Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

nickfox

Проблем с дисплей на Acer Aspire 7520G

Препоръчан отговор


Проблемът е следният:

Както работеше лаптопът, започна да бързо премигва дисплея. След рестарт още от начало излязоха червени, сини и бели тънки вертикални линии на гъсто. След това започна да изсветлява на различни места. Лаптопът през това време си зарежда и явно, че се опитва да възпроизведе картината, но резултатът е този - черти, бели и тъмни петна.

Не е цъфнала видеокарта, защото на външен монитор работи.

Съмнението ми пада на LCD инвертора, защото дисплея светва, но резултатът е гореописаната картина.

Какво мислят компетентите колеги в този форум. Излишни приказки по темата от типа "кой по, по, най" и "едно срещу друго" не са желателни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хм, струва ми се, че не инвертора. Ако е той екрана остава тъмен, но работи т.е. картината я има и е нормална. Освен това в повечето случаи се чува едно жужене от самия инвертор.

Пробвай да наместиш кабела на дисплея - извади го и го постави отново и към дъното и към дисплея. Друго, пробвай да понатиснеш леко дисплея и по самия него и по рамката, да видиш какъв ще бъде резултатът ( дали ще се появи картината) .

Все пак, ако лаптопът е гаранционен го но си в сервиза.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хм, струва ми се, че не инвертора. Ако е той екрана остава тъмен, но работи т.е. картината я има и е нормална. Освен това в повечето случаи се чува едно жужене от самия инвертор.

Пробвай да наместиш кабела на дисплея - извади го и го постави отново и към дъното и към дисплея. Друго, пробвай да понатиснеш леко дисплея и по самия него и по рамката, да видиш какъв ще бъде резултатът ( дали ще се появи картината) .

Все пак, ако лаптопът е гаранционен го но си в сервиза.

Не е гаранционен за жалост.

Но ето какво намерих из нета. Проблемът и симптомите са същите:

Had a "multicoloured vertical lines on screen" problem with an Acer

Aspire 7520G laptop and found a solution, which may be handy for others.

Feel also free to comment if you have explanations for some of the

rather strange observations made before finding the final solution.

For reading the solution only, just skip the comprehensive text

explaining the symptoms observed and the consideration and

troubleshooting done, and go directly to the end of this text. You may

find some clues in the text here, though.

Symptom: Multicoloured vertical lines started appearing and made the

computer stall, and the fan-area was extremely hot. Probably

over-heating I thought ! After cooling down 10min the laptop could boot

again, but stalled again after some time - again with multicoloured

vertical lines and a very hot fan area. After a few days the computer

could not boot at all - only vertical lines appeared, which actually

developed over a few minutes to a totally white/grey screen. Very

strange !

Troubleshooting 1: After de-mounting the fan I found a thick dust mat

partially blocking the hot air flow out of the fan. This was what caused

the overheating problem, so I hoped this could solve the whole issue.

But wrong ... still when booting, the monitor was only multicoloured

vertical lines.

Fear: New LCD or new graphics card or new laptop ?

Hope: However - with an external monitor the laptop could boot though,

but only in "safe mode". I found out that the primary graphics card is

not used in safe mode - instead an on-board "vga-safe" card is used. For

some reason this "vga-safe" card cannot be used on the build-in LCD in

the laptop, so the external monitor was needed here.

Troubleshooting 2: Graphic Card problem or LCD problem ?

In safe mode I deactivated the graphics card in "device manager"

- Doing this, the laptop could boot normally in Vista with the external

monitor. Here the "vga-safe" card was used again (automatically).

- Without the external monitor the laptop could boot "normally" also,

but still only with multicoloured vertical lines on the internal LCD

screen. The "normal" boot was observed by hearing the Vista startup

tune.

Problem Identification: So - this was most likely a graphics card

problem.

Solution: I had heard somewhere that a similar problem was solved by

"heating the chip". Unfortunately without any procedure details (hair

dryer, lamp, oven, or .. ? ). But since I was almost sure that I had a

graphics card problem, I would like to give this approach a shot, before

buying a new card. So... how to heat: I figured that booting withoutout

cooling the graphics card would definitely heat it up. So this is what I

did and it worked:

- I demounted the cooling devide from the graphics card

- then tried to boot ... but the computer shut down after a few seconds

(probably a chip overheating sucurity ?) The graphics chip really got

hot !

- I did this boot 2-3 times, always with the shut-down as result.

- on 4th attempt something different happened ... it did shut down

again, but this time the "Acer" sign appeared on the screen !.

Connection made !

- Then I re-installed the cooling devide on the graphics chip and

... voila ... laptop booted normally, and has done since.

Comments:

- don't use this procedure if you are not willing to risk destroying

your graphics card completely, since I guess this could happen when

demounting the cooling device. But if you have identified the graphics

card as the bad component, there is not much to waste.

- Since the dust mat in the fan outlet caused the problem, I have now a

routine to clean this ever 3 months or so. Doing this, I hope a similar

problem will never occur again

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Оказа се, че методът, който намерих в интернет и публикувах тук на английски, работи.

Преди малко го приложих.

Свалих охлаждането на видеокартата, включих лаптопа, изчаках около 5-6 секунди, като проверявах с пръст температурата и го изключих.

Изчаках около 10 секунди и отново го включих - на екрана се появи логото на Acer и нямаше и помен от онези многоцветни линии и последващите ги сиви и бели петна по екрана.

Лаптопът ми работи отново нормално.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...