Dobri&7

Как се прави пача?

    37 мнения в тази тема


    Най-много ме притеснява, защото чух че се вари мноого дълго.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Да. Вари се дълго. Дори и в тенджера под налягане(поне 1 час след завирането). Все пак се прави със свински крачета и уши, а крачетата трябва добре да се разварят, за да можеш да ги обезкостиш. Аз прибавям и малко месо към тях. Има различни варианти-ти пача-чорба ли искаш? или пача-желе?

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Пача- желе.Такава с червен пипер отгоре. То чорбата не е ли същото но стоплено. А, и да те питам за варене като стана на въпрос, а как да сваря боба хубаво на печка със стъклокерамичен котлон,все хрупка .Нещо не се получава. Преди на старите котлони-чугунените ставаше идеално, сега тия със тези степени(9),включ-изключ...и след 3часа варене -боба,дори и лещата ми хрупкат като фъстъци. :white flag: Печката ми е нова и нещо не мога да и хвана цаката.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Смени боба и лещата. Не е до котлона. Аз накисвам предварително боба, поне за 12 часа. После сменям първата вода(след като заври) и го заливам със студена. От там нататък... знаеш. Не слагай сол в началото, това е много важно. Когато омекне, тогава. А лещата... смайваш ме, защото тя се развира буквално за 45 минути и опасността да стане на каша е голяма. Пача-желе 2 свински крачета, 2 ушета и 0.300 кг.(може и повече) свинско месо. Заливаш с вода(максимум три пръста над месото) и вариш докато крачетата станат годни за обезкостяване. Прецеждаш бульона, обезкостяваш, нарязваш ушичките и месото, връщаш го в бульона и прибавяш 2-3 листа дафинов лист и 5-6 зърна черен пипер. Вариш още поне 1/2 час на средно силен котлон. Накрая прибавяш 3-4 скилидки чесън(обелен и скълцан на ситно). Изсипваш във форма, или в тавичка и... чакаш :cheerleading2: да се желира. Ако го правиш в тенджера от йена глас, можеш да подредиш на дъното варени яйца, нарязани на кръгчета, кисели краставички, моркови... Става много красиво като се обърне. Пача-супа се прави с повече вода, прибавят се лук, нарязан на ситно, чушки, доматена салца, може и една идея(1/2 кафена чашка) ориз. Дерзай и не се бой. Ако не успее да се желира, винаги можеш да го стоплиш на супа :newspaper:

    4 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Кака, при цялото ми уважение към теб, не мога да се сдържа. Тия рецепти за черна магия, да си ги държиш в кесийката. Пача! Бррррррр. Як. Като чуя името на тази зверска бъ̀ркоч и настръхвам. Пред очите ми изплува, една казармена утрин. Бяха дали топла пача за закуска. Всепроникващата смрад на чесън, наслоена блажнотия и хлорна вар, режеше утринната мъгла на петдесет метра около столовата. Подло пълзеше около краката на бойците, тихо се увиваше на широки пръстени около телата им, докато допълзи и стегне стоманената си хватка около врата. След това напълно неин, бъркнала с два пръста в носа и започваше да те подмята в безпрецедентна серия от суплекси, целящи да предизвикат гърчове на конвулсия. А наградата... Да, имаше и награда. Тези които стоически оцеляваха, на масата ги чакаше пускаща сгъстяваща околния въздух пара, чиния пълна със смърдяща белезникава течност от съмнителен произход. А вътре, вътре ги чакаше черешката на сладоледа - плуваща в чесновата баня тлъста свинска буза. Най-често небръсната! Бон апети - нали?


    5 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Полу :eek:

    ...

    Дарки, жестоко са те прецакали в казармата.

    За цял живот са ти отнели възможността да се насладиш на този деликатес.

    В казармен стол и омари да приготвят, пак ще са гадни. Съчувствам ти! :huh:

    ПП. Не гледайте хищно аватара ми! http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif

    Редактирано от NavNav (преглед на промените)
    2 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Аз NavNav, си падам по простите удоволствия. Парченца мраморно месце от вратната пържола, на току що съборено прасе, омесени със съразмерни парченца черен дроб от същото хайванче, хвърлени в тавичка с блажнинка, лучец, червено винце, чубрица и чер пипер. Ситно нарязано кисело зелце, поръсенко с шафранец и цървен пипер. А до тях се мъдри потна кана рубинено червено вино. Също така ми допада пасторалния пейзаж, вя който тавичката картофи, моркови, гъби и зелен лук е добре покрита с предварително сварени агнешки мръвки. Целия този тандем поръсен с олийце и пиперче е добре запечен на бавна фурна. Поднесен със зелена салата и удавен със студена бира. Френските деликатеси, като пача и шкембе чорба, оставям на потомствената аристокрация 8)

    2 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Кака, при цялото ми уважение към теб, не мога да се сдържа. Тия рецепти за черна магия, да си ги държиш в кесийката. Пача! Бррррррр. Як. Като чуя името на тази зверска бъ̀ркоч и настръхвам. Пред очите ми изплува, една казармена утрин. Бяха дали топла пача за закуска. Всепроникващата смрад на чесън, наслоена блажнотия и хлорна вар, режеше утринната мъгла на петдесет метра около столовата. Подло пълзеше около краката на бойците, тихо се увиваше на широки пръстени около телата им, докато допълзи и стегне стоманената си хватка около врата. След това напълно неин, бъркнала с два пръста в носа и започваше да те подмята в безпрецедентна серия от суплекси, целящи да предизвикат гърчове на конвулсия. А наградата... Да, имаше и награда. Тези които стоически оцеляваха, на масата ги чакаше пускаща сгъстяваща околния въздух пара, чиния пълна със смърдяща белезникава течност от съмнителен произход. А вътре, вътре ги чакаше черешката на сладоледа - плуваща в чесновата баня тлъста свинска буза. Най-често небръсната! Бон апети - нали?

    :baby: За всичко вярвам, само за закуската не вярвам, че е било закуска, лудо описание, наистина. След това :P и за бой...... :ph34r:

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Казарма момче, през гладната зима на 1993 година! За ядене даваха невероятни комбинации. Стига да покриват необходимите калории предвидени в порциона. Освен пача, за закуска съм получавал боб-чорба и туршия люти чушки или мляко с ориз, в което вместо захар има бучка мармалад, а в добавка парче Русенско Варено и походни сухари. Виждали си походни сухари? Това са бисквити, толкова твърди и добре изсушени, че нямат счупване ако не ги накиснеш в течност! Нямаше сапун - миехме пода, масите, посудата и ръцете си с разтвор на хлорна вар във вода.

    3 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    OFF

    И от една пача за казармена закуска Дарки е в състояние да направи поезия в проза. :rolleyes:

    Редактирано от Merryl (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Няма поезия тука, само груба действителност 8)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Дарки, верно много поетично си описал казармената пача. :yanim: Сви ми се стомаха. На топка. Як. Брррр... :) няма да ходя в казармата, край! :)

    Редактирано от Нел (преглед на промените)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Честна дума Кака, извинявай, че се намъкнах и ти оспамих темата, но това е първата асоциация, която правя, като чуя именцето и поганско!

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Пача- желе.Такава с червен пипер отгоре. То чорбата не е ли същото но стоплено. А, и да те питам за варене като стана на въпрос, а как да сваря боба хубаво на печка със стъклокерамичен котлон,все хрупка .Нещо не се получава. Преди на старите котлони-чугунените ставаше идеално, сега тия със тези степени(9),включ-изключ...и след 3часа варене -боба,дори и лещата ми хрупкат като фъстъци. :) Печката ми е нова и нещо не мога да и хвана цаката.

    Не, че искам да ви развалям сфинската, пачена идилия, но да кажа на човека за котлоните. :)

    Прав си човече, новите керамични котлони са пригодени за всичко друго само не и за качествено, истинско готвене.

    Ако ползваш херметически съдове/тенджери/ може и да се получи, но пък тези продукти при варене вдигат много пяна и бъди внимателен преди да затвориш - три пръста над половината най-много да е пълно.

    Ако си попитал преди да си купиш новата печка щях да дам съвет.

    Новите керамични плотове/котлони са пригодени да са икономични, но и хората по света за които са измислени тези котлони позват продуктите под формата на полуфабрикати и съчетават процеса на приготвяне с микровълновите печки.

    Ако държите да имате керамичен плот (наистина е много удобен за почистване и стои красиво в кухнята) си купете такъв от магазините за техника 2-ра употреба. Предишното поколение подобни котлони от западна Европа не са така икономични, но пък за сметка на това времето за приготвяне на дадено ястие - в сравнение с новите - се съкратява до 1/4. Доста силни са, а ръчно има възможност за намаляване и икономично варене.

    Пачата както и шкембето вече не са това което бяха, за това и препоръчах при желание за правене на шкембе чорба да се купи сварено шкембе.

    За пача - чорба, препоръчвам да се закупи готово желе-пача (има я почти по всички магазини за хранителни стоки) и да се преработи до гореща супа. Не е невъзможно, при малко фантазия ще се получи.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Пачата както и шкембето вече не са това което бяха, за това и препоръчах при желание за правене на шкембе чорба да се купи сварено шкембе.

    За пача - чорба, препоръчвам да се закупи готово желе-пача (има я почти по всички магазини за хранителни стоки) и да се преработи до гореща супа. Не е невъзможно, при малко фантазия ще се получи.

    Извинявай, но не се сдържах и аз... Пачата, че и шкембето, няма как да не е като едно време, ако си я правиш сам :cool: Що за препоръка да си купи полуфабрикат и да го преработва ?!? Че то в него ще намери повече Е-та и пълнежи дори и от водата... Хайванчето, с каквото и да е хранено и инжектирано, все ще е запазило и нещо натурално в себе си, и в краченцата, и в ушичките и в бузките :baby:

    А тия керамични плотове май само за красота и претопляне стават -все цък-цък, включ-изключ, таман стигне до подходящата температура и изключи и като гледаш манджата ври на цикли - силно-никак-силно-никак.... Наложи ми се преди години на готвя на някакви котлони с навити на спирала реотани (знам ли какви точно :)) и беше ужас - нищо не ставаше като хората, а на всичкото отгоре на равни интервали тенджерата преливаше като от вулкан и после сякаш котлона не е включен... до следващото изригване. Затова газ и/или най-обикновени ел. котлони...

    Пачата и шкембето са идеални, стига да не ти ги дават всеки ден и то за закуска, сготвени в неизмита баката, в която преди 3 дни са направили бъркоч от овча лой, брашно с повече пепел, от колкото жито и незнайни подправки (най-вероятно натрошил се нагар, незнаещ възрастта си) и люти чушки - все мили спомени от казармата :wub:

    3 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Извинявай, но не се сдържах и аз... Пачата, че и шкембето, няма как да не е като едно време, ако си я правиш сам :cool: Що за препоръка да си купи полуфабрикат и да го преработва ?!? Че то в него ще намери повече Е-та и пълнежи дори и от водата... Хайванчето, с каквото и да е хранено и инжектирано, все ще е запазило и нещо натурално в себе си, и в краченцата, и в ушичките и в бузките :baby:

    Сега, аз имам и лятна кухня, ако реша мога вол, овца и какво ли не да си сваря там, а къщата ми ще си ухае на чисто и парфюм.

    Приготвянето на тези ястия е труден, мъчителен и вонящ процес.

    По презумпция тези хора които питат тук, повечето живеят в апартаменти, нямат време, нито опит да приготвят такова нещо, но им се хапва.

    Не вярвам да го правят често, за да се отрази Е-то някак на здравето им, но пък им предлагам безобиден начин да си почешат крастата.

    Бих им препоръчала заведение, но не мога гарантирам за качеството.

    За сега най-истинските шкембе и пача чорби се приготвят в заведенията в циганските квартали - гарантирам!

    Аз такива неща не употребявам, никога в целия си 48-ем годишен живот не съм и вкусила, макар да съм произвеждала в ппромишлени количества.

    Благодаря на Бог, дал ми е обоняние което да замества опитването на някой ястия. :)

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Не знам защо така негативно се изказвате за керамичните плотове,ние в къщи имаме една Индезит от 2005 г.Не знам от новите ли е,от старите ли е,но няма абсолютно никакъв проблем с готвенето.Вярно,че постоянно се включва-изключва,но в никакъв случай не се получава тази цикличност в готвенето,за която говорите.Дори и да не се готви в съдове с дебели дъна,не се получава спиране на варенето или пърженето,да не говорим,че много-по бързо загрява и е по-икономично.Единствено жена ми не харесва работата на фурната в обикновен режим/т.е.горен и долен нагревател без вентилатор/в сравнение със старата ни фурна,защото реотаните изглежда са по-слаби и става по-бавно.Но има доста други режими,с които се избягва този проблем.Бон апети!:cool:

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Кака, при цялото ми уважение към теб, не мога да се сдържа. Тия рецепти за черна магия, да си ги държиш в кесийката. Пача! Бррррррр. Як. Като чуя името на тази зверска бъ̀ркоч и настръхвам. Пред очите ми изплува, една казармена утрин. Бяха дали топла пача за закуска. Всепроникващата смрад на чесън, наслоена блажнотия и хлорна вар, режеше утринната мъгла на петдесет метра около столовата. Подло пълзеше около краката на бойците, тихо се увиваше на широки пръстени около телата им, докато допълзи и стегне стоманената си хватка около врата. След това напълно неин, бъркнала с два пръста в носа и започваше да те подмята в безпрецедентна серия от суплекси, целящи да предизвикат гърчове на конвулсия. А наградата... Да, имаше и награда. Тези които стоически оцеляваха, на масата ги чакаше пускаща сгъстяваща околния въздух пара, чиния пълна със смърдяща белезникава течност от съмнителен произход. А вътре, вътре ги чакаше черешката на сладоледа - плуваща в чесновата баня тлъста свинска буза. Най-често небръсната! Бон апети - нали?

    Аз пък като чуя пача , се сещам за почти същото същото : студена зимна утрин.Учение, разпънали сме Р-ката на баира над Мало Бучино.Двама сме отзад, във фургона, шофьорът-отпред.Събуждаме се премръзнали като псета.Като хвана ключа ръката ми сама начуква нещо като морз от треперене.Николайчо отваря вратата и отива да се облекчи и отвън нахлува още студ при мен.Ставам след като съм направил връзката и почвам да паля печката.В станцията имаме едно кюмбенце за дърва.Още снощи сме събрали съчки и разни боклуци, които стават за горене.Разпалих я и приятена топлина изпълва жилите ми.хвърлям въшкарника и съм вече по юнашка фланелка, рипс, с модния зелен цвят.По едно време се тропа яко на фургона.Николай отваря вратата и води вътре артелчика.Донесъл е манджата.Вади от мешката две щафети шпек, една буца краве масло, един калъп кашкавал, буца сирене, три хляба.Отделно три бакички с райско угощение : в едната розов крем, в другата - печени картофи с пиле, а в трета -в третата вече е върховното удоволствие : пачата.

    Сао като отвори баката и целият фургон се изпълни с божествения и аромат.Малко беше се желирала, тъй че веднага я сложихме на кюмбето.Стопли се оная ми ти пача, пръстите си да оближеш.Дойде и шофьорът, донесъл от нейде бутилчица в ракийка.И като седнахме тримата с артелчика - ядене на пача и пиене на ракия до обяд.Наслада за стомаха и душата. Винаги, като чуя пача - започвам да слюноотделям.Нещо като магарето на Павлов сме аз и пачата.

    3 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Аз също нямам проблеми с котлоните си, затова и съвета ми беше да бъдат сменени продуктите(боб, леща).

    А темата е как се прави пача. :cool:

    Бих се зарадвала ако и някой друг сподели опит и своята рецепта, защото има специфика в начина на приготовление, продукти, подправки в различните краища на България.

    Дарки, специално за теб една рецепта за супа, която се прави от останалото от предния ден мраморно месце, в случай, че ти е писнало от сухоежбина и си решил да смениш виното с блага(или не съвсем) ракия. ;)

    Сарафош(пияница) :shake_puter:

    Останалото от предния ден месо, се реже на малки кубчета(рецептата е за 3 средно големи пържоли). Кипва се 3 литра вода, към нея се прибавят 2-3 глави ситно нарязан лук, 1 настърган морков, няколко сухи червени чушки, може и 2 средно големи картофа, нарязани на ситно. Когато лукът поомекне се прибавя нарязаното месо и по желание ориз(1/2 кафена чашка)или фиде, добавя се доматена салца или домат, обелен и нарязан на ситно. Накрая се нарязва пресен магданоз, може и сушен, но с пресен е много вкусна. В отделен съд се приготвя счукан чесън и оцет и се прибавя по желание. По желание се прибавя и черен пипер или друга подправка, която семейството харесва.

    1 човек харесва това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Нямам нищо против новите технологии, просто споделих собствения си опит от преди много години (повече от 10). Предполагам сега нещата не са такива и се радвам, че има доволни хора - нали все пак това е целта на прогреса.

    Приготвянето на тези ястия е труден, мъчителен и вонящ процес.

    По презумпция тези хора които питат тук, повечето живеят в апартаменти, нямат време, нито опит да приготвят такова нещо, но им се хапва.

    Не вярвам да го правят често, за да се отрази Е-то някак на здравето им, но пък им предлагам безобиден начин да си почешат крастата.

    Всичко си е баш така, но все пак вкусът на вакуумираното от магазина не е същия, дори да оставим настрана Е-тата, които така или иначе си ги ядем като топъл хляб. Един път в годината ще преживея това, че съседите ще разберат какво се готви. По трудното е да усмиря жена ми да не ме изгони от къщи заедно с пачата/шкембето и печката :cool:

    А рецептата за мен е по-простичка - уши и крачета, и ако има и бузи се варят във вода, докато стане лесно да се обезкостят краката (другото го нарязвам предварително, че ми е по-лесно). Това, което остане, след като махна костите, го връщам обратно в тенджерата, добавям сол на вкус, черен пипер на зърна на око (да речем 20-30) 1-2 дафинови листа и доварявам. Понякога счуквам чесън, смесвам го с оцет и го плясвам в тенджерата да поври малко, а друг път го оставям като допълнителна подправка при сервирането. Лично аз я предпочитам топла, а ако е дал господ и с блага ракийца.

    Редактирано от tyrmyk (преглед на промените)
    3 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Нямам нищо против новите технологии, просто споделих собствения си опит от преди много години (повече от 10). Предполагам сега нещата не са такива и се радвам, че има доволни хора - нали все пак това е целта на прогреса.

    Всичко си е баш така, но все пак вкусът на вакуумираното от магазина не е същия, дори да оставим настрана Е-тата, които така или иначе си ги ядем като топъл хляб. Един път в годината ще преживея това, че съседите ще разберат какво се готви. По трудното е да усмиря жена ми да не ме изгони от къщи заедно с пачата/шкембето и печката :)

    А рецептата за мен е по-простичка - уши и крачета, и ако има и бузи се варят във вода, докато стане лесно да се обезкостят краката (другото го нарязвам предварително, че ми е по-лесно). Това, което остане, след като махна костите, го връщам обратно в тенджерата, добавям сол на вкус, черен пипер на зърна на око (да речем 20-30) 1-2 дафинови листа и доварявам. Понякога счуквам чесън, смесвам го с оцет и го плясвам в тенджерата да поври малко, а друг пътго оставям като допълнителна подправка при сервирането. Лично аз я предпочитам топла, а ако е дай господ и с блага ракийца.

    Та то това е рецептата де, всичко друго са си измишльотини. :cool:

    1 човек харесва това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Та то това е рецептата де, всичко друго са си измишльотини. :blink:

    Баща ми даже черен пипер и дафинов лист не слага - само сол, оцет и чесън. И без това основният вкус и аромат иде от пърлената кожа и желатина...

    2 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Баща ми даже черен пипер и дафинов лист не слага - само сол, оцет и чесън. И без това основният вкус и аромат иде от пърлената кожа и желатина...

    Да, съгласна съм.

    По принцип никак не харесвам аромата на дафиновия лист, но понякога се налага да се сложи за малко, той обира и неутрализира някои остатъчни, неприятни миризми като този от кръвта.

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Баща ми даже черен пипер и дафинов лист не слага - само сол, оцет и чесън. И без това основният вкус и аромат иде от пърлената кожа и желатина...

    Между другото , баща ти е прав - всякаквите подправки могат да се сложат след това.

    Аз например и хрян си настъргвам, но след като е готова.А я приготвяме по класическата рецепта - в голямата тенджера на печката на дърва и въглища, само месото и водата и солчица.Толкоз.

    2 души харесват това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Един път в годината ще преживея това, че съседите ще разберат какво се готви. По трудното е да усмиря жена ми да не ме изгони от къщи заедно с пачата/шкембето и печката

    Съгласна!

    Последно я прави баща ми преди около година по начина описан от теб (обожавам пача - много гореща) и после ми се оплака, че майка ми е изхвърлила дъската, ножа и тенджерата...

    1 човек харесва това

    Сподели този отговор


    Линк към този отговор
    Сподели в други сайтове

    Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

    Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

    Регистрирайте се

    Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


    Нова регистрация

    Вход

    Имате регистрация? Влезте от тук.


    Вход

    • Известия

      • Калин Карабойчев

        Бъди специален, вземи своя VIP Абонамент   14.06.2016

        Със своя VIP Абонамент получаваш:  Форум без никакви реклами.  5 пъти повече точки репутация, с които да гласуваш.  Табелка Специален потребител под аватара си.  Възможност да съхраняваш до 1000 лични съобщения в пощата си.  Специален различен цвят на ника ти, който те отличава от останалите.  До 50 мегабайта пространство за прикачване на файлове.  Използваш търсачката без да чакаш между честите търсения.  Възможност да отваряш и затваряш своите теми.  2 снимки, 3 линка и 5 реда в подписа ти.  Възможност да създаваш теми с Анкети в тях.  Възможност да прикачваш файлове към личните си съобщения.  Не чакаш между честите изпращания на лични съобщения.  Достъп до специален VIP форум, в който можеш да се включиш в дискусии с администрацията на форума относно нововъведения и нови услуги касаещи целия сайт и форум. Не чакай, бъди специален Поръчай сега!
                             VIP - 3 месеца                         VIP - 1 година        5.00 EUR с ДДС                      10.00 EUR с ДДС
    • Разглеждащи в момента   0 потребители

      Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

    • Дарение