Премини към съдържанието
googleto

RQ:Доклад за Наполеон

Препоръчан отговор


Трябва ми доклад по история за Наполеон!Моля ви за съдействие!Благодаря ви предварително! cool.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Такъв ли:[B]Наполеон Бонапарт (на френски: Napoléon Bonaparte), или накратко само Наполеон (15 август 1769 г. — 5 май 1821 г.) е действащият владетел на Франция след 1799 г. и първият френски император с титла „Наполеон I Велики“ (Napoléon I le Grand) от 18 май 1804 г. до 6 април 1814 г. и повторно между 20 март и 22 юни 1815.

В течение на малко повече от десетилетие Наполеон установява контрол чрез завоевания или съюзи над почти цяла континентална Западна и Централна Европа до поражението си в Битката на нациите край Лайпциг през октомври 1813. По-късно той успява да осъществи краткотрайно завръщане, известно като Стоте дни (les Cent Jours), преди да бъде окончателно победен в Битката при Ватерло на 18 юни 1815. Малко след това той е пленен от британците и изпратен на остров Света Елена, където умира.

Освен с военните си успехи, Наполеон е известен с установяването на Наполеоновия кодекс, както и като един от просветените владетели. Наполеон поставя още няколко членове на фамилията Бонапарт на няколко трона в Европа. Макар че те не надживяват поражението му, един негов племенник, Наполеон III управлява Франция през втората половина на 19 век.

Семейство и детство на Наполеон

Napoleone Bounaparte (на корсикански Nabolione или Nabulione) се родил в град Аячо на о-в Корсика. По-късно възприет по френско произнасящото се Наполеон Бонапарт, първато известно съобщение за него се появява в официален доклад от 28 март 1796.

Неговото семейство било от дребната корсиканска аристокрация. Неговият баща, Карло Буонапарте, адвокат, бил назначен за представител на Корсика в двора на Луи XVI в 1778, където той останал доста години. Доминиращото влияние на детството на Наполеон оказва и неговата майка, Мария Летициа Рамолино. Нейната дисциплина помогнала да възпре шумното момче, наричано Рабулионе ("вмешател" или "разрушител").

Наполеон бил приет във френско военно училище при Бриен льо Шато, малко градче, близо до Tроа, на 15 май 1779. Той трябвало да се научи да говори френски език, преди да влезе в училището. Той говорил френски език с маркиран италиански акцент през целия си живот и не пишел правилно.

Имал силни бележки по математика и география и сносни по другите дисциплини. При завършване от Бриен през 1784 Бонапарт бил приет в елитния ECOLE ROYALE MILITAIRE в Париж, където завършил двегодишния курс на следването само за една година. Въпреки че първоначално търсил морско назначение, той учил артилерия в ECOLE MILITAIRE. При завършването през септември 1785 той бил назначен като 2-и лейтенант на артилерията и поел своите нови задължения през януари 1786 на 16-годишна възраст.

[редактиране]

Офицерска и държавна кариера

Наполеон като млад офицер,служи при гарнизона в Valence и Auxonne до избухването на Революцията в 1789 (въпреки че той прекара почти две години на отпуска в Корсика и Париж по време на този период). Той прекара повечето от следващите няколко години в Корсика, където сложната тристранна борба между монархисти, революционери, и корсикански националисти била вече завършила. Бонапарт поддържал якобинците и получил поста подполковник на полк от доброволци. След встъпване в конфликт с все по-консервативният националистически лидер Паскал Паоли, Бонапарт и неговото семейство били принудени да се изселят във Франция в Юни 1793 г.

През 1793 г. като капитан-артилерист участва в обсадата на Тулон, зает от англичаните. Благодарение на неговите способности френската революционна армия превзема Тулон и прогонва британския флот от френските брегове.

На 14 януари 1794 г. е произведен в звание бригаден генерал. През 1795 г. ликвидира роялистки метеж в Париж, след което е назначен за командващ на френската армия, действаща в Италия.

През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения.

По време на похода в Италия (1796-1797 г.) се проявява не само като талантлив генерал, но и като добър дипломат.

През 1798-1799 г. организира и командва египетски поход, разбива турската армия, завладява Египет и Сирия и организира административна и данъчната система в завладените територии.

На 9 ноември 1799 г. Наполеон извършва държавен преврат и става пръв консул.

На 18 април 1804 г. е провъзгласен за император на Франция. Опитва с цената на нови войни и победи да се задържи на императорския престол. Англия, Австрия и Прусия образуват Рейнската лига (1804) – политически съюз, насочен срещу Франция.

През 1805 г. Наполеон разгромява Австрия (битката при Аустерлиц) и сключва Пресбургския мир (1805 г.).

През 1806 г. в битките при Йена и Ауерщад разгромява Прусия и я окупира. Англия организира морска блокада на Франция и Наполеон отговаря с континентална блокада срещу острова.

През 1807 г. разбива руската армия при Ейлау и Фридланд. Принуждава Русия да се присъедини към континенталната блокада и с Тилзитския мир разделя Европа на 2 зони на влияние – френска и руска.

През 1808-1811 г. той предприема поход за завоюване и окупиране на Испания, през 1809 г. побеждава Австрия, без да я обезвреди напълно.

През 1812 г. Наполеон предприема несполучлив поход в Русия и е принуден да отстъпи и потегля обратно за Франция. Основната му грешка в руския поход е не толкова военна, колкото политическа. Вместо да даде свобода на руския народ, като разруши феодално-крепостническата система, премахне самодържавието и въведе конституционно управление, той окупира Русия. Това позволява на Александър I и царедворците да го обявят за враг на Русия и на православната вяра. Целият руски народ се вдига на война за защита на вярата и отечеството. В тези условия прогресивните идеи на Френската революция са обявени за реакционни. Победата на Русия в Отечествената война (1812-1813 г.) позволява да се съхрани самодържавието в продължение на повече от 100 години.

През 1813 г. на Парижкия конгрес Наполеон отхвърля условията за мир. След поражението на Франция в битката при Лайпциг (1813 г.) съюзните армии окупират страната, Наполеон абдикира в двореца Фонтебло и е заточен на остров Елба.

През пролетта на 1815 г. напуска остров Елба и се завръща във Франция. Настъпва периодът на т. нар. "100 дни". Реставрацията на монархията във Франция е премахната. След загубата в битката при Ватерло през 1815 г. Наполеон е заточен на остров Св. Елена, където е поставен под най-строг режим и охрана от английските войски.

След смъртта на му са публикувани неговите "Мемоари от остров Света Елена" и "Мемоари", продиктувани по време на заточението

GOOGLE.COM

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И още малко:thumb_3058napoleoncrown.jpg

Наскоро се навършиха 200 години от коронацията на Наполеон. На бляскавата церемония той взел короната от ръцете на Папата и сам се коронясал. А трябвало да бъде обратното. Преди това го накарал да чака два часа в студената катедрала. Подарил му обаче тиара, обсипана с 4209 диаманта! Императорско извинение.

Коронацията на Наполеон като император в катедралата Нотр-Дам на 2 декември 1804 Жак Луи Давид, 1805-1807

Жак Луи Давид нарисувал известната картина от коронацията, но верноподанически включил и Летиция Рамолино, майката на Наполеон. Тя не присъствала заради взаимната неприязън с Жозефина.

Но Давид верноподанически нарисувал и Бонапарт, който геройски преминава Алпите на буен кон. Всъщност яздел дребно муле - били по-издръжливи.

Два милиона души се събрали в Париж, за да ознаменуват коронацията. Един от тях, инвалид от войните, протягал ръка за помощ пред църквата. На излизане Императорът го попитал:

“Хареса ли ти церемонията, приятелю?”

“Да, Сир, но си спомням за десетките хиляди, които дадоха живота си, за да направят такива събития невъзможни”.

Якобинските водачи сигурно са се обърнали в гроба този ден. Няколко години преди това Наполеон бил ужасен от “кървавата каша пред църквата Св Рош”, както по-късно описал гледката. Това бил един от многобройните погроми на революционерите, тогава те избили неколкостотин роялисти. Дали тогава е решил да унищожи делата на Революцията?

thumb_66napoleon.jpg

Наполеон е идол на поколенията, според мен е най-големият герой на ХІХ век. Спомням си с какъв възторг прочетох през едно далечно лято първата си книга за този изумителен човек с необикновена съдба. Той издигна смелостта до нивото на царете. Винаги рискувал живота си, когато считал за необходимо. Хвърлил се под град от куршуми при моста в Арколе, направил същото при Лоди. Бил мрачен, рядко се усмихвал, но плакал при смъртта на маршал Лан, който издъхнал в ръцете му.

Войниците обожавали Малкият капрал, защото живеел като тях при походите. Когато трябвало да измине стотици километри в Египет, тъй като англичаните изгорили флотата му, заповядал всички да прекосят пеша пустинята. Камериерът му Маршан, помислил, че това не се отнася за господаря , и му оседлал кон. Наполеон го ударил през лицето с камшик и извикал:

“Казах, всички!”

Един от най-драматичните мигове в Историята е пред Гренобъл, на 7 март

Наполеон при Сан Бернар

Жак Луи Давид, 1800

1815. Наполеон, който напуснал остров Елба, за да си върне короната, се намирал пред вратите на града с няколко десетки войници. Срещу него бил артилерийски полк. Ивмператорът се изправил пред войските и попитал:

“Познавате ли ме? Кой от вас иска да стреля в мен?”

Самотната фигура в зелен редингот чакала. Никой не стрелял. Войниците плачели. С огромно въодушевление под звуците на полковия оркестър се наредили зад Него.

Маршал Ней обещал на Луи XVIII да докара “узурпатора” в желязна клетка. След няколко дни се присъединил към Наполеон с цялата си армия. Ней платил за това с живота си. Бил осъден на смърт, сам командвал разстрела си. По-късно Юго писал:

“Разстрелян беше Мишел Ней, разстреляна бе славата на Франция”.

Смъртта на Бонапарт е забулена в тайна. Дълги години се считаше, че е починал от наследствена болест. В началото на 60-те обаче един шведски зъболекар доказа, че е бил отровен с арсеник и отровителят е граф Монтолон, един от малцината, последвали Наполеон в изгнанието. Французите дружно отричат тази версия.

Обяснимо.

Но Наполеон е човекът, който хладнокръвно заявил, че живота и смъртта на милиони хора за него не значат нищо. По време на първото отричане от престола казал, че не иска повече да разкъсва гърдите на Франция. Но точно това правил години наред. Безмилостно обезкръвил страната си, заради царствения си мираж. Слънцето на Аустерлиц, Маренго и Улм ослепи милиони. Всяка година Франция му давала в дар триста хиляди младежи. Това бил данъкът, плащан на новият Цезар, за да мине като огнена комета през света и да легне на пустинен остров в малка долина, под плачеща върба.

На бойното поле при Ватерло, Азраил прелетя над него, докосна го с крилото си и Императорът рухна. От падането му потреперил целият свят.

Деветнадесет години след смъртта му, вдовицата му Франция го посрещнала сред всенародна гордост и ликуване.

Веднъж в Metropolitan Museum видях няколко души, които се бяха спрели пред картина, на която бе изобразен Наполеон. Едни се прозяваше отегчено, другите с интерес гледаха масленият образ. Дете запита майка си:

"Кой е този човек?”

Сбогом Сир. И почивай в мир.

Ако можеш.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ми ще стане !Мерси мноого!!! cool.gif

пп.Някоя сника ако намериш по-готина така също може да я постнеш! :angry:

Редактирано от googleto (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Е недей да бъдеш толкова мързелив де,виж едно търсене в Google до къде води > http://images.google.bg/images?q=Napoleon+...b=ii&oi=imagest


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нали доклад, а не картини ще твориш? :angry:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Е да cool.gif  Мерси на всички!!! :bye:  :speak:  :)  :P

<{POST_SNAPBACK}>

А между другото освен да препишеш автоматично, отдели 10 минути да се запознаеш с личността на Наполеон /т.е. поне прочети това което си "написал"/. Според мен от образа на всяка историческа личност, било тя положителна или не, човек може да си извлече добър пример или поука. cool.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А между другото освен да препишеш автоматично, отдели 10 минути да се запознаеш с личността на Наполеон /т.е. поне прочети това което си "написал"/. Според мен от образа на всяка историческа личност, било тя положителна или не, човек може да си извлече добър пример или поука. cool.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Имаме цели 2 дъъъълги урока по история за Наполеон,които със сигурност ще прочета.А й доклада също,защото ми е интересна личността на Наполеон! :bye:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.