Премини към съдържанието
Tragedy

Препоръчителен образец за създаване на нови теми

Препоръчан отговор


С цел унифициране на темите в този раздел и улесняването на авторите и потребителите, ви предлагам да въведем образец за пускане на нови теми. Така темите ще бъдат по-прегледни и потребителите ще могат лесно да се ориентират в тях и информацията ще е предоставена по по-достъпен начин.

Ето образеца, който ви предлагам (след обсъждане с други новинари и потребители) и се надявам да използвате (можете направо да го копирате, като попълните нужната информация):

[img]път към изображението[/img] (

[b]Лого (картинка) на програмата)[/b])


[b]име и версия на програмата[/b]


[QUOTE]Описание на програмата (по възможност на български, в краен случай на английски или руски[/QUOTE]


[b]Лиценз: ..................[/b]


[b]Промени в новата версия:

  * 

  *[/B]


[b]Официална страница: [/b][url=линк към страницата][color=gray]Име на сайта[/color][/url]


[b]Линк за изтегляне: [/b][url=Линк за изтегляне][color=green]Име и версия на програмата[/color][/url] (размер в МБ или КБ)


[b]Допълнителна информация:[/b]

Ето и един пример:

scotty_plus.gif

WinPatrol 9.5.0.1

Лиценз: Freeware

Официална страница: www.winpatrol.com

Линк за изтегляне: WinPatrol 9.5.0.1 (1.05 МБ)

Някои пояснения:

Нека линковета да са от официалният сайт и чак при липса на такива да бъдат от други сайтове.

Не всички елементи са задължителни, просто това е едно предложение за създаване на унифицирана структура на темите. Ако имате предложения за това как да подобрим образеца, можете да пишете тук.

Редактирано от Underwater (преглед на промените)
  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Против съм да има подобно нещо. Начинът на оформяне на темата си е част от индивидуалността на всеки потребител, негов характерен почерк. Все едно да искаме всички да пишат на ръка с печатни букви, щото такъв бил стандартът. Стига да не нарушава с нещо правилата, всеки е свободен да си я оформя както иска (е, и да не се стига до някаква цигания със сто цвята - виждал съм и такива постове, просто е неприятно да ги четеш). Някога в един друг форум мен ме разпознаваха по червеното заглавие, задължителната илюстрация и оформлението (шрифтове, подредба по страницата). Същото е и с немалко потребители навсякъде другаде. Защо да вкарваме всички под едно клише и в някаква сива рамка?

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм за. Така ще е по - нагледно . Мисля ,че наистина трябваше да се появи някакъв регламент, макар и препоръчителен. Нека всеки да решава сам . Така мисля , че ще е добре за всички.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Препоръчителен - да. Някои ограничения като това да не се пише из целия пост с главни букви - да. Задължителен - не. Именно това казвам, всеки сам да решава как, съобразявайки се все пак с някакви правила и норми.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Не всички елементи са задължителни, просто това е едно предложение за създаване на унифицирана структура на темите. Ако имате предложения за това как да подобрим образеца, можете да пишете тук.

Това е предложение. Става въпрос да има някаква прегледност все пак. Въпрос на култура на писане e. Не може едни да се стараят, а на други да не им пука.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Начинът да бъде поощрено старанието и да бъде порицано обратното отдавна е вляво... Безразборно написани теми така или иначе не живеят дълго.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Wanka, през цялото време се говори за нещо препоръчително. Самата тема можеше да се казва "Правила за създаване на теми..." и също така нямаше да присъстват думички като "ви предлагам", "се надявам да използвате" и т.н.

Само че тук се изпуска основната причина да се предложи един образец - на пръво място за да се улеснят потребителите при пускането на новини (не всеки е факир като теб), защото лесно може само да се замени информацията и на второ място - защото представи колко е красива тема от сорта на:

Заглавие: Link: еди коя си програма

Donload (тук посочен линк към китайски форум, при положение, че има и официален линк за изтегляне)

Official site

През цялото време става въпрос за прегледност.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да си кажа мнението и аз.Предложението на Tragedy се появи след един малък спор между мен и Underwater, свързан с начина, по който да изглеждат темите в раздела "Нови програми".Тогава и аз бях на мнението на Wankata, че еталон не трябва да има, но после, осмисляйки нещата, стигнах до обратния извод, а именно: добре е да има еталон, но той да е препоръчителен, защото всеки си има собствен стил.Казвам препоръчителен и защото, например, в доста случаи е трудно (ако не и невъзможно) да се даде линк за сваляне от официалната страница на производителя.В други случаи, е по-удачно, вместо да се копират многобройните промени в определена нова версия, да се даде директен линк към тях и всеки да може да се запознае най-подробно с тях и т.н и т.н.

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз съм за индивидуалността.Добре е да има някаква обща рамка на поднесената информация,но до там.Съгласен съм и с това - лекарствата да са скрити,но как ще се оформя поста - цветове,картинки,анимирани гифове,шрифтове и тн. си е авторско решение :rolleyes:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз подкрепям Wankata. Индивидуалността е отличителен белег на всеки човек и на всеки форум. Ето и този форум има някакъв свой собствен облик благодарение на правилата, системата за репутация, зимния скин, който смятаме да преработим в летен, но по-нестандартен (опа, това все още е само идея)... така че това да не е един от многото форуми, а форума на калдата. Разбира се, и без скинове, той си получава свой облик от потребителите, които са тук

Същото е и с потребителя. Всеки потребител се отличава със своя аватар и със своя стил на писане. Имахме в един руски форум един украинец, който пишеше меко казано кошмарно. Често дори в нарушение на правилата. Но това си беше неговия стил - започваше винаги със ЗДОРОВА, и пишеше объркано, но винаги забавно. Като рпестана да пише (защото му ограничиха интернета в службата) форума стана по-прегледен, но някак си сив и скучен

Освен това, логото на програмата - да, това е стила на калдата, всяка проглрама с лого. Нормално е в сайта новините да се оформят по един начин. Но това не е сайт, а форум. И според мен по ценно е да има screenshot към програмата, отколкото лого. Но за много програми скриншота е неприложим... какъв скриншот ще дадете за Apache?

описанието - ако не е paste от някъде, също показва собствения стил на човека, който го е написал. Пък ако е paste, често е излишно - защото е нещо от типа "най-добрата програма за чат". Пък за програми като Skype какво да кажеш... Ако напише най-добрия VoIP софтуер... тези които знаят какво е VoIP, знаят и какво е Skype, тези които не знаят какво е Skype няма да разберат описанието. Ето тук отново се проявява индивидуалността на потребителя. Затова много харесвам сайтове като NoNaMe, където всеки пише собствените си впечатления от програмата, а не общи приказки "програма за разкриване на паролите". Някои са написани по-хумористично, други по-официално, но почти винаги има screenshot, кратко описание за какво точно ти трябва тази програма, коментар на автора и често - преписано описанието от официалния сайт... Но индивидуалния коментар е по-важен, иначе на всеки сайт пише, че неговата програма е най-добрата

Що се отнася за промените, ако не са някакви съществени (като добавянето на видеочат в Skype 2 наприер или трансфера на файлове в непомня коя версия на QIP), по-добре е да се оставяв просто един линк... 90% от потребителите не ги интересува какви бъгове са фикснати, а и те понякога така са описани, че иди разбери какво всъщност са променили.

Donload (тук посочен линк към китайски форум, при положение, че има и официален линк за изтегляне)

Това по никакъв начин не излиза извън предложения шаблон. Който не знае как да постне нормален линк за теглене, ще пуска такива и следвайки шаблона. Тук често обаче се пускат retail версии, които не винаги са с "официален линк за теглене"

И някой потребител може да напише:

[url=линка]Download @ RapidShare[/url]
Извън шаблона е, но за мен носи повече информация от
Download [url=линка]Програмата[/url]

В крайна сметка, името на програма се вижда от самото заглавие и не виждам за какво трябва да има повторение, предпочитам кратичкия линк "Download".

По същия начин е и дали ще го наречеш крак или лекарство... това е форма на индивидуалност, която не бива да се губи

Много изписах, не знам стана ли ясна основната ми мисъл, а именно, че индивидуалноста на всеки потребител не бива да се губи, с нея се губи и индивидуалност на форума. Ако всички теми са по шаблон, форума става много скучен. Така че важно е, заглавието да показва за какво е темата и от описанието да се разбира за какво става дума, а дали линка ще е в червено или в зелено - въпрос на личен избор

Макар че лично аз се дразня от линкове в жълто, които се губят на задния фон

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.