Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Сканиране на нови книги


  

101 гласували потребители

 1. 1.

  • ??????? ???? ?????????? ??
  • ???? ?????
  • ??? ??????
  • ???? ??????
  • ???? ??????
  • ??? ??????
  • ?? ?????? ?????? ?? ?? ????????, ????? ???? ?????, ?? ????? ?? ?? ? ????


Препоръчан отговор

Срокът за гласуване изтече. Както всички виждате, мнозинството гласува за ЕДНА ГОДИНА срок, преди да се сканират нови заглавия.

Очаквам да спазвате решението, което бе взето на база гласуването, дами.

И така, дами..

Тъй като между нас има спорове относно разумния срок, след който да се сканират новоизлезлите на българския пазар книги, пускам тази анкета.

Гласувайте, обосновете се за избора си (ако желаете), дискутирайте..

Мисля, че един едномесечен срок е достатъчен, за тази анкета. След това, на база мнозинство гласове ще вземем решение кога да качваме новите книги в публичното пространство.

Редактирано от Xesi (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 94
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Гласувах за 6 месеца. Смятам, че половин година е предостатъчен период за някой, който се колебае дали да си купи някоя книга или не. А тези, които няма да го направят за това време, няма да го направят и след една, нито след две години. Случвало ми се е да си купувам книга, точно след като съм я прочела сканирана. Обичам да ги имам на хартия, защото ми е трудно да чета на монитора. Но не се знае, ако е минало повече време, дали ще мога да я открия, за да си я купя. Друг е въпроса, колко е опасно нарушаването на авторските права. Не съм запозната, но е добре тези които се занимават с това, да го проучат.

Редактирано от kristi_34 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така, според мен срока трябва да е една година. По начало темата прерастнала в цял подфорум бе за това да се се сканират книги, които са много стари и трудни за намиране. На пазара имаме само няколко издателства, които пускат книгите от жанра и ако вместо да си купуваме книгите ние ги сканираме, и тези издателства ще спрат да издават, защото много добре знаете, че ако няма кой да купува книгите, няма как да продължат с издаването им. Влизам в положението на тези, които не могат да си позволят да закупят книга и се надяват на скановете, но все пак заради тези хора, не може да бойкотираме книгоиздаването. Ако някой не може да си позволи дадена книга може да помоли някой от форума да му я даде колкото да я прочете. Затова според мен срока трябва да е година, въпреки, че по книжарниците все още се намират книги от преди година и половина-две. И освен финансовото състояние смятам, че няма проблем всеки да си купува книгите, вместо да чака някой да ги сканира.

 • Харесване 3
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен що-годе нормалният срок е шест месеца след издаването на книгата. Вярно, че не сканирам, но просто нямам възможност тъй като не съм в България и нямам откъде да закупувам книжни издания, които да споделям с вас. Една година ми се струва прекалено много поради простата причина, че който е решил да си закупи изданието ще го направи още в началото или най-късно в средата на дадения период (естествено всичко опира до пари, но пък когато някой си е наумил нещо може да го направи). Разбирам, че издателствата си имат права, които трябва да бъдат спазвани, но погледнато реално винаги ще има хора, които ще предпочитат да си закупят книгата отколкото да я свалят. Аз съм от тези хора, но жалкото е, че няма откъде да си закупя изданията (този въпрос разбира се съм го тъпкала толкова пъти, че вече ми омръзна да се повтарям). Просто трябва да се стигне до някакъв общ консенсус, който да се спазва и както читателите, така и издателствата ще бъдат доволни. Винаги ще има интернет, пиратство и безплатно сваляне на книги. Мрежата е просто прекалено развила се за да може да бъде спряна от веднъж.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гласувам за 6 месеца, макар, че се колебаех дали да не бъде и три месеца. Принципно съм съгласна, че се нарушават авторските права със разпространяването на електронни версии, които не са пуснати от самото издателство. Факт е обаче, че ако самите издателства искат да навлязат в бъдещето, трябва да се замислят сами да го правят и да печелят по този начин. Самата аз не се нуждая от време повече от три месеца, за да реша искам ли дадена книга да си я купя, или не. Три месеца е реално един сезон - един сезон, в който може да се провежда рекламна кампания, да се популяризира, продава и печели. Това, което остане след него, го пишете загубена кауза. Някои издателства си правят преоценка на книгите... и така трябва да бъде. Представете си ако една хранителна фирма продава салами да кажем - ще си купите ли салам на редовната му цена, ако той е на повече от три месеца? Най-вероятно е ако е преоценен да го вземете за домашния любимец. Та мисълта ми е - рекламната кампания на една книга трябва да започне преди излизането й, като подгрява публиката, в момента на излизането й да бъде бума, и максимум до три месеца тя се изтърква и остарява. Който няма пари да си я купи, едва ли ще си я вземе след една година. Тук е мястото и да кажа, че тези, които четат, които колекционират... няма да се поколебаят и ще си вземат това, което искат. Дори за дадения месец да не могат да отделят средства, за следващия ще спестят. Тези, които принципно не могат да отделят за книги и приоритетите във финансите са им другаде - то издателствата едва ли могат да чакат на тях за продажбите си. Ние сме един вид електронна библиотека. В една реална библиотека, когато вземате книги, ощетявате ли издателството? Мога да кажа, че съм съгласна да си връщам файлчето след прочитане, при необходимост, както в реална библиотека. Тук е и мястото да кажа, че вземането на едно такова форумно решение, съгласно анкетата, няма да оправдае никого, който нарушава авторското право и някое издателство подаде оплакване пред съответните власти срещу него. На всички е известно, че нарушаването на авторското право е противозаконно и наказуемо. Как точно се наказва не съм запозната, ако има юристи между нас, нека те споделят. Но ако форума вземе решение да не се сканира 6 месеца, и срещу вас бъде заведено дело от някое издателство, не очаквайте, че форум калдата-любовни романи ще ви назначи адвокат и ще ви оправдае на база проведена анкета във форума. Всеки има глава на раменете си, и отговаря за постъпките си.

Редактирано от NELG (преглед на промените)
 • Харесване 2
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гласувах за срок 6м.

Определено съм съгласна с Ели,за принципа с реалните библиотеки.

Също бих връщала файла след прочит.

И аз съм може би от малцинството ,което предпочита да чета на комп.

На мен ми е по-удобно и приятно така :rolleyes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гласувах за 6 месеца.Мнението си го казах вчера в „Дискусийте“ и няма да се повтарям.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм поредният присъединил се към мнението,че 6 месеца са достатъчни като изчакване.Освен всичко казано,да добавим,че някой,който не купува редовно е по-вероятно,когато реши,да вземе нещо актуално в момента,а не нещо от преди време.Но дами помислете за втората част от мнението на Ели.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм за година. Макар че според мен има все още доста стари книги, които не са сканирани, за да се нахвърляме на толкова нови. Всеки от вас е прав за себе си. Но на фона на всичко казано колко от всички нас са в чужбина и не могат да си осигурят книжният формат? Ако след време се въведе купуването на електронен вариант на книгите, колко от нас биха си купили е-книга, защото нямат възможност да купят книжния вариант или да я изтеглят от форума? Колко от нас биха си купили книга след прочитането на свалените оттук скан или редакция? Според мен - единици. Повечето ще чакат да свалят поредния скан с мисълта "Защо да давам пари, след като мога да я имам безплатно?". Знам, че повечето ще възроптаят срещу думите ми, но за мен това е истината. Затова и знам, че периода ще бъде 6 месеца, тъй като повечето ще изберат точно този вариант. Само се моля след време да не трябва Отбор Сканиращи и Отбор Редакции да се присъединят към Отбор Преводачи, защото няма да има издателство, което да издава любовни романи.

 • Харесване 3
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм за година. Макар че според мен има все още доста стари книги, които не са сканирани, за да се нахвърляме на толкова нови.

Всеки от вас е прав за себе си. Но на фона на всичко казано колко от всички нас са в чужбина и не могат да си осигурят книжният формат? Ако след време се въведе купуването на електронен вариант на книгите, колко от нас биха си купили е-книга, защото нямат възможност да купят книжния вариант или да я изтеглят от форума? Колко от нас биха си купили книга след прочитането на свалените оттук скан или редакция? Според мен - единици. Повечето ще чакат да свалят поредния скан с мисълта "Защо да давам пари, след като мога да я имам безплатно?".

Знам, че повечето ще възроптаят срещу думите ми, но за мен това е истината. Затова и знам, че периода ще бъде 6 месеца, тъй като повечето ще изберат точно този вариант. Само се моля след време да не трябва Отбор Сканиращи и Отбор Редакции да се присъединят към Отбор Преводачи, защото няма да има издателство, което да издава любовни романи.

Много добре казано мила. И като видях това изречение: "Защо да давам пари, след като мога да я имам безплатно?" си припомних как преди няколко месеца едно от новите момичета, няма да казвам кое, беше видяло мой коментар една нова книга и ми беше писала с молбата да сканирам книгата. Аз я попитах, защо не си я купи, след като е нова и я има на пазара, тя ми каза, че много я искала, но като знае, че някой може да я сканира, защо да дава пари, и пак ще я прочете, а парите да си даде за нещо друго. Насметох я и повече не ми писа. Дразнещо е, много е дразнещо да чуеш подобно нещо от "колекционер". Редактирано от Ralna (преглед на промените)
 • Харесване 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Искам и да добавя нещо, защото мисля, че възприемаме периода за изчакване по различен начин. За мен този период не е дали някой ще купи книгата месец, три, шест или година след издаването. Когато си "колекционер", както каза Инка, такъв период просто не съществува. Рано или късно купувам това, което искам. Спомена се и това това, че ако изчакам повече време, няма да мога да я намеря. При толкова много сайтове, в които се предлагат такива книги, това е просто недопустимо. Да не говорим за книги, които са издадени в рамките на, да речем, две години. Затова много ми се иска да възприемем периода на Читанка, но понеже съм реалист и знам, че това няма да стане, силно се надявам крайния период да се окаже в крайна сметка година.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз гласувах за една година, въпреки че ако трябва да съм напълно честна и тя ми се вижда малко. Напълно съм съгласна с мненията на Инка и Гането. Темата от която се роди форума, в която пускахме линкове на сканирани книги, беше с идеята да се сдобием с отдавна издадени, изчерпани и невъзможни за откриване романи, до момента в който взехме адски да злоупотребяваме. И искам да попитам останалите, които гласувахте за шест месеца и и по-малко, какво мислите за това:

Здравейте! Очаква ли се скоро да бъде сканирана "Непризнати грехове" на Лайза Клейпас? Чудя се вече дали да не си я купя :)

интересно ми е, ако трябваше да изчака още половин година, че даже и малко повече дали нямаше да направи нещо по въпроса, за да се сдобие с книгата щом толкова напира за нея.

Много добре казано мила. И като видях това изречение: "Защо да давам пари, след като мога да я имам безплатно?" си припомних как преди няколко месеца едно от новите момичета, няма да казвам кое, беше видяло мой коментар една нова книга и ми беше писала с молбата да сканирам книгата. Аз я попитах, защо не си я купи, след като е нова и я има на пазара, тя ми каза, че много я искала, но като знае, че някой може да я сканира, защо да дава пари, след като някой ще я сканира и ще пак ще я прочете, а парите да си даде за нещо друго. Насметох я и повече не ми писа. Дразнещо е, много е дразнещо да чуеш подобно нещо от "колекционер".

А това - нямам думи, изключително грозна история, и точно заради не един или два такива коментари съм се ядосвала до пръсване. Какво излиза, че тези които купуваме сме балъците така ли?!

Аз за себе си мога да кажа едно, преустановила съм сканирането, от по-старите издания на книги в колекцията ми всичко е качено, нови романи няма да сканирам, считам го за нередно, неетично и дейност, която вреди на собствените ми интереси.

Това е моето мнение, силно се надявам да стигнем до някакво решение.

 • Харесване 4
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И аз гласувах за една година. А затова, че даже вчера цъфна молба да се сканира Бък какво мислите? Щот не можело се намери в книжарниците ха. Както казах и в темата с дискусиите хора разни акъли разни, обаче явно наглостта има еднакво измерение. Каквото решите това ще е, но все се надявам повечето от нас да се опират на морала и коректността при взимането на решение. Гане, ине, пете напълно съм съгласна с вас.

 • Харесване 3
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз рядко пиша, но в случая искам да кажа, че гласувах за една година и считам, че по-малък срок е нередно и некоректно към хората, които все още се опитват да издават книги у нас.

 • Харесване 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Aз също гласувах за една година и при това направих компромис......първоначалния ми порив беше 2 години! Аз, като повечето момичета тук съм ценител и колекционер на книгите, които се издават и умирам от щастие когато се появи нова книжка на пазара и считам,че е непростимо и изключително неуважително да съсипваме труда на толкова много хора, най - вече на самите автори! Не става да получаваме всичко на готово, трябва да окуражаваме, ценим и подкрепяме труда, ако искаме да четем красиви и стойностни книги!Аз не печеля хиляди долари - учителка съм, но успявам да заделя някой лев за нова книжка.....щом аз мога значи не е чак толкова невъзможно, пък и не се издават по 100 книги на месец.Когато има желание, всичко е възможно!Та такова е моето мнение.....

 • Харесване 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колебаех се между 1 и 2 години, но гласувах за една, но пък никой не е казал, че трябва да се сканира да точната дата. Вярно е, че който иска една книга ще си я купи скоро след като излезе, но на мен често ми се случва да си купя книга (стара, нова) след като съм се помотала в книжарница или съм прочела някой коментар за книга излязла преди 1-2-3години. И това дали е сканирана или не (или дали ще бъде сканирана скоро), доста често влиае на решенито за кавко да си дам парите.

Редактирано от ina-t (преглед на промените)
 • Харесване 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами не виждам какво мога да добавя след коментарите на хората които са гласували за 1 година. Особено след коментара на Инка. 6 м са напълно недостатъчно за да се сканират нови книги. Напълно разбирам хората които са в чужбина или в по-малките градове, но мисля че винаги може да се намери начин, ако наистина искаш да се сдобиеш с някоя книга. Да не говорим, че в момента в инетренет пространството има достатъчно много книги, за да се сканират новите. Аз лично не знам дали бих могла да ги изчета всички. И аз като Петето сканирах всички стари книги които имах, но си мълча за новите. Не че искам да правя напук, ако ми поискат винага си давам книгите и дори ми е приятно. Но по мое мнение прекалено много станаха хората който просто изчакват да се сканира някоя книга и заради това не си я купуват. И въпреки, че някой писа, че това че дадена книга е сканирана не го спира да си я купи, мен също не ме спира. Случва се да пропусна някоя книга. Но да си говорим чесно колко биха си я купили, след като я прочетат? Аз си мисля, че се броят на пръсти такива хора. Аз лично също бих гласувала за 2 години, но мисля че е нериалистично да го приемем, затова гласувам за година.

 • Харесване 3
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гласувах за една година и веднага искам да обоснова вота си. Като върл и железен фен на историческите любовни романи, с изключителна тъга ще споделя, че поради почти изчезващия вид от този тип литература на БГ пазар, в последната половин година нямах удоволствието да прочета нито една книга на хартия. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif И то не защото не искам, а просто защото няма нищо новоиздадено такова. Започнах да си запазвам това жадувано удоволствие само за особени случаи -по празници и за отпуската, т.к. се издават само толкова от любимите ми романи. Оказва се, че в България, за да четеш на книга от любимия си жанр е лукс и разкош, просто защото не се издават. Само ще спомена следния факт: през 2009 година на БГ са издадени общо 17 исторически любовни романа, а през 2010 година общата бройка на този изчезващ вид вече е 9. Е, ако тази тенденция се запази, то през 2011 година едва ли ще трябва да очакваме повече от 4 бройчици, откъдето и да ги оглеждаме и пресмятаме. А пък какво да кажем за 2012 година? Очевидно, че бройката ще клони към една грамаданска и празна 0. Публикувано изображение Е, мили дами, питам тогава какво ще четем на БГ от този жанр, и какво ще се сканира? Най-искрено се надявам и ние да не сме един от факторите, които са "подпомогнали" този процес на бързо затихващата функция на издаване на исторически романси. Защото ще бъде много, много тъжно, когато за тях започнем да си пишем в минало време Публикувано изображение

Гласувах за период една година като се съобразих и със следния факт: доколкото ми е известно, "Ирис" (които единствени имат поредица „Исторически любовни романи" в БГ) след като изтече една година, си преоценяват книгите, което е знак, че може би това е един разумен срок и според тях. Нека да бъдем коректни към издателството и горещата ми молба към всички сканиращи, каквото и да е общото решение, да се съобразим с негласното желание на издателството. Нека не бъдем егоисти в желанието си да прочетем дадена книга по-бързо, а с повече търпение и разбиране, а също и заради самите нас, проявим толерантност и коректност!

Редактирано от bobych (преглед на промените)
 • Харесване 3
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз живея в чужбина и не мога да си купувам книгите като излязат, но не гласувах заради това с опцията 3 месеца. Истината е , че предпочитам да започнат да издават електронни варианти и тогава ще си купувам тях. Имам в предвид и страхотните решения на Apple с техния Ipad и Itunes store пълен с книги със резюмета и даже със доста странички от книгата , които да си прочетеш напълно безплатно и така да решиш дали ти харесва. Но за съжаление аз просто предпочитам да чета на български. И ще ме извините , че съм по откровена , но съм си купувала последните години книги на нашумели автори като Гришам, Балдачи, Дан Браун и т. н. и след първото прочитане книгата се е разпаднала. Още си имам навика от ученическите ми години да си " обличам" книгите. В САЩ след определено време пускат по евтин и малък формат и цената се доближава да тази на нова книга в България и пак е с по добро качество. А за преводите да не говорим. Колко пъти съм вземала оригинала на английски , защото нещо ми е подсказвало, че българският превод е неправилен. И така нататък и т. н. Иска ми се издателствата да си вършат по съвестно работата и тогава , може би, надявам се, и на нас ще ни е съвестно , че не им оценяваме труда. И не се чувствам виновна , че чакам с нетърпение някои от скановете ви на нови книги, защото това ми е достъпа до български книги от доста време насам понеже не мога да си идвам в България последните години. Затова гласувах с по краткия от разумния 6 месечен период. Това от мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Nikivesy, тук става въпрос за оцеляване на този жанр. В съвсем обозримо бъдеще исторически любовни романи просто ще престанат да се издават въобще на БГ, така че тогава проблема с качеството на преводите (който не е никак малък http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif ) от само себе си ще се разреши, просто защото няма да има такива. Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз гласувах за 1 година поради няколко причини. 1. Имаме си жив пример, който показва какво се случва с дадено издателство, когато "не могат да се намерят книгите в книжарниците". Искаме да бъде сканиран Бък, а после питаме кога ще излезе Чет или пък Ангела. Ами когато не се купуват книги не се издават и нови. 2. Аз не съм в този подфорум от самото начало, но доколкото съм запозната идеята от самото начало е била да се сканират книги, които вече не могат да се намерят на пазара. 3. Като любител преводач на книги, мога да си представя как бих се чувствала, ако някой се възползва безвъзмездно от труда ми без мое съгласие. Е, никак не би ми било приятно. Разбирам всички момичета, които нямат възможност да си купуват книги, било то от финансова гледна точка или защото не са в България, но смятам, че 1 година е напълно приемлив срок, в който биха могли да изчакат. А и едва ли някоя съфорумка би отказала да даде за прочит книжка на друга (поне ние така правим във Варна) P.S. Вярно, че преводаческия ни екип работи на пълни обороти, но сме твърде малко, за да можем да превеждаме достатъчно книги. Ако не купуваме от издателствата, то те ще прекратят издаването. И тогава проблема със сроковете ще отпадне.

Редактирано от mariet13 (преглед на промените)
 • Харесване 2
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз живея в чужбина и не мога да си купувам книгите като излязат, но не гласувах заради това с опцията 3 месеца. Истината е , че предпочитам да започнат да издават електронни варианти и тогава ще си купувам тях. Имам в предвид и страхотните решения на Apple с техния Ipad и Itunes store пълен с книги със резюмета и даже със доста странички от книгата , които да си прочетеш напълно безплатно и така да решиш дали ти харесва. Но за съжаление аз просто предпочитам да чета на български. И ще ме извините , че съм по откровена , но съм си купувала последните години книги на нашумели автори като Гришам, Балдачи, Дан Браун и т. н. и след първото прочитане книгата се е разпаднала. Още си имам навика от ученическите ми години да си " обличам" книгите. В САЩ след определено време пускат по евтин и малък формат и цената се доближава да тази на нова книга в България и пак е с по добро качество. А за преводите да не говорим. Колко пъти съм вземала оригинала на английски , защото нещо ми е подсказвало, че българският превод е неправилен. И така нататък и т. н. Иска ми се издателствата да си вършат по съвестно работата и тогава , може би, надявам се, и на нас ще ни е съвестно , че не им оценяваме труда. И не се чувствам виновна , че чакам с нетърпение някои от скановете ви на нови книги, защото това ми е достъпа до български книги от доста време насам понеже не мога да си идвам в България последните години. Затова гласувах с по краткия от разумния 6 месечен период. Това от мен.

Това все едно съм го писала аз, с тази разлика, че гласувах за 6 месеца. В темата за некачествените преводи стана въпрос основно за Ирис, но това въобще не единственото издателство с такива преводи и с разпадащи се книги. За мен коректността, уважението, съобразяването са двустранни процеси, а не едностранни. Не може да продаваш любителски превод за професионален и да искаш да ти ръкопляскат. Нагло е. Поради тези причини вече не рискувам да купувам книги без да съм проверила поне превода. Ако ми хареса, ще купя книгата, ако не ми хареса - няма и ще я чета на англ. Намалих купуването не защото има сканирани книги, а заради абсурдните преводи.

ПП Между другото, проблемът с масовото влошаване на качеството на преводите се появи още през 90-те и няма нищо общо със сканирането.

Редактирано от milenaka (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това все едно съм го писала аз, с тази разлика, че гласувах за 6 месеца. В темата за некачествените преводи стана въпрос основно за Ирис, но това въобще не единственото издателство с такива преводи и с разпадащи се книги. За мен коректността, уважението, съобразяването са двустранни процеси, а не едностранни. Не може да продаваш любителски превод за професионален и да искаш да ти ръкопляскат. Нагло е. Поради тези причини вече не рискувам да купувам книги без да съм проверила поне превода. Ако ми хареса, ще купя книгата, ако не ми хареса - няма и ще я чета на англ. Намалих купуването не защото има сканирани книги, а заради абсурдните преводи.

ПП Между другото, проблемът с масовото влошаване на качеството на преводите се появи още през 90-те и няма нищо общо със сканирането.

Взе да ми става много интересно и ми се ще да се подкрепиш с примери. Сигура съм има много, но пък предполагам, че това е тема на друга тема. Тук говорим за разумен срок, в който издателствата да направят каквото могат да си промотират книгите и да защитят професионализма си. Колкото до преводите ами няма как да го знаем освен ако не арейндж ол и да се следи едното и другото ама ша ма прощаваш това не е четене. Има си издънки навсякъде, но аз мисля че като цяло колегите си се справят. Ирис малко вървят по ръба, ама кво ся кат няма риба и рака е риба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами писала съм в темата за некачествените преводи, но ще копирам. Става въпрос за Ирис

Изравям малко стара тема, но не успях да се въздържа. Точно реших да погледна "Развратни игри" на Р. Роджърс. Започвам резюмето на задната корица и изведнъж бях :baby: от следния бисер: "Темпераментната Мариза научава, че се готвят да я женят за непознат". Това е първото изречение. Но това не е всичко. В последното изречение въпросната Мариза изведнъж става Марпиза. Може ли, може ли такова малоумие?!? Може ли въобще да не погледнеш какво пише на собственатата ти корица?!? :rolleyes::doh:

За мен те не се движат по ръба, а направо са паднали в пропастта. Не мога да повярвам, че такова резюме е писано от професионален преводач. Този пример е най-фрапантният и най-скорошен, но не е единствен. Ибис също не ми правят добро впечатление (но не е имало чак такива изцепки).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това все едно съм го писала аз, с тази разлика, че гласувах за 6 месеца. В темата за некачествените преводи стана въпрос основно за Ирис, но това въобще не единственото издателство с такива преводи и с разпадащи се книги. За мен коректността, уважението, съобразяването са двустранни процеси, а не едностранни. Не може да продаваш любителски превод за професионален и да искаш да ти ръкопляскат. Нагло е. Поради тези причини вече не рискувам да купувам книги без да съм проверила поне превода. Ако ми хареса, ще купя книгата, ако не ми хареса - няма и ще я чета на англ. Намалих купуването не защото има сканирани книги, а заради абсурдните преводи.

ПП Между другото, проблемът с масовото влошаване на качеството на преводите се появи още през 90-те и няма нищо общо със сканирането.

Така, като се зачесахме на тема качествено и некачествено, вие защо мислите, че в Ирис са им смотани преводите и пълни с правописни грешки? Ще ви кажа защо. Защото нямат пари да си наемат някой свестен преводач и редактор, защото Ирис са тези, чийто книги са най-евтини. Преди бяха по 7-8лв, сега са по 9, а на останалите издателства не падат под 12лв. После се чудите защо книгите са малко и скъпи, ами такива са. Все пак и издателите трябва да ядат. Няма да се учудя ако в Ирис са трима човека, които правят всичко, което им е по силите за изнесат на пазара книга, било тя пълна с правописни грешки. А да не говорим, че по едно време пускаха по книга на месец, аз лично в момента превеждам и да преведа една книга само за месец ми се вижда ужасяващо и много изтощително начинание. И след като има мераци да се сканират нови книги, както каза Боби, догодина може да имаме само 4 исторически издадени, и тогава и на тях ще се радваме. Казвала съм го преди, ще го кажа и сега, Ирис може да си имат кусури но едно 70% от книгите в моята колекция, както и във вашите колекции са именно от тях. И независимо какво се гласува, аз си държа на едната година, и няма да сканирам нито една книга, която може да се намери по книжарниците. А купувам всичко ново. В момента едва издържам, като знам, че утре ще си купя "Пробудена любов" от Ибис, и аз не съм богаташка, за да потържам хобито си съм се лишавала от глезотии и за напред ще се лишавам, тъй, че ако някой иска да има дадена книга, нищо няма да го спре. Ще спестява, няма да си куши нови обувки, спирала и парфюм, няма да иде на кафе, но ако иска ще спести. Май много се отплеснах, но като цяло, смятам, че най-размуния срок е поне година.
 • Харесване 2
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.
 • Разглеждащи това в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване