Премини към съдържанието
danina

Какво е компютър манията?

Препоръчан отговор


Здравейте!

Ще ми е много приятно да споделите колко време е нормално да отделяме на компютъра,за да не се превръща в мания.Напоследък често си задавам този въпрос и немога да си отговоря.Много ми е интересно да чета какви ли не информации в нета,да научавам нови неща и въобще-чувствам се много добре.Ако съдя по мнението на семейството-прекалявам.А аз стоя средно по час на ден/понякога повече,понякога по-малко или въобще/Понякога-много рядко,ако съм свободна,мога да откарам и цял ден.Но такъв късмет-1:1000.Толкова ли е много?За мен е добре,но знам ли?А според вас-кога става мания?

Казвайте,че почнах да се притеснявам.Точно сега съм в такъв период-личи си по постовете ми. :bye:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей danina.

Знаеш ли, ти повдигна една важна тема за самият мен. Доста време съм мислил по този въпрос, наблюдавал съм себе си и съм мислел дали наистина съм пристрастен. Тези мисли са ми идвали, защото навремето прекарвах по невъобразимо много време пред компюътъра, правел съм по над 24 часа нон-стоп (освен тоалетната и приготвянето на яденето). Затова почнах да смятам, че съм пристрастен, защото наистина ако не стоях пред компютъра ме обхващаше нервно вълнение.

В последствие нещата се поуспокоиха и почнах да мисля по-трезво. Все още се смятам за човек от "старата генерация", т.е. обичам да излизам, да се разхождам, да се срещам с приятели и да общувам лично с хората, а не с Интернет като посредник.

Обаче като се регистрирах в Калдата, манията ми отново се върна, започнах отново да вися пред компютъра, първо да си споделям мнението, след това пишейки ревюта на филми, после като модератор в два раздела, и накрая като глобален модератор и администратор. Нататък почнах да пускам и новини и така отделях доста време пред компютъра.

Често моите родители са ме обвинявали, че прекарвам много пред компютъра, защото според тях това е загуба на време. Само че не е точно така. Мисля, че навлизаме в едно време, където компютъра и по-скоро света на компютрите започва да се припокрива с реалния свят. Вече децата не играят навън, а играят на компютъра. Хората си комуникират чрез различни програми, вместо да се чуят по телефона, вече дори и работата се върши онлайн. И мисля, че това е етап от човешкото развитие, макар и да се приема като откъсване от реалността.

Защото в крайна сметка какво е реалността - нещо, което ние възприемаме със сетивата си. Спомнете си филма Матрицата и какво обясняваше там Морфей (чудесно обяснение между другото за човешкото възприемане на реалността).

Лошото в цялата тази история е, когато човек започне да се откъсва от семейството си, спре да комуникира с хората, които са край него физически, защото комуникира с хората онлайн. Тогава всеки един от нас трябва да се осъзнае, че все пак света не се върти само около няколко пиксела, 101 клавиша и една мишка. Защото човешките сетива са дадени, за да може човек да чувства с тях, те определят според мен състоянието, което ние наричаме "да се чувстваш жив".

Аз лично се боря с тази моя зависимост към компютъра, опитвам се хем да му отделям време, хем да се наслаждавам на физическият свят край мен.

Моят съвет към теб е да не се отказваш от това си хоби, от този си интерес, а просто да се опиташ да обясниш на твоето семейство защо го правиш, да им покажеш, какво печелиш от това и как те кара това да се чувстваш, като същевременно и да ги накараш и те да опитат, за да знаят за какво става на въпрос. Заедно с това внимавай да не прекрачиш онази невидима граница, отвъд която ти ще станеш зависима и лека-полека ще загубиш представа за реалният свят. И в крайна сметка знай, че имаш приятели и тук и в реалният живот, така че им отделяй поравно време, без да прекаляваш :speak:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Според мен компютъра става мания, когато човек се чувства много самотен и / или леко объркан от заобикалящият го свят. Това е начин за комуникация за човек в такова състояние.

Всичко е психика - както е казал чичко Фройд.

...и като всяка мания, ако се прекалява е много вредна. И аз като Траджеди предпочитам контакт на живо. Компа е само средство за тази цел. :speak:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Страхотни сте!Мисля,че спокойно можете да спретнете един екип,занимаващ се с психоанализа.Споделям мнението на всеки от вас и честно казано,поуспокоих се,че и други като мен са си задавали този въпрос.Прави сте-трябва сама да реша.Еднакво хубаво ми е и в реалния и във виртуалния свят-просто понякога не мога да направя баланс.Аз имам много приятели,общителна съм,но в реалния живот новостите не са толкова чести,колкото във виртуалния свяг.В него винаги има нещо ново,нещо неоткрито,нещо развиващо се.Май точно това ме привлича.Освен това си мисля,че хората в тези форуми са много благоразположени,а и да има някой,който не е,той не може да ни нарани така или толкова силно,колкото може да го стори реален човек.Това също е приятно.Светът е хубав,а интернет го прави и по-шарен.Това е прекрасно-само да не е голям контраста.

Желая ви много приятни изживявамия и безмерно щастие и в реалния и във виртуалния свят!

Лошото в цялата тази история е, когато човек започне да се откъсва от семейството си, спре да комуникира с хората, които са край него физически, защото комуникира с хората онлайн. Тогава всеки един от нас трябва да се осъзнае, че все пак света не се върти само около няколко пиксела, 101 клавиша и една мишка. Защото човешките сетива са дадени, за да може човек да чувства с тях, те определят според мен състонието, което ние наричаме "да се чувстваш жив".-Tragedy,ще си го препрочитам,когато прекалявам.

Благодаря ви отново и всичко най-най!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Когато около домашното ти PC се наблюдава нещо подобно:

18wb1.jpg

Ако стените ти са украсени подобаващо:

24py.jpg

Когато не можеш да се откъснеш от компютъра нито в спалнята:

32hh.jpg

...нито във WC-то:

42ee1.jpg

Значи наистина си пристрастен/а и е добре да понамалиш темпото:

58lh.jpg


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей Dixi!

Браво на теб.Много оригинален,нагледен изказ!

Ура-не съм компютърен маниак!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наскоро бях чул един виц/девиз - "Колкото повече опознавам хората - толкова повече се сближавам с компютъра си"

КОлкото и да е смешно при мен е така!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

"Колкото повече опознавам хората - толкова повече се сближавам с компютъра си"

Здравей xsakex!

Хубава мисъл.Честно казано,не бих искала да е така и поне засега при мен не е.Страхотно щеше да е,ако хората в реалния живот бяха готови да дават,както хората във форумите.Аз за жалост не съм капацитет и не мога все още да помагам толкова много,колкото ми се иска.Изумяват ме хората тук с желанието си да помагат и то абсолютно безвъзмездно.Това наистина привлича.Сигурно за това има толкова много форумци.Дано и хората в реалния свят да се научат да дават повече,отколкото да получават.Не е ли това щастието?

Всичко най-най! :bye:

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Компютър-манията е като всяка друга мания.

Лично аз не съм особено голям привърженик на прекарването на времето в седене пред компютъра, особено когато край теб има хора, който ти си избрала да са край теб.

Обаче, до един момент, компютърът си е необходимост. Например, аз до преди две години изобщо не се занимавах с компютри, a от около година те са едно от най-основните и съпътстващи живота ми неща. От една страна работата ми е свързана с това, от друга - човек не винаги може да е с хората, с които иска. Просто разстоянението разделя. Ако близките ти са далеч от теб, чатенето е един много добър и евтин начин на комуникация с тях. Чрез ICQ и тем подобни се поддържат взаимоотношения. Според мен, обаче, тези разговори не винаги могат да бъдат наречени много "стойностни", особено, ако си говориш с няколко човека едновременно, за различни неща, както често се получава. Нормално е - човек се разсейва. Такива разговори според мен са си точно загуба на време. Време, което човек би могъл да отдели за зареждащи или полезни занимания, на тези около него или просто на себе си. Не казвам, че човек не трябва да си губи времето (по този или друг начин), особобено ако това му доставя удовоствие. Но не мисля, че трябва да става за сметка на другите неща. Естествено има изключения.

Хубаво е, когато интернета дава възможност за развитие, да се научат нови неща. Аз лично съм много доволна, когато намирам неща, които да прочета и които ме интересуват. Чувствам се добре и когато успявам да помогна по някакъв начин (това важи най-вече за тук), когато се развивам и ограмотявам.

Смятам, че интернет и компютрите, трябва са средство, не цел и мисля, че те трябва да служат на човек и да му помагат да върви напред (това се отнася не само до тези две неща), а не човек да става роб и зависим от тях (нещо). (това прозвуча малко пресилено, но не можах да се изразя по-меко и толкова кратко). Връзката с "реалния" свят (в кавички е, защото условно приемаме светът извън интернет, като реален, така го наричаме, а дали е така, това е тема на друга тема ;)) се губи в момента, когато човек започне да губи представа за времето и собствените си ресурси, които отделя за нещо (компютъра, интернета...), един вид - губи съзнание за себе си и там, където физически се намира. Всеки има нужда за моменти да бяга от действителността, да бъде и да се чувства по по-различен начин и в това няма нищо нередно.

Всеки човек си има приоритети и по-важни и по-не важни неща, но понякога се увлича в други. Въпросът е да има баланс във всичко, което правим, да степенуваме нещата, за които отделяме време и най-важното - да правим това, което ни кара да се чувстваме добре, това, което прави щастливо сърцето ни.

danina, това, което мога да ти дам като лично мой съвет са две неща: първо, огледай се около теб и се опитай да разбереш дали промяната в теб и новите ти интереси не нараняват някого, на когото държиш. И второто е - ако новото ти хоби не е за сметка на нещо друго и ако не ти се иска вътрешно да се оправдаваш и обясняваш за поведението си, значи всичко е наред. Няма определение, според мен, колко е нормално да се работи с компютъра, за да кажем, че се е превърнало в мания.

Единственото, което отличава необходимостта, хобито и манията (зависимостта) към едно нещо е степеннта на контрол, която имаме над себе си по повод и в следствие на него.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей mireto!

Благодаря ти много за споделените мисли и съвети.Като чета постовете на всеки от вас,нещата ми изглеждат съвсем нормални и лесни за решаване.Незнам защо за мен не са толкова лесни.Може би,защото това,което на мен ми се иска да правя в даден момент не съвпада винаги с желанието на околните-тоест явно пренебрегвам важни за някой друг неща.И все пак всеки трябва да има лично пространство.Компютъра за мен е начин да се оттърся от проблемите на ежедневието и да науча нови неща.Безценна е и комуникацията с различните хора тук-от всеки може да се научи нещо.

Въобще интернет е един нов свят,който ми харесва.Харесвам и реалния свят и точно затова,мисля,че ще се справя.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Здравейте!

Ще ми е много приятно да споделите колко време е нормално да отделяме на компютъра,за да не се превръща в мания.Напоследък често си задавам този въпрос и немога да си отговоря.Много ми е интересно да чета какви ли не информации в нета,да научавам нови неща и въобще-чувствам се много добре.Ако съдя по мнението на семейството-прекалявам.А аз стоя средно по час на ден/понякога повече,понякога по-малко или въобще/Понякога-много рядко,ако съм свободна,мога да откарам и цял ден.Но такъв късмет-1:1000.Толкова ли е много?За мен е добре,но знам ли?А според вас-кога става мания?

Казвайте,че почнах да се притеснявам.Точно сега съм в такъв период-личи си по постовете ми. :bye:

Сега ще отговоря на този въпрос, кратко и ясно: компютър манията е- да кажеш на любимия си човек следното- ако ме накарат да избирам между компютъра и жената- избирам компютъра и хвърлям жената! :lol6: Те тва е...!!! при условие, че нямаш жена е нелепо да кажеш на любимия си човек нещо подобно! Манията е Лудост!!!!!!!!!!!!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Всяко нещо с мярка-та гледайте да не ставате зависими от компчето

За съжаление вече няколко мои познати психясаха тотално

Скоро научих че единия са го затворили в психиатрия-учеше информатика и беше луд на тая тема

Вярно полудя горкия

sad.gif

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако перифразирам Вонегът-за да се занимаваш с информатика не е непременно нужно да си луд,но много помага...Полудяват от дрога,полудяват от алкохол,твоят човек поне е полудял от нещо полезно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отшелничеството в лишения и прочее, както и постоянното купонясване и навиране в компании, също е мания.

На практика само храненето, дишането и спането (със или без предхождащ секс) са неизбежна необходимост.

Останалото всичко е мания. И да, работата за пари или не също е мания.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

психическо заболяване :Д

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.