Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Как да си направя E-mail Сървър


Препоръчан отговор


Искам да разбера по какъв начин може да се направи саит подобен на абв бг където моите приятели/портебитвли ще могат да се регистрират и логват сами от главната страница ,а не аз ръчно да ги регистрирам от моя админ панел.Прегледах кои фирми предлагат хостинг и видях че средно наем на сървър струва около 300 лева на година.Това ли е всичко което трябва да платя и наистина възможно ли е да си направя такъв саит.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И още ред други не евтини неща:

1. Регистриран домейн. Нещо от рода www.alabala.net.

1. Сървър с достатъчно дисково пространство за пощенските кутии и с възможност за добавяне на дисково пространство.

2. Поне още един сървър, защото за да хостваш домейн по изискванията на регистъра на имена в Интернет трябва да имаш минимум два нейм сървъра (DNS - Domain Name Server ).

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

дисковото пространство в този случай не е нужно, да е голямо, но ти трябва задължително SMTP и POP3 сървър, машина на UNIX, добре конфигурирани клиенти и QMail

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ще се опитам да ти дам само насока, която ще ти позволи да минеш с минимум софтуер и хардуер. Не претендирам за 100% точност или изчерпателност...

1. Купуваш си домейн. Домейни в областта .COM, .NET се продават за $13.90/год. в no-invite.com.

2. Заделяш една машина с по-голям диск, сравнително добър процесор и достатъчно памет. Предвиждаш възможност и средства за редовен backup.

3. На машината инсталираш Linux - например Slackware.

4. Избираш си MTA - изборът е достатъчно голям, но най-използваните са Sendmail, QMail, Postfix и Exim.

5. Ако ще предоставяш POP3 и IMAP достъп на потребителите ти, инсталираш си ipop3d и imapd. Щом ще има уеб достъп, има доста безплатни решения. Потърси в Google.

6. Предвиждаш антивирусна защита за потребителите: p3scan в комбинация с F-Prot за Linux е една чудесна защита.

7. SpamAssassin е анти-спам защита.

8. Намираш си доставчик, който може да ти предложи:

- статичен публичен IP адрес

- PTR запис за твоя MX (после ще обяснявам).

- преносна среда с достатъчно добър капацитет и без блокирани портове.

- евентуално възможност да ползваш неговия мейл сървър като backup мейл сървър

Да приемемем, че домейнът ти се казва domain.com, а IP адресът ти е 1.2.3.4. Мейл сървърът ти ще се казва например mail. Пълното име на машината ще е mail.domain.com.

Ако се опиташ да пингваш mail или mail.domain.com от собствената си машина, ще получиш отговор, но ако се опиташ да направиш това от машината на някой приятел - няма да стане, защото нищо в интернет не сочи към твоята машина и не казва, че зад това име стои този IP адрес. Този проблем се решава сравнително лесно и без пари. Вместо да пускаш собствени 2 DNS сървъра (както е по изискване), да купуваш собствена подмрежа и т.н., създай си безплатен акаунт в ZoneEdit - безплатни DNS услуги. При регистрацията ти там ще получиш 2 адреса на DNS сървъри. Например ns2.zoneedit.com и ns15.zoneedit.com. След това, отиваш в контролния панел на своя ригистрар (no-invite.com в нашия пример) и изтриваш вече предоставените ти при закупуването на домейна адреси на DNS сървъри, а на тяхно място поставяш двойката адреси, която си получил от ZoneEdit.

Връщаш се в контролния панел на ZoneEdit и правиш следното:

Въвеждаш един A (адресен) запис за твоя мейл сървър. С други думи, ако зоната се казва domain.com, името, което трябва да запишеш в съответното поле е mail, а за Numeric IP въвеждаш IP адреса, който ти е дал твоят доставчик - в случая, както уточних, това е 1.2.3.4

Ако имаш втора машина, с друг адрес, можеш да въведеш и нея. Например www в зоната domain.com, да се транслира до IP адрес 1.2.3.5

Вече имаме работещо преобразуване на имена в адреси, така че, ако някой напише ping mail.domain.com или ping www.domain.com, отсреща ще отговорят двете машини с адреси, съответно 1.2.3.4 и 1.2.3.5.

Все още не сме готои обаче с електронната поща. Въпреки че имаме машина, която поне по име изглежда като мейл сървър, това все още не означава, че пощата за домейна domain.com ще се маршрутизира към mail.domain.com. Въпреки че не можем все още да получаваме поща, това което можем да направим е да изпращаме поща. Разбира се, шансовете пощата да не пристигне където е необходимо са доста големи. По-късно ще обясня защо.

Първо обаче на въпроса за получаването на поща за този домейн... За да можем да получаваме поща, трябва в DNS сървъра да имаме поне един MX запис. MX записът, това е адресът на машината, която отговаря за получаването на поща за този домейн. В нашият случай, това е mail.domain.com с адрес 1.2.3.4.

Тъй като MX записите не могат да бъдат IP адреси, а само имена, това предполага, че за този хост вече е въведен A записа, за който написах преди. С други думи, в Mail Servers (MX) указваме, че mail.domain.com отговаря пръв за пощата на домейна domain.com. Ако имаш няколко мейл сървъра, можеш да им зададеш приоритети, така че ако единият не е на линия, другият ще поеме пощата, за да не се загуби/върне писмото при подателя му.

В момента, в който свършим с MX записа, вече практически сме в състояние да изпращаме и получаваме поща към/от всяка точка на света. Има обаче един не съвсем дребен проблем, а той се нарича Reverse DNS.

При Forward DNS заявка за името mail.domain.com се прави транслация в IP адреса 1.2.3.4, така че да могат пакетите да намерят хоста в интернет. Реално ние пишем имена, но целият интернет се крепи на IP адреси. Та какъв е проблема с обратния DNS... Когато например потребителят ivan от домейна domain.com, с адрес [email protected] се опита да изпрати писмо до [email protected], писмото минава през машината с име mail.domain.com и отива чак до мейл сървъра на Yahoo!. Тъй като обаче много спамери, за да не бъдат лесно уловени или блокирани, използват динамични IP адреси и подправят името на домейна и машината, от която изпращат писмата си, така че отсрещната страна получава поща от името на чужд или дори несъществуващ домейн, или пък от несъществуващ хост в този домейн. Та в момента на получаването на писмото от [email protected], сървърът на Yahoo! знае следното: пощата е изпатена от машината mail.domain.com с адрес 1.2.3.4. И наистина, ако сървърът се опита да провери mail.domain.com, за да се увери поне в съществуването на хоста и домейна, заради A записа, на тази проверка ще отговори машината с IP 1.2.3.4. Напоследък обаче, все повече мейл сървъри (например mail.bg) правят и другата проверка - дали зад IP адреса 1.2.3.4 наистина стои хоста mail.domain.com или нещо от сорта на 4-3-2-1.dostavchik-na-internet.com (който пък при БТК например, даже не се транслира до 1.2.3.4, ако го пингнем по име). Ако се окаже второто - автоматично писмото бива маркирано като нежелано и съответно върнато като спам - нежелано писмо, или още по-лошо - въобще не се връща отговор. Как можем да зоабиколим този проблем... Първо трябва да се знае, че публичните (или още наречени реални) адреси, които се дават на потребителите на интернет, от техните доставчици, всъщност са собственост на самия доставчик. Той е закупил една или повече подмрежи, от чието адресно пространство раздава адреси - статични или разпределяни динамично, на своите клиенти и на своите сървъри. По тази причина, на всяка DNS заявка, която пита за името, стоящо зад определено IP от неговата мрежа, в крайна сметка ще бъде отговорено от неговия DNS сървър, защото този адрес е делегиран на доставчика - клиентът не може да прескочи доставчика за това нещо, освен ако доставчикът не му делегира права върху по-малка подмрежа от няколко IP-та, но тогава пак отиваме на вариант със собствени DNS сървъри, т.е. скъпо.

Ако попаднеш на сговорчив доставчик, можеш да го придумаш, да добави един PTR запис за твоя MX запис в DNS сървъра си (PTR записът разбира се трябва да има и съответен "A" еквивалент). Резултатът от това ще е, че когато mail.bg попита ns.dostavchik-na-internet.com, кой хост стои зад адреса 1.2.3.4, сървърът ще му отговори: mail.domain.com (в интерес на точността, питането ще стане за 4.3.2.1.in-addr.arpa, и преди доставчика, ще бъдат питани и други звена по мрежата, но това са подробности). За съжаление, не са много доставчиците, които ще се съгласят на такова нещо, със сигурност не и БТК, освен ако не си наел линия от тях - ADSL не е опция. По-големи шансове имаш при някой по-малък доставчик.

И разбира сe, най-важна си остава настройката на самия софтуер в сървъра. Ако нямаш познания за Linux, DNS, MTA, мрежова сигурност и т.н., по-добре плати на някой, който е вещ в тази област, да свърши това вместо теб.

Много дълго стана - дано не съм досадил, пък ако си ги знаел тези неща, язък ми за писането - заболяха ме пръстите ;)


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 месеца по-късно...

Здравейте! Инсталирал съм си apache2triad а той съдържа apache,mysql,pgsql,xmail

и slimftp.Искам да кажа че има в пакета xmail. Пакетът е Windows-ко приложение.Имам и реално IP , домейн от no-ip.com free .

Въпроса ми как да го настроя за да подкарам мейл сървъра.

Благодаря ви предварително !

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 3 години по-късно...

нЕ знам дали това е темата в която би трябвало да си споделя проблема, но ако не е се извинявам предварително и моля модераторите да изтрият поста ми

Така ... по същество

1. OS: Debian 5

2. WebServer (Apache, MySQL, PHP)

3. Sendmail Mail Server version 8.14.3, config V10/Berkeley

4. при изпащане на съобщение от един потребител на друг в сайта, потребителят получил ЛС получава на мейла си писмо за ново ЛС (мейл сървъра се ползва само за известяване на потревителите)

До преди няколко дни нямаше никакъв проблем и всичко си работеше ... но сега Mail Queue (mailq) - 1203 messages

Мейлите просто си седят на изчакване доколкото разбира...

Някой да има идеи как да се справя с проблема ?

Начинаещ съм ... нямам против да ми се обяснява по-просто :)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
нЕ знам дали това е темата в която би трябвало да си споделя проблема, но ако не е се извинявам предварително и моля модераторите да изтрият поста ми

Така ... по същество

1. OS: Debian 5

2. WebServer (Apache, MySQL, PHP)

3. Sendmail Mail Server version 8.14.3, config V10/Berkeley

4. при изпащане на съобщение от един потребител на друг в сайта, потребителят получил ЛС получава на мейла си писмо за ново ЛС (мейл сървъра се ползва само за известяване на потревителите)

До преди няколко дни нямаше никакъв проблем и всичко си работеше ... но сега Mail Queue (mailq) - 1203 messages

Мейлите просто си седят на изчакване доколкото разбира...

Някой да има идеи как да се справя с проблема ?

Начинаещ съм ... нямам против да ми се обяснява по-просто :)

Като начало ги разгледай, може да е спам. Отиваш във /var/spool/mqueue (май) и там ще видиш много файлове. Отвори ги и виж какво има вътре. Погледни в логовете какви грешки дава за пощата

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Като начало ги разгледай, може да е спам. Отиваш във /var/spool/mqueue (май) и там ще видиш много файлове. Отвори ги и виж какво има вътре. Погледни в логовете какви грешки дава за пощата

Aug 9 08:59:05 tracker sm-mta[4915]: n791RUnk004138: to=<[email protected]>, delay=02:38:11, xdelay=00:31:30, mailer=esmtp, pri=300000, relay=alt4.gmail-smtp-in.l.google.com. [209.85.219.3], dsn=4.0.0, stat=Deferred: Connection timed out with alt4.gmail-smtp-in.l.google.com.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Aug 9 08:59:05 tracker sm-mta[4915]: n791RUnk004138: to=<[email protected]>, delay=02:38:11, xdelay=00:31:30, mailer=esmtp, pri=300000, relay=alt4.gmail-smtp-in.l.google.com. [209.85.219.3], dsn=4.0.0, stat=Deferred: Connection timed out with alt4.gmail-smtp-in.l.google.com.

Провери дали доставчика не е затворил порт 25, макар че това е в обратна посока. Опитай на ръка (с telnet) да отвориш сайта:

telnet alt4.gmail-smtp-in.l.google.com 25

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Провери дали доставчика не е затворил порт 25, макар че това е в обратна посока. Опитай на ръка (с telnet) да отвориш сайта:

telnet alt4.gmail-smtp-in.l.google.com 25

tracker:~# telnet alt4.gmail-smtp-in.l.google.com 25

Trying 209.85.222.54...

Ето и в Webmin какво ми показва SENDMAIL-a

jsc68p.png

Между другото ... не знам дали това е нормално ???

tracker:~# nslookup smx.abv.bg

Server: 212.25.58.2

Address: 212.25.58.2#53

Non-authoritative answer:

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.93

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.94

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.106

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.10

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.69

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.75

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.77

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.78

Name: smx.abv.bg

Address: 194.153.145.85

Да разбирам ли че имам някакъв проблем с DNS-ите ? Защото скоро смених доставчика ... и май от тогава ми се появиха тези проблеми ...

Редактирано от yOuRb0y (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имаш някакви грижи с DNS сървърите. Пробвай временно да сложиш на машината си DNS-ите на OpenDNS и/или 4.2.2.2 и пробвай. И провери дали си променил DNS сървърите да сочат към тези на новия доставчик

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

проблема е запушен порт 25

отностно направата на mail server, забравихте за закупуването на SSL сертификат. все пак малко останаха палачорите които работят с POP3/IMAP без SSL

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
 • 2 седмици по-късно...
 • 9 години по-късно...

Успешно си вдигнах, Microsoft Exchange Server 2010.
Работеше отлично в локалната ми мрежа, между потребителите в домейн контролера.
В момента в който си взех домейн на име taner-bg.com, се опитах да изкарам ексчейндж сървъра в интернет.
И омазах всичко, то и без това лиценза ми exchange изтече, по скоро мейлите между потребителите вътре в домейна бачка, счупих си само овата (OWA)
Ще си инсталирам на ново Exchange Sevrver, има ли някой който го е подкарвал и в интернет?
Тоест да може да получава от други пощи имейли и да може да праща?Относно линукс, искам да си пусна безплатен оpen source мейл сървър и да мога да си го ползвам на публичният домейн taner-bg.com.

Кое е най доброто за момента и разбира се по лесно за инсталиране?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване