Премини към съдържанието

Препоръчан отговор


Тук е място за споделяне на рецепти за зимнинка-

туршийки,мармалади,компоти и т.н.

:P

Ето от мен първата,изпитана,проверена-

мнооооого са вкусни,пият много ракия и водка

Кисели краставички без варене

Публикувано изображение

 

Значи взимаш 1 буркан - без значение колко голям.

Буркана се пълни с вода догоре.

После водата се разделя на две еднакви части.

В едната половина вода слагате сол до тогава,докато 1 яйце сурово не изплува от повърхността.

Двете части вода смесвате с добре разтворената сол.

На дъното на буркана се слагат зърна чер пипер,сушен копър,чесън и листа от вишня.

Корнишоните се нареждат в буркана и се заливат с приготвената вода.

Обръщат се от време на време и стават много бързо - както ще ги и изядете де - бързо.

:licklips:

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)
  • Харесва ми 13

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Публикувано изображение

За любителите на пикантното предлагам начин : избирате си чушки от пазара, изпържвате ги в тенджера с капак (че много пръска), изваждате в голям съд, омесвате с целина, магданоз, и настъргани моркови! Разпределяте в торбички и прибирате във фризера! Зимата след като извадите торбичката от фризера овкусявате със сол, захар и оцет! Вкуса е невероятен и няма да ви повярват, че са от фризер!

Публикувано изображение

А тези чушчици съм ги направила с готовата марината на д-р Йоткер! Пробвайте!

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Снощи сварих малко сладко от малини. 2кг. малини 2кг. захар 10 малки бурканчета излезнаха на средна цена от 1,70лв. Мисля докато има още, да взема и да замразя килограм, два. Друго си е през зимата да вмъкнеш една идея малини я в сладкиш, я в мелба, я на печена филийка с масълце ... :D

  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Слънчева туршия

Публикувано изображение

Продукти:

* 1 с.л. сол

* 1 с.л. захар

* 50 мл оцет

* чорбаджийски чушки

Приготвяне:

Чорбаджийските чушки се надупчват с игла на 5-6 места и се подреждат плътно в компотени буркани. Във всеки буркан се слага по 1 с.л. сол и захар и 50 мл оцет. Долива се до горе с вода и се затварят с нови капачки. Поставят се на слънце за 40 дена. Чушките добиват приятен кехлибарен цвят. Прибират се на хладно.

  • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тази рецепта по-горе я правя години наред, че е лесна и мързелива! Да уточня, чи винаги използвам морска сол вместо обикновенна...Така знам от баба ми...

Тази година не успях да направя любимата си "Апетитка"http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif, дават ли се 1.60лв за кило домати, срамота...http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif


  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Тази рецепта по-горе я правя години наред, че е лесна и мързелива! Да уточня, чи винаги използвам морска сол вместо обикновенна...Така знам от баба ми...

Тази година не успях да направя любимата си "Апетитка"http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif, дават ли се 1.60лв за кило домати, срамота...http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Ами като гледам кви са цените на лютениците и апетитките...все ще излезе по-евтино мисля.

Ти как я правиш Апетитка?

:)

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ти как я правиш Апетитка?

Тази апетитка я правя само когато доматите са на аванта! Няма да дам 2лв.за домати...

Дозата е:

5 кг домати

1кг чушки

5 глави чесън

сол на вкус

захар на вкус

100мл олио

магданоз

Приготовлението е като обикновенна лютеница, като малко преди да свалите от огъня прибавяте чушките (много я харесвам с чорбаджийските чушки), варите още малко и разсипвате в бурканчета!

Това не помня за колко бурканчета беше, аз винаги правя двойна доза!

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте!!!Прочетох рецептите за "Апетитка" и реших и аз да напиша една става много вкусна и може някой да реши да пробва.Продуктите са: 800гр.чорбаджийски чушки/нарязани на парчета около 1.5-2см./ 2кг.изпечени и обелени червени/зелени/пиперки нарязани на ивици 2кг. червени домати смлени 200мл.олио 200мл. оцет 60гр. сол 3-4 зърна бахар 5гр. черен пипер 2-3 дафинови листа 1 глава чесън нарязана на ситно 1 връска магданос нарязан на ситно ПРИГОТВЯНЕ: Доматите се сваряват до сгъстяване.Прибавят се оцеда,олиото,захарта,солта,черния пипер,бахара,дафиновия лист и се варят 10-15 минути.Прибавят се пиперките и се варят 5 минути след което се прибавят чорбаджийските чушки и се доваряват още 5 минути.На края се прибавят чесана и магданоза.След кото сместа истине се затваря в буркани и се стерелизира 10 минути.

  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кисело зеле Избират са здрави средна големина зелки. Пообелват се външните листа, а кочана се нацепва на кръст. Слагате в бидона и затискате с нещо - кръстачка и камък - предават се от поколение на поколение. Приготвя се солен разтвор - доло горе половин кило сол на 10 литра вода - трябва да покрие с една педя зелето. След 3-4 дена почва да се претака - през 2-3 дена за 2-3 седмици - вече въпрос на вкус и мерак.

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бърза туршия със зеле и чушки

Публикувано изображение

Продукти:

* 3 кг червени чушки

* 1 кг моркови

* 2 кг зеле

* 1 стрък целина (кервиз)

* 1 кг карфиол

* 500 г захар

* 250 г сол

* 1 л оцет

* 500 г олио

Приготвяне:

Нарязват се чушките и се разбъркват с 500 г захар и 250 г сол. Оставят да престоят около 8 часа, като от време на време се разбъркват. Течността от чушките се отцежда в тенджера, добавят се оцетът и олиото и се слага на котлона да заври. Нарязаните зеленчуци се разпределят в буркани и се заливат с врящата марината.

Може да се направи и с различна пропорция на зеленчуците, но за зададената марината, трябва да са общо 7 кг. За по-трайна туршия в саламурата се слагат 20 аспирина или натриев бензонат.

receptite.com

  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Заразно луда си!http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/kiss.gif

Дай насам рецептата/или поне най-калпазанската,която знаеш за лютеничка/Ще ми е сефтето.:P

ппИмам и кофа със зелени доматчета...някакви идеи...:wors:

Ники, това е саламура за абсолютно всичко:

1 част сол

4 части захар

4 части оцет

10 части вода

Това го кипваш и наливаш в бурканите, които предвидливо си натъпкала със зарзават. Естествено може смело да джуркаш целини, синапено семе, чесън и каквото ти диктува шестото чувство. На един буркан "Омния" слагаш по два аспирина. На другия ден ако се налага долей още саламура /зеленчуците ще я "глътнат" малко/ и слагай капачките.

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

emmi,бижу си ми тииииииии.Утре ще свещенодействам с трушииките.Радвам се,че тук сте ми полезни,не е само словоблудство и чесане на пръстчетата по клавишите.:wors:

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Кисело зеле

Избират са здрави средна големина зелки. Пообелват се външните листа, а кочана се нацепва на кръст. Слагате в бидона и затискате с нещо - кръстачка и камък - предават се от поколение на поколение. Приготвя се солен разтвор - доло горе половин кило сол на 10 литра вода - трябва да покрие с една педя зелето. След 3-4 дена почва да се претака - през 2-3 дена за 2-3 седмици - вече въпрос на вкус и мерак.

Това е нещо , което ям от малък , и заради мене , преди да е станало на 100% готово , поне зелка и половина са изчезнали и половин до един литър сок са изчезнали също...А после какви сърмички стават... на мога да ги опиша !!!

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бабата ги правеше екстра - ама не с кайма - ами с едно печено свинско месо което пълнеше в буркани - понакълца го и с ориза... покапах са ...

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Сладко от зелени домати и бадеми с лимонов аромат

Публикувано изображение

- 1 кг зелени домати

- 500 гр. захар

- пръчка канела

- 1 лайм

- 10 листа от върбинка.

- 2 лъжици филирани бадеми

Измийте и нарежете доматите на четвъртини. Ако не ги обичате със семките, може предварително да ги отстраните.

В дълбок съд сложете доматите, захарта, канелата, сокът на лайма и бадемите. Сложете ги на силен огън за около 10-15 минути. Намалете температурата и варете сладкото около час. Добавете листата от върбинка и гответе още 15 минути или докато сладкото придобие необходимата гъстота. Затворете сладкото още горещо в добре измити бурканчета.

blogspot.com

  • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предлагам ви лесен и много удобен начин да съхраните зелените подправки и мерудии : джоджен, магданоз, целина, копър, девесил и др.без да се притеснявате, че торбичката може да се скъса...В бутилки от минерална вода!

Любителите на супи могат да си направят кмбинации от няколко вида + настъргани моркови.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

  • Харесва ми 6

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да питам майсторите :rolleyes:

Някой знае ли рецепта за руски кисели краставички. Пробвала съм безброй рецепти за консервирането им но така и не улучих вкуса на онези които съм яла в Русия и още помня. Няма как да се опише вкус с думи, но не прилича на нищо което познавам от стандартните рецепти. Дори едрите и меки краставички стават вкусни там.. Сигурно има някой да е бил по Русия?

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ой, огурчики солёны, Ой, а жизнь пошла хреново Ой, налей-ка миленький, Накатим по второй! - аз знам мног рецепти да ги ям. С водка с риба с хайвер или просто така. Мда. Какви те интересуват по-точно обикновените или малосольные?

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ой, огурчики солёны, Ой, а жизнь пошла хреново Ой, налей-ка миленький, Накатим по второй! - аз знам мног рецепти да ги ям. С водка с риба с хайвер или просто така. Мда. Какви те интересуват по-точно обикновените или малосольные?

Беля такава :whist:

всички руски рецепти ме интересуват (в руския нет има много ама как да ги пробвам всичките, затова - изпробвани искам...)

Пък има едни доста лютички и по-соленки от обикновено...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма начин Емата да не знае, питай я. Аз мога да питам едни добри люде, но няма да стане веднага...

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма начин Емата да не знае, питай я. Аз мога да питам едни добри люде, но няма да стане веднага...

Питай ги, мерси. Аз не бързам, при нас целогодишно има краставички за консервиране а ако ще чакам сезонните имам време. Ще ми се да се пробвам с тези руските..
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Във времето на туршиите и компотите е добре да се знае

кое колко време трябва да се вари.

ВАРЕНЕ НА КОМПОТ:

праскови - 10-15 минути

сини сливи - 10-15 минути

круши - 10-15 минути

къпини - 10 минути

сливи - 5-10 минути

вишни - 5-10 минути

грозде - 10 минути

кайсии - 10 минути

дюли - 20-30 минути

дренки - 15 минути

череши - 5-10 минути

касис - 5 минути

ягоди - 5 минути

пъпеш - 15 минути

малини - 5 минути

ВАРЕНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ:

домати - 5-10 минути

райкин боб - 30-60 минути

пипер - 90 минути

краставици - 1- 5 минути

лапад - 10-15 минути

патладжан - 90 минути

тиквички - 5 минути

gotvach.bg

  • Харесва ми 7

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Какво да правим с омекналите и кофти домати:

Студена лятна доматена супа:

Обелвате си доматите в по-голяма купа и ги накълцвате на ситно, добавяте опечен пипер (също накълцан) и опечен лук (гогато фурната ви работи завийте няколко глави лук във фолио и ги търколете да се опекат) - тези три съставки се пасират, супичката се поръсва с чер пипер и магданоз и се сервира с кубче лед!

Остатъка от тази благинка се разсипва в бутилки от минерална вода, които се прибират във фризера за зимата!

п.п. открадната идея от нета и сътворена от моя милост току що....

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма начин Емата да не знае, питай я. Аз мога да питам едни добри люде, но няма да стане веднага...

естествено че знам :)

мумент да си взема тефтеря

Питай ги, мерси. Аз не бързам, при нас целогодишно има краставички за консервиране а ако ще чакам сезонните имам време. Ще ми се да се пробвам с тези руските..

Тефтера се оказа на село. Утре като ходя ще го взема и ще ти кажа пропорцията.

А в този, който е тук има една разкошна рецепта за саламура. С нея се заливат морковчета, камбички, карфиол....... И става адски вкусно.

1 част сол

4 части захар

4 части оцет

10 части оцет

На един буркан Омния се слагат по два аспирина.

Саламурата се кипва и се налива вряла в бурканите.

Упссссссссс, тази рецепта съм я дала на предната страница ;)

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Предлагам рецептата на любимата апетитка в моето семейство. Прави се много бързо и е страхотна разядка и сега(в летния сезон) и през студените месеци. В голям съд(тенджера) се сипва 1ч.ч.(чаена чаша) захар, 1/3 ч.ч олио, 1 ч.ч. вода, 1 1/2 ч.ч. оцет и 2 с.л(супени лъжици с връх) сол. Това трябва да заври. Трябват и 1 кг. чорбаджийски чушлета, които аз режа с ножицата(може и с нож, де, но с ножица е много бързо и лесно) на около 1-2 см. да стават за директно хапване. Сипват се във врящата марината. Врят около 10 минути. Отделно се настъргват 5-6 по-големи домата(или 10 -12 средни). Изсипват се при чушлетата и се маха от огъня. Подправките са: дафинов лист, чер пипер на зърна и чесън - 1 или 2 главички, зависи от големината им. Изчакваме леко да се охлади(за да не си горим нежните пръсти) и насипваме в бурканчета. Стерилизира се колкото за капачката - 10-ина минути. Препоръчвам ви я! Чудесна на вкус и много лесна за правене.

Редактирано от Нел (преглед на промените)
  • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход


×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.