Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Съдът оправда Ахмед Доган.Нямало е конфликт на интереси


Препоръчан отговор


Публикувано изображение

Върховният административен съд ще разследва лидерът на ДПС Ахмед Доган за конфликт на интереси. Това реши днес парламентарната комисия за борба с корупцията на извънредното си заседание.

Доган ще отговаря пред Темида за консултантския си договор по проекта "Цанков камък", за който е получил хонорар в размер на левовата равностойност на 1 милион евро.

"За" решението гласуваха председателят на комисията Димо Гяуров от синята коалиция, Николай Коцев от ГЕРБ, както и Валентин Николов от "Атака". "Против" се обяви единствено депутатът на Доган Камен Костадинов.

Аргументите, дадени от Костадинов пред комисията бяха, че по времето, когато е консултирал проекта, все още не е действал законът за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси.

Депутатът припомни, че договорът на Доган е изтекъл в края на 2008 г., а законът е започнал да действа от началото на 2009 г. В отговор от комисията го репликираха, че Доган е получил 400 хиляди лева авансово през 2008 г., но основната част от сумата - над милион и половина лева е постъпила в банковите сметки на Сокола на 12 февруари 2009 г.

Експертите към комисията Елиана Масева и Елеонора Николова определиха като "цинизъм" факта, че четиримата учени, помагали на Доган да изготви проекта, са се разписали под хонорар от общо 50 хиляди лева.

Герберът Николай Коцев допълни, че за проучвания, необходими за изготвянето на подобен проект, трябват 25 години. С три гласа "за" и един "против" в крайна сметка депутатите решиха да изпратят още в петък доклада си по случая във Върховния административен съд.

Съдебната одисея за Доган обаче няма да спре дотук. Очаква се от септември комисията да продължи разследванията си по консултантските договори на Сокола.

Следващият председател на комисията Валентин Николов от "Атака" заяви намеренията си ДПС лидерът да бъде разследван и за търговия с власт, както и за данъчни престъпления, тъй като не е отчислил данък от хонорара си в хазната.

Решението на комисията предизвика недоволството на Камен Костадинов, който заяви, че спорът е загубил юридическите си измерения и се е превърнал в "за" или "против" Доган. Безобразията най-накрая трябва да приключат. Господин Ахмед Доган ни играе по главите 20 години на целия български народ, отсече шефът на комисията Димо Гяуров и прекрати заседанието.

Теодора Йолчева/Standartnews.com

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Крайно време беше да се захванат и с него... 20 години е над държавата и закона... :angry:

А мислиш ли, че нещо ще стане ?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

поредният цирк ... !!!

поредната имитация че правят нещо......


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всичко е фарс за съжаление,ще има дела , преразглеждания, глупости и нищо няма да стане...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз не мисля, че е цирк, но ми е трудно да повярвам, че ще се стигне дори до отнемане на тези 1 950 000 лв, които е взел "хонорар" като велик хидроинженер (бе те вярват ли че поне един човек им вярва?). 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще го осъдят друг път-

тука е Страната на Чудесата и на кокошките и овцете

http-~~-//www.vbox7.com/play:6f6ac3a8

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

След всички показни арести, Доган като че ли е вече в сянката. Едва ли някой може да му помогне, освен съда, както многократно е доказвал това в подобни случаи. Чудя се, защо поддръжниците му вярват, след като той богатее на техен гръб. Едно е религията, друго е някой да се възползва от това. Е, това електоратът му няма да го разбере, защото нещата винаги могат да се обърнат и да заприличат на репресия срещу малцинствата и незачитане правата на човека.

Редактирано от ImpossibleMan (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А мислиш ли, че нещо ще стане ?

То както виждаме той достатъчно добре си е "вързал гащите" за да не могат да го пипнат за нещо, ама ... по твоята логика дай изобщо да не хващат престъпници, защото не могат да ги осъдят.. :blink:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

които е взел "хонорар" като велик хидроинженер . 

А ти къде прочете, че парите ги е взел, защото е велик инженер?

Всъщност наясно ли по колко стотин параграфа един човек може да консултира даден проект?

Престанете да пишете глупости поне.

Ясно е, че Доган бърка на много хора няма да казвам къде, но пък и разберете, че целия прах в очите на същите тези е най-нормалното нещо, което ще се случи. Така след още една година управление отчета ще бъде още по-пълен с изпълнените обещания, едно от които е всеки, който е крал от народа, да бъде даден на прокуратурата.

Дадени на прокуратурата - бол. Осъдени - йок.

Всичко е фитка! Юруш към избирателните урни с герб-ер в ръка!

Венсеремос!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А мислиш ли, че нещо ще стане ?

Разбира се, че нищо няма да стане. Законово не могат да го пипнат за тези пари. Единствено стой въпроса с морала. Но от друга гледна точка морал и Доган са оксиморони.
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А ти къде прочете, че парите ги е взел, защото е велик инженер?

Четох го на много места, но не го вярвам. Смятам че с тези пари взети само по документи си пере други крадени пари.

Може би си пропуснал да чуеш преди време защитата му от Лютфи Местан как Доган наистина бил велик в тази област и каква лаборатория оборудвана с техника имало в сараите му.

Престанете да пишете глупости поне.

И аз това исках да ти кажа.

Редактирано от delig (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Това е нещо, което отдавна трябваше да се случи. Публична тайна е този метод да легализиране на подкупите и налагане на корупция, като единствен начин да пробиеш. Друг е въпросът какво изобщо ще случи в съда.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 1 месец по-късно...

Доган ще влезе в затвора! - твърди Маргарита Михнева, а Бойко: Обещах на България Доган да бъде подсъдим.

Дали ще стане? Осман Октай - Шифърът на Доган

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доган е една кукла на конци, като го вкарат на топло нищо няма да се промени. И честно казано мисля, че всичко е цирк, просто и да го вкарат, като има парички, затвор за него няма. Макар, че може и да изяде един куршум, или с политическа цел, или от някой добър българин или турчин :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
  • 4 седмици по-късно...

Съдът: Няма конфликт за хонорара на Доган

Публикувано изображение

Решението на съда за хонорара на Ахмед Доган не е окончателно

Сн.: БГНЕС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган не е изпаднал в конфликт на интереси, след като е получил хонорар от 1,5 млн. лева по проекта "Цанков Камък".

Това е решението на Върховния административен съд, съобщи БТА.

Председателят на състава е подписала с особено мнение. Според съдията-докладчик Марина Михайлова, Доган трябва да бъде глобен с 3000 лв. и да бъде присъдена в полза на държавата сумата от 1 356 857 лв., след приспадане на данъците.

Тричленният състав на съда не приема становището в доклада на парламентарната антикорупционна комисията за наличие на конфликт на интереси на Ахмед Доган, защото договорите за поръчка били сключени преди влизане в сила на закона. Така задължението за деклариране е датата на сключването им. Липсвали доказателства като депутат Доган да е участвал в гласуване в Народното събрание на решение в полза на "Институт по строителство и минно дело "АД, пише в мотивите на съда.

Според магистратите обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на възнаграждение за извършените поръчки, не е достатъчно, за да се приеме, че има конфликт на интереси. Следва да има възможност частният интерес, породен от конкретната търговска дейност, да повлияе върху обективното изпълнение на задълженията на заемащия публична длъжност, пише в решението.

Такива конкретни доказателства не били представени нито от комисията при извършената от нея проверка, нито при съдебното производство. Затова не може да се отнеме в полза на държавата равностойността на получената от Доган сума, смята съдът.

По повод на искането на адвоката на Доган - Румен Еленски, хонорарът му от 48 000 лева да бъде за сметка на парламента, ако съдът не намери конфликт на интереси, ВАС смята, че тази сума е прекалено висока и затова Народното събрание трябва да бъде осъдено да плати на Доган разноските по делото от 150 лв.

В особеното си мнение съдията-докладчик Марина Михайлова е записала, че не споделя становището за липса на конфликт на интереси.

Според нея в конкретния случай, "при липса на специална компетентност от Ахмед Доган в областта на възложените му задачи и фактът, че е възложил изпълнението на договорите на трети лица, изводът е, че възложените му действия са направени с оглед на личността му като народен представител, председател на ДПС, която е мандатоносител на правителството към момента на сключването на договорите".

И търговското дружество и Доган знаели, че е невъзможно той да се справи с разработките и затова "предметът на договорите прикрива други отношения между страните", посочва Михайлова.

Според нея става дума за прикрити договори. Те са действителни, стига да отговарят на изискванията на закона. "Следователно е налице реално получаване на облага по смисъла на закона за конфликт на интереси", пише в мотивите си Михайлова.

Доган трябвало да декларира част от хонорара - 1 356 857.06 лева на 12 февруари 2009 г., когато законът е изисквал това. Михайлова е съгласна с доклада на антикорупционната комисия, която приема икономическа зависимост спрямо "Институт по строителство и минно дело" АД. Според нея е налице и обвързаност на института с държавата чрез получаване на пари по изпълнението на проекта "Цанков камък" и направените от Доган разработки.

"Зависимостта от частния интерес не е ограничена само до момента на получаването на облагата, а тя съществува като възможност за поети задължения във времето напред", пише още Михайлова в мотивите си.

Тя приема като косвено доказателство за намерението на Доган да участва при разпределянето на държавни средства между фирмите и неговото изказване на 18 юни 2009 г. в с. Кочан, в което той казал: "Аз съм инструментът на властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата ... И от гледна точка на проекти, и от гледна точка на тяхното изпълнение, на оперативни програми и т.н. Когато ние искаме по-мощно присъствие в парламента, това означава, че искаме по-широко позициониране в парламента и от там в централната власт, господа."

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред 5-членен състав в 14-дневен срок.

Парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика ще обжалва решението на ВАС, каза пред “Фокус” председателят на комисията Валентин Николов. Той обясни, че решението на съда го изненадва. Разбрах, че председателката на състава се е разписала с особено мнение, което е доста сериозен акт от нейна страна, добави той.

Подобно решение на ВАС беше очаквано, каза пък зам.-председателят на ПГ на ДПС Камен Костадинов. Той е удовлетворен от решението. „Излезе ми пяна на устата да обяснявам, че между „Цанков камък” и случая с хонорара на г-н Доган няма абсолютно никаква връзка”, каза Костадинов.

news.dir.bg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

6 месеца след този ми пост :

А мислиш ли, че нещо ще стане ?

и решението на ВАС е налице :)

Сега ми е интересно следното :

когато започна това разследване, някои личности се изкаха така :

.... Камен Костадинов, който заяви, че спорът е загубил юридическите си измерения и се е превърнал в "за" или "против" Доган. Безобразията най-накрая трябва да приключат. Господин Ахмед Доган ни играе по главите 20 години на целия български народ, отсече шефът на комисията Димо Гяуров и прекрати заседанието.

Ха сега де - това няма ли да счита като оклеветяване ?

Какво ще се случи с тези, които напразно занимават половин година цялата страна с нещо, което след това съда отхвърля ?

Все ми се струва, че в една правова ( тоест съдът и правото са върховни) страна не би трябвало да останат безвъзмездени заради очернянето на един човек ( независимо от това, че се казва Ахмед, пък бил той и Доган)..... :ph34r:

p.s. баси -почнах да говоря като адвокат на Доган, но се поставям на негово място и ми става много интересно дали ще има последствия за тези, които повдигнаха обвиненията

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че няма да има последици, защото Доган е достатъчно умен, за да не занимава хората със себе си и да замълчи, когато не е удобно да се говори.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Мисля, че няма да има последици, защото Доган е достатъчно умен, за да не занимава хората със себе си и да замълчи, когато не е удобно да се говори.

Вероятно си права :)

Аз обаче обсъждам хипотетично казуса, и както вече казах - поставям се на мегово място - ако някой реши например да каже, че аз съм взел 1 милион лева и съм корумпиран :ph34r: .

Шест месеца след това цялата страна ще подмят името ми, всички ще ме гледат по улиците на кръв, ще ме викат на разпити и т.н.

А след това съда ме оправдава.

и се казва -няма такова нещо.

Е, кой ще ми върне доброто име, и кой ще ми върне тревогите и всичко останало, кеото ще съм преживял през тия 6 месеца ?

няма ли да искам възмездие за този, който ме е оклеветил ?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Вероятно си права :ph34r:

Е, кой ще ми върне доброто име, и кой ще ми върне тревогите и всичко останало, кеото ще съм преживял през тия 6 месеца ?

няма ли да искам възмездие за този, който ме е оклеветил ?

И аз обсъждайки съвсем хипотетично казуса ти казвам - ако си оклеветен и ЗНАЕШ, че си оклеветен, ще си търсиш правата - естествено. Длъжен си. Още повече, че не са те обвинили като Иван или Драган, а като длъжностно лице.

Но... НО... Ако някъде дълбоко в себе си знаеш, че не си оклеветен... Ти си достатъчно умен мъж и ме разбираш какво имам предвид.

Това е още един момент, освен онзи при сватбите, когато човек говори или млъква завинаги.

Доган може да е всякакъв, с всякакви квалификации може да бъде определен - за толкова време в политиката може би всички те ще му паснат, но едно не може да му се отрече - умен е та дрвънка от ум... Това е пак мое лично мнение.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Доган може да е всякакъв, с всякакви квалификации може да бъде определен - за толкова време в политиката може би всички те ще му паснат, но едно не може да му се отрече - умен е та дрвънка от ум... Това е пак мое лично мнение. Доган може да бъде "умен" - само в България.В нормална държава не!. Там на такива умници им викат им викат престъпници.. :ph34r:

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване