюсулманка. Тя не се вписва в патриархалния модел. Появиха се и мъже, които искат да реформират исляма. Фундаменталистите и косервативно настроените мюсулмани се опитват да стопират тази еволюция и стигат до екстермни крайности, но не си дават сметка, че техните действия само ускоряват промяната. Тя е неизбежна.

Много думи, много увъртания! Живях известно време в Сирия! И щях да се оженя за арабка, но цената която поискаха бе неприемливо условие! И да отбележа никой не попита момичето харесва ли ме, какво е неговото мнение! Познавам приложението на корана в практиката! Жената там е приравнена към статуса на домашен любимец за жените късметлиики! Пътувахме из пустинята и срешнахме младо семейство араби! Жена бременна 7-8 месеца с товар на главата и един шабап с ръце на задника! Шабапа много се учуди, че аз остъпих мястото до шофьора на жена му, а не на него! Абе бе голям цирк докато работниците ми му обяснят, че за нас жената е нещо много особено когато е бременна! Така, че приятелю не ми обяснявай какво е жената в мюсюлманския свят!

Много думи, много увъртания! Живях известно време в Сирия! И щях да се оженя за арабка, но цената която поискаха бе неприемливо условие! И да отбележа никой не попита момичето харесва ли ме, какво е неговото мнение!

Познавам приложението на корана в практиката! Жената там е приравнена към статуса на домашен любимец за жените късметлиики!

Пътувахме из пустинята и срешнахме младо семейство араби! Жена бременна 7-8 месеца с товар на главата и един шабап с ръце на задника! Шабапа много се учуди, че аз остъпих мястото до шофьора на жена му, а не на него! Абе бе голям цирк докато работниците ми му обяснят, че за нас жената е нещо много особено когато е бременна! Така, че приятелю не ми обяснявай какво е жената в мюсюлманския свят!

Скептика и някои други са спецове по теорията...Само че припокриването и с практикта, което и те виждат че липсва, но го виждат доста замъглено през зацапан обектив, някои части от който са толкова пропагандно замърсени, че в съответната посока видимостта е нулева или толкова малка, че не е в състояние да различи тези "толкова незначителни подробности от пейзажа", докато някой като теб не им го навре в очите. Пък иначе се вадят медийно известните случаи на религиозни убийства на жени, но не и първопричината за тях, не и самата среда която ги потенцира. Наистина не само и единствено религията ислям е тази причина, а най-вече частта от нея, която е изградена върху тълкуванията на божиите заповени, които тълкувания и молитви във вид на хадиси и сури, са всъщност по-голямата част от писаното слово и твърде успешно замаскират иначе доста краткото оригинално ниспослание, ако приемем че от него въобще е останало нещо, впрочем в библията и другите религиозни книги положението е не по-различно...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

впрочем в библията и другите религиозни книги положението е не по-различно...

Това казвам и аз.

Не знам от къде ви хрумна, че не разграничавам теорията от практиката, идеала от реалността.

Написах следното: "На теория идеята е, че тези ограничения защитават достойнството на жената и и дават възможност да разкрие своята истинска природа като майка, дъщеря или съпруга." После добавих, че "социалната динамика, глобализацията, модернизацията и т.н. породиха нов феномен - образованата мюсулманка. Тя не се вписва в патриархалния модел. Появиха се и мъже, които искат да реформират исляма. Фундаменталистите и консервативно настроените мюсулмани се опитват да стопират тази еволюция и стигат до екстермни крайности, но не си дават сметка, че техните действия само ускоряват промяната. Тя е неизбежна."

Баси :) На китайски ли пиша или съм толкоз тъп, че нищо не мога да обясня?

Blue Star и това ли не знаеш?

Донесъл чукчата свой роман в една редакция. Редакторът го прочел и му казва:

- Разберете, слабо е. Трябва да четете класика. Чели ли сте Достоевски, Толстой, Тургенев?

- Не! Чукча писател, не читател.

Нали не си чукча? ;)

scepsis,не знам кой какво не знае...Прочети пак Библията.

mindstream,ако можеш и ти прочети Библията.Мисля,че е по-добре човек сам да стигне до някои изводи,отколкото да му бъде дадено всичко наговото.А и теорията е едно,а практиката друго-но,когато се слеят в едно,там се раждат някои неща,или по-скоро преоткриват.Аз наистина отказвам да отговарям на заяжданията на някои хора и личностните им нападки.Кой какво знае за него си е.На мен просто ми беше и ми е любопитно как мислят,и другите хора,понеже,ако имах нужда да слушам/чета само своето мнение,или да убеждавам другите хора в мойте виждания-наистина се чудя защо бих съществувала изобщо.Няма да е зле и други хора да се замислят върху това.Но изборът си е техен,а аз нямам право да им го отнемам,както и никой друг,междодругото!Оставете хората сами да си решат,бре!Това си е тяхно право и нека си го използват,както те намерят за добре!

Много думи, много увъртания! Живях известно време в Сирия! И щях да се оженя за арабка, но цената която поискаха бе неприемливо условие! И да отбележа никой не попита момичето харесва ли ме, какво е неговото мнение!

Познавам приложението на корана в практиката! Жената там е приравнена към статуса на домашен любимец за жените късметлиики!

Пътувахме из пустинята и срешнахме младо семейство араби! Жена бременна 7-8 месеца с товар на главата и един шабап с ръце на задника! Шабапа много се учуди, че аз остъпих мястото до шофьора на жена му, а не на него! Абе бе голям цирк докато работниците ми му обяснят, че за нас жената е нещо много особено когато е бременна! Така, че приятелю не ми обяснявай какво е жената в мюсюлманския свят!

октим,всичко винаги си има цена!Да се чудя как си мобъл да искаш да се ожениш за жена,която,дори не си знаел дали те харесва...Това да не ти е някаква стока,бре-все пак е жена,жив човек?!Но като цяло това,което си написал-сигурно е вярно.Както и това,което аз съм видяла със собствените си очи.А и твърде дълго време живях по доста странен начин.Да,на теория нещата са ок.Да,една жена мюсюлманка в 90% от случаите е осигурена от всякъде материално,но други неща липсват.Липсват до полуда!Тъй че айде някои хора да спрат с провокациите.Ако имат нужда да живеят в чисто физически аспект-ок,радвам се за тях,но нека са малко по-толерантни(поне да се опитат) и да престанат да си налагат псевдо-религията,и нека правят разлика между ВЯРА,и объркани теории,и не знам си какво,в които са толкова несигурни,че си мислят,че,ако убедят мнозинството хора в тях-те ще станат истина.Е,сорри,но и Гьобелс може да е имал пропуски.А понякога тези "пропуски" се оказват хора.Живи хора,които също имат чувства и душа,да му се невиди!!!Но пък за всяко нещо в крайна сметка си има причина.И може би точно,затова в едни от най-трудните ми моменти(слава на Аллах за тях)намерих истински хора,и вярващи.Има и такива мюсюлмани,но са малко,но все пак ги има.Тези,които се крият зад гръмки и неразбираеми думи-странни са ми.А и все поучават другите,все искат доказателства,и накрая пак увъртат,и питат,търсят от теб отговори,които,и да им дадеш ще са им непълно безполезни,понеже най-истинските неща са НЕВИДИМИ!!!

А към последното написано от scepsis искам да отправя една молба-докато живееш в християнска страна и нямаш никакъв досег с исляма,но този на практика-не знам как можеш да даваш квалификации къде не се вписва или се една образована мюсюлманка.А за реформите-мисля,че е по-добре да се реформира ВСИЧКО(което също е неизбежно!!!)-просто е доста странно как хора,които са ненаясно със собствената си религия и разбирания да се опитват да променят нечии чужди разбирания,или религия?!Аз поне отказвам да го разбера това нещо.Отказвам да разбера мюсюлманите,които нямат толерантност към различните хора от тях,понеже Аллах/Бог е ЕДИН и Той е за всички нас.Нещо повече-Той е Създателят на ВСИЧКИ НИ,на абсолютно ВСИЧКО!!!И нима Той не знае по-добре от нас?!Защото някои хора,които си мислят,че правят доста неща в Негово име-правят ги повечето за себе си,но нейде.Създателят на Световете има нужда човеци да го защитават,хах?!Наистина интересна теория.И няма как да реформираш нещо,което по изначално си е съвършено.Човек КОГА ще разбере,че той самия се нуждае от реформа?!Че промяната започва отвътре навън,а обратното е немислимо-макар че изглежда по-реално?!

А и scepsis,какво против чукчите?! :clap::lol6: Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Аз съм им фен на чукчите! Звездичке, трудно ми е да се ориентирам в твоите схващания - не си христянка, не си мюсулманка, нито индуистка, нито материалистка. Вярваш в Исус и Мохамед, но вярваш и в карма, и прераждане. Пълна каша...

Аз съм им фен на чукчите! Звездичке, трудно ми е да се ориентирам в твоите схващания - не си христянка, не си мюсулманка, нито индуистка, нито материалистка. Вярваш в Исус и Мохамед, но вярваш и в карма, и прераждане. Пълна каша...

scepsis,няма значение аз каква съм или в какво вярвам,или не.А и знаеш ли,това да слагаме етикети на хората-интересна човешка черта е.В училище и университета главно на това ни учат-да лепим етикети.А ние някъде на заден план оставаме.Аз ти предлагам нещо друго-ориентирай се ти в какво вярваш и твойта каша,понеже знам,че всеки един от нас си има собсвена каша.А и всеки от нас си има собсвен път.Това,че ние понякога отказваме да видим нещата-нима това значи,че тях ги няма?!Не знам ти в какво вярваш или не,но успех по Пътя.Всеки според собствения си избор!Намасте. :)

mindstream,ако можеш и ти прочети Библията.Мисля,че е по-добре човек сам да стигне до някои изводи,отколкото да му бъде дадено всичко наговото.А и теорията е едно,а практиката друго-но,когато се слеят в едно,там се раждат някои неща,или по-скоро преоткриват.Аз наистина отказвам да отговарям на заяжданията на някои хора и личностните им нападки.Кой какво знае за него си е.На мен просто ми беше и ми е любопитно как мислят,и другите хора,понеже,ако имах нужда да слушам/чета само своето мнение,или да убеждавам другите хора в мойте виждания-наистина се чудя защо бих съществувала изобщо.Няма да е зле и други хора да се замислят върху това.Но изборът си е техен,а аз нямам право да им го отнемам,както и никой друг,междодругото!Оставете хората сами да си решат,бре!Това си е тяхно право и нека си го използват,както те намерят за добре!

Чел съм я, както и доста други книги на духовни теми. И не смяташ ли, че Христос променя коренни принципи от Стария Завет :biggrin:

Дошъл е да потвърди кое? Той променя коренни принципи от Стария Завет.

Монотеизмът е пътят на всички Божий пророци

В Петокнижието, в Евангелието и в Корана

Иисус (а.с.*) Бог пратил до евреите, чеда Израилеви, когато те вече не се придържали към първоначалната форма на учението на Моисей (ас*).

Той им напомнил най-важните от всички заповеди:

„първа от всички заповеди е: слушай, Израилю! Господ, Бог наш, е един Господ“ (Марк. 12/29) **

Той никога не е казвал, че трябва да му се молим, а напротив винаги изтъквал, че човек трябва да служи единствено на Господ.

„Господу, Богу твоему се покланяй, и Нему едному служи“ (Лук. 4/Кул

Той напомнял на евреите, че трябва да спазват Божийте закони.

„Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня. Защото, истина ви казвам: докле премине небето и земята, ни една йота, или една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.“ (Мат. 5/17-1Кул

Посланието му било само за евреите, децата Израилеви. И затова поръчал на учениците си да мисионерствуват само между евреите.

„Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев.“ (Мат. 15/24)

„Тия дванайсет души изпрати Иисус и им заповяда, като каза: по път към езичници не ходете и в самарянски град не влизайте; а отивайте най-вече при загубените овци на дома Израилев;“ (Мат. 10/5-6)

Обаче учението на Иисус, Евангелието Господне, също не запазило дълго първоначалната си форма. Понеже, скоро след като той вече не бил на земята, Павла твърдял, че го видял като мираж и започнал да „обогатява“ Исусовото учение със собствените си мисли и разсъждения.

Павла анулирал закона.

„обаче, като узнахме, че човек се оправдава не чрез дела по закона, а само чрез вяра в Иисуса Христа, и ние повярвахме в Христа Иисуса, за да се оправдаем чрез вярата в Христа, а не чрез дела по закона; защото чрез дела по закона няма да се оправдае никоя плът.“ (Гал. 2/16)

Той решил да пропусне някои точки от закона и да запази други.

„Защото, угодно бе на Светаго Духа и нам да ви не възлагаме вече никакво бреме, освен тия нужни неща: да се въздържате от идолски жертви и от кръв, от удавнина и от блудство, и да не правите на други онова, което не е вам угодно. Като се пазите от това, добре ще сторите. Здравейте!“ (Деян. 15/28-29)

Тъй като християните следват Павла, а не Иисус, те считат консумацията на свинското месо и лихвите за позволени, въпреки че в Библията ясно се твърди обратното.

„и свинята, защото копитата й са раздвоени, ала не преживя: тя е нечиста за вас; месото им не яжте и до труповете им се не допирайте.“ (Второзаконие 14/Кул

„на чужденец давай с лихва, а на брата си не давай с лихва, за да те благослови Господ, Бог твой, във всички твои работи в земята, която отиваш да я завладееш. Ако дадеш оброк на Господа, твоя Бог, незабавно го изпълни, защото Господ, Бог твой, ще го изиска от тебе, и върху тебе ще легне грях;“ (Второзаконие 23/20-21)

Така той променил вярата на Децата Израилеви, като противоречал и на двамата от техните пророци (Моисей и Исус). В началото като разбрали че той се отдалечава от учението на Иисус, вярващите сред евреите му оказали съпротива:

„А когато Галион беше проконсул в Ахаия, иудеите единодушно нападнаха Павла и го отведоха на съдилището, като казваха, че той придумва човеците да почитат Бога не по закона.“ (Деян. 18/12-13)

Иисус обаче бил дошъл, за да изпълни закона.

„Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня.“ (Мат. 5/17)

Павла твърдял, че Иисус бил „Божий син“

Названието „Божий син“ или „Син Божий“ се използвало и преди това в библията, но със съвсем друго значение.

Много били наричани Божий синове, но без това да е било приемано буквално.

Всеки, който вярва, изпитва страх Божи и Му е покорен, е чедо Божие.

„А на всички ония, които Го приеха, - на вярващите в Неговото име, - даде възможност да станат чеда Божии;“ (Иоан. 1/12)

„за да бъдете синове на вашия Отец Небесен;“ (Мат. 5/45)

„Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.“ (Мат. 5/45)

Пророците Господни са и синове Господни. Пророкът Израил е бил първородният син Господен:

„Кажи на фараона: тъй говори Господ (Бог Еврейский): Израил е Мой първороден син;“ (Изход 4/22)

„ще възвестя определението: Господ Ми (Давид) каза: Син Мой си Ти; Аз днес Те родих.“ (Псалтир 2/7)

Също и за Адам, който няма ни майка ни баща, е казано в Свещеното Писание, че бил Божий син:

„Еносов, Ситов, Адамов, Божий.“ (Лук. 3/3Кул

Павла обаче бил първият, който твърдял, че Исус в буквалния смисъл на думата бил Божий син; а също така и буйно разпространявал това свое мнение.

„но, когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона,“ (Гал 4/4)

„и веднага начена да проповядва в синагогите за Иисуса, че Той е Син Божий.“ (Деян. 9/20)

Учениците на Исус се ужасили от това дело.

„И всички, които слушаха, се чудеха....“ (Деян. 9/21)

Исус обаче сам казвал за себе си, че той е човек и син на човек.

„А Иисус му казва: лисиците имат леговища, и птиците небесни - гнезда; а Син Човеческий няма де глава да подслони.“ (Мат. 8/20)

„и даде Му власт да извършва и съд, защото е Син Човечески.“ (Иоан. 5/27)

„А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви каза истината, що чух от Бога. Авраам това не е правил.“ (Иоан. 8/40)

За съжаление обаче се наложило мнението на Павла, и това била първата стъпка, която довела в течение на три столетия до отдалечаване от същинското религиозно учение на монотеизма до триединството (вярата в Светата Тоица). (Първи Вселенски Събор в Никея - 325 г.с.х)

В Корана се възстановява рангът на Иисус като човек и пророк Божий.

„Месията, синът на Мариам, е само пратеник, преди когото отминаха пратеници, а майка му е всеправдива. И двамата приемаха храна. Виж как им разясняваме знаменията, после виж как лъжат!” (Сура Ал-Маида 5:75)

„И когато Иса почувства неверието у тях, рече: “Кои са моите помощници [по пътя] към Аллах?” Неговите ученици рекоха: “ Ние сме помощниците по пътя на Аллах. Повярвахме в Аллах и свидетелствай че сме отдадени!”” (СураАл-Имран 3:52)

И в молитвите им към Аллах се казва:

„Господи наш, повярвахме в онова, което Ти низпосла, и последвахме пратеника. Впиши ни редом със свидетелите!” (Сура Ал-Имран 3:52)

„И рече Иса, синът на Мариам: “О, синове на Израил, аз съм пратеник на Аллах при вас, да потвърдя Тората преди мен и да благовестя за пратеник, който ще дойде след мен. Името му е Ахмад.” А когато [Мухаммад] им донесе ясните знаци рекоха: “Това е явна магия.”” (Сура Ас-Сафф 61:6)

За да поправи така изменилата се религия и да я затвърди, Аллах (с.в.т.*) изпратил пророка Мохаммед (с.а.с.*) с корана, последното предупреждение и радостна вест за човечеството и бъдещето.

:)

Редактирано от Andrei1818 (преглед на промените)

Много интересно, аз не съм нов във форума чета ви отдавна! Още с първият ми пост разшифровахте името ми, а не можете да установите в какво вярва Blue_Star, ще ви кажа, това е човек докоснал се до ирационалното знание! А веднъж погледнал зад светлината човек се издига над религии учения и т.н. тоест елиминират се посредниците!Blue_Star просто върви без посредници! Откъде знам ли? Ами усещам себеподобните си!

Пълна каша ли - я стига!

Бях поканен на чаша чай в дома на един от работниците ми! Видях сестра му незабулена! И понеже я оскверних с погледа си момичето щеше да си изпати лошо! Нямаше право да влиза в мъжката част на дома когато има гост неканена и с непокрито лице! А тя не е знаела за госта! Свобода! Изборът бе да я поискам, стана ми жал като видях как се сви като пребито куче! Това не може да се опише! Поискаха 3000долара после паднаха на две хиляди! Като разбраха, че пари за жена няма да дам, поискаха да си разменим сестрите! Казах им, че нямам нищо против, но ако се съгласи сестра ми, казах им и че при нас се дава зестра на момичето! Върхът бе въпроса: Толкова ли е пропаднала сестра ти, че да плащате на някой да я вземе???

Да не ви разказвам на какви въпроси трябваше да отговарям на следващият ден!!!!

Октим, съжаляжам, но изобщо не вярвам на разказите ти. Виждам, че не си запознат с Исляма и говориш лъжи. Според мен, ти си някакво хейтърче. Сирия забрани никаба в университетите http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3134031

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.